Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Някъде спомена за vim и git. Ако го нямаше GNU/Linux движението, ти нямаше да използваш тези програми на Windows. Значи и ти, като професионалист, имаш много ползи, дори леко косвени, от Линукс.

Аз някъде да съм казал че Линукс/Гну/Отворения код не ми харесва и че няма(м) ползи от него преки и косвени? Точно обратното е. Много неща в линукс са страхотни. Много от софтуера, който ползвам е с отворен код (Ufraw, Gimp, LibreOffice, Firefox, TrueCript, Vim, Git, Eclipse, GCC...). Обаче това не променя мнението ми за линукс като разпространена десктоп среда... Нито променя критериите ми за избор на ОС. Идеалният ОС за мен би бил като БИОС. Настройваш го и го забравяш завинаги.

Е, т'ва Gentoo, пусни някакъв вектор/растер в Снимките, че да го видим Гентууту :)

Няма да ти хареса. Нищо особено (визията с която съм де - не Gentoo). Но е чисто 64-битово и доста пооптимизирано. Хвърчи. Даже по стара моя традиция си тръгва на конзола и тогава ако искам си пускаm KDEто. Просто съвсем стандартно KDE с едно daisy отдясно и това е. Аз и на уин и на лин първата ми работа е да разкарам "красотиците". На Gentoo не се налага щото няма нищо което не си сложил. КДЕ ми харесва заради Qt.

Ако питате що стартирам на конзола... Оле още падам от смях, като си спомня като идваха да ми пускат нета :) прекарва ми човека кабела и вика дай да ти настроя компа. Ок, казвам аз и пускам скриптчето net-setup. Малко се ошашна, ама почна да въвежда, IP, маска и гейт добре обаче като дойде броудкастинг адрес и дотам (нали на уин не се въвежда). Аз слагам 255то, довърших и викам готово. И тоя пита - и сега имаш ли нет. Пускам links www.dir.bg и му показвам... Представяйте си физиономия...

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе хора стига с тези презразсъдаци ту Линукс ту Уин . Уина си беше мания докато беше до Xp след тоа манията се прхвърля на Линукстова е истината единствения недостатък на линукс който изтъкват все още но не задълго потребителите е че игри на линукс не вървят . Което не е толкова вярно

че игри на линукс не вървят .

Не, че не вървят. А, че няма. И не само игри, ами и голямо количество от сериозни програми. Някои сегменти изобщо липсват. Докато, както вече писах по-рано, всичко сносно за Линукс, е портнато за и Уиндоус.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Аз някъде да съм казал че Линукс/Гну/Отворения код не ми харесва и че няма(м) ползи от него преки и косвени? Точно обратното е. Много неща в линукс са страхотни. Много от софтуера, който ползвам е с отворен код (Ufraw, Gimp, LibreOffice, Firefox, TrueCript, Vim, Git, Eclipse, GCC...). Обаче това не променя мнението ми за линукс като разпространена десктоп среда... Нито променя критериите ми за избор на ОС. Идеалният ОС за мен би бил като БИОС. Настройваш го и го забравяш завинаги.

Няма да ти хареса. Нищо особено (визията с която съм де - не Gentoo). Но е чисто 64-битово и доста пооптимизирано. Хвърчи. Даже по стара моя традиция си тръгва на конзола и тогава ако искам си пускаm KDEто. Просто съвсем стандартно KDE с едно daisy отдясно и това е. Аз и на уин и на лин първата ми работа е да разкарам "красотиците". На Gentoo не се налага щото няма нищо което не си сложил. КДЕ ми харесва заради Qt.

Ако питате що стартирам на конзола... Оле още падам от смях, като си спомня като идваха да ми пускат нета :) прекарва ми човека кабела и вика дай да ти настроя компа. Ок, казвам аз и пускам скриптчето net-setup. Малко се ошашна, ама почна да въвежда, IP, маска и гейт добре обаче като дойде броудкастинг адрес и дотам (нали на уин не се въвежда). Аз слагам 255то, довърших и викам готово. И тоя пита - и сега имаш ли нет. Пускам links www.dir.bg и му показвам... Представяйте си физиономия...

