Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула 1 - дискусия, новини, резултати

Featured Replies

2009 FORMULA 1 ING TURKISH GRAND PRIX

post-154206-1243795033_thumb.png

Програма за Голямата награда на Турция

Петъчна тренировка №1 - 05 юни 2009 - 10:00-11:30*

Петъчна тренировка №2 - 05 юни 2009 - 14:00-15:30*

Съботна тренировка - 06 юни 2009 - 11:00-12:00*

Квалификация - 06 юни 2009 - 14:00*

Състезание - 07 юни 2009 - 15:00*

Писта: Истанбул парк

Обиколки: 58

Дистанция на пистата: 5.338 км

Дистанция на състезанието: 309.396 км

Завои: 14

Първо състезание: 2005

Рекорд: 01:24.770 - Хуан Пабло Монтоя (2005)

Резултати 2008

Полпозишън:

Фелипе Маса - Скудерия Ферари - 01:27.617

Най-бърза обиколка:

Кими Райконен - Скудерия Ферари - 01:26.506

Подиум:

01. Фелипе Маса - Скудерия Ферари

02. Люис Хамилтън - Макларън Мерцедес

03. Кими Райконен - Скудерия Ферари

Всички победители

2005 - Кими Райконен - Макларън Мерцедес

2006 - Фелипе Маса - Скудерия Ферари

2007 - Фелипе Маса - Скудерия Ферари

2008 - Фелипе Маса - Скудерия Ферари

* - Всички обявени часиве са в Българско време

Редактирано от cekoF1 (преглед на промените)

• Отговори 3k
  • Прегледи 343,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Днес се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена! Това бе последната му обиколка.   http://vbox7.com/play:6f0544a0bd Поклон пред паметта на шампиона!

• Поклон пред паметта на шампиона !   А само един ден по-рано на същата писта намери смъртта си и австрийският пилот Роланд Раценбергер .   Черният уикенд на Имола през 1994 г. завърши със смъртта

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Странно състезание в Монако, а?  Чак и аз не можах да повярвам каква глупост направиха Мерцедес.  А Диема спорт трябва да си върнат лиценза за излъчване, защото не спазват най-важното условие - да пок

Публикувани изображения

Резултатите от първата свободна тренировка!

1 Нико Розберг Уилямс - Тойота 1:28.952
2 Люис Хамилтън Макларън - Мерцедес 1:29.263
3 Ярно Трули Тойота 1:29.271
4 Себастиан Фетел Ред Бул - Рено 1:29.337
5 Фелипе Маса Ферари 1:29.342
6 Казуки Накаджима Уилямс - Тойота 1:29.371
7 Кими Райконен Ферари 1:29.398
8 Фернандо Алонсо Рено 1:29.422
9 Рубенс Барикело БраунGP - Мерцедес 1:29.525
10 Хейки Ковалайнен Макларън - Мерцедес 1:29.590
11 Дженсън Бътън БраунGP - Мерцедес 1:29.747
12 Адриан Сутил Форс Индия - Мерцедес 1:29.864
13 Тимо Глок Тойота 1:29.934
14 Нелсън Пикет - младши Рено 1:30.132
15 Марк Уебър Ред Бул - Рено 1:30.176
16 Роберт Кубица БМВ - Заубер 1:30.645
17 Ник Хайдфелд БМВ - Заубер 1:30.689
18 Джанкарло Фисикела Форс Индия - Мерцедес 1:30.729
19 Себастиян Бурде Торо Росо - Ферари 1:30.838
20 Себастиян Буеми Торо Росо - Ферари 1:30.944

Резултатът от втората свободна тренировка!

1 Хейки Ковалайнен Макларън - Мерцедес 1:28.841
2 Фернандо Алонсо Рено 1:28.847
3 Роберт Кубица БМВ - Заубер 1:29.056
4 Казуки Накаджима Уилямс - Тойота 1:29.091
5 Себастиан Фетел Ред Бул - Рено 1:29.202
6 Ярно Трули Тойота 1:29.207
7 Нико Розберг Уилямс - Тойота 1:29.257
8 Рубенс Барикело БраунGP - Мерцедес 1:29.305
9 Марк Уебър Ред Бул - Рено 1:29.383
10 Нелсън Пикет - младши Рено 1:29.401
11 Фелипе Маса Ферари 1:29.416
12 Дженсън Бътън БраунGP - Мерцедес 1:29.430
13 Люис Хамилтън Макларън - Мерцедес 1:29.435
14 Тимо Глок Тойота 1:29.518
15 Кими Райконен Ферари 1:29.520
16 Ник Хайдфелд БМВ - Заубер 1:29.550
17 Адриан Сутил Форс Индия - Мерцедес 1:30.081
18 Джанкарло Фисикела Форс Индия - Мерцедес 1:30.091
19 Себастиян Бурде Торо Росо - Ферари 1:30.295
20 Себастиян Буеми Торо Росо - Ферари 1:30.629

Редактирано от handcream (преглед на промените)

Резултатите от третата свободна тренировка!

