Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Аз също не срещнах някакъв аргумент. Само и единствено: "това е несериозни' и сходни.

1.не съм изразявал лични чувства за файлови системи, това откъде ви хрумна?

2.не, но едното решение може да е по-лошо от другото, нали?

3. Браво на тях! Вдигам банкет по този случай. И издигам бронзова статуя на Балмър. Сега да оправят регистрите, buffer overflows, локализации, права над файлове и директории и се прекръствам.

4.Отклоняваш. Не даде отговор.

Да се сравнява NTFS с XFS, например, е безумие.

Шалом.

1. така излиза от думите ви, едната ви харесва, другата не. А ако трябва да говорим за факти трябва да се каже: едната е по-добра от другата

2. Да, така съм съгласен, но това че едно решение е по-лошо от друг не го прави грешно. И по-лошо отново е относително

3. Иронията е неуместна. Бъдете професионалист :)

4. Не аз твърдя че едната се фрагментира повече от другата. Аз писах че и едната и другата се фрагментират. Но не съм го мерил коя колко

Мир вам

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

1. така излиза от думите ви, едната ви харесва, другата не. А ако трябва да говорим за факти трябва да се каже: едната е по-добра от другата

2. Да, така съм съгласен, но това че едно решение е по-лошо от друг не го прави грешно. И по-лошо отново е относително

3. Иронията е неуместна. Бъдете професионалист :)

4. Не аз твърдя че едната се фрагментира повече от другата. Аз писах че и едната и другата се фрагментират. Но не съм го мерил коя колко

Мир вам

1.Да. Харесвам тази, която е качествена, а другата, която не е - не. Факти. XFS е по-добра от NTFS.

2.Считам, че лошото и доброто, както и много други неща е IT и изобщо, са измерими.

3.Отбелязано :)

4. Съгласен. NTFS се фрагментира повече, да не споменавам FAT. При линукс мога да страдам от фрагментация, само когато диска е пълен с информация. Но ако е по-малко от 80% пълен, мисля, че фрагментацията е много, много малко вероятна.

Sliem

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Чертата е глист, защото тя не е такава в която и да е операционна система. Само в Windows.

Няма да твърдя, че съм напълно запознат с файловата система на *nix, но винаги съм я намирал за по-логично структурирана. Няма A:...Z:.

Не съм експерт, но винаги съм се оправял по-лесно в Линуксова файлова система. Тази в Windows е пълен глист. Коронен номер - фрагментацията. Не съм чувал за човек, който да си е дефрагментирал Линукс дял!

Някъде четох за фрагментацията при файловите формати за Linux. Пишеше, че по принцип има фрагментация, но е толкова слаба, че животът на един хард диск не е достатъчен за да се достигне ниво на фрагментиране, което да окаже влияние върху работата на системата.

Относно по-горния пост за ъпдейтите :> Публикувано изображение

Защо Windows , а не Linux ? Ето Ви някои цитати от други , никак даже "компютърни" източници , върху които си струва човек да се замисли предвид масовия потребител : "...Обикновената практика е друга - е , не всеки е длъжен да е запознат с всичко това едновременно , независимо интелектуалното си ниво и експертни възможности в множество други области от живота!..." "...Слагате данните на входа на компютъра , облягате се удобно на стола и чакате на изхода крайния резултат! То компютърът за това е компютър..." "...Редовият потребител е готов да заплати (иначе авантата си е хубаво нещо!-бел.а.) разумна цена за собственото си незнание и неумение в дадена област от човешкото знание , стига това да му върши работа . Ще си набави изразходваните средства от други места в които е специалист...". ..до колкото в днешно време компютърът е потребност - примерно като си купите автомобил , от Вас не се изисква да сте специалист по "Двигатели с вътрешно горене" , или пък да изучавате допълнително дисциплината "Конструктивни елементи" примерно . Необходимо е да изкарате само курс за шофьори-любители... Имаше една поредица от български филми "Баш Майсторът....".... :) При Linux нещата не стоят тъкмо така и който твърди обратното , просто иска да покаже на околните колко много знае и може ! А дали наистина е така?....

