Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

преди 19 минути, Иво Димов написа:

Предлага зарзали .И не говоря само за флаш .Едно време хората казваха "На прехвалено лозе не ходи с голяма кошница".Е тоя Арч е супер пример ,3 часа инсталация и го изтраях точно месец .Достатъчно време ,за да видя ,че е нищо повече като функционалност от всяка една друга дистрибуция дето се инсталира и настройва за няма и 40-50 минути .

Виж сега, нещо, което не разбираш, няма и как да го харесваш. И мен нещо не ме кефи ядрената физика, но го отдавам само на факта, че не разбирам нищо от нея :) Arch се инсталира за нула време, не те знам какво си правил три часа. След това къстъмизациите, които всеки си прави се правят на всяко едно дистро. Ок, за теб Минт е номер едно, използвай си го, но не плюй по нещо, от което си нямаш и бъкел понятие. Това да кажеш, че е нищо повече като функционалност е... как да го нарека... меко казано несериозно. Но наистина, в незнанието си друго не можеш да измислиш, което е и напълно нормално : )

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

И мен Gentoo не ми харесва и ми е адски трудно, но има хора умират за Gentoo. Именно  целта на всяко едно дистро е за различни цели и различни вкусове. 

Не знам какви 3 часа инсталация, на мен ми трябва най-малко 20 минути.

1.Настройка на диска 5 минути с Gparted

2. pacstrap 2 минути

3. После настройка на системата arch-chroot 17 минути

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Ми човек като инсталира за сефте отнема повече време ,нормално е .Пишеш ,бъркаш някоя точка,запетая все нещо се осира :)

Моцо батка ,аз не съм казал ,че Арча е скапан.Но не дава нищо повече на обикновенния потребител от един Дебиан например .Кажи с какво е по-добър ,какви повече екстри има и шарении ли там квото се сетиш

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Ми човек като инсталира за сефте отнема повече време ,нормално е .Пишеш ,бъркаш някоя точка,запетая все нещо се осира :)

Моцо батка ,аз не съм казал ,че Арча е скапан.Но не дава нищо повече на обикновенния потребител от един Дебиан например .Кажи с какво е по-добър ,какви повече екстри има и шарении ли там квото се сетиш

Нещо елементарно

Как се инсталира FF  Firefox под Debian ?

Говорим за обикновен потребител ,дето иска нет,музика ,филми ,скайп .Човек дето се прибира от работа и иска да разцъка ей така малко пред компютъра .

току що, acnekt написа:

Нещо елементарно

Как се инсталира FF  Firefox под Debian ?

Не съм ползвал дебиан .В убунту и цент ос знам

току що, Иво Димов написа:

Говорим за обикновен потребител ,дето иска нет,музика ,филми ,скайп .Човек дето се прибира от работа и иска да разцъка ей така малко пред компютъра .

Не съм ползвал дебиан .В убунту и цент ос знам

Пробвай да инсталираш и Gnome 3.20.2

Казах ти ,не съм ползвал дебиан.Там cybercop е човека,дадох тази дистрибуция за пример щото тва ми дойде първо

преди 1 минута, Иво Димов написа:

Казах ти ,не съм ползвал дебиан.Там cybercop е човека,дадох тази дистрибуция за пример щото тва ми дойде първо

Debian  е кошмарно дистро. От личен опит. Не е за хора със слаби сърца. Пълна каша е. Стари пакети и хранилища.

При инсталация не ти казва какви зависимости иска, после дори и да иска не знаеш кое по точно и откъде да инсталираш.

Най-омразно ми бе apt-get autoremove ,защото ми затри системата, направо я изтрии.

