Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Наистина се получава една много интересна дискусия, браво за мненията - има доста различни гледни точки и е хубаво, когато всичко е подплатено с разсъждения и факти.

Допреди няколко години наистина беше по-трудно да си настроиш сам дистрибуцията - помня с PCLinuxOS 2007 когато ntfs-3g беше още със статут на бета софтуер, трябваше сам да редактираш fstab файла - fine by me както се казва, но съм сигурен, че 90% от хората няма да им се занимава с това. При Уиндоус как бяха нещата? Слагаш си ХП-то, ръгаш диска с драйверите и едно по едно инсталираш, рестартираш, пак инсталираш, рестартираш и така около 2 часа докато всичко (уж) е готово.

Обаче линукс се разви, убунту и неговите деривати стъпиха здраво на земята (да се чете пазара), обаче ми е неприятно като прочета в наши дни нещо от сорта на "ами аз няма да си слагам линукс, защото нямам нерви да се занимавам, да ровя по текстови файлове и не знам си какво още за да си конфигурирам системата". Ако инсталираш Slackware - добре, но тук говорим за по-приятелски настроено дистро. И какво излиза, че аз Kubuntu-то си го конфигурирам точно за 1 час - от инсталацията на хард диска, до последния ми нужен пакет (да не забравяме, че кодеци, драйвери си ги има по default). Но потребителя си предпочита Windows-a - все още да си ръга дисковете, да инсталира драйвер по драйвер - така искат хората, не можем да ги виним. Но да слушаме как конфигурацията на Linux е много по-тегава от тази на Windows ... вече ми се струва малко смешно и нереално. И това мога смело да го заявя, защото помня как беше (2007 когато започнах) и как е сега. Сигурен съм има много по-стари кучета, които помнят още по-трудните времета.

И за да не се увличам, според мен адаптацията на Линукс преди всичко започва с психологията - да убедиш и да покажеш на потребителя, че това не е страшно, не е трудно, просто е различно. И да го оставиш да направи избора - Linux, Windows, OS X (ако ще и OS/2 да слага - негова си работа).

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами май случайно стана, че съм с линукс. Преди 8 г. ми трябваше за работа. И аз като всички си го сложих на дуалбоот заедно с Windows. Преди около 6 г. смених компютъра. Копнах си дяловете на новия хард. Помня, че на линукса трябваше да му билдна имиджа на ядрото за новия комп. Обаче windows-а не пожела да работи, пък и се беше поомазал малко вече. Реших да го преинсталирам. Сложих диска инсталирах прозореца (тогава беше windows XP), после драйверите и .... за нещастие ми се обадиха спешно от работа. И така го оставих само по драйвери, без антивирусна. На другия ден пускам компа да го довърша и ме посреща букет от гадни вируси. Жената през деня седнала и цъкала цял ден в нета. Знам, че аз си бях виновен дето не сложих антивирус, обаче тогава бях доста зает и много ме хвана яд. Казах нещо от сорта: "като не знаеш да пазиш сега ще ползваш линукс". И така вече 6 години. Детето стана на 7 г. и като седне на windows машина казва "Тате на тоя компютър какво му има?". Вече не върви да слагам уиндоус. Иначе според мен и windows и linux и мак и bsd и т.н. са достатъчно добри за да си ги ползва човек като основна ОС. Всичко е въпрос на навици.

Прочетох по горе за непробиваемата защита на Уиндоус 8 и се замислих: представете си наистина непробиваема защита - ще излезе,че Майкрософт са работили косвено за Линукс.Няма незаконни копия,серийни номера и активатори по торент тракерите - какво ще се случи тогава? Няма и нови игри - няма достъпна платформа да се играят.Не ми се вярва българите (и не само те) да почнат да дават по 200 - 300 лева само за ОС.Тогава?

