Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циганин или ром ? Новини свързани с интеграцията и още нещо

Featured Replies

Ето за това говорим... Не че едно такова ограничаване на социалните помощи ще реши проблемите на страната, разбира се. Но когато бай мангау знае, че няма да има кинти и лежане по гръб, само защото е направил 10 чавета, може и да се размърда и да направи две неща - първо, да не прави толкова чавета, а 1-2 примерно, и второ - да се опита да намери работа, а не да смуче от държавата. И, не, това не е дискриминация или ограничаване на нечии права. Защото ако някое семейство може да си позволи да роди 5-6-7 деца, то това семейство явно печели достатъчно и може да си го позволи - може да им осигури нормален стандарт, обучение и т.н. , и на такива хора помощи не им трябват. А ако не може да си го позволи - ами ще си правят сметката. Защото да не можеш да контролираш биологичните си нужди и да изтръскаш една сюрия деца на бял свят, а после да ги оставиш без родителска грижа, не е много зряло...

• Отговори 2k
  • Прегледи 217,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

здравей,

темата е за интеграцията на ромите нали? как тогава ще говорите за интеграция ,като се прокламира тази интеграция да мине през нарушаване на Конституцията на България?

На всичкото отгоре, такава дискриминазираща  санкция да се отнася само за една част от народонаселението което също е български граждани.защото ако тя се приеме/освен, ако категорично не се упомене,че се отнася само до ромското българско население/ ..това означава под ударите и да попаднат и многодетните български семейства.... и по принцип каква  точно месечната издръжка, която българската държава отпуска на едно дете ,че да е толкова страшно невъзможна и непосилна за бюджет на държава,който не дотам назад във времето  беше натоварен с 100 милиона лева за подслушване?и моля ,ако е възможно да ми се обясни със сумата отпусната от държавата ,какви точно нужди се покриват на едно дете?

апропо.......аз не пиша циганите да абдикират от задълженията си като български граждани..такова нещо абсолютно не твърдя и не за толериране .....законите трябва да важат за всички.

но интеграция ,през дискриминация .....?!?!?!

1. По какъв начин ограничаването на социалните помощи нарушава конституцията?

2.Къде и кой казва, че тя ще се отнася само за една част от населението? Естествено, че няма как да бъде само за циганите, това наистина би било явна дискриминация.

3.Отново казвам - кое многодетно бг семейство е останало да чака социалните помощи - ако някой е поискал да има 5-6 деца, значи може да си го позволи. Ако ли не може - да си прави сметката. И аз искам да карам кола за 50 бона, но не мога да си го позволя и си налягам парцалите.

4.Не става въпрос, че сумата за едно дете е непосилна или ще събори бюджета. Става въпрос за това, че за циганите тази сума, умножена по 5-6-7-8 и т.н. брой деца, е достатъчна, за да вегетират и да не правят нищо, освен по някоя кражба отвреме на време.

5.Смятам, че свободата да живееш според разбиранията си, е хубаво нещо, но трябва да има определени граници. Ако някои хора имат разбирането, че трябва да родят двуцифрен брой деца, тяхна си работа. Свободни са да го направят. Не виждам обаче защо държавата трябва да им помага в това начинание.

то съм писала и аз:

"единствената мярка  и спасение е  в образованието.ако трябва насила,ако трябва със стимули,ако трябва със санкции.това да. стимули за ромите ,ако децата им посещават училища.санкции,ако не ги посещават.обвързване на помощите които получават семействата с редовността и успеха на посещението в училище...парите ще следват учащия."

Тук съм съгласен на 100%. Ако пренасочените от въпросните помощи пари се влеят в тази насока, това би било наистина огромна крачка към интегрирането на ромите. Но отново всичко опира до раждаемостта. Знаем, че дори 1-2 деца е трудно да ги подготвиш за училище, разходите съвсем не са малки, а какво остава за многодетните роми, как да облекат, подготвят и изпратят на училище 8 деца примерно? Ами няма как да стане... Затова трябва по някакъв начин тези хора' да разберат, или да бъдат накарани със съответните стимули да разберат, че прекомерната раждаемост, когато нямаш съответните финансови възможности, е вредна и опасна.

