Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

А ,нямали някой да си опитоми пингвинче за да види разликата. Много сте сериозни даите малко по ларж.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дори и да е така - пак са бъгове. Което автоматично прави тезата ти невалидна. Поздравления.

Ти можеш да нулираш Administrator паролата през LiveCD, аз пък мога да ти нулирам root паролата. Само дето Windows поддържа EFS и като нулираш паролата не можеш да прочетеш нито един файл, който е бил криптиран - какво правим? За много проблеми в Windows решение може да бъде измислено през Recovery Console или SaveMode. Вярно е, че до скоро Microsoft не предлагаше официално начин за архивиране на информацията при повреда на Windows чрез LiveOS, но пък е имало инструменти на трети страни, пък и не официално имаше WindowsXP PE. Не е задължително да става с Linux Live CD, макар лично аз понякога да ползвам такова. Linux с ext4 нямал фрагментация? Е, от друга страна NTFS се фрагментира доста по-слабо от предшественика си FAT и е наследник директно на HPFS, журнална файлова система си е, дуракоустойчива е. Да, фрагментира се в известна степен - добре. Това обаче не е проблем на Windows, а на NTFS. А и фрагментацията не изглежда чак толкова страшен проблем. Няма пострадал потребител с Linux, защото в Linux винаги е имало разделение между root и потребителски права. В Windows също го има в NT, но там често се кара с режим като администратор. Това проблем на OS или на ползвателите й е? А и честно казано Linux потребителите като цяло често са по-опитни от един едва компютърно грамотен Windows потребител - Windows се ползва от всякакви хора и не всички чак толкова компютърно грамотни - това е проблем на ЗКУ, не на OS. Windows може да си бъде сигурна и стабилна OS. Що иде реч за Browser Choise - ама някой питал ли ме е дали искам Firefox и GIMP като си изтегля дадена дистрибуция? Този Firefox навсякъде го пъхат, а къде дават избор на хората да си сложат те каквото те искат? Що иде реч до бъговете - то защото KDE 4.0 като започна не беше бъгаво недоносче или LXDE беше безпроблемно? Помня и как след един "ъпдейт" нещо беше втасало и трябваше да си mount-вам флашката с конзолата, защото през GUI не ставаше. Хайде да си имаме уважението!

Ей-ей . Не ми барай Лисицата , аз друго и да ме караш - не ползвам . На въпроса - разправяйте се колкото искате , ама за браузерите - издребняваш .Знаеш , че може да я разкараш без следа , което при другите не го можеш ( или ти го можеш? , все ми е тая ) .

Ей-ей . Не ми барай Лисицата , аз друго и да ме караш - не ползвам . На въпроса - разправяйте се колкото искате , ама за браузерите - издребняваш .Знаеш , че може да я разкараш без следа , което при другите не го можеш ( или ти го можеш? , все ми е тая ) .

Лисицата ловецът отдавна й одра кожата и отиде са слуша Opera, докато си лъскаше обувките с хром.. Толкова за браузерите ;)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

И докато си имаме уважението. Като не ти харесва кое с какъв браузър идва, не го ползваш. Не мога да разбера що искате всичко да ви е толкова свободно, та чак малоумно. Не ти харесва лисица? Махаш я и слагаш Опера. Разработчиците така са решили, така са си направили дистрото. Ти кой беше? GNU, направи си сам, щом чуждото не те кефи.

Да, фрагментира се в известна степен - добре. Това обаче не е проблем на Windows, а на NTFS. А и фрагментацията не изглежда чак толкова страшен проблем.

А на кой е проблема ?Разликата м/у администраторските права в линукс и уиндоус е огромна.В Уиндоус е ей така сложена да има докато при линукс е съвсем различно.В Линукс админина може да прави всичко и то си идва по подразбиране и след това си създаваш потребител.Как във Уиндоус аз мога да си създам отделен потребител със админ права без да съм админ?В Линукс ти стартираш процес само за твоя потребител който е с много  ограничени права,и ако има някъв exploit който взема правата той взема правата само на този потребител а не на админа.А един вирус написан за Линукс на колко машини може да се възпрозиведе ?В линукс ядра колкото искаш,графични среди колкото искаш.Всяка дистрибуция компилира програмите си със различни cflags ,някой слагат пачове колкото искат ,една дистрибуция ползва System V друга BSD-like скриптове.

