Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

...

Не се заяждам ни най - малко, просто ми е интересно. И единственото предположение ми е в коментара ако не е заради това няма да гадая Вашите мисли. Послесловът ви не го разбрах имате информация ( доказателство ), че сте прав обаче няма да го кажете - усещате ли колко абсурдно звучи това. "Знам го ама няма да го кажа". Лично Ваш избор си е дали да говорите празни приказки или да ги подплатите с доказателства - повтарям не се заяждам и ще ми е много интересно да се обогатя с информация надеждна за истинската степен на земетръсите...

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

http://www.habermoni...ulgaria/174118/

http://www.habermoni...ulgaria/174175/

Втория линк е от един и същи сайт.

P.S. Това беше и първата информация, която научих за земетръса, докато се рових в нета, преди нашите заспали медии да обявят някаква информация.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

...

Отново държа да отбележа, че не се заяждам, но не ти ли е малко съмнителен източникът в сайта е посочен като (Agencies) ама кои точно ... Отвори "http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/" и "http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/list.php" и "www.emsc-csem.org/" - като последният сайт няма да ти го отвори защото в момента е претоварен предполагам от италианците, разбирам ги много е плашещо това, което им се случва от сутринта до сега имат през около 20-30 мин. над 4 по рихтер :(

П.П. Моята първа информация беше от USGS и колкото и да е странно първата бг медия отразила земетръса беше радио Хоризонт, за което им благодаря защото самият аз нощувах навън и бях поизплашен :(

Отново държа да отбележа, че не се заяждам, но не ти ли е малко съмнителен източникът в сайта е посочен като (Agencies) ама кои точно ... Отвори "http://earthquake.us...arthquakes/map/" и "http://geofon.gfz-po...eqinfo/list.php" и "www.emsc-csem.org/" - като последният сайт няма да ти го отвори защото в момента е претоварен предполагам от италианците, разбирам ги много е плашещо това, което им се случва от сутринта до сега имат през около 20-30 мин. над 4 по рихтер :(

П.П. Моята първа информация беше от USGS и колкото и да е странно първата бг медия отразила земетръса беше радио Хоризонт, за което им благодаря защото самият аз нощувах навън и бях поизплашен :(

Не вярвам да има причина да лъжат - Вие казахте да Ви посоча и аз го направих. А иначе по въпроса за Италия - отворих преди малко сайта и като видях - при тях е цяло "приключение". Нас ако ни подхване така, не знам...

Въпреки че тру с магнитут до 4.0 се счита за слаб.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Той се счита за слаб, но днес имат 2 над 5 :( А и има разлика от 5 до 5, защото тук играят важна роля факторите: - дълбочина на епицентъра - дали е хоризонтално или вертикално - какъв вид е тектонично или някакъв друг вид и т.н. Понеже съм атеист ще кажа само съдбата да ни е на помощ :) При нас не се притеснявайте защото постоянно имаме микротрусове пък в момента и не чак толко микро и масивът се разтоварва от напрежението. Опасност на теория почти няма, но да не забравяме че и японците още не могат да предвидят и вещеят земетресения камо ли ние :(

Той се счита за слаб, но днес имат 2 над 5 :( А и има разлика от 5 до 5, защото тук играят важна роля факторите:

- дълбочина на епицентъра

- дали е хоризонтално или вертикално

- какъв вид е тектонично или някакъв друг вид и т.н.

Понеже съм атеист ще кажа само съдбата да ни е на помощ :) При нас не се притеснявайте защото постоянно имаме микротрусове пък в момента и не чак толко микро и масивът се разтоварва от напрежението. Опасност на теория почти няма, но да не забравяме че и японците още не могат да предвидят и вещеят земетресения камо ли ние :(

Между другото от БАН, ще изследват, защо земетресението в Перник е било хоризонтално, а не вертикално. Според мен, Вертикалното е по-малко опасно.

Между другото от БАН, ще изследват, защо земетресението в Перник е било хоризонтално, а не вертикално. Според мен, Вертикалното е по-малко опасно.