помолих да ми се каже сумата която представлява месечната издръжка на едно дете и какви нужди се покриват с нея. ...предполагам е равнопоставена и за цигани и за българи..?!

Не знам каква е, и да, със сигурност е еднаква за цигани и българи, много ясно..

българите в Германия са повечето на социални помощи.

Аз не съм в Германия и не съм на социални помощи. Който е, си е негов проблем. Аз това не го одобрявам - да идеш някъде и да увиснеш на врата на държавата.

освен това, когато англичаните скочиха срещу българските емигранти и помощите отпуснати за тях от правителството /апропо за сметка на английския данъкоплатец/ всички скочихте като ужилени. не е тайна ,че българи раждат деца там  и също разчитат на тези социални издръжки.

май говорим за двоен стандарт в преценката ..иначе сме много толерантни нали????????

Аз не съм скачал като ужилен, тази тема слабо ме вълнува, и няма нищо общо с това, което обсъждаме тук. И, да, аз съм безкрайно толерантен. Имал съм приятели и цигани, и с различни сексуални наклонности, и всякакви. Избягвам да съдя и категоризирам хората по общ признак. Но това не значи, че трябва да си затварям очите за нередностите и пропуските в държавната политика.

ми кастирайте ги след първото дете ,бре петльо..като това е изхода от проблема на държавата...светът е свикнал на чудеса..що не му предложите още едно.

Смятам, че си интелигентен човек, и не ти подхожда по подобен начин да опростяваш дискусията и да вменяваш думи и идеи, които никой е нямал предвид. Не става въпрос да ги кастрираме, а да направим чрез закони, стимули и санкции така, че да започнат да си правят сметката и поне някакво елементарно семейно планиране.

Валкирия, аз ще ти кажа, защо на теб не ти вървят дискусиите и споровете с другите потребители. Държиш се прекалено надменно мислейки, че винаги си права и дълбаеш само в собствената си теория, без да се вслушваш и да вникваш в това, което ти говорят другите или пък ако отговориш, го правиш с пренебрежителен тон, който очевидно дразни събеседниците ти. А те за това пишат, за да има дискусия. Ти често омаловажаваш написаното с един по-особен тон, който се усеща в написаното от теб. От там идват и проблемите и дразгите ти с други участници в дискусиите. Прост пример са последните 2-3 страници в тази тема, в които с просто око се вижда, без да е необходимо да вникваш в същността на темата, че за теб друго мнение, освен твоето просто няма, не съществува, а дори и да има, то е грешно и ти просто си на контра, при това с едни и същи доводи. 

А и в края на краищата, не става ясно каква теория защитаваш в повечето случаи, защото според мен във всичките си мнения задаваш куп въпроси, на които след като ти се отговори, без значение дали положиелно или отрицателно, ти не обръщаш внимание на отговорите и продължаваш да пишеш това, което си навила на пръста си. Понякога си мисля, че си просто за спора, но без да взимаш под внимание другата страна. 

Колкото до вариантите за интеграция, те и в момента са налични. Просто хората със съзнание спазват някакви всеобщо приети, често и неписани норми в обществото, а други... просто не го правят. Парите са еднакви за всички. 

Въпросът е, че нормалните хора мислят как ще отгледат тези деца, когато ги родят. Аз, ако имам възможност бих направил 5 деца примерно. Но то не е само да ги направиш и родиш. Нали трябва да им се даде нормална среда на живот. Трябва да ходят на ясла, а места няма, трябва на детска, там места няма, за училището е битка, защото и там за добрите училища места няма, трябва да ги облечеш прилично и още куп неща,  които трудно хората си позволяват, когато имат повече деца.

И тъй като "нормалните" хора нямат  тези възможности,та затова имат по едно дете.

Малката подробност е, че тези "нормалнии" хора, които  уж трябва да минават за образовани, а не могат да направят свръхелементарния извод, че малкото деца означава просто смърт.Просто и ясно - смърт.

