Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

преди 26 минути, acnekt написа:

Debian  е кошмарно дистро. От личен опит. Не е за хора със слаби сърца. Пълна каша е. Стари пакети и хранилища.

При инсталация не ти казва какви зависимости иска, после дори и да иска не знаеш кое по точно и откъде да инсталираш.

Най-омразно ми бе apt-get autoremove ,защото ми затри системата, направо я изтрии.

Странно (говориш за чист Дебиан, нали). Вероятно си го ползвал за нещо специфично... Аз съм прост юзър (браузвам, отварям/редактирам/чета документи, скайп-майп, филмчета, музика и тъ нъ). Години наред дуалбутвах с Уин, като Уина ми бе основна с-ма. Миналата година се реших най-после да мина основно на Линукс и по-точно на чист Дебиан, с XFCE. Предни години съм чупил по няколко пъти Убунтута и Менти. Това се опитвам, но само един път успях... За мен е приемливо рестриктивно към юзъра, а с оглед на единия гигабайт, с който разполагам е страхотно.

Иначе за дразнещо дистро... определено чисто GNU. Ричард Столман е садист. Няколко пъти се опитах да свикна с Trisquel, но се нервих постоянно. С това за открития код отива мааааалко далеч.

Ааа... ни в клин, ни в ръкав, ама като казах Дебиан... Абе не ви ли се струва малко подозрително как не се шуми около смъртта на Йън Мърдок? Едва ли не сякаш не се е случило, или той е бил просто "някой си" (разбира се никой човек не е "просто някой си", де.).

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз си пиша така оти ми е кеф .Sudo apt-get install smplayer  ей така инсталирам аз

току що, Иво Димов написа:

Аз си пиша така оти ми е кеф .Sudo apt-get install smplayer  ей така инсталирам аз

+ sudo apt-get install smplayer-translations, ако решиш да се поглезиш. Че не съм сигурен, превода беше ли привързан към основния пакет.

Моцо .............спирам да ти вярвам :) .Къде тука има шплент бре батка

01 Koleloto e svaleno.JPG

Рено лагуна 1 предно дясно колело.............един болт се развива ,надига супорта и са вадят накладките :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

преди 8 минути, cybercop написа:

А, защо няма ?

То пък великото дистро Debian има? Как се инсталира FF под Debian.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 55 минути, acnekt написа:

Debian  е кошмарно дистро. От личен опит. Не е за хора със слаби сърца. Пълна каша е. Стари пакети и хранилища.

При инсталация не ти казва какви зависимости иска, после дори и да иска не знаеш кое по точно и откъде да инсталираш.

Най-омразно ми бе apt-get autoremove ,защото ми затри системата, направо я изтрии.

Пакетите и хранилищата отговарят точно на версията на дистрибуцията. В oldstable са много стари, в stable са стари, а в testing/sid - нови. Хранилищата са папки на сървъра. Колко да са стари ?

Ако в една Stable версия влизат непрекъснато нови пакети, тя няма да е Stable.

В Debian базираните дистрибуции, APT не инсталира пакет без да са удовлетворени зависимостите, ако не си го задал изрично. И, винаги при опит за инсталиране, терминалът и Synaptic показват съобщение с неудовлетворените зависимости.

apt-get autoremove почиства "оситотелите" пакети - "оrphans". Изключително полезна опция. За да ти осиротее цялата графична среда, означава, че си премахнал ключов пакет от нея. Нещо, за което няма начин да не ти е излязло предупреждение.

Има наистина проблемни области в Debian, но нито една от тях не е посочена от теб.

преди 10 минути, acnekt написа:

То пък великото дистро Debian има? Как се инсталира FF под Debian.

Има два инсталатора. И двата са на инсталационния диск и избираш, кой да ползваш. Firefox в Debian се инсталира от официалното хранилище (main).

преди 3 минути, cybercop написа:

И искаш да ми кажеш, че ако използвам Debian ще имам всичко актуално, ново. Така и не разбрах, как се инсталира FF

При Arch Linux е така  pacman -S firefox

преди 3 минути, acnekt написа:

И искаш да ми кажеш, че ако използвам Debian ще имам всичко актуално и ново. Така и не разбрах, как се инсталира FF

su

apt-get update

apt-get install firefox или firefox-esr

Можеш да добавиш и mozilla-backports хранилището за постоянна актуализация, защото ESR е дългосрочно поддържана версия, която се обновява през големи периоди от време.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 3 минути, cybercop написа:

su

apt-get update

apt-get install firefox или firefox-esr

Можеш да добавиш и mozilla-backports хранилището за постоянна актуализация, защото ESR е дългосрочно поддържана версия, която се обновява през големи периоди от време.