Отклоняваш. Линукс за десктоп реално се пръкна през 2004. С появата на Убунту. И виж какво стана! Убунту сега има десетки милиони потребители.

Има игри бе. Пасианс, т'ва онова...

Едва ли има милиони офис приложения, но в Линукс има няколко много добри. Caligna, Open Office, Libre Office и т.н.

Игрите. Съвсем скоро и тях ще ги има. Unity3D се портва, Steam на Valve се портва. Има напредък.

Точно пък тез хубавци никакви стандарти не въвеждат. Особено вторите. Един пресен пример. iPhone 5. Lightning конектора. Стандарт е micro-USB. Но само Apple си правят, каквото си знаят, без да се интересуват от стандтартизации и не знам си какво...

Отпада селд v11.2 . Първо, това е умираща технология. Много товари, има десетки дупки в сигурността и умира. Трона ще поеме HTML5, защото това е стандарт, а не някаква Адобска приумица. Дори сега, повечето по-големи сайтове за видео споделяне са достъпни без flash.

Адобите се отказаха, но flash реално ще си се поддържа в chrome, google ще поемат. Иде реч за Pepper API. Тъй че и тук няма за какво да се притесняваме.

Ами френд, то и интерфейса на XP умря. Кой ще ти го върне? GNOME2 умря, затова сега има fork. MATE! Защото това е красотата на отворения код и свободния софтуер. Може да няма 1000000 стандарта(въпреки, че е явно, че не си чувал за POSIX), но ако поддръжка за софтуер се прекъсне, винаги ще се намери някой да му направи fork, да го продължи. Винаги! Това не е M$, това не е Apple. Тук няма разни прищявки на мултинационални, струващи милиарди, компании! Линукс ти дава свободата. Явно тя не е за всички!

Резонно. Все пак 'уникс' система не съществува. А при Линукс не е така. Броя ръсте. Факт.

Такова животно има само при gentoo.

Баш си е линукс. ядрото е достатъчно. И къде прочете, че кода не е отворен? Т'ва е бисер на месеца!!

Ядрото не е достатъчно и ще ти обясня защо, малко по-долу. Още повече че ядрото е модифицирано. Между другото ти на колко години си ? :)

Xp може би умря, но още можеш да си го ползваш за браузване с по-малко притеснения за инфекции от 10.10 да речем :) защо ли - защото новите версии на браузърите са достъпни :)

Игри кога ще се разработват за лин при пазар 1% колебаещ се .. не знам :)

В къщи имам Мак, Win 7 сега тествам и 8 на таблет, използвал съм Генту(възможно най-очарован), Убунту, преглеждал съм и копието на убунту - минт, както и дебиан.

Първото нещо което искам да уточня за хората родени след 90-те, които преди 10-тина години са открили алтернативи е, че понятието "стабилност" в началото не се употребяваше за десктоп :)

като човек, който има нужда от поне 3 ядра за проектантска дейност със софтуер, който струва МНОГО и който няма да се разработи за уникс и след 100 години, както и за разработчик, ще кажа че операционната система е създадена за да върши работа. Ако имате предвид пишешта машина - да имам такава в къщи с колекционерска стойност е вече и би ми свършила работа :)

Не съм против никоя операционна система, но някои хора трябва да си извадят главите от пясъка и да разберат че безплатен обяд няма. Докато няма реален пазар все повече хора ще изоставят линукс десктоп. И такива смешни мнения от сорта на "флаш отпада заради html5" както по горе бих казал - приятелю ти само видео ли гледаш :) ?

