Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пътуване във времето

Featured Replies

То и да си образован е демоде, но все още има хора желаещи да се образоват :whist:

• Отговори 92
  • Прегледи 8,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Tи имаш по-добро и различно ли?

Това, че едно понятие не е определено, не означава, че то не съществува. Понятието красота е субективно и зависи от личностната гледна точка

Лично на мен не ми допада, че се отива от наука към философия, където всеки казва каквото си иска и спорът не би свършил никога.

В този ред мисли, може би е редно да се създаде форум "Наука", където да се обсъжда наука, а не спекулации и където науката да не се омесва с философията.

Според вас философията не е наука!?

Смятам, че вие казвате, каквото си искате.

П.П. Времето е относително така, както и красивото, защото за едни хора тече бавно, а за други бързо и т.н.

Или ще ми кажете, че има часовници, соито измерват времето, че то има и специалисти, които оценат красивото.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Според вас философията не е наука!?

Смятам, че вие казвате, каквото си искате.

П.П. Времето е относително така, както и красивото, защото за едни хора тече бавно, а за други бързо и т.н.

Или ще ми кажете, че има часовници, соито измерват времето, че то има и специалисти, които оценат красивото.

Философията не е точна наука, а наука където има най-различни и твърде голям брой противоречащи си течения, без ясни правила и дефиниции, размити граници, които често преливат в невежество, спекулации, глупости.

Лично аз не желая темата да отива във философска посока, защото там грешно и вярно не могат да бъдат доказани, спорът ще прелива вечно от пусто в празно, на базата на субективните оценки, мисления и идеи на различните философи и участници в темата. Не искам темата да мине във философия и да ни залеят цитати от знайни и незнайни философи, с които и да споря и да не споря-полза няма, просто някой ще се намери да каже-да, ама не си разбрал правилно, да ама така мисли философа и просто няма да има край и откриване на нещо твърдо, което да бъде полезно от гледна точка на точните науки.

Времето е относително/релативно единствено и само в дефинициите на физиката, където аз въведох понятието локално време.

Времето ще тече и съществува дори и след края на хората. Хората сме прашинки спрямо Вселената на милиарди години, нима времето не е текло и не е съществувало, преди да се появим ние, за да го опишем в дефиниция?

Докато дефиницията на красиво изисква да има човек, който да дефинира какво е красиво, то времето съществува не благодарение на това, че сме го описали с дефиниция, то е съществувало и е текло и преди появата на човека. Единственото, което сме сторили е да го опишем, въвеждайки определени времеви периоди, спрямо нашата гледна точка-Земята, но не само. Земна година, Светлинна година, секунда, минута, час и т.н и т.н. Това не променя, че времето е текло. Времето не може да не е съществувало преди появата на човека. Между появата на човека и началото на Вселената има един огромен интервал от ВРЕМЕ, през което никой не е дефинирал понятието за време, но то е съществувало.

Oтново, за да си го набиете в главата-времето, определено или не, тече и съществува независимо от човека, ние само определяме как да го мерим, защото то(времето)е текло преди да има хора на Земята въобще.

Красотата е СУБЕКТИВНО понятие, което изисква някой да го определи от субективна гледна точка!!! Понятията време и красота са коренно различни и е особено глупаво да се слагат под еднакво клеймо.

В този ред мисли, може би е редно да се създаде форум "Наука", където да се обсъжда наука, а не спекулации и където науката да не се омесва с философията.

Добра идея. Ти можеш да го модерираш... Всъщност това, което имах предвид е, че научното знание не само, че е почти толкова релативно, колкото и донаучното, но и често първото се променя в зависимост от второто, а не обратното, както често се смята. За пример мога да дам това, че още Аристарх Самоски предлага хелиоцентричен модел, който бива отхвърлен поради това, че геоцентричния модел на Платон и Аристотел е бил считан за по-научен. От друга страна, много хора считат материализма за научно доказан светоглед, макар че това съвсем не е така. Всъщност общоприетият в природните науки възглед е този на неопозитивизма, а това е нещо твърде различно от материализма. Тъй че науката се "омешва", както казваш, и с естествената, донаучна нагласа и с философията, защото трябва да изведе своите предпоставки отнякъде. В този смисъл научното знание не се самообосновава. Единственото нещо, което е дадено иманентно, априорно и е интуитивно очевидно е cogito. Това не са някакви философски спекулации, а неща, в които ще се убедиш, ако отделиш време да помислиш над тях.

