Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

... Ако трябва да ползват сертификати при работата си с държавна администрация, банки или застрахователни дружества са свободни да ползват браузера пак на тая фирма. ...

Това не е вярно, сертификат може да се ползва с който и да е броузер. И голямата част от услугите, които изаскват сертификат не са обвързани с броузер
  • Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хайде да ти кажа и аз нещо за свободата. Хората са свободни да изучават в училище софтуера на една определена компания. Също така ако искат да работят във или със държавната (или общинска) администрация са свободни да ползват файловите формати и софтуера на същата фирма. Ако трябва да ползват сертификати при работата си с държавна администрация, банки или застрахователни дружества са свободни да ползват браузера пак на тая фирма. Ако им потрябва български специализиран софтуер за каквато да е регулирана от държавата професия са свободни да ползват софтуера под ОС на същата тая фирма. И накъдето да погледнеш все свободи от тоя род.

Въобще овцете са много свободни докато вървят със стадото под зоркия поглед на овчаря и кучетата. Въпроса е, какво става ако решат да не вървят със стадото?

Всеки може ако иска да си върви със стадото, ако иска да не върви. Всичко зависи от основа, поддръжка, кадри, разпространеност, разпознаваемост, възможност за бъдеща реализация, перспектива и т.н. Едната компания по един или друг начин ти е осигурила това на 100%, когато друг направи същото, може статуквото да се промени. Никой не спира конкуренцията, без борба не става, всеки си е извоювал мястото в свободния пазар.

Всичко, за което говориш си е най-чистата форма на свободен избор и позиции извоювани на пазара. В пазарната икономика се бориш за своето като трябва да убедиш, че е по-добро от конкуренцията, а не да ревеш, че е по-добро и да чакаш "свише" да се реализира. Във времето, в което живеем всичко е вълци.

Свободата всеки си я има, а ти ревеш за свободия. Свободата има правила, които като се нарушат става "изкривена"-а.к.а свободия. Имаш правото да избираш дали да бъдеш овца или пастир, ама ти искаш да има свободия и да си си пастир без да има правила - анархия.

Все още не е измислена перфектната "идилия" в обществото, няма и да бъде реализирана никога. Така сме устроени, че да бъдем овце и пастири, трябва да се бориш, свободия няма да видиш, защото трябва да има правила.

Отново казвам, парадирате със свободата, която всички я имаме и това направо отблъсква, дори отвращава. Използвайте други думи и изрази, стига с тези клишета. В Африка и Азия се говори за свобода, а вие да се жалвате и да парадирате с нея при това положение не е ли малко лицемерно..

Струва ми се прекалено много се фокусирате върху спиращите фактори. Това само ви изцежда психически, нищо повече. Linux, не се нуждае от това, ама наистина.

Кое му е лошото на положението в момента? Държавата не го покрепяла? Ами голяма работа, даже още по-добре, че не го прави. Много да се сетя за пет причини, поради които това е вредно. Ще изтъкна само една - всичко спуснато отгоре се приема на нож.

От друга страна, нека си припомним какво е постигнато до момента.

1. Програмите вече се инсталират лесно и само баба ви може да си спомни какво е компилиране и http://en.wikipedia.org/wiki/Dependency_hell .

2. Почти всеки хардуер се разпознава и работи автоматично. Самите инсталатори станаха много мощни и напрактика пълноценни работни среди още след стартиране. Постижение от което останалите са много-много далеч.

3. Масово навлязоха свестни GUI програми за гледане на телевизия, видео, музика, разархивиране, текстови документи, торенти, чат, уеб.

Не се пали kaldataforumuser. Най-малкото искам да засегна някого. На овчаря мястото е заето. Големия напън е на някои овце да станат кучета, ама и кучетата ядат бой като зарежат стадото. На теб са ти противни приказките за свобода. На мен пък са ми противни непрекъснатите ежби и съдебни спорове между големите компании за елементарни неща. Като например патент за това, че програма реагира на двоен клик на потребителя, или клавиатура с картинка на едикой си бутон, или правоъгълна форма със заоблени краища на някакво устройство и други подобни глупости. Хайде да спрем от продажба някое устройство защото вътре имало технология, която някоя си фирма смята са своя. Смешна работа, обаче всъщност точно това са определящите фактори за монопола на тая или оная компания. Не качестото на продукта. За сравнение ще кажа, че ОС с най-голям пазарен дял в историята не е нито windows XP, нито windows 7, а windows 98, който по всеобщо мнение е от не особенно качествените ОС на MS. При това този резултат е постигнат за два пъти по-кратко време отколкото windows xp. Вие приемате, че вкичко е ок, пазарна икономика, нека победи по-добрия. Нищо подобно. Oтдавна не побеждава по-добрия, нито пък има правила. Както и да е. На мен това не ми пречи. Но и не виждам защо някой трябва да се засяга, като се споменат думите монопол или свобода. Особено, когато става въпрос за компании, които са осъждани за нелоялна конкуренция.

