Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

...

Но спомена нещо инсталирането на софтуер под Прозорци. Точно това е антипример. Тук те хванах в тесния ъгъл. Инсталирането на софтуер/пакети под Линукс винаги е било в пъти по-лесно и бързо. И Прозорци не могат да се съревновават.

....

Това хич не е вярно. Ако иде реч за стандартния софтуер - да, но същото е под Windows. Ако иде реч за нещо нестандартно... под Линукс и UNIX нещата загрубяват страшно, много по-страшно от Windows. И то говоря за софтуер на големи компании...
  • Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това хич не е вярно. Ако иде реч за стандартния софтуер - да, но същото е под Windows. Ако иде реч за нещо нестандартно... под Линукс и UNIX нещата загрубяват страшно, много по-страшно от Windows. И то говоря за софтуер на големи компании...

Едва ли еди е имал предвид големи компании, нестандартен(?) софтуер. Точно стандартния софтуер се инсталира по-лесно под debian вариация. Не знам какво може толкоз да загрубее, какъв е тоя "нестандартен" софтуер ? :)

Едва ли еди е имал предвид големи компании, нестандартен(?) софтуер. Точно стандартния софтуер се инсталира по-лесно под debian вариация. Не знам какво може толкоз да загрубее, какъв е тоя "нестандартен" софтуер ? :)

Аз знам, това е нещо с което всеки ден се сблъсквам :)

Аз знам, това е нещо с което всеки ден се сблъсквам :)

Аз знам, че знаете. Питам, за да знам аз. Защото "нестандартен" ми звучи странно. :)

П.П. И еди е нормален юзър, говорел е за тривиален софтуер

1. Линукс е свободен и Вие можете да го използвате като свободно, без да плащате

Не знам откъде си го копирал, но още в първия ред има грешка. Провери за поддръжка и ъпдейти колко се плаща на Червената Шапчица(Red Hat)!!

Аз знам, че знаете. Питам, за да знам аз. Защото "нестандартен" ми звучи странно. :)

П.П. И еди е нормален юзър, говорел е за тривиален софтуер

Не знам откъде си го копирал, но още в първия ред има грешка. Провери за поддръжка и ъпдейти колко се плаща на Червената Шапчица(Red Hat)!!

Работя всеки ден с такъв софтуер и не би било коректно да го споменавам :)

Работя всеки ден с такъв софтуер и не би било коректно да го споменавам :)

Не зацепих, че за такъв софтуер иде реч. Значи, корпоративни тайни :)

Не зацепих, че за такъв софтуер иде реч. Значи, корпоративни тайни :)

Не точно. Но (това важи за голяма част от софтуера от такъв мащаб) пускането е сериозно предизвикателство. А когато и цялостната инфраструктура се усложни става много сериозно :)

Не точно. Но (това важи за голяма част от софтуера от такъв мащаб) пускането е сериозно предизвикателство. А когато и цялостната инфраструктура се усложни става много сериозно :)

Може. Нямам опит. Но тук обсъждаме простосмъртния юзър. А в тази насока инсталирането на пакети е сведено до ниво руса секретарка и е в пъти по-малко досадно от същия процес под Windows :)

