Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Мани почна се с едни заплахи :) просто да падладееш ,аз му обеснявам ,че също ползвам Windows 7 и не намирам разлика между него и 8,8.1 и 10 ...........на не съм бил high parformers user  за тва така !

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Бах ....................некъф ми трие коментарите от раздела за Боза 10 :) ..............2 дена им се смея на бисерите !

Мани почна се с едни заплахи :) просто да падладееш ,аз му обеснявам ,че също ползвам Джам 7 и не намирам разлика между него и 8,8.1 и 10 ...........на не съм бил high parformers user  за тва така !

Ако искаш го приемай като заплаха, ако искаш - като предупреждение, твоя воля. Следващият пост с подобно съдържание ще доведе до наказание.

След като осрах служебния лаптоп до степен че да не ми зарежда Network-Manager при стартиране,да не вдига автоматично интерфейсите,да бави  по 2 минути допълнително при бутване и имайки предвид че имах само около час да го приведа в приличен вид реших да преинсталирам системата.

Отдавна бях хвърлил око на Mate версията на Ubuntu и реших да му дам шанс.

Инсталирах,хареса ми но като гледам има още неща за дооправяне.Например при увеличаване на прозореца на цял екран,самият прозорец не може да изчертае върху панела,с две думи не може да презастъпва мястото на горния панел.XFCE имаше същия проблем но май го оправиха в последната версия.

Неудобно е също че не можех да пускам филми през Samba.За да оправя последното се наложи да задам потребителя,паролата и домейна за SMB в настройките на VLC player.Четох че това е някакъв проблем свързан с Caja и маунтването но не съм го разучил повече.

Това което все още не мога да разбера е как да направя така че тоя Battery monitor да ми показва оставащата батерия като я изчисли във приблизително време а не проценти?

Когато не разбираш - питаш. Нужда от преинсталиране на Линукс няма. Оставащото време е доста относително и се измерва спрямо текущото натоварване - т.е. може рязко да смени показанията си.

acpi
показва оставащото време, може да ползваш някакво conky.

Знам че с повече разучаване можех да оправя системата но лаптопа ми трябваше за следващия ден и бях много изморен да чета логове и да търся причини.

А относно батерията просто мислех че има опция подобна на Unity като цъкна върху индикатора да показва "Time left" вместо разните проценти.

Но както и да е,не е болка за умиране просто е удобно понякога да метна едно око върху индикатора и да преценя дали ще ми стигне за работата.

Сега забелязах нещо което наистина е неудобно.Яркостта на екрана се ресетва при всяко рестартиране.При личният ми лаптоп с Ubuntu 14.04 го бях оправил по що-годе елегантен начин : 

echo 640 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness

в /etc/rc.local

При този след като установих че acpi_video0 управлява яркостта написах : 

echo 6 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

пак в rc.local.

Но странно защо не помага?Яркостта все пак се нулира до максималното ниво при всеки рестарт.

Знам че с повече разучаване можех да оправя системата но лаптопа ми трябваше за следващия ден и бях много изморен да чета логове и да търся причини.

А относно батерията просто мислех че има опция подобна на Unity като цъкна върху индикатора да показва "Time left" вместо разните проценти.

Но както и да е,не е болка за умиране просто е удобно понякога да метна едно око върху индикатора и да преценя дали ще ми стигне за работата.

Сега забелязах нещо което наистина е неудобно.Яркостта на екрана се ресетва при всяко рестартиране.При личният ми лаптоп с Ubuntu 14.04 го бях оправил по що-годе елегантен начин : 

echo 640 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness

в /etc/rc.local

При този след като установих че acpi_video0 управлява яркостта написах : 

echo 6 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

пак в rc.local.

Но странно защо не помага?Яркостта все пак се нулира до максималното ниво при всеки рестарт.

1. Пробвай да го стартираш ръчно -> sh /etc/rc.local и виж стартира ли се?

