Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

...

Twitter/Facebook интеграцията я споменах само информативно. Нея не я дискутирам. Това вече е субективно, лично на мен ми е полезно. Тук - всеки според нуждите и приоритетите си.

Факт е, че резултатите в Dash, от амазон, ще са опционални. Факт е, че и да не не опционално, се премахва с едно редче в терминала - за секунди. Това дискутирам аз. Кое точно не разбра?

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

( :D Шегичка - не се сдържах) Как да се разправиш без бой с неколцина линукс фанатици? Остави ги заедно на едно място и не им напомняй за Уиндоус. Като забравят общия враг, ще се избият взаимно, защото са твърде големи индивидуалисти, че да приемат мнението на другия за всички избори които им дава Линукс (дистрибуция, ДЕ, файлова система, дялове, минимализъм, сигурност...).

А и с бой не е много лесно, защото някой от нас не са типичните интелектуалци ...

Колкото до интеграцията на сайтове - това и за мен е излишно, но не ми пука, защото шанса да ползвам Unity и Dash е минимален.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Водите полемика за нещо толкова незначително ,че няма на къде . Ако е за въпрос то и в браузерите са интегрирани 10-на търсачки ама на никой не му прави впечатление. При толкова много възможности за настройка в линукс дистрибуциите всеки може да си ги направи по свой вкус.

Това не е по силите на отделна компания, каквато и финансова мощ да има.

Едновременно съм много съгласен и отчасти несъгласен. Действително отворения софтуер е насочен към изграждането на нещо като информационна/софтуерна фондация. Тя е неограничаван и огромен ресурс, развиван от много държави и индивидуални личности за огромен период време. Съвсем ясно е, че една корпорация или дори държава не е в състояние да повтори тези усилия.

Що се отнася до работната среда, обаче, съм убеден че една фирма спокойно може да направи такъв продукт. Тук естествено идва проблемът с патенти, време, пари, твърде несигурен краен резултат. Ето защо рядко някой се наема.

Скоро ще се "пръкне" и УСУ8 Декстоп, ако съдя по мини-то ще е добро.

Изплува една важна точка. Ако я нямаше "фондацията" нямаше да има УСУ. Ето затова Linux е изключително популярен в университетите. Една корпорация никога няма да даде равен достъп до кодът и иструментите си, било за университети, било за малки държави или индивидуалисти. Тя ще ви позволи да наемете нещо, да ползвате друго, но нищо сериозно. Устойчива общност също няма да направи.

Нищо не каза.

Мога да кажа, малко от технологията им ме тегли. Няма значение колко са си навили пружината. Естествено сега ще се обидите.

Да просто е един обикновен безплатен инструмент и нищо повече. Платените вършат повече работа и то е съвсем разбираемо.

Сравнявам 7zip и WinRAR. Везните не клонят към платената програма.

Горното твърдение е голяма заблуда. Комерсиалния софтуер и по-общо комерсиалния подход имат както своите предимства, така и своите недостатъци. Ето защо, трябва да ценим и другите решения

За линуксарите е ясно, но кой мисли за другите - никой.

Е, как никой?! Има една лелеяна фирма, дето така усилено ни хвалиш :) .

Е има още много да се желае, но живот и здраве и това ще стане.

Убеден съм, ако Linux превъзхожда Windows, като косвени ползи, веднага ще се прекачите на нашия влак. Това много ми напомня на "Ний сме с тоз, който е на власт" .

Ако имаше аз лично с интерес щях да уча.

Добре го познавам това мрънкане, не води до нищо продуктивно. Освен до много смях през сълзи.

п.п. На майтап го казвам, ама и във всеки майтап има малко истина, та защо разработчиците на графична среда в Линукс не отидат да учат малко за графичен интерфейс в Майкрософт?

Защото няма нито какво да научат, нито какво да вземат.

В Linux има добри идеи и концепции, но те не са довършени и често има бъгове.

В Windows интерфейсът е използваем, но концептуално недовършен. Дори бих добавил, че е сглобка от различни концепции (недо)реализирани в различни дълги периоди от време. Като цяло доста неподреден, често нелогичен.

В Mac интерфейсът е доста по-подреден, завършен и сравнително използваем, но твърде ограничен.

Следователно, "крадейки" от Microsoft, Linux функционалността им няма да се довърши, а бъговете също няма да се изчистят. Други въпроси? Обвинения?

Е, как никой?! Има една лелеяна фирма, дето така усилено ни хвалиш :) .

