Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не ми върви математиката !

Featured Replies

преди 28 минути, simtech написа:

Ако нямаше други науки, математиката нямаше да има смисъл. А ако нямаше необходимост от решаване на проблеми, нямаше да възникне математиката. Математиката е създадена, за да може физикът да си реши задачите.

Математика е имало още човек като се занимавал само с говедовъдство и е нямало никаква физика:) Т.е. тя е възникнала доста преди другите науки. Отделно обслужва всички тях.

И познай – заслугата за да е десетична бройна система и да сме с по десет пръста на ръце и крака има числото 12345679. Умножено по 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 то дава чудни резултати, които явно са възхитили Твореца ни:)

• Отговори 155
  • Прегледи 27,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 56 минути, karadzha написа:

Защото цифри, зад които не стои смисъл не значат нищо.

преди 1 час, simtech написа:  горното ///////

хубаво приеми ги за круши и ябълки цифрите . 1  ябълка +1 ябълка = 2  ябълки  още чакам  определените  условия  от ехефлоп при които ябълките са 0 ---- може би червея от едната като я приключи и се премята на другата и я приключва ......

току-що, karadzha написа:

И познай – заслугата за да е десетична бройна система и да сме с по десет пръста на ръце и крака има числото 12345679. Умножено по 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 то дава чудни резултати, които явно са възхитили Твореца ни:)

:ohmy:

Вие още ли не разбрахте защо Симтеч не може да си намери високоплатена работа която да отговаря на още по "високата му квалификация"!

преди 11 минути, Yvan Sergeev написа:

чакам  определените  условия  от ехефлоп при които ябълките са 0 ----

1+1=0. Точка по въпроса. Уелкъм то бинари цаклулатионс.

преди 3 часа, simtech написа:

Аз не съм обичал математиката, но не съм имал проблеми с дисциплини, базирани на нея.

Явно не знаеш, че има нещо, което се наричаше "техникум", днес се нарича "професионална гимназия" и от там излизаш с квалификация.

Физиката или литературата не са за зубрене. Те са повече за разбиране от всякога.

О, факти трябва да се знаят. Но не трябва да се задълбаваме във фактология и буквализъм.

2 успоредни прави могат да се пресичат. Това зависи от дефиницията. А математиката е точна наука докато не навлезеш в мъглявината на математическата философия. Истината е, че Вселената не е Евклидово пространство, защото обектите го изкривяват. Поради подобни парадокси дефиницията за светлинен лъч, който се движи безкрайно и праволинейно всъщност не е съвсем такава. Защото е доказано, че при достатъчно силно гравитационно поле нищо не може да избяга, дори и светлината.
Да живеят черните дупки, нъл?

Зависи коя геометрия ползваш. Зависи от дефиницията.

Ще повторя 10-ти път. Математиката не е майка на Вселената и не е възникнала преди хората. Хората са я създали, за да обслужва техни си цели. И всичко е било въпрос на прагматизъм. Не някой случайно е създал цифри или е почнал да рисува хиксове, паднали от небето. Сама по себе си математиката е инструмент в истинските науки, чрез който да се решат проблеми. Сами по себе си хвърчащи цифри написани на лист нямат смисъл. Извън контекста 1+1=0 e вярно. Числа без смисъл нямат смисъл.
А тъпанарските изцепки може да са дело само на ограничени умове. Явно ти днес ги умееш, щом не проумяваш прости истини. И не, бог няма, енергия не се появява от нищото и вселената не се е появила, защото някой така му е скимнало. И това, че си почитател на някакъв тъпанар, който е бил и педофил(мохамед) и загубените му фенове, които бях превел една статия, как не са правили друго, освен да се избиват едни други говори лошо за теб.На хора с камиларски манталитет нямам какво да им кажа.
И последно нещо - кажи къде живееш, да си взема студентската книжка и дипломата и да те накарам да ги глътнеш, барем се задавиш и повече не ти чета обидните квалификации.
Може да съм допускал грешки, но те са минали и заминали. Човек се движи напред. За разлика от такива, които почитат камилари-педофили и ремонтират печки.

