Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

преди 1 минута, Иво Димов написа:

Нали не харесваш apt-get ?

Ти четеш ли изобщо или си пишеш за спорта? Нима искаш да ми кажеш, че не мога да си инсталирам Arch и затова съм с Mint? Написал съм защо съм сложил Mint на лаптопа си. Прочети пак, ако нещо не ти е ясно, питай. Да те улесня - на много хора около мен съм инсталирал Mint, които не са чак толкова в час и трябва да разполагам с такава система, за да мога да имам актуална информация при нужда. За разлика от теб, който се грижиш само за твоето велико Ubuntu, аз поддържам стотици компютри, всеки от които е с различна ОС. Имам нужда от малко повечко информаци, отколкото на теб ти е нужна. Сега изясни ли ти се?

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
току що, Mozo написа:

Ти четеш ли изобщо или си пишеш за спорта? Нима искаш да ми кажеш, че не мога да си инсталирам Arch и затова съм с Mint? Написал съм защо съм сложил Mint на лаптопа си. Прочети пак, ако нещо не ти е ясно, питай. Да те улесня - на много хора около мен съм инсталирал Mint, които не са чак толкова в час и трябва да разполагам с такава система, за да мога да имам актуална информация при нужда. За разлика от теб, който се грижиш само за твоето велико Ubuntu, аз поддържам стотици компютри, всеки от които е с различна ОС. Имам нужда от малко повечко информаци, отколкото на теб ти е нужна. Сега изясни ли ти се?

Кой е казал ,че не можеш ?Къде видя подобно нещо ?Нали Арч потребителите сте по-напреднали ,за какво ти е да имаш убунту базирана ОС след като там си на ти със затворени очи.Много си докачлив нещо .Я кажи от кой път инсталира за сефте Арч ,и колко време ти отне.Аз инсталирах 3 часа и ми се получи от втория път.С ТВОЯ ПОМОЩ ДЪРЖА ДА ОТБЕЛЕЖА!!!

преди 2 минути, bvbfan написа:

Това няма нищо общо с дистрибуцията, още повече Убунту не могат да направят нищо по Флаш, той си затворен продукт.

С кое има общо ?Аз ти казвам ,че квото съм пробвал ,единствено 64 бит базирани Убунту.Кубунту,Лубунту ми ползват двете ядра .Всичко останало само едното бичи на макс другото спи и се редуват .

Инсталациите вече не са трудни защото  ги направиха дали със скриптове или направо с графични инсталатори. После идва трудното като почнеш да  настройваш системата по твой вкус. Пакетните манажери са различни и  графично и като начин на работа. Някой папки и файлове са различни  и това също води до голям шаш и паника.

Аз ти казвам, че това как работи Флаш-а няма нищо общо с Убунту или К/Л/Х или Минт.

Добре де?Аз те питам с какво има общо ,и то не само под флаш,гледане на фили сърфиране ,бачкат си и двете ядра равномерно ......с разлика 4-5 % .

Ей го един ентусиаст дето  се бори като вода с брегове вече месеци Angry Teach on Gentoo Linux  не е прост човека ама и той вижда зор с тия безкрайно обновяващи се  дистрота.

преди 16 минути, bvbfan написа:

Аз ти казвам, че това как работи Флаш-а няма нищо общо с Убунту или К/Л/Х или Минт.

Абе, не съм сигурен. Става въпрос за ядра, компилирани от различни екипи по различен начин, а, не за едно и също ядро на Ubuntu и негови разновидности или деривати. Още преди години, помня, че ядрата на някои дистрибуции, ползвани за игрови сървъри се налагаше да се прекомпилират и да им се зададат параметри  да поддържат повече кадри в секунда. Мисля, че беше Debian, но, не мога да твърдя със сигурност, защото съм забравил.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Гентуу веднъж компилирано, всичко, после е още по-лесно за ползване и като цяло чакаш да се компилира - не е нужно да шлапаш по клавишите, е освен ако не те бият по ръцете.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

преди 1 минута, bvbfan написа:

Гентуу веднъж компилирано, всичко, после е още по-лесно за ползване и като цяло чакаш да се компилира - не е нужно да шлапаш по клавишите, е освен ако не те бият по ръцете.