Браво, сам стигна до истината, че само тя мисли!

Убеден съм, ако Linux превъзхожда Windows, като косвени ползи, веднага ще се прекачите на нашия влак. Това много ми напомня на "Ний сме с тоз, който е на власт" .

Разбира се, ще се ползва най-доброто и разбираемото.

Защото няма нито какво да научат, нито какво да вземат.

Да, точно това в червеното:

В Linux има добри идеи и концепции, но те не са довършени и често има бъгове.

В Windows интерфейсът е използваем, но концептуално недовършен. Дори бих добавил, че е сглобка от различни концепции (недо)реализирани в различни дълги периоди от време. Като цяло доста неподреден, често нелогичен.

В Mac интерфейсът е доста по-подреден, завършен и сравнително използваем, но твърде ограничен.

Разбира се, ще се ползва най-доброто и разбираемото.

Не си вярваш,много се отклонихме по тази тема.

Ако си мислиш че тук нападаме Уиндоус потребителите ,Уиндоус 7 или XP,се бъркаш много.

Аз лично мисля както и повечето тук които са писали в тази тема ЗАЩО СА СЪС ЛИНУКС,СА ИЗБРОИЛИ

НЕЩАТА КОИТО ГИ НЯМА ВЪВ УИНДОУС,извинявай ама не ми се налага да преинсталирам на два месеца!

Единствения преинсталл който съм правил е когато зи взех нов компютър който е с доста по-добър от стария и си

преинсталих Slackware-a.От както ползвам Slack не ми се е налагало да преинсталирам,защото просто работи и покрива нуждите ми.

Ползвал съм и Дебиан и Арч на отделен диск също така но не останах впеталнен от тях :)

Незнам защо махнах Дебиана ама мога да кажа защо махнах Арча :) ,както и да е остани си със здраве,ползвай каквото си намериш за

най-добре и не спами повече тази тема.

Ако си мислиш че Линукс потребителите са Фанатици замисли се когато някой Линукс потребител каже че може да направи(и определено го прави)

нещо което неможе на Уиндоус как реагирате Вие Уиндоус потребителите,веднага нападате.Та незнам кой е фанатик и кой не.

Да не говорим за Креативните идеи от Линукс обществото в дадена десктоп среда колко бързо биват взаимствани от М$.

Та замисли се над нещата които написах тук.

Първоначално защото исках нещо различно и защото никой от познатите ми не ползва Линукс ( това ми го припомни един приятел ) , а в последствие - защото ми хареса свободата която ми дава . Аз съм си обикновен домашен потребител и не знех , че средния българин не може без Фотошоп , разни Кад-програми и т.н. Изказвам се по въпроса на темата , за да няма обърквания .

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Ето реално потвърждение на думите ми от преди месец, когато спорихме с господин експерта: http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=449622728 Явно във Франция хората са много глупави и забележи правителството инвестира в разработката и подръжката на отворен софтуер.

Ето реално потвърждение на думите ми от преди месец, когато спорихме с господин експерта:

http://www.linux-bg....s&key=449622728

Явно във Франция хората са много глупави и забележи правителството инвестира в разработката и подръжката на отворен софтуер.

Ако визирате мен бихте ли ми пропомнили за какво сме спорили? И замисляте ли се че в повечето случаи при такива инициативи се започва от сървърната част? И с какво горното съобщение противоречи на някое мое мнение?

Поне си направи труда да прочетеш това, което съм публикувал. LibreOffice със сигурност не е сървърно решение. Франция от години използват свободен софтуер в държавната администрация. Хората в момента инвестират забележи 5 – 10% от спестените пари от лицензи за разработка и подръжка на свободен софтуер. Та моята теза, че да откриеш работни места и да инвестираш в подръжката на софтуер е много по-евтина от това да плащаш лицензи на компании като Microsoft, се оказва на практика вярна.

...

Той е и толкова хубав щото. Има маса неща, които в Оpen Office са съвсем работещи а в Libre не са. Например ние ползвахме XSLT филтри за да експортваме данни и някои неща ама грам не работят (пише го официално). Е как да мине човек на Libre Office?

И пак продължавате да смятате че операционната система е цел, а не средство... Линукс та линукс. Еми ако всичко което е необходимо върви на линукс супер, ама не е така. Например ние работим с маса чужди фирми. Е те пращат документи на майкрософтския офис и те НЕ СЕ ОТВАРЯТ хубаво с никой безплатен офис. Обратното също важи. Е кое е по-важно да си свършим работата или да кажем е ние не можем да работим с вас защото си пращате документацията на Майкрософт офис... Глупости.

