Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся истинското християнско учение

Featured Replies

Не споря, а търся кое е най-истинското християнско учение. Ако някой знае по-истинско от учението на Църквата на адвентистите от седмия ден и ми го докаже чрез единствения възможен критерий - Библията, ще спечели 2 неща: 500лв награда и мен като духовен брат. Говоря съвсем сериозно, не се шегувам. За контакт: [email protected]

Редактирано от Boris Dimov (преглед на промените)

Не става - Библията е само артефакт, който свидетелства за нещо много, много важно което е станало, но отдавна е изгубила същественото от множеството ръко и слово блудства с нея. Твърдението на протестантските деноминации и секти, че словото в Библията е боговдъхновено и самоопазващо се е само едно суеверие, не подлежащо на дакозване и следователно не е общовалидно. Така че, уважаеми, приемам създаването на тази тема само като една безплатна реклама на адвентната църква. Поне си плащайте! В Калдата се приемат платени реклами.

Проблемът не е в самото християнство, а в това, че то се институционализира и цели да наложи определен възглед за света, който човек е длъжен да приеме за правилен. А както знаем, всяка институция се стреми да упражнява определена власт - в случая да държи монопол върху начина на мислене и действие на хората. А най-"истинското" учение е предмет на вяра, която не се подчинява на рационални аргументи.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Не споря, а търся кое е най-истинското християнско учение. Ако някой знае по-истинско от учението на Църквата на адвентистите от седмия ден и ми го докаже чрез единствения възможен критерий - Библията, ще спечели 2 неща: 500лв награда и мен като духовен брат. Говоря съвсем сериозно, не се шегувам. За контакт: [email protected]

Не водят ли всички пътища към Рим? Нека за теб най-истинското учение да е учението на Църквата на адвентистите. Защо искаш да го мериш с друго, за да се убедиш в истинността му? Не е ли това твое желание ... вече доказателствено?

И защо е нужна Библията като единствено възможен критерий?

Не е ли казано в същия този единствен критерий по-единствен критерий? Няма ли вече по плодовете да се познава?

...след като за делата на познаването е писано в Библията ...значи според нея ще става сравнението.

Не става ясно само, как ще четем Библията, за да измъкнем критериите - буквално или символично. С други думи, животински кожи ли са навлекли човекът и жената или други (така и не посмя да уточниш какви по-точно).

Не става ясно само, как ще четем Библията, за да измъкнем критериите - буквално или символично. С други думи, животински кожи ли са навлекли човекът и жената или други (така и не посмя да уточниш какви по-точно).

Има е по-лош вариант. Откровена фалшификация. То пише едно, ние четем и цитираме друго. А какво разбираме пък и от това е вече съвсем отделен въпрос.

Спомням си за един герой на Уилям Улки Колинз, в романа му "Лунния камък". Човекът беше чел само 1 книга - "Приключенията на Робинзон Крузо" и преценяваше хората преди всичко според това - дали са чели тази книга. Хората, които не са я чели, просто не заслужават нито вниманието му, нито доверието му. Престават да съществуват за него от момента, в който узнае тази фатална информация за тях.

Поради тази причина не ми харесва като критерий за истинност да се използва 1 книга, пък било тя и дебелшка.

На всичкото отгоре все пак в книгата се посочва доста по-практичен критерий за истинност. Наистина е интересен - извън нея, извън всякаква друга книга, авторитет и всякакви догмати. Съвсем прост критерий:

Матей 7:16

От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи? Матей 7:20

И тъй, от плодовете им ще ги познаете.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Здравей,

Според мен има една истина и тя е написана в Библията. Всяка деноминация, която претендира че е християнска трябва да следва Иисус Христос и да пази неговите заповеди. Всичко останало - спорове, доказване е напразно....суета. Ако търсиш Бог ще го намериш там където са се събрали двама или трима в негово име. И още....не по дела ще се спасим, а по благодат Божия и както на Авраам вярата му се вмени за оправдание така и на нас дай Боже да ни се случи. Ако човек искрено вярва в Господ ще се спаси. Мария Египетска никога не е чела Библията но по Божие чудо цитирала Свещеното писание в разговора си със стареца Зосима. Поради голямата си вяра и желание да се спаси, да се очисти от греховете тя доброволно живяла в пустинята, където се покайвала за сторените грехове. Ще цитирам Архимандрит Серафим /Алексиев/ за това какъв е истинския християнин:

"Истинският християнин е убеден във вярата си не поради доказателствата, които се привеждат в полза на тази вяра, а поради вътрешната си връзка с Бога, поради личния си духовен опит, поради духовната си любов към Христовото учение, поради хармоничната си духовна нагласа спрямо вечните спасителни истини и поради осезателната радост, която Бог излива върху него заради искрената му вяра."

