Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Мда, явно аз не разбирам много, щото апаша все не иска да слуша на 80 ако не съм администратор... ех, защо ли е толкова гадно в линукс/UNIX

Продължаваш да не четеш какво пиша. Ако потребителите започнат да пускат сървиси на привилигировани портове, какво ли ще стане. Говорех за елементарни неща, които извършва потребителя с дадена приложна програма. Няма нищо общо със сървиси.

Тази фирма няма ли секретарки ?!

Имаме, но не точно секретарка. Тя беше единствената с Windows в офиса. Скоро обаче искаше преинсталация и си хареса Ubuntu. За нещата, които прави тя, Ubuntu и върши чудесна работа. Въобще според мен на човек, който не разбира много Линукс е много подходящ. Може remote да го администрираш без въобще човека да знае за това нещо. Даваш му потребителски акаунт и въобще не се притесняваш, че може да обози системата. Въобще процесът е много по-лесен според мен. Както по използването на машината така и по нейното администриране.

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако потребителите започнат да пускат сървиси на привилигировани портове, какво ли ще стане.

Я дай пак, че не можах да те схвана :P

Тази фирма няма ли секретарки ?!

Какво общо имат секретарките с техническата документация??? И откъде накъде една секретарка ще има достъп до документация, която е с NDA-та на on-need-basis? И откъде накъде една секретарка ще има знанията да съставя такава документация?

@flare моята идея от самото начало е че в нашата държавна администрация вместо да се дават луди пари, може да се мигрира към отворен софтуер. Това ще спести огромни разходи и реално тези пари могат да се инвестират в нови работни места и не само. Ако цялата администрация е с отворен софтуер то проблемиете в съвместимостта ще са нищожни. По-големият проблем е че хората са свикнали да боготворят Microsoft. Не говоря за теб а за средно статистическия облъчен от маркетинга потребител. Та тези потребители като чуят, че ще се работи с нещо друго, ще има мозъчна несъвместимост. Просто няма да искат да приемат да се обучават с нещо ново и свободно.

Аз пък ти казвам че при нас работата с линукс е необходимост. Изобщо нямаме човек който не може да се оправя с линукс и много от хората са само с линукс. Освен това сме частна фирма и недей обвинява шефа ми че не си знае интереса. И при все това сме принудени да работим с майкрософтски продукти или такива изискващи Уиндоус. Даже още повече. Чуждестранните фирми с които работим от щатите, франция, корея и т.н. ползват майкрософтски продукти или Уиндоус зависими и така и ние сме принудени да работим. Така че за робията на Майкрософт обвинявай тея дет' пишат софтуер а не тия дето го ползват. Още повече важи за домашни десктопи - Няколко пъти съм казвал, че единствената причина да не ползвам само Gentoo вкъщи е че игрите, които играя ги няма за линукс. Но това си е огромна и много важна причина за голяма част от потребителите. Хората които ползват Photoshop и CorelDraw също са принудени - аз лично винаги ползвам Ufraw / The Gimp, когато си обработвам снимките на компа, но само някой много заблуден може да реши, че става за печат, например, и само предубеден може да отрече превъзходството на Adobe Lightroom. А CorelDraw/Adobe Illustrator изобщо нямат еквивалент под линукс (inkscape е години назад...) Е продължавайте да ме смятате за фен на майкрософт ако искате. Вие гледате нещата в чернобяло. А не е така. Не аз съм слепият тук...

Относно вирусите не си особено прав. ... И там иска четене, което е големия проблем на повечето потребители.

