Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да се увеличи зимната ваканция на учениците?

109 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се увеличи зимната ваканция на учениците?

• Да
      50%
      55
    • Не
      49%
      53

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Добре де приятелю , знам че журналистите търсят сензация ... ама защо всички интервюирани в анкетите приличат на малоумни индивиди който не могат да си напишат името без 3 правописни грешки ... и какво ще кажеш за мъничкото олигофренче което им " пръска сиира в този клип , или патките при кмета на Бургас , който се хилеха като пачи и идея си нямаха какво правят там ? Как да ги защитавам такива ?

извинявай но не мислиш ли че е глупав този пост, те онеправдани ли са или не, това че са неграмотни и тъпички правили ги по-малко онеправдани, по твоята логика аз не бива да подкрепям учителските,пенсионерките и не на последно място лекарските протести.
  • Отговори 213
  • Прегледи 17,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма да удължават ученическите ваканции

Няма да има удължаване на ученическите ваканции, заяви просветният министър Сергей Игнатов във връзка с протестите на ученици с цел удължаване на коледната ваканция. Според министър Игнатов България е държава със закони и те трябва да се спазват. Игнатов обяви, че не подкрепя идеята, според която учебната година трябва да започва на 1 септември.

Ето какво каза Сергей Игнатов: "В България 15 септември все още е лято. Ако бяхме в Санкт Петербург, там септември е -4 през нощта, естествено е да започнат от 1-ви. Така че, това се обсъжда, но въпросът е, че първия срок те имат 90 дни и никога те не са толкова - празник на училището, празник на града, дните намаляват. Ако и вторият срок се получи същото?! Все пак трябва да се учи. Повечето от родителските асоциации не подкрепят удължаването сега. Има някои, които казват да се започва от 1 септември. Аз си мислех за друго - българската интелигенция ходи от 1 септември на море".

Източник: Дарик

Аз пък чух че тоя буклук Сергей Игнатов няма да увеличава ваканциите,но вместо това ще увеличи стипендиите с едни смешни 10 лева.Ако го видя на улицата няма да му кажа нищо друго освен че е кретен.

А за хората които си позволяват да обиждат мнозинството ученици че били пушачи,наркомани,алкохолици и тъпанари мога да им покажа само ето това-Публикувано изображение ,защото от моето училище,познавам хора от всички класове и бих казал че максимум 5 процента са такива(и то по-горните класове).Моето училище е от 1300 човека,5%=65 човека които отговарят на обидите на повечето хора.

Знаех си , че си чалгар и го доказа с клипа на Слави ! Ти повече се оплакваш от племеницата ! Теб коя жена ще те взема тактв ревльо на който винаги някой друг му е виновен ?! От години не гледам Слави и нямам намерение да наруша това нещо заради ревльото ! Гледай си го Слави у му се кефи ! Сигурен съм , че има къде по точни примери , но нали си чалгар и Слави-фен и ми даваш точно такъв пример ! Хубаво е човек като каже , че не слуша чалга след това да не кара и другите да слушат чалга ! Много си смешен и жалък ! Не си виновен , че целият ти клас сте чалгари и че мама и тати редовно гледат Слави и Планета ТВ ! А дали гледаш Стъклен Дом , Забранена Любов и всичката помия която излива БТВ върху цяла Б-я ! Не е за хвалене - но от години не гледам нито Канал 1 , БТВ , НоваТВ ! А ти щом си толкова осведомен около Слави явно редовно го гледаш :yanim:

Iliev72, успокой се малко о0 , темата е дали трябва да се увеличи зимната ваканция, а не кой бил чалгар и кой какво гледа о0. На мен например ми харесва "помията" с която ни заливат и си я гледам с кеф :cool:.

А по темата, то беше ясно, че няма да увеличат ваканцията... просто повечето стачкуващи бяха "примерни" ученици :help: :

http://vbox7.com/play:11d0632c

Редактирано от tinker (преглед на промените)

Ами пуша да,но не съм пушила като ученичка.

Научих цигарите месец преди абитуриентския си бал.

И много малко бяха тия,които пушеха-

защото имаше постоянен контрол от Детска педагогическа стая и намаляваха и поведение за това.

Ние пиехме боза и лимонада,а не бира,водка и ракия.

Ние не плачехме за ваканции,ние не обиждахме по-възрастните.