Не само според теб, защото е така. Хоризонталните са много по - опасни. БАН са отдавна атрофирали мозъци, за съжаление - не ми се иска да е така, но фактите са си факти. Дано си спомнят как се правят изследвания и да реагират адекватно на това информационно затъмнение, в което сме защото народът има нужда от информация, за да се успокои. Но още веднъж искам да Ви кажа - не се бойте каквото е писано да става ще става природата си знае най - добре, въпреки че напоследък все по вярвам в HAARP от колкото в природата като причина за тези земетръси и природни катаклизми :( Но да не изпадаме в световните конспирации.

http://dnes.dir.bg/n...o-11246213?nt=4

Евакуираха спешно сграда в центъра на Перник

Носеща колона на петия етаж в сградата на бившия Синдикален дом в центъра на Перник е поддала и всички служители от сградата са евакуирани, съобщи БНР. В 13-етажната сграда се намират регионалните синдикални централи на КНСБ и "Подкрепа" и местната кабелна телевизия "Кракра", която е спряла излъчването си.

Сградата на синдикалния дом е обезопасена още сутринта, след вторичния трус от 10,23 часа, съобщи за “Фокус” главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН).

По думите му – получен е сигнал за компрометирана носеща колона в сградата на синдикалния дом.

По тази причина, служителите на пожарната са обезопасили сградата.

„Ограничен е достъпът, проверени са помещенията, изключено е електричеството и са повикани специалисти, които ще се произнесат за това – до каква степен е компрометирана носещата колона. Все още няма информация какво е заключението на експертите”, каза Николов.

Два трафопоста са пред срутване, сградата на Първо ДКЦ е в лошо състояние след земетресенията.

Със заповед на кмета на Перник Росица Янакиева сряда - 30 май, е неучебен и неприсъствен ден за всички училища, детски заведения и обслужващи звена на територията на община Перник.

Заповедта е на база Закона за защита от бедствия и във връзка със създалата се напрегната психологическа обстановка в града след земетресението днес от 3,8 по скалата на Рихтер, уточняват от общината.

След труса, матурата в Перник бе временно прекратена, но после децата поискаха да се върнат и да си довършат изпита.

Гражданска защита предупреждаваше хората с мегафони да запазят спокойствие.

От 30 май специализиран екип от кардиолози от столичната болница "Света Екатерина" ще преглежда безплатно перничани, съобщиха от общината. Хората, които имат оплаквания вследствие на земетресението, ще могат да се прегледат в сградата на Общинския младежки дом от 10.30 ч., предаде БТА.

Министерският съвет ще обсъди на редовното си заседание утре възможностите за отпускане на еднократни помощи на хората, пострадали от земетресението на 22 май.

Това е помощта за най-неотложни нужди на хората. Тя е 325 лв. по Закона за социалното подпомагане, каза по-рано министър Тотю Младенов.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

Хайде да разведря малко обстановката. Приемете го и като офтопик.

На 23, след като чух за земетресението в Перник и София изпратих милата си женичка да погостува на сестра си в София. Чувам, всеки ден тръскало сгради, комини, хора, каруци.... Даже и около26 някой написа че освем земетресение се е появил в този край и смерч. Много се зарадвах, защото телефона ми мълчеше няколко дена като ням.Хубаво, но нещеш ли вчера моята кикимора взе, че ми се обади. А аз глупака, си мислех, че вече съм се оттървал. Ей хора! Туй жената нищо не я плаши! Жалко, че пак трябва да ходя до автогарата да я посрещам! Ами...отивам. И природните бедствия не са ми от полза. Живи и здрави и приятна вечер на всички ВАС!

Шегувам се! Но и се надявах!

P.S. Ако недай си Боже е узнала за ей това министерско разпореждане:"Това е помощта за най-неотложни нужди на хората. Тя е 325 лв. по Закона за социалното подпомагане, каза по-рано министър Тотю Младенов. " веднага някъде по центъра се е наредила на опашка. Който я познава, моля да и предаде да хваща автобуса, защото вече 3 часа чакам за някой лев!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

И моята жена бе в София.Ей, нищо не ги плаши тези жени. :) А, ти си чакай за помощите.Знаеш ли една жена от колко,, Неотложни нужди ,, има нужда :D

Редактирано от me4opuh (преглед на промените)

И моята бе в София.Ей, нищо не ги плаши тези жени. :) А, ти си чакай за помощите.Знаеш ли една жена от колко,, Неотложни нужди ,, има нужда :D

След 38 години брак, накрая узнах. И сега се чудя къде ми е бил акъла, че съм искал да се женя! Ама, то по хората ходело и като гледам че всеки го прави, та и аз! "Барабар Петко с мъжете" както се казва.

