Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

Благодаря Ви! И на Вас пожелавам много здраве и щастие - мисля че другото е постижимо ;) До колкото до източници те не са интернет за съжаление, а стари руски учебници преписани от български "автори", както по всяка дисциплина така и по геология са същите. До колкото за цикличността по назад във времето няма как да знаем какво е ставало преди института по геология към БАН да започне своята работа и измервания. За по - назад във времето може да кажат само археолозите и то големите земетресения - тези от порядъка 0-7,8 по Рихтер няма как да ги разбирем дали ги е имало или не. Също така и японците не успяват да докажат каквато и да е закономерност при земетръсите и се съмнявам в този форум да измислим ние някаква закономерност при тях. Хубав ден Ви желая!

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

До колкото до източници те не са интернет за съжаление .... и се съмнявам в този форум да измислим ние някаква закономерност при тях.

Публикувано изображение

Това е страница, която прави прогнози и предсказания за вероятни земетресения.

Информацията в таблицата може да бъде променена по всяко време поради сеизмичната дейност на земята.

Коефициентите се изчисляват със сложни математически алгоритми и се базират на статистика и теорията на вероятностите от USGS - серия данни.

В този web сайт на земетресения по света може да видите прогнозите за следващите 48 часа на планетата.

http://www.world-ear...ethq_prediction , http://www.world-earthquakes.com/

Какво ни чака? Трусовете повдигнали земята с 15 см!

Няма нищо учудващо или страшно в това. Според данни от една статия, която четох преди време, Алпите се издигат с около 5 см на година.

Ама Вие сериозно ли? Ако можеха да се прогнозират земетресение дори с 10 % точност нямаше да има толкова жертви на тези природни бедствия всяка година. Не се излагайте така ... Абсолютно сайт тип вестник ШОК и УЖАС :D Поне да се поразсмея става пък и според сайта който предлага погледнете вероятността:

ZONE PROBABILITY COMMENTS ALASKA 0.0005071855 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours ARGENTINA 0.0004784102 % Some seismic activity may occur for the next 48 hours CHILE 0.0005245468 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours CHINA 0.0005116097 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours DOMINICAN REPUBLIC 0.0004238512 % Some seismic activity may occur for the next 48 hours FIJI 0.0009329886 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours JAPAN 0.0010763491 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours KURIL ISLANDS 0.0004496251 % Some seismic activity may occur for the next 48 hours MEXICO 0.0005201147 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours MOLUCCA SEA 0.0004099219 % Some seismic activity may occur for the next 48 hours PAKISTAN 0.0004544556 % Some seismic activity may occur for the next 48 hours PERU 0.0005115159 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours PHILIPPINES 0.0009786272 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours SUMATRA 0.0005014789 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours TAIWAN 0.0005022524 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours TURKEY 0.0010500181 % Very low seismic activity may occur for the next 48 hours

Направо е много точно да не говоря, че подвеждате аудиторията с това, което сте написали:

Коефициентите се изчисляват със сложни математически алгоритми и се базират на статистика и теорията на вероятностите от USGS - серия данни.

Базират се само и единствено на измерванията на USGS - USGS нямат статиска и теория на вероятностите нито пък база данни на тези измислени неща. Те само следят къде, какво става по света и го записват не си играят на Нострадамус.

Но е приятно, че ме развеселихте и без това е петък - но приповдигнахте настроението в мен още повече ;)

Няма нищо учудващо или страшно в това. Според данни от една статия, която четох преди време, Алпите се издигат с около 5 см на година.

А този камък е порастнал с 6 см за 10 г! Не е ли учудващо?

Чудо! Камък расте като жив човек! , Чудодеен камък расте в Горни Богров

Оф като бях в пубертета и на мен ми растеше нещо с по няколко сантиметра годишно, и то кораво като камъка в храма.(който каква точно връзка има с темата?). Принуден съм да докладвам предишният коментар на "agr", като комбинация от спам и насаждане на мистично религиозен фолклор, в тема и раздел, нямащи нищо общо с тези глупости! Всъщност дори няма да използувам съответният бутон, а според мен е нужно да се показва защо и какво не се толерира, така че ще остане само това предупреждение, което може и да се вземе под внимание.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Ако можеха да се прогнозират земетресение дори с 10 % точност нямаше да има толкова жертви на тези природни бедствия всяка година.

