Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Най добре е да изпробваш сам до колко е стабилна работната среда, не вярвам някой от тука да е ползвал.

Друг вариант е да потърсиш за нещо като форум на тази комунидат, където се разглеждат и обсъждат подобен тип въпроси.

Поздрави. 

След като пробваш, не забравай да споделиш, твоето менение относно Triniy, може да е полезно за бъдещите участници във форума.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Колеги, някой от вас пробвал ли е Trinity Desktop Environment? Интересна им е идеята за графична среда базирана на КДЕ 3.5, аз също бях голям фен "навремето". Все пак съдейки по страницата им е хубаво, че имат "стабилни версии", но дали наистина работят както трябва?

Аз съм я ползвал.

http://img839.imageshack.us/img839/5494/kubuntu1004kde35.png

През 2010г. все още имаше kde3 хранилища за Ubuntu за да взема от тях  network-manager-kde3 и да го ползвам в Trinity.

Не се различава особено от KDE3. Сравнително стабилна е, като се има предвид, че KDE3 никога не е била много стабилна, въпреки, че беше бърза и красива. Проблемът е, че приложенията, обвързани с KDE-4 не са приложими за нея. Примерно, network-manager за KDE не работи под Trinity, защото е обвързан с KDE4. Wicd за KDE - също. Можеш да ползваш network-manager-gnome и да разрешиш гномски аплети в панела. Рeзултатът обаче е доста грозна гледка. Средата има доста слаба интеграция с GTK+ и QT4 приложенията. С qtconfig можеш да регулираш шрифтовете, но цветовете си стоят дървени, дори да ги настроиш ръчно.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

На 23.09.2013 някой твърдят ,че е на 25 .09.2013 излезе Gnome 3.10 

Честито ! Все повече свиквам с Gnome 3 и ми се струва доста добро.След няколко минути ,ще му метна едно око. :camera:

http://mclasen.fedorapeople.org/scrolling.webm

Scrolling Или Превъртане ,УАУ !
Новото,колкото чета е Wayland_(display_server) .Заместник на X Server.Ново Status Menu,сега всичко е събрано в едно меню(Блутуут,WLAN,Силата на звука и т.н) new-menu. Header Bars това оразмерява по-добре  заглавията на прозорците и някои ленти с инструменти.Нови приложения като примерно Music, Photos, Notes, Software и Maps ,Музика ,Снимки,Бележки ,Програми и Карти.

Можете да си избирате и картинка при LockScreen .Обновено са и буквичките Cantarell.

Доста са промените

https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.10/more-core-ux.html.en

https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.10/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Днес тествах и една руска подобна - Point Linux. Базовата версия е перфектна да си създадеш потребителски декстоп. Само минималната система и графичната среда. Разбира се - предварително снабдяване с firmware за хардуера на някоя флашка няма да е излишно, защото си е оголена откъм модули като типичен Debian.

Инсталирах го руското дистро  но като види драйвер за nvidia и се озъбва на секундта. Няма кой да се разправя 10 часа да инсталира един келав драйвер за видео :) До сега кокото пъти пробвам чиста версия на Дебиан толкова пъти се псувам на ум  за това.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Няма начин. На мен ми е лесно, защо знам, кои модули са ми необходими и съм ги подготвил предварително. Докопаш ли се веднъж до мрежата - вече е по- лесно.

Относно Nvidia, четох, че са направили сериозна актуализация на драйвъра си за Linux, но вероятно, модулите ще постъпят първо в хранилищата на Ubuntu.

Идея си нямам кое къде първо ще иде ама снощи се вбесих  доста . От 1 година ги чакам да измислят читав флаш  за да мога да си цъкам Империя както на Windows 7 но май ще си остана само с чакането. Основни неща като драйвери и флаш  куцат а са се разпилели в правенето на  20 графични среди и всякакви други  глупости. Дали са 5 опции за видео драйвер  и нито един от тях не  работи като хората. Няма една  лесна програма за бекъп и рестор  а трябва да се пишат фермани  в конзолите все едно ,че  потребителите  са инженери и цял живот с линукс са работили. Та на мен  Хакито ми работи  по добре от Кубунту 12.04 което се води уж стабилна версия.когато  изтъквате предимствата  на линукс  няма да е лошо и да споделяте  бъговете и недостатъците  в него. На прясно инсталирано Кубунту LTS след 6 рестарта заради ъпдейти  и инсталиране на  скайп  се бъгна Dolphin и мрънка да ръчкам по конфигурационните файлове. Инсталирах си ACE Stream  който работи точно до рестарти и мистериозно взе ,че изчезна от системата се едно не е  инсталиран никога.Онзи ден рекох да пробвам Kweezy  и след 10 рестарта и 100 цъкания на иконката за инсталация го изтрих от флашката понеже даже не пожела да тръгне инсталацията и си останах само с гледането на Live варианта .  сега  ще изчакам да дойде някой специалист и да почне да ми казва къде да вляза и коя команда да напиша в конзолата белким тия 3-4 елементарни неща поискат да работят нормално. :) Няма дистрибуция  която да не страда от тия мизерии без значение на пакетни мениджъри десктоп среди и разработчици. Не съм фен на тази или онази операционна система но е изключително дразнещо когато на пръв поглед елементарни неща отнемат 5 часа  да се настроят и в крайна сметка ти  изтрещи някой бъг след поредния ъпдейт. Кажете ми 1 дистрибуция  на която да ги няма тия проблеми  да мина на нея  и да мирясам накрая с търсенето и експериментите.

