Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да се увеличи зимната ваканция на учениците?

109 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се увеличи зимната ваканция на учениците?

• Да
      50%
      55
    • Не
      49%
      53

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Всички знаят че не е много забавно 8 години да ставаш в 6 сутринта и да стоиш по 8 часа на място на което не искаш да си и не ти е приятно.

Веско , ако не учите приятелю ... това ще го правите цял живот ! Няма да работиш това което ти е приятно ... гледай пак поснатият от мен клип и кажи кой според теб от всички тези крещят , включително и момичетата , имат вит на уморени от знание . Повечето ми се виждат ... хайде да не употребявам цинични думи !!!

• Отговори 213
  • Прегледи 17,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Протестите са единствения начин да получиме това което искаме,защото българското управление не може да разбере нещо докато не го ударят под кръста.

Ти питаш дали има нещо смислено да увеличат ваканцията-Учителите и учениците ще си починат.Всички знаят че не е много забавно 8 години да ставаш в 6 сутринта и да стоиш по 8 часа на място на което не искаш да си и не ти е приятно.

То това ще го правиш цял живот - свиквай. Е, винаги има алтернатива: по цял ден на чист въздух да копаеш градинките или да метеш улиците. Обаче и там те искат в седем на работа :)

То това ще го правиш цял живот - свиквай. Е, винаги има алтернатива: по цял ден на чист въздух да копаеш градинките или да метеш улиците. Обаче и там те искат в седем на работа :rolleyes:

хихихихихи ... и с жълта/светлоотразителнна престилка Еми ;) !

Ученик съм в 8 клас. Лично мене не ме бъркза дали ще ми удължът ваканцията или не. Винаги съм ходил на училище и това, че ствам в 6 часа никога не ми е било в тежест, тъй като не съм от хората, които си лягат в 00:00 и после се чудят, защо им се спи...

Всички знаят че не е много забавно 8 години да ставаш в 6 сутринта и да стоиш по 8 часа на място на което не искаш да си и не ти е приятно.

Е, на тебе може училището да не ти е приятно ( не мога да кажа че на мене ми е ), но все пак...

Не мога да разбера, какво толкова се писка за ваканция. 10 дена, като всяка година! Второ лично мое мнение, но на протест излизат хора, които така или иначе не учат, бягат от часове и т.нат. Еми колкото и да е кофти образованието,за да станеш ЧОВЕК трябва да минеш училището, щеш - нещеш.

Сега политиците не ги гледайте. Може да са лоши,може да са добри, може да не управляват държавата, както трябва, но мисля, че всеки разумен човек ще разбере, че разликата да управляваш 7 милиона и да учиш е огромна!!!

Еми тогава по вашата логика драги съфорумници защо въобще трябва има отпуски?Защо трябва да има почивка през събота и неделя?Я дайте да му удариме едно яко бачкане и учене!Искате ли така?-Съмнявам се.Разбирам че ученето е за да станеш човек,но не по тази система(не визирам ваканциите,а самият начин на преподаване,взимане на материал и т.н.).Ако пък има привърженици на тази система,всеки 3-ти който учи ще стане невръстеник...

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

Еми тогава по вашата логика драги съфорумници защо въобще трябва има отпуски?Защо трябва да има почивка през събота и неделя?Я дайте да му удариме едно яко бачкане и учене!Искате ли така?-Съмнявам се.Разбирам че ученето е за да станеш човек,но не по тази система(не визирам ваканциите,а самият начин на преподаване,взимане на материал и т.н.).Ако пък има привърженици на тази система,всеки 3-ти който учи ще стане невръстеник...

Драгите съфорумници работят по 8 часа на ден, а отпуската им е както вече се каза 25 дни в годината(като някои като моя милост работят включително и по официалните празници). Като междувременно се грижат за семействата си.

Когато пораснете големи и разберете какво е жив умрял да си на работа и да нямаш глътка въздух и да се съобразяваш с капризите на шефа си, тогава гледайте в нашите паници.

Разликата между нас и вас е, че ние на вашата сме били и не е зле да се позамислете, че говорим от опит. Като дойдете на нашата, тогава ми се ще да ви чуя как ще философствате. Като обявите протест на шефа си и ви връчат трудовата книжка, тогава ще ви питам.

