Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против любовните романи?

Featured Replies

Ами не е точно така, защото тези книги могат да повлияят за определен тип поведение. Или пък да изпълнят някои фантазии. :no-no:

Моля те обясни ми какво имаш предвид. Какво разбираш под поведение провокирано от четенето на любовни романи?
  • Отговори 120
  • Прегледи 17,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Щото властелина не изпълва фантазии)))))). Защото мъжете четат Конан варварина? Заради худежествената стойност? Не, защото и на тях им се ще да са двуметрови мъжаги и с огромен меч в ръце да изколят всички които са им врагове (шефа, гадния съсед и т.н.). Сещам се за Дон Кихот който изперкал от четене на рицарски романи (тогавашния еквивалент на междузвездни войни, властелина,Конан и т.н.). По същия начин и жените си имат своите мечти и желания. И няма нищо лошо да ги следват. Апропо забелязали ли сте на какво приличат жените в приключенските филми (книги), физика на манекенки, носещи двуметрови мечове, много оскъдно облечени. Направо ме напушва смях когато в някой филм 40 кг манекенка, перфектно гримирана и оскъдно, ама много оскъдно облечена размахва двуметров меч в свирепа схватка.

Моля те обясни ми какво имаш предвид. Какво разбираш под поведение провокирано от четенето на любовни романи?

Най-просто казано, тези романи могат да създадат твърде романтичен модел за това какъв любовник трябва да е мъжът, а в действителност това да е трудно постижимо в реалния свят. В тези романи се мисли с някакви абстракции за мъжете и жените и отношенията между тях, докато в действителния свят тези отношения се подчиняват на определени социални закономерности.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

:cool:

не само такива романи http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif други може :doh:

То може много работи, включително да превърнеш дома и семейството си в казарма.

От всичките ти коментари не видях нищо смислено, само си направи гимастика на пръстите...Не виждам някой да те кара да четеш любовни романи, като не ти харесват се насочваш към друг вид литература и не осъждаш останалите за избора им. Не всички четем само Винету...

И нещо специално за теб:

"Книгата е като огледало, ако в нея гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол" - Лихтенберг

Редактирано от sleepy_devil (преглед на промените)

С две ръце съм за любовните романи!:doh:Особено класиката - някой спомена "Гордост и предразсъдъци" аз ще добавя "Отнесени от въхъра", "Птиците умират сами", "Цветния воал" и мнооооого други! Уви съвременни любовни романи не съм чела или никога не успявам да дочета до края...Някакси никак не ми се връзват с динамиката и интернет технологиите на 21 век техните сълзливи обещания за вечна любов - много ме натоварват и са ми някак фалшиви и неистински! Но това в никакъв случай не значи, че между тях няма шедьоври!

п.п. Пролетната ваканция обещавам да си купя нещо любовно да го изчета и изкоментирам с вас!:cool:

За пореден път се убеждавам , че тук всеки чете последният пост :doh: Да чел съм голям част от книгите на Даниел Стийл и Любовника на Лейди Чатърли :)

А относно Дж.Р.Р.Толкин се чете на определена възраст и ако пропуснеш този момент колко и да я препрочиташ няма как да ти хареса и да я разбереш !

Така , че живей си там в твоя свят на принцове и принцеси и не се занимавай с приказният свят на Толкин - не е за теб :P

Ами тогава извинявам се, нищо чудно, че не харесваш нашия жанр. На Даниел Стийл съм чела една книга, едва я преглътнах и повече не докоснах нейно "произведение", а "Любовника на Лейди Чатърли" е още по зле. Тази книга дори не успях да я дочета. Моля те, вземи някоя книга на Джейн Ан Кренц, Нора Робъртс, или от историческите на Джули Гарууд и Джоана Линдзи, и тогава, кажи какво не харесваш в тях. В повечето любовни романи не става дума за принцове и принцеси, всъщност това го има само анимациите. Мога да се сетя за две или три книги от любовните романи в които има принцеса. Повечето са забавни истории, за несгодите на един мъж и една жена, които намиерат любовта. Аз лично ги оприличавам на романтични комедии. :cool: Вече ако не харесвате нещо с любов и смях, си е ваш проблем.