2. Пробвай да добавиш във него командата, ето така -> echo 6 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness >> /var/log/rc.local.log 2>&1  рестартирай, и погледни създаденият log файл /var/log/rc.local.log

3. Също може да се пробва, добавяне на следната опция [acpi_backlight=vendor] във grub -> https://wiki.ubuntu.com/Kernel/Debugging/Backlight#Disabling_the_ACPI_backlight_driver

За съжаление не помогна нито едното :( 

Стартира се нормално като изход в лога дава "7".В случая числото което да вкарва в brightness.

Пробвах също и последното но без успех.

За съжаление не помогна нито едното :(

Стартира се нормално като изход в лога дава "7".В случая числото което да вкарва в brightness.

Пробвах също и последното но без успех.

А добре, когато стартираш ръчно скрипта rc.local, променяли се стойноста на светлината на лаптопа?

Може да пробваш със cron , който да се стартира след като системата се стартира, и изпълнява командата която използваш във rc.local .

@reboot /usr/bin/command

А добре, когато стартираш ръчно скрипта rc.local, променяли се стойноста на светлината на лаптопа?

Може да пробваш със cron , който да се стартира след като системата се стартира, и изпълнява командата която използваш във rc.local .

@reboot /usr/bin/command

Току що забелязах че ми дава "Permission Denied" като изпълнявам командата директно даже и със "sudo"...

Не мога да си го обясня.

Пробвах като зададох права 755 директно на файла но пак не ми позволява да пиша със sudo.

Не знам дали е добра идея да се сменяват правата, относно стартирането, не знам във ubuntu как се става root потребител, но като root ще стане ).

Но заршжи го това, ако искаш пробвай както ти казах със cron, не би трябвало да има проблеми.

Не работи....При ръчно изпълнение на командата работи но в rc.local и crontab не иска.

@reboot echo 7 | tee /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

Това crontab job на потребител root.

Между другото файла brightness се създавал при всеки старт на системата доколкото разбрах,така че явно промяната на правата също няма да помогне.

След часове ровене по форуми и сайтове и благодарение на ivoarch открих някакво работещо решение.

Оказа се че след сетването на "acpi_backlight=vendor" във /etc/default/grub съм забравил да пусна "update-grub"....

Сега след като го направих "acpi_video0" изчезна от /sys/class/backlight.А вместо него се появи dell_backlight,и макар че стойностите там не се променят при промяна на яркостта то поне не се нулират от системата при рестартиране и logout.

А интересното е че пробвах различни графични среди и тоя проблем го има само в Mate.

Тук е докладван като бъг.

Не работи....При ръчно изпълнение на командата работи но в rc.local и crontab не иска.

Това crontab job на потребител root.

Между другото файла brightness се създавал при всеки старт на системата доколкото разбрах,така че явно промяната на правата също няма да помогне.

http://unix.stackexchange.com/questions/109804/crontabs-reboot-only-works-for-root

Само за информация.Проблема с батерията го оправих чрез един аплет за панела : 

Battery_1.png

И се получи това : 

Battery_2.png

Сега вече виждам приблизително оставащото време което ще издържи батерията :)

Редактирано от TheSmoKeR (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Тъкмо си казвах "WTF?" и като видях че днеска е 1-ви април и се успокоих :D 

Пробвал съм Ubuntu , а после и Mint . Не ми се получава с донаместването - не ми стигат знанията. Може и на лоши дистрибуции да съм попаднал. Не знам .Пък да зарежа знания и практика още от 98 , че и по-рано ...Съжалявам.

Не, те просто са правени за линуксари.

