Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

Е как да спя така...а утре съм на бачкане първа смяна. Постоянно люлее...40 минути стоях долу качих се и пак почна! http://btvnews.bg/bulgaria/incidenti/silno-zemetresenie-be-useteno-v-sofiya.html

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е как да спя така...а утре съм на бачкане първа смяна.

Постоянно люлее...40 минути стоях долу качих се и пак почна!

http://btvnews.bg/bu...o-v-sofiya.html

бързо качвай жената в спалнята и почвайте....тъкмо няма да се напрягаш.....!

Ти се смееш, но чувството особено, когато си на 8-мия не е много приятно ! :) Особено като не си подготвен за такива неща. Първоначално си казах тея съседи какво са се разтропали такива...ама после като светнах и ми стана ясно...

Ти се смееш, но чувството особено, когато си на 8-мия не е много приятно ! :)

Особено като не си подготвен за такива неща. Първоначално си казах тея съседи какво са се разтропали такива...ама после като светнах и ми стана ясно...

както вече казах - аз съм на 6-тия и знам какво е чувството...но след като мина и жените се успокоиха, какво ни остава освен сарказма ?

А на перничани какво ще им причинят в следващите дни, не ми се мисли...олеле !

При нас се усети слабо.Само леко се разлюля полилея.Добре че беше съпругата ми да ме събуди, че да "констатирам" събитието.Интересна работа,как някой хора са по-чувствителни за тези неща.Иначе както се казва тя "спи като пън" (дано не прочете това), а сега как усети това леко разлюляване...

Редактирано от krali (преглед на промените)

и пак...няма ли да спре най сетне

и пак...няма ли да спре най сетне

да бе, пак ме събудиха....но било нормално да има вторични трусове още известно време....така че не се притеснявай....

Както каза един пич от друг форум: "споко, засега няма опасност, това е учение, само рутинен тест на HAARP, не се предвижда засилване на мощностите, съответно няма опасност за населението" (засега) ;-)

Пфу, морска болест хванах тука на осмия етаж... :D Доволно си полюля, първия трус беше наистина зверски. Всички врати на гардероби в апартамента зеят отворени, хубаво, че няма паднали чаши. Разни откачалки от блоковете бяха наслизали и дуднеха долу на паркинга, как ли пък не, ще слизам... То щом от първия трус не сме се срутили, нема страшно... :wink12:

Нощес падаха предмети, отваряха се чекмеджета, врати на гардероби и др., а живея на петия етаж.

Котарака и досега е уплашен, но на пинчерката въобще не и пука.

Интересното е, че евакуирайки се, някои комшии ползваха асансьор?! :no-no:

Ние си седяхме вкъщи и следяхме новините.

Според тоя сайт и информация от радиото, има затихващи последващи трусове, което, дай боже да е така, е индикация, че най- силното е минало.

Дай боже да се прави, но няма гаранция, че няма да ни разлюлее по-силно.

Аххххх 11-тия етаж на 16 етажен блок... Чудесно изживяване. Един стенен часовник с махало даже взе, че проработи и цяла нощ ми трака... И само ме люлееше. А сега трябва да тръгвам за работа. А работя... В Централното управление на един от застрахователите, имуществено застраховане... И колежката е отпуска тая седмица и всичко пада на мой гръб. Ше ни разцепят от щетички и нови застраховчици и въпросченца... Недоспал, луеко изнервен и очаквам мноого работа. Чудо просто................ Да си изкажа мъката...

Столичният зоопарк предупреди за земетресението

Птиците в зоологическата подивели, чакалите виели преди първия трус

Столичният зоопрак предупреди за земетресението, разлюляло София около 3 часа през нощта. Животните буквално се превъзбудили преди първия трус. Птиците в зоологическата подивели, чакалите виели. Това обяви пред БЛИЦ директорът на столичната зоологическа градина Иван Иванов.

“Охраната ми каза, че птиците и чакалите са били много превъзбудени. Птиците летели нервно, а чакалите виели, обясни Иванов. – По сградата на зоологическата градина няма разрушения. В моя кабинет се напука една стена, защото съм в паянтова сграда.”

Шефът поясни още, че в 3,30 часа е направил обход и забелязал възбуда в поведението на животните. “Направи ми впечатление това, че в езерото всички птици се бяха скрили в храстите. Дори и пеликаните, а за тях това е нетипично. Обърнах специално внимание на терариумите, защото те са под наклон, но всичко е нормално. Проверих и конфискуваните животни, при тях също няма проблеми”, обясни още шефът на зоопарка.

Той допълни, че котката му била силно превъзбудена преди първия трус и се държала нервно и нетипично.