Нека не потриваме ръце прибързано. По торентите все още ще си има Уиндос 7 и ХП, а и новите компютри нали си ги купаваш с инсталирана ОС. Както и да е. Хубаво би било линукс потребителите да растем като бройка и процент, но не това е важното. Все си мисля, че разработчиците на свободен софтуер не работят единствено и само за пазарен дял, а по скоро за слава и да докажат нещо си. Тях повече ги радват "качествените потребители", които оценяват труда им ( демек казват им браво) и се присъединяват към разработката. А малцинството от обикновените потребители, дето и ние им казваме браво и можем да им ползваме продуктите, просто кярим на готово и толкоз. Пък шлаката от "обикновените " потребители нека си ползват прозорците на воля, плащайки или крадейки софтуер. Щом са щастливи от това.

Те от "Microsoft" какво ги интересува? ;) Те не си правят приходите от голямата часто от българите и тези дето ползват нелегални продукти. Освен това нали си пробутват лицензите при продажбите на лаптопите :) П.п. В страни като нашата опита за увеличаване на продажбите чрез забрана на обикновените хора да ползват нелегални копия е малко труден. Не знам в столицата как стоят нещата, но мога да заявя че когато човек взима по 600-700лв месечно надали ще му се дават едни 200-300 лв за уиндоус, още повече, че просто е свикнал да не плаща за такива неща.

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

В общия ред на мисли , за една дори и сравнително малка организация работеща с компютри , 200-300 лв за 1 windows или даже 3000 лв за 10 , едва ли представлява някаква значима сума.....те такива служебни автомобили си накупиха , без да имат особена нужда от тях....! :)

Та питам се има ли изобщо домашен потребител с купен (лицензиран) Windows и какъвто и да е друг софтуер....? Из между моите познати няма такъв ! Има даже и такива работещи (печелещи пари) с това....

В този смисъл въобще не се притеснявам от това :

http://picbg.net/u/4...2224/665491.png

Всичко е "лицензирано" и ъпдейтвано "до дупка" както може да се види . И работи....

Така , че хайде да ги забравим тези 200 - 300 лв , Макар идеята за свободен достъп до всякакъв софтуер да е действена , тя едва ли е толкова значима в този смисъл поне за сега . Нейният смисъл според мен е да създава условия на хората (които имат потенциала и желанието) за бърз растеж и развитие в областта на софтуера. А като (ако) се роди нещо ново и свежо - добре дошло не само като идея.....пък и нали е свободно за ползване от всеки....Значи и от "Големите" за доразработка....и т.н.

Така ! За това твърдя :

За потребители - Windows !

За разработчици на нови идеи - т.е. за специалисти в областта на софтуера , Linux ! А те са , и винаги ще бъдат твърде малък процент от общата потребителска маса ! Това не е заяждане , а обективна реалност ! ......

Това е моето убеждение , религия ако щете и нищо във Вселената не може да го разклати ! .... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Това не е и реалност, това е твоята гледна точка ;) В Add/Remove Software не видях нищо специално, със същият успех ще си използваш и едно Ubuntu. Въпросът е защо да го правиш. Виждам, че не си си отговорил на този въпрос все още. А и излезе страшно много от темата, тя не е защо не използваме Linux.

Редактирано от Zeroadhesion (преглед на промените)

Те от "Microsoft" какво ги интересува? ;) Те не си правят приходите от голямата часто от българите и тези дето ползват нелегални продукти. Освен това нали си пробутват лицензите при продажбите на лаптопите :)

П.п. В страни като нашата опита за увеличаване на продажбите чрез забрана на обикновените хора да ползват нелегални копия е малко труден. Не знам в столицата как стоят нещата, но мога да заявя че когато човек взима по 600-700лв месечно надали ще му се дават едни 200-300 лв за уиндоус, още повече, че просто е свикнал да не плаща за такива неща.