Бог с теб!

Редактирано от katarjina (преглед на промените)

• Автор

Има е по-лош вариант. Откровена фалшификация. То пише едно, ние четем и цитираме друго. А какво разбираме пък и от това е вече съвсем отделен въпрос.

Спомням си за един герой на Уилям Улки Колинз, в романа му "Лунния камък". Човекът беше чел само 1 книга - "Приключенията на Робинзон Крузо" и преценяваше хората преди всичко според това - дали са чели тази книга. Хората, които не са я чели, просто не заслужават нито вниманието му, нито доверието му. Престават да съществуват за него от момента, в който узнае тази фатална информация за тях.

Поради тази причина не ми харесва като критерий за истинност да се използва 1 книга, пък било тя и дебелшка.

На всичкото отгоре все пак в книгата се посочва доста по-практичен критерий за истинност. Наистина е интересен - извън нея, извън всякаква друга книга, авторитет и всякакви догмати. Съвсем прост критерий:

Матей 7:16

От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи? Матей 7:20

И тъй, от плодовете им ще ги познаете.

Благодаря ви за отговора това е вярно, че по плодовете им ще ги познаем, но аз не питам за хората, а за учението. Възможно ли е за справедливия Бог, да даде на различните деноминации различни дни да освещават? За будистите четвъртък, за мюсюлманите петък, за евреите събота, а за християните неделя? Не звучи ли хаотично? В първата книга Битие пише, че Бог сътворил земята за 6 дни и на 7ят си починал и го осветил и го благословил. Тогава още не е имало евреи, а по късно Христос казва, че Бог е дал съботата за човека, а не е само за евреина тогава има ли значение кой ден да освещаваме?

Аз мисля, че перфектни християни на земята няма, иначе Исус нямаше нужда да идва да ни изкупва нали? Чул съм, че почти всички деноминации си имат по 3 или 4 подразделения, а християните станали 3000, тогава как ще може човек да разбере кое е истинското? Ако знаете нещо по-конкретно, моля коментирайте.

Възможно ли е за справедливия Бог, да даде на различните деноминации различни дни да освещават?

Кой е казал, че бог е справедлив? :rolleyes:

Благодаря ви за отговора това е вярно, че по плодовете им ще ги познаем, но аз не питам за хората, а за учението. Възможно ли е за справедливия Бог, да даде на различните деноминации различни дни да освещават? За будистите четвъртък, за мюсюлманите петък, за евреите събота, а за християните неделя? Не звучи ли хаотично? В първата книга Битие пише, че Бог сътворил земята за 6 дни и на 7ят си починал и го осветил и го благословил. Тогава още не е имало евреи, а по късно Христос казва, че Бог е дал съботата за човека, а не е само за евреина тогава има ли значение кой ден да освещаваме?

Аз мисля, че перфектни християни на земята няма, иначе Исус нямаше нужда да идва да ни изкупва нали? Чул съм, че почти всички деноминации си имат по 3 или 4 подразделения, а християните станали 3000, тогава как ще може човек да разбере кое е истинското? Ако знаете нещо по-конкретно, моля коментирайте.

Привет, въпросите Ви са съвсем логични и ще се опитам да Ви отоговоря до колкото мога. Библия-преведено от Гръцки - означава книга. Исус е говорел и проповядвал Божието Слово, на арамейски, това е езикът който е говорил Исус, пита се защо летописците са записвали случилото се на Гръцки? Има много фарисейска намеса,за да се изопачи Светото Писание,събитията които са се случавали и да се тласнат християните в грешна посока. Стария Завет, това измислица, от притчи които евреите са откраднали от Вавилон, Вехтия Завет не е Божието Слово, Стария Завет - т.е. ТАЛМУДА, ТАНАХА това е сектанска вярра на евреите, Стария завет, трябва да ние християните да го четем само за назидание това не е наша религия и много ясно си личи, стига човек да може да мисли,талкува......

На Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите, затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат: връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат; и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища * и правят големи полите на дрехите си; обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите, и поздрави по тържищата, и – да им казват човеците: учителю, учителю!А вие недейте се нарича учители; защото един е вашият Учител – Христос, а всички вие сте братя; и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата; и наставници недейте се нарича; защото един е вашият Наставник – Христос.“[5]

Господ използва израза „Мойсеевото седалище“, за да Го разберат. Иначе в исторически план подобен „герой“ не е съществувал. Той населява единствено фарисейската измислица Танах, за срам на псевдохристиянската църква възприета като Стар завет. Мойсей се „ражда“ в резултат на литературна кражба от древната българска история. Неговият първообраз е самаро-българският (шумерският) принц Гюниш, познат като Гилгамеш, внук на самаро-българския цар Балъш. Той бил роден на границата между ХХХІІІ и ХХХІІ век пр.Р.Хр. Неговият син, великият български герой Атряч Укряч (3150-3000 г. пр.Р.Хр.) основал древната българска империя Илат със столица Утряч-Булгар, която знаете като… Троя.[6]

Сам Исус Христос е постановил фарисейските литературни кражби и заемки да не бъдат възприемани за истина: „… всички пророци и законът бяха пророкували до Иоана“.[7] С други думи приемането на препълнените с небивала жестокост фантасмагории на Вехтия завет за истина и основа на вярата е било до появата на свети Йоан Кръстител. Насетне се проповядва любовта, а не омразата и разделението.

Нека да се съсредоточим върху учението, не върху учениците, тъй като това беше и същността на въпроса.

Защо очакваме някое учение да е най- истинско? Нима има най-истински език? Всеки си говори на някакъв език, вътрешния му диалог тече на един език, най-достъпен за него. Истинско е учението за него, което му говори на неговия си вътрешен език. От тази гледна точка хритиянството е просто един вътрешен език. Достъпно за група хора. Различните деноминации може да бъдат разглеждани като диалекти. По-интересно е какво описват всички тези езици. Ако мислим, че описват различни неща (по едно - за всяка религия, че и за всяка деноминация), следва да очакваме, че не живеят в един и същи свят. И това не е чак толкова лошо, ако не се налагаше тези светове да се съвместяват, ако не се оказваше, че дишат един и същ въздух, газят една и съща земя, пият една и съща вода.Това навежда на мисълта, че зад различните форми стои една и съща реалност, която е съвсем различна от всяка от формите.

Ако много залагаме на формите, никога няма да намерим мир и разбирателство между тях. Никога няма да намерим и път към реалността, което стои зад тях.

Това са плодовете на теорията, която избираме да е водеща в живота ни. Ако плодът е раздори и гибел, добра и истинна ли е тази теория?

Адвентната църква предлага един език. Той е добър за тези, за които е добър. Не повече.

Ако си помислим друго, ще прекараме живота си в спорове, или търсене на най-добрия език. Но няма да "говорим" за това, за което "съвършеният", "истинният" език говорят.

Исус е говорел и проповядвал Божието Слово, на арамейски, това е езикът който е говорил Исус, пита се защо летописците са записвали случилото се на Гръцки?

То по тази логика трябва да умуваме, аджеба, защо в тази тема нищим божието слово на български. ;)

То по тази логика трябва да умуваме, аджеба, защо в тази тема нищим божието слово на български. ;)

Привет, мисля,че Ти липсват доста познания като цяло,инак нямаше да зададеш подобен въпрос, а щеше да знаеше,че арамейски това е ДРЕВЕН БЪЛГАРО ТРАКИЙСКИ ЕЗИК. ;)

„Евангелие от Матея” е казано: „А около деветия час Исус извика с висок глас: Или! Или! Лама савахтани? Сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си ме оставил?”[24] Свети евангелист Марк пише почти същото: „Елой, Елой, лама савахтани?”[25] Този цитат кара някои „добросъвестни”, предимно еврейски изследователи, да заключат, че Божият Син призовавал пророк Илия (Eliah)?! Ала да ги оставим да тънат в собствените си заблуждения и зла умисъл. Нека по-добре с помощта на д-р Ламза да разгледаме тази драматична реплика в нейното действително значение. На арамейски думата „Или” (”Eli”) означава „Боже Мой”. Ала „лама” („lama”) всъщност е „лмана” („lmana”). Тя се използва за задаване на въпроса: „По каква причина?” Коренът на арамейската дума „савахтани” (“sabachthani”) е думата „швак”[26], която е глагол и означава „да пощадя”, „да запазя”, „да опазя”. (Истинската арамейска дума е „швактани” [“shbaqtani”].) Както е в „Послание до римляни”: „Оставих Си седем хиляди мъже, които не преклониха колене пред Ваала.”[27] Д-р Ламза пояснява, че коренът на думата „оставих” в случая е „шбак”. Староеврейският синоним на това слово се среща в същия, но старозаветен цитат от „Трета книга Царства” („Първа книга на Царете”): „Но все пак оставих между израилтяните седем хиляди (мъже); коленете на всички тия не са се прегънали пред Ваала.”[28] Във всички изложени случаи обсъжданата арамейска дума се използва за да се опази, да се съхрани нещо или някой, то (той, те) да бъде оставено да съществува. Не се среща значение „да изоставя”.