Редактирано от dsarmov (преглед на промените)

Хайде да ти кажа и аз нещо за свободата. Хората са свободни да изучават в училище софтуера на една определена компания. Също така ако искат да работят във или със държавната (или общинска) администрация са свободни да ползват файловите формати и софтуера на същата фирма. Ако трябва да ползват сертификати при работата си с държавна администрация, банки или застрахователни дружества са свободни да ползват браузера пак на тая фирма. Ако им потрябва български специализиран софтуер за каквато да е регулирана от държавата професия са свободни да ползват софтуера под ОС на същата тая фирма. И накъдето да погледнеш все свободи от тоя род.

Въобще овцете са много свободни докато вървят със стадото под зоркия поглед на овчаря и кучетата. Въпроса е, какво става ако решат да не вървят със стадото?

А какво прави за целта Линукс обществото? МС знаем какво прави, а вие? Предполагам че имате свободата да се регистрирате като някаква организация и като такава да направите оферта на държавната администрация за ОС. Направете това, изложете големите плюсове на тази ОС и ако не я изберат (понеже се очаква МС да „спечели“) осъдете държавата за корупция. Внесете в образувателната система предмет изучаваш Линукс ОС.

А какво прави за целта Линукс обществото? МС знаем какво прави, а вие?

Всеки прави колкото желае и може. Много важен принцип за свободния софтуер.

На нас не ни плащат и не се занимаваме с това по цял ден.

Направено е доста за преводи, софтуер и взаимопомощ.

Предполагам че имате свободата да се регистрирате като някаква организация и като такава да направите оферта на държавната администрация за ОС. Направете това, изложете големите плюсове на тази ОС и ако не я изберат (понеже се очаква МС да „спечели“) осъдете държавата за корупция.

Аз на това му казвам да си плащаш за да те ритат.

Внесете в образувателната система предмет изучаваш Линукс ОС.

Да, да се пляснем и ние на опашката. Само и нашето просветление липсва.

Виж подобни неща са правени в USA, но там няма строги нормативи, доколкото ми е известно. Нито свръхкритично отношение към подобни възможности.

Много по-резултатно и възможно е да се ползва Linux в библиотеки и на други публични места, където също няма ограничения. Но затова трябват спонсори.

Всеки прави колкото желае и може. Много важен принцип за свободния софтуер.

На нас не ни плащат и не се занимаваме с това по цял ден.

Направено е доста за преводи, софтуер и взаимопомощ.

Аз на това му казвам да си плащаш за да те ритат.

Да, да се пляснем и ние на опашката. Само и нашето просветление липсва.

Виж подобни неща са правени в USA, но там няма строги нормативи, доколкото ми е известно. Нито свръхкритично отношение към подобни възможности.

Много по-резултатно и възможно е да се ползва Linux в библиотеки и на други публични места, където също няма ограничения. Но затова трябват спонсори.

Е затова само ще циврите по форумите и няма да мръднете никъде. Ще се развивате само във вашите очи.

Е затова само ще циврите по форумите и няма да мръднете никъде. Ще се развивате само във вашите очи.

По-спокойно. Кои сме „ние“, кои сте „вие“? Кой ти е „циврил“ на теб! А ти специално къде си мръднал? И защо си мислиш, че прекарвайки няколко минути с Линукс, вече знаеш всички отговори, а решенията са ти най-добрите? Кибичи си с вирусите и милионите Next-ове и не се вживявай. Слез на земята!

Хвърляй морзовия ключ!!

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Microsoft обяви старта на новата си глобална инициатива

YouthSpark

Линукс обществото също трябва да се погрижи за подобни инициативи. В България, ако не се лишиш от личен живот за седмици или месец и да се научиш самичък как да боравиш с Линукс по форуми и клипове, няма как друго яче да стане. И като се научиш, може да го ползваш за собствена облага, защото по фирми и организации, никой не се е погрижил дори да спомене за съществуването на такова нещо наречено - Линукс.