1. Фелипе Маса Ferrari 1:27.983

2. Ярно Трули Toyota 1:28.022

3. Тимо Глок Toyota 1:28.094

4. Казуки Накаджима Williams F1 1:28.122

5. Роберт Кубица BMW Sauber 1:28.320

6. Рубенс Барикело Brawn Racing 1:28.332

7. Дженсън Бътън Brawn Racing 1:28.360

8. Нико Розберг Williams F1 1:28.364

9. Кими Райконен Ferrari 1:28.415

10. Себастиан Фетел Red Bull Racing 1:28.451

11. Нелсън Пикет - младши ING Renault 1:28.503

12. Люис Хамилтън McLaren Mercedes 1:28.563

13. Марк Уебър Red Bull Racing 1:28.678

14. Ник Хайдфелд BMW Sauber 1:28.715

15. Хейки Ковалайнен McLaren Mercedes 1:28.738

16. Адриан Сутил Force India 1:29.050

17. Себастиен Бурде Toro Rosso 1:29.076

18. Себастиен Буеми Toro Rosso 1:29.167

19. Фернандо Алонсо ING Renault 1:29.261

20. Джанкарло Фисикела Force India 1:29.421

2009 Турция стартовата решетка за утре

1 Себастиан Фетел Ред Бул - Рено 1:28.316

2 Дженсън Бътън БраунGP - Мерцедес 1:28.421

3 Рубенс Барикело БраунGP - Мерцедес 1:28.579

4 Марк Уебър Ред Бул - Рено 1:28.613

5 Ярно Трули Тойота 1:28.666

6 Кими Райконен Ферари 1:28.815

7 Фелипе Маса Ферари 1:28.858

8 Фернандо Алонсо Рено 1:29.075

9 Нико Розберг Уилямс - Тойота 1:29.191

10 Роберт Кубица БМВ - Заубер 1:29.357

11 Ник Хайдфелд БМВ - Заубер 1:27.521

12 Казуки Накаджима Уилямс - Тойота 1:27.629

13 Тимо Глок Тойота 1:27.795

14 Хейки Ковалайнен Макларън - Мерцедес 1:28.207

15 Адриан Сутил Форс Индия - Мерцедес 1:28.391

16 Люис Хамилтън Макларън - Мерцедес 1:28.318

17 Нелсън Пикет - младши Рено 1:28.582

18 Себастиян Буеми Торо Росо - Ферари 1:28.708

19 Джанкарло Фисикела Форс Индия - Мерцедес 1:28.717

20 Себастиян Бурде Торо Росо - Ферари 1:28.918

Редактирано от Hanibal_Lektar (преглед на промените)

Теглата в килограми на автомобилите за утре:

1. Sebastian Vettel RBR Renault 649.5

2. Jenson Button Brawn Mercedes 655.5

3. Rubens Barrichello Brawn Mercedes 652.5

4. Mark Webber RBR Renault 656.0

5. Jarno Trulli Toyota 652.0

6. Kimi Raikkonen Ferrari 658.0

7. Felipe Massa Ferrari 654.0

8. Fernando Alonso Renault 644.5

9. Nico Rosberg Williams Toyota 660.0

10. Robert Kubica BMW Sauber 664.0

11. Nick Heidfeld BMW Sauber 681.5*

12. Kazuki Nakajima Williams Toyota 680.4*

13. Timo Glock Toyota 689.0*

14. Heikki Kovalainen McLaren Mercedes 665.0*

15. Adrian Sutil Force India Mercedes 668.5*

16. Lewis Hamilton McLaren Mercedes 696.5*

17. Nelson Piquet Renault 689.6*

18. Sebastien Buemi STR Ferrari 686.5*

19. Giancarlo Fisichella Force India Mercedes 688.5*

20. Sebastien Bourdais STR Ferrari 701.0*

Страхотен пол-позишън за Себастиян Фетел и Ред Бул Рейсинг. Единственият отбор който може да противодейства на Браун е Ред Бул Рейсинг. Браво :rolleyes::shy11::);):clap:

Добро състезание. Грешката на Фетел обезсмисли малко борбата. Но и да не бе сгрешил, трите обиколки повече на Бътън щяха да му дадат предимство след първите спирания в бокса. Явно Дженсън тая година е най-добрия. Не защото другите не могат да карат като него, а защото състезанието не е само техника и умения. То е главно психична подготовка. Честито на Бътън! Дано успее да чупи някой рекорд тая година.

