Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на вашия Linux

Featured Replies

Scientific Linux, Cent OS....

• Отговори 2k
  • Прегледи 166,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Scientific Linux, Cent OS....

Явно не знаеш че те са част от RHEL, сложих ги под общ знаменател, защото това е дистрибуцията с най-много производни.

Знам, че са деривати на Red Hat, но са големи и читави проекти и си заслужават да се споменат. Като кажеш RHEL, по никакъв начин няма да му стане ясно, че има Cent OS и че тя е с Gnome 2 примерно. Освен, ако човекът на когото обясняваш вече не го знае предварително.

• Автор

Вярвам че вече си разбрал колко важна е ролята ми. Бъгфиксерите са по-ценни от злато за един програмист.

Има доста дистрибуции които още дълго ще продължат да поддържат гном 2.ХХ

Gentoo

ROSA

UHU

RHEL

VINE

ALT

MOMONGA

Има и други но в момента не се сещам.

Е, как пък точно за Debian 6 и Ubuntu 10.04 не можа да се сетиш :D ? RHEL не е за всеки джоб, но с тая дълга поддръжа CENT OS ми се струва все по- привлекателна.

cybercop, знам че пробваш най-различни дистрибуции, за Solus OS можеш ли да кажеш нещо, струва ми се интересна.

Редактирано от Zeroadhesion (преглед на промените)

Е, как пък точно за Debian 6 и Ubuntu 10.04 не можа да се сетиш :D ? RHEL не е за всеки джоб, но с тая дълга поддръжа CENT OS ми се струва все по- привлекателна.

Убунту 10.04 до колкото знам скоро няма да има поддръжка. И за това не го писах, а за дебиан не се сетих на момента.

cybercop, знам че пробваш най-различни дистрибуции, за Solus OS можеш ли да кажеш нещо, струва ми се интересна.

Дебиан 6 със backports, и убунту индикатор като цяло, само че с проблема че на доста дънни платки няма звук. (Незнайно защо).

Ясно, мерси. Гледам, че е и UK дистрибуцията :) ...и тя е с Gnome 2.

Като интересна и наистина много качествена от дебиан борда мога да ти предложа Парсикс 3.7 Раул, който в момента е актуалната им версия и е с Гном 2.32, много красиво изпипан, и с дългогодишна поддръжка.

А, благодаря, но не си търся дистрибуция - аз имам доживотна поддръжка на текущата версия - Arch Linux :P Иначе от интерес може да я разцъкам Парсикс на VirtualBoxa.

А някой да има идея защо conky изглежда ужасно на KDE 4.8 ?

При мен изглежда чудесно но пък ползвам програмата feh да ми генерира прозрачност заради плазма десктопа.

Инсталирай feh и пробвай с тази комада в терминала дали ще стане прозрачно

feh --bg-fill `grep 'wallpaper=' ~/.kde4/share/config/plasma-desktop-appletsrc | tail --bytes=+11`

fill в командата може да се променя в зависимост как ти показва тапета дали е по екрана дали увеличен и т.н. И ако стане само трябва да си добавиш този ред в стартовия файл на конки да стане примерно

feh --bg-fill `grep 'wallpaper=' ~/.kde4/share/config/plasma-desktop-appletsrc | tail --bytes=+11`

sleep 10 && conky

Ето тук преди съм писал по темата http://omgkubuntu.wordpress.com/2011/11/28/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%D1%83/

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Solus OS и Snow ги имам на виртуалката и да ти кажа по ми хареса Snow с Mate. След инсталацията на Solus OS част от папките в менюто Home останаха на маймуница а другите си се преведоха на български коректно.Като консумация и двете са еднакви.

При мен изглежда чудесно но пък ползвам програмата feh да ми генерира прозрачност заради плазма десктопа.

Инсталирай feh и пробвай с тази комада в терминала дали ще стане прозрачно

fill в командата може да се променя в зависимост как ти показва тапета дали е по екрана дали увеличен и т.н. И ако стане само трябва да си добавиш този ред в стартовия файл на конки да стане примерно

sleep 10 && conky

Ето тук преди съм писал по темата http://omgkubuntu.wo...онки-в-кубунту/

Feh повече не е нужна да беше си прочел Wiki-то ;)

https://wiki.archlin..._KDE4_and_XFCE4

AlkatrazBG, ок, значи да разбираме, че Solus е леко бъгавичка.