Сори, че не пиша по темата, но ти повдигна въпроса.

Красотата е СУБЕКТИВНО понятие, което изисква някой да го определи от субективна гледна точка!!! Понятията време и красота са коренно различни и е особено глупаво да се слагат под еднакво клеймо.

И това не точно така - нито според Кантовата трансцендентална естетика, нито според ТО, но карай да върви. :withballoon2:

Има ли обаче адекватен начин да докажа, че 2-мката с Калоя не сте прави и нима несъществуването на някого, който да определи "време" означава несъществуването на самото време? Нима това, че няма кой да определи "камък", значи че камъни не са съществували? Искам някаква чистота и работя за известно отцепничество на точните науки от философията, понеже философията далеч няма неоспоримата аргументация на доста от научните теории и доказателствата им.

И да ти кажа, неопозитивизмът ми допада в една доста голяма част.

Виждаш ли, проблемът с Философията и желанието ми да не се намесва е, че там няма точно, определено, ясно нещо, а има сигурно 1000философа с 1000истини, всяка от коя по-лачена, всяка от коя по-вярна и все ще се намери някой, който да защитава тази, която най-много му допада и спорът ще продължи вечно, както спора между атеисти и вярващи, просто няма да има край.

А безсмисленият спор не води до ползотворни резултати, а е загуба на време.

п.п Не, аз едва ли бих модерирал форум "Наука", понеже тогава в него и 1 тема никой няма да създаде...Твърде лоша "карма" ме гони :D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За пример мога да дам това, че още Аристарх Самоски предлага хелиоцентричен модел, който бива отхвърлен поради това, че геоцентричния модел на Платон и Аристотел е бил считан за по-научен.

Геоцентричният модел не е бил по-научен(освен ако не считаш митологията, астрологията, нумерологията и религията за науки), защото именно за тях е бил удобен геоцентричният модел и плоската земя(освен това, по едни или други причини, въпросните Платон и Аристотел са били модерни(вървежни както се казва - виж как сега, маса народ е луднал да вярва на разни псевдоучени, изявяващи се най-вече по сайтовете в нета - не толкова в истинските научни среди) . Колко религиозни гонения на учени е имало и в по-късно времена - от "светата" инквизиция, при опитите им да прокарат съвременни и реални представи за света, в който живеем.

Консервата е много удобен начин, за удължаване периода за безметежно съществуване на идиотите, които имат полза от това да не се променя дадено статукво...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Консервата е много удобен начин, за удължаване периода за безметежно съществуване на идиотите, които имат полза от това да не се променя дадено статукво...

И аз това казвам. Платон и особено Аристотел са били авторитети по всички научни въпроси. Геоцентричният модел е бил приет, защото е бил по- естетичен, хармоничен и антропологичен. Ситуацията се променя от хуманистите през Ренесанса, които утвърждават нова философска, етична и теоретико-познавателна парадигма. Друг въпрос е, че те отчасти я дължат на някои схоластици като Р. Бейкън напр.
  • 1 година по-късно...

Сънувах горящ самолет, горяха му задните криле, опитваше се да кацне, небето беше сиво и ниско, а долу хората бягахме в паника...

:(

Ако щете вярвайте - но пътуването във времето съществува.

И в миналото, и в бъдещето.

Този самолет го сънувах на 1 март.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7GXzkruPYjQ

Ако щете вярвайте - но пътуването във времето съществува.

И в миналото, и в бъдещето.

Този самолет го сънувах на 1 март.

Случаят е отпреди 1 март, Хайди:

Може да си го гледала, да си забравила и после да си сънувала или нещо подобно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не знам кога е станало, днес попаднах на новината и на клипчето

http://www.blitz.bg/news/article/197124

Възможно е и това. Ако е така, си сънувала нещо вече случило се, а не нещо, което предстои да се случи. Описани са доста подобни случаи - както на спонтанна предикция, така и на това, което се е случило на теб. Е, повечето хора, ще се отнесат скептично към това, което сподели, но на теб не трябва да ти пука от хорските мнения, нали така?

Възможно е и това. Ако е така, си сънувала нещо вече случило се, а не нещо, което предстои да се случи. Описани са доста подобни случаи - както на спонтанна предикция, така и на това, което се е случило на теб. Е, повечето хора, ще се отнесат скептично към това, което сподели, но на теб не трябва да ти пука от хорските мнения, нали така?

Всеки от нас пътува насън във времето.