Тогава как изглежда фразата, изречена от Спасителя на Светия Голготски Кръст? Ето как: „Или! Или! Лмана швахтани?” [“Eli, Eli, lmana shbaqtani!”] или: „Боже Мой, Боже Мой! За това бях съхранен! Тази бе съдбата Ми.”[29] Звучи съвсем различно, нали?

Думите принадлежат на Личност, която е наясно с всичко случващо се и е готова да понесе мъченията и страданията в името на една добре известна цел. Тази цел е спасението на човечеството. Онзи, Който е на Светия Кръст, е носител едновременно на трагизъм, но и на един светъл Дух, Духа на Отца, на всеобщото опрощение и Любов. Д-р Джордж Ламза преведе евангелския текст от древния арамейски ръкопис „Пешита” (“Peshitta”). Той предаде истинското, литературното му значение. Викът на Исус на Кръста не е стон, не издава горест. Това е триумфален зов!

Спасителят загива прикован към дървените греди напълно осъзнато, за да изкупи вашите и моите грехове. „Ето Агнецът Божий, Който взима върху Си греха на света.”[30] Или: „А сега отивам при Оногова, Който Ме е пратил.”[31] В Своя последен час Той високо извиква: „Боже Мой, Боже Мой! За това бях съхранен! Тази бе съдбата Ми.”

Използването на арамейската дума „лмана” превръща тази своеобразна декларация във въпрос. По този начин се засилва драматизмът на ситуацията. Защото питането е риторично. То е предназначено, за да повлияе върху душите на присъстващите, а не за да получи отговор. Тогава истинският превод трябва да изглежда така: „Боже Мой, Боже Мой! Каква бе целта, заради която бях запазен? Каква бе Моята съдба?” А ние сме длъжни сами да осъзнаем точния отговор: Да умра за човечеството![32]

Свети Лука предава още едно свидетелство: „Исус, като извика с висок глас, рече: Отче! В Твоите ръце предавам духа Си.”[33] Тази реплика на Спасителя буди съмнения поради същите основания, които вече изложих. Преводачите на евангелските документи от арамейски на гръцки, най-вероятно не случайно, допуснали подвеждания. За да бъдат по-убедителни, те използвали в първия случай Псалм 21, стих 2, а за разказа на Свети Лука Псалм 30, стих 6. Както вече се постарах да обясня, става дума за сериозни изопачения, които нанасят ущърб на вярата. И сигурно са били добре обмислени.

За да изглеждат съвсем убедително, те стъпват върху старозаветни първоизточници. Един вид, сбъдва се записаното в Танаха. Наследниците на фарисеите – равините, били съвсем наясно с колебанията в душите на вярващите, които знаели че предизвикват посредством „творчеството” си, а още по-важно – с пораженията върху християнството, в което отваряли незарастваща каверна, постоянно обсипвана от тях с отровната сол на юдейските насмешки и предизвикателства. А пък ние, уж вярващите, колко малко познаваме нашия Господ Бог, та допускаме да ни застигат породените от равините съмнения. Той ни е предупредил: „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители.”[34] „Пазете се от кваса фарисейски и садукейски! Тогава те разбраха, че Той им бе казал да се пазят не от хлебен квас, а от учението фарисейско и садукейско.”[35]

Какво повече искате? Господ го е казал. Бягайте далеч от Стария завет! Пак нашият Спасител ни завеща и Своята убеденост: „Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света.”[36]

Струва си да бъда запитан: Защо се спирам на арамейския вариант на евангелията, щом е известно, че Матей, Марк, Лука и Йоан са писали своите текстове на гръцки? Всеки честен съвременен изследовател на християнството ще ви отговори, че подобна постановка е старомодна и догматично закостеняла. Все пак църквата се развива така, както всяко познание. Дори тя действително да представлява Божието тяло, защо не допуснем, че нейната закостенялост е привидна. Самият Христос никъде не дава нареждания как точно да бъде организирана.