Редакция: Горното е валидно, ако сме на прилично разстояние от rpm

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Чета тук мнения линуск това линукс онова.. ще ви кажа само едно - на вас линукс потребителите никой не може да ви набие в главите да погледнете нещо друго, а и това да си платиш за продукт който ти върши работа в България е голям грях :) Чудите се защо 1% се използват при десктоп в световен мащаб и в същото време говорите глупости от сорта на "линукс е за обиконовения потребител". Ще ви кажа че явно представите ви за обикновения потребител са много опростени. Ако имате предвид Мозила и Скайп - ок, но... продукти като Корел, Адобе, Милионите игри, Милионите офис приложения (аз работя във фирма където се използва много скъп софтуер без който воденето на счетоводство е невъзможно, използват го и колежките ми и в същото време те са "обикновени потребители". Един "гну кеш" не е достатъчен. Споменавам само тези опции защото без тях не могат "обикновените потребители", не говоря за приложения които струват хиляди :) Повярвайте ми не плюя никоя операционна система, но основната цел е да вършиш работа, не да си правиш десктопа красив и да се фукаш пред приятели с това.. А работата се върши по стандарти, а тия стандарти ги въвеждат Майкрософт и Епъл. Дори скоро ще отпадне поддръжката на Флаш за Линукс, ако вече не е.. Системи като Уиндолс 7 и 8 вече нямат толкова дупки както сте свикнали да плюете при по старите версии.. Единственото добро при линукс беше гном 2 средата, вече и тя умира - и после линукс е бил свобода - свобода да ти изключат гном и да преминеш без да искаш на Unity . Но има опции за гном класик ще кажете вие - да но нямаш опции за персонализация. Та решенията и там не се вземат от потребителите, а гном 2 си умря.. или по скоро умира. Месечно процентът на уникс потребителите при десктоп спада.. Да не споменавам безкрайната нужда от компилиране, от настрайка на различни приложения за различни дистрибуции поради липсата на поне основен стандарт.. и приятели, андроид не е линукс - кода не е отворен, системата е джава правете разлика кернел не прави линукс :)

Редактирано от illko (преглед на промените)

... кернел не прави линукс :)

Не съм от най-големите специалисти, но тук не мисля, че сте прав.

Линукс (Linux) или GNU/Linux (вж. Противоречия за наименованието) е общото название, което се дава на всички операционни системи, основаващи се на ядрото „Линукс“ и системните инструменти и библиотеки от проекта GNU. Различните такива операционни системи се наричат Линукс дистрибуции, като те се различават по това с какъв друг софтуер пристигат. Линукс е флагман и един от най-известните представители на свободния софтуер.

Мисля, че можеше по-малко текст "офтопик" да се напише :) Все пак тази тема е да се напишат впечатления защо дадената ОС се ползва. Не е съревнование между нея и друга такава. Пък и що се отнася до графичните среди мисля, че съществуват достатъчно такива. Все пак Убунту не е единствената Линукс дистрибуция ;)

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

Не съм от най-големите специалисти, но тук не мисля, че сте прав.

Мисля, че можеше по-малко текст "офтопик" да се напише :) Все пак тази тема е да се напишат впечатления защо дадената ОС се ползва. Не е съревнование между нея и друга такава. Пък и що се отнася до графичните среди мисля, че съществуват достатъчно такива. Все пак Убунту не е единствената Линукс дистрибуция ;)

убунту не е единствената, но беше най-използваната от "обикновения потребител". Или би ми обяснил как нормален потребител ще инсталира Арк линукс с гном :) ? Мате на минт е опит да се съживи гном 2, което би трябвало да ти говори че графичната среда има голямо значение. А свободен софтуер не е определение с което се характеризира андроид в пълния смисъл на думата :) относно забележката ти за андроид , тогава да нарачем и Епъл линукс ? :) нали е уникс based :)

Чета тук мнения линуск това линукс онова.. ще ви кажа само едно - на вас линукс потребителите никой не може да ви набие в главите да погледнете нещо друго, а и това да си платиш за продукт който ти върши работа в България е голям грях :) Чудите се защо 1% се използват при десктоп в световен мащаб и в същото време говорите глупости от сорта на "линукс е за обиконовения потребител". Ще ви кажа че явно представите ви за обикновения потребител са много опростени. Ако имате предвид Мозила и Скайп - ок, но... продукти като Корел, Адобе, Милионите игри, Милионите офис приложения (аз работя във фирма където се използва много скъп софтуер без който воденето на счетоводство е невъзможно, използват го и колежките ми и в същото време те са "обикновени потребители". Един "гну кеш" не е достатъчен. Споменавам само тези опции защото без тях не могат "обикновените потребители", не говоря за приложения които струват хиляди :) Повярвайте ми не плюя никоя операционна система, но основната цел е да вършиш работа, не да си правиш десктопа красив и да се фукаш пред приятели с това.. А работата се върши по стандарти, а тия стандарти ги въвеждат Майкрософт и Епъл. Дори скоро ще отпадне поддръжката на Флаш за Линукс, ако вече не е.. Системи като Уиндолс 7 и 8 вече нямат толкова дупки както сте свикнали да плюете при по старите версии.. Единственото добро при линукс беше гном 2 средата, вече и тя умира - и после линукс е бил свобода - свобода да ти изключат гном и да преминеш без да искаш на Unity . Но има опции за гном класик ще кажете вие - да но нямаш опции за персонализация. Та решенията и там не се вземат от потребителите, а гном 2 си умря.. или по скоро умира. Месечно процентът на уникс потребителите при десктоп спада.. Да не споменавам безкрайната нужда от компилиране, от настрайка на различни приложения за различни дистрибуции поради липсата на поне основен стандарт.. и приятели, андроид не е линукс - кода не е отворен, системата е джава правете разлика кернел не прави линукс :)