Колко трябва да е дебилно прост някой  за да не разбира, че на едно дете се пада грижата за двама родители, когато те остареят.

Какво става тогава с пенсиите? Колко стават пенсионерите и колко работещи издържат един пенсионер?

Какво става със здравно и социално осигурителните системи?

Изводите са ясни.Трябва раждаемост минимум 2,2 деца.А в България тя е под 1,6.За сведение - нация,която е задържала  1,8 раждаемост за 25г. са и необходими 70г. за възстановяване, а при 25г.под тази граница няма оцеляла нация.Просто няма.

Нерадостната картинка е проучване на немски институт за демографско развитие поръчано от правителството.

В него се казва, че в Германия през 2050г. повече от половината немски граждани ще са от емигрантски произход. 

Ама нямало възможности, ма туй, ма онуй- все тая.

И тъй като "нормалните" хора нямат  тези възможности,та затова имат по едно дете.

Малката подробност е, че тези "нормалнии" хора, които  уж трябва да минават за образовани, а не могат да направят свръхелементарния извод, че малкото деца означава просто смърт.Просто и ясно - смърт.

Колко трябва да е дебилно прост някой  за да не разбира, че на едно дете се пада грижата за двама родители, когато те остареят.

Какво става тогава с пенсиите? Колко стават пенсионерите и колко работещи издържат един пенсионер?

Какво става със здравно и социално осигурителните системи?

Изводите са ясни.Трябва раждаемост минимум 2,2 деца.А в България тя е под 1,6.За сведение - нация,която е задържала  1,8 раждаемост за 25г. са и необходими 70г. за възстановяване, а при 25г.под тази граница няма оцеляла нация.Просто няма.

Нерадостната картинка е проучване на немски институт за демографско развитие поръчано от правителството.

В него се казва, че в Германия през 2050г. повече от половината немски граждани ще са от емигрантски произход. 

Ама нямало възможности, ма туй, ма онуй- все тая.

Отново се измества темата на дискусията. Тук става въпрос за свръх раждаемостта, а не за 2-3 деца. Имам приятели, които си имат 2 или 3 деца, и въпреки,че не са с големи финансови възможности, се справят някак си. Тоя родител помага, оня помага, криво-ляво се справят и са щастливи. Ако не си чел по-нагоре, спорът беше за социалните помощи за семейства с много деца.

Значи, имам чувството, че някак си се разминаваме и пишем в различни теми. Няколко души тук пишем конкретно за свръх раждаемостта, проблемите, които тя причинява в нашето общество, и как може нещата да се променят към по-добро, а други няколко души ни викат ама вие защо биете негрите... Никакъв диалог или чуваемост...

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Какво изместване на темата ? Колко според теб е била раждаемостта на българите преди 1950г?

Колко е била та са успявали да оцелеят и да се развива нацията.

Баба ми е имала 6 деца, от които 2 са починали като малки.Всички семейства от село, които познавам са били с по 3-4 деца.

Мнозина не са имали възможност да се изучат, а трябвало да работят от рано.На тях какво им е било та са можели??

Защо комунистите въпреки, че са срещали огромни трудности с образованието на населението, пак поощряваха раждемостта и даже са провеждали ред кампании за повишаването и.Имаше допълнителни привилегии за многодетни майки за раждане на 4,5 и т.н деца.

Посеченият коефицент 2.2 е санитарен минимум.С две деца той не се постига.А и това не е боб, че да го наредиш.

Социалните системи са силно инертни и трудно управляеми.

Времената са съвсем други, не можеш и не е коректно да правиш сравнение. Днес никое средностатистическо семейство не може, просто няма как да си позволи да има 5-6 деца. Раждайки ги, то ги обрича на мизерно съществуване. Правят го единствено хората, които могат да си го позволят финансово, и хората, които са безотговорни и не им дреме за децата им.

Напротив, това е твърде коректен метод за сравнение.Ако днес не може,ама вчера е можело, значи вчера нещата са били точни, а днес не са.