Да не бъркаш нещо или да съм пропуснал нещо .

Debian е добавил FF в своите хранилища , какво стaна с Iceweasel

wget https://download-installer.cdn.mozilla.net/pub/firefox/releases/46.0/linux-x86_64/en-US/firefox-46.0.tar.bz2

tar xvf firefox-46.0.tar.bz2

cd firefox

преди 14 минути, acnekt написа:

Да не бъркаш нещо или да съм пропуснал нещо .

Debian е добавил FF в своите хранилища , какво стaна с Iceweasel

wget https://download-installer.cdn.mozilla.net/pub/firefox/releases/46.0/linux-x86_64/en-US/firefox-46.0.tar.bz2

tar xvf firefox-46.0.tar.bz2

cd firefox

Сдобриха се с Mozilla и спряха да им подменят фирмените атрибути с невестулка. Когато се скараха, Mozilla и Debian бяха на върха на развитието си. Сега, няма за какво да правят фасони. Нито Mozilla са първи при уеб браузърите, нито Debian e първа при сървърите.

Няма нужда да сваляш пакети - двулични или изходен код.

Добавяш mozilla-backports и имаш винаги последна стабилна или тестова версия.

http://mozilla.debian.net/

Ключът е в самото хранилище, като .deb пакет. След добавянето му, инсталираш pkg-mozilla-arcive-keyring, който внася ключ за да не ти излиза пакета с firefox  от неудостоверен източник.

преди 1 минута, Методи Дамянов написа:

Добре, де (най-лесното), ползваш хранилище на Ментата... Не е философия. Щом уиндоус ламер като мен може...

Или pacman -S firefox, кое по/лесно

преди 1 минута, acnekt написа:

Или pacman -S firefox, кое по/лесно

Ами, доколкото виждам броя на знаците в pacman -S firefox и apt-get firefox, май е един по- малко в полза на Debian, ако за това се хващаш.

преди 1 минута, cybercop написа:

Ами, доколкото виждам броя на знаците в pacman -S firefox и apt-get firefox, май е един по- малко в полза на Debian, ако за това се хващаш.

Забрави install

apt-get install firefox

Е, не знам, ARch не съм ползвал. Ами специално за Firefox тука някъде смърдях, че са с две версии назад (Jessie), което е тъпо, особено като разкриха наскоро някаква remote-code execution уязвимост, което не е често в Мозила. Сложих ментовското хранилище и всичко се оправи...

преди 5 минути, Методи Дамянов написа:

Добре, де (най-лесното), ползваш хранилище на Ментата... Не е философия. Щом уиндоус ламер като мен може...

Най- добре си е да ползва самостоятелното хранилище за firefox (mozilla-backports) и да си го конфигурира за която версия иска - ESR (LTS), release (стабилна), beta, aurora. Чиста работа. Дори след спиране на поддръжката на дистрибуцията, можеш да излъжеш, като посочиш папката на следващата версия на Debian и да ползваш актуална, поддържана версия още две години.

току що, Методи Дамянов написа:

Е, не знам, ARch не съм ползвал. Ами специално за Firefox тука някъде смърдях, че са с две версии назад (Jessie), което е тъпо, особено като разкриха наскоро някаква remote-code execution уязвимост, което не е често в Мозила. Сложих ментовското хранилище и всичко се оправи...

Като ще ползваш на Ментата хранилището, защо изобщо инсталираш Дебиан?

току що, acnekt написа:

Като ще ползвам на Ментата хранилището, защо изобщо инсталираш Дебиан?

Колегата има предвид Linux Mint Debian, която е базирана и напълно съвместима с Debian Jessie.

преди 2 минути, cybercop написа:

Най- добре си е да ползва самостоятелното хранилище за firefox (mozilla-backports) и да си го конфигурира за която версия иска - ESR (LTS), release (стабилна), beta, aurora. Чиста работа. Дори след спиране на поддръжката на дистрибуцията, можеш да излъжеш, като посочиш папката на следващата версия на Debian и да ползваш актуална, поддържана версия още две години.

Вмесtо copy-paste хранилището и update?