Освен това Той оставил завета Си на обикновени рибари, занаятчии или бирници. Ако човечеството се е развивало с Негова помощ, е логично да приемем, че Спасителят го насочва и в развитието на църквата. Ала най-естествено е да се замислим: Защо след като Исус и учениците му говорели на арамейски, евангелските автори писали на гръцки? Всичко записано в тях отразява земния път на нашия Бог и посланията Му към човеците. Значи тези писатели са ползвали оригинални документи. А всички свидетелства за Христос от онова време са на арамейски. Това е езикът, на който първоначално се създава и самата църква – от Антиохия и Йерусалим до центъра на Римската империя. Всичко това убедително, поне за мен, доказва оригиналността, автентичността и първородството на арамейските писания. На този език се извършват Богослуженията в няколкото църкви и манастири в днешна Сирия, в които все още в значителна степен е съхранен първообразът на онази атмосфера на струяща от сърцето вяра и признателност към Спасителя, характерна за очевидците на Неговите проповеди в кратките Му земни дни. „А когато слезе от планината, подире Му тръгна множество народ.”[37]

Тези люде били неземно щастливи, понеже общували с нашия Господ Бог. Което не ги прави по-заслужили във вярата, тъй като самият Христос казал: „Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали.”[38] Коя страна да избере, е право на всяка отделна личност. Господ ни е предоставил и това предимство. Що се отнася до достоверността на самите арамейски ръкописи, длъжен съм да ви успокоя. Те са излезли от ръцете на Светите Апостоли и са опазени от посегателства в течение на близо двайсет века.

Редактирано от Tihichko (преглед на промените)

Привет, мисля,че Ти липсват доста познания като цяло,инак нямаше да зададеш подобен въпрос, а щеше да знаеше,че арамейски това е ДРЕВЕН БЪЛГАРО ТРАКИЙСКИ ЕЗИК. ;)

Явно имаш доста оригинално чувство за хумор. :whist:

Абе...пастора и попа ви не са ли достатъчни, та толкова умни мисли изказвате? Четете си Библията, живейте според нея, спазвайте правилата...това е супер! Кофти е обаче да си мерите пишките, кой бил по-по-най. Изобщо нещо разбрахте ли от Библията, като я четохте? Когато разберете, ми се обадете :) Имам чувството, че тая Библия я ползвате само за едно - омраза към различните. Корана не остава назад, но там нещата са по-глобални, що се отнася до омразата. Чудя се, защо Бог е дал толкова омраза по Земята. мразим атеистите, мразим мюсюлманите, мразим православните, мразим протестантите, мразим католиците, мразим дори и Дядо Мраз, та си намерихме Дядо Коледа :) мразим Бойко, мразим Сергей, мразим Волен, мразим Доган...май мразим изобщо, че живеем с такива, дето мразят, че живеем :)

Аз по вашите разбирания съм Гностик . Избрах да не бъда никакъв не защо то съм по умен или глупав,ами защото бях в много секти и църкви включително и в сатанинска,,, изучавах глупостите и дрънканиците на всеки които имаше желание да ме докопа за някакъв. Казвам глупостите и дрънканиците ЗАЩО ,, защото всяка една религия на този сатанински свят нарушава углавно човешки и библейски закони. 1:Всяка една религия приема баща ни за онова с 3те. букви (бог). 2:Те го приемат като задължение а не като благодат. 3: Замисли се ,,, Баща ни ни е създал по свои образ и подобие тоест ние сме като него, до колко е вярно ,тогава кои сме ние ,,, да не сме като исус ,,... 4:Всичко е негово творение(ВСИЧКО) дори и атомът, Сега те питам кои е баща ни, изобщо някои познава ли го, Имаш ли смелост да се изправиш пред него (да заспиш< умреш >) да кажеш да татко аз съм спазвал всички човешки норми (уважение любов към ближните основните 10 заповеди ) безпрекословно. Аз обичам баща ни,той е всичко,, ние не сме сами. --- Баща ни ни е дал свободна воля (огромна привилегия) изпрати сред нас свидетел> силен воин (исус) който да изчисти грешките на покаялите се за което той показва невероятна милост към нас ,,, и това не е защото ни мрази а ОБИЧА. Създадохме религиите, разделихме се като животни в зоологическа градина да се ръмжим едни други,, пак те питам това харесва ли се на баща ни или на принцът на този свят. Аз обичам и уважавам всичко което е негово творение (опитвам се да бъда лоялен с всеки) не съжалявам дори и за бисерите които хвърлях в краката на прасетата,защото и тях обичам. Ще се радвам да се запозная с всеки които поиска,- писано е, колкото повече хора мислят за баща ни толкова е по силно е присъствието му сред нас (да бъде) Ето ти моят отговор. ПП. не искам да участвам в томболата но бих се радвал да сме приятели. дори и по скайп - popa666