И написа цял роман, за да си спестиш едно натискане на бутона Prt Scr ? KDE се инсталира, за да ти хареса. Иначе няма смисъл да плащаш цената на повишеното натоварване върху хардуерa. Майсторлъкът е при настройката на леките графични среди, като Openbox - да получиш нещо красиво и функционално при нищожен разход на ресурс.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Хей flare друг ти е проблема на тебе. Не вярно че няма комерсиален софтуер за линукс. За линукс освен безплатния си има и съвсем качествен комерсиален софтуер и за CAD и за предпечат и бизнес софтуер, че и игри има. Отделно голяма част от софта дето е само за виндоус върви през wine. НО! Много трудно се намират кракнати версии. Отделно това което се пуска през wine много често се дъни заради крака, а не заради самата програма. Та, ако целта ти е да крадеш комерсиален софтуер под линукс наистина имаш проблем.

...За линукс освен безплатния си има и съвсем качествен комерсиален софтуер и за CAD и за предпечат и бизнес софтуер...

Комерсиален - да, професионален - не, нито CAD/CAM/CAE, нито тримерно моделиране, нито предпечат, нито обработка на векторни/растерни изображения. И wine е закърпване на положението, не е решение

Комерсиален - да, професионален - не, нито CAD/CAM/CAE, нито тримерно моделиране, нито предпечат, нито обработка на векторни/растерни изображения. И wine е закърпване на положението, не е решение

Аха. Значи VariCAD, Siemens NX Unigraphics, Bricscad, BRL-CAD, draftsight, CYCAS, Eagle, Synergy, CATIA (за соларис), PageStream, Fatpaint, Synfig и т. н. не са професионален софтуер. Забележи изреждам само комерсиални разработки и даже не споменавам нито една от популярните програми в линукс в тези сфери. Нито пък тези които могат да вървят през wine. С тях списъка набъбва още доста. И когато софтуера работи в Wine това не е закърпване на положението а рашение.

Въобще не ми се спори с хора за които света на софтуера е microsoft и още 5 фирми.

Аха. Значи VariCAD, Siemens NX Unigraphics, Bricscad, BRL-CAD, draftsight, CYCAS, Eagle, Synergy, CATIA (за соларис), PageStream, Fatpaint, Synfig и т. н. не са професионален софтуер. Забележи изреждам само комерсиални разработки и даже не споменавам нито една от популярните програми в линукс в тези сфери. Нито пък тези които могат да вървят през wine. С тях списъка набъбва още доста. И когато софтуера работи в Wine това не е закърпване на положението а рашение.

Въобще не ми се спори с хора за които света на софтуера е microsoft и още 5 фирми.

1.Каква е връзката на Соларис с линукс?

2. Зa Siemens NX Unigraphic, CYCAS се съгласявам, но до тук покриваме само CAD/CAM и малко CAE

3. Нали говорим за професионален софтуер, не за любителски истории

4. Wine е закърпване на историята

5. Преди да класифицирате някого ще е добре да се поинтересувате що за човек е :)

Абе кво се дърлите за глупости. Стига с тоя професионален и супер професионален софтуер. В края на краищата, такъв софтуер реално е нужен на ограничен брой фирми да си вършат работата и не им е проблем да си платят за него. Линукс може да стане наистина популярен единствено ако могат да се играят игри на него без виното. Каквото и да си говорите и мислите, най-големият брой потребители на домашните компютри са младите, които поне 90 процента от времето си го прекарват в 3Д игри. И понеже под Линукс това е мисия почти невъзможна, няма начин Линукс да стане популярна. Това е простата истина. В момента, когато големите гейм производители почнат масово да правят игри освен за Уиндоус а и за Линукс, тогава и само тогава Линукс може да стане популярен. Не говоря за пазарен дял, щото за безплатна ОС няма как да се говори за пазарен дял, нали.

1.Каква е връзката на Соларис с линукс?