Състезание

01. Дженсън Бътън - Браун GP - 10 точки

02. Марк Уебър - Ред Бул - 08 точки

03. Себастиян Фетел - Ред Бул - 06 точки

04. Ярно Трули - Тойота - 05 точки

05. Нико Розберг - Уилямс - 04 точки

06. Фелипе Маса - Ферари - 03 точки

07. Робърт Кубица - БМВ Заубер - 02 точки

08. Тимо Глок - Тойота - 01 точка

09. Кими Райконен - Ферари - 00 точки

10. Фернандо Алонсо - Рено - 00 точки

11. Ник Хайдфелд - БМВ Заубер - 00 точки

12. Казуки Накаджима - Уилямс - 00 точки

13. Люис Хамилтън - Макларън Мерцедес - 00 точки

14. Хейки Ковалайнен - Макларън Мерцедес - 00 точки

15. Себастиан Буеми - Торо Росо - 00 точки

16. Нелсиньо Пикет - Рено - 00 точки

17. Адриан Сутил - Форс Индия - 00 точки

18. Себастиан Бурде - Торо Росо - 00 точки

ОТПАДНАЛИ

19. Рубенс Барикело - Браун GP

20. Джанкарло Фисикела - Форс Индия

Най - бърза обиколка

Дженсън Бътън - 01:27.579 в обиколка 40

Шеста победа за Дженсън Бътън и седми подиум за него и Браун GP. Първо отпадане за пилотите на Браун GP, който отпаднал е Рубенс Барикело. Второ поредно състезание за Макларън Мерцедес което е голям провал за тях. Първи точки за Робърт Кубица от много състезания до сега и едно добро състезание за Тойота.

Браво на Браун GP и Дженсън Бътън :) :)

Състезание

01. Дженсън Бътън - Браун GP - 10 точки

02. Марк Уебър - Ред Бул - 08 точки

03. Себастиян Фетел - Ред Бул - 06 точки

04. Ярно Трули - Тойота - 05 точки

05. Нико Розберг - Уилямс - 04 точки

06. Фелипе Маса - Ферари - 03 точки

07. Робърт Кубица - БМВ Заубер - 02 точки

08. Тимо Глок - Тойота - 01 точка

09. Кими Райконен - Ферари - 00 точки

10. Фернандо Алонсо - Рено - 00 точки

11. Ник Хайдфелд - БМВ Заубер - 00 точки

12. Казуки Накаджима - Уилямс - 00 точки

13. Люис Хамилтън - Макларън Мерцедес - 00 точки

14. Хейки Ковалайнен - Макларън Мерцедес - 00 точки

15. Себастиан Буеми - Торо Росо - 00 точки

16. Нелсиньо Пикет - Рено - 00 точки

17. Адриан Сутил - Форс Индия - 00 точки

18. Себастиан Бурде - Торо Росо - 00 точки

ОТПАДНАЛИ

19. Рубенс Барикело - Браун GP

20. Джанкарло Фисикела - Форс Индия

Най - бърза обиколка

Дженсън Бътън - 01:27.579 в обиколка 40

Шеста победа за Дженсън Бътън и седми подиум за него и Браун GP. Първо отпадане за пилотите на Браун GP, който отпаднал е Рубенс Барикело. Второ поредно състезание за Макларън Мерцедес което е голям провал за тях. Първи точки за Нико Розберг от много състезания до сега и едно добро състезание за Тойота.

Браво на Браун GP и Дженсън Бътън :) :)

Може би имаше предвид Кубица?

Браво, много добро съзтезание за Бътън, много спокойно съзтезание за него, нямаше заплаха за него след като съотборника му неможа да стартира нормално.

Много жалко за Барикело, да му е за урок при следващия старт, ако беше спокоен при старта щяхме да свидетели на поредната двойна победа. За първи път от четири старта, неможах да позная кои ще са първи и втори на финала след неуспешния старт на Барикело.

Защо Ферари и Макларан се нахвърлиха на тъпата система КЕРС, тя нали не е задължителна за 2009Г., нали имат най-добрите инженери, те неможаха ли да предвидят че внедряването на КЕРС в болидите ще е пълен провал, за какво бяха толкова много похарчени пари за система която с нищо не помага и която изобщо НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Публикувано изображение ? Не можаха ли да пресметнат че със едно опростено шаси с точно разпределено тегло на предната и задната ос, ще е много по-бързо от колкото с неудобната за монтиране КЕРС? Толкова ли е сложно това изчисляване и по-сложно ли е от това да проектират тъпата КЕРС в болидите струваща една стая пълна с пари?

Редактирано от handcream (преглед на промените)

Може би имаше предвид Кубица?

Да правилно грешката е моя и моля за извинение :)

Браво, много добро съзтезание за Бътън, много спокойно съзтезание за него, нямаше заплаха за него след като съотборника му неможа да стартира нормално.

Много жалко за Барикело, да му е за урок при следващия старт, ако беше спокоен при старта щяхме да свидетели на поредната двойна победа. За първи път от четири старта, неможах да позная кои ще са първи и втори на финала след неуспешния старт на Барикело.

Защо Ферари и Макларан се нахвърлиха на тъпата система КЕРС, тя нали не е задължителна за 2009Г., нали имат най-добрите добрите инженери, те неможаха ли да предвидят че внедряването на КЕРС в болидите ще е пълен провал, за какво бяха толкова много похарчени пари за система която с нищо не помага и която изобщо НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Публикувано изображение ? Не можаха ли да пресметнат че със едно опростено шаси с точно разпределено тегло на предната и задната ос, ще е много по-бързо от колкото неудобната за монтиране КЕРС? Толкова ли е сложно това изчисляване и по-сложно ли е от това да проектират тъпата КЕРС в болидите струваща една стая пълна с пари?

