Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

преди 5 минути, サムライオートバイ написа:

Направих някакъв сакатлък.

Ще се постарая да разкажа всичко,a тия дни ще пусна тема за помощ, дано не се смеете много. Имам лаптоп на който цъкам последно време само 1-2 игри и го ползвам другото време за работа и филми. Една от игрите, които играя е WOT и я има и за линукс. И си викам аз на акъла ами щом я има тази игра която играя най-много напоследък, а другите или съм ги деинсталирал или направо и деинсталирал и изтрил .iso  файловете дай да го видя какво е това животно линукс и дали хапе. След 1-2 неуспешни опита и леко допитване пак тук във форума успях "сам" да си направя флашка с unet от която да инсталирам Линукс Mint 17.2 Първо 2 пъти инсталирах Cinnamon за да съм сигурен че съм инсталирал. И накрая пак преинсталирах и сложих нормалния а не Cinnamon или както там беше и си съсипах уиндоса и информацията на диска и 1-2 пощи които ползвах с години и съм сменял паролите които бяха на текстов файл, но нищо поне минах на линукс. Да ама пак не съм много щастлив. До някъде всичко е окей защото имам легална операционна система и оправих проблемите, които имах с гледане на филми от руски сайтове. Оказа се нещо елементарно, но поне там не се допитвах до никой.

Та искам да ви питам защо по дяволите при инсталирането и пробването да разделя диска на части и да го форматирам ми дава някаква грешка и не иска да раздели диска на части? Най накрая махнах стария диск и сложих ssd което от декември ми стои в кутия,а сега е в лаптопа на мястото на hdd-то. И ми се искаше да го разделя на 2-3 части и едната част да я оставя за проба-грешка с различни видове линукс докато се спра на нещо което ми допадне и не го ползвам малко повече време за да мога да подкарам и някои от игрите които искам и други хора също играят под линукс.

Всъщност имам толкова много въпроси че не знам почти от къде да почна и затова дано не съм много уморен след работа утре и ще ви поразпитам малко по-подробно в отделна тема където ще мога да следя отговорите и да правя нещо по намиране на решения. Но като за начало: Линукс Mint 17.2 добра "дистрибуция" (даже не знам дали използвам думата правилно и на място) ли е като за хАпсолютно начинаещ?

П.п. Като за начало се радвам на Mint защото изглежда много подобен на XP и 7 и не ме шашна колкото Ubuntu на времето кога още бях студент.

Конкретизирай въпросите си по реда на номерата :) .Тук ще ти помогнат има много читави и начетени юзъри.Аз съм тотален лаик.Ама съм един от малкото дето са виждали PC-BSD на декстопа си :)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, Иво Димов написа:

Причината е Убунту ,само с него си пускам блутуута който е софтуерно деактивиран ,специално при тази серия на hp elitebook .Никоя друга лайв дистрибуция не успява тая работа .Доста съм се мъчил с какви ли не дистрибуции.Убунту само за сърфиране държи лаптопа на 45-50 градуса макс в жегите .

Пробвай pale-moon има 64 битова версия.Много по-бърз е от мозилата.

Аз за бързина нямам проблеми и с Firefox. Но и не съм пускал Flash съдържание от много време. Само html5 видео. При мен, натоварването варира между ядрата, но, иначе всичко е ОК.

преди 20 минути, サムライオートバイ написа:

Направих някакъв сакатлък.

Ще се постарая да разкажа всичко,a тия дни ще пусна тема за помощ, дано не се смеете много. Имам лаптоп на който цъкам последно време само 1-2 игри и го ползвам другото време за работа и филми. Една от игрите, които играя е WOT и я има и за линукс. И си викам аз на акъла ами щом я има тази игра която играя най-много напоследък, а другите или съм ги деинсталирал или направо и деинсталирал и изтрил .iso  файловете дай да го видя какво е това животно линукс и дали хапе. След 1-2 неуспешни опита и леко допитване пак тук във форума успях "сам" да си направя флашка с unet от която да инсталирам Линукс Mint 17.2 Първо 2 пъти инсталирах Cinnamon за да съм сигурен че съм инсталирал. И накрая пак преинсталирах и сложих нормалния а не Cinnamon или както там беше и си съсипах уиндоса и информацията на диска и 1-2 пощи които ползвах с години и съм сменял паролите които бяха на текстов файл, но нищо поне минах на линукс. Да ама пак не съм много щастлив. До някъде всичко е окей защото имам легална операционна система и оправих проблемите, които имах с гледане на филми от руски сайтове. Оказа се нещо елементарно, но поне там не се допитвах до никой.

Та искам да ви питам защо по дяволите при инсталирането и пробването да разделя диска на части и да го форматирам ми дава някаква грешка и не иска да раздели диска на части? Най накрая махнах стария диск и сложих ssd което от декември ми стои в кутия,а сега е в лаптопа на мястото на hdd-то. И ми се искаше да го разделя на 2-3 части и едната част да я оставя за проба-грешка с различни видове линукс докато се спра на нещо което ми допадне и не го ползвам малко повече време за да мога да подкарам и някои от игрите които искам и други хора също играят под линукс.

Всъщност имам толкова много въпроси че не знам почти от къде да почна и затова дано не съм много уморен след работа утре и ще ви поразпитам малко по-подробно в отделна тема където ще мога да следя отговорите и да правя нещо по намиране на решения. Но като за начало: Линукс Mint 17.2 добра "дистрибуция" (даже не знам дали използвам думата правилно и на място) ли е като за хАпсолютно начинаещ?

П.п. Като за начало се радвам на Mint защото изглежда много подобен на XP и 7 и не ме шашна колкото Ubuntu на времето кога още бях студент.

