Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Що се отнася до масовостта на ползване, това никога не е било и никога няма да бъде показател за качеството на един продукт. 90% от потребителите са (как да го кажа по-меко) - некомпетентни и ползват каквото им натресат. Я заедно с инсталацията на друг софтуер или нещо подобно. Оценявай и влиянието на Goolge при Хром, за това е на първо място, а не че тоя adware е по-добър.

Ако, технически беше възможно щях да ви оценя за това становище, което имате и защитавате относно Лисицата, поне с десетина Харесва ми! Това че, масовият цъкач дето настроѝката на един пощенски клиент му е висш пилотаж, не харесва браузъра на "Мозила", и не е чувал за работи като about:config и about:plugins, не е показател за качеството на един браузър.

Не понасям "Хром", точно защото е касапски орязан, и респективно от "Гугъл" ме имат ако не за идиот то за полуидиот, хората не случаѝно са си кръстили недоразумението "Сакатия"!!! Моят Лиско зарежда и работи, по-бързо и от хрома, и от "Вивалди",

възпроизвежда всичко в това число и 4К видеа без никакъв проблем, зареждането на "ЮТюб" е поне два пъти по-бързо  от

това на тоя прехвален куц джам "Хром".Пък да не говорим за това, че каквото не съм поискал да направя по него, само него не съм префасонирал! ;)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

1Ти казваш, че ти крашвал, на мен пък никога не ми е крашвал, циклел или там каквото се сетиш.

2. Говориш, че добавката х264 наработела, ми аз не знам за подобно нещо. 

1. Изключва си, откакто съм почнал да го ползвам, въпреки, че за последните два месеца ми се случи само веднъж. Но, през последните два месеца съм го ползвал сумарно няколко часа. 

2. Пиша при мен как е. Инсталирана е някаква добавка с поддръжка на h264 кодировка, но при пускане на тест, отчита, че не я поддържа. Преди време писах за това в този форум и никой не ми отговори.
Добре, че от Google започнаха да подкрепят основно WebM формат, който се поддържа добре от Firefox.

П.П.: Оказа се, че Midori с който експериментирам от няколко дни, поддържа тази кодировка по подразбиране. Изненада ме приятно. Но, все пак си е любителска изработка.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

1. Изключва си, откакто съм почнал да го ползвам, въпреки, че за последните два месеца ми се случи само веднъж. Но, през последните два месеца съм го ползвал сумарно няколко часа. 

2. Пиша при мен как е. Инсталирана е някаква добавка с поддръжка на h264 кодировка, но при пускане на тест, отчита, че не я поддържа. Преди време писах за това в този форум и никой не ми отговори.
Добре, че от Google започнаха да подкрепят основно WebM формат, който се поддържа добре от Firefox.

П.П.: Оказа се, че Midori с който експериментирам от няколко дни, поддържа тази кодировка по подразбиране. Изненада ме приятно. Но, все пак си е любителска изработка.

Ако ти крашва FF, търси проблем при себе си, но не казвай, че е масов. Същото нещо се отнася и до поддръжката на видео кодека h.264. Ако трябва да съм честен, никога не съм се ровил да видя какво поддържа и какво не, поради простата причина, че нямам случай да не се възпроизведе някакво съдържание. Инсталирам браузъра и забравям за него, а каква по-добра индикация за добър софтуер, от този който е незабележим на машината ти? Аз ти казах вече, че ползвам този браузър от началните му версии и никога до сега не съм наблюдавал подобно поведение. Виждам, че и други момчета, които очевидно са доста в час с ИТ, споделиха за безпроблемната работа на FF, както и на добавката адобе флаш. Това е точния браузър от където и да го погледнеш. Вземи дори неща като възможностите за къстъм. Политиката на Mozilla за поверителност, сигурносттаа и т.н. Ако продължавате така да се покланяте на "големите" - визирам Google и неговия Хром, ще затрием и малкото качествени неща, които останаха.

Между впрочем като каза, че добавката видео кодек OpenH264 не работи, ме заинтригува много и молбата ми е да пуснеш линк към такова видео, за да тестваме (защото аз не намирам) и ако наистина е така, да борим нещата и да нищим къде е проблема. Би било интересно.