Напълно върно и точно казани думи за KERS-а на Водафон Макларън Мерцедес и Скудерия Ферари Марлборо Публикувано изображение

Алонсо иска още половин секунда на обиколка

Фернандо Алонсо нормално бе разочарован от резултите на Рено днес, но изказа реалистичната си позиция относно състоянието на автомобила си в момента. След като стартира осми, испанецът не можа да се пребори за нищо повече от 11-тата позиция и финишира на над минута от победителя Бътън в Турция днес.

Въпреки че отново бе по-добре представилият се пилот на Рено, Алонсо определено не бе никак доволен от ситуацията:

"Това е резултатът, който заслужаваме. Когато си толкова бавен, няма какво толкова да направиш. Ако стартираш с много гориво, стартираш от края на колоната, а ако си лек, губиш позиции в състезанието.

Трябват ни промени - това, от което се нуждаем, е половин секунда по-малко на обиколка и тогава всяка една стратегия ще проработи. Бих приветствал всякакви нови компоненти. Използваме почти същата кола като в Бахрейн, влошаваме се постоянно и докато не представим част, която да подобри колата, ще ни бъде доста трудно", заяви ядосаният Алонсо сред финала.

Нелсън Пикет разбираемо не бе толкова остър в изказванията си и определи колата като "добра":

"Днес състезанието бе доста чисто, но съдбата ми бе решена още вчера заради проблемите, които имах в квалификацията, затова бе доста трудно стратегията ни да проработи. Колата беше добра и аз имах някои забавни битки на пистата, включително тази с Хамилтън, когато успях да го задмина, но крайният резултат за нас е разочароващ. Въпреки това оставам с надежда, че можем да подобрим автомобила навреме за състезанието на Силвърстоун", смята Пикет.

Шефът на отбора Флавио Бриаторе също е на мнение, че колата не е достатъчно конкурентноспособна и че има спешна нужда от промени:

"И двамата ни пилоти направиха всичко, което можаха в това трудно състезание, но колата ни просто не е достатъчно конкурентноспособна. Приоритетът ни сега е да продължим да работим непрестанно, за да можем да правим нужните промени и подобрения по колата за всяко едно оставащо състезание от сезона."

Катастрофален ден за Барикело

Въпреки че стартира от трета позиция и от по-добрата страна на пистата, Рубенс Барикело завърши състезанието си днес в бокса на Браун GP, след като бе застигнат от редица проблеми.

"Днес бе един тежък и много разочароващ ден за мен. Имахме проблем със съединителя на старта, което накара колата да се върне в режима против превъртане на колелата и аз не можех да ускоря. Това ме запрати много назад в колоната и за да се усложни още повече ситуацията, аз стигах ограничителя на правите, което значеше, че не мога да изпреварвам и трябва да поемам рискове.

Бях готов да се боря с колите пред мен, но повредите по трансмисията от старта започнаха да се влошават и затова тимът ми трябваше да прибере колата ми в пита. Трудно е да си свидетел на такъв ден, когато знаеш силата на колата си. Тя бе фантастична, но ние ще отвърнем на удара. Силвърстоун е една от любимите ми писти, затова оставам позитивно настроен и гледам напред към британската Гран при, която идва след две седмици", обясни бразилецът.

Поредно разочарование за Ферари в Турция

Тимът на Ферари определено не е доволен от днешната Гран при на Турция, след като Фелипе Маса завърши шести на една от любимите си писти, на която има три поредни победи през последните години, а Кими Райконен дори не успя да запише точки днес, въпреки че стартира от шеста позиция.

"Днес бе наистина труден ден за нас. Трябва да приемем факта, че шестото място бе най-доброто, на което бяхме способни, защото не бяхме достатъчно бързи, за да се борим с колите пред нас. Трябва да продължим усилено да развиваме колата си, за да намалим липсата на достатъчно добро представяне, като започнем от Силвърстоун. Още от петък бе трудно да намерим начин да накараме гумите да работят добре. Например днес меките смеси изглежда работеха по-добре, отколкото предходните дни, но щеше да е прекалено голям риск да ги използваме още от старта, защото износването им поне до вчера бе доста значително", обясни бразилецът.

"Това определено не бе състезанието, което очаквахме или това, което искахме. Първата обиколка бе определяща за мен: загубих ценни места, а после не бе възможно да си ги върна, защото днес просто не бяхме достатъчно бързи. През последните седмици подобрихме представянето си доста, но все още не се намираме на нивото на най-добрите, особено на писти като тази. Никога не е лесно да се догонва, защото междувременно останалите определено не спират развитието си. Не трябва да сме негативно настроени относно това след подобен уикенд, но трябва да продължим да се концентрираме и да натискаме. Сигурен съм, че скоро ще можем отново да се борим за предните позиции. Няма да бъде лесно, но аз съм сигурен в този отбор", каза пък Райконен.