О, интересува ги и още как. Не искам да влизам в скучни размисли за МС и маркетинг. Обаче това, което правят, изобщо не е лошо като реализация. За тях никак не е лошо, че Уиндоус може да се намери и ползва лесно. Сравнявай между това да ползваш нещо за 400 долара напълно безплатно и "някакви" Линукс-и дето "не стават за нищо". Че това е съвсем друг кеф. Бих казал че се намираш в пуберския рай.

Нека не потриваме ръце прибързано. По торентите все още ще си има Уиндос 7 и ХП, а и новите компютри нали си ги купаваш с инсталирана ОС.

Както и да е. Хубаво би било линукс потребителите да растем като бройка и процент, но не това е важното. Все си мисля, че разработчиците на свободен софтуер не работят единствено и само за пазарен дял, а по скоро за слава и да докажат нещо си. Тях повече ги радват "качествените потребители", които оценяват труда им ( демек казват им браво) и се присъединяват към разработката.

Аз залагам, че Уиндоус пак ще може да се ползва лесно по другия начин. МС са си осигурили доходите, от пиратството губят разработчиците на стойностен софтуер.

Добре казано, аз бих добавил и за удоволствие.

В общия ред на мисли , за една дори и сравнително малка организация работеща с компютри , 200-300 лв за 1 windows или даже 3000 лв за 10 , едва ли представлява някаква значима сума.....те такива служебни автомобили си накупиха , без да имат особена нужда от тях....! :)

Нека добавим и огромното време и пари, които се губят в поддружка. Не е случайно, че в Щатите масови си накупиха Епъли.

Та питам се имали изобщо домашен потребител с купен (лицензиран) Windows и какъвто и да е друг софтуер....? Из между моите познати няма такъв ! Има даже и такива работещи (печелещи пари) с това....

Е, хаде де! Има, не е там въпросът. Иначе Уиндоус не е лоша машина за пари, даже и легални. Знаеш ли на запад колко излиза една преинсталация? А антивирусната индустрия?

.... И работи....

Въпросът е как работи. Там е разликата. Понякога не е достатъчно само да работи.

".....А и излезе страшно много от темата, тя не е защо не използваме Linux......"

В същност е точно по темата ! Това е просто обратната страна на нещата .

За да има развитие дадено нещо , най-напред трябва да има конфликт между две страни с еднакви , но противоположни интереси ! Едновременното удовлетворяване на двете страни на конфликта дава неговото разрешаване! А решението на този конфликт само по себе си представлява развитие ! Без конфликт , няма развитие !..........Но това вече наистина е една друга тема!..... ;)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

".....А и излезе страшно много от темата, тя не е защо не използваме Linux......"

В същност е точно по темата ! Това е просто обратната страна на нещата .

За да има развитие дадено нещо , най-напред трябва да има конфликт между две страни с еднакви , но противоположни интереси ! Едновременното удовлетворяване на двете страни на конфликта дава неговото разрешаване! А решението на този конфликт само по себе си представлява развитие ! Без конфликт , няма развитие !..........Но това вече наистина е една друга тема!..... ;)

И според мен не е по-темата. Ние тук нито решаваме, нито разрешаваме философкия конфликт, доколкото го има. Виж, ако темата беше да сравняваме различните ОС спрямо Линукс, то цял ден нямаше да ми стигне да "псувам конкуренцията". И бих го правил с голяма доза задоволство!

Добре ! "Обаждам" се за последно , за което моля за извинение ! По Вашият начин (ограничавайки се само до едната страна на въпроса - другата страна е защо не си.....) се получава големият риск да изпаднете в ситуацията на онези двама пияници : " Ама кажи ми ти сега , ти мен уважаваш ли ма.....!" Пък другият : " Ама не ! Ти ми кажи сега на мен ...!"..... :D

Просто направете такава тема. Аз нищъ да я започвам, но сигурно ще се включа. И да е със смислено заглавие, ако може! На тъпо заглавие - тъпи мнения. Да, настоящата тема е само за едната страна на въпроса. Все пак трябва да има и такива.

