Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ами ти защо си с Linux ?

Featured Replies

BTW Xubuntu композиторен WM ли използва? Защото, помня, че като си инсталирах xubuntu-desktop и след това docky, то сработи. А по принцип разчита на композиторни ефекти. Сигурно compiz.

XFWM. Всички докове, които работят под Gnome-2, работят и в Xubuntu. Ако инсталираш Compiz, ефектите работят без проблеми.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 410
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

XFWM. Всички докове, които работят под Gnome-2, работят и в Xubuntu. Ако инсталираш Compiz, ефектите работят без проблеми.

xfwm е в xfce средата, но не мисля, че същото важи за xubuntu-desktop. Мога да пробвам, но смятам, че docky няма да работи в xfce, защото xfwm не е композиторен wm.

1. Не е кирилизирано, а локализирано. И това е част от стандартната инсталация

2. Какво ви е виновна кодировката, да ви изброя ли колко са кодировките на кирилица? А да ви напомня ли времето, когато линукс не поддържаше нативно нищо освен ASCII?

1. Да речем, че в този случай съвпадат.

2. Как какво е виновна кодировката? И какво общо има отминал и вече невалиден факт, със сегашното състояние на Ubuntu?

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

В Xubuntu няма compiz. Изобщо 12.04 e олекотено и с минимален набор от програми - само най- необходимите. Затова консумира по- малко ресурс от 10.04. Това се получава, ако инсталираш Compiz :

1. Да речем, че в този случай съвпадат.

2. Как какво е виновна кодировката? И какво общо има отминал и вече невалиден факт, със сегашното състояние на Ubuntu?

1. Просто кирилизация не е правилния термин. правилния е интернционлизация, а в по-малък мащаб, за съобщения и т.н. - локализация

2. аз съм писал софтуер за прекодиране на кодови таблици и си имам идея колко наследелни устройства и системи ползват неща, различни от UTF-8 (ако си към Вивател можеш да си плащаш сметките за телефон и благодарение на мен :) )

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

А Линукс чували са за CP1251? Въпроса ми е риторичен, както и твоя мисля. При правилна регионална настройка на Windows няма проблеми с разпознаването на никоя кирилица, но уви при Ubuntu това не винаги е така. Само не ми казвай, че съм в грешка. От версии 9.04, 9.10, 10.04, 10.10 само предпослената се държеше адекватно по това отношение. Сама си разпозна правилната настроката. Другите версии трябваше допълноърлни настройки, които оправяха нещата, но не за дълго. Защо не знам! При последната версия актуална в момента въоще не иска да показва правилно кирилицата различна от UTF-8. Защо не знам, но е факт при мен.

При правилнa настройка. Всъщност това е много добър пример за лошо направен интерфейс в Windows. Твърде лесно е да пропуснеш нещо, а от друга страна "настройката" е твърде забутана и неподредена за нещо толкова важно. Често потребителя е принуден да търси информация за да я разбере. И следващата ти забележка е точно на място, "не винаги", поради много сходни причини. Трето, ОС-а няма как да разбере нещо, дето потребителят трябва да му каже. Четвърто ОС-а и средата е едно, а програмите съвсем друго. При всяка ОС трабва индивидуална настройка на всяка от програмите. Пето в Windows проблеми от същия тип колкото щеш.

Сега има и друг въпрос - GЕdit в Gnome, беше жестоко окастрен и настройката от трудна стана на абсурдно трудна. Но винаги можеш да прибегнеш към друг редактор.

И не трябва да чуват за него. Това е архаизъм и не води до нищо добро. Само клизми.

Моето убунту не е кирилизирано. Без проблем чета кирилови .txt файлове.

Единствен проблем правят филмите. И тук Микромеки и/или ниската образованост на превеждащите е виновна. Под CP1251. Падам от стола. Разбира се, всичко се свежда до няколко кликания в VLC.

Мисля Айнщайн беше казал, че проблемите не се решават по същия начин на мислене, който ги създава. В случая нищо добро няма да стане, ако просто увеличиш размера на байтовете. Това е излишно и даже вредно. Сега ще ме караш да щракам програмите между UTF и CP1251! И ще раздуеш размера.

Те и МС едно време се мислеха (и даже още се мислят) за баш босовете. Това е втората част от проблема.

Просто трябваше да сложат индентификатор за използваната кодировка в субтитрите и готово. Малко мозък, но навреме се иска.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

2. аз съм писал софтуер за прекодиране на кодови таблици и си имам идея колко наследелни устройства и системи ползват неща, различни от UTF-8 (ако си към Вивател можеш да си плащаш сметките за телефон и благодарение на мен :) )

Не съм запознат с всички кодировки. Просто не харесвам еднобайтовите кодировки, като CP1251. Намирам идеята за глупава, трудно намирам какъвто и да е смисъл у нея.