Шефът на отбора Стефано Доменикали също призна очевидното и изрази разочарованието си от това, че тимът не успя да запази доброто си представяне от началото на уикенда:

"Определено очаквахме повече от този уикенд, особено имайки предвид колко добре вървяхме до събота сутринта, когато представянето ни бе доста добро. Трябва да разберем защо представянето на колата ни еволюира в негативна посока по време на тези три дни. Темпото ни в състезанието бе не само по-лошо от това на лидерите, но и от това на доста от останалите. Трябва да продължим да работим по колата и да се опитаме да наваксаме като останем фокусирани и не се обезкуражаваме от този резултат".

Макларън отново без точки

Тимът на Макларън бе подготвен за слабо представяне в Турция, но въпреки това след резултатите в петък имаше известни проблясъци. Днес обаче последва поредния слаб резултат за тима, в който и двамата пилоти не успяха да спечелят точки в състезанието на Истанбул Парк.

Люис Хамилтън завърши 13-ти, като по време на надпреварата бе изпреварен както от Нелсън Пикет, така и от новака Себастиен Буеми.

"Беше доста неползотворно състезание, но въпреки това на мен ми беше приятно следобяда. Бях доста тежък на старта, но просто натисках и натисках и затова и мога да се усмихвам - мисля, че карах до пълния си потенциал.

Сега най-важното е да държим главите си изправени и да продължим да натискаме. Виждам ролята си от сега нататък ще е да помагам на тима в разрешаването на проблемите с колата и да направим колата за догодина възможно най-добра.

Когато отборът ми предостави кола, с която да победя, аз ще победя. Аз лично се надявам да посрещна домашното си състезание с едно приповдигнато от феновете ми настроение и се надявам, че те няма да се откажат да ме подкрепят", каза световният шампион.

Въпреки че направи силен старт и успя да задържи Барикело през доста голяма част от състезанието, заради наличието на KERS в автомобила си, Хейки Ковалайнен завърши състезанието на същата позиция, от която стартира - 14-та.

"Това бе едно изграждащо характера състезание за всички. На старта наистина изстисках максимума от колата и съм доволен от това. Имах също и добра битка с Рубенс - беше чудесно да се състезаваме силно и честно, а и освен това бе удовлетворяващо да имам по-бързата кола с помощта на някои старомодни състезателни тактики и естествено нашия KERS.

Въпреки това обаче трябва да сме реалисти: финиширахме 14-ти и всички знаем, че можем да се справим и по-добре. Имахме доста страхотни дни в миналото и затова ще продължим да работим, за да можем да имаме такива дни и в бъдеще", заяви финландецът.

Шефът на тима Мартин Уитмарш е доволен от работата на пилотите си, но не и от тази на автомобила:

"При едни изключително разочароващи обстоятелства и Люис и Хейки се представиха доста впечатляващо. И двамата дадоха всичко, на което са способни в състезанието и ние сме им благодарни за това. Естествено е доста разочароващо, че двама толкова силни пилоти не бяха наградени със спечелването на точки, но истината е, че колата ни просто не е толкова добра, колкото ни се иска. Затова сега ще се върнем в Уокинг и ще работим усилено, за да оправим слабостите си, но все пак магическо лекарство за тях няма", призна Уитмарш.

Формула 1: Системата КЕРС няма да се използва през следващия сезон

Според английските медии асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) е решила да прекрати използването на системата за енергийно съхранение и възстановяване (КЕРС) за сезон 2010. Системата дава на тимовете по-голяма сила, но единствено Ферари и Макларън-Мерцедес я използват в момента.

"Инвестирахме много пари в това и е трудно за обществеността да разбере как едни коли имат КЕРС, а други - не", каза шефът във Ферари Стефано Доменикали.

Официално: ФИА включи всички сегашни отбори от Ф1 през 2010 година

Международната автомобилна федерация (ФИА) включи всички сегашни отбори от Формула 1 в шампионата през 2010 година, но с някои условности. Лидерите в първенството БраунGP, Макларън, Рено, Тойота и БМВ-Заубер имат срок до 19 юни да подадат документи за участие без никакви условия, които те вече поставиха. Както се очакваше Ферари, Ред Бул и Торо Росо получиха места на решетката догодина автоматично, след като ФИА твърди, че тези екипи имат подписани специлани споразумения с централата.

Към този момент в шампионата са включени и 3 нови тима: USF1, Манор и Кампос.

Ферари и Ред Бул изригнаха: Няма да участваме, ако ФИА не смени правилата

Отборите на Ферари, Ред Бул и Торо Росо заявиха ясно, че няма да вземат участие в шампионата на Формула 1 през 2010 година, ако ФИА не приеме предложението на ФОТА за смяна на правилата. Това стана веднага, след като ФИА обяви отборите, участници в шампионата през 2010 година, като Скудерия и двата отбора, собственост на Ред Бул, бяха поставени автоматично в списъка.

Това е така, защото управляващият орган на моторните спортове е счел за валиден договора, подписан преди години за участие между тях и тези отбори. Ферари обаче контрираха още вчера, както и днес, като заявиха, че не признават споразумението за валидно, след като клаузи в него са били нарушени не по тяхна вина.