Linux ядрото е Linux. Почти всики потребители на Linux са погледнали нещо друго. Изключение прави племенницата ми, която никога не е работила на друга ОС. Има време, ще и обяснят какво е Windows в училище. И без това там преподават как се включва компютъра и се отварят папки и документи. Относно Gnome 2 - MATE се развива доста добре и вече я има за почти всички дистрибуции. XFCE и LXDE също. Има хора, които си харесват Unity и Gnome Shell, въпреки, че аз не съм един от тях. KDE няма равна сред графичните среди изобщо, стига да имаш качествен хардуер. Масовият потребител си ползва компютъра само за интернет, скайп и филми. Аз ползвам Linux и на два служебни компютъра за тесктобработка и преглед на записи от камери и върши чудесна работа.

Колкото до игрите - вервай ми, нещата скоро ще се променят. Мен лично това не ме засяга. Аз не играя никакви игри.

А, тези потребители, които ползват специфични приложения ще си плащат, ако няма свободна алтернатива на програмите. Все пак с това си изкарват хляба.

Чета тук мнения линуск това линукс онова.. ще ви кажа само едно - на вас линукс потребителите никой не може да ви набие в главите да погледнете нещо друго, а и това да си платиш за продукт който ти върши работа в България е голям грях :) Чудите се защо 1% се използват при десктоп в световен мащаб и в същото време говорите глупости от сорта на "линукс е за обиконовения потребител".

Отклоняваш. Линукс за десктоп реално се пръкна през 2004. С появата на Убунту. И виж какво стана! Убунту сега има десетки милиони потребители.

...Корел, Адобе, Милионите игри, Милионите офис приложения...

Има игри бе. Пасианс, т'ва онова...

Едва ли има милиони офис приложения, но в Линукс има няколко много добри. Caligna, Open Office, Libre Office и т.н.

Игрите. Съвсем скоро и тях ще ги има. Unity3D се портва, Steam на Valve се портва. Има напредък.

...а тия стандарти ги въвеждат Майкрософт и Епъл.

Точно пък тез хубавци никакви стандарти не въвеждат. Особено вторите. Един пресен пример. iPhone 5. Lightning конектора. Стандарт е micro-USB. Но само Apple си правят, каквото си знаят, без да се интересуват от стандтартизации и не знам си какво...

Дори скоро ще отпадне поддръжката на Флаш за Линукс, ако вече не е...

Отпада селд v11.2 . Първо, това е умираща технология. Много товари, има десетки дупки в сигурността и умира. Трона ще поеме HTML5, защото това е стандарт, а не някаква Адобска приумица. Дори сега, повечето по-големи сайтове за видео споделяне са достъпни без flash.

Адобите се отказаха, но flash реално ще си се поддържа в chrome, google ще поемат. Иде реч за Pepper API. Тъй че и тук няма за какво да се притесняваме.

динственото добро при линукс беше гном 2 средата, вече и тя умира - и после линукс е бил свобода - свобода да ти изключат гном и да преминеш без да искаш на Unity

Ами френд, то и интерфейса на XP умря. Кой ще ти го върне? GNOME2 умря, затова сега има fork. MATE! Защото това е красотата на отворения код и свободния софтуер. Може да няма 1000000 стандарта(въпреки, че е явно, че не си чувал за POSIX), но ако поддръжка за софтуер се прекъсне, винаги ще се намери някой да му направи fork, да го продължи. Винаги! Това не е M$, това не е Apple. Тук няма разни прищявки на мултинационални, струващи милиарди, компании! Линукс ти дава свободата. Явно тя не е за всички!