ОФ,хванахте се на една провокация на чужда нам доминация.Подминете с пренебрежение.Няма по-добри учения,няма по-добри богове.Просто опитайте да бъдете по-добри ХОРА. Повече не е нужно. п.п. Ако всички пари за военни бюджети по света се дадат за мирни цели,Светът ще стане една райска градина.и на никого няма да му хрумне да се самовзривява,изричайки духовни мантри,или да избива невинни деца с огнестрелно оръжие.Или както се казва във филма "Гладиатор"-"Калта(разбирай пръстта полепнала по земеделското сечиво) ,се измива по-лесно от кръвта." Мир вам.

Както Ви уточни и друг съфорумец;Вие уважаеми имате навика да :;

освен това имате и трудно съсредоточаване и срещате трудност при разбирането ....защото предпочитам да мисля така отколкото това че се опитвате да се заяждате на дребно.Както се налага вече втори път да Ви обяснявам...даде Ви се отговор и на този Ви въпрос:

та като си помислите ще видите точно какво съм искала да кажа...все пак надвам се ненапразно Ви обявиха за интелигентен.

Питам само, за да получа потвърждение! За да не възникват недоразумения демек :) И тъй като повтаряш написаното, аз ще пропусна лаладжийската част и ще дам коментар на ключовия сегмент от смелото изказване :

...

Защото Адам е бил неплътски в Едем...такъв какъвто е създаден по божие подобие:

26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие;

...

Да проверим какво казва документацията по въпроса:

7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

Спецификацията на материалите за изготовка на изделието е налице - кал и жизнено дихание. И двете - сугубо материални субстанции. Следователно, човекът е създаден материален.

Продължаваме :

8 И Господ Бог насади градината на изток, в Едем, и постави там човека, когото беше създал.

В материалната си форма, човекът е поставен да живее в Едема и както е написано по-нататък, да се грижи за него.

Продължаваме :

21 Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът.

В същата тази градина, Господ приспива човека, взима едно от ребрата му и го запълва с какво? С плът! Материята от която се състои човека, след като оживява. Забележи думите, които се използват са - плът, flesh, carnem, σάρκα, בָּשָׂר - всичките, носещи значението на месеста текстура. А човекът, все още живота си живее в пределите на Едема.

Продължаваме :

23 А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета.

Отново се повтаря картинката, създаденото от мъжката плът е отново плът. Използвани са същите думи. Ето тук започва началото на края.

Продължаваме :

24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.

Това е малка интерлюдия, даваща връзка, между материала, от който са съставен родителите, както и плода от тяхната репродукция - пак ще бъде плът.

Кратко заключение: Човекът, както сочи документацията на няколко езика, се е намирал в Едема оживен в плътски образ, завит като сърмичка в своята човешка кожа. Следователно кожените дрехи от Генезис 3:21, няма как да реферират към човешката кожа, тъй като човекът и жена му вече са си я имали! Поздравявам те за хубавото поетично сравнение, което правиш, харесва ми този начин на мислене, но текста неумолимо ни показва най-категорично, че не си права...

Разбрах също така че според Вас ; може би от кози кожи е бил първият кожен костюм на човека...сигурно сте фен на "Козият рог" така си го обяснявам иначе ако трябва да върна дребнавото ви заяждане бих попитала ..как в оная жега /щото знаете сигурно къде са географските граници на Едем/ тоя "грижлив "Отец е решил да им подари по един костюм от кози.

Аха! И костюма, най-вероятно е включвал, бельо, панталони, риза, жилетка, сако и палто, та милият човек, е окапвал от пот и жега, докато е жънел обещания си трънак. Жената, нея не я мисля, тя си е седяла в къщи разсъблечена и е чакала, да дойдат ония развратните ангели с големите грехомери от 1 Енох...