Калин КАМЕНОВ, БЛИЦ

blitz.bg

Моят котарак и досега е превъзбуден... :(

ако бях на компа сега нямаше да ви пиша -

изпопадаха книги и сервизи от секцията, тонколоните, още съм в шок

дано няма повече трусове ама не съм сигурна -

писаната не излиза и не излиза, а погледа й е обезумял

освен да се молим друго не ни остава

:help:

Синът на Стефан Данаилов за земетресението: Бог ви говори

Мира Баджева: Ни куче излая, ни звук на животинка...

Синът на Стефан Данаилов не пропусна да интерпретира природното бедствие от свой ъгъл и призова на стената си във Фейсбук за спокойствие.“Не се страхувайте, Бог ви говори. Обичайте вашия най-велик Бог повече от собственият ви живот. Ще имате вечен Живот с Бог. Лека!”, пише Владимир Данаилов: “Пускайте се! В най-добри ръце сте!”, зове той.

На другата крайност е историята, която пресъздава оперната певица Александрина Пендачанска, която малко след земетресението се свързала със съпруга си – журналиста Найо Тицин: “Ужасно е да говориш по Skype на 2000 км в момента, в който любимият ти мъж казва "Тресе се!!! Адски се тресе" - и да не можеш да направиш нищо... И после добавя "Чакай, да видя стълбите... дали са тук..." А аз се побърквам и нищо не мога да направя!.... Хора! Мисля ви там всичките! Няма да мигна и продължавам да се моля!”, пише тя.

Противно на всички ентусиасти, потърсили успокоение в интернет, пернишката мис България Антония Петрова не отрони и дума за земетресението, което бе усетено най-силно в родния й град. Последната й публикация във Фейсбук отразява снимки от лъскавата сватба в Москва.

Земетресението е докарало тв-водещата Мира Баджева до поезия: “Миг преди да разлюлее така, тишината на нощта сякаш стана по-дълбока. Ни куче излая, ни звук на животинка... Преди Земята да ни залюлее, всичко се стаи. После сърдита, мощна изригна. Всички ни събуди този грохот, тази ръмжаща опасност ни опули посред нощ. Майките притиснаха децата си, мъжете притеглиха жените си, всички помислихме за близките, приятелите си - добре ли са, изплашиха ли се? И така, прегърнати от земните недра, в заплашителния трепет на Земята, за пореден път разбрахме, колко много нужда имаме един от друг”, пише тя на стената си във Фейсбук.

blitz.bg

Оф, хайде стига глупости де... Визирам малоумните публикации, касаещи някакви измислени личности. Малко по-сериозно нека подхождаме към ситуацията, ако е удобно.

Снощният трус – най-силен от 1917 г. насам в Софийско

Регистрирани са над 20 вторични труса

Земетресението от тази нощ с магнитуд от 5,8-5,9 по Рихтер в района на Перник е най-силното от 1917 г. в Софийско. Снимка: архив, Reuters

Земетресението от тази нощ с магнитуд от 5,8-5,9 по скалата на Рихтер в района на Перник е най-силното от 1917 г. насам в Софийския регион.

Тогава е бил регистриран земен трус от 5,5 по Рихтер. Това съобщиха за БТА дежурните сеизмолози в Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.

Според тях от 3 часа през нощта досега са регистрирани над 20 последващи труса, като четири от тях са усетени силно и в София.

Учени от института по геофизика при БАН са заминали за мястото на епицентъра на земетресението в района на Перник, за да установят на място какви са щетите.

dnes.bg

Оф, хайде стига глупости де...

Визирам малоумните публикации, касаещи някакви измислени личности.

Малко по-сериозно нека подхождаме към ситуацията, ако е удобно.

Ето го сериозното...

И какво толкова е станало? Земетресение. Нормално е и хора и животни да са стресирани. Още помня 1977 г. когато гледах как нашият блок се огъваше като змия,а отсреща блока имаше странично отклонение около метър. Бях се разчекнал да пазя телевизора и галона с с уиски да не паднат. И най интересното беше,че тогава четях списание Космос и статията беше "Когато земята се люлее" :D Сега го проспах :ohmy:

Публикувано изображениеСилно земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер е станало във вторник близо до българската столица София, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS).

Според сеизмолозите, епицентърът на земетресението се намира на 24 км западно от София, в пернишкия разлом. Центърът на трусовете е бил разположен на дълбочина от 9,5 километра.

Трусовете, които са започнали в 3 часа местно време са усетени в цялата страна. Няма жертви и пострадали.

Според USGS половин час по-късно е имало силен вторичен трус с магнитуд 4.9.

Много от жителите в засегнатия район са стояли на открито до сутринта.

