Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Тънкият момент е, че ти въвеждаш информация, която да бъде търсена на мястото Х, но не потвърждаваш търсенето да се изпраща към еди си кой сървър, който да го препраща еди си къде. Ти можеш да търсиш, но не потвърждаваш изпращането на информация към Amazon. Ако за всяко изпращане на информация се искаше и потвърждение - друго щеше да е. Сега част от потребителите дори и не подозират, че търсенето им не остава при тях, аз се разпраща наляво-надясно. Дали е криптиран или не резултатът - това е без значение. А предвид факта, че съм в България и нищо общо с Amazon нямам, за мен това си е излишно. Да, всъщност Amazon lens-а по начина, по който е в системата е Spyware, защото не се прави изрично запитване дали информацията да бъде пратена. Човек търси нещо си, но с търсенето си по подразбиране не потвърждава изпращането на информация към Amazon.
  Ако не искаш да потвърдиш да се изпраща информация към Amazon, ако не искаш да пращаш каквото и да е към Amazon - триеш пакета. А имаше и някакво On/Off. И всъщност всеки потребител трябва да е наясно с нещата, които се пращат, защото встрани на Dash-а има едно бутонче „i“, което дава нужната информация. Тоест потребителят знае какво става, ако не е съгласен може да го затрие. При spyware потребителят не знае какво става и трудно може да го затрие. Тоест Amazon-lens по никакъв начин не се вписва в дефиницията за spyware.   Canonical няма как да знаят, че ти си от България и нямаш нищо общо с Amazon. Те не са седнали да пишат тия неща специално и единствено за теб. Не може да се угоди на всекиго.
Що иде реч за потребление на ресурси спрямо функционалност KDE 3.5 си мачкаше всичко. Имаше почти всичко и хабеше невероятно малко ресурси, дори на щайги със 128/256RAM не е кой знае какъв проблем да го ползваш.
Хм, сравнението е напълно нечестно. Оставям те сам да се досетиш защо.

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
Нема да се сърдим, ако имаш аргументирани плюнки. :)

Очаквах по-съвсем друг начин да се развие темата.Всеки да опише защо ползва дистрото си а не да се хващаме за .... :mad:

Както и да е очаквам скоро това да се случи.

П.П

Ще пиша последен :)

Всеки да опише защо ползва дистрото си а не да се хващаме за .... :mad:

Е, то за такива слова си има тема.

@simtech нещо изчезна. Та за да не скучаем, да споделя нещо.

Един пич прави презентация на тема „Why Linux Suck“. Добра презентация, някои неща са ги улучили и са верни, други...не чак толкова. :P

Та ето я и нея:

След това, същият прави презентация на тема „Why Linux Does No Suck“. Ето я:

Най-интересното и интригуващо е, че във втората презентация, той оборва почти всеки свой аргумент от първата.  :help wanted4:

....

Най-интересното и интригуващо е, че във втората презентация, той оборва почти всеки свой аргумент от първата презентация.  :help wanted4:

"Истината е някъде там"....:)

Ако не искаш да потвърдиш да се изпраща информация към Amazon, ако не искаш да пращаш каквото и да е към Amazon - триеш пакета. А имаше и някакво On/Off. ... Хм, сравнението е напълно нечестно. Оставям те сам да се досетиш защо.
Бутон "Информация" може и да има, но изисква действие от потребителя и той трябва да разбира. По подразбиране пакетът е сложен и активиран. Потребителят не може и да знае за On/Off. За това при търсене трябва да излиза изрично запитване, да се потвърди преди изпращане на информацията и да се даде явно опцията - Ако не искате тази опция, може да деинсталирате прилежащият пакет. Да се разчита на действия на потребителя - Ами то и Spyware-а се намира след изрични действия на потребителя по търсенето и премахването му. А ако потребителят не знае как? А сравнението вярно е не съвсем честно, понеже KDE 3.5 е старо, но е факт че правеше нещата и ги правеше добре. Към това трябва да се стараят хората - с минимални ресурси максимални резултати, а не да се пише bloat код. В днешно време поради уж по-високите ресурси софтуерната оптимизация я няма. А едно време всяко цъкане на системният часовник е било пресмятано, поради ограничеността на ресурсите.
@simtech нещо изчезна. Та за да не скучаем, да споделя нещо. Един пич прави презентация на тема „Why Linux Suck“.
Презентациите ще ги погледна после евентуално, но от сега мога да кажа, че липсата на стандартизация е най-големият проблем в Linux света, понеже прави трудна работата на обикновените потребители.
...Презентациите ще ги погледна после евентуално, но от сега мога да кажа, че липсата на стандартизация е най-големият проблем в Linux света, понеже прави трудна работата на обикновените потребители.

