Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво сготвих в моята кухня / авторска тема /

Velichka Plyakova

Препоръчан отговор

• Отговори 1,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

публикувано (редактирано)

аз карам с най-простата: яйце, брашно, малко водичка и сол. :P

Предлагам да изхвърлите солта от панировките и заливките.

От нея не могат да бухнат и падат в олиото.

...

А сега какво сготвих аз в неделя.

Три постни ястия с кисело зеле.

Зелеви сърми, кисело зеле с ориз и клин чорба.

Отделяме калкото преценим листа за сърмите и останалото зеле накълцваме на средно едри ивици, заливаме с вода и го сваряваме.

За сърмите: приготвяме листата и плънка от олио, или зехтин, ориз, праз, морков, червен пипер, черен пипер, сол, джоджан и една идея смлян кимьон, вода половината от необходимото количество за ориза.

Аз този път реших да гарнирам в съда с картофи, получи се много вкусна комбинация.

Публикувано изображение

след подреждане, заливаме с останалата част от водата, затваряме съда, или покриваме с алуминиево фолио и печем:

Публикувано изображение

Сега се заемаме с второто ястие.

Отцеждаме добре от водата сварено кисело зеле и го запържваме до порозовявяне в мазнина, след което добавяме ориз, червен пипер, сол, черен пипер и копър на зърна, вода (най-добре да е повече от дозата за ориза):

Публикувано изображение

Изсипваме в тавичка и го оставяме във фурната да прави компания на сърмите в следния ред:

Публикувано изображение

Ред е на клин чорбата, която има много варианти - виол чорба, гургутка чорба, бурания и разни такива според района в който се приготвя и продуктите които се добавят към основната маса.

Запържва се от свареното, кисело зеле като в горното ястие, след което се добавя праз, червен пипер, сол и щипка черен пипер.

Заливаме с около 250мл. зелева (вряща) чорба и вряща вода.

Към тази чорба могата да се добяват: виоли, риби, пръжки (това са едни вкусни, хрупкави нещица приготвени от висменка).

Когато всичко повря около десетина минути аз добавих и малкото ориз който ми бе останал от сърмите.

Публикувано изображение

И така, ето трите постни ястия в готов вид:

Публикувано изображение

Ястията се съхраняват при температура от 0 до 4 градуса в охладителя и са трайни поне седем дни.

Също могат да се направят на консерва, но не и да се замразят. Ориза добива отвратителен вид и вкус след размразяването.

Аз си ги хапвам вече пет дни и по-вкусни стават.

Това е предимството на правилно приготвените и съхранени храни с основен продукт - кисело зеле.

Процеса на гниене е почти минимален, за сметка на смесването на ароматите между продуктите.

Редактирано от Вили* (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Рибка си готвихме с ангорката-доволна остана мдам.

:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Рибка си готвихме с ангорката-доволна остана мдам.

:yanim:

И на мен да зготвиш рибка и аз ще съм доволен. А и ще ти пляскам с ръцеПубликувано изображениедокато ми приготвиш и десерта.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наближава времето за обяд, а днес е Благовец, разрешава се риба и аз от наличните продукти:

Публикувано изображение

Направих следното ястие...

Първо запържих до златисто двете филета от скумрия:

Публикувано изображение

След което в мазнината задуших леко половината ситно накълцан чесън и праза.

С бъркалката правя кладенче и добавям малко червен пипер, след което изсипвам доматите, лъжичка сол и две лъжички захар.

Изключвам котлона и оставям ястието да покъкри пет минути.

Публикувано изображение

След което в тавичка, или както аз направих в малкото, симпатично гювече изсипах половината от така приготвения сос, върху него наредих половината печени чушки, добавих останалия, накълцан чесън и половината магданоз.

Изсипах останалия доматен сос и върху него останалите печени чушки.

В последния момент се сетих за любимите ми маслини, които подредих накрая.

Публикувано изображение

Всичко е готово за запичане.

Оставям съда с полуготовото ястие да се запече в загрятата на 220 градуса фурната, след което измивам използваните съдове.

съвет на деня: Днес се постарайте да работите, ако е възможно минимално, по възможност хич :)

Време е за обяд , честит празник и наздраве ! :whist:

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да ме пита човек къде се набутах в пет сутринта.Само преглъщам с вашите изкушения,а аз по това време я карам на спагети и джаз.Да си призная бадемовата торта на fedora така се е забила като трънче в ума ми и това е..Спагетите не успяха да я извадят от там, дано джазът успее.... оф.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Започвам да готвя:

1.Боб - той задържително присъства на трапезата почивните дни

2.Коприва - на фурна с ориз

Сега обирам остатъците от снощи:

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Шоколадова торта (ала devil cake)

Аааа стига де, потекоха ми слюнките.Ако ми падне тая торта... :rolleyes:

Твърде дълъг цитат.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пържено месце с лук и пържени картофки, елементарно, но вкусно.