И тъй като е абсолютно очевидно че не можеш да накараш масовия потребител да чете, всичките ти аргументи в точката отпадат. Нека да ти дам съвсем реален пример. Мой приятел, който доста разбира от уеб дизайн, но не толкова от сървъри, реши да си прави сървър под FreeBSD за тяхната фирма. Хвана и чете маса време. След което си инсталира сървъра и на втория ден му хакнаха мейл сървъра и изпратиха няколко милиона мейла до yahoo откъдето съответно го баннаха. Следваше още четене и повече не е хакван вече 4 години, ноооо... Така че върви ми обяснявай колко е сигурно под линукс. А този мой познат е със светлинни години по-напред от 90% от хората ползващи компютри в България (Ако мислиш, че преувеличавам прочети пет-шест теми от разделите хардуер, програми и т.н.) Колко хора има които през пет дена хващат вируси и преинсталират уиндоус. Дай им линукс и него ще прецакат...

Резонния отговор против Линукс. И аз го вярвах, но сега имам един железен аргумент. Линукс дистрибуции управляват огромен процент от сървърния пазар. Там информацията е много по-ценна(и по презумпция - по-скъпа) и следвайки формалната логика, Линукс трябваше да е мишена за вируси, spyware и много атаки. И все пак...

любезно ми пренебрегна подточка б. - администраторите на тези не са обикновени потребители и е много по-трудно да ги прецакаш.

Какво общо имат секретарките с техническата документация??? И откъде накъде една секретарка ще има достъп до документация, която е с NDA-та на on-need-basis? И откъде накъде една секретарка ще има знанията да съставя такава документация?

Какво общо имат администрацията с документите? Прав си, звучи нелогично...

Предполагам разграничавате междуфирмената и вътрешната кореспондеция. Крайно невероятно е да получиш техническа документация в този формат, както и да изпращате и получавате повечето документи в него. Четимостта е само върхът на айсберга.

Я дай пак, че не можах да те схвана :P

Ниските портове, разбирай тези под 1024 са тъй наречените "привилигировани портове". За да пуснеш сървис на някой такъв порт се изисква да бъдеш root. Та в този ред на мисли, представяш ли си система в която всеки потребител може да пусне сървис на 80-ти порт? Аз лично НЕ.

Ниските портове, разбирай тези под 1024 са тъй наречените "привилигировани портове". За да пуснеш сървис на някой такъв порт се изисква да бъдеш root. Та в този ред на мисли, представяш ли си система в която всеки потребител може да пусне сървис на 80-ти порт? Аз лично НЕ.

Ниските портове са по подразбиране тези, границата може да се вдигне, така че дефиницията не е точна. И има, не в UNIX, но в други и то сериозни ОС пускането на резидентни програми е специално право.

Предполагам разграничавате междуфирмената и вътрешната кореспондеция...

Крайно невероятно е да получиш техническа документация в този формат,

Ок, значи някой е открил безкрайно невероятностният двигател... Е ние получаваме част от документацията си в този формат. И от междуфирмената и вътрешната и всякаква.

И доколкото съм наблюдавал, не само при нас е така, а и в доста други компании фирми и т.н. Двама софтуерни архитекти които познавам(единият американец, другия кореец) пишат дизайна си като ppt... Мислиш, че са аматьори? :) Пробвай пак...

Писна ми да се съмняват във всичко което кажа... Няма смисъл да се разправям със хора, които позволяват личните им пристрастия да вземат връх над обективната преценка.

любезно ми пренебрегна подточка б. - администраторите на тези не са обикновени потребители и е много по-трудно да ги прецакаш.

Метни един, два погледа:

б)Като цяло линукс ползват по-грамотни потребители и съответно е по-трудно да ги залъжеш да се заразят.

Така казано, звучи все едно визираш „масовия“ потребител, „обикновения“ такъв.

А администраторите, или поне тези в по-големите фирми, по принцип не са обикновени потребители. Нормално. Независимо от ОС. Все пак им се плаща, за да не са просто обикновени потребители.

А администраторите, или поне тези в по-големите фирми, по принцип не са обикновени потребители. Нормално. Независимо от ОС. Все пак им се плаща, за да не са просто обикновени потребители.

Ми именно затова не са удобна мишена за вируси. Иначе няма да си разбират от работата.

