Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

Да, пак друсна хоризонтално. Инфото от БАН се зарежда много бавно. Този път е с магнитуд 4.0, справка.

Опс, 4.3 тук са по-бързи.

Редактирано от nologo (преглед на промените)

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

"Последните анализи на данните сочат, че интензитетът - т.е. усещането за силата на земетресението, в Перник е бил 8 по 12-степенната скала на Медведев, а в София - 7, което е една висока степен на усещане."

източник

Тази скала също е много важна, защото измерва ефекта на земетресението, и тези степени показват, че онзи ден нещата си бяха доста сериозни.

Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7,5 степен, това каза пред Агенция "Фокус" директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев. Той опроверга категорично информация, публикувана в електронна медия, че БАН предупреждава за трус с такъв магнитуд. Това е кьорфишек, беше категоричен Милошев.

В 00,59 часа тази нощ имаше трус с магнитуд 4 степен и епицентър - Пернишко. Няма сигнали за щети и разрушения.

http://www.focus-news.net/?id=n1656725

400 микроземетресения е имало тази нощ, почти по едно на минута

Колкото по-силни са афтършоковете, толкова по невъзможен е силен трус

Снощното земетресение е вторичен трус, последващ силното земетресение от понеделник, заяви тази сутрин директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев.

„Ние казвахме, че земетресение от 4 степен е възможно преди затихване на огнището".

Въпреки че е по силен, това е съвсем естествен вторичен трус, коментира Николай Милошев в "Преди всички" по "Хоризонт".

Затихването не е линеен процес. Тази нощ имаме над 400 микроземетресения, които хората не могат да усетят. Като има земетресения с по-висок магнитуд, това означава, че енергията се изчерпва на по-големи порции.

Земетресения не могат да се предсказват, още по-малко - катастрофални. Ако можеше, нямаше да има такива последици нито от земетресението в Япония миналата година, нито от трусовете в Италия наскоро, каза Н. Милошев и за пореден път призова да не се вярва на слухове за предстоящо силно земетресение.

blitz.bg

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Грешиш.

При голямото земетресение във Вранча...

Оо сигурно. Имах предвид при сегашното земетресение. Чуха се няк'ви възгласи колко невероятни били строителите ни, щом нямало нито една съборена сграда. А като знам как са строили навремето панелките и сега какво е модерното строителство, направо като фантастика ми звучи тази информация. Дано последвалите затихващи трусове наистина се окажат такива и да се наместят плочите.

Оо сигурно. Имах предвид при сегашното земетресение. Чуха се няк'ви възгласи колко невероятни били строителите ни, щом нямало нито една съборена сграда. А като знам как са строили навремето панелките и сега какво е модерното строителство, направо като фантастика ми звучи тази информация. Дано последвалите затихващи трусове наистина се окажат такива и да се наместят плочите.

Дано.

Мнението ми за модерното строителство не е много добро (меко казано).

Преди 10.11. сградите се пускаха в експлоатация от държавна приемателна комисия, а не от инвеститора-изпълнител както е сега.

...Мнението ми за модерното строителство не е много добро (меко казано)....

Наистина меко казано :) Работих известно време по строежи и досега не съм видял нито една права стена. Всичко е страшно криво и това се прикрива с мазилката. Имало е по 3 сантиметра разлика в дебелината на мазилката между тази на пода и тази на тавана. Смятай :(

Наистина меко казано :) Работих известно време по строежи и досега не съм видял нито една права стена. Всичко е страшно криво и това се прикрива с мазилката. Имало е по 3 сантиметра разлика в дебелината на мазилката между тази на пода и тази на тавана. Смятай :(

Така е, като майсторите-строители не ползват ни плюнка ни отвес. :)

Малко смях

И...размисъл...

Да, пак друсна хоризонтално. Инфото от БАН се зарежда много бавно. Този път е с магнитуд 4.0, справка.

Опс, 4.3 тук са по-бързи.