БАН: Подгответе се, чака ни седмица трусове

Публикувано изображение

Около седмица ще продължат вторичните трусове след силното земетресение със сила 5,8 по Рихтер от 3 часа тази нощ.

От Сеизмологичния институт към БАН предупреждават да се настроим не само психически, но и като подготвим домовете си. Трябва да се отстранят всички предмети, които има опасност да паднат.

Вторичните трусове може да достигнат до 4 по Рихтер.

БАН успокояват, че при тях няма опасност за разрушения, но все пак трябва да се внимава от падащи предмети.

До момента са регистрирани над 20 вторични труса. 4-5 от тях са били със сила над 4.

Най-успокоителната информация на БАН, в случая е, че толкова силен трус, като този от 3 часа, няма да има.

Перничани се изнасят към планината

Публикувано изображение

Жителите на град Перник се изтеглят в посока по-високите планински население места включително към селата Рударци и Кладница.

На главния път се забелязват микробуси на местните маршрутни линии, които са препълнени с хора и провизии. Транспорт за София от Кладница все още няма.

Гражданите са излезли пред къщите и блоковете. Голяма част от хората са в колите си, без да знаят какво да правят и накъде да отидат. Усеща се засилено напрежение и тревога. В целия град има засилено полицейско присъствие и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Периодично се усещат силни трусове, последният от които беше в 05.12 часа. Въпреки уверенията на властите, масово хората се притесняват, все повече от слухове за това, че стената на язовир "Студена" е напукана. По последни данни на властите поводи за такива опасения няма. actualno.com

Редактирано от exhausted (преглед на промените)

Пфу, морска болест хванах тука на осмия етаж... :D Доволно си полюля, първия трус беше наистина зверски. Всички врати на гардероби в апартамента зеят отворени, хубаво, че няма паднали чаши. Разни откачалки от блоковете бяха наслизали и дуднеха долу на паркинга, как ли пък не, ще слизам... То щом от първия трус не сме се срутили, нема страшно... :wink12:

Аз извадих горе долу твоята логика. Последно съм изскачала от леглото така при взривовете в Челопечене.

В 3:04 подскочихме и двамата / тримата - и котката / от леглото, разходихме се до терасата, надникнахме, пих вода и легнахме да си доспим. В коридора лудницата беше пълна. Тичаха хора, звъняха телефони.

В 4:33 аз и котката подскочихме още веднъж и толкоз. Приключи се.

Приключи се.

при нас не -

не знам твоята къде е и как е, но моята продължава да трепери и не излиза и гледа обезумяло

:(

Четири са големите земетръсни зони в България

Публикувано изображение

Публикувано изображение

На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят земетресения от 7 и по-висока степен.

1. Крупнишко-Кресненско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1904 г. Прогнозиран магнитуд – 7-8 степен по Рихтер (X-XI по Медведев-Шпонхойер-Карник). Цикъл на повторяемост – неизвестен.

Това е огнището с най-висок енергиен потенциал в страната и един от най-високите в Европа.

Най-застрашени населени места – Кресна, Благоевград, Сандански, Петрич.

2. Шабленско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1901 г. Прогнозиран магнитуд – 7-7,5 степен (IX-X по МШК). Цикъл на повторяемост – неизвестен.

Най-застрашени населени места – Шабла, Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Варна.

3. Горнооряховско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1913 г.

Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.

Най-застрашени населени места – Горна Оряховица, Велико Търново.

4. Пловдивско-Чирпанско (Маришко) земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1928 г. Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.

Най-застрашени населени места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора.

Освен горепосочените най-рискови огнища страната има и множество по-малки опасни, с възможен максимален магнитуд на трусове от 6,5 до 7 степен.

Такива са Софийското, Провадийското и Ямболското огнище.

Аз извадих горе долу твоята логика. Последно съм изскачала от леглото така при взривовете в Челопечене.

В 3:04 подскочихме и двамата / тримата - и котката / от леглото, разходихме се до терасата, надникнахме, пих вода и легнахме да си доспим. В коридора лудницата беше пълна. Тичаха хора, звъняха телефони.

В 4:33 аз и котката подскочихме още веднъж и толкоз. Приключи се.

Не ви плаша колеги ама не си правете такива изводи. Земетръсите са непредсказуеми и неконтрилируеми. Това може да е само предвестник на нещо страшно, а може и да е най - голямото за 1000 години напред ... Но историят помни много случаи, в които вторичните трусове са разрушителните, а не първичните. Но не мисля, че в БГ след като редовно си ни друса ( което ще рече, че масива се разтоварва от напрежението ) ще има нещо по - сериозно от това, даже това ме изненада ...

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.