Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

И защо има толкова много дистрибуции?Всеки прави някаква?Що не се обединят и да направят една две само.Един линуксчия ми каза,че Линукс не е замислен да е конкурент на Уиндоус.Е как да го харесаме?

Сложи дистрибуции в кавички и ще смалиш кръга им мнооого.

След това вземи Линукс ядрото и Уйндоус ядрото - кое от двете ти харесва повече, май не се виждат ;) ?

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Иначе Убунту на външен вид ме кефи за разлика от Уиндоус!КДЕ е май!

Цък.Ubuntu използва Unity която произлиза от Gnome.

Иначе трите основно използвани десктоп среди са Gnome,KDE,Xfce.Първият има доста производни.

UbuntuScreenshot.png

ubuntu13.04-raring-ringtail.png

Естествено че е по готино.Хора слагат теми за Уиндоус ма се омазва.

Първата снимка не е ли на старата netbook версия ?

Според мен, подобно меню с програмите по категории щеше да е доста по- успешно от Dash менюто.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Слагай едно Убунту какво те притеснява, щом ти харесва визията.

И защо има толкова много дистрибуции?Всеки прави някаква?Що не се обединят и да направят една две само.Един линуксчия ми каза,че Линукс не е замислен да е конкурент на Уиндоус.Е как да го харесаме?Ч

Всеки един човек  през целия си живот е изправен пред това да прави избор.

пп

Е като изключим евреите през Втората Световна :)   (Малко черен хумор ама ...)

И защо има толкова много дистрибуции?Всеки прави някаква?Що не се обединят и да направят една две само.Един линуксчия ми каза,че Линукс не е замислен да е конкурент на Уиндоус.Е как да го харесаме?

Не са много, ако изключим любителските изпълнения, както ти каза колегата. Не надхвърлят броят на пръстите на ръцете ти.

Няма да се обединят, защото имат различни философии и предназначение. И, прекалено много труд е хвърлен през годините за развитието на всяка от тях.

Linux не е (или по- скоро не беше) конкурент на Windows, когато става въпрос за пазар.

Linux е създаден да предлага свободна алтернатива на корпоративните ОС, което изключва конкуренция на пазара.

Този принцип вече не се спазва, защото, фирмите, имащи възможност да ползват готов продукт, на който само ядрото е оценено на 2 млд. долара не пропуснаха възможността да го направят. Резултатът го виждаш - всичко от международната космическа станция до телевизори и хладилници са под Linux базирани ОС.

Относно харесването - никой не те кара да го правиш. Или харесваш нещо, или не. Ако имаш сървъри или суперкомпютри - тогава ползваш Linux не защото го харесваш, а по необходимост. Там, другите ОС са екзотика.

Излезна новата версия на konzolno-radio 1.0.8

Новости - ChangeLog

Тези които имат програмата вече инсталирана, може лесно да актуализират, като изпълнят sudo konzolno-radio --update

също ако сте добавили хранилищата, може да направите това със тяхна помощ, като потърсите за нова версия.

За останалите - изберете инсталация най подходяща за вас от тук -  ivoarch.github.io/konzolno-radio

Приятно слушане!!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Здравейте,на лаптоп Asus X551 който е купен без операционна система и на който освен тъпия Windows 8 друго не може да се сложи,та има ли начин да му се сложи линукс.

За мен всички са W-та са тъпи, но ако забраниш FastBoot или ако имаш Legacy boot в опциите на биоса ще ти се решат проблемите. http://community.spiceworks.com/topic/456084-asus-x551ca-boot-issue ако все пак желаеш Линукс, може да си сложиш дистрибуция по избор, но с UEFI поддръжка

не е задължително Убунту, ако си харесаш друга провери дали инсталаторът поддържа UEFI.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Здравейте,на лаптоп Asus X551 който е купен без операционна система и на който освен тъпия Windows 8 друго не може да се сложи,та има ли начин да му се сложи линукс.

Много интересно съждение, (което трябва да е въпрос) и предполагащо дълги обяснения по-късно, след като се каже, че може, (което трябваше да е отговорът).

Точно за тоя модел е писано неведнъж. Да, може. Инсталира се последния BIOS от сайта на Асус за лаптопа. Забранява се SecureBoot, избира се Windows 7. И се избира USB първо зареждащо устройство. Готово. Инсталираш Linux.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Може да му се сложи.

Благодаря на всички за мненията.

Аз мъчих един такъв Асус и не успях да сменя пустия UEFI BIOS на legasy

Аз мъчих един такъв Асус и не успях да сменя пустия UEFI BIOS на legasy

Теглиш последния BIOS zip архив, разархивираш съдържащия се в архива файл в корена на флашка, рестартираш, влизаш в BIOS->EZ Flash, посочваш файла на флашката и след 2-4 минути си готов за рестарт.

Вече си имаш и Legacy и Windows 7.

Последно теглих X551MAAS512.zip

В момента е:

BIOS 514

2015/03/26

http://www.asus.com/support/Download/3/557/0/2/BfnJpFOINWJ0zTH3/41/

Бе сложих и 8.1 и един пач за меню като на 7 ца и си свирка собственичката.Смяна на BIOS на гаранционен лаптоп не е добра идея :)

• 1 месец по-късно...