Не се карайте бре. Всяка дистрибуция, си има хубави страни. Всеки ползва, това което му е кеф. Аз съм лайк, ама се оправям с Manjaro, значи не е страшно. И нищо не ми се е счупило. На другия лаптоп, е сложен Mint. Там за да свържа един андроид телефон, четох и инсталирах допълнителни пакети. Под Manharo не се наложи, просто пъхаш кабела и воаля.

Ubuntu така и не пожела да се свърже със същия Андроид, нито със Лумия. Без значение, че инсталираш това което пише, в тяхната документация. Блутута не разпознаваше в 99%, телефоните без значение марка и ОС. При Manjaro, няма такива проблеми. Всички си работи. Ама няма да тръгна, да плюя Ubuntu или Mint.

Стига с тия караници, готини хора сте.

П.П В духа на темата, Ubuntu 14 при мен се 'счупи', след ъпдейт. :D

Редактирано от AntiAlGor (преглед на промените)

преди 10 минути, acnekt написа:

Забрави install

apt-get install firefox

Верно са повече. Лоша работа !

преди 5 минути, Методи Дамянов написа:

Вмесtо copy-paste хранилището и update?

В смисъл ? Добавяш хранилището в списъка с хранилища, презареждаш от Synaptic и инсталираш пакета с ключа (pkg-mozilla-keyring). Вече ползваш тази версия на Firefox, която си избрал. За мен, най- добра си е release (стабилната).

Ето стандартното и предпочитано от мен хранилище за Jessie.

deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-release

преди 13 минути, acnekt написа:

Като ще ползваш на Ментата хранилището, защо изобщо инсталираш Дебиан?

Навик, най-вече. Ресурсите са ми малко. Държи се по-стабилно. И е малко по-рестриктивно, а една от основните причини да съм на Линукс, а не на Уин е защитата ми.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 1 час, cybercop написа:

А, защо няма ?

Защото такава им е политиката - да ти предоставят пълен контрол над системата, включително и инсталацията. На който не му харесва, просто не използва.

преди 1 час, Иво Димов написа:

Или просто не знаеш български. При Arch се инсталира с по-малко символи, вече го установиха колегите по-долу. Това е защото е много сложен ;)

преди 58 минути, Иво Димов написа:

Моцо .............спирам да ти вярвам :) .Къде тука има шплент бре батка

01 Koleloto e svaleno.JPG

Рено лагуна 1 предно дясно колело.............един болт се развива ,надига супорта и са вадят накладките :)

И аз съм с Лагуна 1, не се коси, великолепен автомобил.

преди 7 минути, AntiAlGor написа:

Не се карайте бре. Всяка дистрибуция, си има хубави страни. Всеки ползва, това което му е кеф. Аз съм лайк, ама се оправям с Manjaro, значи не е страшно. И нищо не ми се е счупило. На другия лаптоп, е сложен Mint. Там за да свържа един андроид телефон, четох и инсталирах допълнителни пакети. Под Manharo не се наложи, просто пъхаш кабела и воаля.

Ubuntu така и не пожела да се свърже със същия Андроид, нито със Лумия. Без значение, че инсталираш това което пише, в тяхната документация. Блутута не разпознаваше в 99%, телефоните без значение марка и ОС. При Manjaro, няма такива проблеми. Всички си работи. Ама няма да тръгна, да плюя Ubuntu или Mint.

Стига с тия караници, готини хора сте.

Ауу, сакън! Недей говори така! Как ще да не е страшно - супер сложно е и нищо не му работи, а ние по цели дни стоим, четем и пишем скриптове!

преди 8 минути, cybercop написа:

Верно са повече. Лоша работа !

Факт е, че в Arch се инсталира в пъти по-лесно и много по-малко команди. Да не говорим пък когато дадено приложение не е в официалните репозитории колко неща трябва да се направят и с колко се увеличават символите и командите. Хайде да не казваме на черното бяло. Щото, ако ще броим символи, мога да го инсталирам и с packer и ще станат още по-малко. Не виждам как три думички при Arch са по-сложни от добавяне бекпортове, синхронизиране и команди от по пет реда...

Аз не разбрах какво ме боли бензинджията? Всичко в живота се променя, rolling release е точно това. За мен най-добрият модел е смесица между 2-те - semi-rolling release, т.е. базовите компоменти само се замразяват.

Аз пък не искам най-новото, искам какво да е, да товари процесора и рама докъм 50-60% и така во веки веков (яс съм със стар кошник, затова питам), да изглежда кат нагиздена циганка за продан... Предложения? ;):D

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.