Последно помня, че едно "чиче" от основоположниците на ГНУ преди 3-4 години идваше за един семинар в София и прояви тотално неуважение към всички, като се появи като парцал в залата, едвам гледаше от недоспиване (предполагам). Хубави работи говореше, ама можех да изляза от залата и да пия едно кафе, след което като се върна да го хвана на същото изречение.

Ето това е разликата. Едните ти предлагат уникални инициативи, професионален съпорт във всяка точка от земното кълбо и т.н. да не се впускам и аз много в общи приказки.

В крайна сметка какво като Линукс предлага нещо повече да речем, кой знае за него, какво е направила общността, за да покаже напредъка си, за да покаже предимствата си, за да го популяризира сред българите да речем - да се правят семинари, да има курсове, да се ходи по училища и учреждения и да се демонстрира, да се участва в проекти, да се изгради мрежа от професионален съпорт и т.н. Не може просто да предлагаш нещо по-добро да речем и да го държиш само за себе си и оттам нататък, който иска да се учи самичък. Не става по този начин.

Аз например преди време инсталирах в едно основно селско училище (за жалост го закриха и сега карат учениците с автобус до близкото градче) УСУ7 Декстоп на всички машини (10-на). Хората го приеха добре и бързо се научиха след като им показах основните неща, които и аз знам.

Та защо аджеба някой от толкова многото върли защитници на Линукс не се нае да помогне на тези хора (от УСУ), за да се популяризира това дистро. Скоро ще се "пръкне" и УСУ8 Декстоп, ако съдя по мини-то ще е добро. Къде са всички тези хора, които пропагандират по форумите? Защо искат Линукс да остане само за тях? По веднъж на няколко години ли ще се събират за семинари по 50-100 човека?

Линукс обществото си държи сървъра и не му дреме за останалото, поне аз така виждам нещата.

Линукс обществото също трябва да се погрижи за подобни инициативи. В България, ако не се лишиш от личен живот за седмици или месец и да се научиш самичък как да боравиш с Линукс по форуми и клипове, няма как друго яче да стане.

Инициативи има. Има книги, има курсове и събирания, голямата част от които безплатни.

И като се научиш, може да го ползваш за собствена облага, защото по фирми и организации, никой не се е погрижил дори да спомене за съществуването на такова нещо наречено - Линукс.

Поне аз не желая да сменям чипа на хората през ауспуха. Съществуват други организации с подобни цели.

Ето това е разликата. Едните ти предлагат уникални инициативи, професионален съпорт във всяка точка от земното кълбо и т.н. да не се впускам и аз много в общи приказки.

В крайна сметка какво като Линукс предлага нещо повече да речем, кой знае за него, какво е направила общността, за да покаже напредъка си, за да покаже предимствата си, за да го популяризира сред българите да речем - да се правят семинари, да има курсове, да се ходи по училища и учреждения и да се демонстрира, да се участва в проекти, да се изгради мрежа от професионален съпорт и т.н. Не може просто да предлагаш нещо по-добро да речем и да го държиш само за себе си и оттам нататък, който иска да се учи самичък. Не става по този начин.

Не съм видял "ние" да предлагаме нещо. Затова си има специализирани фирми, които не е трудно да се открият при желание. Нима колегите от съседния форум предлагат Windows или поддръжка? Мисля че не.

В университетите има колкото искаш курсове с подобна или близка тематика. Мисля между 30% и 60% от всички курсове свързани с компютри.

Аз например преди време инсталирах в едно основно селско училище (за жалост го закриха и сега карат учениците с автобус до близкото градче) УСУ7 Декстоп на всички машини (10-на). Хората го приеха добре и бързо се научиха след като им показах основните неща, които и аз знам.

Та защо аджеба някой от толкова многото върли защитници на Линукс не се нае да помогне на тези хора (от УСУ), за да се популяризира това дистро. Скоро ще се "пръкне" и УСУ8 Декстоп, ако съдя по мини-то ще е добро. Къде са всички тези хора, които пропагандират по форумите? Защо искат Линукс да остане само за тях? По веднъж на няколко години ли ще се събират за семинари по 50-100 човека?

Линукс обществото си държи сървъра и не му дреме за останалото, поне аз така виждам нещата.

Ти представяш ли си @Еди в училище и Linux. :no-no::D Как само ще ги нагняви всичките с неговите възгледи за терминала....

Сериозно, обаче, е имало и вероятно ще има доста опити да се иснталира Linux в училищата. Но никога не е имало интерес или напредък от тях.