Публикувано изображение

Uploaded with ImageShack.us

Редактирано от dindi (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Шоколадова торта (ала devil cake)

Абе девойко!

Ти си злато с твоите сладории!

Твърде дълъг цитат.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже нямам много време за готвене наблягам на бързите супи. В малка или средна тенджерка слагам да ври накълцан на ситно спанак 250гр.,половин глава стар лук,1 лъжица суха зеленчукова супа или зеленчуков бульон,на върха на лъжичката къри,кимион и млян чер пипер.Когато заври добавям шепа фиде и полуготово телешко от консерва или телешка кайма направена на топчета.Пожелание се добавят моркови и се вари още 20 минути. Накрая се добавя застройка от 1 яйце и 1 лъжица кисело мляко.Тенджерката е достатъчна за три порции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже нямам много време за готвене наблягам на бързите супи. В малка или средна тенджерка слагам да ври накълцан на ситно спанак 250гр.,половин глава стар лук,1 лъжица суха зеленчукова супа или зеленчуков бульон,на върха на лъжичката къри,кимион и млян чер пипер.Когато заври добавям шепа фиде и полуготово телешко от консерва или телешка кайма направена на топчета.Пожелание се добавят моркови и се вари още 20 минути.

Накрая се добавя застройка от 1 яйце и 1 лъжица кисело мляко.Тенджерката е достатъчна за три порции.

И аз така-бързо,лесно,вкусно

:cool:

Даже не правя и топчета-просто взимам от сместа и в тенджерата.

Не ползвам къри и кимион,а тарос (естрагон).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поолях се с готвенето:

1.Нещо като руска салата - от остатъците в хладилника...

2.Задушен ориз със зеленчуци...

3.Гнезда от кайма...

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поолях се с готвенето:

1.Нещо като руска салата - от остатъците в хладилника...

2.Задушен ориз със зеленчуци...

3.Гнезда от кайма...

Идвам на вечеря ;):)

Много дълъг цитат.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бабка с течен шоколад Нестле и смлени орехови ядки

(бабка е традиционен полски козунак, но също така е типичен и за Словения, макар че там е под друго име)

Може да се направи с плънка от варени орехи, захар, канела, какао, мляко, яйце (тази плънка е божествена), но определено вариантът с шоколад и орехи е хит у нас.

Както вече казах, първото ми козуначе стана много по-добре от този ми втори опит (говоря за плънката с шоколад, защото с другата имам реализирани повече бройки), но единствено крайчето открих в подноса.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

За утре мисля една лучена пилешка яхнийка да спретна набързо и да приключа за тази седмица с кухненските истории Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пълнени чушки Долма с ориз,кайма ,джоджен и лук.За десерт отворих един среден буркан сладко от смокини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правих пенкейкса на Федора...http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gifЗа следобедна закуска - нищо не оцеля още докато ги пържех...Едвам скатах двечки за големия Крал:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чудесни са се получили, Бел! Радвам се, че са ви харесали Публикувано изображение

Тъй като млекцето ми беше малко повече вместо с 1 ги направих с 2 яйца...Всичко друго е както си го обяснила в блога си...

След толкова години именно днес забелязах, че котлона или тигана ми имат лек наклон, та както си забелязала формата на пенкейксовете не беше кръгла (като твоите)...Но, това да е кусура им...Вкуса е страхотен...:yanim:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето и моята вечеря.

Печени гъбки и картофи, добре измити, прибавяме сол, и повечко масзнина(зехтин, краве масло, или олио), и право в добре загрята фурна.

Публикувано изображение

До сега си правих заготовката за утре. Омесих кайма, сварих моркови и яйца за руло "Стефани", към него ще приготвя гъбен сос и бял ориз.

Също мариновах пилешки флейки за нещо като дроб сърма.

Утре ще имам майстори дърводелци които трябва да бъдат добре нахранени. :rolleyes:

Към заготовка са следващи готвения добавих два плика с измити и нарязани гъби и един плик също така приготвен спанак, прибрах ги във фризера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това палачинки ли е,мекици ли

:ph34r:

P.S.

Айде разбери за какво питам-като трият снимките.

Ми ходете да търсите по поста за какво иде реч.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...