Във връзка с аматьорските проекти, ще ми позволиш да не се съглася грам с теб. Напоследък на няколко места, чета твой постове по темата, че едно или друго нещо било аматьорско изпълнение. На първо място искам да ти кажа, че много аматьорски неща са в пъти по-качествени от професионалните и това важи не само за софтуера в частност, а изобщо в цялата наука. Има аматьорски изобретения и още куп подобни, които са в пъти по-добре помислени и работещи от професионалните, но никога не виждат бял свят или не стават масови по различни причини. Няма да ги коментирам всички, защото не това е темата на разговора, но едната от тях е именно в потребителите-консуматори, които нямат потенциала да ги оценят. Те просто на обща база (или как го наричаха психолозите - влияние на тълпата) го отхвърлят, без дори да познават възможностите му.  Това е проблем на човечеството от както съществува предполагам, а не на конкретните разработки. На второ място ще засегна по-конкретно софтуера. Когато непрекъснато изказваш подобни мнения за различни проекти, за да не звучиш голословен, знаеш много добре, че тук кода е напълно отворен. Искаш да докажеш, че дадено нещо е абсолютна аматьорщина и да бъдеш критик - ами има си отъпкани подходи. Сядаш, разнищваш го до дупка и пускаш една обоснована статия, за да го докажеш.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Омръзна ми да пиша по този повод. Ясно е, че всеки ще твърди, че браузъра, който ползва е най- добър и ще циклим така с дни. Времето ще покаже, кой, колко е добър.

Ще пиша само за "големите". В Mozilla са не по- малко комерсиални от Google. Просто за по - закъсали. Забележи, че когато ги орязаха от Google с договора за търсачка по подразбиране, те не сложиха свободна търсачка, а, друга фирмена. Кой, колкото даде. И, продължиха да се сриват, което показа, че търсачката по подразбиране не е основното нещо, оказващо влияние при избора на уеб браузър.

Омръзна ми да пиша по този повод. Ясно е, че всеки ще твърди, че браузъра, който ползва е най- добър и ще циклим така с дни. Времето ще покаже, кой, колко е добър.

Ще пиша само за "големите". В Mozilla са не по- малко комерсиални от Google. Просто за по - закъсали. Забележи, че когато ги орязаха от Google с договора за търсачка по подразбиране, те не сложиха свободна търсачка, а, друга фирмена. Кой, колкото даде. И, продължиха да се сриват, което показа, че търсачката по подразбиране не е основното нещо, оказващо влияние при избора на уеб браузър.

Ползвал съм и двата по равно и моето мнение е че лисицата е класа над  хром

Обаче....както са казали руснаците: На вкус и цвет товарищь неть!

Измъкваш се от конкретните ми поставени въпроси. Нали виждаш колко е лесно да кажеш дума, но като я казваш, трябва и да я отстояваш. Недей да го пишеш отново тук щом това е проблем, просто пусни линка към това, което си писал преди, за да си направим градива дискусия и да се опитаме да ти покажем, че грешиш относно FF и адобе флаш, защото работят безпроблемно. Освен това имаш позиция, че държиш разработките да не са аматьорски, е Adobe, аз не бих ги нарекъл, аматьорска организация, различно нещо е какъв друг въпрос повдига това.

...просто пусни линка към това, което си писал преди, за да си направим градива дискусия и да се опитаме да ти покажем, че грешиш относно FF и адобе флаш, защото работят безпроблемно. 

Оказа се, че Open декодера работи, но, вероятно не се засича при проверката :

http://s19.postimg.org/d0p2iyx9v/html5.png

http://s19.postimg.org/56ogxkpgz/testfirefoxh264.png

В about:config всичко наред ли е?

http://www.ghacks.net/2014/07/25/enable-mse-h2-64-support-youtube-firefox-right-now/

http://www.ghacks.net/2014/05/10/enable-media-source-extensions-firefox/

При мен всичко е наред, но съм с Windows:

http://i.imgur.com/M0A7UxI.jpg

Едит: вече всичко е наред. :)

http://i.imgur.com/8y9MAud.jpg

Коя е тази версия на лиско, защото на 38.0.5 имам пет разширения без 'MSE&H.264'. Основен проблем, който е решим лесно, е възпроизвеждането на 1080p видео от тубата с HTML5.  Просто се активират в about:config всички разширения по ключова дума 'mediasource'. Последните билдове трябва да имат пълна поддръжка и на шестте стандарта за HTML5 на тубата, но не съм тествал.

802483.png

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

Версията е 38.1. Бихте ли ми показали, кои точно опции в About:config са ви отметнати, защото са прекалено много и не искам да пипна някоя настройка, свързана със сигурността.