2. Зa Siemens NX Unigraphic, CYCAS се съгласявам, но до тук покриваме само CAD/CAM и малко CAE

3. Нали говорим за професионален софтуер, не за любителски истории

4. Wine е закърпване на историята

5. Преди да класифицирате някого ще е добре да се поинтересувате що за човек е :)

Първо не съм съгласен че само Siemens NX Unigraphic, CYCAS заслужават внимание. Briscad и Varicad не са доказани продукти така ли? Добре че е capnemo да обясни на министерство на отбраната на USA че разработката им BRL-CAD не е става. Кво ще правят без него не знам. Излагаш се пич. Искаш да не те класифицирам, ама те мързи да се поинтересуваш и ме караш да пиша фермани тука. Да продължим списъка щом ти се вижда недостатъчен. Aladdin4D, AC3D, Esri CityEngine, Houdini, Mudbox, Realsoft 3D, Remo 3D, SketchUp, Autodesk Softimage, MeshLab, Wings 3D, Shake, Maya, POV-Ray, MASSIVE, Prince XML. Нали няма да ме караш да пиша до безкрай. Ако искаш може и ти да почетеш.

И какво не ти харесва на виното. Имаш и комерсиална поддръжка в лицето на Cedega и Codeweavers където ще намериш почти всички от толкова незаменимите за теб приложения.

Пък да не говорим за виртуализацията. И тука имаш платена поддръжка като не ти се чете. Xen, Phoronix така нататък. Какво пречи в един офис да имаш една windows машина и като зарита някой служител да си ползва отдалечено. При сегашната техника не се усеща разлика. Предлагат се и коемерсиални такива, нали си по комерсиалните неща. Никой не е казал да се забрани windows.

Въобще проблемите ти са известни отдавна, както са известни отдавна и решенията им.

Тези глупави твърдения как нямало софтуер са ми безкрайно дотегнали. То е ясно че като стане въпрос за линукс и всички windows потребители изведнъж стават архитекти и инженери, дето им трябва някакъв супер-дупер софтуер. Ама вас другъде ви сърби. В замунда и сие няма краден софтуер за линукс. Програмите и игрите, които ги има и за windows и за линукс задължително имат крак за windows, но почти никога за линукс. В описанията за wine не се допускат коментари как да се подкара крак. По линукските форуми като стане въпрос за кракване на софтуер модераторите трият темата. Тия гадни линукс фанатици не щат да правят кракове.

Кажете си го така че да се разберем.

... Колкото до настройките на графичната среда на линукс системата...Аз все пак си мисля, че има достатъчно такива среди с достатъчно лесни инструменти за персонализиране(иначе уиндоус графичната среда какви толкова по-лесни инструменти предлага за персонализиране?). Както и да е. Аз не съм фанатик на тема линукс, както заклеймяваш ти всички ползватели на линукс. Съвсем спокойно си ползвам и уиндоус(вече само за игри понеже още не съм порастнал ;)) ...

...но недей да заклеймяваш така хората дето го ползват. Все пак не всички сме системни администратори :)

Ами моя опит с Убунту съм имал не работещи настройки за избор на език за писане, за избор на ред на ОС при стартиране на компютър, за избор на кодировка на кирилица при текстови документи. Иначе настройките ги има в графичната среда, но бяха само за да ги има, а не да ти свършат работа. Затова и казвам, че един от основните недостатъци на тази ОС са НЕ РАБОТЕЩИТЕ НАСТРОЙКИ В ГРАФИЧНА СРЕДА!!!. За останалото си прав. Всеки има моменти в живота си в които прави такива заклеймявания, за което се извинявам на теб и такива като теб. Не всички ползватели на Линукс са линуксари!

Тя бедата при edi е, че се числи към обикновенните потребители, а иска да инсталира и конфигурира. Обикновения потребител не си инсталира сам системата нито я настройва, независимо дали е уиндоус или линукс. Обикновенния потребител не може да инсталира никаква ОС или не знае че може или просто не му се занимава. Обикновения потребител най-често не знае какво е ОС. Мрънкането че линукс бил много сложен за обикновен потребител и трябвало да се знае конзолата не идва от обикновенните потребители.

Тука има резон в мислите ти, което е така е така. На черното не мога да кажа бяло, за разлика на някои от вас. Но съгласете, че има неща, които трябва и самият обикновен потребител да може да настрои по ОС според неговият вкус и ОС уж му ги предлага, ама те не работят. Така, че само до някъде си прав тука.

