Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатици и всичко свързано с тях

Featured Replies

Здравейте, Аз съм нов тук, но искам да попитам нещо, защото се чудя. Имам два климатика: 1. Osaka 12-SL; климатика е супер, но вече няма тази серия. От доста хора разбирам, че за тия пари съм получил добро качество. Колкото и студено да беше през тази зима не замръзна нито веднъж. Както помните имаше доста мъгливи дни. Е това го мъчеше, но това важи за всички климатици май...Отоплявам около 20 квадрата стая, дограмата е леш(на квартира съм), под мен никой не се топли и с него държах от 21 до 25 градуса цялата зима. Само в най-големите мъгли падаше температурата до 18-20 градуса. 2. Хайер пак 12-ка. Тука не съм много доволен. Лятото не изкапва водата от конденза и доста често се налага да му "помагам" като леко дръпвам(все едно да точиш бензин) и после нямам проблеми няколко дена. Зимата на 14 квадрата стая държеше постоянно 20-21 градуса, но замръзна няколко пъти. Та сега се чудя дали да не сменя марката? Взех си апартамент и на стая с 5-камерно ПВЦ, "К-стъкло", вътрешна изолация, Външни щори, Ламиниран паркет искам да сложа климатик. Стаята е 9 квадрата ама ще има доста мебели и мисля, че една 9-ка ще ми върши работа. Не искам инвертор, защото стаята ще се ползва по 2-3 часа на ден. Искам нещо по-евтиничко да сложа, но не искам Осака и Хайер. Казаха ми Midea, Chigo, Hisense или Panasonic(китайски). Можете ли да ми помогнете с избора, като климатика ще ми трябва основно за отопление, защото е северна стая?

• Отговори 334
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Вчера един познат микробиолог доста ме смути.У тях бе 32 градуса, но той каза, че вземаш често душ, и никога немало да си сложи климатик, тъй като бил изключително вреден, и било забранено бебетата да спят на климатик.Променял въздуха като влажност и т.н..Може ли повече информация Публикувано изображение

Хайде и аз да оспамя тук :blow out candles: Миналата година си купих една от неинверторните Мидеи - 9-ка. Цена в Техно - 430 лв (още 150 за монтаж даваш!) Беше за помещение, на което не държа много. Въобще не съм си и мислил че ще мога да отоплявам. Ето какво се случи: Климата работи перфектно през лятото (София, добро строителство но кофти изложение). Не съм забелязал никакъв дискомфорт от спирането и пускането на външното тяло - очаквах че ще има такъв, понеже не-инверторните спират и пускат компресора постоянно, т.е. струята малко се променя. А повярвайте ми, виждал съм всякакви клими по офиси и публични сгради (вкл. в Щатите, където стандартите за здравословност на въздуха и температури са страховити за публични сгради) Още по-голяма изненада беше през зимата - работи! Спираше да е ефективен чак при -10 навън, което си е супер за машина за толкова малко/нищо пари. Пролетта, есента - когато е нужно скромно затопляне - бачка идеално. Имам парно - климата ме топлеше, когато софийската Топло-Крадификация решеше да прави разни номера (примерно навън е 0 градуса, но парно няма, защото не се изпълнили едикакви си метеорологични изисквания). Накратко - препоръчвам го горещо, особено ако нямате възможност да вложите 1500лв за наистина хубавите марки. ВАЖНО! Монтажа на климатика е от огромно значение. Следете внимателно репутацията на фирмата, която ще го поставя. Има всякакви ^%&^!%!@^& в бранша, много от тях монтират така, че и за 1500лв клима ще сдаде багажа за 2 години (фреона бил наполовина, електриката незаземена, зле извити монтажни тръби и прочее кански простотии) ВАЖНО 2! Климата е малко като кухненската печка - ако никога не я миеш, очаквай трагични резултати. Филтрите да се мият 2 пъти в месеца внимателно. Веднъж годишно си прави профилактика - може или да дойдат да ти я направят срещу примерно 50лв, или сам да си го измиеш. Мръсотията съсипва ефективността на климата и рязко сваля живота на устройството.

• 1 месец по-късно...

Искам да благодаря публично на firstdtsstudio. Наистина отговори за по-малко от 12 часа на мейла ми с цяло есе. Насочи ме към марки, модели и цени. Истински професионалист. Ако сте от София не се колебайте да купувате от него! Благодаря ти пак! :) Въпреки, че не влизаш тук често.

Редактирано от achkar (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Предполагам и доволни цени са ти надули на прехвалените опити за копие на японските съответни марки :cheers:

Предполагам и доволни цени са ти надули на прехвалените опити за копие на японските съответни марки :ph34r:

Искаш да кажеш че те не са от Япония? А цените им по 1449 лв.

