Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Ахахаха :D:D:D В 90% е по-елементарен, от която и да било дистрибуция. Толкова неща стават в пъти по-лесно, че...

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Я се пробвай да направиш стартер със който да суичнеш от питон 3.5 на 2.7  лесно .Може също да се пробваш да  инсталираш апаче и PHP на едно Убунту и посlе да кажеш  кое се настройва  по-бързо . Пробвай се да пуснеш бързо крон със 5 скрипта. Ще ти отнеме часове да го направиш това нещо в Арча и ще се ровиш като прасе в тикви из конфизи .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Ехеее много си изостанал. Той Моцо тия неща ги е правил на Арч пред 3 години. :D

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

Я се пробвай да направиш стартер със който да суичнеш от питон 3.5 на 2.7  лесно .Може също да се пробваш да  инсталираш апаче и PHP на едно Убунту и посlе да кажеш  кое се настройва  по-бързо . Пробвай се да пуснеш бързо крон със 5 скрипта. Ще ти отнеме часове да го направиш това нещо в Арча и ще се ровиш като прасе в тикви из конфизи .

Да сменяш версията на Python, която е по подразбиране не е много удачно според мен. Има опасност някои приложения и задачи да не се изпълняват правилно. Принципно не съм много запознат с Арч, защото никога не съм го ползвал, но има неща независимо от дистрото, които долу-горе се правят по един и същ начин. За смяна на Python ги виждам нещата супер лесни. Примерно създай си потребителска команда и с нея сменяй версиите, става за секунди. Другия вариант ако толкова държиш да го сменяш автомат, е да го викаш от Bash при логване на юзера. Може разбира се и изцяло да подмениш версията, обаче пак ти казвам, че това не е много добра идея. Относно Apache и PHP сигурен ли си, че не се конфигурират по същия начин както при всички останал дистрибуции, не вярвам от екипа на Арч да са правили глупости и да е толкова различно или пък може и да греша, но като погледах wiki-o на Арч ми се вижда почти 1:1. Всъщност за web сървъра що не се огледаш за някой web panel има доста добри и в безплатни варианти, които се управляват лесно. Примерно Webuzo ми се вижда читав. Навремето съм го ползвал. Инсталира се супер лесно и още по-лесно се работи с него.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

lampp си работи

4wb8szor.png

qzprxw7n.png

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Смяната на питона ми е 100%  задължителна защото скрипта който ползвам не работи на новата версия 3 . И аз   гледах  от същото Wiki  ама реалността е различна от това което пише там. PHP   файлове които бачкат на 100%  под MInt 17.3  не желаят   да заработят  под PHP7. Заболя ме главата и ми писна на макарона  да  коментирам и разкоментирам из конфиг файла httpd.conf   и да  разрешавам за  2 пикливи файла права през конзола. Програмката GNOME Schedule  която под Минт бачка на пушка изобщо неще да заработи под Арч  и да изпълнява задачата която съм и поставил да прави  на всеки час. Ace stream   не пожела да се инсталира  дори след  даунгрейд на пакети и  реално не може да се ползва. Наложи ми се да сваля 10 аудио кодека  за да ми тръгнат радиата. Не  ми се показват част от иконитре на десктопа в Cinnamon .Пробвах се да ползвам и NGINX   ама и с него ударих греда. Общо взето сега съм изтрил всичко и  ще изчакам да ми минат малко бесовете и ще се пробвам пак :)

Не ми отваря add printer иконата :(  пробвах в терминала

ivo@ivo-HP-EliteBook-6930p:~$ system-config-printer

(system-config-printer.py:7050): Gtk-WARNING **: Whoever translated default:LTR did so wrongly.

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py", line 79, in <module>
    from serversettings import ServerSettings
  File "/usr/share/system-config-printer/serversettings.py", line 38, in <module>
    import firewallsettings
ImportError: No module named firewallsettings

Има разлики във версиите и то не малки, затова едни неща бачкат под Минт, а при Arch не, повече от нормално. Аз искам от теб например да сложиш най-новото ядро в Минт, ако досега си бил със старо и след това да подкараш Virtualbox, но не самата програма, а заредените в нея виртуални машини. След като четеш два дни и не успееш, ела тук да ти кажа как става на Arch за под минута... В пъти по-лесно се правят множество неща и то благодарение на пакман и AUR. Apt е толкова скопен, че няма накъде.

