Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

Абе човек да не си мислеш че винаги съм ползвал Линукс със Уина бях още от 95 до 7 докато не открих Линукс така че не можеш да ми кажеш че съм търсил каквото и да е за мойта система безцелно.Казвам ти Уина е "лайно" меко казано само след 1 месец с линукс още преди да се запозная със системата преди година и половина (горе долу) Уина го затрих изцяло даже си рададох дисковете с него защото вече не намирах причина да ги пазя.Не познавам софта единствено на мак тъй като съм с АМД и не иска да се инсталира така че неподготвения тук си ти.

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хранилища, библиотеки, шрифтове? За какво са на Уин...

Въпросът ти е неразбираем. Всяка десктоп ОС се нуждае от библиотеки, както и от шрифтове. При Линукс има понятие „хранилище“, което липсва при Windows. Когато целият софтуер е в едно хранилище, всеки един пакет, който си инсталирал се ъпдейтва безпроблемно. Същото не важи за Windows, там системата ъпдейтва само определени програми. Това е.

Това искаше да каже и evgeny81. А именно, че при Линукс няма нужда от обикаляне по десетки сайтове, защото [почти] всеки софтуер е в централизирано хранилище. Много по-лесно. Сходен сценарий и при драйверите или както е по-точно - модулите. :)

Абе човек да не си мислеш че винаги съм ползвал Линукс със Уина бях още от 95 до 7 докато не открих Линукс така че не можеш да ми кажеш че съм търсил каквото и да е за мойта система безцелно.Казвам ти Уина е "лайно" меко казано само след 1 месец с линукс още преди да се запозная със системата преди година и половина (горе долу) Уина го затрих изцяло даже си рададох дисковете с него защото вече не намирах причина да ги пазя.Не познавам софта единствено на мак тъй като съм с АМД и не иска да се инсталира така че неподготвения тук си ти.

Долу-горе се помъчих да разбера какво говориш и то е едно голямо нищо. Доста се забатачи след 1-я хейт. Защо трябва да говориш за нещо, с което грам не си запознат. Дори 10 годишния ми племенник няма да търси над 2 часа нещо и да не го намери. Той дори може сам да осъзнае, че няма нужда да се мъчи с нещо, което му е безполезно. По тази логика, аз лично не мога да "захапя" защо се самонаказваш и после идваш да се оплакваш от Уин (с който не си на "ти"), в тема за Линукс. :huh:

Както и да гледам, ти не харесваш нещо, което е безполезно за теб, което е логично. Въпреки това реши да си покажеш магарията :)

Може да не съм те разбрал напълно, но ще трябва да слагаш запетайки в мненията си, за да хвана пълния смисъл и да не стават обърквания.

нищо не си загубил, за мен мак о.с. е най калпавата о.с. (нищо че е bsd базирана) аз ползвам и windows и linux, и чат - пат ремонтирам и преинсталирам макбоклуци... най калпавата част в mac о.с. e файловата система - правата върху файловете се чупят на поразия и то така че и скандиск не ги оправя, добре че има линук и с подходящо ядро с драйвер за hfs+ може да маунтне за да се спасят данните преди да се преинсталира...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Професоре ти си виждал MAC OS само на клип в интернета :) Имам хакинтош и за 2 години как пък не се счупи поне 1 път тая HFS+ . Не им е калпава системата на Apple а са калпави голяма част от ЗКУ-тата ползващи я .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Професоре ти си виждал MAC OS само на клип в интернета :) Имам хакинтош и за 2 години как пък не се счупи поне 1 път тая HFS+ . Не им е калпава системата на Apple а са калпави голяма част от ЗКУ-тата ползващи я .

Дайте да не оспамваме темата, която е с друга насоченост.

Иначе съм съгласен, че "професора" е невеж и не знае какво говори, конкретно за Мак ОС.

Ти си голям идиот хващаш се за клечки за да си почешиш езика да се направиш уж на интелектуалец но навярно 2 годишния ти племенник има повече акъл от теб Сега навярно ме разбра.

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Няма как да разбера поведение като твоето. Хващаш се на едно хоро и ще го играеш. Ако не можеш, ще си кажеш, не е срамно и няма да те заплюят. Кажи каква ти беше логиката, да влезеш и да се изсе*еш с 1 неаргументирано изречение върху Уиндоус и то в тема за Линукс. Също какво му хрумна на "професора" да се намеси с едно изречение, също абсурдно и то в тема за Линукс и да се из*ка върху Мак ОС. Изобщо защо Линуксджиите (голяма част) трябва да обикалят всичките теми на планетата, за да хейтят по конкуренцията. Същата работа е и с андроидаджиите (голяма част) - обикалят всички форуми и теми да оплюват конкуренцията, въпреки че на никого не му пука за тяхната "война", не се и намесва по техни теми. Просто изкажи мнение по темата и ако можеш предложи вариант за решение на даден проблем, за да стане дискусията.

Редактирано от kaldataforumuser (преглед на промените)

поздрав за всички задпрозоречни пУтребители... чак изпитвам съжаление към вас гОрките, че никога няма да имате нещо подобно

...

http://www.youtube.com/watch?v=8WQj2h2mK88

Ответен поздрав за тези които смятат, че е много смислено, да ти се сменят анимирано десктопите. (вероятно племенниците ми на 5 и 7 ще се впечатлят много) Опа, сетих се бе... То обикновен линукс потребител за какво друго да ползва 3D-то на тая видеокарта, а?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Предлагам да смените заглавието на темата, защото го обърнахте в битка между Уиндоус и Линукс! Това не е много смислено, защото лоша операционна система няма, а има само неправилна употреба! Има едно нещо обаче с което Линукс ще превъзхожда Уиндоус, че дори и Мак-а, и това е, че си остава "Безплатен"! Функционалността на всички ОС е достатъчна за всякаква употреба, и е въпрос на нагласа от страна на потребителя (било обикновен юзър или професионалист) да свикне с дадена ОС, без значение коя!