Симчо, дотук не видях никой да сочи математиката, като родител на вселената.Разбира се, тя е описателен инструмент.Но именно тя е основата, в/у която лягат другите точни науки, които според теб са истински.И напротив тя носи в себе си смисъл.Веднага ще посоча и конкретен пример.

Второто начало на ТД изразява необратимостта на процесите.Добре, стрелата на времето е неоспорим факт.Но тук възниква проблем.Движението на дадена точка се описва с уравненията на динамиката.Отново неоспорим факт.Хубаво, но няма, не съществуват  абсолютно никакви пречки тази точка да се върне по същата траектория.

Точно тази липса на пречки, която се вижда благодарение на уравненията е в основата на квантовата механика и нелинейната ТД.Точно математиката подсказва: А какво пречи вектора да има обратна посока при същата сила.Координатите X,Y,Z  могат да имат, както положителни, така и отрицателни стойности.Как тогава може да се говори за необратимост?? И  в последните поне 50г. точно този проблем е основния и фундаментален проблем във физиката.Проблем сочен от математиката и се търси решение, което да удовлетворява именно него.Този проблем е водещия при създаването на ред теории във физиката, които търсят приемливо обяснение.

Останалите ти оплаквания смятам да прескоча.Но именно непознаването на подобен род проблематика те кара да пишеш небивалици, а ти се сърдиш на несъгласието ми към подобен подход.Та ти даже не осъзнаваш какво пишеш.Ако искаш мога да ти изредя още куп фундаментални проблеми открити и поставени именно от математически модели.А виждате ли,  аз съм ти виновен. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 1 час, simtech написа:

Няма цивилизована дискусия, където първото мнение на някой, който влиза в него е да подкопае авторитета на другия и да се опитва да го обиди.
В момента ние не говорим за математика, математиката си е ясна. Говорим по-скоро за семантика и философия. И за методите за преподаване на математика и грешките в тях.
Понеже си особено голям почитател на латинския,границата на цивилизованата дискусия е там, където започва "argumentum ad hominem"
Имай предвид, че съм се трудил години за това, което имам и няма да позволя някакъв форумен герой да го потъпква, подиграва, иронизира.

Математиката, която се учи в училище начален и среден курс си е точно приложната математика, която му трябва на човек ежедневно и с която работим на Земята. Тя не е "фалшива", а другата не е "истинска". Двете са части на една същност. Стремежът на човек с методи и способи да опише света.

Аз къде написах, че е фалшива?!? Казвах, че това е частен случай. Тоест имаме твърде много уговорки. И и не всички работят с нея. Питай някой който се занимава с проектиране, сапромат, електроника, геодезия, архитектура дали учи точно тази математика.

преди 22 минути, badr написа:

Добре, стрелата на времето е неоспорим факт.

Не са оплаквания, а констатации. По-добре влез в другата тема, да не се налага да я цитирам тук. Да видиш историята на любимата ти религия. Самата ти религия те прави никой, особено в моите очи. Еле пък изказването, в което подкрепяше педофилията няма да го цитирам. И това е човек, който има очи да ми говори за наука.
А пътуването във времето е възможно. Но не и във формата, в която си го представил. Повече няма какво да дискутирам с теб. Да беше научил освен термодинамиката и относителността.

преди 30 минути, simtech написа:

1+1=0. Точка по въпроса. Уелкъм то бинари цаклулатионс.

if 1 = 1

then 1+1 = 0  това ли са специфичните условия :D 

малко като евроатлантически ценности ми звучи :D 

преди 4 минути, Yvan Sergeev написа:

if 1 = 1 then 1+1 = 0  това ли са специфичните условия :D малко като евроатлантически ценности ми звучи :D 

Не. 1 не е равно на 1. Обаче 1 плюс 1 е 0 и пренос 1.

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Аз къде написах, че е фалшива?!? Казвах, че това е частен случай. Тоест имаме твърде много уговорки. И и не всички работят с нея. Питай някой който се занимава с проектиране, сапромат, електроника, геодезия, архитектура дали учи точно тази математика.

