Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не ми върви математиката !

Featured Replies

току-що, ExaFlop написа:

Аз съм учил не Евклидова в 10. клас

Да, на стар заман. Ама не на Лобачевски до 10 клас, а след това. Като ти е укрепнала психиката:)

• Отговори 155
  • Прегледи 27,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 22 минути, ExaFlop написа:

То при определени условия и 1+1=0,

я ги дай тея условия 

току-що, Yvan Sergeev написа:

я ги дай тея условия 

По интересно ми е решението на задачата:)

2 успоредни прави се пресичат защото няма перфектни неща и все някъде ще кривнат ;) 

преди 2 часа, Yvan Sergeev написа:

Знанието ограничава.

Въображението обхваща целия свят.

Грешно. Знанието ти отваря но врати в познанието. Въображението не обхваща нищо - то е необятно и безгранично. Но колкото по-широка е базата на знаещия, толкова по-широк е обхватът на въображението. Т.е. знаещият има по-голямо въображение от незнаещият

Любопитството не случайно е дадено на човека.

То е дадено и на животните, за да увеличават знанията си. И малкото дете, преди да се опари, е било любопитно, а след това е знаещо.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Грешно. Знанието ти отваря но врати в познанието. Въображението не обхваща нищо - то е необятно и безгранично. Но колкото по-широка е базата на знаещия, толкова по-широк е обхватът на въображението. Т.е. знаещият има по-голямо въображение от незнаещият

То е дадено и на животните, за да увеличават знанията си. И малкото дете, преди да се опари, е било любопитно, а след това е знаещо.

хубаво не споря с теб .

:D

http://poznanieto.bg/10-правила-на-живота-от-алберт-айнщайн/

до утре :D 

преди 3 минути, ExaFlop написа:

На теория е тъй, но на практика съм виждал неуки хора с много по-голямо въображение от моето. Просто човек като не е учил, започва да си фантазира т.е. да си обяснява по своему работите.

Е, нали затова са изключенията - за да потвърждават правилото.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 5 часа, Yvan Sergeev написа:

2 успоредни прави се пресичат защото няма перфектни неща и все някъде ще кривнат ;) 

Тва го разбра щото може да напишеш в гугъл успоредни прави, за разлика от множества ли?

преди 4 часа, karadzha написа:

Просто човек като не е учил, започва да си фантазира т.е. да си обяснява по своему работите.

Справка, темата за плоската земя...

преди 36 минути, flare написа:

Справка: темата за плоската земя...

:D
...за долната и горната земи...

преди 15 часа, capnemo написа:

Извини ме но ми падаш тотално в очите с тези тъпи изказвания. АКо на теб ти е трудно да осъзнаеш необходимостта от абстракция по-добре си гледай конкретиката и не се отпускай в подобни философски теми

Хиляда пъти му намеквам на Симчо да не се прави на инженер, защото не е, а това си  личи от гигаметър.Уви все тъй безрезултатно.А крайно нелепата(разбирай тъпанарска) изцепка, че физиката е по-фундаментална дисциплина от математиката, не мога да я коментирам.Аман от такова въпиющо невежество.Но така е когато човек се дипломира във форум.Не мога да забравя и как с овчи патос Симчо отрече феноменологичните уравнения на Онзагер макар за същите да е присъдена нобелова награда.На човек, който не осъзнава водещата, фундаменталната роля на математиката по отношение на всички останали точни науки, не бива да се позволява дори да преминава  покрай университет.Студентите трябва да бъдат предпазвани от такъв мощен източник на тъпота.  

преди 7 часа, karadzha написа:

И къде се пресичат? В безкрайността. А вселената съвсем не е безкрайна. Тъй че – ядец:)

При изкривяване на пространствено-времевия континиум се пресичат.

преди 7 часа, Yvan Sergeev написа:

И това е много точен отговор.В крайна сметка успоредността на правите е също една  идеализация.

преди 13 минути, flare написа:

Тва го разбра щото може да напишеш в гугъл успоредни прави, за разлика от множества ли?

тц ... успоредни прави и множества са ми в различни квадрати от прозореца на джохари .  и множествата не ме кефат :D

току-що, badr написа:

дали има такова нещо или е залъгалка на наса или от където произлиза- изкривяване на пространствено-времевия континиум има ли и черни дупки въобще или е  дефект в стъклото на телескопа 

или неуките физици подхвърлят нещо на по-неуките като истина .  физици на хартия и в по -добри случай с малко практика в лаборатории  с уреди за 100-тина лв

какво стана с квантовите компютри

още чакаме I9 на 10000 mhz

преди 6 часа, ExaFlop написа:

Знанието ти отваря но врати в познанието.