Месечно процентът на уникс потребителите при десктоп спада..

Резонно. Все пак 'уникс' система не съществува. А при Линукс не е така. Броя ръсте. Факт.

...безкрайната нужда от компилиране...

Такова животно има само при gentoo.

андроид не е линукс - кода не е отворен, системата е джава правете разлика кернел не прави линукс :)

Баш си е линукс. ядрото е достатъчно. И къде прочете, че кода не е отворен? Т'ва е бисер на месеца!!

ftpkid, знаеш ли защо не си прав (за сега), че Linux е за обикновения потребител? Защото ти е грешно определението за "обикновен потребител". Обикновения потребител не иска да "учи" нови неща, иска да ползва това което вече е виждал. Обикновеният потребител от немай къде се е научил, къде е копчето за пускане на компа и как да си обнови статуса във фейсбук, как да си пусне мп3 и да си свали филм от торент сайт. Евентуално, как да напише документ на Word или табличка на Excel щото му трябва на работа. Огледай се във форума. 90% от темите нямаше да ги има, ако постващия беше ползвал Google. 99% от темите в C/C++ раздела са "напиши ми домашната". Обикновените потребители знаят Уиндоус, защото това са виждали около тях си. Научили са се да го ползват един вид 'безплатно'.

От това страдат и 'не-обикновените' потребители. Разработчиците им е кеф, защото е по-трудно, съответно по-скъпо да се пише портваем код. Съответно, под Уин има програмите, които ми трябват, а под Линукс не. Не защото Линукс ми е "труден". Не ми е. Първия линукс, който си инсталирах беше Gentoo - не бях докосвал линукс преди това. 2 седмици да го конфигурирам и изкомпилирам от-до, на един 800MHz PentiumIII. Не съм писал тема в никой форум и никой не съм питал - всичко от документацията. На сегашния ми комп е 5 часа. Концепцията ужасно ми харесва и това е, което бих и искам да ползвам. Ако имаше, каквото ми трябва... ОС-а не е цел, а средство. Като не мога да си постигна целите с Линукс, ползвам Windows. Такъв е животът.

Редактирано от flare (преглед на промените)

...

Харесвам такива, аргументирани, отговори.

Иде реч за едно малко момиче. Няма първи клас. Заяви ми, че иска да играе флаш игри. Озова се пред десктопа ми. И заяви "Махни го!". Имайки предвид Unity. Но бързо се ориентира по голямата икона на firefox. Търсене в Гошо, слушане на песни в Тубата и флаш игри не се оказаха трудност. Е, кажи ми, какъв е този 'обикновен потребител', който не може да се справи с Убунту, щом едно малко момиченце го прави с лекота!

Аз не съм необикновен юзър, но имам желание да уча, кой е обикновения потребител тогава?

Статичните езици ги познавам повече на теория и по-малко опит. Динамичен човек.

Хората разработващи PHP сценарий, разбират що за върхова система са дебианските деривати. Всичко нужно им е по-лесно. Разширения и т.н.

Наскоро бях с чиста инсталация на Windows 7 Ultimate. Много тегаво ми бе. За да инсталирам минимум от нужен за нормално съществуване, софтуер, трябва да претърсвам десетки сайтове(говорим за легално-безплатните програми). Няма го минимума от нужния софтуер. Няма грижа за зависимости. PNGauntlet ми заяви, че искала .NET Framework. Хайде бегай да теглиш! APT се грижи за сходен сценарий.

Обратното в Убунту. Инсталира се и си има най-нужното. Архиватори, офис, богат избор на системни инструменти, истински браузър и т.н. И всичко е на ръка разстояние, в софтуерния център. Огромен плюс е, че apt се грижи за всякакви зависимости. Системата бе готова за 30мин.

Това е нещо, което Windows не може да предложи.

Искало четене, приказваше еди. Дрън, дрън ярина.

Мигар не забелязваш, че в Windows раздела се срещат хора, които не мога да си пуснат филм със субтитри, защото не могат да си кирилизират системата?