И да, на Виваком съм :wors:

BTW „...благодарение и на мен“ е някак си по-удачен словоред :)

Просто трябваше да сложат индентификатор за използваната кодировка в субтитрите и готово. Малко мозък, но навреме се иска.

Кой, къде, как и кога да използва идентификатор? Какъв точно? Подреди си малко писанията.

Всяка файлова система може да бъде фрагментирана....

... Източник : linux-bg.org копирано от пост на neter

Лично аз благодаря за този пост. Не съм сигурен напълно, но при Windows (не знам коя от файловете системи) принципа на запис на нов фаил е той винаги да почва от първото свободно място на диска, без да се гледа неговата големина. А тук според това, което разбрах се търси най-подходящото място за запис на даден файл, като за целта се гледа той най-малко да бъде раздробен.

Xubutu-desktop e най- красивият и изпипан xfce4-десктоп. http://s19.postimage...ntu_12_04_1.png

Работи перфектно, без да пипаш нищо в терминала. Инсталираш само xubuntu-restricted-extras и работиш, без да инсталираш нито една допълнителна програма. Много сериозно се излагаш. По- добре смени форума. Вече ти казах, че тия твои доказателства, не само не са никакви доказателства, но противоречат на всякакъв опит, логика и изобщо - здрав разум.

Това е десктопа на служебният ми компютър в момента http://s19.postimage...p/Mageia2_1.png

Какво можеш да искаш повече от една система, която се ползва почти само за текстообработка. Имам прекрасни интернет браузър, плеър и офис. Премахнал съм всички игри. Не ми трябва нищо повече. Задоволява ми всички потребности без да давам и една стотинка и без да ми се налага да крада.

Не ми давай съвети да сменям форума, защото и аз ще почна да ти давам съвети да си смениш ОС на Windows :wink12: Хубунтуто е инсталирано на 10 инчово делче. Преди 1 час инсталирах на стационарния ми компютър Федора 17. Не мога да разбера как да го обърна на български език. Тук е описано как става, но при мен не е така. Аз съм с КДФ среда. Не виждам как да сменя езика на системата.

Не съм запознат с всички кодировки. Просто не харесвам еднобайтовите кодировки, като CP1251. Намирам идеята за глупава, трудно намирам какъвто и да е смисъл у нея.

И да, на Виваком съм :wors:

BTW „...благодарение и на мен“ е някак си по-удачен словоред :)

Кой, къде, как и кога да използва идентификатор? Какъв точно? Подреди си малко писанията.

Съгласен за словореда :) Е, ролята на тази малка програмка не е голям, само прекодира между няколко кодови таблици. Но през нея минават почти всички плащания. И съм я писал по случайност, нямаше кой от интеграторския екип да я напише

А за субтитрите - тези, които са правили формата им (МС нямат нищо общо) е трябвало да сложат такъв маркер

Лично аз благодаря за този пост. Не съм сигурен напълно, но при Windows (не знам коя от файловете системи) принципа на запис на нов фаил е той винаги да почва от първото свободно място на диска, без да се гледа неговата големина. А тук според това, което разбрах се търси най-подходящото място за запис на даден файл, като за целта се гледа той най-малко да бъде раздробен.

Не ми давай съвети да сменям форума, защото и аз ще почна да ти давам съвети да си смениш ОС на Windows :wink12: Хубунтуто е инсталирано на 10 инчово делче. Преди 1 час инсталирах на стационарния ми компютър Федора 17. Не мога да разбера как да го обърна на български език. Тук е описано как става, но при мен не е така. Аз съм с КДФ среда. Не виждам как да сменя езика на системата.

Разгледай менюто и ще видиш графичен инструмент за смяна на локализацията. Във Федора не знам как става това в конзолен режим. Инсталирай и пакета kde-l10n-bg в който е българската лоkализация на KDE. След това от "Системни настройки">>региони и езици, добавяш български език и го прилагаш за системата. Независимо, че си задал български за графичната среда, трябва и да смениш локализацията, защото някой програми ще ти излизат на английски.

Не забравяй да добавиш rpm fusion за Федора, защото ще кажеш, че и тази дистрибуция за нищо не става.

За разлика от теб, аз не плюя другите операционни системи /можеш да прегледаш постовете ми/.

Темата е "Ти защо си с Linux ?" и хейтърски изказвания от некомпетентни в това отношение потребители стоят като циреи в нея.