И какво като е лоша образователната система? Нима всички, които са минали през нея са станали безхаберници? Напротив, ако си упорит и постоянен, всичко ще постигнеш, макар и по трудния начин. Пак казвам за кой ли път - не ви е виновна образователната система, че ви мързи...

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

1.От къде знаеш, че събота и неделя не се работи и учи ? Аз лично събота имам проекти от училището и ходя на училище тогава за 2-3 часа.

2.Като не ти харесва начина на преподаване и взимането на материал, знаеш че има частни училища където образованието сигурно е по-добро. Материала на учениците които сега са 9ти клас (първите които започнаха по новата програма) мисля че имат много повече материал от нас (със старата програма). Нещата които те сега взимат в 9ти клас ние го взимаме в 10. Когато мислиш, че материала в училище които си взел не е достатъчен - има един куп помагала и интернет от които можеш да научиш много повече от колкото пише в учебниците. :rolleyes:

3.По-горе каза, че 8 години си първа смяна. За 8 години не успя ли да свикнеш със ставането рано? Нима като започнеш да работиш един ден някой ще те чака да си дремнеш до 10-11 и тогава да отидеш на работа ?

Редактирано от GetFun (преглед на промените)

Според мен родителите им трябва да ги хванат за ушите и да ги вкарат в класните стаи.

Не съм възмутена, а направо съм потресена от младото поколение.

По случайност бях в центъра на един техен протест и някакси не ми се вижда нормално да се крещи с цяло гърло от сбирщине лигльовци: Искаме ваканция и секс.

Защото това викаха, а другото, което скандираха, направо ми почервеняха ушите от него.

Прости, прости, прости, никаква ваканция не им трябва, а бой.

Това ме срути, няма да чета нататък! :rolleyes: Кажи ся на стария дебелак, от какво ти почервеняха ушите...

Междо другото не съм гледал клиповете от протестите,не съм очаствал в тях и си нямам и представа какво е било,но като прочетох написаното dindi и ако било така оставам потресен.

каквато и да е системата, ако човек иска да се научи на нещо, нищо и никой не може да го спре.

А как искате да Ви преподават? Боища в час, викове, никакъв интерес от страна на учениците? Влизаш в училище и се чудиш къде си попаднал.

П.П.: На калпава ракета, космоса и пречи (да не ставам циничен, че все пак деца четат).

Редактирано от mmk1980 (преглед на промените)

Хей та ние бяхме ученици в най-смутните времена - около и след промените. Поне аз бях така. Беше немотия, баба ми идваше в училище женицата да ми носи нещо за хапване, защото беше трудно. Аз си хванах надомна работа в 8-ми клас, защото наще ми казаха няма пари оправяй се ако искаш джобни. Купих си сам компютър от заплатите. Мислите ли че тогава образувателната система беше по-добра? Аз не мисля така. В момента не помня почти нищо от нещата в училище. Помня готините учители, които ни казваха полезни неща. Помня как да уча, как да търся информация, как да се оправям с голям обем информация за кратко време. Има ценни неща които изпускате... Свикнете да не търсите вина в образувателната система, в учители, родители, съученици и кой ли не. Живота не търпи оправдания. Там си сам. Мислете за постъпките си и за последствията от това. Сега когато работя имам къде къде по-малко време от колкото когато бях ученик. Излизам в 8 и се прибирам в 8. Няма хък няма мък ако не искаш търси си друга работа... Вие още не сте пълнолетни даже. Мислите ли че някой зависи от вас? Мислите ли че на някой му пука за вас? Единствените хора които ги е грижа и им пука за вас за вашите родители. Останалия свят не дава и пет пари!

Редактирано от ieti (преглед на промените)

каквато и да е системата, ако човек иска да се научи на нещо, нищо и никой не може да го спре.

А как искате да Ви преподават? Боища в час, викове, никакъв интерес от страна на учениците? Влизаш в училище и се чудиш къде си попаднал.

П.П.: На калпава ракета, космоса и пречи (да не ставам циничен, че все пак деца четат).

В момента (поне в моето училище) както ти казваш-има боища в час,супер яки викове,никакъв интерес от страна на повечето ученици.Изобщо цари пълна анархия.В часовете(осен в часовете по химия)всеки прави каквото си иска,без ограничения.