Ако си мислите че спите - много се лъжете.

Физически да, ама не и душата, енергийното тяло - както искате си го наричайте.

Дежавюто също е спомен от такова пътуване.

:)

Значи ако сънувам нещо, което се е случило вече, тва значи, че пътувам във времето?

Пътуване във времето ?

Зависи към коя категория ще го отнесете !

Ако го отнесете към категорията Съзнание , можете да си измислите и докажете каквото си искате ! Достатъчно е да подберете съответните постулати ! А те са скрепени със сляпа вяра - нищо във Вселенета не може да ги разклати !.... :)

Ако го отнесете към категорията Материя с прилежащите й атрибути - "Те такова животно нема!"..... :) Или поне за сега ...! Съвсем друго е ако говорим за изкривявания във времето и пространството....

П.П. Имаше един въпрос някъде :"Къде отива съзнанието когато човек умре?

Отговорът е :"Там където отива магнитното поле когато на електродвигатела му спрат тока....Във всеки случай не отива в магнитното поле на земята , а после и да се връща от там под вънкашност чужда и под име ново....!" :)

Ако това не разбирате , кое Ви дава основание да твърдите , че разбирате човешкото съзнание?!!!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Всеки от нас пътува насън във времето.

Ако си мислите че спите - много се лъжете.

Физически да, ама не и душата, енергийното тяло - както искате си го наричайте.

Дежавюто също е спомен от такова пътуване.

:)

Виж сега, Хайди, за да си убедителна трябва да сънуваш нещо, което още не се е случило, после да ни го разкажеш и когато се случи скептиците ще трябва да се съгласят с теб. Инак твърденията ти са само празни приказки. Както казах има много документирани случаи на спонтанна предикция, но дали лично ти имаш такива опитности засега не е ясно, поне за мен. По принцип, често ли помниш сънищата си? Имаш ли някаква опитност в осъзнатото сънуване, т.е. в това да знаеш докато сънуваш, че сънуваш? Или в т.нар. излизане от тялото в будно състояние? Имам предвид да правиш тези неща съзнателно, а не просто да са ти се случвали два-три пъти случайно? На Запад има доста добри практики, които развиват тези умения. Добре е да се запознаеш с тях и да ги правиш, ако имаш интерес към тези неща.

Ти къде я прочете тази новина че била стара ?

Защото аз само датата 29 април откривам за тази катастрофа

Air Cargo 747 Crashes at Bagram, Afghanistan

убеди се сам

http://www.google.bg/#q=Air+Cargo+747+Crashes+at+Bagram,+Afghanistan&psj=1&ei=8nGCUfKRE4fEtQaY84DQBA&start=0&sa=N&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45960087,d.Yms&fp=871e0823c580416&biw=1024&bih=621

и да - аз бях там, под това небе, под този същия самолет, който падаше

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Ти къде я прочете тази новина че била стара ?

Защото аз само датата 29 април откривам за тази катастрофа

Air Cargo 747 Crashes at Bagram, Afghanistan

Само не разбирам защо трябва да повтаряме един и същ разговор по два-три пъти. Ето какво пуснах:

Под материала ясно си пише, че катастрофата е от 29.01.2013, а материалът е качен в you tube, на другия ден. А ти казваш, че сънят ти е от 01.03.2013. Така ли е? Тъй че това не спонтанна предикция, предсказание, пророчество или нещо такова. Пак повтарям (дано да е за последно), че не казвам, че лъжеш или че си фантазираш. Възможно е или да си гледала това по-рано и да не помниш, или да си го сънувала без никога да си го виждала по-рано. Няма как да проверим кое е вярно. Но при всички случаи, това не е пророчески сън. Сега по-ясно ли е?

Обаче, наистина, има някаква мистика или по-скоро манипулация в тази работа. Трябва да се проследи източника на новината. Това, което даваш твърди, че катастрофата е станала 29.04, но това, което давам показва, че се е случила на 29.01.

гледаш датата на някаква развалена камера

виж кога е публикувано клипчето

Публикувано в 30.04.2013

A National Air Cargo Boeing 747-400 freighter on behalf of US Mobility Command, registration N949CA performing cargo flight N8-102 from Bagram (Afghanistan) to Dubai Al Maktoum (United Arab Emirates) with 7 crew and cargo consisting of 5 military vehicles, has crashed shortly after takeoff from Bagram Air Base's runway 03 at

(
) and erupted into flames near the end of the runway within the perimeter of the Air Base. All 7 crew are reported perished in the crash.