Вярно е  че една система е толкова сигурна колкото си я направиш но специално за вирусите е много по-различно.ВСеки един вирус който се разпространява на Уиндоус 7 няма значение дали е ultimate или home premium може да се добере до всеки друг такъв защото е със едни и същи настройки.

А на кой е проблема ?Разликата м/у администраторските права в линукс и уиндоус е огромна...

В Windows ограничените потребители и не администраторите имат ограничения в настройките, директориите които могат да се бърникат и като цяло програма пусната в user mode не може да направи такива поразии като такава пусната в administrator mode, макар нещата да са по-олабени отколкото при Linux. WinNT си е сигурна платформа в общи линии. А и по-добре да не си инсталираш експлоити, а не да се надяваш да не те експлоитнат. Що иде реч до разнообразието на ядра и конфигурации - ама това е нож с две остриета. Една от основните причини комерсиалните разработчици да се въздържат от Linux-а е, че тоя хаос прави трудна поддръжката и вместо с 1 GUI се съобразяваш с 6 и т.н и т.н... Отделно тоя хаос пречи да се консолидират усилията и да се направи един строен добър продукт, но то в интерес на истината няма ли кой да плаща и да ръководи парада - всеки си прави каквото си иска...

Като цяло ако се сложи default-deny права над дадена папка за определен акаунт могат да се постигнат задоволителни резултати (предполагам при всяка ОС).

Иначе от MS имат доста добро тулче - Emet 3.5 за подсилване на приложенията срещу exploits и zero-day атаки, но има още какво да се желае в тази насока. ;)

Остави ги - те Линуксаджиите само едно знаят - Уиндоус = бозата. Но бозата всъщност не е чак толкова бозава, нито несигурна, нито нестабилна.. Но важното е Линукс да се изкара като стабилен и сигурен, а бозата си е...боза! :D

In a world without walls and fences who needs windows and gates!? Който не му харесва да има свобода на избора, да си кюта на прозорци! Или пък да си дава парите на Гейтс, който да купи с тях ваксини ползвани за масово избиване на хората. Никого не карам да ползва Прозорци! Който има сиво вещество и го ползва по предназначение, сам може да прецени кое е добро за него!

In a world without walls and fences who needs windows and gates!?

Хем ваксини, хем изтребление - ама ваксините нямат целта да трепят, за разлика от отровите и химичните оръжия. Последно? Да, който е със сиво вещество и работи ще ползва Windows, понеже за да вадиш хилядарките на специфичен софтуер като Photoshop, 3DSMax или Autocad ти е необходим прозорецът, на Linux няма гаранция колко ще работи и как ще работи, а загубата на информация поради нестабилност на програмата в Linux може да ти коства време и пари, между другото времето също е пари. Ще избереш варианта с повече или по-малко проблеми? Между другото дистрибуциите сравнено с WindowsXP масово взеха да понатежават, а графичните среди в Linux се превърнаха в страшна шарения, все едно си на циганска сватба. KDE направо за мен му подписаха смъртната присъда с версия 4. Не могат да се разберат за стандартизацията, една програма чакаш с месеци да влезе като пакет в репозиторията... Настройките за съхраняване на енергия, които в Windows работят добре поради proprietary драйверите в Linux си е жива мъка да се натъкмят.

След инсталацията на Уиндоус мога да затрия цялата System32 папка без да ме пита. ... Дай сега се замисили над тези неща които са в черничко.

Не можеш да изтриеш System32 - Windows няма да ти даде да му режеш клона на който седи, не е чак толкова глупав. Файлове в употреба има от посочената директория, с което е заключена за подобни вмешателства. Над нещата в черничко какво да се замислям - искаш да вадиш пари на компютъра със специализиран софтуер - ползваш Windows, понеже софтуерът е писан за него, а в Linux няма гаранция, че дори да го подкараш през Wine ще работи пълноценно или стабилно. Излишен риск за пари и време би било да се опитваш да правиш това, а хората които работят със специализираният софтуер парите ги интересуват, не опън сорса.