След 38 години брак, накрая узнах. И сега се чудя къде ми е бил акъла, че съм искал да се женя! Ама, то по хората ходело и като гледам че всеки го прави, та и аз! "Барабар Петко с мъжете" както се казва.

Трябва да се опита от всичко.Не трябва да се съжалява.

Ееее, сега вече знам, че не съм само аз на този хал. Между другото, преди малко съобщиха, че пак е ударило.

Между другото, преди малко съобщиха, че пак е ударило.

Разтресе към 8.30 съвсем леко - усетих го.

Разтресе към 8.30 съвсем леко - усетих го.

или и това съм проспала, или след 5.8 с писаната вече не ни правят впечатление малките

:D

Лошото време определено ми влияе по-зле от земетресенията, но явно при повечето хора е така. :)

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Президентът:

Графиките на трусовете показват, че Господ е българин

Публикувано изображение

Графиката на земетресенията през последните 60 години доказват, че Господ е българин, заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с ръководството на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Българите трябва да знаят, че има учени и държавни институти, които трябва да се слушат, да се гледат фактите, а не врачките, каза той, след като получи от учените там актуална информация за сеизмичната обстановка в страната и разяснения за процесите.

Видяхме работеща система, която регистрира на секундата процесите, това е информация, събирана в продължение на десетки години, отбеляза президентът и добави, че е впечатлен от видяното.

Графика за земетресенията в региона от последните 50-60 години показва, че най-малко трусове се случват у нас, в сравнение с по-интензивните зони в Гърция, Италия и Румъния.

Между земетресенията в Италия и в България няма нищо общоосвен че съвпадат по време, но това са различни процеси, каза държавният глава, като обобщи получените от учените разяснения.

Експертите обясниха, че характерът на земетръсните огнища е коренно различен и не бива да се търси връзка. В Италия два пласта на земната кора се срещат и се притискат, а в България има разтягане.

Докато те му обясняваха процесите в една от стаите, прозвуча аларма и компютрите и уредите сигнализираха за слабо земетресение в Солун.

Не трябва по никакъв начин да изпадаме в паника, тя е лош съветник, призова Плевнелиев. По думите му хората имат повод да бъдат притеснени, но "държавата следи също внимателно нещата" и "правителството реагира".

Директорът на института проф. Николай Милошев обясни на президента във връзка с последващите трусове, че и до момента "всичко върви като по учебник".

Лошото, по думите му, е, че този учебник е с "мрачни краски" особено за хората от централния засегнат район и по отношение на вчерашното съвпадане на труса с провежданата матура в Перник.

Силното земетресение от 22 май с магнитуд 5,8 е много специфично, но значително по-бързо се осъществява процесът на затихване на сеизмичното огнище, в сравнение с нашите сеизмични зони, които сме проследили напоследък с всичките им микроземетресения. Това обясни и доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в института.

Например, при земетресението в Стражица от 1986 г. осезаемите усещания у местните хора продължиха три-четири месеца след него, но в продължение на година и нещо регистрирахме последващи трусове, коментира сеизмологът.

Попитан дали има опасност земетресенията в Перник да активизират и Витошкия разлом, доц. Ботев каза, че в института е обсъждана възможността в най-скоро време да се направи кампания за по-детайлни изследвания по въпроса. Последната кампания на Витошкия разлом е от 2008 г.

Поведението на постоянно действащите перманентни станции обаче категорично показва, че няма натрупване на сериозни напрежения в разлома, а тези, които се натрупват, се реализират, обясни сеизмологът.

Преди година и половина имаше земетресение във Витошкия разлом с магнитуд около 4 или 3,8 по Рихтер, а преди още една година и земетресение от 3,9 по Рихтер.

Затова е добре, че се освобождава енергия, както и че няма данни за натрупване на енергия във Витошкия разлом, обобщи доц. Емил Ботев. Той също изключи връзка между трусовете в Италия и България.

Запитан за планираното му участие в заседание на кризисния щаб, който ще се бъде на място в Перник, президентът Плевнелиев обясни, че институцията активно следи процесите от самото начало.

"Утре ще отидем на заседание на кризисния щаб, за да можем на място да видим обобщената информация. До днес течеше процесът на взимане на решения в държавата по какви механизми и с колко ще могат да бъдат обезщетени хората", каза Плевнелиев. По думите му ще има остойностяване на всяка щета.