За обратната страна на нещата да кажа няколко думи . Масова практика в учебните заведения е да се взимат компютри с инсталиран на тях Windows и по тая причина голяма част от децата няма как да видят и да се учат на нещо различно. Никой от големите софтуерни копмпании не желае да напише софтуер за линукс с който да се обработва видео,аудио и фото.Не желанието на част от линукс обществото да плащат за комерсиален софтуер също спира написването и портването на такъв. Колко видео ревюта направи някой от вас на поне 1 дистрибуция и да го е качил в сайтовете за видео споделяне.Сключените договори между майкропсофт и антивирусните компании са голяма пречка за налагането на линукс като десктоп среда. Колко счетоводни програми знаете за линукс ? Всичкия софтуер за диагностика по разните гаражчета и ремонтни работилници е само и единствено за Windows. Единственият сегмент засегнат в линукс с голям процент е сървърния. Мога да изреждам така до утре примери защо линукс е на това дередже но не ми е това целта. Има една стара приказка "Интереса клати феса" и в тоя ред на мисли докато тия дето могат се навият да напишат софтуер и приложения за различна от Windows платформа то и линукс ще си остане в границите на 5% потребление в десктоп сегмента.

....Единственият сегмент засегнат в линукс с голям процент е сървърния. Мога да изреждам така до утре примери защо линукс е на това дередже но не ми е това целта. Има една стара приказка "Интереса клати феса" и в тоя ред на мисли докато тия дето могат се навият да напишат софтуер и приложения за различна от Windows платформа то и линукс ще си остане в границите на 5% потребление в десктоп сегмента.

Преди няколко седмици писах, сега пак ще го напиша: компаниите, които пишат сървърен софтуер правят и такъв за десктоп за линукс. Е, той не е за всеки, подходящ е за разработчици, системни и други администратори, аналитици и други. Но не е като да няма софтуер. Нишите в които липсва софтуер са редактиране на векторни и растерни изображения (особено поддръжка на CMYK), издателска дейност, тримерно моделиране, CAD/CAM/CAE (вероятно има и други)

...(вероятно има и други)

Игри(засега). :D

Искало четене, приказваше еди. Дрън, дрън ярина.

Мигар не забелязваш, че в Windows раздела се срещат хора, които не мога да си пуснат филм със субтитри, защото не могат да си кирилизират системата?

Явно от Рендмънд не са и чували за UTF-8

А Линукс чували са за CP1251? Въпроса ми е риторичен, както и твоя мисля. При правилна регионална настройка на Windows няма проблеми с разпознаването на никоя кирилица, но уви при Ubuntu това не винаги е така. Само не ми казвай, че съм в грешка. От версии 9.04, 9.10, 10.04, 10.10 само предпослената се държеше адекватно по това отношение. Сама си разпозна правилната настроката. Другите версии трябваше допълноърлни настройки, които оправяха нещата, но не за дълго. Защо не знам! При последната версия актуална в момента въоще не иска да показва правилно кирилицата различна от UTF-8. Защо не знам, но е факт при мен.

А дали въпросният потребител щеше по-лесно да се справи ако беше с Линукс? Надали. Въпросният потребител е такъв вид потребител при който на всяка ОС ще има проблеми.

Някой някъде по въпроса беше писал, че Ubuntu използвали много добра система за разпознаване на кодировките за разлика от много опростената и не добра система в Windows. То хубаво, но фактите друго говорят.

Някъде четох за фрагментацията при файловите формати за Linux. Пишеше, че по принцип има фрагментация, но е толкова слаба, че животът на един хард диск не е достатъчен за да се достигне ниво на фрагментиране, което да окаже влияние върху работата на системата.

Ще ми е много полезно някой да напише някоя статия (ако вече не е направено) по въпроса. Кои са принципите на работа и то задължително на български език, че да я разберат всички.