Като начало пробвай с тези:

media.mediasource.webm.enabled => true
media.mediasource.enabled => true
media.mediasource.mp4.enabled => true
media.peerconnection.enabled => false (това е от мерки за сигурност)

това също е за сигурността:

http://techdows.com/2015/05/how-to-make-firefox-browser-safe-against-logjam-attack.html

Успех! :)

Отметнах тези http://s19.postimg.org/fw25pu19v/media1.png и има напредък :

http://s19.postimg.org/9weem6ghf/html5test1.png

Какво пропускам за h.264 ? Възможно ли е тестът да проверява само браузъра без разширението.

Оказа се, че Open декодера работи, но, вероятно не се засича при проверката :

http://s19.postimg.org/d0p2iyx9v/html5.png

http://s19.postimg.org/56ogxkpgz/testfirefoxh264.png

След всички, които пуснах картинки може би не е необходимо и аз да пускам, но ще го направя, за да не кажеш, че само си говоря, ето при мен как е, въпреки, че по-скоро възпроизвеждам с флаша по подразбиране, ето:

h1.png

А за да не преразказвам настройката, виж първия линк на B-boy[styLe] от пост 883, само там не видях да се променя стойността на media.mediasource.webm.enabled , която трябва да е true. До тук h.264 се оказа, че работи перфектно. Сега кажи за крашовте на флаша, за да ги видим там проблемите и да минаваш на правилния браузър :)

Измъкваш се от конкретните ми поставени въпроси. Нали виждаш колко е лесно да кажеш дума, но като я казваш, трябва и да я отстояваш. Недей да го пишеш отново тук щом това е проблем, просто пусни линка към това, което си писал преди, за да си направим градива дискусия и да се опитаме да ти покажем, че грешиш относно FF и адобе флаш, защото работят безпроблемно. Освен това имаш позиция, че държиш разработките да не са аматьорски, е Adobe, аз не бих ги нарекъл, аматьорска организация, различно нещо е какъв друг въпрос повдига това.

Извинявам се много, но съм почти сигурен, че сте чел какви ли не мнения и то само в този форум за това как Firefox НЕ работи добре с Flash Player и обратното. Е, аз съм още един потребител, който може да потвърди това и бих казал, че това беше една от причините да оставя Firefox. 

Относно 'аматьорщината' Adobe не са аматьорска фирма, но се държат като такава и Flash е типичен пример за нещо, страдащо от изначално лош дизайн. Малоумно е да налагаш използването на някакъв си plugin в почти всички страници, в които има аудио и видео и в същото време с години да 'кърпиш' отдавна остарелия му код и за капак - да отрежеш цялостната му поддръжка за цяла една операционна система.

Флаша под линукс винаги си е бил куц  и куц ще си и умре. Измислиха се 330 врътки,туикове и пачове да има  що годе нещо работещо.Ако 10 човека могат да го оправят да работи на 80%  то масата от ползватели  идея си нямат какво и как да направят а и не им е работа да се занимават.

Извинявам се много, но съм почти сигурен, че сте чел какви ли не мнения и то само в този форум за това как Firefox НЕ работи добре с Flash Player и обратното. Е, аз съм още един потребител, който може да потвърди това и бих казал, че това беше една от причините да оставя Firefox. 

Относно 'аматьорщината' Adobe не са аматьорска фирма, но се държат като такава и Flash е типичен пример за нещо, страдащо от изначално лош дизайн. Малоумно е да налагаш използването на някакъв си plugin в почти всички страници, в които има аудио и видео и в същото време с години да 'кърпиш' отдавна остарелия му код и за капак - да отрежеш цялостната му поддръжка за цяла една операционна система.

Е няма за какво да се извиняваш. Явно си запознат повече от мен къде чета, и че това се случва само във форума на Калдата. Така е ограничен съм си :)

Добре да ставим това, не е важно в случая. Аз питам, а ти ми отговори - след като флаша според теб не работи, как аз и още 20 други човека потвърдихме пък, че адобе флаш работи безпроблемно в FF и Линукс, че дори при мен товари по-малко сравнено с Windows да речем и нямам никакви проблеми. От години ползвам и не виждам проблем. Можеш ли да кажеш какъв точно е той при теб? Опиши го, дай пример, иначе така си говорим празни приказки.