Да, фрагментацията е проблем от една страна, но тя е и един от най-сериозните проблеми пред малуер да атакува успешно линукс. !00 (всъщност много повече) дистрибуции, толкова версии на ядрото, хиляди комбинации на инсталирани драйвери, софтуер

Да, фрагментацията е проблем от една страна, но тя е и един от най-сериозните проблеми пред малуер да атакува успешно линукс. !00 (всъщност много повече) дистрибуции, толкова версии на ядрото, хиляди комбинации на инсталирани драйвери, софтуер
Да, то и разпръскването на хора в радиус от 100квадратни километра дава по-малка възможност ако хвърлиш ръчна граната да уцелиш повече от един едновременно, но от друга страна така разпръснати хората не са много ефективни във вършенето на работа, ако разбираш какво се опитвам да кажа. Най-малкото хората правят 10 различни версии на програма за 10 различни дистрибуции, вместо да направят 1 версия и после вместо още 9 същи да направят друга програма. Трудоемка е поддръжката на софтуер между различните дистрибуции и графични среди. Много проблеми са следствие от фрагментацията и ако ще да е така - по-добре ще е да се вложат усилия в сигурността, не във фрагментирането. А на мен лично ReactOS ми е много интересен проект...
"Истината е някъде там".... :)

от един друг сериал

„Истината започва в лъжи“ :)

Да, то и разпръскването на хора в радиус от 100квадратни километра дава по-малка възможност ако хвърлиш ръчна граната да уцелиш повече от един едновременно, но от друга страна така разпръснати хората не са много ефективни във вършенето на работа, ако разбираш какво се опитвам да кажа. Най-малкото хората правят 10 различни версии на програма за 10 различни дистрибуции, вместо да направят 1 версия и после вместо още 9 същи да направят друга програма. Трудоемка е поддръжката на софтуер между различните дистрибуции и графични среди. Много проблеми са следствие от фрагментацията и ако ще да е така - по-добре ще е да се вложат усилия в сигурността, не във фрагментирането. А на мен лично ReactOS ми е много интересен проект...

ТОва е свободна общност (т.е. хаос) и не можеш да накараш хората да правят това или онова. Аз в няколко теми точно това коментирах - че има прекалено много дистрибуции, но няма кой да ме чуе. А сигурността при Линукс е различна от тази при Windows поради простата причина че в първия случай наред с операционната система идва и много друг софтуер, докато във втория е само една операционна система. Като цяло модела при едната общност е неприложим при другата

ТОва е свободна общност (т.е. хаос) и не можеш да накараш хората да правят това или онова. Аз в няколко теми точно това коментирах - че има прекалено много дистрибуции, но няма кой да ме чуе.
Да, но в тази свободна общност от индивидуали може все пак да се направи някаква координация с цел по-ефективни усилия. Хората отдавна са го казали, че единението прави силата.
И на мен това ми е много интересно...
Не и на мен. Звучи ми като необходимост от притежание на лиценз за Windows.
Да, но в тази свободна общност от индивидуали може все пак да се направи някаква координация с цел по-ефективни усилия. Хората отдавна са го казали, че единението прави силата.Не и на мен. Звучи ми като необходимост от притежание на лиценз за Windows.