Познавам хора с линукс. Това което ме дразни е тяхната мания. МИСЛИТЕ ИМ НЕ СА ОБЕКТИВНИ, те не са склонни да приемат различни мнения. За тях съществува единсвено религията на безплатния софтуер. Но всъщност какво е безплатно питам аз? Какъв е техния цинизъм който достига такива измерения, че умът ми не го побира. Всеки един от тях има първи дял на диска си с заделено по-голямо пространство за Windows, и в моментите когато не сърфират, а искат да си обработят някоя снимка (моля несериозни примери за Гимп да не се споменават), да си инсталират някоя игричка или да си направят сайтче (говоря за "обикновения потребител") с няколко клика влизат... оппп "лошия" чичо Бил :)

И кое е по-фрапантното. Наглоста им не стига до тук, възгласяват "Нека живее безплатния софтуер" а в същия момент тайно се хвалят че, Windows-a им е изтеглен .. БЕЗПЛАТНО.. активиран .. БЕЗПЛАТНО! Но идва момента когато заклетите приятели с Линукс идват на гости и трябва да покажем че сме лоялни - пускаме си линукса и на него - десетки приложения за Windows , през Wine, отново изтеглени - НЕЛЕГАЛНО И БЕЗПЛАТНО.

После ревем - абе тоя уиндолс не мога да му променям панела, абе харесвам си линукса че е по-шарен. Но това не е най-дразнещото. Чувал съм мнения от сорта на "може ли над 95/6% от използващите десктоп да грешат? Да могат, но ние използваме линукс, можем да пишем sudo команди и сме по-горе от останалите". Това естествено е синтезирано мнение, но колко пъти съм слушал от едни и същи хора, че използващите мак или уиндолс просто ги "мързяло". НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТОВА. Просто за повечето хора времето е лукс и не могат да го прекарват в постоянно четене за настройка, инсталация на програми и научаване на команди, които след 2-3 версии няма да им вършат никаква работа. Защото може би използват толкова сложен софтуер, който сам по себе си изисква повече време за научаване отколкото каквато и да било работа по уникс.

За ценизъм не знам, но за другото си прав.

П.П. Разбирам желанието ви линукс да има по-голям дял, но човек трябва да е реалист. Ако погледнете сървърния пазар ще видите тотално различна картина, по-добре се хвалете с това :)

Това е суровата истинска истина, а не линуксирана такава!

Редактирано от еди (преглед на промените)

При последната версия актуална в момента въоще не иска да показва правилно кирилицата различна от UTF-8. Защо не знам, но е факт при мен.

Къде те интересува да показва кирилица и в какъв формат ? Можеш да постнеш определен текст или архив. Веднага ще тествам и ще ти кажа дали го разчита.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Къде те интересува да показва кирилица и в какъв формат ? Можеш да постнеш определен текст или архив. Веднага ще тествам и ще ти кажа дали го разчита.

Вече я нямам тази версия. Инсталирах преди два дни Хубунту. А що се отнася до текстовете, те са писани на Windows и са били разпознавани от другите версия, но последната посмъртно се инатеше и ги показваше на маймуница. Може би проблема е бил не работеща настройка в графичната среда, което е запазена марка на Убунту. И това е още едно доказателство, че да работи и да си настройваш ОС Линукс - трябва да се ровиш в терминала за да има някакъв ефект. Графичната среда е не работеща и само за украса. Основен недостатък на тази ОС за работа с нея от обикновен потребител.

Редактирано от еди (преглед на промените)

Вече я нямам тази версия. Инсталирах преди два дни Хубунту. А що се отнася до текстовете, те са писани на Windows и са били разпознавани от другите версия, но последната посмъртно се инатеше и ги показваше на маймуница. Може би проблема е бил не работеща настройка в графичната среда, което е запазена марка на Убунту. И това е още едно доказателство, че да работи и да си настройваш ОС Линукс - трябва да се ровиш в терминала за да има някакъв ефект. Графичната среда е не работеща и само за украса. Основен недостатък на тази ОС за работа с нея от обикновен потребител.