Така че приоритетите са обратни да го кажа за 100тен път във форума. Първо решаваш какво ти е необходимо за да си свършиш работата. Работата на компа не се върши от ОС, а от програмите отгоре. Така, че решавате кои програми вършат каквото ви е необходимо и какъв съпорт за тях има. Едвам тогава виждате дали кои ОС подържат достатъчен комплект от програмите, които сте си избрали. И едва тогава ако е останала повече от една ОС която ви върши работа може да избирате. Но да избереш ОС и да се нагласяш и ограничаваш по нея - е това е проява на каквото и да е но не и на здрав разум.

Редактирано от flare (преглед на промените)

LibreOffice със сигурност не е сървърно решение.

А:

?

И, доколкото си спомням, вие дискутирахте темата за Линукс в училища, държавна администрация и подобни. А, отново по спомен, аргументът на @capnemo бе, че няма коя фирма да се занимава с поддръжката. И това е факт. Но нямам спомен,разбира се може да греша, да е твърдял, че използването на Линукс ще е по-скъпо.

Аз мисля, че използването на Линукс-базирана дистрибуция ще е по-евтино и едновременно с това по-ефикасно. Но не съм го калкулирал, а и нямам възможност.

Моят съвет е да развиете конверсацията си в тема „ „Пълни“ приказки, спам и бира на тема Линукс “.

Първо да се оточним, какво значи поддръжка. Защото в момента, поддръжката на компютрите в държавната администрация се извършва единствено от служители на съответните дирекции. Колкото до сервизите - те са различни във всеки град и засягат само повреди по хардуера, които служителите не могат сами да оправят.

@ftpkid ние дискутирахме точно това, което прави Франция. Вкарва се отворен софтуер в администрацията и се отварят работни места за подръжка на този отворен софтуер. И как така никой не забеляза цифрите. С 5% - 10% от спестените пари ще се прави подръжка и ще се подпомага разработването на свободен софтуер. В крайна сметка получаваш същото за много по-малко пари, но както казах и преди, по този начин много джобове ще останат празни, а това не е добра практика в България.

А:

?

И, доколкото си спомням, вие дискутирахте темата за Линукс в училища, държавна администрация и подобни. А, отново по спомен, аргументът на @capnemo бе, че няма коя фирма да се занимава с поддръжката. И това е факт. Но нямам спомен,разбира се може да греша, да е твърдял, че използването на Линукс ще е по-скъпо.

Аз мисля, че използването на Линукс-базирана дистрибуция ще е по-евтино и едновременно с това по-ефикасно. Но не съм го калкулирал, а и нямам възможност.

Моят съвет е да развиете конверсацията си в тема „ „Пълни“ приказки, спам и бира на тема Линукс “.

Да, твърдях го (че линукс поддръжката може да се окаже по-скъпа), но изрично цитирах че това е според проучване, което не мога да цитирам в момента и не мога даже да си спомня кое беше точно.

За по-ефективно - зависи от много елелменти :)

Първо да се оточним, какво значи поддръжка. Защото в момента, поддръжката на компютрите в държавната администрация се извършва единствено от служители на съответните дирекции. Колкото до сервизите - те са различни във всеки град и засягат само повреди по хардуера, които служителите не могат сами да оправят.

Да, но администратори отварят тикети в системите на Майкрософт за проблеми и подобни т.е. разчитат на поддръжката на Майкрософт.

А за линукс ще трябва да се преобучават и ще мине немалко време докато стигнат същото ниво, като тотва, което имат в момента

@Capnemo : Дали разчитат на поддръжка точно по този начин. 9 от всеки 10 компютъра са с нелегален софтуер, инсталиран от самите администратори.

@flare това е някакъв странен вид пропаганда, което се опитваш да правиш. Цялата ни фирма от support-а, през developer-ите до маркетинга работим с Линукси. Постоянно се занимаваме с документи от и към клиентите. До сега никой не се е оплакал, че не ни отваря документите. Същото важи и за нас. Винаги сме отваряли каквото ни трябва. Аз няма да тръгна убеждавам, че всички трябва да ползват Linux за десктоп. Проблемът започва да става, когато започваш да даваш много повече пари за софтуер а получаваш точно толкова, колкото би получил с отворен такъв. Ако може да се използва отворен софтуер, защо трябва да подпомагаш монопола? Убеден съм че само за около 10 - 20% от корпорациите, Линукс и свободния софтуер не би свършил работа. В останалити случаи ще е абсолютно същото. И да не забравяме сигурността. Вероятно Windows-ите вече са по-стабилни, но самият факт че ми трябва антивирусен софтуер, който в повечето случаи струва доста солено противоречи с това твърдение. Много по-евтино би било да платиш обучението на персонала си да работи с даден отворен софтуер, отколкото да плащаш всяка година лицензи за хиляда хиляди щуротии.