Познавам хора с линукс. Това което ме дразни е тяхната мания. МИСЛИТЕ ИМ НЕ СА ОБЕКТИВНИ, те не са склонни да приемат различни мнения. За тях съществува единсвено религията на безплатния софтуер. Но всъщност какво е безплатно питам аз? Какъв е техния цинизъм който достига такива измерения, че умът ми не го побира. Всеки един от тях има първи дял на диска си с заделено по-голямо пространство за Windows, и в моментите когато не сърфират, а искат да си обработят някоя снимка (моля несериозни примери за Гимп да не се споменават), да си инсталират някоя игричка или да си направят сайтче (говоря за "обикновения потребител") с няколко клика влизат... оппп "лошия" чичо Бил :)

И кое е по-фрапантното. Наглоста им не стига до тук, възгласяват "Нека живее безплатния софтуер" а в същия момент тайно се хвалят че, Windows-a им е изтеглен .. БЕЗПЛАТНО.. активиран .. БЕЗПЛАТНО! Но идва момента когато заклетите приятели с Линукс идват на гости и трябва да покажем че сме лоялни - пускаме си линукса и на него - десетки приложения за Windows , през Wine, отново изтеглени - НЕЛЕГАЛНО И БЕЗПЛАТНО.

После ревем - абе тоя уиндолс не мога да му променям панела, абе харесвам си линукса че е по-шарен. Но това не е най-дразнещото. Чувал съм мнения от сорта на "може ли над 95/6% от използващите десктоп да грешат? Да могат, но ние използваме линукс, можем да пишем sudo команди и сме по-горе от останалите". Това естествено е синтезирано мнение, но колко пъти съм слушал от едни и същи хора, че използващите мак или уиндолс просто ги "мързяло". НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТОВА. Просто за повечето хора времето е лукс и не могат да го прекарват в постоянно четене за настройка, инсталация на програми и научаване на команди, които след 2-3 версии няма да им вършат никаква работа. Защото може би използват толкова сложен софтуер, който сам по себе си изисква повече време за научаване отколкото каквато и да било работа по уникс.

ЗАЩО АНДРОИД НЕ Е КАКВОТО НЯКОИ ПО ГОРЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ Е:

1- Използват модифициран код на кернел - с отделен git repository

2- Влезте в страницата на андроид и МОЛЯ ВИ ПОСОЧЕТЕ КЪДЕ Е ДУМАТА ЛИНУСК. Говоря за Бранд!? Щом не използват бранд значи се обособяват като нещо друго.

3-много фирми които поддържат линукс не поддържат андроид - справката можете и сами да си я направите

4-всички приложения за андроид са джава .. това да ви говори нещо? - опс не са съвместими с други платформи на лин

5-някой на ясно ли е че една част от всяко продадено устройство с андроид отива при.. опс проверете сами :)

6-кодът използван за направата на андроид е не изцяло безплатен, тъй като съдържа платени binary blobs.

7-някои от приложенията, които идват с аднроид не са безплатни, и са обвързани със строги лицензи.

8-съдържа много малко GNU

9-много хора попадат неподготвени в един капан, а той е в основата на линукс и андроид. Накратко - ДА! андроид съдържа основа на линукс/ но не ГНУ, т.е. android i гну/лин са много различни по природа.

10- кодът е достъпен, НО МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ГО ВЗЕМЕШ ДА СИ ГО МОДИФИЦИРАШ ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ И ДА ГО РАЗПРОСТРАНЯВАШ ?

11-ОТНОСНО кода, правете разлика достъни са само executables

Така.. има много много други интересни нещица, и някой който е писал 2 реда може да заклеймява, но не и в тази тема.

Андроид и лин са толкова сравними колкото разтворимо сокче кайсия и натурален сок кайсия - ако искаш нещо, което да ти наподобява вкуса и нямаш много претенции - андроид.

Избоявам само факти, и всяко МНЕНИЕ ОТ СОРТА НА "ЕДИ КОЯ СИ ОS Е НОМЕР ЕДНО / най-добрата" или "ХХХХ forever" или "да използват еди коя си щом ги мързи" ПРОСТО НЕ ГИ СМЯТАМ ЗА СЕРИОЗНИ, и не смятам че заслужават внимание от сериозни "обикновени потребители". Защото "съвършен код" няма, няма и още такъв който да се доближава до съвършенството. Това че на някой му харесва нещо не го прави съвършено.