Не в горния пост си написал специфичен.Именно хората които ги интересува едно нещо да работи и то да им вади парите слагат Линукс.Погледни как седят нещата при сървърите.Когато им трябва нещо да работи безотказно слагат Линукс или UNIX.А за System32 да не всички но поне половината от файловете си се изтриват без проблем :).Глупавото в такива спорове е че се сравняват директо двете платформи.А те колкото са различни толкова си и приличат.Няма как да си затвориш очите и да кажеш обратното.

От към security Уиндоус out-of-the-box *ич го няма - Без Антивирусна.

В Линукс го има - Но някой трябва да седне да пише iptables правила.

В гордния пост сраваняваш съвременни десктоп среди със Уиндоус XP който излезе 2001 година - Нямам коментар.

...

Ами да бяха оставили намира KDE 3.5, който беше хем лека, хем красива графична среда. Аз известно време бях само на Linux 7 месеца, може би близо година с KDE 3.5, но останах страшно разочарован от KDE 4 и от там зарязах цялата работа, защото пред очите ми нещата се сбозваха.

Нещата могат да работят и относително добре под Windows, но като цяло Windows е една идея по-неудачно да се използва за сървъри, поне не десктоп версиите на Windows, на сървърните сигурността е доста по-затегната и са вкарани по-затегнати security policy.

За специализираният софтуер обаче Windows си остава, а специфичен и специализиран съм ги ползвал като синоними. Windows out of box не е чак толкова сигурен, поне не и XP, но това лесно може да се натъкми. Аз антивирусни не ползвам - те точат ресурси досущ като вирОсите.

За System32 - глупости говориш! Нищо не можеш да триеш и преди малко се опитах да си затрия System32, за да ти го докажа. Виж:

Публикувано изображение

Оф kde 3.5 можеш да си инсталираш или компилираш за всяко едно дистро което е излязло последно време.А за System32 имам спомен че съм провал но незнам дали не беше XP :D

Порбвай така

del C:windowssystem32

Порбвай така

del C:windowssystem32

Access Denied! Както казах от Microsoft са вкарали програмни бариери - и да искаш не можеш да затриеш директорията, нито повечето критични файлове в нея. И това важи за всички - нито потребител, нито администратор не го може. За SYSTEM вече не знам. Май тезата ти поне в тази част за жалост просто пропадна - Windows не е толкова тъп сам да затрие себе си. Ако Linux има суицидни наклонности - това е друго нещо ;) А относно KDE - Да, но 3.5 е спрян от поддръжка уж - каква полза? Сега има един форк на KDE 3.5 и му пожелавам да преуспее. п.п И все пак след опита да се изтрие през команден ред Windows File Protection изписка за неоторизиран опит за модификация и изиска проверка.

При Линукс и циганията КДЕ 4 никога не ми се случвало това.Когато се получи това и това е много често при мен просто не знам какво да правя само чакам и гледам как компа ми умира.

http://www.youtube.com/watch?v=uGLBF5CrN58

Ей това много го обичам в суперския комерс Уин

Друго нещо интересно :)

http://features.techworld.com/operating-systems/3337293/eight-features-windows-8-copies-from-linux/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

И двете ОС си имат своите предназначение и потребители и сравнението им е леко безпочвено. И двете ОС си имат своето предназначение, преимущества и минуси. Зависи за какво ще се използва конкретната система. Линукса е идеален за сървъри, за стари машини, за фирми с ограничен бюджет и т.н. За Windows-a пък се пишат повечето от игрите и от професионалния софтуер за видеообработка и т.н. Има място и за двете на пазара.

Що се отнася до защитата в Windows...дори и да има краднати идеи от други платформи е важното да са реализирани добре.