През лятната ваканция имахме дълъг списък с книги за четене,ходихме по бригади,събирахме билки и вторични суровини.

извинявай ама това го е слушала мама да и го казва баба, по- малка си от мен така че не възразявай, имаше елитни училища по мое време където учиха децата на старите софийски семейства където не се допускаха деца на червената буржоазия където това може и да важи но по пролетарските училища само дето наркотици нямаше, тву-та бяха препълнени с юнаци. в педагогическите стаи освен да те заплашват и да правят доносници от лигльовците друго не правиха, единствен стимул да зубкаме бяха гадните бригади, където самодоволни комсомолски изчадия ни показваха колко е гадно да се работи. а за да не работиш трябваше да имаш висше образование. пропушвахме във втори трети клас и се пропивахме по същото време и преди да се приберем в къщи задължително пасях ме магданоз за да не смърдим. да даваха книги за четене но не знам кой ги четеше и тогава и сега в училище никои не те учи как да успееш в живота нито на нещо полезно

П.П Стоби, не знаеш колко в точен момент написа своят пост.

Това подкрепя тезата ми, че учениците от преди години не са били света вода ненапита.

не знам за родителите ти но аз като баща считам че като кажа изстината има по-голяма вероятност наследника да избегне моите грешки. искам да кажа още нещо ако не натрупаш всички знания до които се допреш и не вземеш документ за всички неща които си научил ще съжаляваш някой ден. ако стигнеш до магистратура и с това се задоволиш считай се за неудачник трябва да продължиш напред, не тръгвай по лесния път няма да си щастлив после

имам за съседи разни преуспели мутри затънали в разкош умират от страх за живота си и са изпаднали в паника не знаейки какво да правят с парите си.

а забелязваш ли как изпадат някои съфорумци в ужас като не се изразяваш или не пишеш правилно, а това че русенските гимназисти не знаят как да вървят по улиците и да ги пресичат не им прави впечатление. а правилата са прости пази се и не си използвай предимството видиш ли автомобил знай че той идва да те сгази гледай да има нещо солидно между теб и колата и я следи като и за миг не забравяш че и зад теб може да се появи изневиделица друг автомобил, пресичаш ли независимо къде на пешеходна пътека или светофар оглеждай се за пернишки голф половината са бесепари и преминават на червено а останалите са на мнение че навсякъде са с предимство и задължение на пешеходеца е да им даде път. никога не заставай в навесите по спирките на градския транспорт защото това са любимите места за спиране на всички автомобили управлявани от местните пияндурници и наркомани. не е много сложно всяко пернишко дете го знае стига да е оцеляло до сега. виж учителите и катаджиите не са в час по въпроса за уличната безопастност

Да, но един месец преди Абитуриентският бал сте била ученичка.

Вие може да сте били по бригади и да сте поработвали между другото, а нашето поколение работи през лятото, защото няма избор и защото парите за нищо не стигат. Работи, за да може есента да има нови дрехи за училището, за да купи учебници и да си позволи нещо, което иначе семейството му със скромният си бюджет не би могло никога да му осигури, работи и докато учи, за да може да продължи да учи.

Хубаво е било Вашето време, с подсигурената работа, фиксираните цени...

Когато родителите Ви не са си скубали косите, мислейки с какво да ви нахранят днес.

Както казах, база за сравнение няма.

Ще изкажа мнението, че поколенията след 80-та година са преживели най-нещастното си детство, време на промени, време на глад и безпаричие. Време на масова поквара и на чалга културата.

За жалост това са фактите.

Искрено се надявам да се спре с нападките и да водим циливизована дискусия.

И защо според теб са ни стигали парите.Знаеш ли,че на 28г. си купих първия GSM и компютър - 2004г.Радостите в ученическите години бяха футбол,баскетбол и четворка бридж.За това пари не се искат.Не сам ходил по дискотеки и не сам имал гадже до казармата.Пълните магазини сега тогава ги нямаше.Като малък влязох по погрешка в един Кореком и ми стана жал,че не можех да си купя тоблерон.Капитализмът и меркантилността вървят ръка за ръка.Алтернативата да си харчиш парите сега е много по-голяма.Алчността се повишава,нуждите също.Аджеба защо ли не сам се оплаквал тогава,па и да бях тръгнал на работа?Защо ли тогава не мислех за пари?Не сам се оплаквал.