Всичко е създадено за да се върши работа на него, после не се чудете защо тоя 1%. А останалите просто "не знаят" за съществуването ли?! хахах

Нямаше нужда да ни запознаваш толкова обстойно с философията си за живота. А, относно аргументите ти – повечето са псевдонаучни. Няма смисъл да коментирам всичките ти "обосновани" твърдения.

Като почнем от чисто спекулативната ти теория за единият процент потребители. Има автомобили, които са притежавани от не- повече от 1 % от населението на земята. Тези коли се употребяват от малко хора, не защото не са добри, а защото масовият потребител няма ресурс да ги придобие. Ресурсите може да не са само в пари, а в знание и възможност да се учиш.

Колкото до сигурността на XP пред Ubuntu 10.10 - такава смехотия не бях чел поне от седмица. Изглежда каквото и да си пробвал, само си се плъзнал по материята, без да я усвоиш. Това е Debian 6, която е по- стара от Убунту 10.10 http://s19.postimage...4x768_scrot.png . Google-chrome не е от стандартните хранилища, а от google-chrome ppa. Дали не е сигурен ? Дори и да отпадне поддръжката на ядрото, мога да си инсталирам ново. В Ubuntu, това става с три кликвания върху пакетите, представени в Ubuntu-kernel. Дори няма нужда да компилирам, защото ползвам системата за десктоп и ми трябва по- сериозна поддръжка на хардуер. Спирам да пиша, че излизам на кафе. Препоръчвам ти да смениш форума, че още не си за него.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Не съм с Линукс, защото нямам свободно време и нерви ^^

Ами много добре

Xp може би умря, но още можеш да си го ползваш за браузване с по-малко притеснения за инфекции от 10.10 да речем :) защо ли - защото новите версии на браузърите са достъпни :)

Пълни глупости говориш и на 10.10 можеш да сложиш последната Mozilla Firefox .

Игри кога ще се разработват за лин при пазар 1% колебаещ се .. не знам :) -КАТО НЕ ЗНАЕШ не пиши глупости.

1% При десктопа едвали,малко повече от 1% са.,замисли се при сървърите ка са нещата,май 95% ползват Линукс Дистро а,там където трябва сериозна работа,много от любимите ти сайтчета са хоствано на линукс сървъри,няма да ти ги изброявам може да видиш в нета със новия си "Осмак".

Първото нещо което искам да уточня за хората родени след 90-те, които преди 10-тина години са открили алтернативи е, че понятието "стабилност" в началото не се употребяваше за десктоп

Машала а за тези родени след 2000г ?

като човек, който има нужда от поне 3 ядра за проектантска дейност със софтуер, който струва МНОГО и който няма да се разработи за уникс и след 100 години, както и за разработчик, ще кажа че операционната система е създадена за да върши работа. Ако имате предвид пишешта машина - да имам такава в къщи с колекционерска стойност е вече и би ми свършила работа

Ами ползвай си пишещата машина със 50 си ядра,ако си мислиш че линукс не ми върши работа ок тва си е за тебе.

Познавам хора с линукс. Това което ме дразни е тяхната мания. МИСЛИТЕ ИМ НЕ СА ОБЕКТИВНИ, те не са склонни да приемат различни мнения. За тях съществува единсвено религията на безплатния софтуер. Но всъщност какво е безплатно питам аз? Какъв е техния цинизъм който достига такива измерения, че умът ми не го побира. Всеки един от тях има първи дял на диска си с заделено по-голямо пространство за Windows, и в моментите когато не сърфират, а искат да си обработят някоя снимка (моля несериозни примери за Гимп да не се споменават), да си инсталират някоя игричка или да си направят сайтче (говоря за "обикновения потребител") с няколко клика влизат... оппп "лошия" чичо Бил

Не съм от тези хора,но ти си единствения фанатик тука.