Явно от Рендмънд не са и чували за UTF-8

Да не говорим, че винаги го има съмнението за поредния вирус.

Файлова система - най-фекалната такава в Windows. Сори. A:, B:, C:....Z: и после свършва азбуката. Какво правим? Фрагментация - уникум! Само в Windows съществува.

И с този обратен backslash - шок и ужас.

Сори хора, аз искам да използвам, не да се грижа за вируси, антивирусни, дефрагментации и т.н. В този ред на мисли, намирам Убунту за по-лесен от Windows 7.

Великия дебат между Таненбаум и Торвалдс. Там Линус бе казал следното:

"Portability is for people who cannot write new programs."

<p>

Харесвам такива, аргументирани, отговори.

Ама явно не се аргументирам добре, щом не ме разбра.

Е, кажи ми, какъв е този 'обикновен потребител', който не може да се справи с Убунту, щом едно малко момиченце го прави с лекота!

Пак ти казвам дефиницията ти е грешна. Казваш обикновен и превеждаш 'не много умен'. Аз казвам обикновен и превеждам такъв, дето е като 9 от 10. Децата се учат. Това им е работата. Ако уиндоус го нямаше никой нямаше да се оплаква от линукс, защото всички щяха само това да са виждали. И както казах по-горе от немай къде щяха го научат. Обаче да оставят питомното и да хукнат да гонят дивото? Не. Защо трябва да полагаш усилия, като може и без?

Това момиче не е правилен пример - Първо сам каза, че не и е харесало. Ако пред нея имаше 2 компа - такъв с известна среда и твоя, и зависеше от нея нямаше и да се опита да ползва другото. После браузър интерфейса е същия. Ако се сблъска с проблем на който решението за уин и е известно а на линукс малко по-нетривиално щеше да и е гадно. Тя е на 9 години и много не е виждала. Виж някой който 10 години е ползвал само уиндоус. Пак казвам логиката на обикновения потребител "На мен уиндоус ми върши работа. Знам как да го ползвам и не се оплаквам. Защо, аджеба, да почвам от нулата?"

И ти, по отношение на компютрите, не си обикновен потребител. Излишна скромност не помага. :P Не мери хората по собствения си аршин.

Другите работи дето ги каза са живото доказателство за това. Файлова система? Backslash? К'%

Редактирано от flare (преглед на промените)

Дали Линукс е за обикновенния потребител незнам,първо какво е обикновен потребител? Всъщтност както сега седят нещата е по-добре че има толкова "обикновенни" потребители,това са хора които искат да научат нещо по различно,не че и при Меките е невъзможно(ама там се учиш първо как да си пуснеш антивирусната :) ),нормално е когато човек има алтернатива за различен десктоп.Повечето потребители които искат да минат към Свободната страна,ги спират глупави изказвания по форумите,че трябвало да си компилираш ядрото #пълни глупости, че Arch,Gentoo,Slackware,Debian били трудни за "обикновенния" потребител #глупости веднъж инсталиране нямат мърдане.С какво отстъпват Свободните дистрибуции на Линукс от един Уиндоус(говоря като готов за работа,веднага след инсталирането на дадената ОС).по адсолютно нищо,погледнете с какъв набор от софтуер идва едно прекрасно Убунту.Толкова лесно за настройка,с прекрасен пакетен мениджър.Да това го казвам като вече дългосрочен потребител на Линукс,но разбирасе немога да си затворя очите за неговите минуси,и те всъщност не се дължат на неговите разработчици, а на дадени компаний, които не си "отварят" кода,и от там лоши драйвери.Факт е че човек като си е изградил навици(ползвал е Уиндоус доста време), ще му е трудно да използва друга среда,дори и тя да е по-лесно за работа,с повече възможности за персонализиране,просто трябва да отдели време и желание да се научи.Не познавам човек който се е родил научен да работи с Уиндоус,или такъв който ако има желание(говоря за не повече от една седмица) да се научи да работи с линукс. Прост пример баща ми, човек на 53 години,имах два харда,един със Slackware,другия Xp,този с Xp-то изгоря.Не повече от две седмици след това,бащами как то се е ровил в интернел,прочел че Убунту било по-лесно от Слака,и след 1 месец купихме нов хард и бащами пожела да му сложа Убунту,но и Xp за всеки случай(беше ползвал Убунту вече месец и половина) :),има няма още един месец след това Xp-то "изчезнало" от харда ДЪЛЪГ И БЕЗМИСЛЕН ПОСТ :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

...