Учил съм и чертане, и електроника и знам каква математика се учи. Обикновената математика дава приблизително приближение за Земята, което е достатъчно точно в голяма част от случаите. Никой не изчислява процента на наклон на ЖП релсите поради кривината на Земята. В малки мащаби евклидовата геометрия си е прекрасна и коректна. Само за глобални проблеми е наложителна корекция или неевклидова геометрия. Там й е и мястото.
Не я отричам по никакъв начин, разбира се.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, simtech написа:

1 не е равно на 1

е хубо ще го имам в предвид  като влезна магазина за хлеб и ще дам 0 лв .

преди 3 минути, simtech написа:

Не. 1 не е равно на 1. Обаче 1 плюс 1 е 0 и пренос 1.

Учил съм и чертане, и електроника и знам каква математика се учи. Обикновената математика дава приблизително приближение за Земята, което е достатъчно точно в голяма част от случаите. Никой не изчислява процента на наклон на ЖП релсите поради кривината на Земята. В малки мащаби евклидовата геометрия си е прекрасна и коректна. Само за глобални проблеми е наложителна корекция или неевклидова геометрия. Там й е и мястото.

Аз няма да споря. Ето ти линк. Прочети го внимателно. А колкото до учене, аз минах през всичките математики. 

преди 4 минути, simtech написа:

ЖП релсите поради кривината на Земята

ти не знаеш ли че земята е плоска ?

нивелира  и той лъже неговата кожа ?

преди 11 минути, simtech написа:

Не са оплаквания, а констатации. По-добре влез в другата тема, да не се налага да я цитирам тук. Да видиш историята на любимата ти религия. Самата ти религия те прави никой, особено в моите очи. Еле пък изказването, в което подкрепяше педофилията няма да го цитирам. И това е човек, който има очи да ми говори за наука.
А пътуването във времето е възможно. Но не и във формата, в която си го представил. Повече няма какво да дискутирам с теб. Да беше научил освен термодинамиката и относителността.

Ами лошо Симчо, много лошо.Бих казал даже изключително лошо.Никъде тук не съм ти представил пътуване във времето.Обратимост/необратимост нямат никакво пряко отношение към пътуване във времето.Твоята интересна интерпретация обаче отново ми говори, колко точно съм те уцелил като човек, който не е изучавал физика в университет.

И разбира се аз мога да говоря за наука, а също за религии.Виж, по отношение на науката, точно твоите мнения нямат стойност.  

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 3 минути, Yvan Sergeev написа:

ти не знаеш ли че земята е плоска ? нивелира  и той лъже неговата кожа ?

Земята не е плоска. Но ти не можеш да видиш колко е крива, докато си на нея. Всъщност можеш да видиш, че има кривини, но не можеш да видиш, че глобално е обла.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Аз няма да споря. Ето ти линк. Прочети го внимателно. А колкото до учене, аз минах през всичките математики. 

А освен математиките? Аз сигурно не знам закон на Ом какво е и как се извежда. Защото не го ползвам всеки ден...

преди 6 минути, Yvan Sergeev написа:

е хубо ще го имам в предвид  като влезна магазина за хлеб и ще дам 0 лв .

Това е въпрос на гледна точка.
1=1, но 1+1=0 си е перфектно вярно. Но в друг контекст 1 не е равно на 1, защото не можеш да сравняваш несравними понятия.
--------------
И ВСЕ ПАК, темата е в раздел образование и обща култура. Аз исках да коментирам факта, колко сухо се преподава математиката, без никакви примери, което убива желанието на учениците.

преди 2 минути, badr написа:

Обратимост/необратимост нямат никакво пряко отношение към пътуване във времето.

Не, на мен ми хареса стрелата на времето. Но ходи да пасеш камили по-добре.

преди 1 минута, simtech написа:

Земята не е плоска. Но ти не можеш да видиш колко е крива, докато си на нея. Всъщност можеш да видиш, че има кривини, но не можеш да видиш, че глобално е обла.