Да, твърдях го (че линукс поддръжката може да се окаже по-скъпа), но изрично цитирах че това е според проучване, което не мога да цитирам в момента и не мога даже да си спомня кое беше точно.

За по-ефективно - зависи от много елелменти :)

Не бих приел сериозно, освен ако не видя проучването, резултатите и най-важното - методологията.

Отделно, оказва се, че резултатите от въпросното проучване не важат тук, в този случай. :)

Мен повече ме вълнуват у-щата. По-праведните, в IT часове, използват, или платен софтуер, или trial версията на такъв. По-наперените отварят Замундата. В ИТ часове какво се учи? Презентации, word proccesing, таблици, обработка на растерни изображения, обща IT култура. Кое от посочените не е възможно под Линукс? Libre Office/Open Office, GIMP - това са инструменти за горе посочените дейности. Те, освен че използват Windows, използват и техния офис пакет, че и, не какво да е, ами Photoshop. А принципно FOSS е между платформен. Ама нейсе де.

А още едно доказателство, че и в училищата са баламурници е, че дори не си знаят всички опции, ако искат да използват майкрософтски продукти. Те, Майкрософт, имат една доста добра програма(и от Редмънд правели добро?) - Dreamspark, тя е за ученици, студенти, училища, колежи и общо взето - учебни заведения. А най-вероятно Adobe проявяват сходни добрини към учебните заведения, но щом има Замунда - всичко друго в киреча. Но това е друга тема де.

@Capnemo : Дали разчитат на поддръжка точно по този начин. 9 от всеки 10 компютъра са с нелегален софтуер, инсталиран от самите администратори.

Това е съвсем отделна тема :)

@flare това е някакъв странен вид пропаганда

Никаква пропаганда. Аз на работа работя и с линукс и с уиндоус. За съжаление. Защото с нито едната от двете ОС не мога да си свърша работата. Има инструменти които трябва да ползвам и някои работят на уиндоус, някои на линукс. Хората, които правят и едните и другите са огромни международни компании и няма как да не се съобразяваме с тях.

Постоянно се занимаваме с документи от и към клиентите. До сега никой не се е оплакал, че не ни отваря документите. Същото важи и за нас. Винаги сме отваряли каквото ни трябва.

Сега, да не би да ме обвиняваш, че лъжа... Може би, ако отваряте само текстове и импортнати растерни картинки. Може и да е вярно за 90% от другите случаи. Обаче, примерно част от векторните картинки на Майкрософтските документи не се отварят правилно - фигурите се разместват и т.н. Ако случайно се отваря правилно, като го редактираш, после те като го отворят с Майкрософт се показва грешно. Visio файловете да не говорим. А ние постоянно си обменяме маса презентации, диаграми, флоучартове, т.н. И в такъв случай, защо аз да се червя, като ме питат що картинката ми е грешна? Освен това ако ме обвиняваш в пристрастие - ние за някои неща ползваме Open Office. Щото OpenDocument Format е много удобен и лесно се обработва от външни инструменти. И точно за това знам, че има проблеми с Libre Office. И тук идва голямото предимство на Уиндоус - имам си нативно и MS Office и OpenOffice. Ако щеш и LibreOffice. И Kdiff3 . И Vim. И Gimp. И Git. И де що се сетиш полезен не-ОС зависим тул. Обратното не е вярно, освен гадните гореспоменати корпоративно създадени глупости. Та, що викаш да не ползвам уиндоус? Аз нямам проблеми и с двете ОС. Само че не съм нито фанатик нито инат. Ползвам това което ми е най-удобно и бързо. Ако можех да ползвам само едната щях, независимо коя.