"Ферари подаде документи за участие на 29 май, но те бяха с възражение по правилата за 2010 година. До този момент обаче не сме получили удовлетворение на исканията си. При тези обстоятелства Ферари потвърждава, че няма да вземе участие в шампионата на Формула 1 през 2010 година, на база на нарушаване на правата ни", заявяват от Ферари в изявлението си.

В изявлението си по повод автоматичното включване от страна на ФИА, от Ред Бул заявиха:

"След официалното обявяване на отборите, участници във Формула 1 за следващия сезон, Ред Бул Racing иска да внесе яснота около позицията на тима. Документите за участие, подадени от отборите на Ред Бул и Торо Росо, бяха с възражение, което е съобразено с всички членове на ФОТА. Оставаме напълно солидарни с Асоциацията на отборите и нейните решения."

Източник: formula1.bg

Кои всъщност са новите отбори във Ф1?

Когато ФИА отвори документите на кандидатите за участие във Формула 1, тя се е сблъскала с 15 екипа борещи се за три места на стартовата решетка. Всички кандидати преминаха през специална селекция, за да може от федерацията да са сигурни, че дебютантите ще имат достатъчно добро ниво на финансиране, ресурси и техническа грамотност. По-долу са дадени детайлни описания на тримата "нови" във Формула 1 през 2010 година.

Име на компанията: Кампос Мета

Име на отбора: Кампос Гран При

Държава: Испания

Отборен директор: Адриан Кампос Сунйер

Екипът на Кампос Рейсинг е основан през 1998 г. от бившия пилот във Формула 1 Адриан Кампос. От тогава, отборът се е състезавал в различни шампионати от GP2 до Евросериите на Формула 3. В историята си испанците имат 6 пилотски титли, 5 конструкторски и в момента е носител на титлата на GP2 за 2008 г. Кампос Рейсинг ще ръководи Кампос Гран При заедно с Мета Имидж - спортна агенция занимаваща се с намиране на спонсори и промотиране на спортни събития. Централата на екипа от Формула 1 където ще са административните и маркетингови отдели, ще се намира в Мадрид. Техническият център ще бъде във Валенсия, където в момента се намира централата на Кампос. Като част от изискванията на ФИА, Кампос са си осигурили клиентски договор за двигатели с Козуърт, както и партньорства с Далара Аутомобили и Xtrac.

Име на компанията: Менър Гран При Рейсинг

Име на отбора: Менър Ф1 Тийм

Държава: Великобритания

Отборен директор: Джон Алфред Бут

Името Менър започва да се разпознава в средите на моторния спорт през 1990 г. когато бившият шампион Джон Бут решава да основе собствен отбор. От тогава насам, Менър имат завидните 171 спечелени състезания с 19 титли в шампионати като Формула Рено и Формула 3. Менър е базирана във Великобритания и седалището й е разделено между градовете Шефийлд и Бикестър. Фирмата е известна с това, че състезателните й коли се проектират, тестват и настройват изцяло дигитално използвайки програми специално създадени от Уирт Рисърч Лимитед (УРЛ).

УРЛ е инженерна компания основана от Ник Уирт през 2003 г. Тя е специализирана в разработки, изследвания и производства от високотехнологичния сектор. Техните продукти спомогнаха за спечелването ан сериите Инди Кар през 2004 и 2005 г, а наскоро работиха заедно с Хонда в Американските серии Льо Ман. Уирт, който е техническият директор на Менър Гран При Рейсинг започва кариерата си като инженер по аеродинамиката с екипа на Марч. Межу 1993-95 г. е собственик на основания от него отбор Симтек. През 1996 г Уирт става главен дизайнер в екипа на Бенетон.

Менър ще ползват двигателите на Козуърт.

Име на компанията: Team USF1

Име на отбора: Team USF1

Държава: САЩ

Отборен директор: Кен Андерсън

Екипът на USF1 е нов, но директорите му имат доста години участие в различни моторни спортове зад гърба си. Отборният директор е Кен Андерсън, който има 30 години опит в света на автомобилните състезания. Той е създал много коли за Инди 500 и Инди Кар. Освен това е бил технически директор за екипа от Формула 1 Лижие както и за екипа на Оникс. Андерсън е и създател на модерният въздушен тунел Уиндшиър.

Съекипникът на Андерсън Питър Уиндзор работи във Формула 1 от 35 години. Като журналист, мениджър на Уилямс-Рено, мениджър на подразделенията на Ферари за шасита и окачвания, както и като консултант на пилотите Найджъл Менсъл и Карлос Ройтман.

USF1 също ще използват двигателите на Козуърт

Абе тази година формулата е безинтересна. Поне за мен. То е ястно, чр Buton е новия световен шампион! Начина по който кара и въобще целия му болит е префектен, заразлика от останалите големи отбори като Ferrari и Maclaran..

Абе тази година формулата е безинтересна. Поне за мен. То е ястно, чр Buton е новия световен шампион! Начина по който кара и въобще целия му болит е префектен, заразлика от останалите големи отбори като Ferrari и Maclaran..