Здравейте, Решил съм тази зима да се отоплявам на климатик но имам едно изискване. Държа да е с едно външно тяло и две вътрешни за да отоплява две стаи с обща площ около 50 кв.м. Вътрешните тела ще са разположени от двете страни на една стена точно едно срещу друго. От до тук прочетеното съм се насочил към марката Мицубиши. Отпуснал съм си бюджет от 2200лв. Моля дайте някакви обосновани мнения и предложения. Благодаря предварително.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, Решил съм тази зима да се отоплявам на климатик но имам едно изискване. Държа да е с едно външно тяло и две вътрешни за да отоплява две стаи с обща площ около 50 кв.м. Вътрешните тела ще са разположени от двете страни на една стена точно едно срещу друго. От до тук прочетеното съм се насочил към марката Мицубиши. Отпуснал съм си бюджет от 2200лв. Моля дайте някакви обосновани мнения и предложения.

Благодаря предварително.

Ето ти едно обосновано мнение : http://klimatici.com/statia_multisplit.php

Дано вече за 10 дни да си се отказал, или най-малкото да си разбрал че такова животно дето го търсиш за 2.2к няма.

Земи си два отделни климатика за всяка стая и се радвай на зимата.

Редактирано от nebelservice (преглед на промените)

Отказах се от мултисплит системата. Реших да купя три отделни 12-ки. Взех едната, поръчал съм втората. Спрях се на Дайкин. Дано не съм сгрешил с марката. Уж са правени у Японско. Някой ако ползва тази марка нека сподели мнение.

Така..значи аз съм на 17 години и уча в Електротехникума във Варна.. специалност 'КВТ' - Климатична и Вентилационна техника. От малкото опит, който съм натрупал ще кажа, че със сигорност Дайкин са най-хубавата марка..верно доста скъпичко, но за сметка на това--- най-добрите! Иначе съм имал практика на Панасоник и Хитачи ( от старите модел ) и не съм много впечатлен от мощността им и при това на какви ниски температиру работят.., но до колкото знам, вече няма климатик, който да неможе да работи на -20градуса И все пак - Дайкин -!! :P

Налага ми се да избирам климатик за една голяма стая (31 кв.м, 83 кубика). След кратко разглеждане сайта на техномаркет се ориентирах към PANASONIC CS/CU-E15HKE. Уж пише, че е за помещения до 90 обем, но аз искам да попитам знаещите дали стига за тази стая (всъщност две стаи с махната стена между тях). Климатика ще се ползва основно за отопление през зимния сезон и по-малко за охлаждане лятото. Стая(и)те са южно изложение, вътрешни, с дървена дограма и без топлоизолация. Тъй като само стената с прозорците е външна и самите стъкла заемат повече от половината стена ми казаха, че няма да има полза от саниране. Ще съм благодарен ако някой спомене мнение за конкретния модел Панасоник или подобен. В този ценови диапазон (до 1800) гледам има някакви Самсунг и Хитачи, но Самсунга мисля да го изключа като вариант.

До 1800 лв за 30 квадрата стабилен климатик не съм срещал. Панасоник... една две години предполагам ще те изкара. Ами после? 1800лв окончателен таван на бюджета ли е или?

Може и малко повече от 1800 разбира се. Какво имаш предвид под 1-2 години? Ще има нужда от ремонт, профилактика? Надявам се да работи доста повече от това, иначе няма да си оправдае инвестицията.

Ами доста ремонти сме имали на такива машинки. Особено перки през зимата.Профилактиката е извън всякакъв коментар. Макар на някой клиенти да им се струва безмислено даване на средства, една съвестно направена профилактика е жизненоважна за доброто функциониране на климатика. Все едно да не смениш маслото на автомобила си на определения за тази операция пробег на колата. Ако искаш конкретни предложения, драсни едно лично съобщение за да не пълним темата с излишни коментари.

Здравейте!

Купихме си този климатик - ЦЪК , някой има ли впечатление за него и въобще за климатиците с марката SHARP?

Ще работи ли зимата на -15-20 гр., и ще отоплява ли стая от 15 кв.м?

Налага ми се да избирам климатик за една голяма стая (31 кв.м, 83 кубика).