То че днес не са точни нещата, е ясно... Така нареченият "преход" но доведе до нова национална катастрофа и сериозна демографска криза. В случая обаче говорехме за нещо съвсем различно, което обаче явно всеки си тълкува по своему. Аз спирам да се хабя, че ми писна... :D

Времената са съвсем други, не можеш и не е коректно да правиш сравнение. Днес никое средностатистическо семейство не може, просто няма как да си позволи да има 5-6 деца. Раждайки ги, то ги обрича на мизерно съществуване. Правят го единствено хората, които могат да си го позволят финансово, и хората, които са безотговорни и не им дреме за децата им.

Не, днес разумните хора, дори и да имат много пари, не правят много деца.

Нека погледнем по глобално на света и да видим в кои райони има свръхнаселеност . Факт е, че там, където царят невежеството, мизерията и бедността, хората правят по много деца. А в по-развитите държави и общества, които имат висок стандарт на живот и хората са по-интелигентни, не се правят по много деца. 

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Не е различно, просто тази раждаемост е необходима.Ясно е защо.Не бива да търсим и вината за положението у циганите.Специално за раждемостта тях няма за какво да ги упрекваме.

Друг е въпроса за останалите културните различия и традици, които произвеждат от тези хора аутсайдери.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Не е различно, просто тази раждаемост е необходима.Ясно е защо.Не бива да търсим и вината за положението у циганите.Специално за раждемостта тях няма за какво да ги упрекваме.

Друг е въпроса за останалите културните различия и традици, които произвеждат от тези хора аутсйдери 

Абе то на думи е лесно...но ти защо не направиш и отгледаш десет деца, щом много знаеш и щом толкова си загрижен за демографския срив.  :)

п.п. Познавам цигани с по-висок стандарт на живот,  които имат по две три деца и не желаят да имат повече. Явно по-високата интелигентност води до по-висок стандарт на живот и до по-голяма осъзнатост.

Друг е въпроса за останалите културните различия и традици, които произвеждат от тези хора аутсайдери.

Аз съм далеч от мисълта да обвинявам циганите за каквото и да е. Те са такива, каквито са, от столетия и хилядолетия насам. Смятам обаче, че и самите те до голяма степен не желаят да се интегрират в обществото, и спомагат за третирането им като аутсайдери. Тук вече държавата трябва да има адекватна политика спрямо тях, не говоря за репресивна такава, напротив. А нашата държава отдавна е само едно понятие...За съжаление, разбира се...

ами тя дискусията отдавна изпростя, бритчет,......с предложението да се нарушава Конституцията на Р.България !!!!лишаването или ограничаването от социални помощи избирателно ,е точно това!!!!

пп кой разбрал,разбрал....... :)

Само че, тук никой не предложи нарушаване на Конституцията, а промяна на някои точки в Конституцията.

ами тя дискусията отдавна изпростя, бритчет,......с предложението да се нарушава Конституцията на Р.България !!!!лишаването или ограничаването от социални помощи избирателно ,е точно това!!!!

пп кой разбрал,разбрал....... :)

Явно не се разбираме. Къде видя,че някой иска ограничаването или лишаването от социални помощи да е избирателно? То няма да е за определна етническа прослойка. То ще е за семейства с над определен брой деца. Държавата има право да води каквато социална политика си иска, с какво това е нарушение на конституцията? Обясни ми...

Чл. 6.

(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние

Не виждам нещо, което да нарушава чл.6 Ако според теб това, за което говорим, би нарушило някой друг член, би ли споделила?

Всъщност, този член 6 в момента се нарушава много серизно, ама дреме му на някой. Точно въз основа на етническата си принадлежност циганите не си плащат с години сметките, и никой копче не им казва. Гледах тия дни по новините за автомивка в Столипиново, собственикът на която 8 години (мисля, че толкова) не си е плащал сметките за вода. И си върти бизнеса на гърба на държавата. Тока не им го спират с години, въпреки че една стотинка не са платили, щото са ценни избиратели, пък и нали ще ревнат за дискриминация, ако им го спрем. Да сте видели да глобят циганин в градския транспорт? Глобяват и нагрубяват възрастни хора, майки, деца, обаче видят ли циганин, просто го подминават. Ами аз мисля, това е нарушение на чл.6 и определено се чувствам дискриминиран като представител на нетолерирана народност...