Стоях цял час в лотус поза, за да си прочистя съзнанието.

Не съм казал, че не и е харесал. Дадох я за пример, че се свиква мигновено с Убунту.

Ако съм те разбрал правилно, обикновения потребител е човек, който не е ентусиаст. Не можеш да го накараш да научи нещо, свързано с компютри и ОС. И е заклет уиндосятник, който не може да приеме, че бутоните са вляво, а не вдясно.

Не казвам, че обикновения потребител трябва да е запознат с адресно пространство, регистри и междунишкови комуникации. Но твърдя, че те и Windows не го знаят. Не са му свикнали и няма да му свикнат. Нали се сещаш за темата, в която горкия уиндосятник не успя да си пусне субтитри?

Твърдя, че обикновения потребител не е запознат, и с Windows, и с Линукс. Но при най-малкия проблем обикновения потребител на Windows ходи на сервиз. И същия по-късно констатира: "На мен уиндоус ми върши работа. А в Линукс се действа само с морзов ключ!"

Това е целия сценарий. Малко търпение и всеки ще осъзнае, че убунту е с по-изпипан интерфейс. Личното ми мнение.

Щуротиите за файлова система и backslash ги изрекох, за да подчертая някои от техническите недостатъци на Windows.

поздрави :)

...

Щуротиите за файлова система и backslash ги изрекох, за да подчертая някои от техническите недостатъци на Windows.

поздрави :)

Обратната наклонена черта е по исторически причини. И е точно толкова логична колкото и правата (наклонена черта). Всичко е въпрос на навик. А файловите системи - тук не ми се отваря тема, защото за да се оправи човек (не експерт) в тях е невъзможно (за линукс)

Обратната наклонена черта е по исторически причини. И е точно толкова логична колкото и правата (наклонена черта). Всичко е въпрос на навик. А файловите системи - тук не ми се отваря тема, защото за да се оправи човек (не експерт) в тях е невъзможно (за линукс)

Чертата е глист, защото тя не е такава в която и да е операционна система. Само в Windows.

Няма да твърдя, че съм напълно запознат с файловата система на *nix, но винаги съм я намирал за по-логично структурирана. Няма A:...Z:.

Не съм експерт, но винаги съм се оправял по-лесно в Линуксова файлова система. Тази в Windows е пълен глист. Коронен номер - фрагментацията. Не съм чувал за човек, който да си е дефрагментирал Линукс дял!

Чертата е глист, защото тя не е такава в която и да е операционна система. Само в Windows.

това е несериозно. И това не определя че този начин (такава черта) е нерелевантна

Няма да твърдя, че съм напълно запознат с файловата система на *nix, но винаги съм я намирал за по-логично структурирана. Няма A:...Z:.

Това е начина, избран от създателите. Просто е по-различен от другите. Но отново - това не го прави по-нерелевантен

Не съм експерт, но винаги съм се оправял по-лесно в Линуксова файлова система. Тази в Windows е пълен глист. Коронен номер - фрагментацията. Не съм чувал за човек, който да си е дефрагментирал Линукс дял!

Явно не си имал сериозен проблем.... И да ме прощаваш, но това че никой не го прави не означава че файловите системи, които се използват в линукс и UNIX не се фрагментират. Само че по-малко

това е несериозно. И това не определя че този начин (такава черта) е нерелевантнаю

Аргументация от типа "това е несериозно" се приема за поредния холивар! Не, не е ирелевантно, не е възможно нещо толкова досадно да е ирелевантно! Релевантно, глупаво, странно. Една прилична стандартизация не е наранила никого, пореден пример, че редмъндовци правят каквото им скимне.

Това е начина, избран от създателите. Просто е по-различен от другите. Но отново - това не го прави по-нерелевантен

Този избор на 'създателтите' е най-малкото глупав. Това е архаично разделение на дяловете. A, B, C, D, E и така докато свършим азбуката. После?