Запитан защо чак сега ще посети пострадалите райони в Пернишко, президентът подчерта, че още от Исландия по време на пътуването му към САЩ процесът се следи.

Той припомни, че президентът не е изпълнителна власт и че той "отива тогава, когато има окончателно и крайно решение на държавно ниво".

"Предложението да се оповестява за земетресения с помощта на мегафон е една емоционална позиция. Защото когато стане едно земетресение, докато извадим мегафоните, за да съобщим за него, то отдавна ще е отминало, ще е взело своите жертви и нанесло щети", заяви за БГНЕС дългогодишният председател на БЧК Христо Григоров.

Миналата седмица беше предложено полицейски патрули при по-силно земетресение с мегафони да съобщават официалната информация за земния трус, която ще се издава от Геофизичния институт на БАН.

Григоров смята, че страната ни се нуждае от една сериозна система за оповестяване, каквато съществува на много места по света.

"Например в Япония. Там от оповестяването до земетресението има няколко секунди. Всичко това е въпрос на една правилна вътрешна организация. И тук не става дума само за земни трусове, но и за други видове природни бедствия - от големи пожари до наводнения", обясни председателят на БЧК.

Григоров смята, че използването на мегафони може да бъде полезно, ако имаме пропукване на язовирна стена, например.

vesti.bg

Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб

Трусът се е развил по благоприятен начин, отчита доц. Емил Ботев

Механизмът на земното разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб. То е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост, коментира пред БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

"Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции”, коментира сеизмологът.

Той поясни, че именно затова не е имало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Доц. Ботев припомни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, отбеляза доц. Ботев.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.

dnes.bg

Осем милиона тренират за 8,0 по Рихтер в Перу

Публикувано изображение

Столицата Лима е на брега на океана. Там живеят повече от 8 милиона жители, които се включиха в организирана симулация на земетресение, последвано от цунами. Ако беше реално това бедствие, при липса на превенция може да доведе до 50 хиляди жертви, според властите.

Гражданската защита оцени щетите от този фиктивен трус с продължителност 60 секунди на 50 хиляди загинали, два милиона ранени и 200 хиляди разрушени къщи.

"Тази равносметка е най – лошият от сценариите, ако не се подготвяме", обясни кметът на Лима, Сузана Виларан, която по съвместителство е отговорникът за Гражданска защита.

Големият град е разположен в пустиня и е обкръжен с бидонвили.

С масова евакуация на жилища и плажове, фалшиви загинали и ранени и летящи линейки – така хиляди столичани се включиха в мащабна репетиция на действията, които трябва да предприемат в случай на тревога заради магнитуд 8,0 по Рихтер.

"Ние излязохме от болницата бързо, но организирано, евакуирайки десетки пациенти", разказва Милагрос Перес, лекарка в детско отделение, която бе излязла на улицата – най - сигурното място по време на земетресение - според спасителите.

Госпожа Перес и 80% от населението на Лима се включиха в тренировките организирани на национално равнище.

Страхът от силно земетресение в Лима е силен.

Столицата често е разлюлявана от трусове със средна интензивност през последните години, но градът не е преживявал мощен трус от 250 години.

Ако при известна цикличност на трусовете, продължава "сеизмичната тишина" /както наричат явлението учените/, това увеличава възможността земетресение с голяма интензивност да се случи във всеки един момент.

"Значи столицата на Перу, изцяло разрушена от земетресение през 1746 година, днес не е "готова" за голяма катастрофа", добавя кметицата.

Публичните сгради са обзаведени с указатели към сигурните места и табели показват пътищата за евакуация при цунами, но "симулациите са полезни, така знаем, че земята може да се разтърси всеки момент", обяснява Клаудия – адвокатката, която също взе участие в тренировките.

Земетресението от 28 октомври 1746 година опустошава тогавашния град. Загиват между 15 хиляди и 20 хиляди души. Цунами довършва бреговата зона – там, където днес е аерогарата.

vesti.bg

БСП е по-голямо бедствие от земетресението

Най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник и всички останали, а безотговорното, безхаберно управление на БСП. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

actualno.com

Понякога си мисля, че ако няма БСП, няма да има и ГЕРБ...

А аз си мислех друго: Ако нямаше никакви партии щяхме да живеем "една степен " по -добре!Земетресение у нас продължава минута, пет, ден, седмица но тези партии така ни люлеят, че вече 22 години не се усещаме!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.