А за промените в системата-имам в предвид да се промени начина на представяне на уроците.Бил съм в ирландия и знам какво е-коренно различен подход за преподаване.До толкова са го осъвършенствали че на повечето ученици им е кеф да ходят на училище(сигурно към 80%),докато тук как стоят нещата-мааме по 4-5 уроца на ден.В учебниците нещата са представани супер зле,и още куб неща.Сигурно ще си помислите неща от рода "какви ги пише тоя,пълни лъжи и т.н."

@VESSSKO95 ™ познато ми е. Беше така и преди 15 години. Даже при нас в техникума ни диктуваха уроците, точно защото учебници нямаше или бяха зле написани. На въпроса за интереса и дисциплината в час изглежда не сте попадали не учители, които са си на мястото. Аз имах учителка, която за 15 минути пишеше 20 двойки, после преподаваше и накрая разказваше вицове. След 5 двойки а не учи и прави щуротии :ph34r: Тази жена ме научи да чертая и ме принуди да го правя с ръкавици за да не замазвам. Гррр още я помня беше строга, но имаше право. Имах други които преподаваха страхотно и ни включваха във всичко това. Историчката беше неземна сладкодумна, вмъкваше истории в уроците, вицове, факти. Общо взето правеше уроците като "Операция слава" на Росен Петров. Там нямаше отсъстващи повярвай ми. Имаше и трети при които имаше анархия - те пък просто си казваха ако ще пречиш върви другаде. И ние не сме били идеалните ученици. Правели сме щуротии не малко. Аз обаче съм изумен от нещата, които виждам в училищата днес...

Редактирано от ieti (преглед на промените)

По принцип и аз съм „ЗА“, но просто ми е чудно едно нещо-миналата година ваканцията беше до 4-ти Януари и никой не протестираше, а тази година е с един ден по-малко и големи протести, голямо чудо, а и тези оправдания от рода много сме натоварени и имаме да учим са си чиста ирония, повечето от тези, които протестират вярвате ли, че редовно ходят на даскало и много учат? Точно тези, които влизат в час само когато им падне и въобще не им пука за даскало протестират най-много,а повечето ученолюбиви и по-скромни деца едва ли ще тръгнат на протест.На мен ми е все тая дали ще я удължат!Просто изказвам мнение

+1 . Миналата година нямаше протести за по-дълга ваканция, въпреки че беше до 4 Януари... + това, колкото по-дълга е ваканцията, толкова по-мързелив ставам, така че предпочитам да е по-кратка :singer: .

• Автор
http://vbox7.com/play:43349bea Тея пък е те журналистчета защо сравняват нас с Франция?Свършвали в 17,но после сигурно нямат един куп домашни,а се наспиват като хората и на другия ден отиват свежи на училище. 100% на тея ученици цялата година им е ваканция,особено онова дето вика купони.

Редактирано от jamc (преглед на промените)

Показателно е, че ако вземем учебници по Български Език за 10, 11 и 12 клас и започваме да сравняваме, по някакви неведоми пътища, ще се окаже, че материалът който се преподава е един и същ, зададен безинтересно, сухо, а за елементарни понятия, които ги знае абсолютно всеки се развиват цели научни трактати. Отделно не мога да проумея как в 12 клас в програмата по компютърни системи от МОН е заложено да се учат идиотщини от типа "Що е мишка, клавиатура и скенер". Ако това се смята за разширени знания, дадени в училището... Ето за това винаги съм бил на мнение, че ако някой се надява само на преподаваното в Гимназията/Университета тотално и абсолютно ще го забатачи и след като излезе от тези образователни институции реално ще е неподготвен за реалният свят и практическите насочености на специалността, която е изучавал. Реално знанията в нужната степен само в едно училище/ВУЗ не може да бъдат придобити, ако ученето свършва само с излизането от там и няма интереси за допълнително търсене на знания по хоризонта на дадена специалност, отвъд Гимназията/ВУЗ, чрез книги и т.н Прекалено теоретична подготовка се дава. Което се явява реален проблем, когато след като приключиш образованието си тръгнеш да си търсиш работа по специалността. Не заемам ничия страна, изказвам моята интерпретация и обективна гледна точка върху нещата, до колкото мога да се абстрахирам от всичко, което засягам. Относно ваканцията-Намалена е защото министърът реши, че трябва да я изравни с тази на държавната администрация. Интересно ми е реално по какви причини е взето решението, защото дори когато тя беше до 10-ти, учениците все по същият начин усвояваха материала...Хммм... Както и да е...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Мисля че трябва да им се забрани училището-

така ще къркат по цял ден и тва е,що да тормозим децата-

нека е ваканция форевър

А имаме ли права изобщо?