Аз за тва 1 година ползвах CENT OS базирано дистро ,сега съм на чисто скапано убунту.Върши ми идеална работа.Не виждам смисъл да си взимам 'лозе на баир" с нещо дето ще ми трпши нервите.Хората искат да си ползват машините ,без да се занимават със гимнастики .А не съм убеден ,че човек дето се смила от работа през деня ша седне да чете как се инсталира Арч,Генто или Слак

То и аз си смених за няма и 30-40 минути накладките на спирачките и биалетите пред офиса докато си пиех кафето с неколко цигари.По бяла риза.Всеки различни неща му се отдават :)

Аз за тва 1 година ползвах CENT OS базирано дистро ,сега съм на чисто скапано убунту.Върши ми идеална работа.Не виждам смисъл да си взимам 'лозе на баир" с нещо дето ще ми трпши нервите.Хората искат да си ползват машините ,без да се занимават със гимнастики .А не съм убеден ,че човек дето се смила от работа през деня ша седне да чете как се инсталира Арч,Генто или Слак

Има и Arch деривати с графичен инсталатор 

То щот новобранец пък знае как да инсталира и едно просто *бунту, нали?! Ако не искаш да задълбаваш в линукс, маниерите от M$ много ще ти вредят да постигнеш в линукс нещо повече от мигане на парцали и хейт за световно. "Лесно нема!" е казал поетът.

Има разбира се .Абе хора аз не съм твърдял,че е кофти дистро.Но не е подходяща за хора без опит.На обратния полюс са Мената,Убунту и дериватите му,дори пълен лаик  може да се справи.

преди 2 минути, vasettoo написа:

То щот новобранец пък знае как да инсталира и едно просто *бунту, нали?! Ако не искаш да задълбаваш в линукс, маниерите от M$ много ще ти вредят да постигнеш в линукс нещо повече от мигане на парцали и хейт за световно. "Лесно нема!" е казал поетът.

Е кво сложно има бре.Аз преди 3 лета ,случайно изгледах един клип как се инсталира Минт и след 1 час беше в дуал боот с Уиндоус на лаптопа ми .След няколко дена Джама беше изтрит окончателно.Да спомена ,че преди този клип само бях чувал за линукс :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

И Antegros си има графичен инсталатор. Installing_Antergos_Linux_7.png

Ми аз почнах от Антергос после минах през Манджаро след това  бях за малко и на чист Арч  конфигуриран от скриптове. Има основни неща които ми трябват а за да работят  ще ми коства 3 -4 дена да чета и да си играя . Нали не очакваш след толкова време прекарано в настройки да си пусна компа и да не ми се стартира IPTV сървъра . Освен малко по -свежите версии на софтуера Арч не предлага нищо друго което да е важно.

преди 9 минути, Иво Димов написа:

То и аз си смених за няма и 30-40 минути накладките на спирачките и биалетите пред офиса докато си пиех кафето с неколко цигари.По бяла риза.Всеки различни неща му се отдават :)

Елементарна корекция - отдаваш топлина, тия неща ти се удават ;)  И не ми обяснвай баш за биалетки и накладки, щото това е възможно най-елементарното нещо, което можеш да направиш. Биалетка се сменя с развиването на два болта и контра, а накладките с един шестограм и един шплент. Не можеш да ни впечатлиш с подобни елементарни неща, и ние професионални школи сме карали :P

преди 1 минута, AlkatrazBG написа:

Ми аз почнах от Антергос после минах през Манджаро след това  бях за малко и на чист Арч  конфигуриран от скриптове. Има основни неща които ми трябват а за да работят  ще ми коства 3 -4 дена да чета и да си играя . Нали не очакваш след толкова време прекарано в настройки да си пусна компа и да не ми се стартира IPTV сървъра . Освен малко по -свежите версии на софтуера Арч не предлага нищо друго което да е важно.

