Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на вашия Linux

Featured Replies

Добре, обяснете ми като на ламерско чаве от село. Сега, ако си изтегля Ubuntu 12.04, че каквото съм пробвал до тука само един Tilix задържах за няколко месеца, всичко друго повече от седмица не е издържало... Мога ли да му променя оня странен за мен интерфейс с това подобно на горното. До колкото знам в Linux графичната среда е отделена от ядрото? Също никога не успях да свикна с бутоните за максимизиране/минимизиране/затваряне на прозорците на "обратната" страна... Демек не както при Windows в дясно, а в ляво... Има ли начин в Ubuntu да го променя? И такива неща...

• Отговори 2k
  • Прегледи 163,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

А може да пробваш и това :) Pinguy 12.04 със шелл

Публикувано изображение Публикувано изображение

Мога ли да му променя оня странен за мен интерфейс с това подобно на горното. До колкото знам в Linux графичната среда е отделена от ядрото?

Можеш. Това горното не знам какво е, но всичко е въпрос на DE. Онова горното ми прилича на gnome-panel. Но може и да греша.

Също никога не успях да свикна с бутоните за максимизиране/минимизиране/затваряне на прозорците на "обратната" страна... Демек не както при Windows в дясно, а в ляво... Има ли начин в Ubuntu да го променя?

И това можеш да промениш. Тук е въпрос на GTK+ тема. Има много сайтове предлагащи точно такива теми. Всичко се свежда до теглене, разахривиране, слагане на темата в ~/.themes. А ако е тема за икони, по подобие на faenza, слагаш в ~/.icons. Следва инструмент, като gnome-tweak-tool, за прилагане. Всичко е pont-and-click.

Но щом ще правиш толкова промени, остави Unity, то не е податливо на много персонализиране. Пробвай с Xubuntuили Lubuntu.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Мерси колега, това ще ми е полезно!

Добре, обяснете ми като на ламерско чаве от село.

Сега, ако си изтегля Ubuntu 12.04, че каквото съм пробвал до тука само един Tilix задържах за няколко месеца, всичко друго повече от седмица не е издържало...

Мога ли да му променя оня странен за мен интерфейс с това подобно на горното. До колкото знам в Linux графичната среда е отделена от ядрото?

Също никога не успях да свикна с бутоните за максимизиране/минимизиране/затваряне на прозорците на "обратната" страна... Демек не както при Windows в дясно, а в ляво... Има ли начин в Ubuntu да го променя?

И такива неща...

Естествено че можеш стига да ти стига фантазията всичко може.

Публикувано изображение

CCSM (Компиз)... :shock11:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=fQ503ZfI4QY&feature=youtu.be

ПС: Извинявам се клипа цепи, хардуера ми може да е мощен, но като няма нормални драйвери цепи, в реалността ефектите вървят гладко.

Поиграи си с тая настроика на програмата за запис и ще се получи

Редактирано от bisermi (преглед на промените)

Най-бързият начин да местиш бутоните е чрез изпълнение на следните команди в Терминал:

бутони отляво:

gconftool-2 --set "/apps/metacity/general/button_layout" --type string "close,maximize,minimize:"
бутони отдясно:

gconftool-2 --set "/apps/metacity/general/button_layout" --type string ":minimize,maximize,close"

Чакай че нещо не ми се получава в мадбокса, нямам гноме под ръка да проверя , но май така беше, копирал съм го от форума на УСУ. Сега не мога намеря точния линк

Редактирано от yogle (преглед на промените)

...

Примерът ти не е винаги валиден. Тук се възползваш от настройка на Metacity. А не всяка дистрибуция използва този управител на прозорци! По-правилен и лесен метод, е споменатия от мен - промяна на темата.

То в Гноме нямаше ли нещо като gconf-editor, който се отваряше и там през графичната среда можеше да се настрои от коя страна да са бутоните с слагането на отметка. Това валидно ли е при всички управители на прозорци или както спомена ftpkid само при metacity? П.п. Понеже машината ми очаква времето на своя ремонт и не мога да го разгледам за това да питам :)

Можеш. Това горното не знам какво е, но всичко е въпрос на DE. Онова горното ми прилича на gnome-panel. Но може и да греша.

И това можеш да промениш. Тук е въпрос на GTK+ тема. Има много сайтове предлагащи точно такива теми. Всичко се свежда до теглене, разахривиране, слагане на темата в ~/.themes. А ако е тема за икони, по подобие на faenza, слагаш в ~/.icons. Следва инструмент, като gnome-tweak-tool, за прилагане. Всичко е pont-and-click.

Но щом ще правиш толкова промени, остави Unity, то не е податливо на много персонализиране. Пробвай с Xubuntuили Lubuntu.

Извън темата!

Аз имам 64 битов Интел. Какво да избера? 64 са за АМД, за останалите е 32 битов. Няма ли за моя процесор?

• Автор

Това шега ли е ? Amd64 е за всички 64 битови процесори, независимо, дали са Intel или AMD. Просто това име се наложи.