Като цяло в Windows 7 има доста подобрена защита, дори и да не е непреодолима:

PatchGuard (само за x64)

DEP (Data Execution Prevention - автоматично прави проверка на паметта с цел предотвратяване на изпълнението на опасен код)

ASLR (Address Space Layout Randomization - техника която размества позициите на програмния код в паметта, за да се предотвратят атаки разбъркващи хода на изпълнение на програмата)

HCD (Heap Corrupion Detection), SR (Stack Randomization) и HR (Heap Randomization) - спомагат за засичането на проблеми с динамичната памет на Windows и предпазват от препълване на буфера.

MIC (Mandatory Integrity Control - изолира приложенията, като не им позволява да използват процеси на системно ниво, така защитавайки основните системни процеси от зловреден софтуер)

UAC (User Account Control)

Biometric devices (устройства за пръстови отпечатъци)

ЕFS (шифроваща файлова система)

Аd rms (Active Directory Rights Management Services)

Bitlocker (криптиране на дяловете)

Applocker (предотвратява стартирането на неоторизиран софтуер)

Action center (добре познатия и преработен Security Center от XP).

File Signature Verification (освен че се използва от Windows File Protection, се използва още за проверка на цифрово неподписани драйвъри - опция заложена в Boot Configuration Data).

Windows Firewall (който вече следи входящия и изходящия трафик).

Windows Defender (по-добре от нищо).

И т.н. Някой ще каже, че това е само на хартия, но не работи като хората. Да, може да не са съвършени, но при правилни настройки (използване на акаунт с намалени права, един пясъчник около браузъра, криптиране на важните документи, настройка на Applocker и защитната стена и т.н.) могат да се постигнат задоволителни резултати.

Сферата на информационната сигурност е доста обширна и настройката на защитата на дадена система не се отнася само до забраняване на шеринга или спиране на null sessions. Нещата са сериозни на хардуерно и софтуерно ниво, че дори и на ниво firmware. ;)

Прав си в по-горния си пост казах една система е толкова сигурна колкото си я направиш.То някой нарочили те си дотам.DEP,ASLR,NX-bit,HCD,SR,HR - си ги има и в Линукс ядрото :).Просто във Уиндоус трябва да си доизтеглиш някои рабори за да си спокоен.А в Лиункс трябва да си ги напишеш :D

Хем ваксини, хем изтребление - ама ваксините нямат целта да трепят, за разлика от отровите и химичните оръжия. Последно?

......

http://worldtruth.tv/50-african-children-paralyzed-after-receiving-bill-gates-backed-meningitis-vaccine/

Аз пари за такива неща не давам, ти ако искаш давай!

Редактирано от Mon Don (преглед на промените)

Здравейте !

Реших да пробвам Calculate Linux Desktop 13.4 64 bit версия с Гном десктоп среда.

Запецнах до http://s1.directupload.net/images/130425/qg5jbuqf.png .Може ли малко помощ .Благодаря Ви.

Иначе тук си направих нужните настройки http://s7.directupload.net/images/130425/97ipuszo.png.

Тук няма нищо интересно http://www.calculate-linux.org/main/en/about_the_calculate_linux_installation

Значи добре си почнал с инстала :) но защо си отворил допълнителните настройки за харда това за clic to autopartition не го натискай като стигнеш до там нищо не прави освен next на следващата настройка ще ти даде да добавиш кое е Свап кое е роот дял а от допълнителното меню ще сложиш отметка само на харда който ще ти е за груб П.п. Изчакай малко ще ти направя подробно стъпките със виртуалката на видео ще го кача в тубата П.п.2 но ще стане до около 10 мин че го нямам изтеглено :D всъщност имам го но не знам къде в Арча ли е или в Уина и не мога да го намеря а тук го няма във калка със сигурност :)

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

tux

Не става .

evgeny81

Когато натисна autopartition ми предлага да изтрия Уин,там си сложих старите Линукс папки от Федора и ОпънСусе.

http://s14.directupload.net/images/130425/zfcwlpb2.png

Искам да ползвам само sda5 като основна  sda6 като виртуална памет и sda7 като домашна.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.