Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

И пак за енергоспестяващите крушки и (неволите) с означенията по тях

Featured Replies

Още един поддръжник на ЕС крушките...мда...големи еколози се извъдиха всички, нищо че после като се депозират тия крушки се трови земята с живак и се хаби повече енергия за производството... До тук с екологията... Ако аргумента ти е - понеже се ползвали някъде, то били перфектни, аз пък не съм съгласен. Компактните и стандартните луминисцентни лампи имат видима разлика в светлинните параметри. Жичковите лампи имат имат по-приятна светлина и с по-близък до естествената спектър и оставам твърдо на тази позиция. 100W лампа решава проблема с осветеността. 20W EС лампа не свети по-силно, дори ЕС лампите имам чувството, че светят по-слабо и убито

Отиди на някой битак - 50стотинки бройката. В магазинчетата пак е 50стотинки бройката. Не знам къде си ги гледал левове. А за смяната на крушките - то и инсталацията може да е виновна за проблема... А недостатък ОГРОМЕН е да чакаш няколко минути преди крушката да може да отдава пълната си светлинна мощност.

да, недостатък, ама и предимство е. Например аз не обичам сутрин, когато съм сънен, изведнъж да блесне в очите ми силна светлина. От тая гледна точка тия крушки са си супер. Дори за нощна лампа имам такава 11 ватова с насочена светлина и е добре, че светва постепенно. А за това, колко струват и аз се изненадах. Говоря ти за Метро, Кауфланд, Карфур, Пени...

• Отговори 200
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Още един поддръжник на ЕС крушките...мда...големи еколози се извъдиха всички, нищо че после като се депозират тия крушки се трови земята с живак и се хаби повече енергия за производството... До тук с екологията... Ако аргумента ти е - понеже се ползвали някъде, то били перфектни, аз пък не съм съгласен. Компактните и стандартните луминисцентни лампи имат видима разлика в светлинните параметри. Жичковите лампи имат имат по-приятна светлина и с по-близък до естествената спектър и оставам твърдо на тази позиция. 100W лампа решава проблема с осветеността. 20W EС лампа не свети по-силно, дори ЕС лампите имам чувството, че светят по-слабо и убито

Не съм еколог. Аз съм реалист. Слагам си, колкото лампи ми трябват за да е светло, а не гледам ватове, еквиваленти и Бог знае какво. И това което работя, изисква да знам някои неща за светлината. а) окото се адаптира - т.е. това че ти си мислиш че 100W ти е достатъчно, изобщо не значи, че е така. Вземи си луксомер и виж. б) ако си сложиш у вас толкова нажежаеми лампи, че да покриеш стандартите за дизайнерска/инжинерна/друга подобна работа, зимно време печка няма да ти трябва, а лятно... е дано да си зиморничав като мен. в) лампите с нажежаема жичка са далеч от идеалното. Цветната температура им е с 2000 келвина по-ниска от дневната светлина и това си е гадничко. А ако случайно работиш с цветове, може и в такъв филм да те вкара... г) ултравиолетовите лъчи като идеш на планина/море са далеч по-вредни за очите - ти какво не излизаш ли?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Отдавна съм сменил всички крушки в нас с енергоспестяващи. Вече трета година нямам нито една с нажежаема жичка. Това са поне 30-40 крушки. Всички са OSRAM или PHILIPS,предимно OSRAM. 10-ина от тях са кръгове или там както се казват. В моята стая, на бюрото съм с една, която ползвам вече сигурно шеста или седма година, свети денонощно почти. До сега нито една крушка не е дала фира. Мека, топла светлина. Аз лично не правя разлика с тези, с нажежаемата жичка. Сега обмислям покупката на няколко LED крушки от IKEA - http://www.ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=81886 М/у другото, имам и една светеща студено, която пък пали моментално до почти пълна мощност. Някои от тези с топлата светлина също палят моментално и много бързо светват с пълна мощ, изобщо не са минути, по-скоро секунди - 10-20 секунди.