Да уточня, че освен в района на и близо до епицентъра - само тогава се усеща вертикално, - по-далеч от епицентъра - само хоризонтално се усеща.

За протокола - в Пловдив този път усети ли се? Аз лично май съм го проспал.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Усетило се е, защото 1 френд от Пловдив веднага ми писа.

Усетило се е, защото 1 френд от Пловдив веднага ми писа.

Значи за сефте имам "здрав" сън, или по-скоро бързо съм заспал, защото напоследък не мога да заспивам...

с извънземните по-добре ще се разбера, пък за вулкана ние си имаме и отдавна е събуден - Витоша

ъ

И аз съм на твоето мнение , Татко ми каза че в някой вестник пише че Витоша вулкана се е събул!!

ъ

И аз съм на твоето мнение , Татко ми каза че в някой вестник пише че Витоша вулкана се е събул!!

О, предполагам че в този вестник са дали снимка на вулкана, нещо такова:

Публикувано изображение

Ако няма снимка, значи някой журналист е запалил цигара и през дима гледа върха на Витоша. :)

333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5,00 часа тази сутрин, съобщи ръководителят на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.

Пред Фокус той поясни, че в този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората. В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

За двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4 – заедно със снощното. Тези земетресения с магнитуд над 4 вече са в състояние да предизвикват и някои неконструктивни дефекти по сградите. „Т.е. по-опасни земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой. Последното беше тази нощ в 00,59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата”, каза Ботев.

Той посочи, че в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората.

До края на седмицата би трябвало вече този процес за по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко седмица.

Източник: Standartnews.com

Няма нищо обезпокоително, въпреки сравнително силния, но с кратка продължителност трус, който усетихме нощес.

Бойко Борисов: Синя лампа за шефа на геофизическия институт

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Нострадамус:

Със затъмнението идва и земетръс

Публикувано изображение

Слънчевото затъмнение от 20 май 2012 г. ще е причина за значителни земетресения, предричали древни прорицатели, включително Нострадамус, Едгар Кейси, древните маи, дори евангелистите. Само по себе си пръстеновидното слънчево затъмнение е рядко явление. То можеше да се наблюдава от 50% от Земята и продължи 5 минути и 46 секунди.

Много оракули са предупреждавали, че затъмненията предизвикват мощни природни катаклизми, основно сред които е земетресението.

В свой стих Нострадамус разказва за земетресение през май 2012 г.:

X. 67. (10.67) 961/921

През май ще се случи тежко земетресение,

Сатурн - в Козирог, Юпитер и Меркурий - в Телец,

както и Венера също, Рак, Марс - в Дева,

И градушка ще падне с размер на кокоше яйце.

(Което и стана - земетресение през нощта на 22 май, потоп през деня, почернял като нощ - бел.ред)

IX. 83. (9.83) 883/837

Слънцето в дванадесетия градус на Телеца:

ще се случи толкова силно земетресение,

че голям театър, пълен с хора, ще бъде разрушен.

Въздухът, небето и земята ще потъмнеят, ще се здрачи,

Когато неверниците се обърнат към Бога и светиите.

В Пророчество на маите пък, наречено “Завръщането на Ягуара Змей”, се казва:

Центърът на небето – Слънце и Плеяди заедно (20 май)

Възможно е проявление на Кукулкан (Кетцалкоатъл) (21 март - 20 май)

Маите предсказали още, че след глобално земетресение “новите хора на знанието ще се завърнат на Земята, за да създадат Световно правителство” (Нов световен ред).

През 1941 г. Едгар Кейси предрекъл, че съществуващата брегова линия ще се промени, защото “много земи ще пропаднат на дъното на океана”. Той имал видения, че в Арктика и Антарктика ще има много сътресения, които ще накарат вулканите в екваториалните части на планетата да се събудят, а това от своя страна щяла да доведе до смяна на полюсите.

В много библейски източници затъмненията също се свързват с природни бедствия.