Еди, чак не ми се спори с теб... аз съм тъп хамалин и предпочитам да напиша една единствена команда в терминал, вместо да се ровя по сайтове, софтуерни центрове и к'во ли не... ама ти ми цепиш тъпомера ти казвам!

Нямало било графична среда за потребителски настройки на ОС.... ахахаххахахааааааааааа - ти минаваш в категория кретенизъм.... ти си помирисвал Линукс, колкото аз съм брал пърхутки в Тутракан

Ами не спори тогава. Професията няма нищо общо в случая. Аз съм срещал хора с няколко образования, които не могат да работят с компютър, а ти си както казваш прост хамалин, а работиш и даваш съвети как да се настроят за нормална работа голям брой ОС от семейството на Лунукс, което не толкова лесна и проста задача. Прави си сам изводите - професията няма нищо общо с това как и до колко се справяш с компютрите. За теб е лесно, но за други - не! Въпроса е да се направи още по-лесно за всички. На теб ако тие по-лесно да ползваш за всичко терминала - ок, ползвай го, нямаш грижа нито ти, нито пък аз. Но има хора, които на които това съвсем не им е лесно и си предпочитат (за теб обиколен начин) графична среда. Теб ще те бърка ли това - предполам не, но мен ме бърка, защото тя не винаги работи. Просто ми омръзна да обяснявам това простичко нещо на хора като вас, които аз наричам линуксари.

1. По първата точка - чувал ли си за gnome-control-center, compiz, system-settings-kde, kcontrol, xfce4-settings-manager....

...И, колко по- финни могат да бъдат настройките на графичната среда на Windows от тези на KDE през "системни настройки" ? Или на Mageia с KDE, която е с два мощтни контролни центъра.

Чувал съм и съм виждал, и какво от това след като не ми вършаха в работа в Убунтуто птреди време? Не твърдя, че са по-гинни или по-груби, но определено твърдя, че много по-работещи и не са само за украса. Забележи, че не употребявам „напълно работещи“, защото със сигурност и там има някакви ядове, но определено са по-малко отколкото при Убунту. Ще кажеш сигурно, че Убунту не е всичкият Линукс и ще си прав, но самите вие твърдите, че е един от най-лесните като интерфейс. Тогава какво да кажа аз за другите по-трудните? Мога само да предполагам. Всичко е направено на принципа, защо да му е лесно на обикновения ползвател, като може да му е трудно!

Абе хора стига с тези презразсъдаци ту Линукс ту Уин . Уина си беше мания докато беше до Xp след тоа манията се прхвърля на Линукстова е истината единствения недостатък на линукс който изтъкват все още но не задълго потребителите е че игри на линукс не вървят .

Което не е толкова вярно

До някъде си прав, не му е това единственият недостатък, но определено ще има повече потребители след като почнат да се правят игри за него. Само да не се налага по време на игра да си отваряш терминала за нещо.;)

Абе кво се дърлите за глупости.

Да, за това си прав! Аз лично не виждам вече смисъл да търкам копчетата на клавиатура и да споря с някои тук, които са сложели капажи на очите си и вся и всё е терминала и всичко останало е ерест!

п.п. Този коментар не е лично насочен към цитирания пост, само ползвах думите му, без да отговарям на автора му.

Успешен ден пред терминала г-да линуксари!

.... Но твърдя, че те и Windows не го знаят. Не са му свикнали и няма да му свикнат. ... Твърдя, че обикновения потребител не е запознат, и с Windows, и с Линукс. Но при най-малкия проблем обикновения потребител на Windows ходи на сервиз. И същия по-късно констатира: "На мен уиндоус ми върши работа." ....