Момичета, не е нужно да се оправдаваме какво четем и защо го четем. Всеки си има вкус и никой няма право да го съди или да налага своя. Със сигурност много хора не харесват дрехите, прическата или вкусовете на въпросния "господин" за филми, книги или музика. Това обаче не дава право никому да критикува чуждите предпочитания. Та, кой си ТИ, за да си налагаш мнението и така да обиждаш чуждият вкус? Кой ТИ дава това право? Явно родителите ТИ не са имали достатъчно време, за да те научат и възпитат да уважаваш останалите. По коментарите ти ясно си личи колко "по-интелигентен" си от читателите на любовни романи. Момичета, призовавам ви да спрем с коментарите в тази тема, защото и без това вече обърнахме прекалено много внимание на този "господин", който явно няма къде другаде да избива комплексите си. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ ЧЕТЕ, КАКВОТО МУ ХАРЕСВА!

• Автор

Аве тя либовта, че ша спаси света е ясно. Нема лошо той е богат и красив тя къде анорексичните 40 кила и да заживеят щастливо до края на дните си. Забравихте ли Мечо Пух - Колкото... А колкото до коментарите, че еле сме се изживявали като таквиз, ами аз съм къде 50 кила ама моя плешивия ич не го докарва на сичките големи убавци ама си е мой. И са карам с него както ни една книга не може опише. Брей как съм са не сетила. Зема опиша хихи.

Аве тя либовта, че ша спаси света е ясно. Нема лошо той е богат и красив тя къде анорексичните 40 кила и да заживеят щастливо до края на дните си. Забравихте ли Мечо Пух - Колкото... А колкото до коментарите, че еле сме се изживявали като таквиз, ами аз съм къде 50 кила ама моя плешивия ич не го докарва на сичките големи убавци ама си е мой. И са карам с него както ни една книга не може опише. Брей как съм са не сетила. Зема опиша хихи.

Точно затова става въпрос ! Тези книги няма нищо реално освен парите които сте дали за тях ! Докато книгите на Дашиел Хамет, Реймънд Чандлър,Мики Спилейн , Робърт Паркър и Даниел Стийл са до болка реалност - не в нашата държавица , но истинска реалност и нещо което наистина може да се случи и там героите не са Манекени и Манекенки , а такива като мен и теб ! Героите на Удхаус са от онова ежедневие в което той е живял ! Слезте малко на земята от тези романи в които всички жени са като Клаудия Шифър и Синди Кроуфорд(колко от вас като тях) и мъжете едва ли Джордж Клуни , Робърт Редфорд и Ричард Гиър на едно ! Не е лошо да си зададете въпроса кога онзи до вас за последно вие изненадал романтично а ?! Или вече непомните и затова четете тези роматични .... !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Докато книгите на Дашиел Хамет, Реймънд Чандлър,Мики Спилейн , Робърт Паркър и Даниел Стийл са до болка реалност - не в нашата държавица , но истинска реалност и нещо което наистина може да се случи и там героите не са Манекени и Манекенки , а такива като мен и теб !

В интерес на истината, това не е точно така. :yanim:

Най-просто казано, тези романи могат да създадат твърде романтичен модел за това какъв любовник трябва да е мъжът, а в действителност това да е трудно постижимо в реалния свят. В тези романи се мисли с някакви абстракции за мъжете и жените и отношенията между тях, докато в действителния свят, тези отношения се подчиняват на определени социални закономерности.

Колкото и да са прекасни мъжете в любовните романи ( а и не само те, жените са не по-малко съвършенни) те си остават литературни герои, не можеш да твърдиш, че всяка жена която чете романи очаква половинката й да се превърне принца от книгата. Несериозно е. И го казваш само защото подценяваш интелектуалните ни способности. Разбирам да сме 9-10 годишни, да четем любовни романи и няма как, ще си създадеш малко розова представа за любовта и секса, но на такава възраст дори "Мечо Пух" ще ти се стори впечатлителен.

Казваш, че романите създават твърде романтичен модел за мъжете, че коя жена няма собствен идеал за мъж, забележи - идеал, защото в него се събират съвършенните качества. И какво излиза, че ще обвиниш всяка жена, която има някакви изисквания за мъжа до себе си, че чете романи, така ли?

:cool:

В интерес на истината, това не е точно така. :)

Мъжки , подкрепяй мъжете да не се разправяме сега :yanim: ясен ли съм :)

Колкото и да са прекасни мъжете в любовните романи ( а и не само те, жените са не по-малко съвършенни) те си остават литературни герои, не можеш да твърдиш, че всяка жена която чете романи очаква половинката й да се превърне принца от книгата. Несериозно е.