Защото не си внимавал и си избрал неправилна опция от инсталатора. Затова и ти се затрил Windows.Не ти е виновен Linux, просто не си внимавал. На хиляди инсталации как пък един път не съм затрил нищо... Диска не можеш да го разделиш, защото си мисля, че си го направил LVM.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Ще снимам с телефона какво натискам при преинсталация защото на ссд-то вече за 20 минути се справям и с ъпдейтите и не ми е проблем. Поне имам спасителна флашка която ми е златна сега.

преди 3 минути, サムライオートバイ написа:

Ще снимам с телефона какво натискам при преинсталация защото на ссд-то вече за 20 минути се справям и с ъпдейтите и не ми е проблем. Поне имам спасителна флашка която ми е златна сега.

Оправи таблицата на дяловете още преди инсталацията, както ти писах.

Направено е като за новобранци.Точно и ясно !

Аз чакам подобни клипчета на Български за инсталация на Arch и Gentoo   ама никой неще да направи :) 

преди 1 час, бат'начо написа:

Значи не е достатъчно стар :) xubuntu му идва нагорно.

LXLE за възможно най-най стари компи.

Те Арч и Дженто потребителите са некъв вид екстремисти :) .Нещо като бозаджиите "Абе къв тоя линукс,10-ката наш ква е ".........."Абе кви са тия Менти,Убунту .......Арч ще направи компютъра ви изтребител".Аман от раздавачи на илюзии

преди 1 минута, Kieli написа:

Тц ..trinity направо :)

току що, Иво Димов написа:

Тц ..trinity направо :)

На мацката на бат Нео от матрицата ли са я кръстили?

Графична среда е тва .Ева ли я на коя са я кръстили

преди 40 минути, Kieli написа:

12.04 ли? Ти видял ли си какво има там (даже и в 12.04), аз чак такива нужди от толкоз софт нямам и ми идва в повече.

какво имам, така, както се виждат в менюто и на плота (някои са "да ги има", други са "невидими" и май те са повечето :))

pavucontrol vlc
mirage pinta
firefox skype qbittorrent
abiword fbreader qpdfview
file-roller gdmap gnome-disk-utility gnome-screenshot gnome-search-tool galculator parcellite qshutdown
geany
pcmanfm bleachbit htop lxterminal xterm
synaptic network-manager-gnome lxappearance gparted usb-creator-gtk adobe-flashplugin ntfs-config obconf xscreensaver v4l2ucp

lxpanel
edubuntu-wallpapers xubuntu-icon-theme greybird-gtk-theme

Снимка.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 50 минути, Иво Димов написа:

Те Арч и Дженто потребителите са некъв вид екстремисти :) .Нещо като бозаджиите "Абе къв тоя линукс,10-ката наш ква е ".........."Абе кви са тия Менти,Убунту .......Арч ще направи компютъра ви изтребител".Аман от раздавачи на илюзии

Друго си е на готово. За мен е по-добре сам да си конфигурирам според нуждите ми дадена система, отколкото готово. Именно затова съм на Линукс, ако исках готова система щях да ползвам Уиндоус. Цък, цък и готово. И както ми настроят от Майкрософт компа, тъй ще бъде. Защото ме мързи да прочета 2 реда и да напиша 2 реда команди. То много трудно. Има си документация, има си man.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 51 минути, AlkatrazBG написа:

Аз чакам подобни клипчета на Български за инсталация на Arch и Gentoo   ама никой неще да направи :) 

Написал съм толкова подробни две ръководства, че само дете от яслата все още не е успяло да инсталира Arch ;)

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

преди 4 минути, Mozo написа:

Написал съм толкова подробни две ръководства, че само дете от яслата все още не е успяло да инсталира Arch ;)

Аз пък в блог написах, още преди една година. И още ползвам Arch Linux. Няма мърдане. Няма преинсталация.

преди 3 минути, acnekt написа:

Друго си е на готово. За мен е по-добре сам да си конфигурирам според нуждите ми дадена система, отколкото готово. Именно затова съм на Линукс, ако исках готова система щях да ползвам Уиндоус. Цък, цък и готово. И както ми настроят от Майкрософт компа, тъй ще бъде. Защото ме мързи да прочета 2 реда и да напиша 2 реда команди. То много трудно. Има си документация, има си man.

Да де ама теб ти  кеф ,отдава ти се :) .Има хора дето искат да си го ползват готовия Линукс.Без да се ровят кът пате в калчища .

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Да де ама теб ти  кеф ,отдава ти се :) .Има хора дето искат да си го ползват готовия Линукс.Без да се ровят кът пате в калчища .

Ако искаш вярвай първия ми компютър бе с Windows XP.  през 2002  Първото, нещо което направих бе да си купя

тази  книга. 496 страници.

kak-da-pravim-vsichko-s-windows-xp.jpg

Няма лошо,искал си -научил си се и най-важното..........имал си време.Хора дето по цял ден са на бачкане ,знаеш ли колко им се чете команден ред .

Доводите  ви ,че  вече нещо е написано  не са актуални. То и  за Минт има стотици  клипове ама аз  се постарах  за 20 минутки да покажа  поне една част. Има  3 часови инсталации на Арч ама на Руски . Изобщо клипове  за линукс на Български има  доста малко  в интернет. 

Абсолютно актуални са си. Толкова подробно е написано, че е по-лесно и от клип ;)

А забелязваш ли, че към Линукс (Убунту с Юнити е друга "боза") проявяват интерес хора, дето не са в първа младост? И на които Руския им е ако не ясен , то по-преден език от Английския. А на Руски, повярвай, има доста повече инфо отколкото на Български. И трябва само да знаят как да го намерят.

:D:D:D:help wanted4: Маллллей, как се подмладих, неумишлено.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.