Флаша под линукс винаги си е бил куц  и куц ще си и умре. Измислиха се 330 врътки,туикове и пачове да има  що годе нещо работещо.Ако 10 човека могат да го оправят да работи на 80%  то масата от ползватели  идея си нямат какво и как да направят а и не им е работа да се занимават.

Нищо подобно. Сериозен човек си и поне ти не се излагай. В повечето случай ако се налага изобщо някаква намеса, е въпрос на създаване на един файл с два реда в него. Никакви tweek-tool или други подобни не са необходими. Да прав си, флаша не е цвете и е куца работа по принцип, казвал съм го и преди. Особено проблемен е под Windows, където страда от супер уязвимости, но все още се ползва масово и докато ерата му не отмине напълно, ще се налага да си го коткаме.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Да точно щото съм сертиозен  и не съм  си заровил главата в пясъка си позволявам да коментирам по този начин.Линукса не го плащаш  със  пари  ама  коства  нерви и време което си е не малка цена. Който може я дава а който не може седи и  мига на парцали или пиратства платени продукти.

Човек не искам да правя туикове и редове където и да било. Искам да работи  и да не ми се налага да ползвам 2 браузера защото на единия версията  е 11  нещо си  а на другия е  измислица на Google . Точно тия  двата реда ги  коментирахме как при едни крашват  а при други  работят. То не е само флаша а са един вагон други дребни работи дето седят вече от 5 години и никой си не мърда пръста да ги фиксне.  Дребните камъчета обръщат каруцата са казали хората. Да си оправят флаша,визуалните изцепки и крашове,видео и аудио драйверите и X сървърите и тогава  да почват нови графични среди и тъпотии. 20 години хората седяха с 2 графични среди и никой не  рева а сега има 20-се  и всичките са супер зле. Около 4 години ги пробвам тия дистрота и май им сменят само номерата и иконите на десктопа. Valve как си представят ,че ще пуснат геймърско дебиан дистро като ни една фирма за геймърска периферия няма 1 ред написан драйвер за продуктите си дето струват от 100 лева  нагоре.как ще ме накарат да инвестирам 1500 лева за монитор и видео  със тая производителност на драйверите и тия крашове  всеки месец ? Как ще накарат хората със лаптопи да ползват дистро като вентилаторите им вият на умирачка  и дисплеите им са тъмни като в пещера ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Ами AlkatrazBG не знам, всеки гледа от негова си камбанария. На мен преди и сега, никога не ми се е налагало да се боря чак толкова с Лунукс. Не съм срещал такива генерални проблеми, за каквито се говори. Знам ли, може да съм късметлия или пък нуждите да са ми с малък обхват и просто да не се сблъсквам с проблемите. Дребните неща, за които предполагам говориш, в много от случаите са решими с елементарни подходи. Аз съм човек, който не обича да експериментира на всеки 5 дни и да сменява дистрибуциите. Т.е. искам да кажа, че като кача едно дистро или каквато и да е друга ОС и искам да карам с нея години, поне докато се поддържа, че и след това до където може или ми писне. За съжаление преди няколко месеца, затрих всичките си стари инсталации, защото мигрирах към нашата дистрибуция, за да ти покажа, а преди 2-3 седмици килнах и последната Мента на жената на машината. При всички тия десктоп джаджи не помня да съм имал проблемите, за които говориш или ако съм ги имал, то съм ги решавал набързо. По принцип гледам да слагам изпитани неща. На мен компютрите ми трябва за работа. Инсталацийте ми изкараха 4-5 години и настроени веднъж не съм ги барал, освен да кача някой друг ъпдейт или нещо завъртяно, което е прищявка на жената.

Онези два реда за форс на флаша, където е било необходимо съм ги прилагал. Сигурно помня, че поне на 20 компа минимум и никъде не е крашвал браузъра. Там в темата на Минт писах как трябав да са, за да не крашва, а хардуерното ускорение си се активира от браузъра. Вентилаторите вият - да има такъв момент при лаптопите. Дори аз имам едно Fujitsu дето иска да полети, но и за това си има лек. Слагам му затворения драйвер или с 1-2 реда в xorg.conf проблема се решава, като се задават стойностите и толкова. Да не говоря, че nVidia директно имат такава опция в управлението на драйвера. Относно тъмните десктопи не те разбрах точно, но това пък е още по-лесно за решаване. С промяна на .conf файл може да се сетне с каква осветеност да стартира по подразбиране дисплея от 0 до 10 примерно, а в случай, че искаш да си го променяш и функцията се окаже не работеща, то отново е въпрос на един ред в xorg.conf, за да тръгнат нещата правилно. Всичко това се прави за не повече от 5-10 мин.