И кое е по-фрапантното. Наглоста им не стига до тук, възгласяват "Нека живее безплатния софтуер" а в същия момент тайно се хвалят че, Windows-a им е изтеглен .. БЕЗПЛАТНО.. активиран .. БЕЗПЛАТНО! Но идва момента когато заклетите приятели с Линукс идват на гости и трябва да покажем че сме лоялни - пускаме си линукса и на него - десетки приложения за Windows , през Wine, отново изтеглени - НЕЛЕГАЛНО И БЕЗПЛАТНО.

Тук ме тушира особено часта със гостите,честно ли мислиш така?

Абсолютно съм сигурен че всичкия софтуер на твоя компютър си си го заплатил.

То няма много файда след като след 3 месеца ше преинсталираш бозко ама аде.

сичко е създадено за да се върши работа на него, после не се чудете защо тоя 1%. А останалите просто "не знаят" за съществуването ли?! хахах

ПАК ти казвам в много голяма заблуда си.

Ами аз се отказах от ползването на Уиндоус (поради доста причини),както и ти навярно от Линукс

поради "доста" причини.

http://www.top500.org/

Редактирано от tux (преглед на промените)

Ще пренебрегна заглавието на темата и ще кажа защо не съм с Windows, а не защо съм с Linux. От известно време (8 години) използвах Windows и Linux паралелно на десктоп машината си, като абсолютно нормален потребител. До преди ~месец и половина. Вече съм само с Linux и сега ще обясня защо. Защото, да метро може да е добро като идея, но няма да се хареса на всеки, дори и всички потребители да са иновативно настроени и да искат да научат нещо ново. Аз го пробвах месец, свикнах му, хареса ми идеята, но не е толкова удобен, поради причината, че се получава спънка при производителността на работата ми, когато трябва да превключвам от метро, към класически десктоп. Неудобно е, недоизмислено е, объркващо е. Или само метро, или класически десктоп. Това създава впечатлението за недоносена ОС, липса на цялост, прекалено изявена фрагментация на основни инструменти и приключих с тестването ?. И по-нататъчното използване на тази операционна система. А тези сладури по-горе, които твърдят, че дялът на Linux при десктопите е 1% и в момента върви надолу, трябва да отидат по най-бързия начин да си прегледат главата. И след това евентуално да се върнат обратно при нас, в реалността. => http://goo.gl/PAH5v

A новината е от януари месец. Идва и Steam за Linux. Познайте какво болшинство от геймъри, си трие ръцете и чака с нетърпение да премахне Windows от хард диска си. Влезте тук и четете коментари http://goo.gl/c7Pxs

Редактирано от Zeroadhesion (преглед на промените)

.... А тези сладури по-горе, които твърдят, че дялът на Linux при десктопите е 1% и в момента върви надолу, трябва да отидат по най-бързия начин да си прегледат главата. И след това евентуално да се върнат обратно при нас, в реалността.

http://linux.about.c...months.htm..... а новината е от януари месец. Идва и Steam за Linux. Познайте какво болшинство от геймъри, си трие ръцете и чака с нетърпение да премахне Windows от хард диска си. Влезте тук и четете коментари http://blogs.valveso...teamd-penguins/

Аз статия не видях там, само линкове. И колко е според вас пазарното присъствие, от кого е мерено, как?

Извинявам се, линкът е редактиран, там пише и на кого са статистическите данни.

Извинявам се, линкът е редактиран, там пише и на кого са статистическите данни.

Добре, даже и да приемем този анализ за достоверен говорим за 1.4% пазар. Това много ли е според вас?

П.П. Освен това никъде не видях описана методологията, която може да означава че данните може да са реални, но може и просто да са изсмукани от пръстите

:) Удобно ли е да минем на "ти"?

