Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Е за браузване,музика и филми става ама с това  се изчерпва предимството. Тръгнеш ли да правиш нещо странично от тия работи вече   се блъскаш в една стена която няма бутане.

И игри, и игри :P И правя доста странични неща и всичко става. Къде по-трудно, къде по-лесно, но става.

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Ето и моето мнение! От любопитство много пъти решавах да опитам и колкото повече, опити правех, то повече се убеждавах, че към момента няма читава алтернатива на WIN! Каквото и да се пише си е просто дрън, дрън! Който иска ,то нека се мъчи с разни недоразумения! 

От любопитство нищо не разбираш и не можеш да даваш компетентно мнение. Наистина няма читава алтернатива, защото Windows има още МНОГО хляб да яде. Ако не беше глупавата му фен маса и монополно положение, заради което има повече програми за него, е кръгла нула. Вземи използвай за основен десктоп поне половин година едно читаво дистро и после се върни на Windows, за да ме разбереш за какво ти говоря. Иначе само си чешем езиците.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 29 минути, AlkatrazBG написа:

Аз не разбрах ,какво му е толкоз сложното да изпълниш желания скрипт с python2 скрипт.py или да добавиш същото в шибенг на скрипта?

Или пък използай virtualenv , за да направиш работна среда за python2 или пък направи alias в шела .

преди 12 минути, ivoarch написа:

Аз не разбрах ,какво му е толкоз сложното да изпълниш желания скрипт с python2 скрипт.py или да добавиш същото в шибенг на скрипта?

Или пък използай virtualenv , за да направиш работна среда за python2 или пък направи alias в шела .

Ем това му казах още в началото, че може да си го вика с комада или потребителка такава (alias), ама не иска да го направи.

Нещо в /etc/php.ini трябва ли да се пипа ? Качих си един webmin  да ми е по лесно да боравя с крона и файловете.

Принципно не. Файла можеш да го едитваш и от панела. Обаче защо Webmin? Не съм го ползвал, но не е ли с повечеко функционалност. Това може да е вредно да си администрираш системата от графичен интерфейс. Администрирай си в конзола, а иначе ти предложих Webuzo по напред в темата, само да си управляваш Apach с него и нещата свързани с хоста на web сървъра.

На убунту сървър съм го ползвал уебмина, и доста кешира в RAM-та. Доста излишна функционалност само за един уеб сървър, по-скоро е за администрация на доста повече сървъри вдигнати на една машина (Samba, FTP, DNS, VPN, DHCP и т.н.). То идеята е бърз достъп до настройките на едно място...

Оставете пичове :)  Нещата се оказаха  фундаментално различни между двете дистрота и нищо не работи  както аз искам.Прецених ,че не си струва  времето да се мъча да нагаждам нещо коeто работи на Минт да проработи и на Арч. Има огромни различия  във версиите на  софтуера и няма да стане лесно а  няма да е трайно  това което ще направя. Във Арча всеки ден има по 10 нови актуализации на какво ли не и да седна да ги следя и да трепера  дали няма да се счупи нещо е  просто немислимо.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Той тоя Арч мое те докара до шизофрения :) ..............тоя AUR  е като кутията на Пандора ,не знаеш кво ша излезе от там

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Той тоя Арч мое те докара до шизофрения :) ..............тоя AUR  е като кутията на Пандора ,не знаеш кво ша излезе от там

Доста поетична душа си. Масовото, но по- неблагозвучно определение е "Кошче за боклук".

Ех...........ми ,ти го каза ...............Дал ша е ширпотреба,дал битак все тая ........там се качват неща дето не се знае дал няма ти потроши системата.Той Моцо за тва прави имижд на системния си дял :) ,аз таквоз чудо не съм правил  никога.Досега не съм чупил дистро така ,че да не мога да го оправя

При 100%  еднакви права на папки,файлове и скриптове между Минт 17.3 и Арч  не работят файловете :) Освен да седна и да пренапиша всичко от нулата  друго не ми остава. Главния виновник за това е php който е друга версия. Дори да съм инсталирал преди време същите тия неща да са се счупили още на първия ъпдейт  на апачето  и php . Не случайно хората ползват LTS  дистрота или такива  който  си сменят версиите  веднъж на 5 години. Да сложиш Арч за домашен сървър  и да разчиташ ,че ще работи 1 месец без ядове  е мега  смешно. Аз  реших да си направя експеримента и да проверя до колко  ще ми върши работа  на мен тази дистрибуция. След  тестовете се отказвам да ползвам което и да е  дистро с постоянен цикъл на обновяване.

