Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки в макрорежим

Featured Replies

И още нещо към автора на темата. Каква е нейната цел? Всеки може да щрака от 10 сантиметра със сапунерката си. Каква е идеята?

Мисля, че идеята е ясна - темата е място, където хората, снимащи макро, могат да покажат снимките си, и да разгледат такива, правени от други хора.

Белгиец, имам един въпрос към теб. Забелязах, че и други хора го засегнаха. Защо снимките ти са без EXIF?

Човекът ти отговори, аз само ще допълня:

Много хора, особено занимаващи се по-сериозно с фотография, не публикуват снимки с EXIF, по най-различни причини. Съществува схващането (и аз го споделям в голяма степен), че при хубавата снимка е важен крайният резултат - художествена стойност, послание, въздействие върху зрителя. А с какъв апарат и при какви настройки е направена - не е от значение. Освен това, много снимки са снимани на лента, и после сканирани в цифров вид. При тях няма как да има EXIF :) . Също така, ако на цифрово тяло се ползва аналогов обектив, EXIF-ът няма да е пълен (освен в някои случаи).

Аз оставям EXIF-a на моите снимки, тъй като нямам претенции да съм сериозен фотограф. Интересува ме повече техниката. Така други хора могат по моите снимки да си съставят мнение за възможностите на апарата, който съм ползвал.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

• Отговори 308
  • Прегледи 56,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

За да не можеш да ми хванеш спатиите кой съм, сравнявайки номера на фотоапарата който излиза в EXIF-а.

Иначе ако ти го оставях номера на фотоапарата да го видиш, после като попаднеш на снимка със същия номер на някой мой сайт и ще разбереш кой съм, щото там си го пише.

А пък не е хубаво да се знае кой съм, щото няма да мога да си се "излагам" колкото си искам по форумите.

Така може. Обаче аз не одобрявам тия неща. Но защо си мислиш, че ще тръгна да те издирвам кой си? В тоя форум само маниаци ли има? И аз сега, като съм си сложил снимките, какво? Като ме знаеш кой съм, ще дойдеш да ме обереш или ще ми направиш мръсно? Ти мъж ли си или лукова глава? А ако се криеш от жена или нещо подобно, много лесно ще те открият пак. Има си много начини. от жена не може да се скриеш.

Мисля, че идеята е ясна - темата е място, където хората, снимащи макро, могат да покажат снимките си, и да разгледат такива, правени от други хора.

Това е ясно, но аз зададох въпроса си малко риторично. В малко снимки виждам идея. Гадинки едва ли някой обича да гледа. Цветя също. Сложете малко идея при заснемането на обекта. Малко фон, малко или повече боке, някаква идея изобщо, какво прави това животно или защо расте това цвете! Иначе не виждам смисъл от темата.

Гадинки едва ли някой обича да гледа. Цветя също.

Аз обичам. Затова чета тази тема, и публикувам снимки в нея.

Не обичам да снимам случайни хора - просто не са ми интересни. Също така бозайници, птици, случайно уловени моменти без Photoshop, и т.н. Затова и не участвам в съответните теми.

Сложете малко идея при заснемането на обекта. Малко фон, малко или повече боке, някаква идея изобщо, какво прави това животно или защо расте това цвете! Иначе не виждам смисъл от темата.

Покажи ни :) .

Лесно е да се гледа отстрани и да се критикува.

Аз обичам. Затова чета тази тема, и публикувам снимки в нея.

Не обичам да снимам случайни хора - просто не са ми интересни. Също така бозайници, птици, случайно уловени моменти без Photoshop, и т.н. Затова и не участвам в съответните теми.

Покажи ни :) .

Лесно е да се гледа отстрани и да се критикува.