както и всички останали качени клипчета са със същата дата 30 април !

тука пък на 2013 02 01 е станала катастрофата а

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Ши§аната катастрофа е станала на 29.04.2013. Смотаната камера, която е в колата е просто със развалени дати явно, повече от 50% от камерите, които са слагани в колите са така. Всички резултати в търсачката GOOGLE са след 29.04.2013

Според мен вече е излишно да се коментира кога е станала катастрофата, кой е пророк и кой - не. Няма никаква мистика и манипулация.

гледаш датата на някаква развалена камера

виж кога е публикувано клипчето

Публикувано в 30.04.2013

A National Air Cargo Boeing 747-400 freighter on behalf of US Mobility Command, registration N949CA performing cargo flight N8-102 from Bagram (Afghanistan) to Dubai Al Maktoum (United Arab Emirates) with 7 crew and cargo consisting of 5 military vehicles, has crashed shortly after takeoff from Bagram Air Base's runway 03 at

(
) and erupted into flames near the end of the runway within the perimeter of the Air Base. All 7 crew are reported perished in the crash.

както и всички останали качени клипчета са със същата дата 30 април !

тука пък на 2013 02 01 е станала катастрофата а

Да, твърди се, че часовникът на камерата е повреден, тъй че явно си права, а аз греша. Извинявам се. ОК? Дай сега линк към поста, в който си разказала съня си за първи път, моля.

Според мен вече е излишно да се коментира кога е станала катастрофата, кой е пророк и кой - не. Няма никаква мистика и манипулация.

Напротив, точно сега става интересно - ако Хайди ни покаже, че е написала пост, в който разказва за сън с катастрофиращ самолет, отпреди събитието, значи има голяма вероятност наистина да е сънувала тази трагедия.

извинен си

;) 

ето линка - на 1 март сънувах този сън и споделих в темата за сънищата

http://www.kaldata.com/forums/topic/85549-%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0/page-24

Да, благодаря ти Хайди! Нали не се сърдиш, че се усъмних в думите ти - датата на камерата и на единия материал ме потведе. Сега да видим какво си писала на 01.03:

Сънувах горящ самолет, горяха му задните криле, опитваше се да кацне, небето беше сиво и ниско, а долу хората бягахме в паника...

Жалко, че не разбираш от самолети и не си посочила, че е Боинг 747. Небето ми се вижда доста облачно, но да приемем, че е като описаното от теб. От клипа на може да се съди дали има бягащи в паника хора, т.е. не се виждат такива, но може и да има. Не съм сигурен, обаче, какво наричаш "задни криле". Опашката на самолета гори ли? Трябва да го изгледаме по-внимателно.

Ето снимка, която е относително ясна:

http://blitz-news.net/wp-content/uploads/2013/05/20130501.bubvkuqovd.jpg

Не разбирам от самолети така е, а и да бях видяла някакъв изписан номер как щях да предотвратя това ?

На никого не пожелавам такива сънища, чувството за неизбежност и за невъзможност да помогна ме държеше доста дни.

Не мога да го обясня - аз просто знаех че съм видяла нещо, което ще се случи.

Бях с много хора на нещо като огромен площад и изведнъж небето притъмня и сякаш искаше да ни затисне, погледнах нагоре и видях самолет, който падаше, задната част му беше запалена и гореше, извиках им да бягат, странно защо те не го виждаха изобщо..Но ме послушаха и затичаха и те, той се разби близо до нас. И това беше.

Дано няма и друг самолет, дано

:help:

На снимката не се вижда да гори. Впрочем причината за катастрофата още се изяснява, макар талибаните да били поели отговорност... Тъй или инак, можем да допуснем с известно основание, че Хайди е сънувала катастрофата два месеца по-рано. От друга страна, не можем да сме сигурни, защото нейното описание е много общо. Ако някой напр. каже, че е сънувал заметресение, бягащи хора и падащи сгради, и почака известно време някъде наистина ще се случи заметресение, някой ще го заснеме и ще го качи в нета. Затова, следващият път Хайди, опиши всичко колкото можеш по-подробно. 

Дано няма и друг самолет, дано

:help:

Е, това е хубаво пожелание, но за да се случи, хората трябва да се откажат да летят изобщо.

не ща да сънувам повече такива сънища, мерси

:get out:

ама пита ли ни някой дали искаме да пътува душата ни - не

това са независещи от разума неща

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.