Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циганин или ром ? Новини свързани с интеграцията и още нещо

Featured Replies

Съвсем наскоро представители на софийските квартали "Овча купел" и "Факултета" подпалиха катун, разположен върху поляна между двата квартала. От набезите на обитателите на този катун страдат и българи и роми (преобладаващото население на "Факултета") , но общината не предприема мерки катунът да бъде премахнат. Пожарът е потушен за броени минути, пострадали няма, но проблемът остава.

• Отговори 2k
  • Прегледи 217,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Френската държава може и да гони някои от българските роми, но много от тях все пак остават във Франция. Там те получават това, което българите системно им отказват: съпричастност - твърди в коментара си Татяна Ваксберг.

Те би трябвало да са съпричастни към ... обществото, в което пребивават.

Много съм объркана в личното си отношение към проблема

Редактирано от Efe (преглед на промените)

Защо циганите пътуват без билет, а контрольорите ги подминават?

Полина Тодорова

Рязко зачестиха случаите, в които контрольори на градския транспорт в София пропускат да глобят роми, пътуващи без билет. Само за изминалите няколко дни репортер на news.bg стана свидетел на няколко подобни инцидента.

При едни от тях контрольори на градския транспорт „услужливо" не глобиха представител на ромския етнос, движещ се по трамвайна линия номер 10.

На спирката на площад „Славейков" служителите на градския транспорт отделиха цели 15 минути в приятен разговор с циганина-гратисчия. Той не само не беше глобен, но и получи съвети от контрольорите как да си намери работа като строител в чужбина.

След като наш репортер се представи като журналист и попита защо не изпълняват задълженията си, контрольорите отказаха да се легитимират и да дадат обяснение защо не само не са глобили циганина, а и са го окуражили с поведението си.

Те реагираха повече от гневно на питанията ни, като единственото, което казаха преди да напуснат бързо мястото на случката, беше: „Не сме длъжни да ви отговаряме, какво като сте медия."

Аналогичен инцидент се случи вчера сутринта по линия на трамвай номер 5 - предпочитана дестинация за проверки от органите на градския транспорт. Отново ром, очевидно возещ се без билет, беше пропуснат от контрольорите - общо трима.

Единственото, което направи първият от тях, беше да попита гратисчията дали има билет. След отрицателен отговор контрольорът не предприе нищо, с което да санкционира нарушителя - дори да го свали от превозното средство.

Вместо това усърдно продължи с проверката и не пропусна да свали възрастна жена с дете. Примерът му беше последван и от останалите контрольори, които просто пропуснаха гратисчията, но се втурнаха на помощ на колегата си, който изпадна в яростен спор със свалената от трамвая жена на спирката на „Красно село".

В няколко други подобни случки мургавите ни сънародници дори не биват питани имат ли билет или карта. Контрольорите ги подминават, съсредоточавайки вниманието си върху останалите пътници - явно по-длъжни или платежноспсобни...

Припомняме, докато контрольорите не настояват циганите да си купуват билети и да заплащат глобите за безплатните си пътувания, столичани вече ще плащат двойно за престоя на автомобилите си в Синя зона, част от чиито приходи отиват за запълване на финансовите дупки в градския транспорт.

"Пътуващите гратис сериозно ощетяват редовните пътници в градския транспорт", коментира преди месеци управителят на Центъра за градска мобилност инж. Николай Костов.

"Ако ограничим гратиса, ще можем да осигурим много по-добри условия за пътуване и да отговорим справедливо на очакванията, които имат гражданите към публичния транспорт", допълни той.

По думите му в пиковите часове контролът върху пътуващите без билет е по-труден, което бе и основната причина за предприемането на засилени проверки в градския транспорт през пролетта.

Отворен остава въпросът доколко всички нередовни пътници се третират по еднакъв начин от служителите на градския транспорт и дали единствено „пиковите часове" са причина някои от тях да имат привилегията да се возят безплатно.

http://news.ibox.bg/news/id_608913172

Може би служителите на градския транспорт се страхуват да се разправят с циганите гратисчии?

Може би служителите на градския транспорт се страхуват да се разправят с циганите гратисчии?

не "може би" , ами си е така.

и контролата във влаковете не смее да ги закача, о охраната по обектите си затваря очите, ако види да крадат, защото след това те тръгват на тумба и пребиват служителя.