Наскоро бях на гости на един приятел дето си беше сменил всички лунички със светодиодни - просто няма такава гадна светлина. Той ми вика че се свиквало ама мене за няколко часа у тях ме боляха очите все едно съм заварявал с електрожен.

Редактирано от ined (преглед на промените)

да, недостатък, ама и предимство е. А за това, колко струват и аз се изненадах. Говоря ти за Метро, Кауфланд, Карфур, Пени...

Недостък е. Ако искаш да светва постепенно си купи подходящо устройство за регулиране на светлината...Опааа, устройството за ЕС лампи струва пъти повече от това за обикновени лампи. И не знам къде колко си ги гледал, аз ги купувам на колкото казвам.

Не съм еколог. Аз съм реалист.... ултравиолетовите лъчи като идеш на планина/море са далеч по-вредни за очите - ти какво не излизаш ли?

To и една цигара повече от 10-те кутии по-рано може да не ти се вижда по-вредно, но малкото камъче преобръща каруцата. Дай да се тровим и облъчваме, нали е малко...макар и на много места?За математическата сума вероятно си чувал? Дизайнерска работа не върша, но чертая сериозни чертежи на 100W крушки. Тъй като и аз съм реалист и виждам как светлината е по-неприятна в сравнение с обикновените крушки - стоя си с обикновените крушки. Така като гледам и от ЕС някои учени подкрепят жичковите лампи/ Забраната за обикновените крушки ми се види, че е благодарение на натиск и подкупност.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Разлика в светлината няма, стига да вземеш подходящите крушки. А аз тая сутрин се чудех на тия, дето карат Атройките си с виолетови крушки от Илиенци. Наистина са големи мазохисти :)

Наскоро бях на гости на един приятел дето си беше сменил всички лунички със светодиодни - просто няма такава гадна светлина. Той ми вика че се свиквало ама мене за няколко часа у тях ме боляха очите все едно съм заварявал с електрожен.

Светодиодните лунички са много крива работа. Там проблемът е че светлината е от точков източник и насочена...

В идеалният случай светлината трябва да е колкото може по разсеяна. Един много добър вариант е всички източници да са с непрозрачни рефлектори и насочени към бял таван - в археологическия музей (основната зала) е така и може да видиш как няма сенки.

Естествено изисква близо 3 пъти повече светлина отколкото ако е директна...

но чертая сериозни чертежи на 100W крушки.

Е, което сам си направи човек... Все пак вземи луксомер и пробвай. После свери със стандартите.

Разлика в светлината няма, стига да вземеш подходящите крушки. А аз тая сутрин се чудех на тия, дето карат Атройките си с виолетови крушки от Илиенци. Наистина са големи мазохисти :)

Теоретично има. Спектърът на инкадесцентните лампи е непрекъснат, докато на луминесцентните е дискретен. Ти може да виждаш (в смисъл осъзнаваш) резултантният цвят като еднакъв, но все пак има значение за очите ти и някои (напр. simtech) смятат, че това значение е доста голямо.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Щях да отворя тема за не споменат вид енергоспестяващи крушки, но LosT-Boy ме провокира със приложената снимка.На последък се появи още един вид енергоспестяваща крушка с нажежаема жичка. Представлява стандартна крушка със вграден в нея още един балон - предполагам халогенен. Светлината е стандартната. Производителите са известни фирми и твърдят за добър енергоспестяващ ефект. Дали е така? Някой ползал ли е такива - дайте отзиви моля!

Ефекта е около 30% електроспестяване в сравнение с стандартните нажежаеми крушки. Да халогенни са, но прекалено скъпи за тези 30% спестяване на енергия, поне според мен.

Първи постинг във форума за енергоспестяващите крушки било съмнително... :clown: Кое ти е съмнително? Да не би да рекламирам нещо или някого?