Хубаво го компилираш. Но, тя също е с модел на плаващо освобождаване. И, изненадите си чакат зад ъгъла.

Какво е това "плаващо"... Линукс си е Линукс, Арч ти дава всичко най-ново (rolling release), Убунту и т.н. ти ги дават по-късно, като обновиш от 16.04 до 16.10 е същото какво и при Арч за същият период, но при си обновил плавно, докато Убунту - наведнъж.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

преди 15 минути, bvbfan написа:

Какво е това "плаващо"... Линукс си е Линукс, Арч ти дава всичко най-ново (rolling release), Убунту и т.н. ти ги дават по-късно, като обновиш от 16.04 до 16.10 е същото какво и при Арч за същият период, но при си обновил плавно, докато Убунту - наведнъж.

Rolling Release не означава непременно най- новото. Това е модел на обновяване. Не е така, както го представяш. Обновява се не просто плавно, а непрекъснато. Ubuntu и другите подобни дистрибуции не се обновяват наведнъж. Те се фиксират при (преди) излизането и след това (с малки изключения) само се кърпят уязвимости през целия срок на поддръжка, който достига до 10 години. Когато излезе нова версия, надграждането не е просто актуализация на старата. Това (обновяването наведнъж) е надграждане до напълно нова версия. Тази нова версия също е с фиксирани версии на пакетите.

И хората са си хора, но са доста различни.

Непрекъснато == плавно, защо си мислиш, че не е така? Надгаждането до нова версия си е чисто обновяване наведнъж.

преди 25 минути, bvbfan написа:

Непрекъснато == плавно, защо си мислиш, че не е така? Надгаждането до нова версия си е чисто обновяване наведнъж.

Принципно си е обновяване наведнъж. Но, вече не на текущата версия, а обновяване до напълно нова версия. Debian Jessie не е просто актуализирана Wheezy.  Актуализирана Wheezy (osdstable) си съществува паралелно с актуализираната Jessie (stable). Това "веднъж" може да е през няколко години и през няколко версии, ако се допуска от издателя на дистрибуцията. Или, изобщо да не се прави, защото след 10 години, хардуера се амортизира морално и физически, заедно със софтуера.

Кибер, не ти схващам мисълта нещо - обновяването си е обновяване, пък било и през различни по дължина периоди. Разликата е в пакетната система основно и принципът на компилиране, защото и бинарните дистрота също могат да компилират сорсови пакети. Специално Gentoo има стабилни версии на пакетите и тестови (най-нов или bleeding edge софтуер). Потребители не ъпдейтват с години системата и актуализират най-вече gcc и glibc основно, за да могат да са актуални при ъпдейт на цялата система. Много рядко се налага преинстал на вече инсталиран и конфигуриран Gentoo линукс. На мен ми се е налагало да ползвам инсталатор само при нов хардуер. Дори счупен до неузнаваемост Gentoo се измъква от гроба и заработва нормално - лично съм имал такива изживявания преди години. Според мен рисковете са по-малки при Gentoo в сравнение с Arch линукс.

Редактирано от vasettoo (преглед на промените)

преди 10 минути, vasettoo написа:

Кибер, не ти схващам мисълта нещо - обновяването си е обновяване, пък било и през различни по дължина периоди. Разликата е в пакетната система основно и принципът на компилиране, защото и бинарните дистрота също могат да компилират сорсови пакети. Специално Gentoo има стабилни версии на пакетите и тестови (най-нов или bleeding edge софтуер). Потребители не ъпдейтват с години системата и актуализират най-вече gcc и glibc основно, за да могат да са актуални при ъпдейт на цялата систма. Много рядко се налага преинстал на вече инсталиран и конфигуриран Gentoo линукс. На мен ми се е налагало да ползвам инсталатор само при нов хардуер, дори счупен до неузнаваемост Gentoo се измъква от гроба и заработва нормално - лично съм имал такива изживявания преди години. Според мен рисковете са по-малки при Gentoo в сравнение с Arch линукс.