В училище няма много място за странични занимания, а ролята на ОС за обучение вече е заета.

Е какво искаш да ти каже? Наистина ли не разбираш? Всичко това става с мнооооого пари. Microsoft похарчиха 300 милиона за реклама на windows vista по данни предоставени от тях. За windows 7 казаха че са били два пъти повече. И това само реклама. Нали се сещаш, че дори сто пъти по-малка сума е немислима при линукс. Тая програма като я гледам, че щяла да обхваща 300 милиона младежи, колко смяташ че ще струва? Не може да искаш някой да похарчи десетки или стотици милиони за популяризация на продукт, който е безплатен. Въпрос на избор. Ако искаш линукс това е осъзнат избор. Решаваш, научаваш се и го използваш. Другите потребители може да помагат доколкото могат и имат време. Може да разчиташ на поддръжка ако си платиш за нея. Обаче няма как да се навре софтуера в лицето на милиони хора по света с подобни кампании, защото просто няма кой да плати за това. Ако някой иска точно това да ползва windows. Затова хората ти обясняват, че целта на линукс не е да завзема света. Няма как да стане. Това е просто един свободен и обикновенно безплатен инструмент, с който да си свършиш работата. Успеха му се измерва с функционалността му, а не с броя продадени копия.

Това е просто един свободен и обикновенно безплатен инструмент, с който да си свършиш работата. Успеха му се измерва с функционалността му, а не с броя продадени копия.

Да просто е един обикновен безплатен инструмент и нищо повече. Платените вършат повече работа и то е съвсем разбираемо. А що се отнася до функционалността сред обикновените хора е доста под въпрос. За линуксарите е ясно, но кой мисли за другите - никой. Една ОС колкото и да е добра, щом остава затворена само за специалисти, тя ще си остане недостъпна за масовия потребител. Реклама не казвам че не трябва да има, но ако Линукс или по-точно само една дистрибуция да е направена за обикновен потребител и да е ясна и разбираема през графична среда, а не през конзола, няма да е нужна много реклама за стане популярна. Вижте за пример Убунту. Хората се опитват да я направят по-разбираема и колко много хора вече са я опитвали. Е има още много да се желае, но живот и здраве и това ще стане.

Ти представяш ли си @Еди в училище и Linux. :no-no::D Как само ще ги нагняви всичките с неговите възгледи за терминала....

Моето време в училище отдавна е минало и за жалост по мое време все още не се учеше подобно нещо. Само имаше един Правец, на който от време на време се бъзикахме да пишем едноредови команди от списания за някакви игри. И това само от наш си интерес, никой на нищо не ни е учил. То нямаше и кой тогава. Ако имаше аз лично с интерес щях да уча. А с напредъка на технологиите нещата се променят доста. Хубаво ще е и разработчиците на Линукс ОС да го имат предвид и това когато правят графични среди, а не да мислят само за конзолата, сякаш само те ще я ползват.

п.п. На майтап го казвам, ама и във всеки майтап има малко истина, та защо разработчиците на графична среда в Линукс не отидат да учат малко за графичен интерфейс в Майкрософт?

Редактирано от еди (преглед на промените)

п.п. На майтап го казвам, ама и във всеки майтап има малко истина, та защо разработчиците на графична среда в Линукс не отидат да учат малко за графичен интерфейс в Майкрософт?

Защото ще ми изкачат сини прозорци

Надявам се да го казваш наистина на майтап. Защото, когато потребителите на Linux са въртели по 6 виртуални десктопа в 3D куб, потребителите на Windows наистина са гледали само, как им излизат сини прозорци, като каза Tux.

За Linux се разработват множество графични среди. Това не е по силите на отделна компания, каквато и финансова мощ да има. А кой от кого се "учи" не е много сигурно. Много подозрения имаше, когато излезе седмицата, чe за разработването на интерфейса са се "понаучили" от KDE-4, която излезе около година и половина по- рано.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Големи шегаджии има тук :) От Малъкмек мога само да си помечтаят да докарат бледо копие на десктоп като моя.

Linux си е Linux! Голяма простотия измислиха от Ubuntu, но като си с Linux ти остават още стотина алтернативи. А от MS като внедрят нещо малоумно според твоите разбирания, какво правим? Може да се върнеш на по-старата ОС, но това също има много недостатъци! Linux Mint е истината!

Linux си е Linux! Голяма простотия измислиха от Ubuntu, но като си с Linux ти остават още стотина алтернативи. А от MS като внедрят нещо малоумно според твоите разбирания, какво правим? Може да се върнеш на по-старата ОС, но това също има много недостатъци!