...

Ще си позволя да отговоря, въпреки че темата се разводнява и ще ти отговоря с благ тон.

Тогава магазините са били с много по-скромен асортимент, сега можеш да купиш почти всичко, но пари за това няма.

Очи пълни, ръце празни.

Кажи, учените от БАН през 80-те дали са получавали смешни пари като сега, дали са били презирани и пренебрегвани като сега? Ние с тези смешни 300лв заплати избихме всякакво желание да имаме наука и млади учени в България.

Ако има, то те са въпреки България, не с нейна помощ.

И аз имам предвид поколенията, минали младостта си по соц.време.

Кажете, по ваше време родителите ви скубали ли са коси с какво да ви нахранят?

А това днес е факт, огледайте се и вижте. Не става въпрос за глезене и второстепенни неща, а основните човешки нужди, без които човек не може да оцелее.

Не всеки има късмета да забогатее, а облажилите се в повечето случаи вчера са били крадци, мизерници, измамници.

А не са работели в БАН за смешните 300лв, при 240лв минимална работна заплата

Въпросът не е да си купиш новият компютър, новите обувки Nike за 140лв или новият телефон, пред някои хора той е какво да ядат утре, как да скалъпят бюджета до следващият аванс/заплата и какво да дадат на децата си, за да не ходят гладни на училище.

Не говорим за нови дрехи или обувки, а за чистото оцеляване. Просто физическото оцеляване...

haidukpikaso, чудно ми е на какво точно ръкопляскаш, след като господин Илиев въобще не е прав.

Определението му към мен е напълно грешно и неправилно.

А интернет също е част от СМИ.

Макар, че от телевизията се лее основната част от помията, интернет също не е застрахован.

A нашите национални телевизии, от които се лее помия не са единствени.

Включи телевизора и погледай Дискавъри/Анимал планет/Viasat/Нешънъл джеографик

Що става за националните телевизии, не ги гледам. Но 4-те посочени по-горе не са като тях...все още...

Тях ги гледам по интернет понякога.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Специално вие и Vesko95 само пари и стипендии са ви в главата.Ще почнете един ден работа и ще печелите.Бас ловя,че GSM-a ти и конфигурацията са по яки от моите.Вие сега не живеете по-бедно от нас.За БАН си напълно прав.Там управляващите имат думата за бюджета.

бт не е толкова ефективен че да осигурява на всяка Коледа нов комп и гсм, според мен сами си изкарват пари за комп и гсм, те работят и знаят по-добре как се печелят парите

за дребосъците бт освен цигари означава и бащин труд

най-добре съвсем да я съкратят - до нула за да няма недоволни :cool: като няма ваканция , няма да има какво да се увеличава :P

Темата олекна с 3 страници. Надявам се офтопикът, заяжданията, нападките и обидите да бъдат сведени до минимум! :cool:

естествено,че съм за удължаването на зимната ваканция. Преди години беше до 13-14-ти Януари, сега до 3-ти ? Догодина предполагам ще я намалят до 31-ви Декември :)

Абе викам направо да ви направят училището нещо като свободно избираема подготовка, тогава няма да мрънкате изобщо...не че ще можете, даже и със сегашния правопис и правоговор на болшинството трудно ви се разбира, камо ли тогава :)

Абе, викам направо да ви направят училището нещо като свободно избираема подготовка, тогава няма да мрънкате изобщо...Не че ще можете, даже и със сегашния правопис и правоговор на болшинството трудно ви се разбира, камо ли тогава :speak:

Нищо подобно. Според теб неграмотно ли пиша? Ех, всички с този правопис...

Сега по темата-Според мен действието е безсмислено и ненужно, някой може ли да ми обясни как ден, два или три ще бъдат ключови за усвояването на материала?

Проблемът не е във времето, прекарано в училищата от учениците.

Можем да го направим и 24/7 и нищо да не постигнем.

Всичко е въпрос на методика, на заинтересованост на учениците и начин на обучение.

Някои учители успяват да постигнат златната среда и да разведряват обстановката.

Бях направил обобщение-Безсмислено е това, което се правят опити да се направи.

Не виждам как няколко дни ще променят коренно успеха на учениците.

Единственото, което ще стане е т.нар "тарикати" да си купуват болнични и пак да заобикалят това.