Така според Евангелията и раждането, и смъртта на Исус са съпроводени от необичайни природни явления.

«В шестия час настъпила тъма по цялата земя и продължила до деветия час”, четем при тримата първи евангелисти Матвей, Марк и Лука (Матвей 27:45; Марк 15:33; Лука 23:44). Това съобщение се повтаря от почти дословно от всеки от тях и определено има един и същи източник. А Матвей допълва, че слънчевото затъмнение се е съпровождало от земетресение: “...и земята се разтресе; и камъни се разлетяха”. (27:51).

Следващото слънчево затъмнение е на 13 ноември т.г. Преди него пък има Лунно, което ще е на 5 срещу 6 юни.

БЛИЦ

Засега няма съществени доказателства за връзка на цикъла на Сарос със земетресенията. По-скоро в движението на Луната около Земята има гравитационно привличане, което предизвиква приливите и отливите. Естествено при перигей има по-силно гравитационно влияние и е възможно на всеки 28 дни да има някаква геомагнитна активност, предизвикана или усилена от Луната. Но това не е правило, особено на нашите географски ширини.

разбира се че има, както и има сбъднати предсказания

разбира се че има, както и има сбъднати предсказания

Разбира се. Успокой се, нахрани котката с някоя вкусотия. Току-що направих на моята гурме с пилешко дробче. Сега спи, естествено. :)

Бе я стига се подиграва, никой не те кара да вярваш, ако щеш вярвай

И ако щеш чети - аз не съм астроном

Десет пъти повече земетресения по света след суперлунието

Публикувано изображение

Десет пъти повече земетресения от обичайното са станали по света около 21 май 2012 г., заяви астрономът д-р Борислав Борисов, преподавател в Шуменския университет.

Само след две седмици ще има лунно затъмнение, а на 6 юни е малкият парад на планетите, когато Слънцето, Земята и Венера ще се подредят в една линия. Съвпадението на подобни явления е рядко срещано и също може да доведе до повишена сеизмична активност, твърди д-р Борисов.

Суперлунието е провокирало земетресение, потоп и градушка за броени часове в България.

Това твърди астрономът, според когото скриването на Слънцето от Луната на 20 май е съвпаднало със земетресението, което разтресе Северна Италия на 20 май.

Подобно събитие – съчетаване на пълнолуние с близост до нас, се нарича Суперлуние. По правило то не обещава нищо добро тъй като е съпроводено с усилване на гравитационното въздействие между Луната и Земята. А това е пълно с непредсказуеми процеси в недрата на планетата.

Нека припомним: няколко дни преди суперлунието през миналата година на 19 март 2011 г. стана чудовищното земетресение от 9-та степен по Рихтер и последвалото го цунами в Япония на 11 март. Стана и ужасната ядрена авария в АЕЦ „Фукушима“.

snaiper-bg.net

На мен суперлунието ще да е било, да ми вдигне "самолета", ама засега само мацките(вече изключая от тях моята си) успяват. Сигурно щото не съм мистично извратен.

На мен суперлунието ще да е било, да ми вдигне "самолета", ама засега само мацките(вече изключая от тях моята си) успяват. Сигурно щото не съм мистично извратен.

На екватора резултатът е 100%, както е при приливите и отливите. Хората живеят с Луната, не се шегувам.

За всяко нещо си има причина, нали

За всяко нещо си има причина, нали

Да! Само че, на някои хора, които не могат или не искат да видят истинските причини...Ами има други едни хора, които имат изгода да им подсказват измислени. Лошото е, че първите им се хващат, на често доста убедително манипулираните, заплетени измамни митове и легенди, които на всичкото отгоре, в не малко случаи, са добре покрити с псевдонаучна мазилка...И се стига в крайна сметка до момента, в който поредният гуру, започва да представя сметката за шоуто на своите верни почитатели, даже и понякога не се налага да го прави, щото те сами по "свое" желание, начват да му правят дарения.

:whist:

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.