Във въпросният климат около Едема, по една препаска да предпазва чряслото на любимия ни предтеча и лоното на жена му, най-вероятно са били достатъчни, стига да са здрави и надеждни...

Иначе ако се замислите върху обувките от питон на Евгени Минчев ще видите че там има по голяма вероятност да се крие истината..и в буквалния и в преносния смисъл; както и много удачно свързано и с тази тема.Този път се постарайте да помислите..ще преценя дали да Ви отговоря според това как питате..от Вас зависи .

Категорично отказвам да мисля върху каквото и да било на Евгени Минчев, без да ме интересува дали ще ми отговориш, по тази причина или не.

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Тук си противоречите....прочетете се отново внимателно!!

Повечето от книгите на СЗ са писани на арамейски /Данаил и Ездра/ другите на иврит;а Вие по горе отхвърлихте СЗ ...сега пък казвате че писанията в него са достоверни?Излиза че единствено писаното в СЗ не е променяно и опазеноот манипулации!!

Привет, просто е, за да хване една лаъжа декиш,трябва да садържа и доза истина, в днешно време всички сме свидетели на това, но колко хора го виждат? Колко хора, разбират това което става днес? .......

Както вече не веднъж съм споменавал, първата книга, проповядваща принципите на единобожието – монотеизма, вярата в един Бог, е написана от българския владетел Абар-Кам (ХХ век пр.Р.Хр.). Смятали го за пророк. По волята на историческите събития той основал държава в Бирак (Тракия) и станал цар на тракийците. Създал българо-агилската азбука, която по-късно несправедливо започнали да наричат гръцка. Но така е, победителите винаги имат право. Искам да кажа, че цялата древна българска история е разпарчедосана и открадната от самозваните „гърци“, „евреи“ и „римляни“. А средновековната – от гърци и руснаци.

Според сведенията, достигнали до нас, Абар-Кам изложил българската единобожия вяра „джам“ – тангризма. Някъде я споменават като тенгризъм. Книгата на Абар-Кам, която Херодот нарекъл „Абарис“, „била първият религиозен манифест на единобожието. Нейното съдържание е залегнало в основата на Библията и Корана. В тях името на Абар-Кам е представено като Ибрахим и Авраам.“[16] Прочутият древен историк описва Абар-Кам като „хипорбореец“ – представител на митичен народ, населявал обширни територии северно от Тракия, някъде около полярния кръг.[17] Тъкмо района, където се е родил Абар-Кам – Курган, северозападно от Каспийско море. Херодот го назовавал „духовника от Севера“.

Според някои изследователи гърците наричали Абар-Кам „Дионисий“. Моите проучвания го свързват с друг древен философ, просветител и създател на верска доктрина. Имам предвид също българина Зороастър или Заратустра. Досега никой не е установил точно по кое време е живял създателят на верско течение, носещо името му зороастризъм. Някои посочват 6000 години пр.Р.Хр., други – 2000 лета.[18]

Като убеден християнин, вярващ в Бог и Неговото слово, а не в създадената от фарисеите (равините) църква, не изпитвам никакво съмнение, че Христовото пришествие не е било първото появяване на Господ в човешки образ. Затова няма да спра да търся истинския Христос, живия Бог. Край българското село Градешница, Врачанско, е намерена оброчна плочица. Все в този край, в разположеното на 43 км северно от Враца село Рогозен, бе намерена най-голямата находка от тракийски предмети. Тя се състои от 165 съда и е известна като Рогозенското съкровище.

Учените датират споменатата плочка около 7000 години или някъде от петото хилядолетие пр. Р.Хр.[19] Ще спестя подробностите около сравненията с други подобни артефакти, открити в Египет и другаде, защото плочицата от Градешница ги предхожда. Нито ще се спирам на разчитането на пиктографския текст върху нея. Няма да излагам и буквалния превод на отделните изречения. Обединени в цялостта си и преведени на съвременен български език..............................

Редактирано от Tihichko (преглед на промените)

В тази реалност божият син се облича в дрехата на природата -

силовите линии стават видими като скелет,

семенните атоми стават центрове на органи и органели,

флуидните потоци - като кръвна, лимфна, асимилационна и дисимилационта система със съответните токове,

информационтата система е видима като нервна и т.н.