Няма да стане, виж статията за Катедралата и Пазара. МОжеш да ръководиш много индивидуалисти ако им плащаш, иначе е просто невъзможно да се организират по начина по който ти се иска

Няма да стане, виж статията за Катедралата и Пазара. МОжеш да ръководиш много индивидуалисти ако им плащаш, иначе е просто невъзможно да се организират по начина по който ти се иска
Абсолютно. Но не е ли това един вид не само положително, но и фундаментален недостатък при един по-задълбочен преглед?
Абсолютно. Но не е ли това един вид не само положително, но и фундаментален недостатък при един по-задълбочен преглед?

Погледнато от философска гледна точка всяко нещо е положително и отрицателно (относително), зависи от гледната точка. В момента участвам в два процеса на разработка на софтуер (не като разработчик, но имам достатъчно поглед върху нещата): agile и по-класически (но никой от тях не е 100% в чистия си вид) и мога да видя преимуществата и на двата, както и недостатъците им. Просто трябва да го приемеш, не мисля че може да се промени

Да не би да излиза нова версия? Малко съм скаран с английския, но гугъл преводача казва това: "толкова близо, почти може да я докосне"

Да не би да излиза нова версия? Малко съм скаран с английския, но гугъл преводача казва това: "толкова близо, почти може да я докосне"

Не мисля че ще е нова версия, по-скоро е нещо от рода на горила маркетинг:)(http://www.creativeguerrillamarketing.com/what-is-guerrilla-marketing/)

So Close за какво ? Някой знае ли ? Сложили картинка и нищо повече...

Canonical казаха, че ще пускат някакъв нов продукт. Малко са секретни, ще стане ясно. Но „you can almost touch it“ ми подсказва, че ще е таблет или смартфон, нещо в този дух :)

Canonical казаха, че ще пускат някакъв нов продукт. Малко са секретни, ще стане ясно.

Било за сряда - 02.01.2013 Точно 2 дни - 2х24 часа = 48 часа, както е на картинката...

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Като потребление на ресурси, Unity не е по-гладна GNOME-Shell и нейните форкове. Единствен минус при Unity е compiz, ама това е друга тема. Всъщност, имайки предвид компютрите, които са сега на пазара, Unity си е перфектна като потребление на ресурс. Това, че не става за антични машини е факт, но не е минус. Canonical не целят да направят ОС за архаични машини. Потребителите с толкова слаби машини, неспособни да подкарат Unity, са доста малко. Хубавото е, че Canonical са помислили и за тях и затова развиват Xubuntu и Lubuntu.

Тогава http://www.asus.com/Notebooks/Superior_Mobility/UX30/]моят компютър добър ли е за Unity ? От няколко дни се чудя дали да пусна този пост...  :ph34r:

Ubuntu Phone OS!!! :)

http://www.theverge.com/2013/1/2/3827922/ubuntu-phone-os-announcement

И гледайте тука: 

И BTW ще е базиран на Android, но няма да използва JavaVM.

Още линкове: http://www.ubuntu.com/devices/phone ; http://www.engadget.com/2013/01/02/ubuntu-for-smartphones/

Още едно видео:

Та и тук: http://www.ubuntu.com/devices/phone/design

Статията в OMG!Ubuntu!: http://www.ubuntu.com/devices/phone/design

Доколкото разбрах по live шоуто, ще се пише на HTML5 и QML.

Има и hands-on: http://www.theverge.com/2013/1/2/3828266/ubuntu-phone-os-hands-on

В Ubuntu Phone OS всичко ще се върти около жестовете. Няма никакви софтуерни бутони в самата ОС. Жестове!

Така, нека и аз коментирам като заклет "линуксаджия" - хубаво е, че от Canonical следват и се опитват да прилагат един пазарен модел, който досега не бяхме срещали в Линукс света. Не знам доколко ще е успешна тази мобилна OS, не знаем как ще се развие и Android дотогава, но според мен друго е важно - избора на потребителя. Защото ако Ubuntu OS успее да достигне до смартфоните и да се утвърди като нещо което работи, защо да не го пробваш? И тук е ключовият момент как от Google ще реагират на това предизвикателство - дали ще "одобрят" проекта или ще се опитат да ги "спънат". Дано да е първото. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.