знам че нищо не знам  радвам се че знаеш че много знаеш :D 

преди 13 часа, sound написа:

По неписано правило децата, които се справят добре с математиката, обичайно са слаби по история и литература - съответно и обратно.

Аз не съм обичал математиката, но не съм имал проблеми с дисциплини, базирани на нея.

преди 12 часа, ExaFlop написа:

Подготовка за следващия етап от образованието...

Явно не знаеш, че има нещо, което се наричаше "техникум", днес се нарича "професионална гимназия" и от там излизаш с квалификация.

преди 12 часа, sound написа:

Всеки, който можеш да го зубриш - трик, който при математиката не минава, ама никак даже.

Физиката или литературата не са за зубрене. Те са повече за разбиране от всякога.

преди 12 часа, ExaFlop написа:

Което някак ми напомня наскоро гледан док. за скандинавското образование - там казват така - факти - в нета. Няма нужда да се знаят.

О, факти трябва да се знаят. Но не трябва да се задълбаваме във фактология и буквализъм.

преди 11 часа, karadzha написа:

Пресичат се, чушки. Значи не са успоредни. Това са глупостите на Лобачевски. Евклид нищо, че е живял хилядолетия по-рано, но твърди, че две успоредни прави не се пресичат...

2 успоредни прави могат да се пресичат. Това зависи от дефиницията. А математиката е точна наука докато не навлезеш в мъглявината на математическата философия. Истината е, че Вселената не е Евклидово пространство, защото обектите го изкривяват. Поради подобни парадокси дефиницията за светлинен лъч, който се движи безкрайно и праволинейно всъщност не е съвсем такава. Защото е доказано, че при достатъчно силно гравитационно поле нищо не може да избяга, дори и светлината.
Да живеят черните дупки, нъл?

преди 11 часа, ExaFlop написа:

Двете успоредни прави се пресичат в безкрайността - доказано, а не глупости.

Зависи коя геометрия ползваш. Зависи от дефиницията.

преди 3 часа, badr написа:

А крайно нелепата(разбирай тъпанарска) изцепка, че физиката е по-фундаментална дисциплина от математиката...

Ще повторя 10-ти път. Математиката не е майка на Вселената и не е възникнала преди хората. Хората са я създали, за да обслужва техни си цели. И всичко е било въпрос на прагматизъм. Не някой случайно е създал цифри или е почнал да рисува хиксове, паднали от небето. Сама по себе си математиката е инструмент в истинските науки, чрез който да се решат проблеми. Сами по себе си хвърчащи цифри написани на лист нямат смисъл. Извън контекста 1+1=0 e вярно. Числа без смисъл нямат смисъл.
А тъпанарските изцепки може да са дело само на ограничени умове. Явно ти днес ги умееш, щом не проумяваш прости истини. И не, бог няма, енергия не се появява от нищото и вселената не се е появила, защото някой така му е скимнало. И това, че си почитател на някакъв тъпанар, който е бил и педофил(мохамед) и загубените му фенове, които бях превел една статия, как не са правили друго, освен да се избиват едни други говори лошо за теб.На хора с камиларски манталитет нямам какво да им кажа.
И последно нещо - кажи къде живееш, да си взема студентската книжка и дипломата и да те накарам да ги глътнеш, барем се задавиш и повече не ти чета обидните квалификации.
Може да съм допускал грешки, но те са минали и заминали. Човек се движи напред. За разлика от такива, които почитат камилари-педофили и ремонтират печки.

преди 58 минути, simtech написа:

Ще повторя 10-ти път. За мен Математиката не е майка на Вселената

Като гледам колко човека репликираш, не се ли усещаш, че някак се явяваш сам срещу света? Да ти навява мисъл, че може пък и да си в заблуждение? И въртиш като драснат винил!

преди 1 час, simtech написа:
преди 13 часа, ExaFlop написа:

Което някак ми напомня наскоро гледан док. за скандинавското образование - там казват така - факти - в нета. Няма нужда да се знаят.

О, факти трябва да се знаят.

За фактите и данните има справочници, господин инджинер.

преди 28 минути, ExaFlop написа:

Като гледам колко човека репликираш, не се ли усещаш, че някак се явяваш сам срещу света? Да ти навява мисъл, че може пък и да си в заблуждение? И въртиш като драснат винил! За фактите и данните има справочници, господин инджинер.

