Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Е тогава какви 2% искат да привлекат?

Бе тва не го вярвам. Пука им за тия 2%, а и вероятността да ги привлекат е, колкото папата да покръсти ония от ИДИЛ. Истинското желание е да отхапят от ябълките и от андроида при телефоните. Не че имат кой знае к'ви шансове за сега, ама знае ли се. В тоя пазар чудеса стават.
  • Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Бе тва не го вярвам. Пука им за тия 2%, а и вероятността да ги привлекат е, колкото папата да покръсти ония от ИДИЛ. Истинското желание е да отхапят от ябълките и от андроида при телефоните. Не че имат кой знае к'ви шансове за сега, ама знае ли се. В тоя пазар чудеса стават.

Те са толкова далече от пазарният дял на Apple, че няма накъде повече. Освен това пишем за пакетен конзолен менажер, това на телефон ще бъде адски неудобно та да го сравняваш с Андроид или иОС.

та да го сравняваш с Андроид или иОС.

Четеш кво пиша като дявола евангелието:

Имам предвид стремежа им да наложат една ос на всякакви устройства. Просто си представям как кака Пена от махалата си дърпа пакетче през пауършела на телефона.

Тези за разлика от майкрософт не се опитват да сложат един и същ ос (имам предвид от потребителска гледна точка) на всичко. От тези двете заедно според мен следва, че този пакетен мениджър няма да се ползва от потребителите или ще се ползва изцяло индиректно. Мечтата на майкрософт не е по-различна от тая на гугъл и епъл - да си имат едно местенце откъдето всички да дърпат, а те само да обират процентче - на последните работи вече с пълна сила даже и Apple Pay. Така че приложение през което да се инсталират пакети рано или късно ще цуъфне в уиндоус. Но да твърдите че основно ще се ползва през конзола ми се струва меко казано пресилено.

Редактирано от flare (преглед на промените)

То е конзолно, специално се натъртва на това, а М$ нали имат графичен стор за приложения, игри и т.н. това си прилича точно на пакетен менажер за Линукс => искат нисшата, която ползва такива туулове или оставят възможност да ползваш и конзола, ако ти е по-удобно. Примерно на мен ми е много по-удобно конзолно, отколкото да се ровя из сторове.

Нещо за разсейване:

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Излезна новата версия на konzolno-radio 1.0.6

h_1416074149_7679440_8233fa9a37.png

Новости - ChangleLog

Тези които имат програмата вече инсталирана, може лесно да актуализират, като изпълнят sudo konzolno-radio --update

също ако сте добавили хранилищата, може да направите това със тяхна помощ, като потърсите за нова версия.

За останалите - изберете инсталация най подходяща за вас от тук -  ivoarch.github.io/konzolno-radio

Приятно слушане!!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Ц ... имаше разни твърдения, че графичните приложения били върха и т.н. ... явно MS сега са на малко по-различно мнение, макар че от доста години се мъчат да пробутат power shell-а си ... та докато едните се опитват да правят графични приложения за какво ли не, включително frontend-и, то другите вървят в обратната посока - правят конзолни решения :) Живота е шарен нали? :)

Донякъде нормално. Всеки се стреми да докара това, което му липсва.

Според мен е доста глупаво нещо. Майкрософт искат да направят като при ябълките, всичко да минава през тях...

Докато при линукс дистрибуциите, при разнообразието, разликите във версии,пакети глупости и т.н. хранилищата за различните дистрибуции имат смисъл, при уиндоус, от потребителска гледна точна е ненужно. От корпоративна обаче, ония знаят от коя страна е маслото на филията. и искат да гепнат процентче.

Категорично не съм съгласен. Според мен е много необходимо нещо и софтуерните им специалисти го разбират много добре.

Проблемът им досега е че екзетата са неефективни и се разработват много, много трудно.

При по-сложните им продукти на сървърите могат да отидат до 20 часа в инсталация - проверката и ръчното разрешаване на зависимостите, а и самата инсталация протичат ужасно бавно за обема на качвания софтуер. Отделно няма как да се провери, намери и преинсталира пакет или отделен файл за който има съмнения че е повреден, докато с пакетен мениджър ще е възможно.

Още един проблем - ако инсталатора е екзе няма как да се провери лесно и предупреди потребителя, че инсталира за грешната архитектура или че софтуера е несъвместим. Файла просто ще "гърми". Ако има 10 архитектури потребителите ще трбва да внимават какво свалят, ще има много линкове и повече възможности за грешки.