Инсталирай си го сам, взесто да правиш мазаници със скриптове. На мен как всичко ми работи и ноще не се чупи? Аха, не използвам блоутер и някакви измислени графични инсталатори, покрай които се инсталират още един милион неща и то станало същинско Убунту, нацвъкано с какво ли не.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Мозо ама пише  откровени глупости човеко. Arch-Anywhere какво излишно има  примерно тука ? Даже няма кодеци  в това ISO  и още куп други работи.  Пича е автоматизирал разделянето на диска и  е качил 2 браузера,плеара  и текстов редактор и един Гимп. Всичко друго от шрифта до  тапета си го прави  всеки сам  както му е кеф.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Аз глупости не пиша, ама виж вие не се спирате вече десета страница. По-горе съм ти дал решение на проблема, но го подмина с триста, нали така? Къде, къде по-яко е да правим сеир и да се заяждаме.

Аз се убедих ,че твоите решения не работят много отдавна. Аз преди да питам съм прочел  на поне още 5 места + официалното Wiki  .Убедих се ,че  не работи нищо от това което ми трябва по-начина който ми трябва и  директно изтрих Арч от тестовия хард. Ти ако си мазохист и се  ровиш по 6 месеца та да ти тръгне 1 плеар  с 2 скрипта и 2 php файла  е друга работа.Нямам нервите,желанието и времето да   търся във кои точно пакети какво  ми прави проблем  и да го фиксвам.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

По-голяма глупост не бях чел. Това показва колко всъщност не си в час. Инсталирам си плейъра в пъти по-лесно, отколкото във всяко едно *buntu базрано дистро и не слагам никакви скриптове. Не ми е ясно въобще откъде черпиш енергия за подобни глупости.

Бах ти скриптовете, бах ти чудото, бах ти сложното, а?

Mozo идеята беше ,че на всеки му се отдават различни неща .Не да се впечатляваме по форуми .Оти некои ора не могат и гума и крушка на фар да сменят ама са експерти в други области.

П.П Абе ако са ти ръждясали и изгнили отворите за контрата бая са озориш с биалетите :) .Стига се до ъглошлайф

преди 33 минути, Mozo написа:

Аха, не използвам блоутер и някакви измислени графични инсталатори, покрай които се инсталират още един милион неща и то станало същинско Убунту, нацвъкано с какво ли не.

Това вече не е сериозно. Да обвиняваш инсталатора в такива лоши неща. А, защо инсталатора на Ubuntu ме докарва до черен екран, без xserver и, само с базови драйвъри.

Единствената причина определени хора да са против графичните или лесни за употреба конзолни инсталатори е страх, да не им лъснат кирливите ризи. Ако някой преди десет години ми казал, че ползва Arch, сигурно щеше да ме респектира донякъде, въпреки, че не приемам нищо на доверие. Сега, само ще се засмея. Особено, ако почнат да ми хвалят, колко супер стабилно е AUR и, колко са прости администраторите на големите компании, че не смеят да го ползват. Да не забравя вече шаблонния израз - "А, ти защо не си си направил резервно копие на системата ?".

@Мозо : Не се притеснявай. Никога Arch Linux няма да се превърне в Ubuntu. Плюто или хвалено, понякога с грешки, Ubuntu е стандарт. С корпоративна поддръжка, мощно общество и планирано с няколко години напред развитие.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Аз пак питам бре .Колю бензинджията иска да гледа онлайн футбол на лаптопа си на който има инсталирано Убунту от продавача.Ся с какво ше му е по-готино ко има Арч ?Нищо все същата работа ,Колю пак си влиза в мозилата пише адреса в лената и си пуска да зяпа и пие биричка .Е тва е

Мозо скриптовете са писани за конкретна цел  и за конкретна версия на питон. Пълни са със пароли и регистрации и няма как да ги пусна във форума да им се тествате. Същото важи и за php файловете. Не  ми е проблем VLC   а ми е проблем  Астра+ Сталкер портал+ Ацестрем+ Kodi  и тн. Аз  линукса си го ползвам за лично мое вътрешно IPTV  и браузването ми  е последна грижа. Ако Арч или която и да е друга дистрибуция не ми подкара ей тия неща както аз искам  за мене тя не върши работа.