Вируси хващат потребители които не са информирани и не внимават, и това което казах е че процента такива уиндоус потребители е неимоверно по-голям. И затова за уиндоус се пишат вируси.

Само не звам за какво спорите? Просто е: Платените ОС са били, са и ще бъдат обект на хакерски атаки именно защото са "Платени", а Линукс (поне повечето дистрибуции) е бил, е и ще бъде и за напред безплатен! ;) Между другото до като бях и аз само Уиндоус потребител съм си мислел, че по-добро от Уиндоус-а няма, но от както съм с Линукс разбрах, че това не е така и Линукс ми е вече по-удобен за работа! :)

...а Линукс (поне повечето дистрибуции) е бил, е и ще бъде и за напред безплатен! ;)

Всъщност не съм чувал за платен Линукс. Мисля, че всички са безплатни. Плаща се за поддръжка, не за лицензи.

Всъщност не съм чувал за платен Линукс. Мисля, че всички са безплатни. Плаща се за поддръжка, не за лицензи.

А SUSE Linux Enterprise например - за лицензия на кое плащаш или за цялото дистро? Мисля, че има и други, но не ми се занимава да търся сега!

Формулирай се по-добре, че се изтормозих :D

Ниските портове са по подразбиране тези, границата може да се вдигне, така че дефиницията не е точна. И има, не в UNIX, но в други и то сериозни ОС пускането на резидентни програми е специално право.

Напротив. Дефиницията е точна. Може да я сравниш с всеки един източник.

Относно резидентните програми, веднага се сещам за DOS, къде повечето вируси използваха точно тази особеност. Да остават в резидентен режим. Даже DOS има такава системна процедура.

Напротив. Дефиницията е точна. Може да я сравниш с всеки един източник.

Относно резидентните програми, веднага се сещам за DOS, къде повечето вируси използваха точно тази особеност. Да остават в резидентен режим. Даже DOS има такава системна процедура.

Аз се сещам за VSE

Ок, значи някой е открил безкрайно невероятностният двигател... Е ние получаваме част от документацията си в този формат. И от междуфирмената и вътрешната и всякаква.

И доколкото съм наблюдавал, не само при нас е така, а и в доста други компании фирми и т.н. Двама софтуерни архитекти които познавам(единият американец, другия кореец) пишат дизайна си като ppt... Мислиш, че са аматьори? :) Пробвай пак...

Писна ми да се съмняват във всичко което кажа... Няма смисъл да се разправям със хора, които позволяват личните им пристрастия да вземат връх над обективната преценка.

Добро утро!

Не се съмнявам в това което казваш, нито съм окачествавявал теб или контактите ти. Обръщай се към Puppet Master за което.

Да получаваш част от документацията в този формат е напълно в реда на нещата. Но ти намекваш, че едва ли не повечето документи са в него, че са под NDA, че са обширна документация, че не е удобно да се конвертират, принтират, четат от лаптоп или че няма смисъл. Това повече ми прилича на пиеса за умиращ от птичи МС лебед. Извинявай, че няма да се включа. Поне да ставаше въпрос за Visual Studio, повече бих го разбрал.

Не се занимавам с невероятностни двигатели.

Е продължавайте да ме смятате за фен на майкрософт ако искате. Вие гледате нещата в чернобяло. А не е така. Не аз съм слепият тук...

Не се притеснявай, мен също за такъв ме смятат, само защото се опитвам да им кажа истината в очите за масовият обикновен потребител, а те се затварят кръгозора само до техните си среди. Това е запазена черта за ЛИНУКСАРИТЕ! Ако някой каже нещо добро за Линукс - той е добър и начетен, но ако каже нещо лошо - той е простак, мързелив и разбира се веднага го пращат да си стои при Майкрософт.

п.п. За мен като обикновен потребител, който не се занимава професионално с компютърни технологии, какво ми харесва и какво не.