А той няма от никого защита.....

Това е то, мила родна картинка.С такова темпо на плодене, много скоро ние ще трябва да им даваме билети...

Ами трябва да стане като в Германия - в Зиген, ако се качи контрола, задължително изгърмяват неколцина. И са съвсем учтиви - "личната карта може ли?", записват ти данните и честитка 40 евро по пощата. Нямате лична карта или не желаете да я покажете - няма проблем - обаждат се, на следващата спирка чака патрулката, разберете се с тях.

Нищо не ме дразни повече от тези случаи. Едни и същи са тези които не си вземат билети, чупят и мърсят в градския транспорт. И си възстановяват загубите от хората, които си плащат съвестно билетчето, макар и едвам да свързват края...

Ами трябва да стане като в Германия - в Зиген, ако се качи контрола, задължително изгърмяват неколцина. И са съвсем учтиви - "личната карта може ли?", записват ти данните и честитка 40 евро по пощата. Нямате лична карта или не желаете да я покажете - няма проблем - обаждат се, на следващата спирка чака патрулката, разберете се с тях.

Нищо не ме дразни повече от тези случаи. Едни и същи са тези които не си вземат билети, чупят и мърсят в градския транспорт. И си възстановяват загубите от хората, които си плащат съвестно билетчето, макар и едвам да свързват края...

Циганин и лична карта?!

Дори да има, не я носи или няма да я даде, пък дори и някой да се излъже да я даде, няма да плати глобата.

Пък и от патрулки не ги е страх...

Не виждам начин, по който да ги накарат да си плащат за каквото и да било.

Циганин и лична карта?!

Дори да има, не я носи или няма да я даде, пък дори и някой да се излъже да я даде, няма да плати глобата.

Не виждам начин, по който да ги накарат да си плащат за каквото и да било.

Няма начин ли? Я стига - начини има. Ако трябва да сложат, като в Пловдив по човек в автобус за билети. Ще му избият заплатата за 3 дена от гратисчии и щети по превозните средства.

Знаеш ли какъв още проблем има тука - общественото мнение. Щото не само цигани са гратисчии. И от мутренските времена на контрольорите, хората по принцип си ги недолюбват, Кажи ми нима хората не си оставят още билетчетата по седалките? Нима не си затварят очите като някой се изрепчи на контрольорите? Аз лично съм навит като има някой който не си плаща да спрат автобуса и толкова. И да назначат няколко патрулки само да обикалят и да свалят такива герои. Значи заради някакви, хмм роми трябва просто да оставим нещата така ли?

е как ще ги е страх - нали виждаш, че бия полицаите.

От какво да ги е страх ?

Няма начин ли? Я стига - начини има. Ако трябва да сложат, като в Пловдив по човек в автобус за билети.

Това е неприложимо в столицата.

Те би трябвало да са съпричастни към ... обществото, в което пребивават.

Съпричастността е висше чувство. Не всички хора го притежават. При французите -1/4 , при българите - 1.50%.. При циганите има ли го!?

Как и откъде да се формеира у тях съпричастност (някаква) към обществото (че то при нас почти отсъства), след като са мразени, обиждани, ненавиждани, отритвани, пренебрегвани, отхвърлани от почти цялото ни общество.

Ако ти , Ефе, си циганка, каква съпричастност ще проявяваш към това общество, което се отнася с тебе по този начин?

Французите ще ги интегрират, защото са съпричастни. Ние първо трябва още малко да се поиздигнем от сегашния си манталитет, че да можем да измъкнем циганите от настоящето им битие, като ги интегрираме в обществото. С други думи трябва малко да пораснем, че да поискаме да ги интегрираме, да ги мразим, ненавиждаме, подиграваме, присмиваме, сякаш това, като го правим издитаме себе си в собствените си очи и в очите на околнитеи показваме колко сме по-високо и колко сме повече. Сега ние искаме и го постигаме, с невероятен успех да им се противопоставяаме. Според мен е избиване на личностни комплекси. Еее, кой съм аз бе, къде , къде съм по, по в сравнение с някакви мръсни, долни, мързеливи, въшлясали, миризливи цигани, мисли си българина и му става хубаво, топло и приятно на душата. Иначе си знае, че не е кой знае какво в сравнение с другите над него и се надигат едни вълни на ... (мъж по-точно би ги обяснил) и "дай на нож" там , където е най-слабо: малцинства, главно цитани, жени, деца и старци (родители и прародители) щото за друго нещо няма ум и сили.