@AlkatrazBG  :

За домашен сървър, нищо не е смешно. Можеш да експериментираш, колкото искаш. Но, ако администрираш фирмени машини и обслужваш клиенти, тогава трябва много да внимаваш в картинката. Вероятно, доста от сървърите са още под CENTOS 5, но щом системата се кърпи редовно, няма никакви проблеми, че минава за антична.

преди 16 минути, Иво Димов написа:

Ех...........ми ,ти го каза ...............Дал ша е ширпотреба,дал битак все тая ........там се качват неща дето не се знае дал няма ти потроши системата.Той Моцо за тва прави имижд на системния си дял :) ,аз таквоз чудо не съм правил  никога.Досега не съм чупил дистро така ,че да не мога да го оправя

Mozo си прави имидж поради съвсем други съображения. Престани да си фантазираш. А това, че AUR бил кошче за боклук го оставям без коментар. Гроздето е кисело.

преди 1 минута, Mozo написа:

Mozo си прави имидж поради съвсем други съображения. Престани да си фантазираш. А това, че AUR бил кошче за боклук го оставям без коментар. Гроздето е кисело.

То, може и да е кисело, но не е високо. Всеки може да ползва AUR дори от жив диск.

Що на лаптопа си мента бре батка ?Там що не е Арч ?Аз съм го пробвал Арча ,за моите нужди ,дали ще е Арч,Минт,Дебиан или която и да било друга ОС...........все тая.

Няма проблеми да се ползва Арч, скоро и на лаптопа ще е с Арч :D 

За мене нещата седят така  към тоя  момент на знания и умения .

Арч-Дженту =гипскартон

Дебиан-Центос = железобетон

Аз съм доволен от Убунтуту :) .Кът ми скимне ша сложа нещо друго .Мислех скоро да се пробвам с един Slackware ма нещо не ми се занимава

преди 2 минути, AlkatrazBG написа:

Арч-Дженту =гипскартон

Кнауф :) 

Внимавай и с Debian. Там проблемът е от естество, точно обратното на Arch. Почти няма промени, но и не пипат да отстраняват уязвимости с месеци. Преди години, backports хранилищата се водеха рискови. Сега е здравословно да си инсталираш ядрото от тях, защото се актуализира редовно. Най- добрия вариант е да държиш едновременно щатното и backports. По подразбиране, GRUB ще зарежда първо по- новото, но при проблем, винаги можеш да стартираш второто от списъка.

преди 19 минути, Иво Димов написа:

Що на лаптопа си мента бре батка ?Там що не е Арч ?Аз съм го пробвал Арча ,за моите нужди ,дали ще е Арч,Минт,Дебиан или която и да било друга ОС...........все тая.

Нарочно съм с мента, за да мога да съм в час и с Ubuntu, нещо против? Аз, за разлика от теб събирам знания, вместо само да си цъкам из нета. Това е единствената причина. Иначе милион пъти ми се е приисквало да го разкарам, бъди спокоен.

Стига, проблеми с ядро. Такова нещо не съм виждал от години, в Роса не съм имал проблем, в КаОС от 1г и половина съм само 1 ядро. Преди > 5г. имаше понякога проблеми.

преди 1 минута, Mozo написа:

Нарочно съм с мента, за да мога да съм в час и с Ubuntu, нещо против? Аз, за разлика от теб събирам знания, вместо само да си цъкам из нета. Това е единствената причина. Иначе милион пъти ми се е приисквало да го разкарам, бъди спокоен.

Нали не харесваш apt-get ?

преди 6 минути, AlkatrazBG написа:

МИ ако ти се тества   ето  ти да се пробваш https://sourceforge.net/projects/slackel/files/?source=navbar

Знам ,ся ще видя :)

Моцо искам да ми обясниш,аджеба що шибаното Убунту под флаш използва и двете ядра на процесора ми равномерно ,а Арч-а блъска само с едното и ги редува ?

преди 3 минути, Иво Димов написа:

Моцо искам да ми обясниш,аджеба що шибаното Убунту под флаш използва и двете ядра на процесора ми равномерно ,а Арч-а блъска само с едното и ги редува ?

Това няма нищо общо с дистрибуцията, още повече Убунту не могат да направят нищо по Флаш, той си затворен продукт.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.