Linux Mint е истината!

Истина, лъжа, справедливост. Най- често прокламираните човешки измислици с които ни обработват от малки, за да ни вкарат в калъпа и да станем каквито "трябва" да бъдем. Можеш да раздробиш цялата Вселена на отделни атоми или дори по- дребни частици и няма да откриеш и частица истина. За всяко нещо си има причина и самото то е причина за нещо друго.

Можеш да кажеш, че Linux Mint e ти е най- удобна или предпочитана от теб поради друго качество, но какво общо има истината с това ?

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Голяма простотия измислиха от Ubuntu...

Аха и коя им е простотията?

Истина, лъжа, справедливост. Най- често прокламираните човешки измислици с които ни обработват от малки, за да ни вкарат в калъпа и да станем каквито "трябва" да бъдем. Можеш да раздробиш цялата Вселена на отделни атоми или дори по- дребни частици и няма да откриеш и частица истина. За всяко нещо си има причина и самото то е причина за нещо друго.

Можеш да кажеш, че Linux Mint e ти е най- удобна или предпочитана от теб поради друго качество, но какво общо има истината с това ?

Образно казано естествено, не мислих, че някой би го приел буквално! Какво истина би могло да бъде? Пфф...

Аха и коя им е простотията?

Че ще интегрират оферти от Amazon в Dash-а. Всеки който има желание може да си търси в Amazon достатъчно елементарно е и по стандартния начин - от сайта им.

Редактирано от EquilibriУМ (преглед на промените)

Че ще интегрират оферти от Amazon в Dash-а. Всеки който има желание може да си търси в Amazon достатъчно елементарно е и по стандартния начин - от сайта им.

Спри се, че си нереално дезинформиран.

Първо, реално погледнато е по-лесно и по-бързо да се търси през Dash-a

Второ, това е просто един вграден scope, който се премахва за секунди.

И последно, но със сигурност не и по значимост, обяви се, че това нещо ще е опционално.

Някакви други простотии?

( :D Шегичка - не се сдържах) Как да се разправиш без бой с неколцина линукс фанатици? Остави ги заедно на едно място и не им напомняй за Уиндоус. Като забравят общия враг, ще се избият взаимно, защото са твърде големи индивидуалисти, че да приемат мнението на другия за всички избори които им дава Линукс (дистрибуция, ДЕ, файлова система, дялове, минимализъм, сигурност...).

Спри се, че си нереално дезинформиран.

Първо, реално погледнато е по-лесно и по-бързо да се търси през Dash-a

Второ, това е просто един вграден scope, който се премахва за секунди.

И последно, но със сигурност не и по значимост, обяви се, че това нещо ще е опционално.

Някакви други простотии?

Ок реално информирания...

Посочена от теб статия е от 25 не съм прочел, че ще е опционално, до момента. А и в последствие са взели това решение, заради негативната реакция на потребителите! Няма значение, че се маха за секунда или за стотна. До колкото знам искат да интегрират и Facebook което прави още 1 секунда нали?

Какво да се спра - да си казвам мнението ли? Всеки казва това което мисли, според неговите разбирания, тоест това което казвам/пиша за мен е вярно. Едва ли си чувал(като чета к'ви ги пишеш), но има неща в живота които са субективни, тоест няма правилно или грешно или по-скоро всеки си е прав за себе си. Да ти го обясня ли по-просто, че да разбереш?

...

Употребих секунди...

Facebook/Twitter интеграция си има.

Тук(в този случай) работим с факти. Истина или лъжа. True or false. 0 или 1. Не се измъквай с присъствието на субективност в определени моменти от живота, а просто си признай, че грешиш. Не вярвам да ти създаде трудност.

Хайде сега обясни, като за нас, простите чавета...

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Употребих секунди...

Facebook/Twitter интеграция си има.

Тук(в този случай) работим с факти. Истина или лъжа. True or false. 0 или 1. Не се измъквай с присъствието на субективност в определени моменти от живота, а просто си признай, че грешиш. Не вярвам да ти създаде трудност.

Хайде сега обясни, като за нас, простите чавета...

Според моите разбирания е глупаво да се интегрира подобно нещо в ОС. Било то Amazon, Facebook, Twitter, Reddit и прочие. И ти искаш да ми кажеш, че греша? Тоест, че не мисля, че е глупаво? Ти шегуваш ли се?

И това ако не е субективно, то явно аз не разбирам концепцията субективно - обективно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.