П.ПАко не се е разбрало, искам да кажа , че все още имаме в излишък много диващина у мъжете и префърцуненост (тези гадни, мръсни, смотани, дрипави цигани) у жените, затова не ни се получават нещата с циганите и, ако продължаваме да се отнасяме по този начин с тях, те ще си стоят в това положение, а може да става и по-зле.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Съпричастността е висше чувство. Не всички хора го притежават. При французите -1/4 , при българите - 1.50%.. При циганите има ли го!?

Как и откъде да се формеира у тях съпричастност (някаква) към обществото (че то при нас почти отсъства), след като са мразени, обиждани, ненавиждани, отритвани, пренебрегвани, отхвърлани от почти цялото ни общество.

Ако ти , Ефе, си циганка, каква съпричастност ще проявяваш към това общество, което се отнася с тебе по този начин?

Французите ще ги интегрират, защото са съпричастни. Ние първо трябва още малко да се поиздигнем от сегашния си манталитет, че да можем да измъкнем циганите от настоящето им битие, като ги интегрираме в обществото. С други думи трябва малко да пораснем, че да поискаме да ги интегрираме, да ги мразим, ненавиждаме, подиграваме, присмиваме, сякаш това, като го правим издитаме себе си в собствените си очи и в очите на околнитеи показваме колко сме по-високо и колко сме повече. Сега ние искаме и го постигаме, с невероятен успех да им се противопоставяаме. Според мен е избиване на личностни комплекси. Еее, кой съм аз бе, къде , къде съм по, по в сравнение с някакви мръсни, долни, мързеливи, въшлясали, миризливи цигани, мисли си българина и му става хубаво, топло и приятно на душата. Иначе си знае, че не е кой знае какво в сравнение с другите над него и се надигат едни вълни на ... (мъж по-точно би ги обяснил) и "дай на нож" там , където е най-слабо: малцинства, главно цитани, жени, деца и старци (родители и прародители) щото за друго нещо няма ум и сили.

П.ПАко не се е разбрало, искам да кажа , че все още имаме в излишък много диващина у мъжете и префърцуненост (тези гадни, мръсни, смотани, дрипави цигани) у жените, затова не ни се получават нещата с циганите и, ако продължаваме да се отнасяме по този начин с тях, те ще си стоят в това положение, а може да става и по-зле.

Драга Марея,

то процесът на съпричастност е двустранен - както аз трябва да съм съпричастен, така и за циганите важи същото.Защо трябва държавата да харчи пари да ги измъква от сегашното им положение? Самите цигани не искат.Не им се поемат отговорности и не желаят да имат задължения.Много по-добре им е: ядене,пиене,крадене и социални помощи.И защо е така? Защото законът не се отнася за тях.Същото важи и за наредби,разпоредби,правила и куп други неща,които правят възможен цивилизованият начин на живот и за които циганите пет пари не дават.Това е при голямата част.Има и една много малка такава,която ходи на работа,плаща сметки,спазва закони и праща децата на училище.Тях никой не ги маргинализира;никой не ги репресира и хората не се и замислят дали са цигани.При тях проблем че са от друг етнос няма.Както казват американските расисти: "за да ти викат негър, освен да изглеждаш като такъв,трябва и да се държиш като негър.Останалите са Американци - независимо от цвета!"

Редактирано от larryone (преглед на промените)

.......процесът на съпричастност е двустранен - както аз трябва да съм съпричастен, така и за циганите важи същото.Защо трябва държавата да харчи пари да ги измъква от сегашното им положение? Самите цигани не искат.Не им се поемат отговорности и не желаят да имат задължения.

Те имат съпричастност, но към своите.

Не към нас,

Не случайно един от тях да изреве за нещо и се събират на тумби от десетки до стотици цигани-така те изразяват своята съпричастност към несправедливостта, проявена срещу някой техен човек.По този начин освен да покажат съпричастността си към него се и легимитират като група, като общество.

Много по-добре им е: ядене,пиене,крадене и социални помощи.

Ти не би ли искал да получаваш ядене и пиене и лесен живот ?

Чуй почти всяка чалга песен - те са писани от българи, изпяна от българи за българи.за какво се пее -коли, женим пари, лесен живот. Циганите и те искат така.