Колега, колко си прав само!!! Такива са един голям процент от потребителите. Понеже съм работил на такова място, това го отвърждавам.Навремето РС-тата в една мрежа в един МБАЛ ги инсталирахме с Убунту (че беше по-лека, отначало пробвахме със Сусе). Отначало беше един голям рев от доктори и сестри. Надуха главата на шефката. Твърдяха, че не могат да работят. После се смени шефката, тропна по масата и каза "ще работите на Убунту, ние излишни пари за Уин нямаме". И познай, за месец и нещо всички свикнаха с Убунтуто. 4 години вече не го работя това, но бившите колеги твърдят, че освен някой и друг умрял хардуерно комп, всички други си бачкат с Убунтуто, което аз съм им инсталирал преди 4 години!! :)

Чувал съм и съм виждал, и какво от това след като не ми вършаха в работа в Убунтуто птреди време? Не твърдя, че са по-гинни или по-груби, но определено твърдя, че много по-работещи и не са само за украса. Забележи, че не употребявам „напълно работещи“, защото със сигурност и там има някакви ядове, но определено са по-малко отколкото при Убунту. Ще кажеш сигурно, че Убунту не е всичкият Линукс и ще си прав, но самите вие твърдите, че е един от най-лесните като интерфейс. Тогава какво да кажа аз за другите по-трудните? Мога само да предполагам. Всичко е направено на принципа, защо да му е лесно на обикновения ползвател, като може да му е трудно!

До някъде си прав, не му е това единственият недостатък, но определено ще има повече потребители след като почнат да се правят игри за него. Само да не се налага по време на игра да си отваряш терминала за нещо. ;)

Да, за това си прав! Аз лично не виждам вече смисъл да търкам копчетата на клавиатура и да споря с някои тук, които са сложели капажи на очите си и вся и всё е терминала и всичко останало е ерест!

п.п. Този коментар не е лично насочен към цитирания пост, само ползвах думите му, без да отговарям на автора му.

Успешен ден пред терминала г-да линуксари!

Една от особеностите на Gnome-2 /която вероятно си ползвал в Ubuntu/ е, че е силно глупакоустойчива. При нея не всички настройки са изложени на показ. Некомпетентният потребител може да ползва само тези настройки, които му предлага gnome-control-center http://s19.postimage...trol_center.png

Финните настройки са в gconf-editor, който е за малко по- квалифицирани потребители

http://s19.postimage...conf_editor.png

Отделно, имам контролен център за системните настройки, до който никой, освен администратора не трябва да припарва

http://s19.postimage...nbc4xtd/MCC.png

Непознаването на една графична среда, дистрибуция или операционна система не е основание да я плюеш. Аз твърде слабо познавам Windows след XP и затова се въздържам от коментари за него. Познавам обаче възможностите на Linux и затова се дразня от некомпетентните ти коментари по адрес на тази операционна система.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Добре де edi ти като видя за пръв път windows сам ли си го инсталира и настрои? Наблюдавал ли си как се държи абсолютно начинаещ потребител в windows? Понеже ти си в същото положение под линукс. Много са различни системите и не можеш да приложиш опита от едната в другата. Нормално е да срещаш трудности, но недей да твърдиш, че не настройките не работят. Която и да е ОС начинаещ потребител може да я оплеска по неподозирани начини. Това не е основание да се правят генерални изводи.

Само да не се налага по време на игра да си отваряш терминала за нещо. ;)

Хахахахахахахахахахаха е такава простотия не бях чувал до сега ако играта ми спече мислиш ли че ще се занимава някой с терминал да се мъчи да си я оправи за да продължи да играе.Не е ли по лесно да се убие процеса и да се започне от начало или като потребителите на Уина направо рестарт от бутона на кутията :)

Ами моя опит с Убунту съм имал не работещи настройки за избор на език за писане, за избор на ред на ОС при стартиране на компютър, за избор на кодировка на кирилица при текстови документи...

Честно казано, аз пък не съм имал проблеми с избора на кодировка(може би защото не ми се е налагало толкова да работя с текстови документи), както не съм имал проблеми и с графичните настройки за избор на език. С едно обаче не съм съгласен - това, че обикновения потребител си избира реда на ОС при стартиране на системата. Доколкото съм запознат с уиндоус и там трябва да се бърникат из едни настройки, който обикновения потребител(взимам приятелката ми за пример) не знае, че изобщо съществуват, камо ли да ги знае къде се намират. Но доста наводнихме тази тема. Както казах всеки е свободен да избира какво да ползва :)

