Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Защото не си обикновен потребите, ами хакер... ;)

Ехех не...ама ако са постарая мога да изровя всичките си коментари с които съм помогнал на *ората в тоз форум именно през терминала.

Няма значение дали е било *бунту или квото доде,зашото го правя по Slackware начина а Slackware начина е Линукс начина.

Е това го казваме ние Слакерите ;)

Редактирано от tux (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

НЕ! Ти не умееш да водиш дискусия, твоето е просто мерзко заяждане!

... но и сега продължават критики да валят...

Хайде да не цитираме Столман! Ти сам каза, че за обикновения потребител не е важно, дали Skype е свободен софтуер. Е, Столман е готов да заклейми  Убунту за изчадие, само защото в ядрото има собственически модули. Искам достоверни неща, истински проучвания, които да подкрепят тезата ти, че в Убунту има spyware!

Що иде до Skype - смяташ, че Windows версията 6 с всички буламачи и Facebook е по-тежка от Linux версията или какво точно си говорим?

Логическа заблуда! Къде съм твърдял подобно нещо, просто твърдя, че Скайп никак не е програма, щадяща ресурси! Именно затова споменах тази програма. За да разбереш, че Убунту, дори с най-тежката графична среда, с тежки приложения, като Скайп, RSS клиент, имейл клиент и Chrome и др., пак е достатъчно „лек“, за да се използва на машина с 1759MB RAM. Набий си го в главата!

Аз пък пощенски клиент не ползвам - Opera си има един

Е и?? Какво общо има това с употреблението на RAM в Убунту 12.04.1??

За Chrome ще да пишем в друга тема, той си е недоносче.

Усещаш ли как това би било в моя полза? Значи Убунту се справя достатъчно добре с управлението на ресурси, щом дори с това тежко недоносче и само 1779MB RAM, системата работи нормално.

Страница, която не работи с Opera е извън всякакви стриктни Web стандарти и е писана от некадърник!

Ти си некадърникът, толкова и знаеш какви са УЕБ стандартите и че твоят любим браузър толкова и ги спазва!

Все пак хора от Opera Software ASA са били съсъздатели на някои от мажорните интернет технологии.

Пълни глупости!!! Това е най-голямата ти лъжа в тази тема. Opera ASA нямат нищо общо със създаването на каквито и да е УЕБ стандарти. Mozilla Foundation и Google имат по-голям принос в развитието на HTML, CSS и JS! Точка.

Бълвочите ти за браузъри - някъде другаде! Дискутираме Линукс дистрибуции, а ти се включи с идиотщините си за Opera, само защото ти свършиха аргументите против Убунту. А все още не си доказал spyware и разните ти други смешни хипотези.

Придържай се към темата или си признай, че нямаш и един смислен аргумент и да се свършва.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Надигам се от задните редици на пръсти, вдигам плахо ръка и питам: искате ли да смекчите тона?

Благодаря предварително...

НЕ! Ти не умееш да водиш дискусия, твоето е просто мерзко заяждане!

....

Придържай се към темата или си признай, че нямаш и един смислен аргумент и да се свършва.

Multisearch addon violates user trust

Richard Stallman calls Ubuntu “spyware” because it tracks searches - How To Disable the Amazon Search Ads in Ubuntu’s Unity Dash

Ами ако не искам Spyware, който след какво "търся", че да ми прави "предложения", нито искам във Firefox, който е включен да има spyware и пак да нарушава поверителността. Изглежда не си направи да прочетеш линка, нали?

За обикновеният потребител не е важно дали Skype е със затворен или отворен лиценз, но 100% го вълнува дали в търсенията му се добавят реклами и информацията за търсенията му изтича на някъде без негово позволение.

Що иде до Web стандартите - хора от Opera Software ASA са били съучастници в създаването на някои от тях и разработчиците, които не ги спазват - Opera веднага им показва кадърността и грешките. Защото за разлика от други браузери тя не допълва, което някой е "искал да каже".

Аз имам 1024MB RAM, не 1779MB, така че :)

Håkon Wium Lie, който е технически ръководител в Opera Software ASA е съсъздател на CSS. Opera Software ASA е много по-стара и от Mozilla Foundation и от Google и преди тези недоносчета с продуктите си като Firefox и Android да се пръкнат, Opera Software е съществувала. Да не забравим и как хубавият Android ми иска мейла, с който съм го регистрирал устройството, за да мога да тегля приложения от google маркета и не разрешава без регистрация да тегля - ами ако не искам да се регистрирам и не искам да давам мейл? Такива форсивни политики ли ще ми прилагат? С такава политика не само, че съм потресен, че не са назад, ами и съм потресен как няма заведени дела срещу Google.