преди 17 минути, AlkatrazBG написа:

Програмката GNOME Schedule  която под Минт бачка на пушка изобщо неще да заработи под Арч  и да изпулнява задачата която съм и поставил да прави  на всеки час.  :)

Коя задача

apt-get autoremove

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Mozo да прочете някъде да съм писал за  AUR  и Pacman ? Ти да не ми казваш сега да седна и да преправя 1200 реда код  и маса скриптове  та да заработят на супер дистрибуцията Арч :)  Във Арч  си има и LTS  ядра дето ще бачка VirttualBOX   без проблеми. За моята стара кошница не ми трябва 4.6 ядро  защото тя бачка супер и с 3.19  примерно. Каква ми е файдата да съм на Арч  като нищо от това което ползвам не бачка ?  Да му пикая на новите версии на пакетите и ядрата след като не може да се  пусне най елементарен сървър :) На Дебиан базирано дистро  ако му спреш ъпдейтите след края на съпорта ще бачка 100 години без да имаш проблем. 90 % от времето  ми мина в конзолата и писах като изоглавен :) Така и не остана време да разгледам новата версия на Cinnamon :P

пробвах от флашка и ми отваря добавяне на принтер,инсталираната ОС не ще

преди 2 минути, AlkatrazBG написа:

Mozo да прочете някъде да съм писал за  AUR  и Pacman ? Ти да не ми казваш сега да седна и да преправя 1200 реда код  и маса скриптове  та да заработят на супер дистрибуцията Арч :)  Във Арч  си има и LTS  ядра дето ще бачка VirttualBOX   без проблеми. За моята стара кошница не ми трябва 4.6 ядро  защото тя бачка супер и с 3.19  примерно. Каква ми е файдата да съм на Арч  като нищо от това което ползвам не бачка ?  Да му пикая на новите версии на пакетите и ядрата след като не може да се  пусне най елементарен сървър :) На Дебиан базирано дистро  ако му спреш ъпдейтите след края на съпорта ще бачка 100 години без да имаш проблем.

Не става въпрос за 4.6, а за официално ядро в Mint, мисля че беше 4.2. Нямат подкарване след това виртуалните машини във Virtualbox. В Arch става за секунди. Така че нека не правим паралели, казвал съм го стотици пъти - за някои неща просто Arch е в пъти по-лесен, за други пък Ubuntu, но везните, лично за мен, не ме нападайте, повтарям - лично за мен, се накланят в полза на Arch. Феноменално елементарен. След като е настроен, разбира се :D:D:D

Е за браузване,музика и филми става ама с това  се изчерпва предимството. Тръгнеш ли да правиш нещо странично от тия работи вече   се блъскаш в една стена която няма бутане.

преди 48 минути, AlkatrazBG написа:

Смяната на питона ми е 100%  задължителна защото скрипта който ползвам не работи на новата версия 3 . И аз   гледах  от същото Wiki  ама реалността е различна от това което пише там. PHP   файлове които бачкат на 100%  под MInt 17.3  не желаят   да заработят  под PHP7. Заболя ме главата и ми писна на макарона  да  коментирам и разкоментирам из конфиг файла httpd.conf   и да  разрешавам за  2 пикливи файла права през конзола. Програмката GNOME Schedule  която под Минт бачка на пушка изобщо неще да заработи под Арч  и да изпълнява задачата която съм и поставил да прави  на всеки час. Ace stream   не пожела да се инсталира  дори след  даунгрейд на пакети и  реално не може да се ползва. Наложи ми се да сваля 10 аудио кодека  за да ми тръгнат радиата. Не  ми се показват част от иконитре на десктопа в Cinnamon .Пробвах се да ползвам и NGINX   ама и с него ударих греда. Общо взето сега съм изтрил всичко и  ще изчакам да ми минат малко бесовете и ще се пробвам пак :)

Ако е само за тази програма мисля, че може да се направи само тя да ползва версията, която и трябва. Не ти трябва да сменяш версията по подразбиране, защото може да си съсипеш инсталацията или пък др. програми да не бачкат както трябва. Така като гледам иска Python 2, a пък в Арч разбирам, че Python 3 е по подразбиране. Инсталирай версия 2 на Python и виж тук За другия скрип, за който спомена не знам за какво става дума. Ако споделиш ще търсим решение.  PHP7 е чудесно нещо, обаче явно има още трески за дялане. Всъщност защо не погледнеш за панела, който ти казах. Той си идва с Apache, PHP, Perl и т.н. Ако ще хостваш нещо в мрежата, не лошо решение. Всъщност не знам до колко Арч е подходящ за сървър. Ако пък искаш нещо за у вас да си правиш, може да видиш и XAМPP пакета, по-горе ме подсетиха, обаче не го ползвай за истински хост.