Нали точно заова се пусат тия верии  на BIOS - да коригират грешки и проблеми.

Нали точно заова се пусат тия верии  на BIOS - да коригират грешки и проблеми.

Надявам се, че това не касае мен:

Здравейте Tsurugi,

belivakov (https://www.kaldata.com/forums/user/58061-belivakov/) публикува мнение в тема, за която сте абониран(а), със заглавие ""Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс".

----------------------------------------------------------------------

Ей, нагла общност си имаме в този уебесурс! В Windows секциите все се намира някоой да навира в очите на четящите Linux предложения.

Научете се, че който пита за нещо тук, значи ТОЧНО за Windows става дума!

Сори, но това започва да намирисва на малоумие!!!

Защото, ако това е така, то:

1-Ако, има някоѝ, коѝто е малоумен и нагъл то определено това не съм аз!!!

2-Никоѝ, нищо не ви навира, никъде!

3-Научете се, че който пита за нещо тук, значи ТОЧНО за LINUX става дума!

4-Това, не е по никъкъв начин, Linux предложение, както неудачно го формулирате Вие!

• 3 седмици по-късно...

Пиша мнение по темата на човека, търсещ флаш плеър за Opera.

Стига толкова спам.

По въпроса за Firefox.

Фактът, че съществуват и се ползват други уеб браузъри, говори, че не е толкова идеален, колкото го описвате. Фактът, че не е пръв и непрекъснато губи потребителска база също не е малозначен. Колкото да да се опитвате да изкарате всичко в розови оттенъци. Особено смешни са препоръките за инсталиране на преработена добавка от Windows или PPAPI добавка, която по принцип не е предназначена за лисицата. Все едно тези менте добавки ще компенсират пропилените години, когато другите работеха, а в Mozilla спяха.

Следя "напредъка" на Firefox по себе си. Преди години не ползвах никакъв друг браузър, освен Firefox. Въпреки прочутото крашване (изключване), което стана негова запазена марка. Последния случай ми е бил преди месец или два. Такова нещо никога не може да се случи в Cromium (Blink) базиран браузър. Не може да се сравнява и поддръжаката на видео формати между Firefox и Chromium базираните браузъри.

Който твърди, че Firefox поддържа повече видео формати от Chromium базираните браузъри и, че, измислени добавки работят толкова добре, колкото оригиналните в браузърите за които са предназначени, за мен просто лъже целенасочено.  

Сега, основен работен браузър ми е Chromium. Кешира много данни, но работи безотказно. 

Firefox инсталирам от време на време, да проверя докъде са стигнали. Има подобрение във възпроизвеждането на html5 съдържание, но добавката за h264 кодирането не работи и е по- скоро декоративна. Поне при мен е така.

Колкото до остарялата версия на Adobe Flash Player - не работи никак идеално, както пишете. Не може да се мери с PPAPI разширението нито по качество на възпроизвеждането, нито по сигурност. При мен зарежда видеопотока бавно и забива при 64 битовата версия. Никаква прилика няма в работата на Pepperflash в Chromium (умишлено не пиша Google Chrome, защото не е единствения браузър) и адобският плеър в който и да е друг браузър. Разходът на ресурси не ме интересува. Той е производен на качеството, а то няма база за сравнение при двата плеъра. 

IE има повече потребители от Лиско, значи... Старата Опера пък беше... Сега на гребена е ...

Ползвай си каквото искаш. Да, губи позиции ФФ. Да, проспали са (съгласен). Аз ще ползвам което искам.

Иначе - в правилната тема сме вече и може да се "гърми" на спокойствие.

Нямам почти никакъв опит с IE, защото съм го ползвал преди години само за гледане или сваляне на филми от някогашните FTP -та. Даже не помня, как ставаше това, но имаше изискване да се ползва IE. За друго не съм го ползвал. Но, имам подозрение, че под Windows не е толкова лош. Все пак, всяка компания се опитва да направи най- доброто за собствените си браузъри. Могат да натрапят на потребителите си инсталиран IE, но, трудно ще ги накарат до го ползват. Допускам, че щом го ползват, значи има някакви качества. Та, може и тук да няма нищо случайно в голямата му потребителска база.

cybercop, аз така и на разбрах какъв точно е проблема с FF.  Ти казваш, че ти крашвал, на мен пък никога не ми е крашвал, циклел или там каквото се сетиш. Аз не помня и случай, в който да не ми плейне някакво видео. Говориш, че добавката х264 наработела, ми аз не знам за подобно нещо. Прекарвам доста време в браузъра, да не кажа 99.99% от времето ми пред пц-то и до сега не съм ги видял тези проблеми, които описваш.

Що се отнася до масовостта на ползване, това никога не е било и никога няма да бъде показател за качеството на един продукт. 90% от потребителите са (как да го кажа по-меко) - некомпетентни и ползват каквото им натресът. Я заедно с инсталацията на друг софтуер или нещо подобно. Оценявай и влиянието на Goolge при Хром, за това е на първо място, а не че тоя adware е по-добър.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.