Ами, кликни на линка в статията, където пише NetMarketShare и разгледай - Юли 2011-та година 0.97%. Декември 2011-та година 1.41% Сега сме Септември 2012-та, определено процентът в момента е най-малко 1.9%, ако умишлено забавим този прираст, каквото и да го е предизвикало. Също така идва Windows 8 с невъзможност за използване на пиратски копия. Познай какво следва близките години, ако Microsoft успеят да поддържат тази добре измислена защита непробиваема. Защото да, много хора използват PC-тата си само за Facebook, Skype и някое сериалче от маймунда и не им се дават 200 лв. за Windows. А и възможностите на Linux Desktop-ите не спират до там, въпреки че в момента наистина не могат да заменят офис и гейминг решенията, които предлага Windows платформата или по-скоро компаниите, които пишат софтуер за нея. Изказването ми беше по-скоро отговор на невярното твърдение, че дялът на линукс върви надолу. Но и процентите не бяха улучени, в момента определено не е един.

:) Удобно ли е да минем на "ти"?

Ами, кликни на линка в статията, където пише NetMarketShare и разгледай - Юли 2011-та година 0.97%. Декември 2011-та година 1.41% Сега сме Септември 2012-та, определено процентът в момента е най-малко 1.9%, ако умишлено забавим този прираст, каквото и да го е предизвикало. Също така идва Windows 8 с невъзможност за използване на пиратски копия. Познай какво следва близките години, ако Microsoft успеят да поддържат тази добре измислена защита непробиваема. Защото да, много хора използват PC-тата си само за Facebook, Skype и някое сериалче от маймунда и не им се дават 200 лв. за Windows. А и възможностите на Linux Desktop-ите не спират до там, въпреки че в момента наистина не могат да заменят офис и гейминг решенията, които предлага Windows платформата или по-скоро компаниите, които пишат софтуер за нея. Изказването ми беше по-скоро отговор на невярното твърдение, че дялът на линукс върви надолу. Но и процентите не бяха улучени, в момента определено не е един.

1. подобно екстраполиране е много опасно, защото може да се окаже грешно на порядък, така че се въздържайте от него

2. Няма непробиваема защита. Спомнете си защитата на PlayStation, базирана на цифрови сертификати и Cell процесора (с изолираното изпълнение), което я прави теоретически непробиваема, но ето, заради човешка грешка тя е пробита

3. Процентите на Линукс десктопа за определен период са вървели нагоре. Това е единственото достоверно твърдение, което можете да изкажете (ако приемем че цитираните данни са верни)!

П.П. Разбирам желанието ви линукс да има по-голям дял, но човек трябва да е реалист. Ако погледнете сървърния пазар ще видите тотално различна картина, по-добре се хвалете с това :)

Е, с нищо не искам се хваля, изказвам моята гледна точка. Не искам да бъда разбиран, като поредният линукс фанатик, просто съм дал собствени мнения и за двете ОС. Линукс постепенно набира популярност, сред десктоп потребителите и това е факт. Не знам какъв трябва да си (не говоря за Вас, а принципно), за да кажеш противното. Относно антипиратската защита на Windows, тя е коренно различна от тази на PS и е основана на облака. Контролират всичко изкъсо. Блеклистват всички изтекли ключове, всички сървъри за активация от трета страна. На мен специално не ми се вярва скоро тази ситема да бъде пречупена, но всичко е възможно. Да добавя, че неактивиран, Windows 8 се рестартира на всеки час и не става за работа.

Е, с нищо не искам се хваля, изказвам моята гледна точка. Не искам да бъда разбиран, като поредният линукс фанатик, просто съм дал собствени мнения и за двете ОС. Линукс постепенно набира популярност, сред десктоп потребителите и това е факт. Не знам какъв трябва да си (не говоря за Вас, а принципно), за да кажеш противното. Относно антипиратската защита на Windows, тя е коренно различна от тази на PS и е основана на облака. Контролират всичко изкъсо. Блеклистват всички изтекли ключове, всички сървъри за активация от трета страна. На мен специално не ми се вярва скоро тази ситема да бъде препупена, но всичко е възможно. Да добавя, че неактивиран, Windows 8 се рестартира на всеки час и не става за работа.