П.п. Като стана дума за начинаещи потребители, се сещам как баща ми гледаше монитора като пристигна първия ми комп с уин 98 :)Естествено и аз бях същия като видях компютър за първи път. Интересното е, че при смяна на уин ХР пак гледаше доста учудено, само дето му отне по-малко време да свикне :) Обаче сега като мина и на седмицата пак му е терсене на човека. Явно промяната на нещо, с което човек е свикнал му действа леко шокиращо. Естествено при някой хора това трае по-малко при други - повече :)

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

еди, ти си поредния заподозрян в спам схемата! Този ферман е поредното доказателство за твоето откровено профанство! Стана ми ясно, че си невежа в Линукс и компютрите като цяло, много отдавна. Затова не реагирах твърде остро, но да правиш екзистенциални, кардинални заключения за графичните среди в Линукс е интергалактически грях!

Най-малкото, абсолютна простащина е да хулиш по труда на всички от KDE екипа! Или този на GNOME!

Публикувано изображение

В KDE4.x няма KControl, а System-Settings. Както виждаш всичко е в морзовия ключ! Само гений, решаващ интеграли със замах, може да се досети, че в „Account Details“ се настройват/създават различните потребителски акаунти и техните правомощия. Само висшист от Харвард може да прецени, че в секция „Font Management“ се настройват предпочитания за шрифтове. А само, ако имаш 30 години стаж в NASA, можеш да съобразиш, че в „Date & Time“ се настройват датата и часа!

Ще кажеш сигурно, че Убунту не е всичкият Линукс и ще си прав, но самите вие твърдите, че е един от най-лесните като интерфейс.

Явно проповядваш профанизъм! Това не е Windows, че да констатираш за интерфейса! Линукс е конструктор-лего! Можеш да го превърнеш в каквото ти сърце желае.

На Убунту можеш да му сложиш всякакво DE, всяка версия на ядрото, всеки DM(display-manager), всеки графичен shell(unity, gnome-shell) и т.н. Затова, този твой цитат е профански! Защото Убунту може да придобие всякакви нюанси! Стига да има желание.

Твърдя, че Unity е най-лесен, като интерфейс, но него го има и за Fedora(не съм наясно колко е стабилно)!

Просветление!!!

Канонизирам те за мой учител и просветител.

Сядам да си упражнявам знанията за fork(), child/parent процесите, межунишковите комуникации и превръщането от десетична бройна система в двоична такава. И, разбира се, да решавам малко задачи с детерминанти и матрици, защото без тях, ние линуксарите, не можем да си сменим настройката на езика за писане!!!

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Еди никой не твърди че Убунту е с най лесен интерфейс а че самата дистрибуция е най лесна за използване както и нейните под дистрибуции Кубунту Ксубунту и прочие поради факта че за него има най много Инфо по форумите лесно е за инсталиране (само абсолютен идиот не би могъл да го инсталира) и е с една от най богатите колекции от софтуер.Общо взето е това.

Аз на друго им се чудя на винДОС-ките фенове... къФ е тоя мазохизъм да искат всичко да е им еднакво!? Не искат ли да имат поне малко индивидуалност и креативизъм!? Детерминирато желание да поддържат една вирусоподдържаща, редовно крашваща система, която на всичко отгоре е платена, граничи с диагноза. Еди, набий си го в главата това - Има хора на които не им харесва да са квадратни! И не им трябват прозорци към света, когато могат да имат целия свят.

Просто искат всичко да им е наготово, без промени, защото не обичат промяната. То и затова интерфейса на win си стои горе-долу същия повече от 15 години. Мислят си, че и всичко е лесно, защото като чуят линукс и си мислят - "еми това няма да ми работи, wifi-я как ще го подкарам и тн.". Давам нагледен пример - съквартиранта ми е точно от тези найлоно-мислещи люде - лаптоп-че Acer и Win7 (ужасяваща комбинация). Оня ден третия съквартирант, който няма лаптоп, искаше от него да му прехвърли някви неща от acer-a на телефона чрез bluetooth. Оказа се, че първо ейсърчето няма вграден bluetooth modem, второ пича не е инсталирал никви външни драйвери за bluetooth флашката.. и настана един цирк - чудят се, защо не му се вижда телефона, кво му стана на тоя windows, тия ли са драйверите? В Kubuntu 12.04 с 5-годишен ThinkPad веднага го открих въпросното телефонче, без да ми се е налагало да инсталирам допълнителни драйвери, да чета документация, да ровя в сайтове на производители и тн. - просто кликам на телефона, send file и готово. И тоя вика "ааа то линукс било много яко бе брат, аз не знаех че е толкова лесно, много по-добре от Windows". Така, че не винаги Windows = по-лесно, даже обратното.

