Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имаше ли земетресение днес? - факти, начини за лична защита и др.

Featured Replies

абе кви глупости и лъжи дрънкате бе баси

усетено в София - аз съм на 15-тия етаж за сведение и тук и най-малкото клати веднага като гондола

този път не

• Отговори 690
  • Прегледи 96,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Преди секунди земетресение, се усети на Пампорово. Окачения таван на хотелската ми стая, имах чуството, че ще падне в/у мен....

абе кви глупости и лъжи дрънкате бе баси

усетено в София - аз съм на 15-тия етаж за сведение и тук и най-малкото клати веднага като гондола

този път не

Я малко по-спокойно и кофите с помия ги изливай в сайта на Дарик, а не тук.

Така пише, така го цитирам и нищо не съм променял.

Ако някой лъже, то не е някой от този форум.

Тук се усети за кратко .

Разклати лампите само

Но по принцип от Вранча земетресенията се усещат силно от Свищов на изток

Я малко по-спокойно и кофите с помия ги изливай в сайта на Дарик, а не тук.

Така пише, така го цитирам и нищо не съм променял.

Ако някой лъже, то не е някой от този форум.

за всички сайтове говоря

и любимия ти БЛИЦ тоже

усетено било в София - усетено дръжки усетено

У Русе-то бяха по-малко от 20 секунди!Не знам кво пише из интернета,ма го казвам от първа ръка!

Ами май беше повече, но доста слабо. Аз преди три дена посред нощ гледах лампата, че все ми се привиждат земетресения.  Дори ония дни в пороя си мислех, че ако има земетресение, ще е нормално. Всички земетресения които съм усещал или айде, почти всички, са били при аномалии във времето. А тоя дъжд дето валя толкова време при нас, си бе направо аномалия. Нищо че в страната цяла година наводнения, на мен водата ми дойде малко. 

Аз бях в Русе по това време на концерт, но залата се "тресеше" от хубав джаз и не обръщах внимание на телефона си, който беше на вибрация.

• 2 седмици по-късно...

Слабо земетресение бе усетено в София

Земетресение с магнитуд 2, 5 по Рихтер бе усетено в София около 21 часа.
Земетресението, което тази вечер беше усетено слабо в София, е микроземетресение, с магнитуд от 2,5 по скалата на Рихтер, като епицентърът му е между Драгалевци и Бояна. Това заяви за БТА проф. Емил Ботев - ръководител на секцията "Сеизмология" при Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Проф. Ботев уточни, че земетресението не е дълбоко - с дълбочина е от 5 до 10 километра.

Земният трус е във Витошкия разлом, който е достатъчно активен, но от половин година "не е имало никакви събития по него", обясни сеизмологът.

Земетресенията с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер не могат да предизвикат никакви въздействия върху инфраструктурата, "а само върху психиката на хората", коментира проф. Ботев силата на земния трус от тази вечер.

Във форума пишат, че някой са го усетили други не !?

Слабо земетресение бе усетено в София, като епицентърът му е между Драгалевци и Бояна.

Аз не го усетих, но  според от секция „Сеизмология“ при БАН  епицентърът  е в района на Горна Баня.

Нерде Драгалевци и Бояна, нерде Горна Баня. На кое да вярвам?

вижте тук и тук

Нищо не съм усетил да се надяваме да няма ранени и тези явления да станат по-рядко

Във форума пишат, че някой са го усетили други не !?

вярно е, колкото и да е странно

в Гео Милев не се усети

28 години от катастрофалното земетресение в Стражица през 1986 г. на 7ми декември

Стражица винаги ще помни неделният следобед на 7 декември 1986 г. Тогава в 16 часа и 17 минути, градчето е разлюляно от силно земетресение. 5,7 по Рихтер събаря 15 000 сгради и преобръща живота на 2550 семейства от общината. Загиват трима, 80 са ранени, а 80% от жилищата остават необитаеми. Хиляди семейства са принудени да живеят във фургони с години.