Най-голямата заблуда е ,че линукс е правен за хора които ползват линукс.Има нон сенс тука............. :) ,също голям мит е ,че трябва да четеш много ,за да ползваш линукс базирани системи...........Линукс може да се инсталира и от аматьор/всички са били такива /.Преди да пишете глупости почетете малко инфо в нета ,даже клипове има как се инсталира линукс :).Ако можеш да инсталираш Уиндоус и да го настроиш ,значи може да инсталираш и използваш Линукс.Общо взето ако си се научил да караш Москвич ще може да караш и Ферари :)

Съжелявам за офтопика ама не се сдържах на порцията дебилни коментари :)

Редактирано от McLane (преглед на промените)

Не, те просто са правени за линуксари.

Това е абсолютно невярно. Когато реших преди 6-7 години да инсталирам за пръв път Linux, сам съм се оправял. А тогава беше доста по-сложно от сега. В момента един Linux се инсталира в пъти по-лесно от Windows. Има пет прозореца да натиснеш Next и после се инсталира без нито един рестарт. Windows имат още много да учат. Така че стига с тия измишльотини колко сложно било.

А на by_chechi ще му кажа, че той знанията си от 98 не ги губи, просто добавя нови, които няма да са му никак излишни. Всяко знание е съкровище. Но все пак всеки си решава дали да забие глава само в едно нещо, то си е за негова сметка. Колко хора са мислели като него, а като видят колко по-мощен е Linux и след една година самѝ не могат да се познаят.

Да, някои неща стават по-трудно в Linux, а други стават в пъти по-лесно. Примери една камара. Супер стабилна система, която можеш да настроиш абсолютно, както си пожелаеш, почти неуязвим си за вируси, всичко работи в пъти по-стабилно и на всичкото отгоре е абсолютно безплатно. Една причина да не се възползваме от този кард-бланш?

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Windows и знания - не ми карай да се смея. От 2008 ползвам Линукс, съжалявам, че не е от 98-ма, защото тогава получих първият си компютър с оригинален 98.

И защо има толкова много дистрибуции?Всеки прави някаква?Що не се обединят и да направят една две само.Един линуксчия ми каза,че Линукс не е замислен да е конкурент на Уиндоус.Е как да го харесаме?

Най-голямата заблуда е ,че линукс е правен за хора които ползват линукс.Има нон сенс тука............. :) ,също голям мит е ,че трябва да четеш много ,за да ползваш линукс базирани системи...........Линукс може да се инсталира и от аматьор/всички са били такива /.Преди да пишете глупости почетете малко инфо в нета ,даже клипове има как се инсталира линукс :).Ако можеш да инсталираш Уиндоус и да го настроиш ,значи може да инсталираш и използваш Линукс.Общо взето ако си се научил да караш Москвич ще може да караш и Ферари :)

Съжелявам за офтопика ама не се сдържах на порцията дебилни коментари :)

Аз се още не можа да инсталирам униндоус свестно  :(

И защо има толкова много дистрибуции?Всеки прави някаква?Що не се обединят и да направят една две само.Един линуксчия ми каза,че Линукс не е замислен да е конкурент на Уиндоус.Е как да го харесаме?

Има дистрибуции с най-различни цели.Има такива улеснени за всекидневна употреба и начинаещи потребители - например Ubuntu,Mint и др.

Техни сървърни версии - Ubuntu Server,Debian,CentOS..

Също така има дистрибуции за хора които искат по-фина настройка на системата - като Arch,Gentoo,Slackware.

Има дистрибуции за хора с интерес към Pentesting-а(не знам как да го преведа) - например Kali Linux,Backbox,Parrot Security OS.

Нищо не ти пречи да използваш например Linux Mint за сървър,но просто те целят друга аудитория.

Сега ще изникнат много несъгласни относно това че не съм прав и незнам си коя дистрибуция не е такава.Това е само повърхностно обяснени,иначе всички тези дистрибуции имат различни цели и идеологии.

Линукс е основно ядрото,другото е просто графична среда върху него с различни настройки и приложения.

Това никога няма стане, защото Линукс = свобода, зад всяка дистрибуция има идея, която екипът следва. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.