Mozo идеята беше ,че на всеки му се отдават различни неща .Не да се впечатляваме по форуми .Оти некои ора не могат и гума и крушка на фар да сменят ама са експерти в други области.

П.П Абе ако са ти ръждясали и изгнили отворите за контрата бая са озориш с биалетите :) .Стига се до ъглошлайф

Ама ти така и не разбра, че се пише "удава" м? Написах ти, че топлина се отдава, но умение ти се удава. Нека бъдем българи и да си знаем езика.

Иначе всяка една елементарна работа може да се закучи, но да оправдаваш незнание с други умения не е много меродавно ;)

току що, cybercop написа:

Това вече не е сериозно. Да обвиняваш инсталатора в такива лоши неща. А, защо инсталатора на Ubuntu ме докарва до черен екран, без xserver и, само с базови драйвъри.

Единствената причина определени хора да са против графичните или лесни за употреба конзолни инсталатори е страх, да не им лъснат кирливите ризи. Ако някой преди десет години ми казал, че ползва Arch, сигурно щеше да ме респектира донякъде, въпреки, че не приемам нищо на доверия. Сега, само ще се засмея. Особено, ако почнат да ми хвалят, колко супер стабилно е AUR и, колко са прости администраторите на големите компании, че не смеят да го ползват. Да не забравя вече шаблонния израз - "А, ти защо не си си направил резервно копие на системата ?".

@Мозо : Не се притеснявай. Никога Arch Linux няма да се превърне в Ubuntu. Плюто или хвалено, понякога с грешки, Ubuntu е стандарт. С корпоративна поддръжка, мощно общество и планирано с няколко години напред развитие.

Нещо не си разбрал - Arch НЯМА официален графичен инсталатор. Графични инсталатори правят някакви ентусиасти, които не са сертифицирани по никакъв начин от Arch и нямат НИЩО общо с тях. Сега разбра ли какво съм имал предвид с написаното?

Бекъп си правя винаги, дори и на Mint и това няма нищо общо с ОС. И да, точно онзи ден на Mint ми се наложи да върна от него, при опит за нещо елементарно под Arch, което става да 30 секунди, след три часа под Mint не се получи, но пък за сметка на това се омаза всичко. Е, предпочитам да върна от имидж за 50 секунди, отколкото да загубя три дни да оправям бози. И да, винаги е по-добре да имаш бекъп, не знам защо трябва да ми го посочваш като някакъв минус? Утре ще ми гръмне хардът и всичките къстъмизации, които правя с месеци ще ми отидат на кино. Вместо да върна за под минута всичко работещо, аз ще трябва да се занимавам наново да правя всичко с месеци, защото е супер гъзарско да не си подсигурен или що?

преди 1 минута, AlkatrazBG написа:

Мозо скриптовете са писани за конкретна цел  и за конкретна версия на питон. Пълни са със пароли и регистрации и няма как да ги пусна във форума да им се тествате. Същото важи и за php файловете. Не  ми е проблем VLC   а ми е проблем  Астра+ Сталкер портал+ Ацестрем+ Kodi  и тн. Аз  линукса си го ползвам за лично мое вътрешно IPTV  и браузването ми  е последна грижа. Ако Арч или която и да е друга дистрибуция не ми подкара ей тия неща както аз искам  за мене тя не върши работа.

Виж сега, написах го на Иво, ще го напиша и на теб - не те кефи, използвай си Ubuntu и точка. Но заради нечие незнание да се обвиняват цели дистрибуции е несериозен ход. Ето, не работи по твоя начин, не го използваш и точка.

преди 1 минута, Mozo написа:

Arch НЯМА официален графичен инсталатор. Графични инсталатори правят някакви ентусиасти, които не са сертифицирани по никакъв начин от Arch и нямат НИЩО общо с тях. Сега разбра ли какво съм имал предвид с написаното?

А, защо няма ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.