Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против живота в София

21 гласували потребители

1. 1. за или против живота в София

• за
      52%
      11
    • против
      47%
      10

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Ама ти си голям смешник бе-аз цяла София ли да оправям а?

В твоя власт е да оправяш, която част от София ти е на сърце. Не мога да ти давам съвети в това начинание.

Ше си платиш за паркинг и там ще паркираш-колко пъти да обяснявам.

Когато се налага, аз паркинга си го плащам, като културен гражданин, ти си тази, която се държи хулигански и пука гуми.

Полоси разни ми цитираш,стой си там с Панайот койота и нещо,което не знаеш,не обсъждай!

Не ти е от компетенцията да препоръчваш на потребителите къде да и с кого да живеят. Нито пък ще можеш да определяш, колко хора да живеят в София. И двете са по равно извън твоята власт...

Явно не си участвал/наблюдавал достатъчно дискусии по тема като тази, и за какво служат на определен тип хора.

Наблюдавал съм. Тук всяка втора тема е такава, а героите са все едни и същи.

• Отговори 94
  • Прегледи 14,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

В твоя власт е да оправяш, която част от София ти е на сърце. Не мога да ти давам съвети в това начинание.

Когато се налага, аз паркинга си го плащам, като културен гражданин, ти си тази, която се държи хулигански и пука гуми.

Не ти е от компетенцията да препоръчваш на потребителите къде да и с кого да живеят. Нито пък ще можеш да определяш, колко хора да живеят в София. И двете са по равно извън твоята власт...

Наблюдавал съм. Тук всяка втора тема е такава, а героите са все едни и същи.

Ще взема да се кандидатирам за кмет аз.

Пукам гуми всякакви на хулигани,дето ми паркирали в забранена зона!

Крадецът вика "дръжте крадеца"... От цялата тема получихме още едно доказателство, че простащината е наследствено заболяване и е нелечима. Местоположението и обстоятелствата, при които простакът се появява на бял свят са без значение. Може би е справедливо, че простаците, отровени от собствената си злоба, живеят много по-кратко от останалите хора. ------------------------ Темата "За и против живота в София" изисква широк и обективен подход. Тук това е невъзможно.

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

не създаваме ли сами кръга от хора с които да имаме близко общуване? не мисля, че това може да ни бъде отнето, където и да се намираме :)

Имам предвид следното - в големия град хората са малко по-отчуждени. Всеки препуска по задачи, после се прибира вкъщи, а и тук мащабите са доста по-големи. Примерно ако искам вечер да изляза на по бира с приятел, а той живее в другия край на София, е малко сложно. Не е като да е 3 лева таксито, както примерно е в Търново от центъра до някой от кварталите...

Иначе разделението на "столичани" и "селяни" си е глупост, по-горе в темата видяхме как е възможно да си столичанин, а да се държиш като селянин... :yanim:

Аз нямам нищо против никого-ако мен визираш.

Аз съм против селянията и простотията във всичките й измерения.

Няма да ми идваш тука да си хвърляш боклуците през терасата,да цапаш и замърсяваш,да си мислиш че това твоята поляна от село.

Дръж се като гражданин и ще те уважавам!

Макар, че живота ми ще остане без цел и смисъл, най-тържествено обещавам че от утре спирам да хвърлям боклуци от прозореца си, както и да плюя по улиците и да хвърлям фасове... Децата ми и те едни такива много некултурни (на баща си щот са се метнали, де), ама кат отпочна възпитателни действия по авторитарния и тоталитарен метод шъ видят те!

София е родният ми град и ми е неприятно да я виждам такава, каквато е в момента - мръсна, разкопана, пренаселена... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А беше чист и зелен град, спокоен и пълен с културни развлечения, които бяха достъпни за всеки. Липсва ми София от миналото!

• Автор

София е родният ми град и ми е неприятно да я виждам такава, каквато е в момента - мръсна, разкопана, пренаселена... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А беше чист и зелен град, спокоен и пълен с културни развлечения, които бяха достъпни за всеки. Липсва ми София от миналото!

А сега не е ли чист град? Аз не мисля така. А културните развлечения не са ли достъпни за всеки и сега? Казваш "бяха", като че ли сега се допускат само определен кръг хора до тях.

И не е ли напълно в реда на нещата, всичко да се променя. Нито София, нито всяко едно градче, не е останало такова каквото е било преди 50 години примерно. Как според теб би се развивал един град, ако нищо в него не се променя?

Редактирано от Лин (преглед на промените)

Имам предвид следното - в големия град хората са малко по-отчуждени. Всеки препуска по задачи, после се прибира вкъщи, а и тук мащабите са доста по-големи. Примерно ако искам вечер да изляза на по бира с приятел, а той живее в другия край на София, е малко сложно. Не е като да е 3 лева таксито, както примерно е в Търново от центъра до някой от кварталите...

Това го забелязах , когато се видяхме в София, помниш ли ?

Тук, в Плевен, винаги мога да се обадя на приятел да се видим , да отидем в кръчма и да се напием, без да се притесняваме след това как ще се приберем по домовете си, без да викаме таксита, без да мислим с колко травмая или тролея ще сменяме , колко време ще ни отнеме отиването до заведението или връщането в къщи.