Трети проблем - инсталацията чрез екзета от стор ще е софтуерен кошмар. Досга никой не се осмелил да допусне такава грешка.

Накратко казано концепцията с екзе инсталатора, който сам си разрешава проблемите, издиша в днешно време. Това беше модерно за DOS, като дори и тогава си беше куик уърк-араунд, но вършеше работа.

Е, недей така. Според мен т'ва изобщо не е насочено към масовия потребител и политиката на майкрософт ясно го доказва. Имам предвид стремежа им да наложат една ос на всякакви устройства. Просто си представям как кака Пена от махалата си дърпа пакетче през пауършела на телефона.

Тук съм общо взето съгласен, единственото е интересно че графичните програми ще ползват директно същите механизми, както конзолните команди. Това им е една от интересните концепции. Така, че терминала го може същото между другото, не толкова защото специално са го правили.

микромеките олигофрени в новия им Гомниdows 10 започнали да пунтират Debian.

Неизбежно и не е от сега. :)

Няма лошо ама има няколко неща които не разбирам и не ми харесват.

1. Този заден фон със Син цвят - много грозно - не знам защо пак син, само напомня за BSOD.

Може и да е черен без проблеми. Обикновено синия показва че се намираш в специфичен контекст, т.е. заредени са определени разширения.

2. Писането на команди едновременно със малки и големи букви , е уникално сложно, и бързо ще откаже обикновеният потребител.

Няма значение дали са малки или големи, така е просто за да се чете по-лесно.

няколко примера - Get-PackageSource, Set-PackageSource, Uninstall-Package, Unregister-PackageSource - ако някой си мисли че това  е лесно и удобно за потребителя, то сигурно е луд.

Затова пък има доста добър help / error handling и са се помъчили да има повтарящ се приом на работа.

3. Добре а какво правим когато потребителя иска да си инсталира програма от линията на команди която е платена ?

Нищо по-просто - ако нямаш ключове за тази програма може да не я инсталира. Не знам как е в действителност.

То е конзолно, специално се натъртва на това, а М$ нали имат графичен стор за приложения, игри и т.н. това си прилича точно на пакетен менажер за Линукс => искат нисшата, която ползва такива туулове или оставят възможност да ползваш и конзола, ако ти е по-удобно. Примерно на мен ми е много по-удобно конзолно, отколкото да се ровя из сторове.

Няма пакетен мениджър - няма стор.

Колеги реших изцяло да мина на Линукс ,смених си лаптпопа сега съм със HP EliteBook 6930p .Батерията му е чисто нова  и искам да я направя да започва да се зарежда от 70% но съм забравил как беше.Моля некой да ми помогне.Благодаря :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...

Колеги някой знае ли как да вкарам субтитрите в черната лента на филма,да не са в самия филм.Имам VLC i SMPlayer?

Колеги реших изцяло да мина на Линукс ,смених си лаптпопа сега съм със HP EliteBook 6930p .Батерията му е чисто нова  и искам да я направя да започва да се зарежда от 70% но съм забравил как беше.Моля некой да ми помогне.Благодаря :rolleyes:

Тези параметри се задават от настройките на BiOS. 

Колеги някой знае ли как да вкарам субтитрите в черната лента на филма,да не са в самия филм.Имам VLC i SMPlayer?

Мога да ти помогна с SMPlayer - детска игра. Опции -> Общи->Видео и слагаш тикче на "Чертаене на видео чрез отрези" (сега въпрос на превод, това е отскоро преди мисля беше "Add Black Borders in Fullscreen"). Но не бих ти препоръчал да ползваш този вариант. Защо? Защото прави мизерии - това режим само при Fullscreen и понякога, повтарям понякога като му дадеш на цял екран чупи. Препоръчвам ти да направиш следното отиваш пак на Опции -> Разширени настройки -> Опции за Mplayer и в полето Видео филтри пишеш: scale=1280:-2,expand=:::::16/9,harddup , като избираш 16/9 или 16/10 според монитора ти. И си готов!

SMplayer е чудесен плейър. Ползвам от поне 5-6 години сигурно. Но VLC също не е никак за изхвърляне! При него също можеш да вкараш субтитрите в черната лента. Ето ти ръководство: https://forum.videolan.org/viewtopic.php?f=14&t=120296. Имаше и някъде някакво с картинки, но сега не мога да го намеря. Но недостатъка беше, че всеки път трябваше да сменяш стойностите според пропорциите на филма, което си е меко казано неудобно. Ако някой ми намери решение на този проблем под VLC има от мен студена бира! 