Всъщност проблем е малко по-сложен. Офис продуктите на Майкрософт ползват UTF-16, което не е проблем при кирилица, защото символите имат еднакви кодове, разликата с UTF-8 е само в първите два байта. Но в момента в който ви е налага да ползвате иврид, японски, корейски и други по-редки кодировки объркването може да е голямо.

Всяка файлова система може да бъде фрагментирана. Но при ext4 (а и въобще в съвременните файловите системи, използвани от UNIX базирани системи) се работи доста по минимизиране на този процес. Основният метод, чрез който се постига това минимизиране, е запазване последователността (или, при невъзможност, приблизителна последователност) на блоковете, които съдържат записите за един и същи файл. Четенето и писането на разхвърлян по твърдия диск файл са най-големите проблеми при фрагментиране (реално те са почти цялото забавяне, което се наблюдава при фрагментирана файлова система), така че, когато това разхвърляне по диска е минимизирано, притесненията с фрагментирането в почти всички случаи могат да отпаднат. Тъй като групи от файлове, участващи в общи системни операции (например някоя програма), обикновено се записват последователно (от примера с програмата, това записване е инсталирането), се постига и някаква цялостна последователност на блоковете, нужни за операцията, която се извършва (а в комбинация със запазващата се последователност на блоковете на отделните дялове, се постига и запазване на общата последователност на файловете), така че и при работа с повече от един файл се минимизират излишните разходки по диска.

Няколко неща от характеристиките на ext4 относно целите за минимизиране на фрагментацията:

1. Обхвати (extents): В ext3 се използва традиционната схема на блоково разпределение, като всеки блок си има определен размер и данните се записват в колкото блока са им нужни (с по-горните опити за последователност). В ext4 тази схема е заменена от така наречените обхвати, които са диапазон от последователни физически блокове, като в един такъв обхват при ext4 могат да се поберат до 128МБ последователни данни при 4КБ размер на блока. В inode-а могат да се поберат 4 обхвата, като, ако не са достатъчни за данните, останалите данни се записват в друг(и) обхват(и), като разположението на данните се записва в Htree индекса (дървовидна структура на папките, характерна за ext* файловите системи), и като отново се гони последователност. Освен като мярка против фрагментиране, това спомага и за по-висока производителност при големи файлове;

2. Забавено разпределяне (delayed allocation): Някои файлови системи определят кои ще са блоковете, в които ще се пише при следващата операция за запис, още преди да бъдат зададени данните за запис. Ext4 определя това непосредствено преди записването на данните (т.е., след задаването на данните за запис), с което се постига по-добро определяне в кои блокове да бъдат записани данните в зависимост от размера им, което отново помага за по-добра консистентност;

3. Едновременно разпределение на повече от един блок (multiblock allocator): Като допълнение към забавеното разпределение, благодарение на буфериране на големи количества от данни, ext4 разпределя по няколко блока наведнъж (вместо един по един), което отново помага за по-добра преценка кой файл в кой блок да отиде, за да се запази последователността.

И все пак, ext4 също може да се фрагментира значително при определени рядко срещани сценарии на запис. Навремето имаше един инструмент e2defrag, който се ползваше в случай на фрагментиране на ext2. За ext3 така и не се появи нативен инструмент за целта, като може да се ползва e2defrag (като първо ext3 се конвертира към ext2; не си е работа, защото, както и се очаква, ext2 не съдържа много от функциите, които има ext3, и може да се счупят данните), Shake (взема всички данни накуп и им търси цяло последователно пространство, в което да ги сложи; не върши работа, ако няма такова място на диска) или defrag (презаписва файловете върху самите себе си, с което цели да събере частите им в последователни блокове). В git хранилищата на e2fsprogs има тестова версия на e4defrag (нативен инструмент за дефрагментиране на ext4, подобно на e2defrag за ext2), та ако някой иска да го тества, може да го направи и преди официалното му излизане (само първо стабилно трябва да си поиграе, за да фрагментира някой ext4 дял).