Харесвам Линукс защото:

1. Няма нужда (поне все още) от антивирусни програми и други подобни неща.

2. Не се нуждае от редовната деграгментация.

3. Не се нуждае от заплащане на каквото и да е (респективно няма нужда от кракове други подобни).

4. Възможността да се ползва Холм на друг дял и по този начин да си запазя работещи всички настройки (или почти всички) от предната ОС.

Не харесвам Линукс защото:

1. Няма добра работеща графична среда за потребителски настройки на ОС.

2. Почти всичко се налага да се прави през терминал за да стане, а това никак не е удобно за обикновения потребител.

п.п.2 При Уйндолс ОС нещата са точно по обратният ред подредени.

п.п. 3 Заради двете точки за които не харесвам Линукс ме смятат едва ли не за враг на Линукс. Враговете на линукс са най-вече в самият него и по-точно в разработчиците на ОС. То същото важи и за Майкрософт, трите най-важни неща, които харесвам в Линукс ги няма в Уйндолс и за това са си виновни може би самите те.

Не се притеснявай, мен също за такъв ме смятат, само защото се опитвам да им кажа истината в очите за масовият обикновен потребител, а те се затварят кръгозора само до техните си среди. Това е запазена черта за ЛИНУКСАРИТЕ! Ако някой каже нещо добро за Линукс - той е добър и начетен, но ако каже нещо лошо - той е простак, мързелив и разбира се веднага го пращат да си стои при Майкрософт.

п.п. За мен като обикновен потребител...

Не знам за другите, но според мен това което господин flare е написал далеч не е за обикновения потребител. Все пак той даде пример за неща, които му се случват на работа (т.е. за печелена на пари). И защо когато казвате, че линукс не ви допада, винаги казвате, че не можете да си свършите работата с него? Каква работа имате предвид? Каква работа върши обикновения потребител вкъщи? Колкото до настройките на графичната среда на линукс системата...Аз все пак си мисля, че има достатъчно такива среди с достатъчно лесни инструменти за персонализиране(иначе уиндоус графичната среда какви толкова по-лесни инструменти предлага за персонализиране?). Както и да е. Аз не съм фанатик на тема линукс, както заклеймяваш ти всички ползватели на линукс. Съвсем спокойно си ползвам и уиндоус(вече само за игри понеже още не съм порастнал ;)) Само, че сега като се замисля какво правех на уиндоус системата(смятам се за обикновен потребител ползващ компютъра вкъщи за удоволствие, не за работа), не се сещам за нещо което не мога да правя и на линукс системата. Това даже го правя без почти да отварям терминала и да пиша команди. Казвам почти, защото го отварям от време на време, когато нещо ми е интересно да разбера как става(например как ръчно да си инсталирам най-новите драйвери директно от сайта на производителя). Някои от линукс системите не са толкова сложни за настройка и веднъж инсталирани може да се прави с тях това което се прави и с уиндоус система за домашно ползване. Ако някой иска да го ползва на професионално ниво(имам предвид някакви програми от сорта на CAD системи, фотошоп и т.н.), там вече е друг въпросът. Както казах аз съм обикновен потребител и не се занимавам с графичен дизайн(например) вкъщи за удоволствие ;)

П.п. Мисля, че все пак съществуват достатъчно възможности за избор на ОС. Хора всякакви, предпочитания - още повече. Както пише един от модераторите - всеки е свикнал на някаква ОС - а аз бих добавил - и има правото да си я ползва както сметне за добре :) Ако на теб ти харесва да ползваш уиндоус ползвай си го. Ако пък искаш промяна пробвай линукс, но не се отказвай на първата спънка. Ако не е за промяна, а просто от любопитство пробвай, но недей да заклеймяваш така хората дето го ползват. Все пак не всички сме системни администратори :)

Тя бедата при edi е, че се числи към обикновенните потребители, а иска да инсталира и конфигурира. Обикновения потребител не си инсталира сам системата нито я настройва, независимо дали е уиндоус или линукс. Обикновенния потребител не може да инсталира никаква ОС или не знае че може или просто не му се занимава. Обикновения потребител най-често не знае какво е ОС. Мрънкането че линукс бил много сложен за обикновен потребител и трябвало да се знае конзолата не идва от обикновенните потребители.