• Автор

Добра е. Gnome-2, ново ядро, поддържа голям брой хардуер. Само трябва да внимаваш за версията. За по - стари процесори трябва да свалиш non-pae, a има и Legacy версия за проблемен под Linux хардуер. За звука - досега не съм имал проблеми, но съм тествал само на няколко компютъра. Най- добрият вариант е да не разчиташ на pulseaudio, а веднага след инсталацията да отвориш alsamixer, с F6 да избереш звуковата карта и да си настроиш контролерите ръчно.

http://s19.postimage.org/72r932enl/alsamixer.png

Ползвам я от 4 месеца изключително добро дериватче на Дебиан! +1

• Автор

Относно менюто - аз премахвам cardapio, защото не ми допада. Или създавам втори панел с класическото меню, или поставям в долния панел основното меню на Gnome. Модифицирал съм си някои теми, за да излиза като определено изображение в панела. http://s19.postimage.org/sl9vbsg1d/solusos1_1.png

Ясно ;) Аз само ще ги пробвам във VirtualBox, защото ми се виждат читави и готини като идея. Иначе Arch е №1 за мен.

Арча наистина е номер 1 няма такава голяма колекция от софтуер на едно място никъде другаде :) супер лесна за ползване командите са елементарни и е доста бърза и с КДЕ както съм аз и да за конки трябваше да прочета викито но тъй като всичко ми беше направено за фех във файловете които съм си копирал ползвах нея и не съм търсил други решения,сега трябва да преправям всичко :)

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Solus OS и Snow ги имам на виртуалката и да ти кажа по ми хареса Snow с Mate. След инсталацията на Solus OS част от папките в менюто Home останаха на маймуница а другите си се преведоха на български коректно.Като консумация и двете са еднакви.

+1 за папките.

Дам, бързината, лесният достъп до софтуер и липсата на версии (постоянно ти идват нови версии на пакетите, доживот), направи Arch моят фаворит. Естествено, човек трябва да има повечко знания, за да си я инсталира и настрои, но с такова богато Wiki, това не е кой знае какъв проблем.

• Автор

Дам, бързината, лесният достъп до софтуер и липсата на версии (постоянно ти идват нови версии на пакетите, доживот), направи Arch моят фаворит. Естествено, човек трябва да има повечко знания, за да си я инсталира и настрои, но с такова богато Wiki, това не е кой знае какъв проблем.

Непрекъснатото актуализиране на една система е нож с две остриета. Не случайно, най- разпространени са дистрибуциите с фиксиран срок.

Аз си казвам, че не съм срещал никакви проблеми, за мен има само плюсове, но всеки си използва това, което на него му допада, все пак. Ето затова е хубаво да има избор и много дистрибуции.

Непрекъснатото актуализиране на една система е нож с две остриета. Не случайно, най- разпространени са дистрибуциите с фиксиран срок.

Да така е не веднъж ми се е спичала средата или системата от нови пакети но много бързо излизат нови версии поправени
  • Автор

Разбира се. Именно това е най- ценното, което ти дава Linux - свободата да избираш. Ядро, пакетна система, графична среда, тип на поддръжка. Кой от каквото има нужда.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да така е не веднъж ми се е спичала средата или системата от нови пакети но много бързо излизат нови версии поправени

Още повече, че Arch си има тестинг хранилище, през което минават новите пакети, преди да дойдат при теб официално. Има и новини и ако трябва да се пипне нещо преди ъпгрейд, ти се казва. Защото не можеш да имаш най-новите версии на всичко и да не пипнеш нещо един път на два месеца. Все пак GNU/Linux се развива.

Разбира се. Именно това е най- ценното, което ти дава Linux - свободата да избираш. Ядро, пакетна система, графична среда, тип на поддръжка. Кой от каквото има нужда.

Дам ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.