преди 31 минути, Mozo написа:

Има разлики във версиите и то не малки, затова едни неща бачкат под Минт, а при Arch не, повече от нормално. Аз искам от теб например да сложиш най-новото ядро в Минт, ако досега си бил със старо и след това да подкараш Virtualbox, но не самата програма, а заредените в нея виртуални машини. След като четеш два дни и не успееш, ела тук да ти кажа как става на Arch за под минута... В пъти по-лесно се правят множество неща и то благодарение на пакман и AUR. Apt е толкова скопен, че няма накъде.

Абе мен ако питаш YUM е най-добре ;), ама всеки както е навикнал :) Иначе за Apt - не мерси, въпреки че ми се налага.

Ето и моето мнение! От любопитство много пъти решавах да опитам и колкото повече, опити правех, то повече се убеждавах, че към момента няма читава алтернатива на WIN! Каквото и да се пише си е просто дрън, дрън! Който иска ,то нека се мъчи с разни недоразумения! 

току що, Кумчо вълчооо написа:

Ето и моето мнение! От любопитство много пъти решавах да опитам и колкото повече, опити правех, то повече се убеждавах, че към момента няма читава алтернатива на WIN! Каквото и да се пише си е просто дрън, дрън! Който иска ,то нека се мъчи с разни недоразумения! 

Супер намерил си своето решение. Със здраве да си ползваш, не си дораснал за алтернативи. Иначе не знам на кое точно му викаш мъка. На това, че успешно ползваме различна ОС и убеден съм правим значително повече неща на нея от колкото ти на своята. Tемата обаче не е за това. Намерил си решение, бори си се с Windowsa. :)

Exwol  аз  имам готов  скрипт за смяна на Питон версията който си идва със самото дистро BBQLinux.Има си и скрипт  за смяна на джава дори и тн. шукаритети.Самото дистро си е за разработчици и програмисти за това са качили и настроили  един тон неща още  с инсталирането му. Замислям се дали си заслужава  усилията да го натъкмявам да работи конкретно с мойте неща. За пореден път се убедих ,че най новото  не означава винаги най доброто.

Оправи се проблема със иконата след преинсталация на пакета system-printer-config

За смяна на версията на Питона по подразбиране ли имаш скрипт или просто за сесията? Ако е за сесията, можеш да го правиш с потребителска команда за по-лесно както ти споменах вече. Иначе ти си знаеш дали си заслужава, за мен не. :)  Аз примерно съм от хората, дето не сменям дистрибуции и преди беше така, а сега от година и половина хепем. Като кача нещо и карам с него години време. Ако искам да си правя разни тестове или да видя какво що ново, качвам на дикса друго дистро и управлявам всички дистрибуции на машината ми от едно дистро без да буутвам друго или с дуал буут да мажа Grub и т.н. Просто си седи там и ако ми потрябва нещо го викам от текущото. Графичните среди на ме блазнят, фен съм GNOME. За най-новото си прав напълно. Златната среда си е най-убаво.

п.п. М/у другото мерси, че ме светна за таз програмка, дето ползваш за задачите. Билдах я за нас, че я нямахме.

преди 1 час, AlkatrazBG написа:

Инсталирай python2 пакета, после в скрипта който работи само под python2 , добавяш следното :

#!/usr/bin/python2 или #!/usr/bin/env python2 ,по този начин скрипта ще стартира python2 , не python3 който е по подразбиране в Arch .

Или ,ако ти е по лесно просто стартираш скрипта с тази команда 

python2 myScript.py

https://wiki.archlinux.org/index.php/python#Python_2

Да де предположих, че е нещо подобно. Въпроса ми беше като суичнеш от версия по подразбиране към по-старата примерно, после след рестарт остава ли си версията, която си избрал при промяната? Ако не остава т.е. се връща на версия по дефолут, лесно ще ти кажа как да го направиш това само да смениш за сесия.

Суичнеш ли си седи на  версията която ти си му  казал. То ти иска парола  когато тръгнеш да променяш от една на друга версиите.

преди 57 минути, Кумчо вълчооо написа:

Ква алтернатива, ве, Линукс не е алтернатива и никога няма бъде. Много по-добър е от смотаната Боза.

По последната дискусия, Арч има Python2 защо борите вятърни мелници?

Аха ясно, явно този тул дето го показа работи на принципа на update-alternatives в Дебиан базираните, какъвто е Минт. Обаче при Арч вероятно, както каза няма да сработи. Значи или се заемаш да смениш версията, тотално или ползваш като вариант това, което вече ти казахме по-горе.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.