За фактите и данните има справочници, но не можеш да си без никаква обща култура и да разчиташ винаги някъде някой или нещо да ти подскаже. Прекалената фактология е излишна, но някои неща са задължителни. Да знаеш коефициентите на електропроводимост е фактология, да знаеш формулата, по които се смятат - не е. Фактологията е излишна информация, която може да бъде получена.
Относно репликирането - спорът не е на научно ниво. И спорът по никакъв начин не показва кой всъщност колко е инженер и т.н. Аз си имам мнение. Математиката не е наука, а инструмент в науката. Защото цифри, зад които не стои смисъл не значат нищо.

преди 1 час, simtech написа:

....

Ще повторя 10-ти път. Математиката не е майка на Вселената и не е възникнала преди хората. Хората са я създали, за да обслужва техни си цели. И всичко е било въпрос на прагматизъм. Не някой случайно е създал цифри или е почнал да рисува хиксове, паднали от небето. Сама по себе си математиката е инструмент в истинските науки, чрез който да се решат проблеми. Сами по себе си хвърчащи цифри написани на лист нямат смисъл. Извън контекста 1+1=0 e вярно. Числа без смисъл нямат смисъл.
А тъпанарските изцепки може да са дело само на ограничени умове. Явно ти днес ги умееш, щом не проумяваш прости истини. И не, бог няма, енергия не се появява от нищото и вселената не се е появила, защото някой така му е скимнало. И това, че си почитател на някакъв тъпанар, който е бил и педофил(мохамед) и загубените му фенове, които бях превел една статия, как не са правили друго, освен да се избиват едни други говори лошо за теб.На хора с камиларски манталитет нямам какво да им кажа.
И последно нещо - кажи къде живееш, да си взема студентската книжка и дипломата и да те накарам да ги глътнеш, барем се задавиш и повече не ти чета обидните квалификации.
Може да съм допускал грешки, но те са минали и заминали. Човек се движи напред. За разлика от такива, които почитат камилари-педофили и ремонтират печки.

Не се ли усещаш че в един цивилизован спор да ползваш такива доводи е абсурдно. В момента говорим за математика, ползвай такива доводи, не намесвай религии и твои виждания за нещата... Ти ми падна съвсем в очите....

преди 13 часа, karadzha написа:

Пресичат се, чушки. Значи не са успоредни. Това са глупостите на Лобачевски. Евклид нищо, че е живял хилядолетия по-рано, но твърди, че две успоредни прави не се пресичат и е прав.

Математиката е точна наука:) Ама гледам ще я изкарате неточна.

Напротив, не са глупости и не е само Лобачевски. Това е истинската математика. Тази, която се учи в училищата е частен случай. И да, математиката е неточна и математиката е абстрактна.Тя работи с обекти и с приближения. Виж която и да е формула във висшата математика, във физиката, астрономията, информатиката и ще разбереш сам.

преди 11 минути, capnemo написа:

Не се ли усещаш че в един цивилизован спор да ползваш такива доводи е абсурдно. В момента говорим за математика, ползвай такива доводи, не намесвай религии и твои виждания за нещата... Ти ми падна съвсем в очите....

Няма цивилизована дискусия, където първото мнение на някой, който влиза в него е да подкопае авторитета на другия и да се опитва да го обиди.
В момента ние не говорим за математика, математиката си е ясна. Говорим по-скоро за семантика и философия. И за методите за преподаване на математика и грешките в тях.
Понеже си особено голям почитател на латинския,границата на цивилизованата дискусия е там, където започва "argumentum ad hominem"
Имай предвид, че съм се трудил години за това, което имам и няма да позволя някакъв форумен герой да го потъпква, подиграва, иронизира.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Напротив, не са глупости и не е само Лобачевски. Това е истинската математика.

Математиката, която се учи в училище начален и среден курс си е точно приложната математика, която му трябва на човек ежедневно и с която работим на Земята. Тя не е "фалшива", а другата не е "истинска". Двете са части на една същност. Стремежът на човек с методи и способи да опише света.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, simtech написа:

Няма цивилизована дискусия, където първото мнение на някой, който влиза в него е да подкопае авторитета на другия и да се опитва да го обиди.
В момента ние не говорим за математика, математиката си е ясна. Говорим по-скоро за семантика и философия. И за методите за преподаване на математика и грешките в тях.
Понеже си особено голям почитател на латинския,границата на цивилизованата дискусия е там, където започва "argumentum ad hominem"
Имай предвид, че съм се трудил години за това, което имам и няма да позволя някакъв форумен герой да го потъпква, подиграва, иронизира.