Надигам се от задните редици на пръсти, вдигам плахо ръка и питам: искате ли да смекчите тона?
Моят тон не е остър, дори ми е забавно.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Håkon Wium Lie, който е технически ръководител в Opera Software ASA е съсъздател на CSS. Opera Software ASA е много по-стара и от Mozilla Foundation и от Google и преди тези недоносчета с продуктите си като Firefox и Android да се пръкнат, Opera Software е съществувала. Да не забравим и как хубавият Android ми иска мейла, с който съм го регистрирал устройството, за да мога да тегля приложения от google маркета и не разрешава без регистрация да тегля - ами ако не искам да се регистрирам? Такива форсивни политики ли ще ми прилагат? С такава политика не само, че съм потресен, че са първи, ами и съм потресен как няма заведение дела срещу Google.Моят тон не е остър, дори ми е забавно.

Всъщност ФФ е пряк наследник на първия комерсиален броузер, Нетскейп. Така че опера може да е добър борузер, но далеч не е най-стария

Всъщност ФФ е пряк наследник на първия комерсиален броузер, Нетскейп. Така че опера може да е добър борузер, но далеч не е най-стария
Netscape = AOL, Mozilla Firefox = Mozilla Foundation. Че кодово е близък е ясно, но Mozilla Firefox е просто краден код от Netscape Navigator. Opera Software ASA поне не са си крали кода от други продукти. Но да - Netscape е една година по-стар от Opera Software ASA, така е.

Netscape = AOL, Mozilla Firefox = Mozilla Foundation. Че кодово е близък е ясно, но Mozilla Firefox е просто краден код от Netscape Navigator. Opera Software ASA поне не са си крали кода от други продукти.

След AOL собственик стана SUN, който съдействаха за създаване на фондацията и след това дотираха кода в нея. Хайде стига като котка дето не пада по гърба си, ужасно дразниш!

След AOL собственик стана SUN, който съдействаха за създаване на фондацията и след това дотираха кода в нея. Хайде стига като котка дето не пада по гърба си, ужасно дразниш!
Създаден ли е оригиналният код конкретно от Mozilla Foundation или е някаква дъщерна структура, която де факто си взаимства кодец от предходни продукти(краде!)? Това лично мен ме вълнува :)
Създаден ли е оригиналният код конкретно от Mozilla Foundation или е някаква дъщерна структура, която де факто си взаимства кодец от предходни продукти(краде!)? Това лично мен ме вълнува :)

Втори път: кодът на Нетскейп е дарен на фондацията и тя развива на негова основа Мозила, по-късно и ФФ. Т.е. кода е наследен и е по-стар от Опера. Изяш се от яд!

Явно четеш по диагонала:

Ubuntu has clearly said that this addon is temporary and will not be in this form in the final release

А и дори не знаеш какво е това разширение, какво прави и прочие, тъй че да го дискутираме се обезсмисля.

Ако знаеше кой е Столман, щеше да си наясно, че да го цитираш е ирационално. А в Amazon lens-а няма нищо фрапиращо и по никакъв начин не се вписва в дефиницията за spyware. Ако ти имаш друга дефиниция, несъответстваща с истинската - ОК.

Håkon Wium Lie, който е технически ръководител в Opera Software ASA е съсъздател на CSS. Opera Software ASA е много по-стара и от Mozilla Foundation и от Google и преди тези недоносчета с продуктите си като Firefox и Android да се пръкнат, Opera Software е съществувала.

Хм, този господин влиза в състава на Opera Software ASA през 1999, а компанията е основана през 1995. Става ръководител през 2011г. А това че един член от тази компания е участва в създаването(но не и създал еднолично, както ти се изказа) на един УЕБ стандарт, далеч не означава, че Opera Sofrware ASA е създател на някои от мажорните УЕБ стандарти. И далеч не означава, че те активно помагат с развитието на тези стандарти.

Намесата на Android е безсмислена и няма нищо общо с определянето на качествата на различните Линукс дистрибуции. Но само да вметна, че и трите мобилни платформи(iOS, Windows Phone и Android) ти искат имейл, създаваш си акаунт, което е удобно за неща като синхронизация и други.