И да съгласен съм с теб, че няма напълно идеална дистрибуция. Нещата ги виждаме и в момента от вътре дори. Сложно е, но това важи за всички операционни системи. Всички си имат слаби места и проблеми. Въпроса е как ще погледнеш на тях и как си свикнал да разсъждаваш. Не можем да изискваме от Линукс да работи като Windows и да очакваме да се държи по същия начин, още по-малко трябва да търсим решения както при него. Същото с пълна сила важи и за обратния вариант. Подобно е и за другите ОС. Ще си позволя едно отклонение. Най-големият проблем примерно на Windows юзерите, които искат да пробват Линукс, е че на тях им се вижда толкова сложно, защото просто очакват това да е същата ОС система. Това обаче не е така. Ако още в началото започнат да мисля като за нещо коренно различно, съм убеден, че след месец всеки, който има желание ще може да работи сравнително комфортно на Линукс. Терминала също не е това табу. Отварят се първите резултати в Google с ключово търсене linux basic commands, запазват се в един текстов файл и после когато се налага само copy/paste. Има и нещо друго. Българинът е максималист. Той иска да има един куп софтуер на машината си, без дори да знае как да го използва. Това го знам от времето, когато инсталирах ПЦ-та и всички заявки бяха такива, - клиентите си викат ти ми го сложи, пък за какво му е като го питам и той не знае, ама го иска.

Линукса не го плащаш  със  пари  ама  коства  нерви и време което си е не малка цена.

Абсолютно вярна констатация, не един и два пъти, ми е идвало да запокитя лаптопа през джама, но има едно голямо НО, точно тези ядове и чоплене са една от основните причини редовия линуксаджия, да не говорим за напредналия такъв да научават, знаят и могат повече от огромната сива маса хора които ползват уѝн, където мисленето и моженето са непозната терминология/естествено има изключения, ще е глупаво да се твърди че няма, но те само потвърждават правилото с по-голяма сила/, и не просто са чудо невиждано, но и не се толерират.И освен това че научаваш страшно много, след големите ядове, часовете а понякога и дните прекарани в чоплене, ровене, четене на стотици страници, ожесточеното ошлаѝфане на нецензурният речник от коѝто може да се изчерви и някоѝ каруцар, и неговото прилагане по адрес на разработчиците и тяхната целукупна рода, идва моментът на намиране на РЕШЕНИЕТО.Е, просто няма такъв кеф!!!Това е част от тръпката, свързана с това да си играеш с диво животно, а не домашняр!

То не е само флаша а са един вагон други дребни работи дето седят вече от 5 години и никой си не мърда пръста да ги фиксне.  Дребните камъчета обръщат каруцата са казали хората. Да си оправят флаша,визуалните изцепки и крашове,видео и аудио драйверите и X сървърите и тогава  да почват нови графични среди и тъпотии. 20 години хората седяха с 2 графични среди и никой не  рева а сега има 20-се  и всичките са супер зле. Около 4 години ги пробвам тия дистрота и май им сменят само номерата и иконите на десктопа.

Тези неща са неразривно свързани със самата природа на Линукс, те са неговата благословия и същевременно неговото проклятие.Но също така, се солидаризирам с това че част от усилията трябва да се пренасочат, към отстраняването на някои брадясали дългогодишни и досадни проблеми.

Казусът е сложен, никоѝ не е казал, че е много лесно да си свободен и да отстояваш това си човешко право във времето/доколкото изобщо понятието свобода, кореспондира с понятията интернет, компютър и изобщо виртуалната среда/.Свободата няма нищо общо със салама, както се твърдеше в една дебилна реклама претендираща за "оригиналност", а винаги е била, и ще бъде на върха на копието!

Най-големият проблем примерно на Windows юзерите, които искат да пробват Линукс, е че на тях им се вижда толкова сложно, защото просто очакват това да е същата ОС система. Това обаче не е така. Ако още в началото започнат да мисля като за нещо коренно различно, съм убеден, че след месец всеки, който има желание ще може да работи сравнително комфортно на Линукс. Терминала също не е това табу.

Чисто попадение, в 10-та!