И защо е така? Защото законът не се отнася за тях.Същото важи и за наредби,разпоредби,правила и куп други неща,които правят възможен цивилизованият начин на живот и за които циганите пет пари не дават.Това е при голямата част..

Не - бъркаш - те пет пари не дават за държавата България.

За тях тя не съществува.Те не са нейни граждани или поданици.За тях това е чужда държава, която може да бъде грабена както си поискат.Българите са чужденци, които могат да бъдат убивани, грабени, изнасилвани, поругавани и т.н.

Те си имат свой съд -Мешерето, свои закони, издавани от него, свои правила за това кое е приемливо в тяхното общество и кое не, техн си начин на живот. За тях България е чужда държава.Ето на това му казва сегрегация - циганите просто са като чуждо тяло в българското общество.

И при сегашната политика и обществена нагласа това няма как да се промени.Ще продължаваме да бъдем два чужди народа, обитаващи едно и също пространство - с отделни закони за всеки един от нас, и проблемите с тях ще продължават, а и ще се задълбочават. И накрая бъдеще, ако не се направи нещо ще се хванем за гушите.

Краят на тези сегрегационни процеси ще бъде гражданска война в България с вероятно откъсване на част от страната, на която да се направи циганска държава.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Съдаването на циганскща държава няма да реши проблема, а само ще го задълбочи и ще създаде нови още по-големи проблеми. С всичко друго от поста на Тричо ... съм съгласна, затова и натиснах бутона "харесва ми". Би могъл да се реши единствено и само, ако променим себе си, като спрем стериотипа на насаждана и разпалвана омраза към циганите, защото не работели, не си плащат консумативите, мързеливи са, не пращат децата си на училище, искат лесен и безгрижен живот, ми такива са, може и да не ни харесват такива, да искаме да не са такива, ама нашата ненавист към тях и нашите искания да се променят, няма да ги променят. Ще ги промени нашето ново отношение на съпричастгност към проблемите им. А, то става, като превъзмогнем нараненото си его и спрем да мислим ограничено ( аз мога да работ, да се бъхтя по цял ден, те ще лежат и от моите данъци ще живея на социални, аз мога да си плащам тока и водата, те -не и така нататък) и се опитаме да РАЗГОВАРЯМЕ с тях, просото да си говорим с тях, ама не от пиедестала на високомерие и с чувство на превъзходство, ама за това е нужно мааалко да си ПОНАДИГНЕМ ДУШИТЕ, мааалко да ги поразтворим и чистосърдечно да се опитаме да разберем, защо не работят, защо не си плащат тока, зяащо не пращат децата си на училище за всяко семейство поотделно и в никакъв случай не ПРОФОРМА, за отбиване на номера, а добронамерено, от сърце и душа. Казвам ви го отличен опит. Циганинът е много честолюбив и чувствителен и е с много голяма и широка душа, която разтваря, когато разбере, че наистина искаш да му помогнеш, когато му покажеш , с нещо дребно дори му докажеш това (недоверчив е; от българи добро не е видял, по-скоро - лошо) и когато му решиш проблема, след като си положил много усилия да ти позволи да му помогнеш, ти е благодарен, започва да те уважава и не само той, ами и всички съседи, дори махалата и започват да търсят начин и предлагат те пък с нещо да ти помогнат и не те замерват с камъни, а ти се радват толкова чистосърдечно, опътват те, водят те до адреса, който търсиш, викат името на човека, който търсиш, а малки дечица тичат, за да докоснат дрехата ти и засияват мръсните им личица, когато ги погалиш и не се гнусиш да ги прегърнеш (там от всички се знае всеки външен кой е и какъв е) Ако продължаваме да гледаме с лошо око на тях и те ще продължават да гледат с лошо око на нас и няма да се променят, даже ако щете напук на нас. ( След това те започнаха да ме търсят, за да си казват проблемите или, за да ми кажат, за проблем на някой друг.) И, ако някой ми каже, че защо трябва ние да се променяме първи и да ги заобичаме, защо те не се променят, що те не тръгнат първи с добро към нас, ще му кажа, че точно защото сме повече от тях и по образование и по възпитание и по култура на бита. Как приучвате домашния си любимец на добри "обноски" , как го адаптирате към вашата среда,!? С много ЛЮБОВ и с много ТЪРПЕНИЕ. Първо вие започвате да го обичате, след това - те. Ако е куче престава да ви лае, а , ако е котката да ви дращи и постепенно започват да ви показват, че и те ви обичат. Щом с животните можем и успяваме, значи можем и с циганите. Само трябва да го поискаме. и да си дадем сметка, че въпреки образоваността ни, по-добрите ни обноски и по-добрите условия, в които живеем, това автоматично не ни прави повече хора от тях Първо трябва да видим лошотията в себе си и след като вече " имаме очи" да гледаме лошотията у другите.