поиска се промяна за семейства с повече от две деца..на базата на какъв критерий някой ще определя колко деца да има дадено семейство?

и питам аз ..като се въведе ограничителна мярка за социалните помощи ,отпускана за определен брой деца..как ще посреща  нуждите на бройката "останала  в излишък", това българско семейство????

Родители от варненското село Ново Оряхово издържат себе си и своите 13 деца със сумата от 850 лева на месец, разкрива TV7.

Публикувано изображение

Веска и Емил гледат 13 деца

Парите са от заплати и детски, но не са достатъчни, за да бъдат задоволени нуждите на цялото семейство.

Веска и Емил се грижат за 6 момичета и седем момчета. Майката е категорична, че не съжалява, че е родила толкова деца.

Най-големият син е на 25 години, а най-малкото дете е на 7."

искам конкретен отговор...омръзна ми да чета популистика.......

На базата на какъв критерий китайците имат санкционна политика спрямо бройката деца в една семейство? Решават и го правят.

Колкото до това семейство, ами кой ги е карал да раждат 13!!! деца. Да не би аз да съм му късал презервативите на тоя човек. Като са решили, че искат 13 деца, да се оправят. А ако не могат, значи са безотговорни родители, след като са ги натворили, без да имат идея как ще ги гледат, и после да реват, че държавата им е длъжна.

Всъщност, този член 6 в момента се нарушава много серизно, ама дреме му на някой. Точно въз основа на етническата си принадлежност циганите не си плащат с години сметките, и никой копче не им казва. Гледах тия дни по новините за автомивка в Столипиново, собственикът на която 8 години (мисля, че толкова) не си е плащал сметките за вода. И си върти бизнеса на гърба на държавата. Тока не им го спират с години, въпреки че една стотинка не са платили, щото са ценни избиратели, пък и нали ще ревнат за дискриминация, ако им го спрем. Да сте видели да глобят циганин в градския транспорт? Глобяват и нагрубяват възрастни хора, майки, деца, обаче видят ли циганин, просто го подминават. Ами аз мисля, това е нарушение на чл.6 и определено се чувствам дискриминиран като представител на нетолерирана народност...

И аз го гледах този нахалитет с автомивката, най - наглото беше, че пред камерите каза нещо от сорта: "Аз го познавам шефа на ВиК ще отида утре при него и ще се оправим, ще ми пуснат водата - това тук е излишно" - Преведено може да има 2 значения:1. Аз го познавам него, роднини сме ... - това тук е за пред камерите и ще ми я пуснат утре.

2. Плащам му и утре ще отида да му припомня кой му плаща.Има и един неприятен трети вариант който също е възможен. 3. Ще отида, ще го заплаша, ще го прибия и ще ми я пусне.Защото циганите ще дойдат у Вас, на работата ти в болницата - бе няма значение къде - влизат прибиват те, молиш се да оживееш и после едно голяма НИЩО срещу тях ;)

на базата на свръх населеност......

Еми нашето ще е на базата на свръх бедност...

Просто трябва да се изкарат от средата, нека да дават майчинсво и право на гласуване само при завършено средно образование, това е изхода тези хора да се интегрират.

Родители от варненското село Ново Оряхово издържат себе си и своите 13 деца със сумата от 850 лева на месец, разкрива TV7.

Колко български семейства имат по тринадесет деца?

Докато при българите това е изключение, при ромите е масово явление.Така че тук не става въпрос за никакви нарушени права, а затова че цялата държава губи от прираста на ромите.Парите които отиват за социално подпомагане на хора които не допринасят с нищо за тази държава, могат да се изразходват за много по рационални цели.

Аз съм за наричане на циганин където и да е в света изключение правят ромите в град Рома италия там циганина е удачно да се нарича ром може и БИОС да им викаме  :shower:

Редактирано от Gangosa (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.