Това шега ли е ? Amd64 е за всички 64 битови процесори, независимо, дали са Intel или AMD. Просто това име се наложи.

Ами не е шега, просто не е обеснено по този начин. За това и питам.
  • Автор

Обяснено е http://s19.postimage.org/8r296dbxt/2012_09_11_130958_1024x768_scrot.png Само трябва да прочетеш описанието на това, което искаш да инсталираш. За 32 битовите ядра списъкът е по обстоен, като там изрично са посочени моделите. С 64 битови ядра вървят всички 64 битови процесори, дори едноядрени. Моят Celeron на настолният компютър е такъв.

Тази снимка какво общо има в случая?

Ето ти какво е обяснено на сайта. Там аз името на Интел не виждам. Ето и точният текст:

64-битов PC (AMD64) заместник CD инсталация Изберете тази, за да се възползват напълно от компютри, базирани на архитектурата AMD64 или EM64T (например Athlon64, Opteron, EM64T Xeon, Core 2). Ако имате 64-битов процесор от AMD, или ако имате нужда от пълна поддръжка на 32-битов код, използват Intel x86 изображения вместо.“

• Автор

Снимката е на 64 битово ядро. Пак си погледни линка, който си постнал. Търси на него едно ЕМ64Т. Това едно от приетите от Intel обозначения за техните 64 битови процесори.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Еди, не виждам какъв е проблема тук. Навсякъде се предлага x86(32-битов) и x64(64-битов.) Добре дошъл в света на микроархитектурата. Чувствай се, като у дома си. Та в този свят съперници винаги са били AMD и Intel. Тези титани се съревноваваха, кой първи ще имплементира 64 битовите процесори, които поддържат по-голямо адресно пространство. В крайна сметка първи бяха AMD. Но сега тази технология я прилагат AMD, Intel и VIA. Тази архитектура е съвместима и с код написан за 32-битови процесори. В този ред на мисли, x86, i386 и i686 имат леки нюанси, но иде реч за 32 битова архитектура. A x64, AMD64 и IA64 - 64-битова архитектура. Сега, последното споменато - IA64 или Itanium. Това е интелската магия. Намира се в enterprise сървъри. Спомни си какво казах по-нагоре за съвместимостта. Тук тя липсва. IA64 пак е с 64-битова архитектура, но няма съвместимост с 32-битов код. Но това е друга приказка. Който пише AMD64, считай, че това си е негова приумица. Да, AMD са първите, но по-прието е да се нарича x64. Това да не те плаши де. AMD64 .iso ще върви, и на интелски, и на AMD процесори. А дали ще сложиш 32-битово Убунту на 64 битов процесор няма значение. Тук е въпрос само на performance. Аз имам 64-битов процесор, но 32-битова дистрибуция, защото нямам минимума от 4GB RAM. Но няма никакви проблеми. Един вид, твой си избор. успех

• Автор

Когато става въпрос за процесор AMD, невинаги нещата опират само до избор. На някой AMD процесори изобщо не тръгват Х86 /32 битови/ ядра. Всеки опит да бъде подкарана на такива процесори Debian базирана /Debian, Ubuntu, Mint/ 32 битова дистрибуция завършват с черен екран. На машини с такива процесори трябва да се инсталират само 64 битови дистрибуции. Имал съм сблъсък с няколко такива компютри /настолни и лаптопи/ и затова щом видя логото на AMD, веднага си подготвям и диск с 64 битова система, да ми е под ръка.

Няма проблем, просто не срещнах Интел, не знаех, че се нарича ЕМ64Т. Простете за моето невежество по този въпрос, в крайна сметка аз съм обикновен потребител.

• Автор

Предполагам, че са си спестили да изброяват всички модели, които са включени в това обозначение, заради презупцията, че всичко върви на Intel - ски процесори.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

...

Пак си в грешка. Нека повторя: x64, AMD64, EM64T се отнасят за процесори с 64-битова архитектура. В предния си пост съм обяснил по-обобщено, всичко, което ти е нужно да знаеш за архитектурите.

cybercop, подобни приказки се срещат отдавна. Не знам кои точно процесори, на AMD, правят такива проблеми, но с моя няма спънки, въпреки, че е x64 с 32-битова дистрибуция.

И все пак възниква въпроса с performance. Какво мислиш, че ще е положението с x64 процесор, с 64-битово Убунту, но с 2GB RAM? Сещаш се накъде бия...

• Автор

Заеманата RAM памет при 64 битовите дистрибуции е по- голяма, но при 2 GB няма проблеми. На брат ми компютърае точно с толкова, двуядрен AMD процесор и 64 битова Ubuntu 10.04. Работи бързо и без дефекти от излизането на 10.04. В случая е предимство, че брат ми не разбира от софтуер и не пипа нищо по системата. Дори не съм му казал паролата. Ако му трябва нещо - отивам в тях и му го инсталирам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.