Еди, чак не ми се спори с теб... аз съм тъп хамалин и предпочитам да напиша една единствена команда в терминал, вместо да се ровя по сайтове, софтуерни центрове и к'во ли не... ама ти ми цепиш тъпомера ти казвам! Нямало било графична среда за потребителски настройки на ОС.... ахахаххахахааааааааааа - ти минаваш в категория кретенизъм.... ти си помирисвал Линукс, колкото аз съм брал пърхутки в Тутракан

Не харесвам Линукс защото:

1. Няма добра работеща графична среда за потребителски настройки на ОС.

2. Почти всичко се налага да се прави през терминал за да стане, а това никак не е удобно за обикновения потребител.

п.п.2 При Уйндолс ОС нещата са точно по обратният ред подредени.

п.п. 3 Заради двете точки за които не харесвам Линукс ме смятат едва ли не за враг на Линукс. Враговете на линукс са най-вече в самият него и по-точно в разработчиците на ОС. То същото важи и за Майкрософт, трите най-важни неща, които харесвам в Линукс ги няма в Уйндолс и за това са си виновни може би самите те.

1. По първата точка - чувал ли си за gnome-control-center, compiz, system-settings-kde, kcontrol, xfce4-settings-manager.

Ако не си, тогава, това "ВСИЧКО", което правиш през терминала по втората точка, ще е доста оскъдно.

Можеш ли поне да си настроиш езика, клавиатурата и часовника през терминала ?

И, колко по- финни могат да бъдат настройките на графичната среда на Windows от тези на KDE през "системни настройки" ? Или на Mageia с KDE, която е с два мощтни контролни центъра. То и в Gnome нещата не стоят много по- различно http://s19.postimage...trol_center.png

Единственото, което може да се изтъкне, като слабост на Linux е все още слабото му захранване с фирмен софтуер.

От към графика, работоспособност и сигурност е много, много силен. Това е бъдещето и всеки, който е ползвал линукс дистрибуция поне две поредни издания не може да има никакви съмнения в това.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Единственото, което може да се изтъкне, като слабост на Linux е все още слабото му захранване с фирмен софтуер.

Еквивалентно изказване би било: Единственото, което липсва на луната да живеят хора там, е липсата на условия за живот...

П.П. Докато плюете уиндоус, аз да ви кажа какво ми харесва, от чисто софтуерна гледна точка там. От 10 произволно взети инсталации на хардуерно независими програми, 8 ще се инсталират и ще работят на каквато и да е система, на каквато и да е версия от XP до 7 (при това едни и същи бинарита) (не съм виждал 8 но вероятно и там) Пробвайте го с линукс... Това е съвместимост за период от над 10 години.

Еквивалентно изказване би било: Единственото, което липсва на луната да живеят хора там, е липсата на условия за живот...

Не, не е еквивалентно. Никой не е казал, че в Линукс няма условия за фирмен софтуер. Метафората е advanced, но условията за живеене на Луната са O2, храна и подходящи климатични условия, да речем. То условията за живот на фирмен софтуер в Линукс са SDK, добрите API-та. Нали? Не съм на твоето ниво(като програмист), затова, ако искаш, ти виж всички API-та на Убунту за Python/C++. Там има за Unity, Ubuntu One, DBus, Zeitgeist.