А тези ученици, които са настина старателни и знаещи, единственото което ще се промени за тях, е че ще имат по-малко време в почивка, което след като са се представили добре, след като са били отличници...

Малко върви като неправилно адресирано наказание...Адресата е един, но друг поема тежестта му.

Отделно въпрос-Обстановката в България е такава, че хората пробиват с връзки, а не със знания или поне повечето.

За жалост немалка част от младите просто си мислят, че със знания няма да пробият, тръгват ръка за ръка с чалго-мутренската култура и това е...

Отделно-Аз съм свидетел, че повечето записват някакво средно/висше колкото да изкласят нещо, без да се замислят за това, какво ще правят в бъдеще...

Там, където уча, не повече от половината са реално заинтересовани в това, което учат.

Там са колкото да "изкласят".

Отчасти това е отражение на картината в България, от друга страна съдя, че е безотговорността на училището/родителите.

На Запад се правят тестове за професионална насоченост и т.н, така че този, който започва да учи нещо е реално наясно, за своята сфера на развитие, информиран, а не да избира някакво образование, колкото да изкласи.

Реално, ако съдя по това, което съм видял, там където уча, в същият клас има не повече от 5-6 човека, които реално знаят защо са влезли, защо искат да учат това и какво ще продължат в бъдеще.

Аз лично съм неутрален-Ден повече, ден по-малко, все тая.

Но не виждам ключовият смисъл от този ден повече/по-малко.

Предлагам министър Игнатов да ни светне...Може би си мисли, че това ще промени средният успех с 2единици повишение или какво?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

"защо да учвеличаваме ваканцийте като учениците и без това не влизат в часовете" , ами да ги увеличат заради тези, които влизаме и се интересуваме от бъдещето...малко помислете и за това, а не само за себе си.ОК бачкате по 10 часа на ден и знам какви заплати се взимат тук и колко малка е почивката и айде и на учениците да е кратка. Типичната българска работа. Вие като ученици да не би да не сте искали ваканций, дори да не сте ги получавали ? Или акълът ви е бил същия навремето както сега ? " Аре без..."

Почти :biggrin:

"защо да учвеличаваме ваканцийите, като учениците и без това не влизат в часовете" , ами да ги увеличат заради тези, които влизаме и се интересуваме от бъдещето... малко помислете и за това, а не само за себе си. ОК Добре, бачкате по 10 часа на ден и знам какви заплати се взимат тук и колко малка е почивката и айде и на учениците да е кратка. Типичната българска работа. Вие като ученици да не би да не сте искали ваканцийи, дори да не сте ги получавали ? Или акълът ви е бил същият навремето, както сега ? " Аре Хайде без..."

Няма българска дума, завършваща в множествено число на "й".

Не претендирам, че не съм пропуснал нещо.

Стилът и логичността на изказаните мисли едва ли се нуждаят от коментар.

Очевидно е, че ваканциите са били и си остават прекалено дълги... :yanim:

Причината за въпиющата неграмотност на сегашните български деца трябва да се търси у родителите им, учителите им и в МОМН. През последните тридесетина години едно-две поколения минаха между капките и останаха малограмотни. Незнанието на тези хора сега се отразява на техните деца. Би бил смешен, ако не беше трагичен фактът, че болшинството родители не могат да решават елементарни аритметични задачи или да се изразяват правилно на български, за по-сложни знания да не говорим.

Това безхаберие вече сериозно затормозява настоящето и малко по малко зачерква бъдещето на нацията. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

...

За жалост, безмълвно ще се съглася с написаното от теб.

NavNav' явно това,че съм написал в кавички " аре без " не си го разбрал. Това не го казвам аз, а е цитат, ако знаеш какво е това. " Неграмотността ... трябва да се търси у родителите им". Раздвам се, че ме поправяш, но и аз трябва тебе да поправя. "У родителите" не се казва официално , използва се съюзът "В" :P Поздрави ПП Кое в смисъла на изказаното мнение не ти хареса? Кое не разбра? Това,че не всички искат ваканции, за да пият и имат време да изтрезнеят, а за да учат? Или съдиш по твоите деца,съседи,познати ?