Редактирано от инж. Ивайло ГЕОРГИЕВ (преглед на промените)

Благодаря Иво :)

Моля, действа ли?

Да действа идеално :)

• 4 седмици по-късно...

Прочетохте ли вече  Катедралата и базарът  .На английски език The Cathedral and The Bazaar от  Ерик Реймънд

Катедралата_и_базарът :) .Ако не , ето прочете  на български език .

http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/bazaar.html

http://catb-bg.sourceforge.net/index.html

Линк за теглене.

http://sourceforge.net/projects/catb-bg/

Редактирано от MirchevSvilen (преглед на промените)

Добър ден моя въпрос е следния, ползвам от две години linux mint qiana 32 бита гноме среда

и една година и половина ползвах убунту 12,04 и съм много доволен и от двете ос.

Но обмислям да пробвам и дебиан 7 гноме 32 бита та какво е вашето мнение за дебиан7

хубав линукс ли е? тоест дали е стабилна ос и какво е мението ви за него, ще съм благодарен

също така ако може да ми дадете линк за сваляне на дебиан 7 32бита гноме тъи като го търсих но при опит да направя боот флаш ми дава директен ерор докато при други линукс ос няма проблеми с това благодаря ви!!!!

http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.7.0/i386/iso-dvd/debian-7.7.0-i386-DVD-1.iso

Това е връзката за инсталациoнният диск (DVD-1) на Debian 7 Wheezy. По подразбиране, графичната среда е Gnome Shell.

За стабилност - стабилен е, но e под нивото на предишната версия - Squeeze. Веднага след инсталацията, отиди в etc/apt/sources list http://s19.postimg.org/7h6b2hq9f/sourceslistjessie.png

и постави на мястото на буклука, който са наблъскали по подразбиране, двата реда с трите основни хранилища.

deb http://ftp.de.debian.org/debianstable main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/debianstable main contrib non-free

Относно възможностите - ако си свикнал с Ubuntu 12.04, ще се разочароваш. Ядрото е същото, но приложенията са остарели, а PPA за нов софтуер почти липсват. Поддръжката на хардуера по подразбиране е по- ограничена и може да ти се наложи инсталирането на допълнителни модули. Единственото предимство е, че Gnome Shell по подразбиране (без да я накачиш с добавки) е малко по- лека от Unity. Но, това предимство напълно изчезва, ако Ubuntu е с друга графична среда. Примерно Ubuntu MATE Remix 14.04.1

http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/Ubuntu-MATE-Remix-103505.shtml

Или Xubuntu 14.04.1 http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/14.04/release/

И двете превъзхождат Debian Wheezy за десктоп по каквито показатели се сетиш - срок на поддръжка, консумация на ресурси, бързина, възможности за персонализация.

Все пак, инсталирай Debian и я тествай. Мойте вкусове, могат да се окажат различни от твоите.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Добър ден моя въпрос е следния, ползвам от две години linux mint qiana 32 бита гноме среда

и една година и половина ползвах убунту 12,04 и съм много доволен и от двете ос.

Но обмислям да пробвам и дебиан 7 гноме 32 бита та какво е вашето мнение за дебиан7

хубав линукс ли е? тоест дали е стабилна ос и какво е мението ви за него, ще съм благодарен

също така ако може да ми дадете линк за сваляне на дебиан 7 32бита гноме тъи като го търсих но при опит да направя боот флаш ми дава директен ерор докато при други линукс ос няма проблеми с това благодаря ви!!!!

Дебиан е изключително стабилна - и Убунту е построен върху нея, а Минт - върху Убунту. От цялото семейство казват, че е най стабилната (казвам, че казват, защото лично в моята работа сериозни засечки нито с Убенте, нито с Минт съм имал). За сваляне - избери си нещо оттук http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/bt-hybrid/ .

Редактирано от korduna (преглед на промените)

Дебиан е изключително стабилна - и Убунту е построен върху нея, а Минт - върху Убунту. От цялото семейство казват, че е най стабилната (казвам, че казват, защото лично в моята работа сериозни засечки нито с Убенте, нито с Минт съм имал). За сваляне - избери си нещо оттук http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/bt-hybrid/ .

Ubuntu е построена (базирана) върху Debian. През 2004г. Но, докато до версия 8.04 имаше доста общо неща с Debian Sid, след това нещата доста се промениха.