--------------------

Така приемам обличането на А.Д.М. и Хевах в кожи...

:wors:

-------------------------------------------------------

Ето ме мен в животивска кожа като шебек с АК 47 - непредсказуема лабота... :lol6:

http://www.youtube.com/watch?v=F2ZxC0qVHio

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

В килия и обител, манастир и синагога Човек страхува се от ада и за рая мечтае. Но този, който божествените тайни знае, Не засява в сърцето си подобни фантазии. О. Хайам ... Адвентисти или християни или други... Сещам се за една суфи притча, която искам да ви покажа: "Един слон от някаква пътуваща изложба бил скрит в обор извън стените на град, в който никога преди това не били виждали слон. Четирима любопитни граждани, чувайки за скритото чудо, отишли да видят дали не могат да добият някаква предварителна представа за слона. Когато пристигнали в обора, открили, че в него било тъмно. Изследователите обаче решили да продължат проучванията си на тъмно. Единият докоснал хобота и решил, че създанието трябва да прилича на крачол; вторият напипал ухото и заключил, че става дума за ветрило. Третият докоснал крака и можал да го оприличи само на жив стълб, а когато четвъртият поставил ръката си върху задницата на слона, той помислил, че е напипал някакъв вид трон. Нито един от .тях не успял да си състави цялостна картина и всеки можел да опише достъпната му част с помощта на представи за неща, който вече познавал. Резултатът от експедицията бил пълен провал. Всеки бил сигурен в собствената си правота; никой от останалите жители на града не разбрал с какво всъщност са се сблъскали изследователите."

В килия и обител, манастир и синагога

Човек страхува се от ада и за рая мечтае.

Но този, който божествените тайни знае,

Не засява в сърцето си подобни фантазии.

О. Хайам

...

Адвентисти или християни или други...

Сещам се за една суфи притча, която искам да ви покажа:

"Един слон от някаква пътуваща изложба бил скрит в обор извън стените на град, в който никога преди това не били виждали слон. Четирима любопитни граждани, чувайки за скритото чудо, отишли да видят дали не могат да добият някаква предварителна представа за слона. Когато пристигнали в обора, открили, че в него било тъмно. Изследователите обаче решили да продължат проучванията си на тъмно.

Единият докоснал хобота и решил, че създанието трябва да прилича на крачол; вторият напипал ухото и заключил, че става дума за ветрило. Третият докоснал крака и можал да го оприличи само на жив стълб, а когато четвъртият поставил ръката си върху задницата на слона, той помислил, че е напипал някакъв вид трон. Нито един от .тях не успял да си състави цялостна картина и всеки можел да опише достъпната му част с помощта на представи за неща, който вече познавал. Резултатът от експедицията бил пълен провал. Всеки бил сигурен в собствената си правота; никой от останалите жители на града не разбрал с какво всъщност са се сблъскали изследователите."

Ами да. Поради тази причина всеки от тях има право. Мъничко. Локалничко. Така и атеистите имат право- да отхвърлят лицемерието на наричащите себе си "вярващи"; но пък и православния има право, и адвентиста, и кабалиста, и мюсулманина ... и всичките им правоти нямат никакво значение, ако всеки от тях си приказва и спори, а не върви, не живее, според това, което приказва. А ако живее- стига до слона и разбира, че той има и хобот, и уши и крака, че и туловище. Всеки избира дали да живее с мъничката си, но непълна истинка, или да живее с Пълнотата, в която, обаче, няма място за отделени мънички истинки.

И всеки от нас знае какво е избрал до момента.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Моето виждане е малко по-шантаво... Ако приемем, че света - това съм Аз, то тогава адвентисти, атеисти и всички останали са част от самата мен. Когато се приема, пъзела ще се нареди - малко от моята атеистична част, малко от адвентистичната ми... и така, всичко ще стане едно. Едното може да бъде и Едно. Няма да има разсейки а цялост. Лицемерие е да се виждам различно от цялото и да казвам "те, различните". Но докато го осъзная, няма начин, ще спорят тези в мен, ще се държат за гушите...

Аз търся голямо златно находище, ако някой успее да намери такова да ми сигнализира, готова съм да делим. :D Що се отнася до темата винаги са ми били смешни подобни такива, някой да доказва на другиго, че той по-прав от него като по същността си нито единия може реално да докаже тезата си, нито другия. Вярата е личен, а не колективен избор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.