Видях, че сме агитирани от @Wankata да смекчим тона. Съжалявам, но е нечовешка сила, да дискутирам нещо в умерен ток с човек, който единствено се заяжда и всячески се опитва да изкриви реални събития, само за да се докаже пред някого.

Жалко, а исках да се оформи една добра, интересна и полезна дискусия...

Всеки ползва дистрибуцията която най-много му допада и се разбира с нея,и поради причините от предните три страници този човек седи на нея, не ползва друга НЯМА смисъл от обиди

Мразя да се самоцитирам ама..

Ако знаеше кой е Столман, щеше да си наясно, че да го цитираш е ирационално. ... Намесата на Android е безсмислена и няма нищо общо с определянето на качествата на различните Линукс дистрибуции. Но само да вметна, че и трите мобилни платформи(iOS, Windows Phone и Android) ти искат имейл, създаваш си акаунт, което е удобно за неща като синхронизация и други.
Добре. Нека да променим тона на дискусията. Действително считам Ubuntu за тежка, па и особено в момента с Unity, още повече че Столман е прав в случая. Всъщност всяко търсене се изпраща към едни сървъри, после се препраща на други сървъри. Значи всяко едно търсене буквално се записва и се следи потребителя. Коя друга OS, коя друга дистрибуция си позволява да вкарва adware и spyware в продукта си? Да, за мен Spyware е, защото се изпраща информация от търсенето. Тая информация не би трябвало да излиза на някъде. Adware защо? Защото се показват "предложения", де факто реклами. Не ми допада фактът, че умишлено Canonical са направили нещата така, че информация от търсене да ходи из някакви сървъри, където не й е мястото. Не го мисля за правилно. Не просто го цитирам, но съм и наясно защо го цитирам. Макар и на пръв поглед безобидна, информация изтича на някъде. Честно казано не ми допада и ала Ubuntu политиката, както и по едно време чистата пропаганда, поне аз така го считам - Ubuntu - бъди свободен и тем подобни лозунги. Не мога да застана зад нещо тъй комерсиализирано и изкривено вече във времето. Отгоре на всичко нещата има 2 начина за свършване - този на Ubuntu и правилният. Според мен е ненужно усложнено инсталирането на несвободен софтуер, обикновените потребители не ги е грижа дали даден софтуер е свободен или не е, така и така го искат. Мисля, не помня добре, че дори в даден момент за една нова версия на Ubuntu дори Skype не се намираше в репозиторията. Сега погледнах и видях, че скайпа за Linux от малка спретната програмка са го направили боза и там - с онзи гаден прозорец за логване и тежащ повече без особен смисъл от повечето изразходвани ресурси - куцо. Що иде реч до отклонението за Android - Symbian не ми е искал мейла. Android ми го иска не просто за удобство при синхронизация, ами и задължително трябва да го обвържа с профил в Google, още повече за да тегля от Google store или както са го прекръстили. Изпадал съм в положение на познат, който има телефонче втора ръка да не мога да му изтегля програмката от Google store, понеже не просто иска акаунт в Google, ами и този обвързан с телефона. Буквално нищо не можеш да направиш, ако не притежаваш акаунт в Google. Никой не би трябвало да бъде задължен обаче и би трябвало да може да си ползва телефона без всякакви акаунти в Google и т.н. Това отклонение за Android го направих, защото в днешно време организация като Google или разработчиците на Facebook направо са станали като новото ЦРУ или КГБ - преди на агенциите е плащано да следят, а сега едва ли не доброволно, без да осъзнават какво седи зад всичко, хората са следени. Поверителност на информацията.
Втори път: кодът на Нетскейп е дарен на фондацията и тя развива на негова основа Мозила, по-късно и ФФ. Т.е. кода е наследен и е по-стар от Опера. Изяш се от яд!
Да, кодът е наследен. Но не е изначално дело на Mozilla Foundation. Де факто Mozilla Firefox се пръква на бял свят чак 2004година, доста след Opera. Отделно, че взеха да вадят вече по нова версия за всяка минорна промяна, която заслужава да се отбележи като петата цифричка след точката на версията.

Добре. Нека да променим тона на дискусията. Действително считам Ubuntu за тежка, па и особено в момента с Unity...

Unity е среда, създадена за 21в. По-тежка е от LXDE, XFCE и MATE, разчита на 3D и хардуерно ускорение. Графичните среди в Windows и OS X същи имат такива изисквания. Това не прави Unity лош софтуер, просто такъв за хора с по-удачна конфигурация. Това, че ние нямаме такава, не означава, че трябва за заклеймим софтуера за лош и некачествен. А ако искаш „лек“ Убунту - слагаш MATE или LXDE.

