Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

Питай проф. д-р Петър Славейков, който е декан на геолого-географския факултет на СУ или друг специалист. Това е мит създаден през 20 в., на който всеки даскал по география се смее.

Преди 80 млн. години на мястото на Витоша е имало спокойно море. По-късно на дъното му по пукнатини започнала да се излива андезитова лава, но това не е онова изригване, за което иде реч, защото планината все още не е съществувала. В по-късен етап започнали да действат планинообразувателни процеси, които се отличават с активни движения на земната кора /нагъване, разсядане, пропукване/. В една такава пукнатина започнало раждането на самата Витоша. Дълбоко под земната повърхност в нея се внедрявала магма на четири етапа, но в относително кратко време. Магмата никога не достигнала повърхността, а само я надигнала /нарича се интрузия/ и по-късно застинала. Витоша и днес се издига, при това с много високи темпове /над 2-3 см./год/, което е причина районът на София да е един от най-активните в сеизмично отношение.

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

е как ще излезе писаната ми - залюля ни пак току-що

оф няма да се спи

:(

ХОРА, погледнете Италия. Същото почти по сила земетресение какво причини... Погледнете тук. Не се притеснявайте толкова! Малко разяснение. Противно на митовете панелното строителство е едно от най-сигурните. Блоковете са снабдени със земетръсни шахти, изпълнението е добро! Дава се експлоатационен срок 80 години, но този вид конструкция може спокойно да изкара 100 години. Самата стоманеботонна конструкция е много силна, а панела (като такава конструкция) е още по-здрав, защото това е добре отлежал (бетона зрее 28 дни!) и е много плътен (като вибробетон). Блоковете са проектирани да издържат 7-ма степен по Рихтер. Проблема идва най-вече от паниката в този момент и от възможните падащи предмети (полюлеи, неща по рафтове) и чупещи се стъкла, огледала и тн. Да напомня един много трагичен случай- Индиго (не е свързан със земетресение) където именно от паника загинаха децата... Блъсканици и тн са опасни. Опасно е и ползването на асансьор! Има един друг проблем: избити стени, за да се разшири или "украси" апартамента. Много хора не знаят кои стеин са носещи и ма доста случай на разрушени такива, а никой не зледи за това. Също и остъклените/зазиданите блакони. Те не са конструктивно изчислени за това и може да стане беля там. Но тук не може да вините строителя, а тези, които го правят това. Все пак място за паника няма! Погледнете историята. Колко загинали имаше в Турция 1999-та година и колко има в България за период от 100 години? И все пак това е природа и се случват такива неща... Не е хубаво, не е приятно, но се случва за съжаление и никой все още не е намерил начин да го предотврати. Колкото сте по-спокойни и трезво мислещи, толкова е по-голям шанса да се отървете само със спомена за случилото се.

Magnitude ML 3.6 Region BULGARIA Date time 2012-05-22 17:07:42.0 UTC Location 42.57 N ; 22.98 E Depth 1 km Distances

30 km SW Sofia (pop 1,152,556 ; local time 20:07:42.7 2012-05-22)

1 km NE Radomir (pop 14,755 ; local time 20:07:42.7 2012-05-22)

http://www.emsc-csem...e.php?id=268659

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

БАН: Снощи сме имали късмет

По информация на дежурния сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Ирена Александрова, земетресението в Перник ще затихва дълго време, вероятно 2-3 месеца, а може би и много повече.

"Във Витошкия разлом такъв магнитуд не сме имали скоро. Последното земетресение е от 1917 г., което е с по-нисък магнитуд. Преди 2 години имаше едно земетресение тук във Витошкия разлом - магнитудът му беше около 3,6 по Рихтер, значително по-слабо. Това беше последното по-силно земетресение, което изплаши хората тогава", посочи още сеизмологът.

3.6 и 3.1 по Рихтер в рамките на 30 минути

Първият трус с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер е регистриран на 7 км югоизточно от Перник.

Трусът е на 2 км дълбочина, на 23 км югозападно от София и е регистриран в 19.26 часа.

Вторият от 20.07 часа е с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер и е регистриран отново на 7 км югоизточно от Перник.

3.6 е почти нищо :) Спокойно колежке :)

нищо, ама не е спокойно и няма да се спи

писаната продължава да се крие, 19 часа минаха, не е пила водичка, не е яла миличката ми, стои отдолу и трепери

а когато се покаже за малко в ъгъла все нагоре към секцията гледа втренчено и уплашено -

проследих й погледа - беше иконата на Богородица

ехе, каква е тая нежна котка, моят котарак спи като заклан, бахти прасето. Имам чувството, че и блока да се срути няма да се трогне, само сън и консерва му е у главата

ехе, каква е тая нежна котка, моят котарак спи като заклан, бахти прасето. Имам чувството, че и блока да се срути няма да се трогне, само сън и консерва му е у главата

ангорка

ХОРА, Не се притеснявайте толкова!

Малко разяснение. Противно на митовете панелното строителство е едно от най-сигурните. Блоковете са снабдени със земетръсни шахти, изпълнението е добро!

Да така е ,но зависи как са строени .Перник ,едно време беше един ,от най-големите промишлени зони на България .Хората от другите градове идваха да работят в Перник и имаше огромна нужда от ново строителство .За перничани е "всеобща тайна" ,как са строени тези блокове с какви срокове и какво качество .Аз съм кореняк перничанин и също живея в такъв блок .Повечето от тези блокове ще станат ,както американските гета.