Ако можеш да си позволиш някой от тези - цък и цък като смятам, че могат да бъдат намерени и на леко по-ниска цена :)

Ако можеш да си позволиш някой от тези - цък и цък като смятам, че могат да бъдат намерени и на леко по-ниска цена :speak:

А коя фирма предлага Дайкин в София, че тези момчета от линковете горе са във Варна? Ако сметнете, че споменаването на фирми се смята за реклама може и на ПМ да ми кажете. :)

А коя фирма предлага Дайкин в София, че тези момчета от линковете горе са във Варна? Ако сметнете, че споменаването на фирми се смята за реклама може и на ПМ да ми кажете. :)

Например тази

Здравейте!

Купихме си този климатик - ЦЪК , някой има ли впечатление за него и въобще за климатиците с марката SHARP?

Ще работи ли зимата на -15-20 гр., и ще отоплява ли стая от 15 кв.м?

Според мен,си направил добър избор/спрямо Хайер,Осака,Самсунг,Панасоник/.Имам Шарп инвертор,който закупих преди 3г.втора употреба японски.''Да чукам на дърво'',доволен съм от него,през зимата на -25 се държа прилично и държеше 22 градуса в стаята с малко дете.Имай в напредвид обаче,че имат малко по-чувствителна електроника,а именно датчиците им са по-чувствителни и зависи много на каква посока е монтирано тялото/външното,север,запад.../.Ако е на север,има вероятност да не работи с пълно КПД.При мен например при силен вятър/моето тяло е на ''много'' чист север/датчиците се ''лъжеха''и си мислеха,че тялото обледенява и обръщаха много често размразяването,и така не можеше да прави добра температура в стаята.Проблема,обаче го реших,като си направих ''кожух'' от ламарина на външното тяло,която да предпазва датчиците от директен вятър,като съм оставил отвоти пред перката и отзад на радиатора за добра вентилация,и съм много доволен от постигнатия резултат.Така че те подкрепям за избора ;)

• 3 месеца по-късно...
:rolleyes: Здравейте пичове. :clap: Имам климатик панасоник CU12DKE.Как да сваля предния пластмасов панел ??? :angry:

Имам следния въпрос: За отопление на стая 32кв.м. колко голям климатик ще ми е нужен? Смятах по някакви формули и стигнах до заключение, че трябва да е 18-ка, но не съм много наясно, моля за съвет. Също така, ако сте запознати, може да ми препоръчате и марки. Ще уточня, че искам инвертор. Що се отнася до цената, понеже досега не съм се интересувал и не знам как вървят, не мога да уточня диапазон. Ествствено, не ме хвърляйте на най-скъпото. Предварително благодаря!

ти съвсем не си наясно с тези работи за тебе трабва 9ка фуджитсу разход 1.1кв отдавана топлина 4.5кв баня. жега.горещо

ти съвсем не си наясно с тези работи за тебе трабва 9ка фуджитсу разход 1.1кв отдавана топлина 4.5кв баня. жега.горещо

Че не съм наясно, съм го казал в горния си пост. Тъкмо за това търся съвет.

А формулата по която съм смятал е следната:

Как да изчислим климатик с каква мощност да търсим?

Необходимо е да се знае кубатурата на помещението. Нека припомним как се изчислява: Умножава се дължината по ширината по височината (стандартно е около 2,60 метра) на помещението. Например: Кубатурата на стая с размери ширина 4 метра, дължина 5 метра и стандартна височина е 4 х 5 х 2,60 = 52 м3

За отопление са необходими 60 W изходяща мощност на климатика, а за охлаждане - 50 W на 1 м3.

Също така е необходимо да остане и малко аванс от мощност, около 500 W.

За нашата стая трябва да умножим 60 W с кубатурата, която е 52 м3 = 3,12 kW, т. е.трябва ни климатик с изходяща мощност около 3,6 kW.

Как се изчислява изходящата мощност на климатика?

12000 BTU (климатик 12-ка) се разделя на 3,3 и се получава изходящата мощност на системата, т.е. в случая е 3,6 kW.

Това ли е подходящият климатик за нас?

Да, това е, защото според изчисленията, които направихме ни е необходима изходяща мощност около 3,12 kW за отоплението на стаята с малко аванс от около 500 W се получава около 3,6 kW.

Това е примерно изчисление, моля консултирайте се за правилния избор и с консултант продавача, това ще помогне за наистина добър избор.

Но чак пък 9-ка Публикувано изображение

Не знам, може аз да съм с грешка.

Моля, изкажете мнение за климатици " Fudjitsu " , използващ фрион R410.

Моля, изкажете мнение за климатици " Fudjitsu " , използващ фрион R410.

Ще почерпиш ли?! Публикувано изображение

Ето тук има мнения за " Fudjitsu " колкото си щеш - ЦЪКНИ :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.