Пак обяснявам. Хората са си хора, но не са еднакви. Същото се отнася и за моделите на актуализация. Имаш Debian Wheezy и Debian Jessie. Както и Ubuntu Trusty и Ubuntu Xenial. Всяка от тях си съществува и я обновяваш съобразно приетия модел. Пакет от Xenial, ако не го инсталираш умишлено, няма място в Trusty. Решиш ли да надградиш, трябва да подмениш хранилищата (ръчно или с програма) и да мигрираш към следващата версия. Която също е с фиксирани версии на пакетите. Можеш и да не го правиш и да продължаваш да актуализираш текущата си версия на дистрибуцията, докато изтече поддръжката.

То ясно ама ,за да стигнеш такова ниво трябва да си доста напреднал потребител,да имаш време да ъпдейтваш знанията си .Дженту и Арч са едни от дистрибуциите дето могат да откажат начинаещ на секундата .Хората искат всичко да им бачка без да се налага да правят гимнастики ,компилиране и прочие..........щото има да гледат тъжно като петел без курник .

преди 3 часа, AlkatrazBG написа:

Оставете пичове :)  Нещата се оказаха  фундаментално различни между двете дистрота и нищо не работи  както аз искам.Прецених ,че не си струва  времето да се мъча да нагаждам нещо коeто работи на Минт да проработи и на Арч. Има огромни различия  във версиите на  софтуера и няма да стане лесно а  няма да е трайно  това което ще направя. Във Арча всеки ден има по 10 нови актуализации на какво ли не и да седна да ги следя и да трепера  дали няма да се счупи нещо е  просто немислимо.

Специално твоите проблеми могат да се решат повече от елементарно, но от оплакване нямаш време да прочетеш как или пък да помислиш. Arch е виновен, защото ти дава най-новите версии? Да се сърдим ли на новите автомобили, че нямат нищо общо със старите? А това прави ли ги некачествени? Даунгрейдни си версията на PHP и след това я холдни. Специално PHP можеш да го държиш с години без да се ъпгрейдва. Работа за под 30 секунди. Но, да, в незнанието си принципно е по-яко и интересно да се плюе, пък и се прави сеир на другите, а това вдига и акциите сред папагалите.

преди 2 часа, Иво Димов написа:

Кой е казал ,че не можеш ?Къде видя подобно нещо ?Нали Арч потребителите сте по-напреднали ,за какво ти е да имаш убунту базирана ОС след като там си на ти със затворени очи.

Всяко едно дистро си има разни забележки, които са валидни само за него. Откъде мога да ги знам, без да ги пробвам? Най-елементарното, за което се сещам е, че например Kolourpaint е с версия, която не работи коректно. Откъде щях да знам как да го оправя, ако не бях пробвал лично? Що драскаш без да мислиш? Това, че си наясно с принципа на една система, не те запознава автоматично с грешките на разработчиците ;)

преди 2 часа, AlkatrazBG написа:

За мене нещата седят така  към тоя  момент на знания и умения .

Арч-Дженту =гипскартон

Дебиан-Центос = железобетон

Мини на ХР, спри си ъпдейтите и си готов.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Ето аз казвам .Когато 64 битов Арч ми ползва и двете ядра ефективно едновременно тогава може и да си го сложа.Скапаното убунту я върши тая работа .Това ми стига ,за да го ползвам .Не да се чудя що лаптопа фучи и бучи .

Това, че Arch ти предлага пакета, а ти не знаеш как да си го настроиш, не е проблем на Arch, нали се сещаш? Плюс това използвам freshplayer и не искам и да чувам за flash.

Предлага зарзали .И не говоря само за флаш .Едно време хората казваха "На прехвалено лозе не ходи с голяма кошница".Е тоя Арч е супер пример ,3 часа инсталация и го изтраях точно месец .Достатъчно време ,за да видя ,че е нищо повече като функционалност от всяка една друга дистрибуция дето се инсталира и настройва за няма и 40-50 минути .

Хич ,даже аз за тва се мъчих да го инсталирам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.