Но е приятно, че ме развеселихте и без това е петък - но приповдигнахте настроението в мен още повече ;)

И мен ме развеселихте. Все пак не вярвам на астролози, ясновидци и пророци като Лещански, Мая Попова и т.п. Но Все пак хвърлете едно око на патента на Виктор Боков и http://nadisa.org/. Никой не е по-велик пророк от Бог - нито NASA, DEMETER или USGS.

http://seismos-u.ifz.ru/survey.htm

Редактирано от agr (преглед на промените)

Хайде дайте малко по същество и стига поствали линкове към измислени сайтове, които никой некъде не ги брига (и не чете).

Нямаме нужда от евтина реклама на никому незнайни сайтове, "учени" и гадатели.

Перник, Перник, България

24 км ЮЗ от София

2012-06-14 23:14:22

Lat: 42.56°N; Lon: 23.09°E; Дълбочина: 10 км

Mag: 2.2

Много ми е чудно при това некадърно строителство едно време, как така нямаше нито една паднала къща?

Хахахаха точно тогава строителството е било най здраво слагано е по 3 метра пласт от бетон в стомана за основа по всеки блок. На баба ми и дядо ми блока е на 64 години и основите са изключително заздравени да издържат на земетрус до 8,5 по Рихтер. А сега строителството не прилича на нищо сравнение от тогавашното сугурен съм че ако беше друснало до 7,5 тези блокове и сгради от 90те и по новите щяха да са напукат до немай -каде. :eek:

сугурен съм че ако беше друснало до 7,5 тези блокове и сгради от 90те и по новите щяха да са напукат до немай -каде. :eek:

та той вече е напукан при 5.8 -

за какво говорим а

:angry:

...слагано е по 3 метра пласт от бетон в стомана за основа...

Не забравяй фактора, че панелките са строени от строителни войски, където са били някакви наборници и общо взето са се учили на тях. Особено заварките на арматурата са слаба част :(

Не забравяй фактора, че панелките са строени от строителни войски, където са били някакви наборници и общо взето са се учили на тях. Особено заварките на арматурата са слаба част :(

Но са ги учили и е имало контрол.

През демокрацията заварките на арматурата от кого се прави? От селяни ( в буквалния смисъл на думата) които, перефразирам ви, се учат на тях и не знаят що е туй "контрол".

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Нов трус в Перник

Земетресение от 3.0 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин в 07.50 минути. Епицентърът на труса е бил на 4 километра западно от Перник и на 28 километра западно от София.

Епицентърът на труса е бил на 10,6 километра дълбочина по данни на БАН и на 8 по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

...През демокрацията заварките на арматурата от кого се прави? От селяни ( в буквалния смисъл на думата) които, перефразирам ви, се учат на тях и не знаят що е туй "контрол".

И в двата случая строителството ни е некачествено. Не знам дали сте живели в панелки, но има фуги между панелите и всички възможни стени са криви. Това последното е валидно и за сегашното строителство. Работил съм на строежи и досега не съм виждал права стена. Всякакви кривини се прикриват със замазката, която може в единия край да е дебела един сантиметър, в другия да е 3 :) Но съм чувал и за по-фрапантни случаи :D

Земетресение в Симитли е регистрирано сутринта

Публикувано изображение

Земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер е било регистрирано в Югозападна България в 06.10 часа местно време, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Трусовете са били в близост до Симитли- на 4 км източно от града, на 17 км южно от Благоевград и на 90 км от столицата София.

Земетресението не е усетено от жителите, съобщи за Радио „Фокус” дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Епицентърът на труса е в село Долно Осеново. Земетресението е било с дълбочина 8 км. Това е трети трус в района на община Симитли за последните три дни.

focus-news.net, БТВ Там имаше и на 19 юни с М 2.3

Земетресение с магнитуд 3,6 по скалата на Рихтер е регистрирано край Разлог.

Това сочи справка в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Трусът е станал в 11.58 часа днес.

Епицентърът е на 91 км южно от София и 12 км западно от Разлог. Дълбочината е 10 км.

За момента няма данни за пострадали и материални щети.

dnes.bg

Сеизмологът Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН:

Днешното земетресение в района на с. Долно Осеново в Крупнишкото сеизмично огнище

е 1000 пъти по-слабо по енергия от Пернишкото.

Крупнишкото земетресение от 04.04.1904 година е най-силното в Европа досега.