Колкото до изключителната стабилност - имай предвид, че за версия 8 Jessie, един месец преди нейното замразяване, все още не бяха решили, коя да бъде графичната им среда по подразбиране. А, бъгове, докладвани още в тестовото издание все още стоят неотстранени в Debian Wheezy.

Относно образите, които си посочил - да инсталираш от Live CD на Debian е възможно най- лошият избор. Тези издания не са много на почит и често, дори забравят да включат GRUB на диска. Класическа и най- безопасна инсталация на Debian е от DVD-1.

Както виждаш

http://s19.postimg.org/t4v9cxqnn/Jessie1.png

пиша само неща, които съм тествал на практика.

Работил съм с всички версии от Lenny до Jessie и ги познавам в детайли. Преди това, не са ми стигали знанията да се справя с нея. Засега, най- стабилното и добре изработено издание за мен е Debain 6 Squeeze.

Ubuntu е построена (базирана) върху Debian. През 2004г. Но, докато верия 8.04 имаше доста общо неща с Debian Sid, след това нещата доста се промениха.

Колкото до изключителната стабилност - имай предвид, че за версия 8 Jessie, един месец преди нейното замразяване, все още не бяха решили, коя да бъде графичната им среда по подразбиране. А, бъгове, докладвани още в тестовото издание все още стоят неотстранени в Debian Wheezy.

Относно образите, които си посочил - да инсталираш от Live CD на Debian е възможно най- лошият избор. Тези издания не са много на почит и често, дори забравят да включат GRUB на диска. Класическа и най- безопасна инсталация на Debian е от DVD-1.

Както виждаш

http://s19.postimg.org/t4v9cxqnn/Jessie1.png

пиша само неща, които съм тествал на практика.

Работил съм с всички версии от Lenny до Jessie и ги познавам в детайли. Преди това, не са ми стигали знанията да се справя с нея. Засега, най- стабилното и добре изработено издание за мен е Debain 6 Squeeze.

Мълча и козирувам!

Ами, не те карам. Но, поглед от два различни ъгъла е за предпочитане пред това, да се скъсаме всички да хвалим дистрибуцията, а, човека да се чуди, какво да прави, когато инсталира системата без GRUB. Или, какво да прави с инсталационният диск и неофициалните хранилища, описани в etc/apt/sources.list, докато официалните с основният обем пакети са пропуснати.

Излезна новата версия на konzolno-radio 1.0.7

Новости - ChangleLog

Тези които имат програмата вече инсталирана, може лесно да актуализират, като изпълнят sudo konzolno-radio --update

също ако сте добавили хранилищата, може да направите това със тяхна помощ, като потърсите за нова версия.

За останалите - изберете инсталация най подходяща за вас от тук -  ivoarch.github.io/konzolno-radio

edit: Тези които ползват Arch/Manjaro , съжалявам но малко по късно ще къча пакета във  AUR.

Сори, за това ... (до тогава инсталирайте от source или през опция -u|--update ако вече имате инсталирана стара версия).

Приятно слушане!!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Бях заменил за кратко cinnamon "ментата" на десктопа си с XFCE версията. Нещо не ми хареса, крашна един-два пъти, смених я пак с "нормалната". Странен проблем. Поисках ли да правя нещо с конзолата (инстал и ъпдейт), не ми приема паролата. Деинсталирах я. Инсталирах я наново. Що тъй стана обаче... 

Когато инсталираш каквато и да е Debian - базирана дистрибуция с Xfce, инсталирай и базовият пакет Xfce4. 

http://s19.postimg.org/5wujkuwqb/xfce4.png

Така, няма да зависиш от прищявките на няколко разработчика. Колкото до Xfce - тази среда за мен е синоним на стабилност. Не съм констатирал никакъв проблем с нея под нито една дистрибуция. Даже е малко досадно, затова на няколко пъти съм инсталирал lxde за да се занимавам. 

Относно терминала - винаги можеш да ползваш и xterm, въпреки, че досега не съм имал никакви проблеми с xfce4-terminal.

Бях заменил за кратко cinnamon "ментата" на десктопа си с XFCE версията. Нещо не ми хареса, крашна един-два пъти, смених я пак с "нормалната". Странен проблем. Поисках ли да правя нещо с конзолата (инстал и ъпдейт), не ми приема паролата. Деинсталирах я. Инсталирах я наново. Що тъй стана обаче... 

Бодни си един АРЧ и забравяш за тия кахъри.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.