В София това ти е основната мисъл.

Това го забелязах , когато се видяхме в София, помниш ли ?

Тук, в Плевен, винаги мога да се обадя на приятел да се видим , да отидем в кръчма и да се напием, без да се притесняваме след това как ще се приберем по домовете си, без да викаме таксита, без да мислим с колко травмая или тролея ще сменяме , колко време ще ни отнеме отиването до заведението или връщането в къщи.

В София това ти е основната мисъл.

Да, ако нямаш личен шофьор. :bday11::cheers:

А сега не е ли чист град? Аз не мисля така. А културните развлечения не са ли достъпни за всеки и сега? Казваш "бяха", като че ли сега се допускат само определен кръг хора до тях.

И не е ли напълно в реда на нещата, всичко да се променя. Нито София, нито всяко едно градче, не е останало такова каквото е било преди 50 години примерно. Как според теб би се развивал един град, ако нищо в него не се променя?

Говоря за преди 20-25 години.

Харесвам положителните промени, а не тези, които съсипват целия облик на града.

В София, както и по други градове се строи безразборно и без архитектурен план. Резултатът е - помпозни сгради и сградички, които нито се връзват една с друга, нито с времето в което живеем. Особено са ми "симпатични" сградите с кулички - образец на мутренския стил в архитектурата, те ярко демонстрират манталитета на собствениците си.

София се превърна в едно голямо село поради причината, че преобладаващата част от населението придава облика на което и да било населено място.

Културните развлечения не са достъпни за голяма част от възрастните софиянци по финансови причини. Голяма част от младите пък се интересуват от всичко друго, но не и от културни събития.

София не е това, което е била, но не е и това, което би трябвало да бъде.

Говоря за преди 20-25 години.

София не е това, което е била, но не е и това, което би трябвало да бъде.

Не се мъчи да им обясняваш,не са живели тук и не могат и да си представят даже какъв красив град съсипаха.

Ако са идвали по онова време преди да се преселят-един ЦУМ помнят само.

Не се мъчи да им обясняваш,не са живели тук и не могат и да си представят даже какъв красив град съсипаха.

Ако са идвали по онова време преди да се преселят-един ЦУМ помнят само.

Ясно. Ти си от тези, които мислят, че новодошлите са съсипали София, така ли? Според теб е твое крепостно право да живееш тук и не трябва никой друг да се допуска, защото само ти паркират по тротоарите и ти цапат. Те, разбира се, са селяндури до един, защото са от провинцията, а ти си аристократ, измъчван от тази пасмина... Познат (и доста първосигнален) начин на мислене.

Изобщо не ти и хрумва, че нещата могат да стоят по друг начин, нали...

Аз познавам кореняци софиянци. Ама истински кореняци такива три поколения, в които няма една селска жилка и от двете страни все софиянци. Е, бога ми по-големи селяни от тях не съм виждала :) Иначе че селяните станаха много си е истина, ама произхода няма общо с това.

Защо тази тема е в този раздел ? Тук влизаме определени хора. Що за дискусия се води, като си приказват няколко човека ? :) Отиваме във "Всичко останало"...

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Аз познавам кореняци софиянци. Ама истински кореняци такива три поколения, в които няма една селска жилка и от двете страни все софиянци. Е, бога ми по-големи селяни от тях не съм виждала :)

Иначе че селяните станаха много си е истина, ама произхода няма общо с това.

Точно така е - произхода няма никакво значение. Важно е възпитанието, но за съжаление София се напълни с хора, които нямат и елементарно такова. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Точно така е - произхода няма никакво значение. Важно е възпитанието, но за съжаление София се напълни с хора, които нямат и елементарно такова. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Не, София, а България, това е тъжното :)

Не, София, а България, това е тъжното :wors:

Не смея да си помисля, какво ни чака... :)

Ясно. Ти си от тези, които мислят, че новодошлите са съсипали София, така ли? Според теб е твое крепостно право да живееш тук и не трябва никой друг да се допуска, защото само ти паркират по тротоарите и ти цапат. Те, разбира се, са селяндури до един, защото са от провинцията, а ти си аристократ, измъчван от тази пасмина... Познат (и доста първосигнален) начин на мислене.

Изобщо не ти и хрумва, че нещата могат да стоят по друг начин, нали...

Нищо не разбра и нищо не ти е ясно.

По-горе писах че съм толерантна към всеки-стига да не си мисли че е на поляната си там,зад баира у неговото село.

И ако пак не разбираш-говоря за манталитета,за възпитанието,които за съжаление са непроменлива вечелина при много индивиди-съдейки по срещите си с такива.

Боклука се изхвърля в контейнери тук-това долу пред блока не е сметище.

Тротоара е място,по което се движат пешеходците,а не паркинг-аз по дърветата ли да вървя а?

Цветята са купени и посадени с парите ни-да е красиво,а не букет да си береш.

Като не можеш да се грижиш за животно го дай в приют,а не го изритвай на улицата.

и т.н.

За всеки има място под Слънцето-стига да не си мисли че е негово.