Опа, сетих се бе... То обикновен линукс потребител за какво друго да ползва 3D-то на тая видеокарта, а?

Яко :D :D

кой ти играе игри на компютър!? то бива да си изостанал, ма то това вече е смущаващо да е човек толкова изостанал

Редактирано от Nebs Febs (преглед на промените)

кой ти играе игри на компютър!?

то бива да си изостанал, ма то това вече е смущаващо да е човек толкова изостанал

Не разбирам и не играя много игри, но, според мен, тук грешиш.

Пример: WoW. Играе се на ПК, а според статистики играчите и са повече на брой от потребителите на Линукс в десктоп сегмента.

И следват Half Life, CS, Quake...повечето, ако не и всички, MMORPG-та.

Та ПК е главното игрово средство, предполагам, че ПК играчите са повече от тези на игрови конзоли. :)

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Не разбирам, защо въобще се спори тук (в тази тема)? Заглавието на темата е - "Ами ти защо си с Linux ?", тоест всеки, които има желание може да сподели собственото си мнение по въпроса! Така че спора и критиката са излишни. Но проблема явно е, че някои вече са се превърнали във фанатици или поне прекалено големи фенове, та от там...

Харесахте коментара ми, но защо ли като продължавате да спорите?! За протокола: специално WoW и Starcraft под Wine си вървят без грешка (имат Platinum и Gold статус) ;) п.с.Може да гледаш за всякакви Windows игри дали и как вървят през WINE в http://appdb.winehq.org/ Конкретно за starcraft - http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=149

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

...

Пореден фокус с морзовия ключ!

Създавате предварително псевдоним:

alias kaldata ='firefox "httр://www.kaldata.com/"'

От тук насетне имате ли вдигнат терминал е достатъчно да напишете kaldata и сте моментално вътре.

alias kaldata ='firefox "httр://www.kaldata.com/"'

По този начин bash сигнализира, че има грешка.

Но така става:

alias kaldata='firefox -new-tab kaldata.com '

alias kaldata='firefox kaldata.com'

А Лисицата е интелигентна и не и трябва http://, за да се досети.

BTW

FF има няколко опции от команден ред, които са доста полезни. Ако искаме да потърсим нещо, достатъчно е в конзолата да напишем:

firefox -search kaldata

Настройваме го да е браузър по подразбиране, чрез firefox -SetDefaultBrowser.

За диагностични(или други причини) пускаме Лисичко в safe mode, чрез firefox --safe-mode.

Това са само по-полезните.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

alias kaldata ='firefox "http://www.kaldata.com/"'

Няма грешка, а опит за заблуда на джаба скрипта. Подмених в схемата латинско p с кирилско p, за да не го превръща в хиперлинк, както горе на този отговор.

"Ами ти защо си с Линукс?" Ами не съм. :D

alias kaldata ='firefox "http://www.kaldata.com/"'

Няма грешка, а опит за заблуда на джаба скрипта. Подмених в схемата латинско p с кирилско p, за да не го превръща в хиперлинк, както горе на този отговор.

Ясно. Не съм досетлив. :ph34r:

Защо съм с Линукс, честно казано не мога да дам точен отговор. Мисля, че е комплексно - имам по-голяма сигурност в него... Харесва ми усещането, че компютъра ми не се тормози 5 минути да зареди системата, някак си му е леко на компютъра. Когато за пръв път го пробвах бях очарован от това, че просто е различен. Беше си нов свят, предполагам после са ме спечелили други неща - като лесното намиране на програми, това, че софтуера при него не е разделен, файловите системи, това, че винаги когато приятел оплескаше с Уиндоус, го спасявахме с LiveCD. И още много дребни неща. Да, имам все още една 7-ца поради две причини - Steam и недоразумението IE6-9, понеже правя web неща ми е нужно понякога да отварям сайтове на тези неща. Що се отнася за специализирана дейност - видео, графична обработка, CAD и т.н. няма какво да говорим - конкурентен софтуер на платения за другите платформи няма, надявам се нещата да се променят, но едва ли. Не съм заклет Лунуксаджия, но определено ми харесва, и не защото е безплатен (и за Уиндоус не съм давал пари), просто за мен и мойте нужди ми харесва да използвам Линукс(Убунту). И все пак не мога да се откача от Уиндоус заради ред ограничения наложени от отворения код и нежеланието на фирмите да работят с Линукс, и ред други неща, но темата е безкрайна. Защо Убунту - защото е лесен за употреба има потдръжка.

Редактирано от fall_out (преглед на промените)

...Що се отнася за специализирана дейност - видео, графична обработка, CAD и т.н. няма какво да говорим - конкурентен софтуер на платения за другите платформи няма, надявам се нещата да се променят, но едва ли...

Точно в това си твърдение не можеш да бъдеш 100% убеден:

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Е вярно не е Убунту, УСУ е, но нищо не ти пречи да си инсталираш тези неща и в Убунту-то ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

...

Каквото и да си говорим, програмите за обработка на рестерни/векторни изображения, CAD-ве са оскъдност и на по-ниско ниво от тези на конкурентните платформи, Windows и OS X.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.