Преди около месец реших да си сложа Уин 7 ей така просто да го има заедно с линукс дистротата но след 2 часа търсене по сайтовете на програми и кракове направо го затрих,тогава осъзнах наистина колко много в пъти е улеснен Линукс за простия потребител особенно ако научи 2 3 команди за терминала

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Преди около месец реших да си сложа Уин 7 ей така просто да го има заедно с линукс дистротата но след 2 часа търсене по сайтовете на програми и кракове направо го затрих,тогава осъзнах наистина колко много в пъти е улеснен Линукс за простия потребител особенно ако научи 2 3 команди за терминала

За тези като тебе, които не знаят какво търсят, защо го търсят, къде да го търсят и как да го търсят си има много лесен начин ;)

Ninite

Кракове? Не знам за какво ги ползваш, след като всичко, което имаш на Линукса си го има безплатно и за Уин. Кракове ти трябват заради причината, поради която хората ползват Уин, а не Линукс дистро - липсващ софт при пингвинчето :) Та вероятно "просто ей така да го има" не е истинската причина :P

Поздрави :)

За какво да ползвам Уин ако ще ползвам програмите които ползвам в Линукс? И да просто ей така да го има за това и след тези 2 часа вече го няма :) Поздрави А и да кажа приятни мигове с Уин 8 хахахахахах най голямия боклук излязъл от МС за него ми трябваха по малко от 15 мин докато го разгледам и да го разкарам

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

За тези като тебе, които не знаят какво търсят, защо го търсят, къде да го търсят и как да го търсят си има много лесен начин ;)

Ninite

Това изчадие нините, дори на малкия пръст на APT не може да стъпне! Хранилището на това чудо е много бедно на софтуер. Няма и 100 програми сигурно. А виж тук за какъв брой иде реч!

А и с Ninite могат да се инсталират само програми. Но не и библиотеки, шрифтове и т.н.

Псевдо-защитата ти за Windows е разбита!

За какво да ползвам Уин ако ще ползвам програмите които ползвам в Линукс?

Аз как мога да знам за какво да го ползваш? То ти пишеш, че си искал да го ползваш, без да знаеш за какво. Не познаваш софтуера за тази ОС и си взел да търсиш програми и кракове безцелно. Ако са ти трябвали за игри и профи софт, ги има в "маймунда" и то с генератор на сериен номер повечето.

Така че не мога да кажа защо се оплакваш, че си решил да го инсталираш без да има причина.

Това изчадие нините, дори на малкия пръст на APT не може да стъпне! Хранилището на това чудо е много бедно на софтуер. Няма и 100 програми сигурно. А виж тук за какъв брой иде реч!

А и с Ninite могат да се инсталират само програми. Но не и библиотеки, шрифтове и т.н.

Това е за напреднали, но аз съм разглеждал доста от софтуера и мога да кажа, че над 90% от него вероятно няма да се ползва от никого. Просто си има няколко приложения, с които е свикнал обикновения потребител. Същата работа са iOS/Android Store-а, със стотици хиляди приложения, от които реално потребителите се възползват от 100-на, дали и толкова има.

Хранилища, библиотеки, шрифтове? За какво са на Уин, всяка програма си върви с нужното. За Линукса трябват, ама отиде с години да го обясняваш на някой новобранец в тази екосистема.

Хващате се за нищото ;) Аз просто се зачудих, каква е причината преднамерен човек да инсталира нещо, което не знае за какво да го ползва, не му е нужно, не познава софта и т.н. Чеше си езика някой, за да хейти неподготвен.

Псевдо-защитата ти за Windows е разбита!

Не разбирам?

Редактирано от kaldataforumuser (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.