Не съм казал, че се отнася за всички жени, но има жени, за които това е валидно. :yanim:

Казваш, че романите създават твърде романтичен модел за мъжете, че коя жена няма собствен идеал за мъж, забележи - идеал, защото в него се събират съвършенните качества. И какво излиза, че ще обвиниш всяка жена, която има някакви изисквания за мъжа до себе си, че чете романи, така ли?

Зависи какви изисквания има. Ако са нереалистични, това се дължи на някакво влияние, което може да е и от четене и/или гледане на фантасмагории. :cool:

:yanim: Нашите герои били нереални... защото тези от Властелина са много реални. :cool:

:yanim: Нашите герои били нереални... защото тези от Властелина са много реални. :cool:

Аз и тези от Властелина не харесвам! :)

Аз лично чета всичко, което си поискам! За мен е без значение какъв е жанра и на кой какво му е мнението за него. Чета романи от 17 години и не мисля, че това е повлияло на това къкъв човек съм и ме е превърнало в "кифла" или ще превърне децата ми в такива. Любовните романи имат своите положителни качества и ме карат да гледам с една идея по-добре на света. (Аз съм реалист в много отношения, понякога оптимист и много рядко песимист.) Не твърдя че всичките са шедьоври на световната класика, но същото мога да кажа и за доста други книги от всевъзможни жанрове. В това число мога да отлича и доста научни "творения". Човек трябва да се научи да чете всичко или поне това което му харесва, книгите независимо какви са и от кого и как са писани развиват въображението и културата. Ще цитирам един много скъп за мен човек " Всяка книга в която има поне едно изречение, което си струва, заслужава да се прочете от начало до край!" Така че господа не си правете грешни изводи за дамите/жените/девойките/домакините или други като вас които четат жанра, защото повечето пъти тези хора са прочели и доста други неща, за да стигнат до извода, че любовните романи са ХУДОЖЕСТВЕНА литература, която има висока стойност според тях.

Редактирано от Gael (преглед на промените)

Е сега стана тя каквото стана ;) Като във всеки жанр си има и хубави има и боклук :baby: За съжаление в този жанр има повече боклук от колкото неща които са ценни за нас и ще се четат след нас от нашите наследници ! Само като им видя кориците с разни мускулести .... прегърнали разни принцеси ми са до .... ! Като се сетя и за филмираните книги които ги дават по БТВ в събота и неделя следобяд направи ми се ..... :wors:

Започвам да си мисля, че явно сте добре запознат с този тип литература, т.е. доста сте поизчели след като имате мнение, че в жанра има повече боклук, отколкото "неща, които са ценни за нас и ще се четат след нас". От друга страна, аз уж привърженичка на жанра, пък не съм наясно, че всяка събота и неделя по БТВ дават филмирани книги. Интересно, откъде човек, който не позволява в дома му да се гледа БТВ, е толкова добре информиран за програмата на този канал Явно някой тайничко се крие и си чете или си гледа подобни филми и след това вика: "Аз не съм от тези, как' Сийке"

Започвам да си мисля, че явно сте добре запознат с този тип литература, т.е. доста сте поизчели след като имате мнение, че в жанра има повече боклук, отколкото "неща, които са ценни за нас и ще се четат след нас". От друга страна, аз уж привърженичка на жанра, пък не съм наясно, че всяка събота и неделя по БТВ дават филмирани книги. Интересно, откъде човек, който не позволява в дома му да се гледа БТВ, е толкова добре информиран за програмата на този канал Явно някой тайничко се крие и си чете или си гледа подобни филми и след това вика: "Аз не съм от тези, как' Сийке"

Няма нищо тайно :) но когато ходя на гости при майка ми - тя ги гледа и се налага и аз да ги гледам http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif така , че не гледам нищо тайно и няма никаква конспирация :P

През ръцете ми са минали толкова много романи от всякакъв жанр. Обичам криминална литература, фентъзи, фантастика и исторически романи. Изчела съм и не малко от класиците. Но това по никакъв начин не ми пречи да харесвам и любовните романи и да ги чета с огромно и невероятно удоволствие. Защо ли? Защото в един любовен роман не се пише само за интимните отношения между двама души... в много от тях има крими елементи (романите на Аманда Куик, Линда Хауърд и др.), има толкова забавни моменти колкото в една комедия не се срещат. Има романтика и любов. Има всичко, което ми харесва. И така всеки да си гледа в своята паничка. Да си търси удоволствието, а не да гледа как да го развали на другите.