Точно затова и не показвам снимки. Не смятам, че съм заснел снимката, която трябва да се покаже. Често я търся в макрорежим, но не се получава това, което искам. Сигурно ми липсват идеите и възможностите. Все пак, ето няколко идеи, които имах. Първите снимки са затъмнени, защото ги ползвам за десктоп понякога. А мразя нещо да блести в очите ми и аз да не различавам иконите. Освен това, светлия обект го поставям в средата, защото иконите ми са по края на монитора:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Друг тип макро снимки, които се опитвам да правя, са свързани с опознавателна цел и примерно, когато искам да ми свършат някаква работа. Например, капка вода, която ползвам като текстура. Ето една с опознавателна цел, докато се чудех какво да правя на работа:

Публикувано изображение

След това вече минавам към снимките, които съм правил с някаква идея. Например преди седмица, снимах това доста голямо глухарче. ПОне 2 пъти по-голямо от нормалните, които съм виждал. Например то може да покаже, какво вижда мравката, като погледне нагоре или каква е връзката на природата с разрушителната действителност или...въпреки всички поразии на човечеството, животът продължава...

Публикувано изображение

Обаче, това не са снимките, които искам да направя. Ако ги направя някога, сигурно ще спра да снимам, защото вече ще ми е безинтересно.

Лично аз гледам на макрорежима като възможност, да направя успокояващ тапет за десктопа ми, с малко детайли, които не отплесват вниманието ми, а по-скоро успокояват погледа. Затова, колкото повече боке, по-студени цветове и по-малко обекти, толкова по-добре. Що се отнася до пчеличките, интересни са, но до момента, в който няма какво повече да покажеш. А други гадинки като хлебарки, кърлежи, бълхи (нищо лично), мухи... не обичам да гледам, понеже ме отвращават. В интерес на истината, снимал съм и такива гадинки, но когато се появят пред погледа ми, просто махам снимката на момента. Дори не обичам да гледам цветя с буболечки. Обаче, сигурно има и хора, които обичат тия неща, но нека правим малко разграничение. Ако нямахме задръжки, щеше да има и тема за "вашият секс в леглото тая нощ". Да, ама няма.

ПП До Белгиеца...Леле, Белгиец, вече имаш и отпечатъка на пръста ми :) E**м ти серийния номер на фотоапарата, може да си го откраднал от някъде :P

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

E**м ти серийния номер на фотоапарата, може да си го откраднал от някъде :mad:

Ниe тука не крадем фотоапарати, щото си имаме пари да си ги купим от магазина. 

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Ни тука не крадем фотоапарати, щото си имаме пари да си ги купим от магазина.

Абе белгиец, излагаш се. Щял някой да те разбере кой си. Ние трева пасем.

WildHorse, Ken го каза много добре:

"В една и съща снимка, различните хора ще видят различна идея."

Освен това, различните хора харесват различни неща. На теб тази снимка няма да ти хареса, според това, което пишеш:

Публикувано изображение

Но на мен ми е една от любимите. И е снимката ми с най-висок рейтинг във ФотоФорума. Не че отдавам някакво значение на това, но все пак ...

И аз много обичам да снимам разни красиви неща, за да си правя уолпейпъри. Не виждам нищо лошо в това. На настолния си компютър в папка "Тапети" бях отделил над 2000 снимки, които се сменяха през определено време. И сега на лаптопа си правя такава папка, само че е по-малка. Приятно ми е да си гледам старите хубави снимки.

По-важно е фотографията да носи удоволствие, отколкото да бъде подчинена на някакви правила и канони. Лично мнение :) .

Между другото, от снимките, които си показал, много ми харесват втората и третата - цветето и магарешкия бодил.

ПП. Не се притеснявай за отпечатъка си ;) , и ние вече имаме този на Белгиеца. Виж по-горе снимката на Canon A590 IS - на спусъка.

Вече съм го пуснал за издирване в Интерпол :) , ако излезе нещо, ще пиша.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

И е снимката ми с най-висок рейтинг във ФотоФорума.

олеле мале цели 40 А точки, леле, леле ... язък ти за всичките мъни дето ги потроши за какви ли не обективи и хапарати.