Защитата на 8 не е много по-различна (в принципа на оторизиране), отново е базирана на несиметрична криптография. И веднага се сещам за един (непрост и нелесен) начин за заобикалянето й. Но това няма голяма връзка с темата. Линукс няма да може да вземе голям процент от десктоп пазара в близките поне 5 години. Хвърлете едно око на тази статия (писана е преди 7 години): http://www.kaldata.com/articles.php?action=show&showarticle=56 и размислете дали нещо се е променило много от тогава :)
:) Имам някакви бледи спомени, че я четох преди години, сега я прочетох пак и извинявай...с ръка на сърцето казвам, че доста неща са се променили. Те са свързани с техническите особености - като започнем от инсталационния процес и стигнем до по-лесните (и графични) инструменти за администриране. Въпреки, че и 2005-та си имаше YAST, но не е същото. И да, определено Linux извървя много път, от когато е писана статията. Нещата, които не са се променили са: И сега се продават преносими компютри с инсталирани дистрибуции на тях, и сега се премахват от някои потребители и се слага Windows. И сега има липса на специализиран софтуер. Но това ---ще прозвуча банално--- не е по вина на GNU/Linux. Получава се малко затворен кръг: "Нема софтуер, нема потребители", но това е ясно на всички, това не е определящо за качеството на проекта GNU/Linux и не бива в никакъв случай да обвиняваме операционната система за това. Дали е по-добра от Windows - в основата си - да. Но крайният потребител това слабо го грее. Както и дае. Въпросът с игрите предстои да се промени. Няма да е изведнъж, но скоро ще бъдем свидетели на едно доста добро начало ;)

.....

Въпросът с игрите предстои да се промени. Няма да е изведнъж, но скоро ще бъдем свидетели на едно доста добро начало ;)

Ще видим :D И преди седем години имаше надежда за промяна, сега пак я има....

А за инструментите за инсталация и настройки - да, променили са се. Но и в Windows не са стояли на едно място. И сега разликата не е скъсена много...

...Линукс няма да може да вземе голям процент от десктоп пазара в близките поне 5 години...

capnemo, спорът за това си е чисто риторичен. Реалистите се оглеждат и виждат как стоят нещата. Хората като ftpkid с "леко" по-идеалистично мислене могат да продължават да казват на черното бяло. Но това ще му мине. Мисля, че и аз имах някакъв подобен период преди 15-ина години...

Но това ---ще прозвуча банално--- не е по вина на GNU/Linux. Получава се малко затворен кръг: "Нема софтуер, нема потребители"

Ами това е тъжната истина и големият проблем на Линукс. Именно затова подкрепям capnemo, че няма да се наложи като десктоп скоро. Както за n-ти път казвам OS е нищо без приложенията отгоре ?. И в това отношение Линукс, и особено GNU си вкарват голям автогол - кода им е отворен и ентусиасти портват всичко интересно към Уиндоус. Почти всички хубави не OS специфични приложения имат портове за Уиндоус, докато обратното не е вярно.

Ще поживеем и ще видим, да ;) Но това все пак са Valve.

И по-големи от Valve са фалирали, пепел ми в устата.

Хехе, Valve, която е в момента да фалират заради един проект (Steam за Linux), за който са отделили ресурс 20-30 човека не ми се вярва. :P

Хехе, Valve, която е в момента да фалират заради един проект (Steam за Linux), за който са отделили ресурс 20-30 човека не ми се вярва. :P

'

Ако си останат само със Steam. Нали, някой трябва и нещо да пише за тоя Steam под Линукс... Тре'а да се ръснат и там. И тогава не се знае, в какво блато ще влязат. Не ме разбирай погрешно аз много обичам да имам избор и наистина ми се ще, да можех да си играя игричките под Линукс. Но както казах реализъм трябва. Отделно, част от Линукс потребителите, не възприемат платените и затворени приложения и това вкарва в риск всеки, който се опита да прави бизнес там.