Това е най-силното земетресение в България след катастрофалната двойка земетресения през април 1928 година – чирпанското земетресение на 14 април 1928 г. и пловдивско-поповишкото на 18 април 1928 г. Епицентърът е в района на град Стражица, около Асеново, на 7 километра разстояние, магнитудът  5, 7, дълбочината на източника – на 13 километра под земната повърхност.

strajishko1-273x300.jpgФактически земетръсната активизация в района на Стражица (Горнооряховска сеизмична зона) започва на 21 февруари 1986 г. със земетресение с магнитуд 5, 1 и интензивност в Асеново, Мирово, Бреговица, Кавлак и Стражица от седма степен по 12-степенната скала за въздействията. След този утринен трус, нанесъл щети (напуквания в стени около отвори и пукнатини между комини и покриви), активизацията продължава. Намаляването на броя на трусовете се сменя от роеве слабо усещани сътресения до 23 ноември. На 23 ноември се разразява един кратковременен рой от твърде слаби земетресения (11 – 12 труса с магнитуд около 2 до 2, 5), усещани от станалите чувствителни жители на епицентралната област (т.е. Стражишки район). Това е роят, предтеча на земетресението на 7 декември в 16 часа и 17 минути. Епицентърът е отново в Асеново. Няколкото селища в близост, включително и град Стражица, попадат в област на въздействие с интензитет до 8-а степен по 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник.

Късмет е, че земетресението е в неделя, че е нямало деца на училище и хората не са били на работа.

Image_790480_126-300x224.jpgСлед бедствието държавата осигурява почти 1 милиард лв –  колосална за времето си сума, която трябва да послужи за възстановяването на разрушенията. Хората в цяла България събират 7 млн. лв за пострадалите стражанци. Всеки дарява, каквото може.  Знатните строители Игнат Раденков и Дамян Илиев пристигат в градчето с по една мистрия, доброволно да подпомогнат възстановяването на селището. Лично Тодор Живков няколко пъти посещава бедстващото население и живо се интересува как вървят възстановителните процеси.

За възстановяването на сградния фонд са построени две мощни производствени бази. Първоначално са осигурени 2000 фургона.  Изградени са и 703 временни къщички, за които тогава са похарчени 20 млн. лв.  Впоследствие обаче  Политбюро на ЦК на БКП отчита, че такова строителство е грешка, тъй като е временно, и практически бараките трудно издържат на зимите. Но парите са вече похарчени. Изградени и ремонтирани са 5564 къщи и общински жилища, но и не малко остават незавършени на различен етап на строителство.

zeme-300x189.jpgСпоред местните хора, със стотиците милиони, които осигурява комунистическото правителство е можело да се построят три Стражици, но след последвалите ревизии става ясно, че не малка част от парите не отиват по предназначение и потъват в нечий джоб. Оказава се, че 368 къщи построени до 1991 г., са на собственици, които не са имали жилища преди това. А десетки са и тези, които са нямали нищо общо със Стражица, но използвали еуфорията и смутното време си построяват къщи. Плаща се и за много несвършена работа, а институции и граждани се питат къде потънаха милионите за Стражица. Разбира се виновни и осъдени няма.

64_CcMeV2XeTD3f9ieWHAI0dC8yddc3rM-300x19Днес 28 години по-късно, сградният фонд в град Стражица е подновен, но в градчето и околността могат да се срещнат все още невъзстановени сгради. Все още има недовършени обекти, невъзстановена улична и междуселищна инфраструктура: 130 къщи; детска градина; картинната галерия в гр. Стражица; църквата “Успение Богородично”, основното училище в село Царски извор и много други. Все още има хора, които пазят фургоните си, за да отглеждат около тях зеленчуци, а и да има къде да избягат, ако отново земята се разтресе. На оградата на някой от фургоните може да се види табела „Образцов дом”, но стандартът на живот на тези хора не е никак образцов. Наистина много от рухналите къщи в Стражица са заместени от нови сгради след 1986 година. Сега хората живеят в редици еднотипни постройки, строени така, че да издържат на земетресение. Но си личи, че и немалко сгради са строени дотам, докъдето са стигнали парите, а след това са зарязани.

Земетресението в Стражица предизвиква и промени в законодателните изисквания за строителството на сгради. Въвеждата се много по-строги антисеизмични критерии, чието прилагане трябва да се контролира, защото иначе……

На 7.12.2010 година, върху сградата на бившето АПК, по част от която са запазени следи от бедствието, е поставен накривен часовник със стрелки, спрели в 16:17 часа, за да припомня на хората за трагичната съдба, която сполетява населението тогава.