Явно не си имал сериозен проблем.... И да ме прощаваш, но това че никой не го прави не означава че файловите системи, които се използват в линукс и UNIX не се фрагментират. Само че по-малко

Да направим анкета. Тук и в няколко други форума. Да разберем чии дялове се фрагментират по-често. Тези на уиндосятниците, или тези на линуксарите!

В самото начало когато за сефте имах мой си компютър купен от мама и тати и събран от познат естествено бях с Windows XP . В училището ни учеха как да работим с Правец 8 и в последствие с Правец 16 и естестевено свикнах с версиите на Windows 3.11,95,98 ,Windows NT ...... и тн. И така 10 години все на тая платформа от Редмънт. Един ден в нас дойде приятел който ми инсталира Сусе с КДЕ и аз го гледах като Коза цветна телевизия 1 седмица :) ,хал хабер си нямах от нищо в тая система и естествено тя бързо изчезна от харда ми. После си поръчах дискове с Убунту ( още си ги пазя) и от там се започна желанието ми да видя аджеба кво е това животно. От тука на сетне се започна едно яко ама много яко четене и ровене по форуми,сайтове и блогове и безброй преинсталации на различни дистрибуции. Преди 2 години си казах,че ми е писнало от Windows и ще си сложа и Линукс и Хакинтош да пробвам пак до къде е стигнал прогреса в тези с-ми.... и пак четене,ровене,питане и много преинсталации. От 1 година имам на харда си и Линукс и Windows като повече време съм на линукса. Ако ми се до играе някоя игрица влизам и джиткам 2-3 часа и това е . С времето одъртях и ми минава вече и мерака за игрици та в тоя ред на мисли ще изоставям и Windows . Линукса не е труден и страшен а желанието на потребителите или по скоро не желанието да пробват е проблема. Всяко нещо направено от човек има недостатъци и изникват проблеми въпроса е с кое по лесно се свиква и на кой как ще му бъде поднесена информацията за даден проблем. Има професионалисти като Капитана които са прекарали 20+ години с линукс,уникс и незнам си още какви системи и с това си изкарват хляба и градят кариера. Аз нямам амбицията за нещо подобно но като нормален потребител не мисля че една линукс дистрибуция след 1-2 седмици четене и настройки тук там ще е проблемна за когото и да било. Аз съм с Линукс защото искам да се уча и да се възползвам от нещата които линукс предлага.

Аргументация от типа "това е несериозно" се приема за поредния холивар! Не, не е ирелевантно, не е възможно нещо толкова досадно да е ирелевантно! Релевантно, глупаво, странно. Една прилична стандартизация не е наранила никого, пореден пример, че редмъндовци правят каквото им скимне.

Този избор на 'създателтите' е най-малкото глупав. Това е архаично разделение на дяловете. A, B, C, D, E и така докато свършим азбуката. После?

Да направим анкета. Тук и в няколко други форума. Да разберем чии дялове се фрагментират по-често. Тези на уиндосятниците, или тези на линуксарите!

Извини ме, но до тук отговорите ти и мислите ти са като на хлапе, 16-20 годишно. Нито един от доводите ти не е наистина сериозен.

1. Това че на теб нещо ти е неудобно не означава че на някой друг не му харесва

2. това че някъде нещо е едно, другаде друго не прави задължително едното правилно, другото не.

3. И Windows (последните версии, 2003 и по-късно) може да закача в UNIX стил партиции към маунтпоинт, а не буква

4. това дали, кое е по-грагментирано не е въпрос на гласуване. Има научни методи с които се измерва

Аз също не срещнах някакъв аргумент. Само и единствено: "това е несериозни' и сходни. 1.не съм изразявал лични чувства за файлови системи, това откъде ви хрумна? 2.не, но едното решение може да е по-лошо от другото, нали? 3. Браво на тях! Вдигам банкет по този случай. И издигам бронзова статуя на Балмър. Сега да оправят регистрите, buffer overflows, локализации, права над файлове и директории и се прекръствам. 4.Отклоняваш. Не даде отговор. Да се сравнява NTFS с XFS, например, е безумие. Шалом.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.