Съдаването на циганскща държава няма да реши проблема, а само ще го задълбочи и ще създаде нови още по-големи проблеми. С всичко друго от поста на Тричо ... съм съгласна, затова и натиснах бутона "харесва ми".

....

ей, не се научихте да произнасяте правилно дифтонгите .... тоя английски вие е промил мозъците. :mad:

Колкото до "циганската държава" - имах предвид крайната фаза на единс егрегационен процес.( това нещо е на поколения отдалечено от нас ) ;)

Те би трябвало да са съпричастни към ... обществото, което пребиват.

Редактирано!

ей, не се научихте да произнасяте правилно дифтонгите .... тоя английски вие е промил мозъците. :mad:

Колкото до "циганската държава" - имах предвид крайната фаза на единс егрегационен процес.( това нещо е на поколения отдалечено от нас ) ;)

Хубаво, Трихо ... но, мисля, че сегрегационниат працес няма да има развитие, следователно и крайна фаза.

Ама, знам ли!? Както е тръгнало, натам отива

Редактирано!

И що го пребиват!?

Щото и те много бой ядат.

Откъде тръгва боят? Знаем ли? и Защо е този бой?

И що го пребиват!?

Щото и те много бой ядат.

Откъде тръгва боят? Знаем ли? и Защо е този бой?

Ами, вероятно от "boy" тръгва. :)

...

е, сега ми светна къде ни е проблема, че не можем да си интегрираме циганите

а, иначе, французите, ако изпълнят намеренията си...всъщност ще разберат, че усилията им са напразни...

Поляци гонят бременни джебчийки

Групата полски туристи разглеждали разкопките на древна Сердика в центъра на София. Докато щракали с апаратите софийските забележителности, две ловки циганки отмъкнали портмонето на едната туристка.

В него имало пари и документи, без които жената не можела да се прибере вкъщи, съобщава в-к “Преса”.

Полските туристи обаче реагирали бързо и погнали двете крадли. Оказало се, че едната от тях била бременна. Те се скрили в тоалетната на близко заведение. Полицай, патрулиращ покрай Министерски съвет, се притичва на помощ на обраните и вика колеги. В крайна сметка апашките били закопчани с белезници.

Докато ги арестували те се държали сякаш нищо не се е случило.

От шала на едната циганка измъкнали портмонето на полякинята. От разменените реплики станало ясно, че едната крадла е на 15 години.

http://www.bnews.bg/article-58400

Джебчийките са навсякъде из София и си докарват добри доходи.

Тези двете са ги закопчали, но ще ги пуснат и те пак ще си продължат "работата".

Управия с такива няма...

Циганин нападна полицай с отвертка и отнесе куршум

Циганин нападна с отвертка полицай в центъра на Бургас. Екшънът се разиграл, след като двама полицаи са се отзовали на сигнал за кражба на улица „Успенска” в морския град, съобщава Besove.bg.

Минувачи са видели как мургави апаши изнасят части от обект там. Когато дошли служителите на реда, ромите не само, че не се стреснали и не са представили никакви документи, но и се нахвърлили върху тях. Единият е извадил отвертката и нападнал единия от полицаите и единствено точният мерник на другия униформен е предотвратил трагедия. Той е стрелял със стоп патрон, ромският крадец е жив и без опасност за живота, настанен е в МБАЛ Бургас.

http://novini.dir.bg...php?id=11949103

Дано сега да не изкарат полицая виновен.

Точно така се прави, браво на полицая!

Френската киноиндустрия поднася филм Apocalypse: The Second World War от 6 серии. Хитлер е смятал циганите за хора последна ръка. Наред с евреите, комунистите, хомосексуалните е прибавил циганите. Мъжете в лагери, а циганките подлагал на кастрация.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.