Всъщност всяко търсене се изпраща към едни сървъри, после се препраща на други сървъри. Значи всяко едно търсене буквално се записва и се следи потребителя. Коя друга OS, коя друга дистрибуция си позволява да вкарва adware и spyware в продукта си? Да, за мен Spyware е, защото се изпраща информация от търсенето.

Това ли ти е дефиницията за spyware? По тази логика, всички търсещи машини(Google, Bing, Yahoo) са spyware, само защото изпращат нещо си към някакви сървъри. Съжалявам, но не това е дефиницията за spyware. Още повече, че Canonical са известили потребителите си за наличието на тази функция и са им позволили да я премахнат. И няма как да не се пращат заявки към сървърите, след като информацията е на сървърите на Amazon. Ако искаш да търсиш продуктите, предлагани от Amazon, без да се правят заявки към техните сървъри, трябва всичко да изтеглиш локално. Това е меко казано глупаво, защото малко хора имат толкова голям HDD/SSD на ПК.

Не мога да застана зад нещо тъй комерсиализирано и изкривено вече във времето.

Свободен софтуер не означава некомерсиален софтуер. Това не са взаимно изключващи се понятия. Плюс е, че имаш комерсиална поддръжка, платена, но добра. Което прави ОС по-удобна за внедряване в училища и други организации.

Сега погледнах и видях, че скайпа за Linux от малка спретната програмка са го направили боза и там - с онзи гаден прозорец за логване и тежащ повече без особен смисъл от повечето изразходвани ресурси - куцо.

Казах ти.

Отгоре на всичко нещата има 2 начина за свършване - този на Ubuntu и правилният.

Отново опит за заяждане. Такава кардинализация е напълно жалка и невероятно излишна, когато човек се опитва да стигне до Истината и да и се отдаде!

Имам идея нека темата да бъде заключена,тук само ще се спори до края на света който впрочен мина :)

Unity е среда, създадена за 21в. По-тежка е от LXDE, XFCE и MATE, разчита на 3D и хардуерно ускорение. ... Това ли ти е дефиницията за spyware? ... Свободен софтуер не означава некомерсиален софтуер. Това не са взаимно изключващи се понятия. Плюс е, че имаш комерсиална поддръжка, платена, но добра. Което прави ОС по-удобна за внедряване в училища и други организации. ... Отново опит за заяждане. Такава кардинализация е напълно жалка и невероятно излишна, когато човек се опитва да стигне до Истината и да и се отдаде!
Unity е среда създадена в 21век, обаче по моему не е оправдава изразходваните системни ресурси. И не просто ти трябва добра конфигурация, а такава с компоненти с добра поддръжка в Linux, за да работи. Всъщност за мен една лека и приятна конфигурация беше KDE 3.5, та нямам намерение нито да слагам Ubuntu, нито Ubuntu с MATE. Да видим кога ще се пусне официална версия с Trinity. Смятам, че ще издуха KDE4, GNOME, MATE и Unity. Всъщност, търсещите машини изпращат информация към сървъри след изрично действие на потребителя с изричното съгласие. Дори в Internet Explorer имаше запитвания да се потвърди, че еди си какво се изпраща към сървър - дали това да стане и дали изборът да се запомни. Абсолютно излишна функционалност е добавянето ма Amazon към търсенето и информацията за всяко търсене, дори и потребителят да не желае отпътува за някъде. Не знам защо продължаваш да упорстваш, че това не е проблем. Все едно да застана пред вас, да те следя в магазина и после спрямо това, което си купил, след като внималтелно съм те снимал и документирал да изпращам у вас и в работата ти досадни амбулантни търговци, които да ти предлагат това, което е близко с това, което си взел или харесал. Въобще не трябва да се правят заявки към Амазон и въобще не трябва да се предлагат разни неща, когато някой търси нещо. Според мен този, който търси си знае какво си търси и сам. Дефиницията ми за Spyware е всяка една програма, модул или компонент, които изпращат информация до място което потребителят не е посочил и при действие на потребителя без изричното запитване и известяване на потребителя за това. Всъщност Microsoft ми се види, че доста повече в този ред мисли пазят поверителността, понеже всичко е описано до запетайки в разни EULA-и и споразумения, стига на някого да му се чете. Не може такива модули да са включени по подразбиране в някоя дистрибуция. Който иска да си търси в Amazon, да отиде в сайта на Amazon и да си търси каквото му сърце пожелае. Не виждам защо по тази точка продължаваш да упорстваш, че не било проблем информацията Х да се изпраща без изричното потвърждение на потребителя, с което да му изникват реклами на екрана. Дори и да може да се спре, по подразбиране е включено и не му е мястото там. Ако Microsoft беше включил нещо такова в свой продукт - щеше да бъде направо разкъсан и скъсан от глоби и санкции, нали осъзнаваш това? Всъщност за Ubuntu начина не беше опит за заяждане - наистина има неща, които в Ubuntu се правят различно. Тази заигравка с Restricted Drivers manager-а не съм я виждал в друга дистрибуция например. Под комерсиализация нямах предвид нищо хубаво, а за малко или много типична корпоративна политика, която не винаги мисли най-доброто на потребителя и може да се използва налагане от някакъв вид. Има и други дистрибуции, които имат поддръжка без същата пропаганда и фанатизъм около тях. Всъщност до сега най-фанатизираните потребители на някоя дистрибуция, която съм виждал е била Ubuntu. Такива ми са наблюденията. А според мен без чак такова голямо покритие е това. Що иде реч до Skype - все още не съм уверен, че е по-тежка от Windows версията, но определено и за Linux програмата взе да се разваля. Тоя Skype клиент става все по-голям, дебел и безполезен спрямо предлаганата функционалност.
Имам идея нека темата да бъде заключена,тук само ще се спори до края на света който впрочен мина :)