NavNav' явно това,че съм написал в кавички " аре без " не си го разбрал. Това не го казвам аз, а е цитат, ако знаеш какво е това. " Неграмотността ... трябва да се търси у родителите им". Раздвам се, че ме поправяш, но и аз трябва тебе да поправя. "У родителите" не се казва официално , използва се съюзът "В" :ph34r: Поздрави

ПП Кое в смисъла на изказаното мнение не ти хареса? Кое не разбра? Това,че не всички искат ваканции, за да пият и имат време да изтрезнеят, а за да учат? Или съдиш по твоите деца,съседи,познати ?

Бихме могли да побъбрим едва тогава, когато осмислиш разликата между "у" и "в"...

Радвам се, че се радваш, защото мнението ти е доста тъжно... :ph34r:

"Книгата ми в теб ли е?"

Ако цитираният въпрос ти звучи правилно, с нищо не мога да ти помогна, въпреки желанието си. :ph34r:

ПП. Не търся смисъл в неграмотно написани мнения. Човек, който се затруднява да подреди мислите си, едва ли ще каже нещо мъдро. :ph34r:

:rolleyes: Ясно, мислите ми пак са неподредени , може пък ти и в тебе да е щом не можеш да схванеш нищо :baby: Не знам какво неправилно виждаш в изречението. Явно в училище така са те учили или така си говориш :lol6: Ще се радвам да провериш някъде и да пишеш пак "у форума" :lol6: Позрдави
  • Автор

Темата отново се превръща в спам зона.Ако искате да спорите пишете тук http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3492911 :biggrin: Мисля,че е по-подходящо място.

Редактирано от jamc (преглед на промените)

:( Ясно, мислите ми пак са неподредени , може пък ти и в тебе да е щом не можеш да схванеш нищо :(

Не знам какво неправилно виждаш в изречението. Явно в училище така са те учили или така си говориш :( Ще се радвам да провериш някъде и да пишеш пак "у форума" :) Позрдави

Точно това имах предвид.

Нечувствителността на много хора към родния език е причина да се съсипва постигнатата през вековете точност на изразяването.

Щом сме на примера с книгата, да продължим с него:

Книгата е в теб означава, че е някъде вътре в теб, да речем, между белите дробове и далака или на друго "подходящо" място. Ако кажеш "да, у мен е", то тя е някъде около теб - в дома ти, в чантата ти, на работното ти място, тоест някъде край теб или в твое владение.

Друг пример: "Ножицата е в мен" съобщава с точност, че при последната операция хирурзите са забравили един от важните си инструменти някъде вътре в теб и сега е нужно пак да те отварят, за да го извадят. "Ножицата е у мен" прецизира, че ножицата е някъде около теб - държиш я в ръка, в стаята ти е или където още ти хрумне, но в никакъв случай не в корема.

Създаването на нелогични правила, които нарушават точността на езика, води до профанизирането му. Вместо с един точен предлог ситуацията да се изясни, се налагат дълги и ненужни уточнения, които губят време.

Примерът ти "у форума" подсказва, че ще ти трябва много време, за да откриеш усета си към родния език, но с доста труд имаш шанс да се справиш, ако слушаш и чуваш не само себе си. Осмислянето, задълбочаването в логиката на българския език ще ти помогне да откриеш верния път. Правилният предлог е "във". Ние всички виртуално "сме" във форума и пишем в него, защото все пак сме в него, а не пърхаме като безмозъчни пеперуди някъде наоколо.

Отделих ти достатъчно време.

В заключение ще добавя, че единственото, което човек постига без достатъчно знания, но с много инат е :( .

Най-далечният обект, до който се стига по този път, е кривата круша. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

това "у форума" ако отново не забеляза е в кавички, което ако не знаеш озчава,че цитирам. Както и да е явно не го разбираш. А колкото до профанизирането на езика , кой говори изцяло правилно? Тук си пишем или се стараем да пишем правилно , но в речта всеки използва "ко", "ше" и други - ако ми кажеш,че и ти не го правиш няма да повярвам. Сега малко по темата да кажеш за зимната ваканция какво мислиш

...

Сега малко по темата да кажеш за зимната ваканция какво мислиш

Който иска да знае, винаги намира пътя...

Успех!

Сега малко по темата да кажеш за зимната ваканция какво мислиш

И ако се даде на учениците властта да избират дали да ходят изобщо на училище какво ще се получи?Май празна картина на класна стая.То неслучайно до 18 години нямаш право да гласуваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.