Не съм съгласен много с теб. Колкото се отнася за това че е без интересна е вярно но до някъде, защото това без интересно е само за победителя или по-точно кой ще вземи първото място в състезанието. А иначе пак си е интересна Формула 1 по отношение на другите места защото има много изпреварвание. Ето например в Турция (тази година) Люис Хамилтън беше изпреварен от Себастиан Буеми и Нелсиньо Пикет, а преди една година (2008) пак в Турция той се изпреварваше с Фелипе Маса за първото място. Ето за това не съм съгласен с теб според мен интереса пак си го има, но не е толкова голям, защото се знае кой ще победи.

Европейските производители искат смяна на управлението във Ф1

Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП) се включи в нестихващата борба межу ФИА и ФОТА, като заяви, че управлението на Формула 1 не може да остане същото. На среща между членовете й в Брюксел вчера, бе решено, че сегашната ръководна система в спорта трябва да се промени. Изявление на организацията гласеше:

"ЕААП достигна до заключението, че ФИА се нуждае от модернизирана и прозрачна система на ръководене на спорта. В това число включваме и преразглеждане и преправяне на конституцията й за да се позволи на членовете й да имат също глас. Членовете на ЕААП подкрепят целите поставени от екипите от Формула 1, които се стремят към ясни и прозрачни правила за всички, намаляване на разходите, по-голяма печалба от комерсиални права, както и атрактивен и модерен спорт. Ако тези цели не бъдат постигнати, отбори като БМВ, Ферари, Мерцедес, Рено и Тойота заедно с други екипи са решени да открият алтернативен начин да практикуват спорта по начин по който има яснота и сигурност на правилата и администрацията.", завършва изявлението.

ЕААП е основана през 1991 г. и представлява сдружение на 15 европейски автомобилни, камионни и автобусни производители в ЕС. Членове са й БМВ Груп, ДАФ, Даймлер, ФИАТ Груп, Форд Европа, Дженерал Моторс Европа, Ягуар Ленд Роувър, МАН, Порше, ПСА Пежо Ситроен, Рено, Скания, Тойота, Фолксваген и Волво.

Източник: formula1.bg

Време беше някой да се намеси!

ФОТА ще работи за промяна на "лошите" правила

Асоциацията на отборите от Формула 1 (ФОТА) потвърди, че ще продължи конструктивната си работа по намиране на компромис в спора с ФИА, след като в изявление нарече плановете на федерацията "лоши за бъдещето" на спорта. Осемте члена на асоциацията получиха ултиматум от Мозли да подадат отново документите си за участие през 2010 г. безусловно до 19 Юни. Въпреки това, ФОТА изрази недоволството си от наложените регулации за следващата година и отвъд и заяви, че феновете вече стават объркани от постоянните промени. Освен това федерацията се опита допълнително да изостри отношенията вътре в асоциацията след като включи в списъка си вчера и Ферари Ред Бул и Торо Росо, като безусловно съгласили се с промените на ФИА. Това обаче не пожъна успех, а дори напротив - още повече нажежи обстановката и екипите отговориха почти моментално:

"В отговор на заявеното от федерацията в петък, отборите от Формула 1 искат да подчертаят, че всички те, с изключение ан временно изключените Уилямс и Форс Индия, са подали условно документите си. Все още чакаме условията ни да бъдат изпълнени.", гласеше изявлението. В следващите няколко дни се очакват няколко нови срещи за постигане на решение. ФОТА вече се обърна към Световния съвет на ФИА с молба за помощ. Асоциацията не пестеше и от критиките към федерацията в изявлнието си:

"ФОТА ще продължи да работи по решаване на трудностите довели до сегашната обстановка. В близко бъдеще ще разкрием защо предложенията на ФИА са лоши за бъдещето на спорта, работата на хората наети в сектора и най-вече за милионите фенове по целия свят.", завършва изявлението.

Май ще си гледаме алтернативен шампионат догодина. Кой ще гледа на Екълстон шампионата, ако ги няма Ферари, Ред Бул и Макларън примерно.

Май ще си гледаме алтернативен шампионат догодина. Кой ще гледа на Екълстон шампионата, ако ги няма Ферари, Ред Бул и Макларън примерно.

Ще се намери кой да гледа Формула 1, защото има фенове на всички спортове. Така както ние гледаме сега Формула 1 така други не я гледат защото не им харесва и гледат примерно GP2 или Мото GP. Просто за всеки влак има пътници, но ако се махнат големите отбори феновете ще са по-малко. Да не би сега отбори като Уилямс и БМВ да нямат фенове, ако догодина те останат много ясно че тези фенове ще гледат и догодина Формула 1.

Бътън става новият Прост?

Дженсън Бътън може и все още да не е световен шампион, но според сър Джаки Стюарт британецът вече кара като такъв. Стюарт сравнява Бътън с един от най-великите пилоти, а именно Ален Прост.

Французинът Прост печели четири титли от 1985 до 1993 година със стил, който почти прикрива факта, че той стои зад волана на един от най-мощните автомобили на планетата.

Носейки прякора „Професора" заради разумния си подход и дисциплината, той кара колите си кротко и даже гальовно. Прост печели 51 победи от 199 състезания, като има и 33 квалификации и 41 най-бързи обиколки.