Темата се присъедини към друга :)

Тази тема е важна вече ? Има далеч по важни теми от  този форум... Например ,,Снимки на вашия Linux''...

Трябва да е важна. Ако някой има желание да оплюе някоя дистрибуция, програма, графична среда - да го прави тук. А не да се налага да давам наказания за офтопик :)

Трябва да е важна. Ако някой има желание да оплюе някоя дистрибуция, програма, графична среда - да го прави тук. А не да се налага да давам наказания за офтопик :)

Аз ще продължа дискусията си със @simtech малко по-късно, защото сега нямам възможност, но имам една молба. Ако може и темата на @tux, „Конзолни решения“, също да стане важна. Гледам, че сега е доста надолу в списъка, а има полезна информация. :)

поздрави

Аз ще продължа дискусията си със @simtech малко по-късно, защото сега нямам възможност, но имам една молба. Ако може и темата на @tux, „Конзолни решения“, също да стане важна. Гледам, че сега е доста надолу в списъка, а има полезна информация. :)

поздрави

Дай ми линк (мързи ме да я търся) и ще стане. Но не забравяйте че ко важните теми станат прекалено много се губи силата им и фокуса

Дай ми линк (мързи ме да я търся) и ще стане. Но не забравяйте че ко важните теми станат прекалено много се губи силата им и фокуса

Пу, колко неудобен момент да ме спре интернет връзката. Ето. :) Не мисля, че 5 важни теми са много, в някои раздели има повече.

Пу, колко неудобен момент да ме спре интернет връзката. Ето. :) Не мисля, че 5 важни теми са много, в някои раздели има повече.

Готово. Да, 5 с ОК, просто ако станат повече човек ще се изгуби във важни теми :)

поздрави

Благодаря ти :)

О аз искам ама сте много :)

Unity е среда създадена в 21век, обаче по моему не е оправдава изразходваните системни ресурси. И не просто ти трябва добра конфигурация, а такава с компоненти с добра поддръжка в Linux, за да работи. Всъщност за мен една лека и приятна конфигурация беше KDE 3.5, та нямам намерение нито да слагам Ubuntu, нито Ubuntu с MATE. Да видим кога ще се пусне официална версия с Trinity. Смятам, че ще издуха KDE4, GNOME, MATE и Unity.

Като потребление на ресурси, Unity не е по-гладна GNOME-Shell и нейните форкове. Единствен минус при Unity е compiz, ама това е друга тема. Всъщност, имайки предвид компютрите, които са сега на пазара, Unity си е перфектна като потребление на ресурс. Това, че не става за антични машини е факт, но не е минус. Canonical не целят да направят ОС за архаични машини. Потребителите с толкова слаби машини, неспособни да подкарат Unity, са доста малко. Хубавото е, че Canonical са помислили и за тях и затова развиват Xubuntu и Lubuntu.