Редактирано от Tsurugi (преглед на промените)

Още един който няма никакви проблеми със Linux, Firefox или Flash, също проблеми под която и да е дистрибуция, десктоп (DE) или мениджър на прозорци (WM), черни терминали .

Може би, при мене случая е малко по друг, защото аз никога не съм ползвал Windows, никога не съм губил време пред компа да играя на игри, никога не съм имал NVIDIA , никога не съм имал модерен, последен модел компютър да подкарвам лъскави/сложни програми :), никога не съм мислил за времето което отдавам на това което ми харесва. Всички е въпрос на това как приемаш нещата, за мен Linux е забавление, и го харесвам такъв какъв то си е, със лошите му и хубави неща. 

Linux не е толкова лош, просто има потребители които не са за него!

Още един който няма никакви проблеми със Linux, Firefox или Flash, също проблеми под която и да е дистрибуция, десктоп (DE) или мениджър на прозорци (WM), черни терминали .

Може би, при мене случая е малко по друг, защото аз никога не съм ползвал Windows, никога не съм губил време пред компа да играя на игри, никога не съм имал NVIDIA , никога не съм имал модерен, последен модел компютър да подкарвам лъскави/сложни програми :), никога не съм мислил за времето което отдавам на това което ми харесва. Всички е въпрос на това как приемаш нещата, за мен Linux е забавление, и го харесвам такъв какъв то си е, със лошите му и хубави неща. 

Linux не е толкова лош, просто има потребители които не са за него!

Аз, доста често съм определян от приятели, познати и колеги като Линукс екстремист, поради твърдите ми позиции относно отворения код и Линукс.Но да си кривя душата, и да определя Линукс като безпроблемен не мога.

Само в последния месец, ъпдеѝти ми счупиха 4 различни неща, например индикатора на ВБокса, и за да го оправя трябваше да си играя близо четвърт час, плюс това впоследствие да му заключа версията, а това никога не е било добра идея, за по-дълги периоди от време.Не знам, как толкова хора твърдят че нямат абсолютно никакви проблеми, просто не знам, явно аз съм още зелен, а се занимавам с Линукс от доста време, вече 11 години.Около мен, в момента имам три работещи машини, всички те работят изключително с Линукс, само на една от тях имам уѝн на няколко виртуални машини, уѝн на реална машина не съм имал от версия 3.11 Сноубол, някъде около 1997 г.Така че, за статистиката се водя закоравял линуксар.

Да харесваш нещо и да си критичен към него, точно защото го харесваш и ти пука за него, не е самоизключваща се комбинация, тъкмо напротив, ако наистина ти пука!

Аз, доста често съм определян от приятели, познати и колеги като Линукс екстремист, поради твърдите ми позиции относно отворения код и Линукс.Но да си кривя душата, и да определя Линукс като безпроблемен не мога.

Само в последния месец, ъпдеѝти ми счупиха 4 различни неща, например индикатора на ВБокса, и за да го оправя трябваше да си играя близо четвърт час, плюс това впоследствие да му заключа версията, а това никога не е било добра идея, за по-дълги периоди от време.Не знам, как толкова хора твърдят че нямат абсолютно никакви проблеми, просто не знам, явно аз съм още зелен, а се занимавам с Линукс от доста време, вече 11 години.Около мен, в момента имам три работещи машини, всички те работят изключително с Линукс, само на една от тях имам уѝн на няколко виртуални машини, уѝн на реална машина не съм имал от версия 3.11 Сноубол, някъде около 1997 г.Така че, за статистиката се водя закоравял линуксар.

Да харесваш нещо и да си критичен към него, точно защото го харесваш и ти пука за него, не е самоизключваща се комбинация, тъкмо напротив, ако наистина ти пука!

Какво означава безпроблемен?  всички в този свят имаме проблеми, включително и Linux в това число, не съм казал че няма :) . Просто казвам, че не е имало такива проблеми които да ме откажат от него, и да ме накарат да мина в нежният пол .