И макар и статистиката на Бътън да не е от ранга на Прост, то шест победи от седем състезания също не са малко постижение. Така изглежда, че световната титла само го чака.

„Дженсън кара с лекота и не натоварва излишно колата; той просто гладко и внимателно води колата" - каза Стюарт. „Единственият човек, с когото мога да го сравня в такова отношение, е Прост. Той бе еманация на спокойния и внимателен пилот. Не е имало излишни маневри, не е имало и много грешки. Той винаги се справяше отлично, като не тормозеше излишно колата. Същото прави и Дженсън."

Бътън бе доста поласкан от подобни сравнения, но макар и да е почитател на Прост, той настоява, че стилът му е уникален и не е оформен на базата на френската легенда.

„Много е хубаво да го чуеш от сър Джаки" - каза Бътън. „Аз съм огромен фен на Ален и това, което той постига. Много ми харесва стила му на каране. Не знам доколко приличам на Ален, но това определено е много голям комплимент за мен."

„Но аз никога не съм се опитвам да се моделирам спрямо някой. Не мисля, че това е редно, когато преследваш кариера."

Гран При на Великобритания - Първа тренировка

1.Себастиан Фетел Red Bull Racing 1:19.400

2.Марк Уебър Red Bull Racing 1:19.682

3.Дженсън Бътън Brawn Racing 1:20.227

4.Рубенс Барикело Brawn Racing 1:20.242

5.Фернандо Алонсо ING Renault 1:20.458

6.Фелипе Маса Ferrari 1:20.471

7.Ярно Трули Toyota 1:20.586

8.Люис Хамилтън McLaren Mercedes 1:20.650

9.Нико Розберг Williams F1 1:20.815

10.Джанкарло Фисикела Force India 1:20.838

11.Адриан Сутил Force India 1:20.913

12.Хейки Ковалайнен McLaren Mercedes 1:21.029

13.Ник Хайдфелд BMW Sauber 1:21.103

14.Кими Райконен Ferrari 1:21.179

15.Себастиен Бурде Toro Rosso 1:21.384

16.Тимо Глок Toyota 1:21.386

17.Казуки Накаджима Williams F1 1:21.489

18.Нелсън Пикет - младши ING Renault 1:21.525

19.Себастиен Буеми Toro Rosso 1:21.590

20.Роберт Кубица BMW Sauber 1:21.801

Гран При на Великобритания - Втора тренировка

1.Себастиан Фетел Red Bull Racing 1:19.456

2.Марк Уебър Red Bull Racing 1:19.597

3.Адриан Сутил Force India 1:20.141

4.Казуки Накаджима Williams F1 1:20.209

5.Фернандо Алонсо ING Renault 1:20.237

6.Рубенс Барикело Brawn Racing 1:20.244

7.Люис Хамилтън McLaren Mercedes 1:20.417

8.Ярно Трули Toyota 1:20.458

9.Нико Розберг Williams F1 1:20.468

10.Нелсън Пикет - младши ING Renault 1:20.608

11.Роберт Кубица BMW Sauber 1:20.622

12.Хейки Ковалайнен McLaren Mercedes 1:20.733

13.Тимо Глок Toyota 1:20.762

14Дженсън Бътън Brawn Racing 1:20.767

15.Ник Хайдфелд BMW Sauber 1:20.932

16.Себастиен Бурде Toro Rosso 1:20.945

17.Фелипе Маса Ferrari 1:21.005

18.Кими Райконен Ferrari 1:21.132

19.Джанкарло Фисикела Force India 1:21.413

20.Себастиен Буеми Toro Rosso 1:21.688

Гран При на Великобритания- Трета тренировка

1.Нико Розберг Williams F1 1:18.899

2.Казуки Накаджима Williams F1 1:19.102

3.Ярно Трули Toyota 1:19.125

4.Себастиан Фетел Red Bull Racing 1:19.371

5.Фелипе Маса Ferrari 1:19.596

6.Кими Райконен Ferrari 1:19.855

7.Тимо Глок Toyota 1:19.868

8.Фернандо Алонсо ING Renault 1:19.917

9.Марк Уебър Red Bull Racing 1:19.946

10.Рубенс Барикело Brawn Racing 1:20.028

11.Люис Хамилтън McLaren Mercedes 1:20.048

12.Дженсън Бътън Brawn Racing 1:20.157

13.Нелсън Пикет - младши ING Renault 1:20.232

14.Себастиен Бурде Toro Rosso 1:20.459

15.Адриан Сутил Force India 1:20.548

16.Джанкарло Фисикела Force India 1:20.572

17.Хейки Ковалайнен McLaren Mercedes 1:20.638

18.Ник Хайдфелд BMW Sauber 1:20.696

19.Себастиен Буеми Toro Rosso 1:21.024

20.Роберт Кубица BMW Sauber 1:21.039

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

Страхотен Пол-позишън за Себастиян Фетел и Ред Бул. Честито :);) ;) ;):clap: :clap: Въпреки че ако Кими Райконен не беше забавил Марк Уебър можеше да не Пол Позишън за Себастиян Фетел, а за МАрк Уебър, но кой знае как щеше да стане.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.