• Автор

Тук влизаме определени хора.

Какво трябва да значи това??? Кои са определените хора, които влизат тук. Останалите какво???

Трябва ли да се извиня, че ви посетих раздела???

Редактирано от Лин (преглед на промените)

Какво трябва да значи това??? Кои са определените хора, които влизат тук. Останалите какво???

Не виждам смисъл от толкова въпросителни знаци. За втори път днес ми се налага да обяснявам, че в раздел "Празни приказки" влизат много малко хора и по-този начин, темата остава "скрита" за голяма част от посещаващите форума, като цяло. Раздел "Всичко останало" е доста посещаван и така темата има възможност да стигне до много повече хора / а аз мислех, че това е целта на занятието /. Или не е ?

Трябва ли да се извиня, че ви посетих раздела???

Безсмислен въпрос.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• Автор

Не виждам смисъл от толкова въпросителни знаци. За втори път днес ми се налага да обяснявам, че в раздел "Празни приказки" влизат много малко хора и по-този начин, темата остава "скрита" за голяма част от посещаващите форума, като цяло. Раздел "Всичко останало" е доста посещаван и така темата има възможност да стигне до много повече хора / а аз мислех, че това е целта на занятието /. Или не е ?

Безсмислен въпрос.

А защо ти да решаваш вместо мен? Аз мислих преди да пусна темата. Не го прави вместо мен, не е нужно. Искам да знам, как така прецени кой раздел е по-посещаван? Има ли такава статистика?

...

Съгласен съм, но според мен обвиняваш погрешните хора. Че има глупаци, които замърсяват и рушат, е факт. Трафикът, шумът, мръсният въздух и проблемите с паркирането също са факт. Но в крайна сметка си има община и хора, които я управляват и получават заплата, за да решават тези проблеми. Дали ги решават ефикасно, вече е друг въпрос и именно в тази насока би трябвало да е насочено недоволството ти.

Съгласен съм, но според мен обвиняваш погрешните хора. Че има глупаци, които замърсяват и рушат, е факт. Трафикът, шумът, мръсният въздух и проблемите с паркирането също са факт. Но в крайна сметка си има община и хора, които я управляват и получават заплата, за да решават тези проблеми. Дали ги решават ефикасно, вече е друг въпрос и именно в тази насока би трябвало да е насочено недоволството ти.

Мда,поради тази причина не гласувам за ония търтеи,дето само си пълнят гушите и джобовете за наша сметка.

Не живея в София. Не смятам за редно и правилно струпването на повечето неща, работни места с високо заплащане и т.н на едно единствено място, а например в провинцията за същата работа 2 пъти по-малко пари. Не е редно. Не смятам, че ще изкажа много компетентно мнение, но фактите за мен седят така: 1/Положителни-голям избор, по-високоплатена работа за по-висококвалифицирани кадри, повече хора-човек може да остане по-анонимен. 2/Отрицателни-по-замърсено, по-шумно, големи задръствания, пренаселено ми се види, по-голямо отчуждение. Има и един социални фактори, които обаче значат повече...Някакво странно усещане имам, големите градове успяват да променят и видоизменят някои хора, но за жалост не към по-добро, а обратното... Забелязал съм, че и колкото от по-голям град видя например едно дете, толкова по-зле се държи, с по-голямо самочувствие, по-невъзпитано. Доста неща има, доста фактори, доста причини, но...Абе...като се замисля, навсякъде нещата вървят в не съвсем правилната посока... Забавленията на малолетните вече, като гледам основно са оргиите, пиянството и наркоманията, побоищата т.н.. В по-малките населени места това е в по-малка степен, докато в по-големите пропорционално расте броят на младите хора, които са единствено и само пияни и дрогирани посетители на нощните заведения... Което не ми се нрави лично на мен... Не знам, доста противоречиво...Но да, ако другаде има възможности, има избор, има добро заплащане, вероятно щях да имам много малко причини да отива в София...

В общините не само не решават проблемите, но под тежеста на предлаганите пачки подгъват крака и се поддават на съблазните. Така създават все нови и нови кошмари в ущърб на тези, които им плащат заплатите. Типичен за България парадокс.

Наскоро случайно ми попадна застроителен план, в който бе отразено изсичането на куп дървета и застрояването на градинка зад жилищен блок и едновременно с това отнемане на паркинга пред блока и превръщането му в четирилентова улица, като най-близката до входовете лента ще се намира на 1,5 метра от тях. С този план хората загубват детска площадка, паркинг и животът на децата им ще бъде застрашаван ежедневно от профучаващи автомобили. Живущите в този блок също плащат част от заплатите на общинарите, които в знак на благодарност им отнемат почти цялото жизнено пространство. Нещастните хора протестират от години с постоянно променящи се изгледи за успех.

Главният архитект на районната община е с куп висящи дела за далавери, но си е плащал и никой не го е закачал досега. Е, очакват го неприятни изненади. Съвсем скоро. :nono:

И така, проблемите ни са рожба на неспособността ни да ги решаваме в полза на всички.

Докато отделни личности дърпат тавата с баница към себе си, от нея няма да има за всички.

След време няма да има и за самия дърпащ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.