Относно счупените ъпдейти, се сърдете на дистрибуцията която ползвате, аз нямам нито един такъв, и мога да го кажа на 100%, изключвам само един съвсем скорошен бъг който се усети, на Firefox ESR 38.0 , но това не е счупен пакет, а както казах имаше грешка (bug) със локализацията [RHBA-2015:1025-1] .   Както казах това са проблеми на политиката на дистрибуцията която ползвате, ако ползвате нещо от типа на Arch/Fedora и може би Ubuntu не LTS , е нормално да има и такива моменти, но вероятно е въпрос на ден, два докато се оправят грешките , което пак не е голям проблем, и ти сам като закоравял линуксар трябва да ги знаеш тези неща.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Пиши от какво се оплакваш :)

Нямам навика да се оплаквам, на вълка за това му е дебел врата защото сам си върши работата.Просто си търкам клавиатурата в почивката, и коментирам някакви неща, които не достигат на Линукс за да е идеала за ОС. :)

Какво означава безпроблемен?  всички в този свят имаме проблеми, включително и Linux в това число, не съм казал че няма :) . Просто казвам, че не е имало такива проблеми които да ме откажат от него, и да ме накарат да мина в нежният пол .

Относно счупените ъпдейти, се сърдете на дистрибуцията която ползвате, аз нямам нито един такъв, и мога да го кажа на 100%, изключвам само един съвсем скорошен бъг който се усети, на Firefox ESR 38.0 , но това не е счупен пакет, а както казах имаше грешка (bug) със локализацията [RHBA-2015:1025-1] .   Както казах това са проблеми на политиката на дистрибуцията която ползвате, ако ползвате нещо от типа на Arch/Fedora и може би Ubuntu не LTS , е нормално да има и такива моменти, но вероятно е въпрос на ден, два докато се оправят грешките , което пак не е голям проблем, и ти сам като закоравял линуксар трябва да ги знаеш тези неща.

Аз знам, че нищо не знам, но другите и това не знаят.Казал го е Сократ, много умен човек, бащата на Етиката.Споделям това му виждане, и гледам да го съблюдавам за да не ми се вирне много носа.

Относно чакането, определено аз не се вписвам в категорията на търпеливите и чакащи нещо да се случи.

За някои неща, и не мога да чакам защото ги използвам ежедневно, някоѝ си, да си размърда слоясания задник и да внесе необходимите корекции, и защо мама му стара изобщо трябва да се стига до това.А, много често, това нещо изобщо не се случва, като пример уедър индикатор аплета в систъм трея, го счупиха преди повече от половин година, а аз, така ѝ не намерих работещо решение на проблема/което да не изпотроши маса други работи в системата/ за да си го фиксна сам.Някоѝ ще каже, това са ненужни финтифлюшки които товарят системата, въпрос на гледна точка, аз го ползвам и ми трябва.Искам нещата да работят, както съм ги нагласил и да не се занимавам с глупости, вместо да си върша работата.Както съм писал вече, това е част от природата на звяра, но ако е възможно тоновете четене, ровене и чоплене да стават когато аз го искам за да променя нещо си, а не да ми чупят работещи неща.В краѝна сметка, аз ли ще я ползвам тая система или тя мен!!! Да не стане накрая, като маѝтапите дето ги пускаме, в това число и аз, по отношение на ъпдеѝтите на уѝна на M$, от прекалено защитаване на Линукс и фенщина!

Арч е далеч от идеала, огромната част от AUR не са техни а чопнати дебиански и убунтувски пакети, поради тази причина ако имаш повече от 10-20 външни програми, ти се изчаква чакалото при ъпдеѝт.

Програми като Alien Frontend/GUI/ и debtap/CLI/ са писани за Арч за конвертиране на .deb в .rpm пакети които ги няма AUR.

Арч бъга с Pulse audio, с външния USB микрофон, където бива премодулиран от пулс-аудио и нивото на звука достига нива от 300%, и направо на човека с коѝто говориш, може да му хвръкне главата!

Причината е една смотана зависимост/неѝната версия/ на пулс-аудио в AUR, смешното е че беше оправен не от екипа на Арч, а от екипа на Роб от Манджаро, с пускането на пачната версия на Pulse audio.

Относно Федора, нямам голямо желание системата ми да е опитно поле за Ред Хед/RHEL/, и също така не харесвам вкарването на облачния елемент и кратките цикли на поддръжка. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

И като илюстрация, защо трябва да си казваме всичко, не само хубавите работи, но и кривиците на Линукс, поствам нещо което ми изпадна преди малко.Просто за да не стигнем, до това положение някоѝ ден, понеже сме си викали всичко е ОК.Грешка/неясно за какво/ която, те праска директно по физиономията при буут на творението на М$.Уникална!

http://prikachi.com/images/640/8189640H.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.