Дано никога повече този ужас не се повтаря!

От соцбг  http://socbg.com/2014/12/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0.html

• 1 година по-късно...

как е разлюляхте ли се, ние да

2016-05-22   08:58:31.103min ago 41.61  N   23.31  E   8 4.5  BULGARIA
Magnitude M 4.6
Region BULGARIA
Date time 2016-05-22 08:58:30.6 UTC
Location 41.64 N ; 23.33 E
Depth 2 km
Distances 117 km S of Sofia, Bulgaria / pop: 1,152,556 / local time: 11:58:30.6 2016-05-22
39 km E of Pehčevo, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 2,440 / local time: 10:58:30.6 2016-05-22
9 km NE of Sandanski, Bulgaria / pop: 26,459 / local time: 11:58:30.6 2016-05-22
преди 43 минути, haidukpikaso написа:

как е разлюляхте ли се, ние да

2016-05-22   08:58:31.103min ago 41.61  N   23.31  E   8 4.5  BULGARIA
Magnitude M 4.6
Region BULGARIA
Date time 2016-05-22 08:58:30.6 UTC
Location 41.64 N ; 23.33 E
Depth 2 km
Distances 117 km S of Sofia, Bulgaria / pop: 1,152,556 / local time: 11:58:30.6 2016-05-22
39 km E of Pehčevo, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 2,440 / local time: 10:58:30.6 2016-05-22
9 km NE of Sandanski, Bulgaria / pop: 26,459 / local time: 11:58:30.6 2016-05-22

В Пловдив не знам дали се усетило, поне аз не усетих нищо (бях вкъщи)

Току що, Viiipeer написа:

В Пловдив не знам дали се усетило, поне аз не усетих нищо (бях вкъщи)

а днес стават и 4 години от Пернишкото, на 22 май 2012 в 3 часа кошмара

Сандански най-много са го усетили - гледам локацията 9 км от тях

иначе на 15-тия етаж и по 2-ра степен да е пак си се люлеем

Земетресение 4,5 по Рихтер разлюля Сандански 4 години след Перник

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата Рихтер бе регистрирано в Югозападна България днес (4,3 по данни на БАН).

Трусът е засечен в 11:58 ч. в неделя.

Епицентърът е на 5 км североизточно от Сандански на дълбочина 10 км, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Около 12 минути след първия трус е регистриран и втори със сила 3,2 по скалата на Рихтер със същия епицентър.

Земетресение беше усетено дори по високите етажи на блоковете в София. Няма информация за пострадали и щети.

Трусът е в първата половина от категорията на слабите земетресения, коментира пред БТА Емил Ботев - ръководител на департамента „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Сеизмологът обясни, че може да се каже, че епицентърът е под Кресненското дефиле. Най-близкият град е Сандански, но земният трус е в планината и е с дълбочина около десетина километра.

Проф. Ботев посочи, че от такова слабо земетресение не може да се очаква да има сериозни поражения върху сградите или инфраструктурата, които да доведат до някаква опасност за живота на населението.

Земетресението е в Струмската сеизмична зона и досега има повече от десет последващи микротруса, отчете проф. Ботев. Той отбеляза, че най-силният от тези земни трусове е с магнитуд от 3,2.

Кресненското дефиле е най-сеизмичният район в България и в т.нар. континентална част на Югоизточна Европа, посочи проф. Ботев, но отбеляза, че в района на Северно и на Южно Егейско море - в цялата егейска зона, са ставали много по-силни земетресения, с по-голяма честота.

Точно преди 4 години силен трус удари Перник. По данни на Европейския сеизмологичен център той бе с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер (5,8 по данни на БАН). Земетресението бе регистрирано в нощта на 21 срещу 22 май 2012 година.

Разрушенията в Перник бяха сериозни. Десетки къщи бяха напукани или частично разрушени, като общият брой на пострадалите сгради беше 15 000.