Никъде ,по никоя медия не чух ,да се казва за основните притеснения на перничани .

За да разберете за какво става на въпрос и защо народа се страхува толкова и е в паника ,ще дам съвсем кратко обяснение .

Във Перник имаше 4 работещи мини ,за добив на въглища в ,които в продължение на много години се работеше на 3 смени ,тоест нон стоп , в една от тях ,самият аз работих 10 години като копач .

Пак" всеобща тайна" е ,че Перник е подкопан целият . Между нас миньорите все се бъзикахме ,че сме оставили Перник на върховете на индиански палатки .А ,както се знае природата ,празно не държи .

Та ,този път се разминахме с малко,не дай си боже ,силата на труса да е по-голяма,което е напълно възможно и половината град ще пропадне .

Язовира от ,които черпим вода , е в подножието на Витоша .Изчислено е ,че ако стената не издържи ,в центъра на града ще има 2 метра вода ,а по близките селца и квартали ще бъдат ,направо отнесени .

Сега съм далеч от Перник ,старая се да съм максимално спокоен ,но след като знаеш такива неща ,няма как да не ти трепва сърцето и да не се притесняваш за близките си .

Дано природата се смили и ни остави на мира .

Да така е ,но зависи как са строени .Перник ,едно време беше един ,от най-големите промишлени зони на България .Хората от другите градове идваха да работят в Перник и имаше огромна нужда от ново строителство .За перничани е "всеобща тайна" ,как са строени тези блокове с какви срокове и какво качество .Аз съм кореняк перничанин и също живея в такъв блок .Повечето от тези блокове ще станат ,както американските гета.

Никъде ,по никоя медия не чух ,да се казва за основните притеснения на перничани .

За да разберете за какво става на въпрос и защо народа се страхува толкова и е в паника ,ще дам съвсем кратко обяснение .

Във Перник имаше 4 работещи мини ,за добив на въглища в ,които в продължение на много години се работеше на 3 смени ,тоест нон стоп , в една от тях ,самият аз работих 10 години като копач .

Пак" всеобща тайна" е ,че Перник е подкопан целият . Между нас миньорите все се бъзикахме ,че сме оставили Перник на върховете на индиански палатки .А ,както се знае природата ,празно не държи .

Та ,този път се разминахме с малко,не дай си боже ,силата на труса да е по-голяма,което е напълно възможно и половината град ще пропадне .

Язовира от ,които черпим вода , е в подножието на Витоша .Изчислено е ,че ако стената не издържи ,в центъра на града ще има 2 метра вода ,а по близките селца и квартали ще бъдат ,направо отнесени .

Сега съм далеч от Перник ,старая се да съм максимално спокоен ,но след като знаеш такива неща ,няма как да не ти трепва сърцето и да не се притесняваш за близките си .

Дано природата се смили и ни остави на мира .

Изказвам лично мнение! Постът Ви, много ми хареса!

Но ако го беше писал журналист, положението щеше да изглежда почти като земетресението в Япония!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Петър Дънов: Лошите мисли докарват земетресения - http://videlei.com/info/?e=36 Хилядолетна тенденция е цивилизацията да се мести от изток на запад, а заедно с нея и земетресенията, твърдят последователи на Дънов: от Китай и Индия към Персия, Египет, Гърция, Европа, Щатите.

Петър Дънов: Лошите мисли докарват земетресения - http://videlei.com/info/?e=36

Хилядолетна тенденция е цивилизацията да се мести от изток на запад, а заедно с нея и земетресенията, твърдят последователи на Дънов: от Китай и Индия към Персия, Египет, Гърция, Европа, Щатите.

А защо в Германия няма земетресения? :rolleyes:

Много ми е чудно при това некадърно строителство едно време, как така нямаше нито една паднала къща?

Грешиш.

При голямото земетресение във Вранча, в Свищов се срути студентско общежитие и имаше жертви.

В Стражица бяха разрушени много къщи, но при друго земетресение, пак във Вранча.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

В Перник първия и втория трус бяха доста силни. Аз живея на първия етаж и се силно усети, а да не говорим на по-горните, където щетите са ОГРОМНИ. Дори в момента се усеща малко. В такава ситуация ако живееш на по-горен етаж не трябва да се мърда оттам защото стълбите първи падат.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Това са леки и слаби земетресения, което е съвсем нормално, защото Германия е разположена върху слабо земетръсна зона.

В Германия никога не е имало разрушителни земетресения.

Скала_на_Рихтер

Земетресенията в Германия

За мен мистични причини за земетресенията не съществуват.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

природните бедствия тепърва започват, северния полюс отива към Сахара, оста на земята се премества.

За мен мистични причини за земетресенията не съществуват.

Щото и за мен. Дори виж Мая Попова какво пише: http://mayapopova.info/?p=8421

и коментара на БЛИЦ - http://www.blitz.bg/news/article/140191

Щото и за мен. Дори виж Мая Попова какво пише: http://mayapopova.info/?p=8421

и коментара на БЛИЦ - http://www.blitz.bg/.../article/140191

Няма да коментирам нито едното нито другото, защото не съм сигурна и в двете.

В едно съм сигурна - никой не може да каже с точност кога, къде и колко силно ще бъде едно земетресение.

Такива прогнози не са в помощ на никого, а огласяването им причинява страх и паника.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.