Добре, поне си признаваш че не водиш цивилизован спор. Да знаем... И с цитиране на латински няма да оправиш моето мнение за теб. Нито ще покажеш че разбираш нещо от спора..

преди 5 часа, badr написа:

И това е много точен отговор.В крайна сметка успоредността на правите е също една  идеализация.

При изкривяване на ала-бала стават криви. Това ми прилича на тезата, че в природата няма идеално черно тяло, но извън природата има (извън Вселената), значи има и в природата (може би т.нар. Черни дупки).

преди 16 минути, capnemo написа:

Добре, поне си признаваш че не водиш цивилизован спор. Да знаем... И с цитиране на латински няма да оправиш моето мнение за теб. Нито ще покажеш че разбираш нещо от спора..

Изопачаваш. Отправяш забележки на грешния човек. Ако мнение относно техническа компетентност се разваля с етична дискусия, превърнала се в махленски спор поради влизането на един конкретен човек в нея - така да бъде.

Само да напомня, че модераторската титла си има цел и тя не е само затваряне на теми, относно пиратство - имагинерно, криворазбрано или действително такова - свободна адаптация на тоя, който държи ножа и хляба.
Или трябва да докладвам тема, посетена многократно от модератор, за да се обърне внимание на следните изказвания на badr?
"прави на инженер, защото не е"
"крайно нелепата(разбирай тъпанарска) изцепка"
''Аман от такова въпиющо невежество"
" не бива да се позволява дори да преминава  покрай университет."
"Студентите трябва да бъдат предпазвани от такъв мощен източник на тъпота."
След всички тия коментари - лични нападки, всред които няма нищо по темата, какъв друг отговор очакваш? Призоваваш за цивилизована дискусия след това?
С какви очи, искам да те попитам честно и откровено?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 25 минути, simtech написа:

Математиката не е наука, а инструмент в науката. Защото цифри, зад които не стои смисъл не значат нищо.

Това трябва да го закачим някъде:) Че то, ако нямаше математика, отиват по дяволите и физика, и химия, и ред други науки:) То математиката, ако не е основа на науките, няма кво друго да е.

Ама с по-умни не бива да се спори, а с по-прости – никак:)

преди 24 минути, Емил Костов написа:

Напротив, не са глупости и не е само Лобачевски. Това е истинската математика. Тази, която се учи в училищата е частен случай. И да, математиката е неточна и математиката е абстрактна.Тя работи с обекти и с приближения. Виж която и да е формула във висшата математика, във физиката, астрономията, информатиката и ще разбереш сам.

То математиката като е неточна (а и е база за другите науки), коя наука тогава ще е точна?:)

преди 5 минути, karadzha написа:

Това трябва да го закачим някъде... Че то, ако нямаше математика, отиват по дяволите и физика, и химия, и ред други науки:) То математиката, ако не е основа на науките, няма кво друго да е.

Ако нямаше други науки, математиката нямаше да има смисъл. А ако нямаше необходимост от решаване на проблеми, нямаше да възникне математиката. Математиката е създадена, за да може физикът да си реши задачите.

преди 30 минути, simtech написа:

Защото цифри, зад които не стои смисъл не значат нищо.

Не стои смисъл за кого? За незнаещия значението им или изобщо?

преди 34 минути, simtech написа:

не можеш да си без никаква обща култура

Обща култура е аритметиката, познаването на петолинието и визуалното изобразяване на звуците наречено нота.

преди 35 минути, simtech написа:

да знаеш формулата, по които се смятат - не е

Дори не е задължително вече да знаеш формулата, а да знаеш за съществуването й и условията за приложението й. За останалото се грижат справочниците.

преди 9 минути, karadzha написа:

То математиката като е неточна

Философски погледнато наистина е неточна.

преди 6 минути, ExaFlop написа:

Не стои смисъл за кого? За незнаещия значението им или изобщо?...Дори не е задължително вече да знаеш формулата, а да знаеш за съществуването й и условията за приложението й. За останалото се грижат справочниците.

Не, задължително е да знаеш формулата. Няма как да си електрончик, а да не знаеш Закон на Ом.
Не стои смисъл, когато не стои смисъл. Такъв не стои, когато не описваш нищо, не решаваш нищо и зад цифрите не стои нищо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.