Чичо Илиев, просто някои от нас през далееееечната 1975г. не са били дори и жаден поглед в очите на бащите си. И като отговор на твой предишен коментар ще кажа: след като днешната младеж се разваляла от такъв сорт книги и момиченцата именно поради тази причина си търсели чичковци паричковци(макар че по мои наблюдения този род момиченца не са прочели дори 1 книга през живота си), защо аз (и не само аз), след като чета любовни романи от повече от 10 години, владея 3 езика, обиколила съм половин Европа и в момента заемам ръководен пост във водеща фирма на българския пазар и то благодарение само на личните ми усилия и възможности? П.С. Момичета, да ви кажа според мен, въпросния чичко просто е изпаднал в криза на средната възраст, но е бил отритнат от някое младо девойче, защото не е имал достатъчно пари и сега се чуди на кой да си го изкара.

:)

Много ми е интересно през далечната 1975г. как може човек да разбере оригинално заглавие на книгата ?!

( Ако не знаеш тогава е нямало интернет и т.н.)

Много големи разбирачи се извъдихте , но май трябваше да се появи филма за да ги прочете тези книги а ?!

Не се притеснявайте ;) Много такива като вас съм видял и после ми викат - тя книгата не ми хареса - ами да беше я прочел когато си бил дете , сега и да я четеш няма смисъл !

Но нали тогава трябвало да правите лексикони и е нямало време за Билбо Бегинс :P

За пореден път се убеждавам , че тук всеки чете последният пост :cool: Да чел съм голям част от книгите на Даниел Стийл и Любовника на Лейди Чатърли :)

А относно Дж.Р.Р.Толкин се чете на определена възраст и ако пропуснеш този момент колко и да я препрочиташ няма как да ти хареса и да я разбереш !

Така , че живей си там в твоя свят на принцове и принцеси и не се занимавай с приказният свят на Толкин - не е за теб :P

За Ваше сведение, книгите съм ги чела в оригинал години преди да започне да се говори за филмирането им.

Е, не е било през далечната 1975 година - някои не сме били благословени като Вас да бъдем родени или да можем да четем през тази така далечна година.

А, и още нещо - малко трудно ще бъде на едно дете да разбере философията и многопластието в книгата Да, може да му хареса идеята за измислените светове, създания, феи и джуджета и... дотам. Но явно Вие сте от "големите разбирачи", които я приемат само като детска книга, щом препоръчвате да се чете в тази възраст. Наистина, не на всеки се отдава да вникне в дълбоката философия и това, което действително е искал да каже Толкин.

ПП: Да, наистина в България през далечната 1975 година не е имало интернет, но на други места в света вече се е ползвал, независимо, че не е бил разпространен толкова, колкото сега. Поназнайваме и неща, които не са свързани с любовните романи.

Редактирано от shemett (преглед на промените)

Според мен любовните романи са несериозна литература. Пък който иска, да ги чете. Всичко е въпрос на избор. :)

Хаха и аз през 1975 не съм била дори искра в очите на 13-годишния си баща. Но чичкото дето няма друга работа, ами се заяжда с нас, явно в бил вундеркин и ако се съди по профила му, тогава е бил на 3 годинки и е разбирал толкова възвишени книги! Браво :)

Според мен любовните романи са несериозна литература. Пък който иска, да ги чете. Всичко е въпрос на избор. :cool:

Да може да са несериозна, но за да отбиеш няколко часа без да мислиш за живота, тревогите и всички несполуки, защо не? Поне ти си по-възпитан от оня чичко и не ръсиш обида след обида, за което ти благодаря.

Редактирано от Ralna (преглед на промените)

Културата на един човек си личи най-вече по толерантността, с която се отнася към чуждите вкусове и виждания.. Простащината, дори и когато е обвита в правопис, обаче, няма как да се скрие. В стремежа си да се присмива на тъпите и прости домакини, iliev72 явно не се усеща, че е станал за смях на цялата аудитория на форума.. но това е лесно обяснимо – в крайна сметка човек трябва да има и поне малко чувство за усет, нещо, което изцяло му липсва. Но.. какво да се прави, щем-не щем, ще го изтърпим и този.. индивид.. В края на краищата няма как да не приемем с опрощение и разбиране определено ниво на IQ..

Да може да са несериозна, но за да отбиеш няколко часа без да мислиш за живота, тревогите и всички несполуки, защо не?

Тя по принцип и затова е създадена тази литература, както и много други жанрове. Мисълта ми беше да не се стига до това определени модели на мислене от любовните романи да се пренасят в реалния живот, където нещата са много по-прозаични, за жалост.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.