То и аз събрах с една снимка 40 точки ама Б. Иначе от А към 240 точици си докарвах с някои снимчици с Д40. Това не ми попречи да си ги изтрия сам доста преди да ми баннат ника.

Те ти една която и ти си беше харесал на фотобазара, само не помня колко са й били точките

Публикувано изображение

нещо май си ми изкопирал идеята по отношение на цветовете, а ... 

п.п.

тая сапунерка Canon A590 IS само истински ръчен фокус дето няма, ама става за до 1 метър да е горе долу прецизен ( ръчния фокус).

След като прелистих ( на компютъра ) всичките 180 страници упътване, най-накрая позагрях какво прави макро режима й. Намалява предметното разстояние от 45 на 30 см в дългия край на зумчето и до 5 см в широкото. Което ще рече че става за снимане на неживи насекоми, щото другите скачат и отлитат доста бързо като се приближи обектива на 45 см даже. Значи може да снимам маргаритки с този макро режим.

Те ти една която и ти си беше харесал на фотобазара, само не помня колко са й били точките

А, да, тази наистина ми харесва :wors: .

Но ако мислиш, че съм се стремил да докарам такива цветовете - грешиш. Гледах да хвана пчелата, и не мислех за фона.

ПП. Хубав аватар - точно по темата :P :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аа чакайте ме и менее: на калинката има сърце от черните петънца

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от sakuraki (преглед на промените)

олеле мале цели 40 А точки, леле, леле ... язък ти за всичките мъни дето ги потроши за какви ли не обективи и хапарати.

То и аз събрах с една снимка 40 точки ама Б. Иначе от А към 240 точици си докарвах с някои снимчици с Д40. Това не ми попречи да си ги изтрия сам доста преди да ми баннат ника.

п.п.

тая сапунерка Canon A590 IS само истински ръчен фокус дето няма, ама става за до 1 метър да е горе долу прецизен ( ръчния фокус).

След като прелистих ( на компютъра ) всичките 180 страници упътване, най-накрая позагрях какво прави макро режима й. Намалява предметното разстояние от 45 на 30 см в дългия край на зумчето и до 5 см в широкото. Което ще рече че става за снимане на неживи насекоми, щото другите скачат и отлитат доста бързо като се приближи обектива на 45 см даже. Значи може да снимам маргаритки с този макро режим.

Сега виждаш какво ми е на мен със сапунерка от 3см да снимам водно конче около 30 минуте ми отнема, но няма начин

Аа чакайте ме и менее: на калинката има сърце от черните петънца

E що не им слагаш и крака на тия калинки, така нещо на умряли приличат?

Публикувано изображение

Публикувано изображение

още една калинка с крака

Публикувано изображение

ХЕхехехехе Това водно конче много ангьозесто изглежда :) А за снимката на дзвера "в лице" :wors:

Публикувано изображение

Определено, правиш добри снимки. Само не се увличай постоянно в една и съща тематика, че омръзва. Пример - 500 фотоса на разни бръмбари, мухи и други насекоми.

Една пеперуда на която не й знам българското име, тук е на руски:

http://ru.wikipedia....ан_обыкновенный

Публикувано изображение

обаче не каца по цветята, постоянно е във полет.

-----------------------------------------------------

п.п.

пробвах и със сапунерката но нищо не стана, няма време да фокусира.

Една пеперуда на която не й знам българското име, тук е на руски:

http://ru.wikipedia....ан_обыкновенный

(...)

обаче не каца по цветята, постоянно е във полет.

-----------------------------------------------------

п.п.

пробвах и със сапунерката но нищо не стана, няма време да фокусира.

Пеперудата е доста голямо добиче, предвид размера на цветята, в които е забола сламка.

Много добре уловен момент - особено движението в крилата се е получило перфектно.

П.П с каква техника е правена снимката (апарат + обектив) ако не е тайна разбира се?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.