Трусът в Перник бе усетен малко, след като хората се разотидоха от молебена за благоденствие в черквата „Св. Иван Рилски” по повод 4-та годишнина от разрушителното земетресение в града.

vesti.bg

Това земетресение ме събуди и събори една чаша и една тенджера от сушилнята. Най-силно впечатление на хората направи звука, който се чу. Последващите трусове не ги усетих. И това не 7,5 км от епицентъра.

Като гледам къде е бил епицентъра ми е чудно как така сеизмолозите казва, че "може да се каже", че е бил под Кресненското дефиле.

Само да не ви говоря какво ставаше.Да гледаш целия град как запалил автомобилите и се изнася.Звука по време на трусовете беше нещо страшно.Да не говориме, че те го обявиха 5.8 а то си беше над 6.Мисля, че имаше далавера с изплащането на щетите и логично, че трябваше да се измъкнат.Да не се повтаря, че не е много добро чувството.

преди 12 часа, SHANOVr написа:

Само да не ви говоря какво ставаше.Да гледаш целия град как запалил автомобилите и се изнася.Звука по време на трусовете беше нещо страшно.Да не говориме, че те го обявиха 5.8 а то си беше над 6.Мисля, че имаше далавера с изплащането на щетите и логично, че трябваше да се измъкнат.Да не се повтаря, че не е много добро чувството.

и аз няма да го забравя този звук - имах чувството че ще се пръснат прозорците от тътена, стените се пукаха, изпопада и се изпотроши кво ли не

:(

• 3 месеца по-късно...

малко се разлюляхме

Magnitude ML 5.1
Region KOSOVO-SERBIA-FYROM BORDER REG.
Date time 2016-09-11 13:10:07.1 UTC
Location 42.03 N ; 21.51 E
Depth 2 km
Distances 7 km NE of Skopje, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 475,000 / local time: 15:10:07.1 2016-09-11
4 km W of Арачиново, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 12,800 / local time: 15:10:07.1 2016-09-11
2 km S of Црешево, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 1,500 / local time: 15:10:07.1 2016-09-11
преди 4 часа, haidukpikaso написа:

малко се разлюляхме

Принципно при нас се усещат повече земетресенията  от тази посока т.е. юг, югозапад, но днес нищо - абсолютно нищо! Дори като прочетох за това в регионалните сайтове и медии си помислих, че драскачите пак са прекалили с пиячката!

преди 2 часа, Кумчо вълчооо написа:

Принципно при нас се усещат повече земетресенията  от тази посока т.е. юг, югозапад, но днес нищо - абсолютно нищо! Дори като прочетох за това в регионалните сайтове и медии си помислих, че драскачите пак са прекалили с пиячката!

не са прекалили

близо минута се люля, на 15-ти етаж съм в Гео Милев

и това е и вторичен трус и е 5.2

ползвай сайта  - Средиземноморски сеизмологичен център

http://www.emsc-csem.org/#2

M 5.2 - FYR OF MACEDONIA - 2016-09-11 13:10:07 UTC

I felt this earthquake

Summary Maps Testimonies Pictures List of data providers Scientific data  

You felt this earthquake. Tell us!

Magnitude mb 5.2
Region FYR OF MACEDONIA
Date time 2016-09-11 13:10:07.2 UTC
Location 41.98 N ; 21.50 E
Depth 4 km
Distances 6 km E of Skopje, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 475,000 / local time: 15:10:07.2 2016-09-11
7 km NE of Сопиште, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 9,500 / local time: 15:10:07.2 2016-09-11
4 km NE of Usje, Macedonia, The Former Yugoslav Republic of / pop: 1,100 / local time: 15:10:07.2 2016-09-11
Global view

Source parameters reviewed by a seismologist

More information at:

Seismological Survey of Serbia Belgrad, Serbia
 Seismological Observatory Skopje, FYR of Macedonia

• 2 седмици по-късно...

Преди малко ме събуди земетресение, поне половин минута се клати. Май от Румънско е дошло http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us10006s5c#executive

преди 12 минути, ined написа:

Преди малко ме събуди земетресение, поне половин минута се клати. Май от Румънско е дошло http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us10006s5c#executive

преди 12 минути, ined написа:

И мен ме разклати, доста слабо , но се усети ! 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.