А за вирусите - Ако целият свят почне да ползва линукс и за линукс ще има много вируси. В момента няма защото а) вирусопишещите нямат сметка да пишат за малка аудитория, б)Като цяло линукс ползват по-грамотни потребители и съответно е по-трудно да ги залъжеш да се заразят. Аз на уиндоус да не би да съм се заразявал? Антивирусната ми само си стои за красота. Ама ако всички почнат да ползват линукс ще си се разпространят вируси и ще си се заразяват хората. И Господ не може да спаси глупака да не прави глупости. Какво все едно няма експлойти за линукските програми - виж страницата на Gentoo (в къщи това ползвам та затова знам). Нонстоп пишат как еди коя си програма има multiple vulnerabilities :) вярно че повечето са теоретични, ама ако опре ножа до кокала и тях ще ползват :P

В момента няма защото а) вирусопишещите нямат сметка да пишат за малка аудитория...

Резонния отговор против Линукс. И аз го вярвах, но сега имам един железен аргумент. Линукс дистрибуции управляват огромен процент от сървърния пазар. Там информацията е много по-ценна(и по презумпция - по-скъпа) и следвайки формалната логика, Линукс трябваше да е мишена за вируси, spyware и много атаки. И все пак...

А ония баламурници, да не се правят на по-големи такива, а да приемат .odf формата.

П.П. Забравил си Calligra :P

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

@flare моята идея от самото начало е че в нашата държавна администрация вместо да се дават луди пари, може да се мигрира към отворен софтуер. Това ще спести огромни разходи и реално тези пари могат да се инвестират в нови работни места и не само. Ако цялата администрация е с отворен софтуер то проблемиете в съвместимостта ще са нищожни. По-големият проблем е че хората са свикнали да боготворят Microsoft. Не говоря за теб а за средно статистическия облъчен от маркетинга потребител. Та тези потребители като чуят, че ще се работи с нещо друго, ще има мозъчна несъвместимост. Просто няма да искат да приемат да се обучават с нещо ново и свободно. Относно вирусите не си особено прав. Разграничението на правата върху процесите, файловете и всички ресурси на машината са много по-ясно изразени в Linux. Със сигурност си срещал Windows програми, които ако не си администраторски акаунт, не може да свършиш елементарни неща с тях. Подобни неща няма в Linux. Просто самия Linux те кара в началото да четеш и да си изградиш правилни навици. След това нещата стават много по-прости, приятни и най-вече гъвкави. Това е много голям проблем за обикновения Windows потребител. Там система те кара да мислиш, че всичко прави сама. Ти трябва да натиснеш OK и толкова. Да ама реално не е така. И там иска четене, което е големия проблем на повечето потребители.

... Със сигурност си срещал Windows програми, които ако не си администраторски акаунт, не може да свършиш елементарни неща с тях. Подобни неща няма в Linux. ...

Мда, явно аз не разбирам много, щото апаша все не иска да слуша на 80 ако не съм администратор... ех, защо ли е толкова гадно в линукс/UNIX

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Та тези потребители като чуят, че ще се работи с нещо друго, ще има мозъчна несъвместимост. Просто няма да искат да приемат да се обучават с нещо ново и свободно.

Звучи пресилено, но е така. Администраторите масово са наплашени от подобни идеи, какво остава за обикновенния чиновник. Все си мисля, че първо трябва няколко големи държави да направят голямата крачка, додето и нашата осъзнае подобна възможност.

Франция от години използват свободен софтуер в държавната администрация. Хората в момента инвестират забележи 5 – 10% от спестените пари от лицензи за разработка и подръжка на свободен софтуер. Та моята теза, че да откриеш работни места и да инвестираш в подръжката на софтуер е много по-евтина от това да плащаш лицензи на компании като Microsoft, се оказва на практика вярна.

Винаги съм смятал, че е въпрос на време отвореният софтуер да навлезе масово. А обществените ползи също ще са много големи. От някои комерсиални фирми трудно може да се печели, какво остава за откриване на работни места да не говорим развиване/разработване на софтуер свързан с тях.

Например ние работим с маса чужди фирми. Е те пращат документи на майкрософтския офис и те НЕ СЕ ОТВАРЯТ хубаво с никой безплатен офис. Обратното също важи. Е кое е по-важно да си свършим работата или да кажем е ние не можем да работим с вас защото си пращате документацията на Майкрософт офис... Глупости.

Тази фирма няма ли секретарки ?!

Винаги ми е било чудно защо в България MS формата е на психо култ.

При опит на мой познат да се свърже с разработчик в Германия, писмото му беше върнато защото нямал Word. И това беше в най-силните години на MS.

По другите торенти трудно ще откриете .doc, но при нас има в изобилие.....

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Навсякъде си го има този формат, пък тоя "разработчик" е явно и толкова разработчик.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.