Като ти чета изказването за димиращите уреди колко скъпи били за ЕС лампите, ми става ясно колко са ти неясни нещата, затова няма да коментирам темата с теб. Свети си както искаш. :lighter:

С публикацията си исках да съм полезен на онези хора, които търсят начин да облекчат семейните си бюджети. Публикувано изображение

Поздрави на всички и успех в начинанията!

Първи постинг във форума за енергоспестяващите крушки било съмнително... :clown: Кое ти е съмнително? Да не би да рекламирам нещо или някого?

Като ти чета изказването за димиращите уреди колко скъпи били за ЕС лампите, ми става ясно колко са ти неясни нещата, затова няма да коментирам темата с теб. Свети си както искаш. :lighter:

С публикацията си исках да съм полезен на онези хора, които търсят начин да облекчат семейните си бюджети. Публикувано изображение

Поздрави на всички и успех в начинанията!

Как точно ще ги облекчите? Като ги накарате да пълнят нечии други бюджети ли?

Извинете ме. Явно тук някои от вас са толкова богати, че не им пука както за парите, така най-вече за другите хора... Силно съжалявам, че изобщо си направих труда да се регистрирам във форума ви. Живи и здрави! Моля, администраторите да изтрият акаунта ми. Предварително благодаря.

Извинете ме. Явно тук някои от вас са толкова богати, че не им пука както за парите, така най-вече за другите хора... Силно съжалявам, че изобщо си направих труда да се регистрирам във форума ви. Живи и здрави!

Моля, администраторите да изтрият акаунта ми. Предварително благодаря.

Никой не те обвинява в нищо, но и никой няма да те гали с перце. Някои се палят повече, други друго - свиквай. Ще има сблъсъци колкото щеш. Така, че давай с нещо по темата и не се цупи. Не налагай обаче мнения - този който чете сам ще реши какво му е полезно и какво не.

Лично по темата с нищо не можеш да ме убедиш в превъзходството на енергоспестяващите лампи и ефекта от тях -това обаче си е мое мнение. :P

Редактирано от Фен (преглед на промените)

Има начини да се заобиколи прословутата забрана :) ето един а и чух за още един - за промишлени нужди :)

За да става за отопление трябва да е сложена ниско, а не на тавана - където пак ще топли ама пода на съседа отгоре.

Редактирано от ined (преглед на промените)

Работата е да се заобиколи закона и време да го преработят :) подобно на спирането на гилзите за цигари - пак се продават но отделно са тръбичките а в плик си вземаш филтрите :D

Извинете ме. Явно тук някои от вас са толкова богати, че не им пука както за парите, така най-вече за другите хора... Силно съжалявам, че изобщо си направих труда да се регистрирам във форума ви. Живи и здрави!

За парите ми, моля Ви, не е ваша работа да мислите...Или по-скоро, може да си го мислите(свободна страна сме(???)), но само до там.

Не се впрягай :) Ти си намерил в коя тема да пишеш - в тая, дето пишат най-заядливите :P

Честно казано, въпреки, че светлината им е вредна 100 % гаранция , ако сложиш крушката гола и гледаш към нея, преди 2 години, като правих ремонта в къщи - смених всички крушки , без тези на настолните лампи на моето бюро и на бютото на детето в къщи с енегроспестяващи "филипс". Досега нито една от тях не е изгоряла или да ми е създавала проблеми, като бръмчене, или калпава светлина или нещо друго, от това, дето сте описали в темата.Отделно смених хладилника и пералнята с АА клас.

Сметката ми за ток спадна с около 30 лв месечно спрямо аналогична консумация през миналите години.

За две години насам инвестицията ми се е изплатила вече многократно.

И то - имайте предвид, че това е при положение, че цената на самия ток постоянно расте.

Мхм.

Всеки сам си прави сметката кой за какво ще си дава парите - ако в България някоя фирма започне да произвежда такива крушки-ще си купувам български.При положение обаче, че няма - купувам вносни.