А освен математиките? Аз сигурно не знам закон на Ом какво е и как се извежда. Защото не го ползвам всеки ден...

Това е въпрос на гледна точка.
1=1, но 1+1=0 си е перфектно вярно. Но в друг контекст 1 не е равно на 1, защоо не можеш да сравняваш несравними понятия.
--------------
И ВСЕ ПАК, темата е в раздел образование и обща култура. Аз исках да коментирам факта, колко сухо се преподава математиката, без никакви примери, което убива желанието на учениците.

Тук съм напълно съгласен с теб:" ............ И ВСЕ ПАК, темата е в раздел образование и обща култура. Аз исках да коментирам факта, колко сухо се преподава математиката, без никакви примери, което убива желанието на учениците............"

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Тук съм напълно съгласен с теб:" ............ И ВСЕ ПАК, темата е в раздел образование и обща култура. Аз исках да коментирам факта, колко сухо се преподава математиката, без никакви примери, което убива желанието на учениците............"

Емо, трябва да разделяме науката от преподавателите :)

преди 3 минути, capnemo написа:

Емо, трябва да разделяме науката от преподавателите :)

Вероятно е така, но от преподавателите зависи кой ще обикне науката и кой не.

преди 2 минути, capnemo написа:

Емо, трябва да разделяме науката от преподавателите

Която наука не е наука, а е инструмент в науката. Това, че ми трябва нож да си отрежа хляба, не прави ножа хляб.

преди 5 минути, badr написа:

...колко точно съм те уцелил като човек, който не е изучавал физика в университет.

Но съм.

преди 8 минути, simtech написа:

Не, на мен ми хареса стрелата на времето. Но ходи да пасеш камили по-добре.

На теб ти харесала стрелата на времето.Ами хубаво, но пак ли ще съм лош, ако подскажа, че пътуване във времето няма как да има връзка с обратимост/необратимост.Ако беше изучавал старателно физика щеше да знаеш, че обратимост означава връщане в началното или предходно състояние, а при пътуване във времето няма как да е връщане в предишно състояние най-малкото защото там, в това състояние, е отсъствал пътуващия във времето наблюдател.

преди 4 минути, simtech написа:

Която наука не е наука, а е инструмент в науката. Това, че ми трябва нож да си отрежа хляба, не прави ножа хляб.

Грешна аналогия. Трябва ти чук, да си изковеш нож. Всяка наука е инструмент, а не цел.

току-що, flare написа:

Грешна аналогия. Трябва ти чук, да си изковеш нож. Всяка наука е инструмент, а не цел.

Не е грешна. Добре, че се намерил някой, който да му трябва математика, че да се пръкне, да може да си брои жълтиците.

преди 1 минута, badr написа:

Ами хубаво, но пак ли ще съм лош, ако подскажа, че пътуване във времето няма как да има връзка с обратимост/необратимост.

Ако беше ме чел мен старателно, щеше да разбереш, че си харесах това. А не че коментирам по писаното от теб или съм длъжен да седя и да го анализирам.

оккккккк

да предположим че спейс континиума съществува или каквото е там

значи с увеличаване на   масата се увеличава и гравитацията която засмуква светлината, скоростта на светлината се увеличава от което следва че и времето се ускорява от което следва че ставаш безсмъртен погълнат от черната дупка понеже няма как да остарееш .

макар и тъп направих световно разкритие току що 

с което доказвам че ученето няма значение >

преди 1 час, simtech написа:

Математиката е точно това – хем наука, хем инструмент. Много плоско сравнение – с нож и хляб.

Разбрахме, че мразиш математиката и че си слаб в тая дисциплина, ама няма да я признаеш за наука, щото такива като тебе потъват, ама не подават ръка да им се помогне:)

преди 3 часа, karadzha написа:

Разбрахме, че мразиш математиката и че си слаб в тая дисциплина...

Не съм слаб, но не я обичам. За мен човек трябва да е извратен или психично болен, за да му доставя удоволствие да се занимава с теоретична  математика... Учил съм я и я знам поради необходимост, не поради ентусиазъм.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.