Селата Крупник и Симитли са били изравнени със земята, но за късмет жертвите са били малко.

novinite.bg , Агенция "Фокус"

И в двата случая строителството ни е некачествено. Не знам дали сте живели в панелки, но има фуги между панелите и всички възможни стени са криви. Това последното е валидно и за сегашното строителство. Работил съм на строежи и досега не съм виждал права стена. Всякакви кривини се прикриват със замазката, която може в единия край да е дебела един сантиметър, в другия да е 3 :) Но съм чувал и за по-фрапантни случаи :D

Чак толкова много не знем за стгроитебството на сгради. Но, въпреки това, мисля, че може би е нармялно да има еднва разлика от 1 см. да 3 см. Не съм строителен инженер и не знам, как и по какъв стандарт са построени сградите и небостъргачите в Европа и по света. Но от моя скромен опит и спомени за онова време, съдя, че всички ( е, :) разбирайте думата в прагматичния й смисъл) сгради построени през социализам са на световно качество.

П.П. Фугата се запълва с каменит и аз, непрофесионалистката, смятам, че няма да имате проблем при земетръс, водотеч и др., оповавйки се на моя опит с каменита в много и разнообразни ремонтни дейности.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Публикувано изображение

Слаб трус в Перник

Продължават леките вторични земетресения в Пернишко след мощния трус от 5,8 по скалата на Рихтер на 22 май.

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България снощи, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 21,03 ч. снощи с епицентър на 25 км югозападно от София и на 4 км югоизточно от Перник с дълбочина 10 км.

Няма данни за пострадали и материални щети.actualno.com

Земетресение 3,1 по Рихтер до Варна

Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано по обяд днес на 46 км югозападно от Варна. Това показва справка на сайта на Средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът е станал в 13:17 часа. Епицентърът му е на 186 км югоизточно от Букурещ, на 46 км югозападно от Варна, 16 км южно от Провадия и на 3 км югоизточно от Дългопол. Дълбочината е 10 км.

24chasa

Значи като прочета новина "Земетресение с магнитуд 3,1 (до 4 са смешни) РАЗЛЮЛЯ еди кво си ... Какво е разлюляло лаица, безхаберни - журналисти?! То магнитуд 3,1 не може да бъде усетен освен от някой дето е на 10тия етаж и пак не е гаранция, че ще го усети... Камо ли да ЛЮЛЕЕЕЕЕЕЕ- люлеее ви се малкият мозък в големите кухи глави. АМАН от "журналисти"

П.С.: От друг сайт прочетох новината:"http://news.data.bg/2/bulgaria/354404"

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Слаби земетресения в България има ПОСТОЯННО. Въпросът е, че сега се използва необоснованата паника покрай земетресението у Перник, като се изтъкват иначе незабележимите малки трусове, които допреди пернишкото земетресение не са впечатлявали никой и са били извън медийното полезрение. Ако земетресението в Перник не беше се случило, никой нямаше да изтъква очевидното, на никого нямаше да му е интересно всяко дребно незабележимо трусче и те щяха да присъстват единствено в архивите и бюлетините на БАН.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Земетресение с магнитуд 4,4 е регистрирано тази нощ в района на Вранча (Източна Румъния), съобщи вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Трусът е бил на дълбочина 113 километра и е регистриран в 01,50 часа местно време.

Земетресението не е било последван от вторични трусове, уточняват от Националният институт по геофизика на Румъния.

По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 4,5 по Рихтер на 113 километра дълбочина, а епицентърът се е намирал на 145 км северно от Букурещ.

Данните на българския Геофизчен институт при БАН са за сила 4,6 по Рихтер и епицентър на 415 км североизточно от София на дълбочина 101,8 км, а като официален час е посочен 22,48 българско време вчера.

dnes.bg

2,7 по Рихтер до Перник

Публикувано изображение

Земетресение с магнитуд 2,7 бе регистрирано близо до Перник, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земетресението е било с дълбочина 2 км и е регистрирано в 15.49 ч. Епицентърът на труса е на 30 км западно от София, на 4 км северно от Радомир и на 1 км западно от Батановци.

Според Геофизичния институт при БАН земетресението е с магнитуд 2,6. Няма данни за разрушения и пострадали. Трусът не е предизвикал паника в Батановци, съобщиха от селото.

Редактор: Георги Иванов

vesti.bg

Редактирано от exhausted (преглед на промените)

Земетресение е регистрирано близо до морския бряг в гр. Балчик - Искра Фидосова е скачала на бомба от трета буна в морето, и е предизвикала люлеенето на земните недра. ;) Няма опасност от цунами.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.