Да, да не те разбирам погрешно, но те са свършили по-голямата работа с портването на Source engine-a с Mac OS клиента и сега доизпипват. Всички Source базирани игри ще са налични рано или късно (Включително и вездесъщият CS :D И Dota 2). Steam също е страхотна и удобна платформа за разпространение на игри, тя ще вкара също бууст в цялата картинка. Каквото се иска от тях се прави, плюс работят с nVidia, AMD и Intel за подобряване на затворените драйвъри. Влага се голяма надежда за прилив на геймъри и малък компромис от големите гейм студия. :ohmy::D Това естествено е най-добрият сценарий, нали на реалисти се правихме тука, ли кво беше и аз да не остана по-назад :D :D :D Иначе не бери голяма грижа за тях, определено знаят какво правят и определено не разчитат на линукс клиента за печалба в началто, направили са си сметката. Там нещата са много по-сложни. Имат си планове, но всичко засега са само слухове и няма да споделям. Колкото до инвистициите - те си имат вече изградена база, работещи сървъри и т.н. и само добавят още една услуга към портфолиото си. Работата е солидна.

Линукс потребителите доказаха, че са способни да плащат за игри и това доказа пакетът Humble Bundle, който излезе неотдавна и се радва на страхотен успех. Виж най-долу отчетите => http://www.humblebundle.com/

Хайде, не за първи път, да се намеся.

Тъй като бях набеден, ще говоря във факти. Спомнете си това. Пък после това. И това

В общи линии Valve и Windows се недолюбвали. Това бе мечтата на повечето линуксари, надлъж и нашир.

Надяваха се промените в Windows да са твърде неприемливи и една част да направят транзицията към Линукс. Не бях сред тези.

Най-големия проблем на Линукс не са приложенията. Много качествени се портват, вече. Проблемът не е и в стандартизацията(даже в това отношение няма никакъв). Проблемът е Столман.

Не отричам красотата на GNU идеята. Няма и да я отрека някога. GNU фондацията имат качествен софтуер: emacs, gcc, glibc, bash, grep, gzip. Но нито едно от изброените, не касае "обикновения потребител".

Столман води една война, от вече 20+ години. Главно със себе си. Не и се види края. Той отрече и игрите на Valve по Линукс, наричайки ги „неетични“.

Линукс за мен е нещо повече от инструмент, който за нуждите ми е по-качествен от Windows. Той е и идеология. Linux kernel е в целия смисъл на думата - феномен. Имаше проучвания. Твърдеше се, че по класическия метод, ще се нужни не знам си колко милиарда долара инвестиция, за да се напише kernel-а. Феномен.

Само дето Столман въобще не бленува за стотици милиони потребители. Него пазарния дял не го вълнува.

Отрича всичко що е „затворен код“ и „несвободен софтуер.“ Оказва се пречка.

Друга голяма пречка за персонажи от тип „еди“. Такива индивиди ръсят наляво и надясно, че линукс е за ядрени физици, боравещи с морзов ключ. Гениално.

flare, това бе някакъв индиректен начин да ме наречеш наивен. Лошо няма, твой избор.

Не ще забравя думите Джобсови.

Въведение. Великото интервю на гигантите. Джобс и Гейтс. D5. Попитам за 'рецептата' за успеха, Джобс заяви: „Хората казват, че трябва да изпитваш страст към това, което правиш и е напълно вярно... защото, ако няма, всеки рационален човек би се предал.“

Вярвам в тези думи.

Това с пазарния дял e Микромекова измислица. Тук няма централизирана компания, не могат да се следят продажби и т.н. В такива статистически проучвания има твърде големи отклонения. Да не се вярва.

Убунту ще е превратната точка. Тук не са ентусиасти. А компания с милиони приходи. Голям екип, поддръжка, support и всякакви благини.

На ваше внимание е песен на Дилън:

The times they are a changin'

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.