Енергийният им ефект обаче е неоспорим.

Честно казано, въпреки, че светлината им е вредна 100 % гаранция

....

Цените на тока се повишават, за да купуваш "енергийноефективни" уреди, които не се изплащат поради още повече увеличаващата се цена на тока. Виж ти...що за заговор... Крушките не са виновни, виновна е цената на тока! :D При все, че 40% от електроенергията ни идва от АЕЦ е малко нагло да свързват увеличението с вариациите в цените на петролните горива.

Тия крушки Филипс за 20лв бройката едва ли много хора могат да си позволят да си ги сложат из всяка стая. Отделно от "некачествен ток" ЕС лампите по-бързо изгарят, по-бавно загряват и животеца им се скъсява повече от често включване и изключване. Енергийният ефект е до толкова...до колкото да вдигат и вдигат, за да си купуваш нови и нови уреди и да гониш икономия, като де факто тя в един момент става съмнителна. Защото цената за обработката на вредните отпадъци и ресурсите за производството се покачват...Да живее дивият капитало-тоталитаризъм. Защото хем парите определят всичко, хем се въвеждат неща императивно, тоталитарно и репресивно. Като са 100% вредни нима здравето ти е по-маловажно от спестената електроенергия? За лекарства няма да се плати повече в последствие? Защо цената на лампите е толкова пресилена и висока?

Честно казано, въпреки, че светлината им е вредна 100 % гаранция , ако сложиш крушката гола и гледаш към нея, преди 2 години, като правих ремонта в къщи - смених всички крушки , без тези на настолните лампи на моето бюро и на бютото на детето в къщи с енегроспестяващи "филипс". Досега нито една от тях не е изгоряла или да ми е създавала проблеми, като бръмчене, или калпава светлина или нещо друго, от това, дето сте описали в темата.Отделно смених хладилника и пералнята с АА клас.

Сметката ми за ток спадна с около 30 лв месечно спрямо аналогична консумация през миналите години.

За две години насам инвестицията ми се е изплатила вече многократно.

И то - имайте предвид, че това е при положение, че цената на самия ток постоянно расте.

Мхм.

Всеки сам си прави сметката кой за какво ще си дава парите - ако в България някоя фирма започне да произвежда такива крушки-ще си купувам български.При положение обаче, че няма - купувам вносни.

Ефекта от крушките е минимален и не може да си избие инвестицията, ако се купят наистина добри такива. Разликата от 30лв., се дължи общо на ефекта от всички енергопестящи уреди + топлинната изолация на жилището и специално на сменената дограма. Впрочем, като си направиш сметката на общата сума не само за крушките и останалите нови уреди, но и за ремонтите...Ще видиш, че си вътрешно още за поне няколко годинки. Разбира се, накрая ще се избие наистина цялата инвестиция и е добре че е правена постепенно, иначе заплатата нямаше да покрие вноските по нужния заем. ;)

Ефекта от крушките е минимален и не може да си избие инвестицията, ако се купят наистина добри такива. Разликата от 30лв., се дължи общо на ефекта от всички енергопестящи уреди + топлинната изолация на жилището и специално на сменената дограма. Впрочем, като си направиш сметката на общата сума не само за крушките и останалите нови уреди, но и за ремонтите...Ще видиш, че си вътрешно още за поне няколко годинки. Разбира се, накрая ще се избие наистина цялата инвестиция и е добре че е правена постепенно, иначе заплатата нямаше да покрие вноските по нужния заем. ;)

Удобрявам твоят пост и искам да попитам в този форум тези, които ползват този тип"крушки" - има ли някой от тях вече милионер от спестена енергия? Ама да покаже и банковата си сметка. 20W била равна на 100 със нажежаема жичка! Сериозно?В Търново има от всичките модели по 1 лев. Записвам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.