Всъщност, търсещите машини изпращат информация към сървъри след изрично действие на потребителя с изричното съгласие. Дори в Internet Explorer имаше запитвания да се потвърди, че еди си какво се изпраща към сървър - дали това да стане и дали изборът да се запомни.

Всъщност, същото прави и amazon lens-а. Не праща информация в background, без потребителят да е направил нещо. Праща само след като въведеш низ в dash-а.

Абсолютно излишна функционалност е добавянето ма Amazon към търсенето и информацията за всяко търсене, дори и потребителят да не желае отпътува за някъде. Не знам защо продължаваш да упорстваш, че това не е проблем. Все едно да застана пред вас, да те следя в магазина и после спрямо това, което си купил, след като внималтелно съм те снимал и документирал да изпращам у вас и в работата ти досадни амбулантни търговци, които да ти предлагат това, което е близко с това, което си взел или харесал. Въобще не трябва да се правят заявки към Амазон и въобще не трябва да се предлагат разни неща, когато някой търси нещо. Според мен този, който търси си знае какво си търси и сам.

Тънкият момент е, че ти не можеш да застанеш пред мен и да следиш какво купувам, следователно не можеш и да ми предложиш неща, близки с това което съм взел. Резултатът минава криптиран, първо през сървърите на Canonical, а после към тези на Amazon. Вторите по никакъв начин не могат да свържат заявката лично с теб.

Второ, информация не се праща при всяко търсене в Dash, а само в home на Dash-а. Тоест, ако отдолу кликнеш на бутона за търсене на приложения, няма да излизат резултати от Amazon. Същото важи и за всеки друг lens, който си инсталираш. С думи прости, ако искаш да търсиш приложения, можеш - без резултати от Амазон. Ако искаш да търсиш музикални файлове, можеш - без резултати от Амазон. И т.н.

И трето, но не и по важност, някои потребители намират това нововъведение за удобно, ако искат набързо нещо да намерят в Amazon. Въпрос на приоритети.

Дефиницията ми за Spyware е всяка една програма, модул или компонент, които изпращат информация до място което потребителят не е посочил и при действие на потребителя без изричното запитване и известяване на потребителя за това.

Spyware е софтуер, колекционираш информация за потребителя, без неговото съгласие и/или знание. Сега виждаш ли защо amazon-lens-а не се вписва в определението? Потребителите са наясно, а ако не са съгласни, могат да филтрират търсене само за определени файлове или направо да изтрият пакета.

Всъщност Microsoft ми се види, че доста повече в този ред мисли пазят поверителността, понеже всичко е описано до запетайки в разни EULA-и и споразумения, стига на някого да му се чете.

Ти ще кажеш, ти си чел EULA на Windows. Аз не съм.  :rolleyes:

Всъщност до сега най-фанатизираните потребители на някоя дистрибуция, която съм виждал е била Ubuntu.

Убунту си има феновете, но истински фанатизирани има при едни по-специални дистрибуции. Но това е друга тема вече.

О аз искам ама сте много :)

Нема да се сърдим, ако имаш аргументирани плюнки. :)

Като потребление на ресурси, Unity не е по-гладна GNOME-Shell и нейните форкове. ...Всъщност, същото прави и amazon lens-а. Не праща информация в background, без потребителят да е направил нещо. ...Праща само след като въведеш низ в dash-а.
Тънкият момент е, че ти въвеждаш информация, която да бъде търсена на мястото Х, но не потвърждаваш търсенето да се изпраща към еди си кой сървър, който да го препраща еди си къде. Ти можеш да търсиш, но не потвърждаваш изпращането на информация към Amazon. Ако за всяко изпращане на информация се искаше и потвърждение - друго щеше да е. Сега част от потребителите дори и не подозират, че търсенето им не остава при тях, аз се разпраща наляво-надясно. Дали е криптиран или не резултатът - това е без значение. А предвид факта, че съм в България и нищо общо с Amazon нямам, за мен това си е излишно. Да, всъщност Amazon lens-а по начина, по който е в системата е Spyware, защото не се прави изрично запитване дали информацията да бъде пратена. Човек търси нещо си, но с търсенето си по подразбиране не потвърждава изпращането на информация към Amazon. Що иде реч за потребление на ресурси спрямо функционалност KDE 3.5 си мачкаше всичко. Имаше почти всичко и хабеше невероятно малко ресурси, дори на щайги със 128/256RAM не е кой знае какъв проблем да го ползваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.