Да, учениците имат права.

Обаче първо трябва да оправят дисциплината и да изпълняват стриктно задълженията си и едва тогава могат да се сърдят, че нарушават правата им. Някак си не върви деца да нарушават всички норми на приличие и всички мислими правила в обществото и в същото време да претендират, че са онеправдани.

Когато станат възрастни, ще важи правилото: Работиш добре и качествено - имаш работа. Мързелуваш - излиташ на улицата и стоиш гладен. Ако тогава, не дай боже, мама и тате вече ги няма, си загубен.

----------

А ако от МОМН бяха удължили ваканцията с ден-два преди да се завърти празната шумотевица, много грозни сцени и дебати биха били избегнати. Нищо лошо нямаше да се случи, ако занятията почнеха на 4-и или 5-и януари.

дори когато тя беше до 10-ти, учениците все по същият начин усвояваха материала...Хммм...

Както и да е...

Тогава поне имаше желание да се учи, и се вижда просто с всяка изминала година си личи неграмотността на учениците. По мои наблюдения, мога с ръка на сърцето да ти кажа, че усвоеният материал сега е в пъти по-малко.... То си и личи де, какви хора станаха студенти .. просто ... :biggrin:

П.П - вярно, че децата от 90-те години сме израснали в трудни времена, ама това не е оправдание за нежаланието да учат и да се образоват.

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

стига само да се порочиш само из този форум и да видиш колко са неграмтните сегашните ученици ! Не умеят да пишат правилно на българиски език , не умеят да задават точно въпросите си и даже имат претенеции ! Претенции след като стигнат нивото на което трябва да са ! Да пищат правилно на родният си език поне и въпростите да ясни и конкретни ! До тогава ще учат ако трябва и през ваканцията и няма да мрънкат , ако не искат да попълнят редиците на безработните след като завършат !

стига само да се порочиш само из този форум и да видиш колко са неграмтните сегашните ученици !

Не умеят да пишат правилно на българиски език(не се оставя интервал преди, а след запетая), не умеят да задават точно въпросите си и даже имат претенеции !

Претенции след като стигнат нивото,(След съюз в сложно съставно изречение следва ЗАПЕТАЯ!!!) на което трябва да са ! Да пищат правилно на родният си език поне и въпростите да ясни,(След втора и всяка следваща употреба на съюза "и" се поставя запетая!!!) и конкретни !

До тогава ще учат,(Слага се запетая пред съюзи и съюзни думи!) ако трябва и през ваканцията,(Запетая след втора и всяка следваща употреба на съюза "и"!!!)и няма да мрънкат(Пред запетая не се слага интервал, а след нея!), ако не искат да попълнят редиците на безработните след като завършат !

Извинявай, целта на поправянето не е да те обидя.

За да твърдиш подобни неща, обаче трябва ти да даваш пример.

Ако се задълбоча, мога да намеря и още някоя грешка.

Линкче с правилата за поставяне на запетаи Линк

А всички може и да плюем учениците, медиите да ги наричат гамени и т.н, НО те се организираха, щом интересите им бяха накърнени.

Далеч не съм съгласен с мнението, което налага медиите-"Гамени, които не могат да изтрезнеят"

Това беше цитат от думите на един учител.

Няма да ги коментирам, ще остана безпристрастен.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Неее, ние не пием :(, трябва ни повече време да изхвърлим ненужното от учебния материал.

Извинявай, целта на поправянето не е да те обидя.

За да твърдиш подобни неща, обаче трябва ти да даваш пример.

Ако се задълбоча, мога да намеря и още някоя грешка.

Линкче с правилата за поставяне на запетаи Линк

Това беше цитат от думите на един учител.

Няма да ги коментирам, ще остана безпристрастен.

няма проблем :baby: просто бързах :( все пак денем съм на работа и това беше надраскано набързо http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif важна е идеята и се надявам тя да е стигнала до когото трябва :)

До тогава ще учат ако трябва и през ваканцията и няма да мрънкат , ако не искат да попълнят редиците на безработните след като завършат !

Така разсъждаваме ние възрастните,но като сме били на техните години аз лично съм целил учителка с прашка.Радвахме се на ваканции,нормално.А да ти кажа точно тройкаджиите се уреждат добре и забогатяват.Тие дето учиме сме си се чиновници на заплата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.