В заключение: Ext4 е трудна за фрагментиране файлова система. Ако става дума за десктоп система, най-вероятно дялът ще бъде форматиран много преди да се стигне до съществено фрагментиране. Ако става дума за сървърна система, то или ще се случи, както при десктоп системата, или (ако все пак след дълга и непрестанна динамична употреба се стигне до значително фрагментиране) може да се даде например 1 час почивка на системата (с гръмко съобщение, че тече процедура по поддръжка), файловете да се копират някъде и после пак да се върнат на диска (ако е нужно, може и с изображение, но не dd) - много по-бърз, по-безопасен, а в някои случаи и по-ефективен начин за дефрагментиране, отколкото online дефрагментиране с разни инструменти

Източник : linux-bg.org копирано от пост на neter

Всяка файлова система може да бъде фрагментирана. ....

Източник : linux-bg.org копирано от пост на neter

Само няколко дребни забележки:

1. Работа с extends (разширения, не знам защо нетер е избрал такава абсурдна дума като обхват) има от доста повече време, много преди ext4 под формата на veritas fileystem, мисля също XFS

2. extends не е спасение от фрагментиране, само го минимизира

3. Идеята със спирането на сървъра е интересна, но не толкова лесно приложима в реални продъкшън системи

4. В extends има (не съм сигурен за ext4) така нареченото sub-extend алокиране за да се избегне алокиране на 4 МГ екстенд за 100 байта файл, което "помага" за фрагментиранети и преподреждането на подобни файлове може да се окаже много по-тежък процес ако се прави онлайн. А и "спомага" за създаване на дупки от незаето пространство е екстендовете

Xubutu-desktop e най- красивият и изпипан xfce4-десктоп. http://s19.postimage...ntu_12_04_1.png

Работи перфектно, без да пипаш нищо в терминала. Инсталираш само xubuntu-restricted-extras и работиш, без да инсталираш нито една допълнителна програма. Много сериозно се излагаш. По- добре смени форума. Вече ти казах, че тия твои доказателства, не само не са никакви доказателства, но противоречат на всякакъв опит, логика и изобщо - здрав разум.

Това е десктопа на служебният ми компютър в момента http://s19.postimage...p/Mageia2_1.png

Какво можеш да искаш повече от една система, която се ползва почти само за текстообработка. Имам прекрасни интернет браузър, плеър и офис. Премахнал съм всички игри. Не ми трябва нищо повече. Задоволява ми всички потребности без да давам и една стотинка и без да ми се налага да крада.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

А Линукс чували са за CP1251?

И не трябва да чуват за него. Това е архаизъм и не води до нищо добро. Само клизми.

Моето убунту не е кирилизирано. Без проблем чета кирилови .txt файлове.

Единствен проблем правят филмите. И тук Микромеки и/или ниската образованост на превеждащите е виновна. Под CP1251. Падам от стола. Разбира се, всичко се свежда до няколко кликания в VLC.

...

BTW Xubuntu композиторен WM ли използва? Защото, помня, че като си инсталирах xubuntu-desktop и след това docky, то сработи. А по принцип разчита на композиторни ефекти. Сигурно compiz.

И не трябва да чуват за него. Това е архаизъм и не води до нищо добро. Само клизми.

Моето убунту не е кирилизирано. Без проблем чета кирилови .txt файлове.

Единствен проблем правят филмите. И тук Микромеки и/или ниската образованост на превеждащите е виновна. Под CP1251. Падам от стола. Разбира се, всичко се свежда до няколко кликания в VLC.

1. Не е кирилизирано, а локализирано. И това е част от стандартната инсталация

2. Какво ви е виновна кодировката, да ви изброя ли колко са кодировките на кирилица? А да ви напомня ли времето, когато линукс не поддържаше нативно нищо освен ASCII?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.