П.П. Докато плюете уиндоус, аз да ви кажа какво ми харесва, от чисто софтуерна гледна точка там. От 10 произволно взети инсталации на хардуерно независими програми, 8 ще се инсталират и ще работят на каквато и да е система, на каквато и да е версия от XP до 7 (при това едни и същи бинарита) (не съм виждал 8 но вероятно и там) Пробвайте го с линукс... Това е съвместимост за период от над 10 години.

Това:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout<<"Hi, flare. I suck at C++";
return 0;
}

е хардуерно независимо, предполагам, че твърдиш, че няма да тръгне на 10 годишен Линукс?

Не, не е еквивалентно. Никой не е казал, че в Линукс няма условия за фирмен софтуер.

Правилата в нашия свят (и то не само в човешкия, ами навсякъде) са, че ако за едно нещо има условия да се случи, то се случва. Очевидно има някакви условия, защото Линукс десктопи има. Очевидно тези условия са много оскъдни, защото и линукс десктоп дяла е такъв... За 50ти път ще повторя, ОС-а е просто средство да си подкарам приложенията, ако за една ОС няма приложенията които ми трябва, ми е безполезна.

е хардуерно независимо, предполагам, че твърдиш, че няма да тръгне на 10 годишен Линукс?

хаха. това ще тръгне и на ДОС 3, ако изровиш компилатор, ама аз нямах предвид това. Която и да е версия на Utorrent от 2 насам. Която и да е версия на Firefox или VLC (забележи тези) Която и да е версия на Irfanview, Faststone, Winamp, почти всички игри, освен хардуерно зависимите (directX 11 или видеокарта). Свали инсталацията и я инсталирай на 3 компа - с XP Vista и 7. И като не тръгне, ела да ми се обадиш... това са само дето ми се мяркат пред очите сега После пробвай така с линукс.

Аз не мога, че нищо от моя комп, няма да тръгне другаде - Gentoo, кво да правиш :P

Редактирано от flare (преглед на промените)

Правилата в нашия свят (и то не само в човешкия, ами навсякъде) са, че ако за едно нещо има условия да се случи, то се случва. Очевидно има някакви условия, защото Линукс десктопи има. Очевидно тези условия са много оскъдни, защото и линукс десктоп дяла е такъв... За 50ти път ще повторя, ОС-а е просто средство да си подкарам приложенията, ако за една ОС няма приложенията които ми трябва, ми е безполезна.

Не. Условията ги има в по-популярните дистрибуции. Например, има нов проект - elementary OS. Там само HIG-а(human interface guide) е колкото Библията. Тези двете особено - ubuntu и elementary os, са много добре пригодени за thitd party apps. Условия има. Мотивация няма. Поради малкия процент за десктопа, а това от своя страна, поради n10 причини, мързи ме да изброявам. Пък и реално, казвал съм го и преди, Линукс стъпи на десктоп пазара през 2004г.

хаха. това ще тръгне и на ДОС 3, ако изровиш компилатор, ама аз нямах предвид това. Която и да е версия на Utorrent от 2 насам. Която и да е версия на Firefox или VLC (забележи тези) Която и да е версия на Irfanview, Faststone, Winamp, почти всички игри, освен хардуерно зависимите (directX 11 или видеокарта). Свали инсталацията и я инсталирай на 3 компа - с XP Vista и 7. И като не тръгне, ела да ми се обадиш... това са само дето ми се мяркат пред очите сега После пробвай така с линукс.

Аз не мога, че нищо от моя комп, няма да тръгне другаде - Gentoo, кво да правиш :P

Е, условието ти е изпълнено, аз действам според него. А това, че си имал друго предвид е друга тема :P

Не знам, но мисля, че това си зависи от разработчиците, нали? Не от ОС, като технология.

Някъде спомена за vim и git. Ако го нямаше GNU/Linux движението, ти нямаше да използваш тези програми на Windows. Значи и ти, като професионалист, имаш много ползи, дори леко косвени, от Линукс.

Е, т'ва Gentoo, пусни някакъв вектор/растер в Снимките, че да го видим Гентууту :)

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.