Съгласен за словореда :) Е, ролята на тази малка програмка не е голям, само прекодира между няколко кодови таблици. Но през нея минават почти всички плащания. И съм я писал по случайност, нямаше кой от интеграторския екип да я напише

А за субтитрите - тези, които са правили формата им (МС нямат нищо общо) е трябвало да сложат такъв маркер

Ясно. То по по принцип това май не е работа на системен интегратор, но може и да греша :)

Този маркер ми е ненужен, щом се заредят субтитрите и респективно - маймуницата, ми става ясно, че творящия не се е досетил за UTF-8.

За еди - това е възможно най-доброто и просто обяснение за фрагментацията и начина за превенция от нея във файловата система ext4. Става ясно, че при по-пълен диск, тя е възможна и при Линукс, но явлението е изключително рядко.

Ясно. То по по принцип това май не е работа на системен интегратор, но може и да греша :)

И да и не. Но девелоперския тийм беше в Мадрид и си нямаха идея нито какви кодови таблици има, нито как могат да валидират работата. А и насочеността им беше малко по-различна - джава, оракъл, mssql. Така че някой от нас трябваше да го напише. И само аз можеш да пиша на С :)

Разгледай менюто и ще видиш графичен инструмент за смяна на локализацията. Във Федора не знам как става това в конзолен режим. Инсталирай и пакета kde-l10n-bg в който е българската лоkализация на KDE. След това от "Системни настройки">>региони и езици, добавяш български език и го прилагаш за системата. Независимо, че си задал български за графичната среда, трябва и да смениш локализацията, защото някой програми ще ти излизат на английски.

Локализацията съм я оправил - българска е. Там има и избор на език, но освен англиски друг няма и немя възможност да се добавя. В софтуерното управление нямерих езиковите пакети, инсталирах ги, но те бяха 4 на брой с други имена. Инсталирах ги, но не ми поиска нищо друго. Рестартирах, но без промяна. Потърсих въпросният пакет kde-l10n-bg, но не го открива.

Не забравяй да добавиш rpm fusion за Федора, защото ще кажеш, че и тази дистрибуция за нищо не става.

От къде да го добавя и за какво служи?

Кой,

Tiamat Software, авторите на .sub формата.

къде,

Във всеки .sub файл.

как,

Чрез metadata.

и кога

Трябвало е от самото начало.

да използва идентификатор?

Какъв точно?

Например чист ANSI стринг някъде в началото на файла.

Кликни

тук http://download1.rpm...able.noarch.rpm

и тук http://download1.rpm...able.noarch.rpm

Ако всичко е наред rpm. пакетите ще се инсталират с инсталатора на пакети и хранилищата ще се добавят.

За теб са важни non-free.

Ако се добавят - ъпдейтвай системата.

От конзолата е по- бързо

su

yum update

kde-l10n-bg го има за всяка дистрибуция.

http://s19.postimage...4x768_scrot.png

Просто го потърси с търсачката на пакетният мениджър. Не забравяй, винаги, преди да инсталираш пакети да презареждаш хранилищата.

за да не го търсиш просто пишеш

su /парола и Enter/

yum install kde-l10n-bg

и yum ще свърши твоята работа - ще свали пакета и ще го инсталира.

rpm fusion са допълнителни хранилища за софтуер.

Силата на морзовия ключ!!!

идвате в тази търсачка. избирате жанр. копирате адреса.

активирате "морзовия ключ" с подобна команда:

profruit@prodesktop:~$ mplayer http://scfire-dtc-aa02.stream.aol.com:80/stream/1065

чакате буфера според вашата връзка и слушате интернет-радио. на други системи петилетки, цели епохи ще и са нужни, за да достигнат подобна икономия и развитие, там си трябват шарении, интерфейси, мишки, лицензи, кракове, барабонки от коза.

...

Говорим за т.нар „любителски преводи“. .srt файлове. Мета данни се описват най-добре от XML, какъв ANSI низ?

:offtopic_s:

flare, това бе някакъв индиректен начин да ме наречеш наивен. Лошо няма, твой избор.

Тц, това ти го казваш. Аз казах, че имаш идеализиращ поглед върху нещата и, че ще ти мине. И това ми заключение, не е базирано само на постовете ти в тази тема, нито казвам че е лошо. Просто прави преценката ти необективна, според мен. Само между другото и пак според мен, също "наивен" не е лошо качество, лоши са тези, които се възползват от доверието на другите.

и/или ниската образованост на превеждащите е виновна. Под CP1251.

Говорим за т.нар „любителски преводи“. .srt файлове.

Е тук вече си много груб. ftpkid, превеждал ли си някога субтитри за филм, правил ли си им тайминг, редакция и т.н.? Смяната на енкодинга на един текстов файл е работа за 5 секунди за образован човек като тебе, а намираш кусур на някой, който е работил няколко часа, за да могат други да се забавляват на воля. За 10 мин ще си направиш скрипт да ти прави автоматично същото. На подарен кон, зъбите се не гледат. Не е необходимо да обиждаш хората за работа, за която никой не им плаща и никой не те е принудил да ползваш. Купувай си DVD/Blu-Ray и ако там не ти хареса, може да се оплакваш.

Редактирано от flare (преглед на промените)

...

Виж, за „ниската образованост“ си признавам, че изказването ми бе остро. От настроение.

Но за частта с „любителски преводи“, си ме разбрал грешно. Това бе адресирано към Melmak, който предложи разни идентификатори от Tiamat Software и .sub файлове, което е невъзможно при любителските преводи и .srt файловете(по-разпространените). Но не го казах в опит да омаловажа труда на преводачите. Никога.

П.П. Т'ва за скрипта ме накара да се замисля малко. Най-простото решение, което замислих набързо е bash и iconv. Предполагам, че ще свърши добра работа. Но сега ме мързи да реализирам...

Има обща тема за линукс и там може да се продължи дискусията със енкодинга субтитрите и тн. проблеми. Сякаш ,малко залитнахме в друга плоскост с последните писаници (и аз в това число) но какво да се прави .

Защо го ползвам ли? Гъвкавост, свобода и много възможности. Федора 17 с КДЕ

Абе с тая свобода взе нещо много да се парадира, направо си е отблъскващо. Все едно съм 30 години назад, в Северна Корея или Китай, че някой да ми я отнема. Каквото и да си избера го правя свободно, свободно си купувам и каквото се предлага на пазара. Все едно слушаме радио "Свободна Европа" по време на "режима".

Започнете да замествате свобода с нещо друго. Кажи "имам възможност да правя всичко по свой вкус", измислете си нещо, ама да се парадира с тази свобода все едно сте някакви грешници, борещи се за мир, равенство и правда е смешно и отблъскващо. Никой не е ограничил избора ни, че постоянно да парадираме с тази свобода и да я изтъкваме като предимство, защото всеки я притежава, при положение, че самият избор на ОС си е свободен ;)

Съгласен съм. Свободата е доста криворазбрана. Особено, когато има хора, които се гордеят, че са успели да откраднат софтуер, данни или да отключат рутер. Или има хора, които се издържат от инсталация на краден софтуер. Затова и въпроси за Backtrack са табу за мен и никога не им отговарям.

Не желанието на част от линукс обществото да плащат за комерсиален софтуер също спира написването и портването на такъв.

Готиното на Linux общността е че има доста голям потенциал, стига да знаеш как да печелиш от нея. Лошото е, че са ориентирани и трудно ще ги впечатлиш с бонбончета и дъвки. Но когато харесат нещо се продава и на тройна цена. Просто имат друг манталитет и оценяват че са в изолация.

Сравнявай фалиращите списания и кногоиздателства за комерсиални технологии с тези за отворен софтуер.

Абе с тая свобода взе нещо много да се парадира, направо си е отблъскващо. Все едно съм 30 години назад, в Северна Корея или Китай, че някой да ми я отнема. Каквото и да си избера го правя свободно, свободно си купувам и каквото се предлага на пазара. Все едно слушаме радио "Свободна Европа" по време на "режима".

Започнете да замествате свобода с нещо друго. Кажи "имам възможност да правя всичко по свой вкус", измислете си нещо, ама да се парадира с тази свобода все едно сте някакви грешници, борещи се за мир, равенство и правда е смешно и отблъскващо. Никой не е ограничил избора ни, че постоянно да парадираме с тази свобода и да я изтъкваме като предимство, защото всеки я притежава, при положение, че самият избор на ОС си е свободен ;)

Хайде да ти кажа и аз нещо за свободата. Хората са свободни да изучават в училище софтуера на една определена компания. Също така ако искат да работят във или със държавната (или общинска) администрация са свободни да ползват файловите формати и софтуера на същата фирма. Ако трябва да ползват сертификати при работата си с държавна администрация, банки или застрахователни дружества са свободни да ползват браузера пак на тая фирма. Ако им потрябва български специализиран софтуер за каквато да е регулирана от държавата професия са свободни да ползват софтуера под ОС на същата тая фирма. И накъдето да погледнеш все свободи от тоя род.

Въобще овцете са много свободни докато вървят със стадото под зоркия поглед на овчаря и кучетата. Въпроса е, какво става ако решат да не вървят със стадото?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.