А какво му е на Хакито ти , не му върви Империята ли или флаша , че си се засилил към Линукс . Нъл' затуй има(ш) Уйндоус .

На прясно инсталирано Кубунту LTS след 6 рестарта заради ъпдейти  и инсталиране на  скайп  се бъгна Dolphin и мрънка да ръчкам по конфигурационните файлове. ...  Кажете ми 1 дистрибуция  на която да ги няма тия проблеми  да мина на нея  и да мирясам накрая с търсенето и експериментите.

Кубунту с един рестарт след инсталиране на драйвер .

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Идея си нямам кое къде първо ще иде ама снощи се вбесих  доста . От 1 година ги чакам да измислят читав флаш  за да мога да си цъкам Империя както на Windows 7 но май ще си остана само с чакането...

За съжаление трябва да ползваш гугъл хром изчадието за добър флаш.

И Няма една  лесна програма за бекъп и рестор  а трябва да се пишат фермани  в конзолите все едно ,че  потребителите  са инженери и цял живот с линукс са работили.....

Прочети последното изречение от подписа ми ;)

Та на мен  Хакито ми работи  по добре от Кубунту 12.04 което се води уж стабилна версия.когато  изтъквате предимствата  на линукс  няма да е лошо и да споделяте  бъговете и недостатъците  в него. ..........  

сега  ще изчакам да дойде някой специалист и да почне да ми казва къде да вляза и коя команда да напиша в конзолата белким тия 3-4 елементарни неща поискат да работят нормално. :) Няма дистрибуция  която да не страда от тия мизерии без значение на пакетни мениджъри десктоп среди и разработчици. Не съм фен на тази или онази операционна система но е изключително дразнещо когато на пръв поглед елементарни неща отнемат 5 часа  да се настроят и в крайна сметка ти  изтрещи някой бъг след поредния ъпдейт. Кажете ми 1 дистрибуция  на която да ги няма тия проблеми  да мина на нея  и да мирясам накрая с търсенето и експериментите.

За да не се ядосваш със експериментални дистрибуции като Убунту вземи пробвай нещо което не е *deb ;)

Като сме почнали за не-deb. дистрибуции.

Някой знае ли, кога ще излязат първите версии на RHEL/CENTOS 7?

Пускат се някакви снимки на екрани с класическа сесия на Gnome3, но не намерих никъде конкретен план за реализация, като този за Ubuntu 14.04.

Дайте идея как да си направя  лентата долу да отваря  по този начин  прозорците . Да седят квадратни  както са тука в Kwheezy

.

Имаш предвид, вместо лентата на задачите да се постави плъгин, който показва минимизираните приложения като икони ли ?

Не знам, как ми беше името но е наличен в списъка с джаджите, който ти се показва при опцията "Добавяне на джажда" в панела на KDE4. За другите графични среди - не знам. В Xfce, от настройките на панела можеш да избереш опция "Групиране" и да зададеш лентата на задачите да показва приложенията като икони.

Забелязваш ли как се показват като икони и се върти един кръг вътре ?  Стандартно са правоъгълни ленти. Намерих как се прави тая  магия  да се показват като икони  и премахнах  панела за задачите.

Като сме почнали за не-deb. дистрибуции.

Някой знае ли, кога ще излязат първите версии на RHEL/CENTOS 7?

Пускат се някакви снимки на екрани с класическа сесия на Gnome3, но не намерих никъде конкретен план за реализация, като този за Ubuntu 14.04.

Беше обявено, че RHEL7 ще излезне, след втората половина на тази година, относно плана за реализация, ето само една малка част от новостите при РедХат7 http://modlearning.com/linux/rhel-7-roadmap/ + още газарии от Федора, като секурити боот (на пример).

• 2 седмици по-късно...

Малко спам :)

Нов fork и Skype интеграция за феновете на Gnome - съпорт 3.6, 3.8 и 3.10

https://github.com/chrisss404/gnome-shell-ext-SkypeNotification

install: https://extensions.gnome.org/extension/696/skype-integration/

Новото Кубунти е страхотно !Излезе на 17.10.2013 година

http://www.kubuntu.org/news/kubuntu-13.10

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Идея си нямам кое къде първо ще иде ама снощи се вбесих  доста . От 1 година ги чакам да измислят читав флаш  за да мога да си цъкам Империя както на Windows 7 но май ще си остана само с чакането. Основни неща като драйвери и флаш  куцат а са се разпилели в правенето на  20 графични среди и всякакви други  глупости. Дали са 5 опции за видео драйвер  и нито един от тях не  работи като хората. Няма една  лесна програма за бекъп и рестор  а трябва да се пишат фермани  в конзолите все едно ,че  потребителите  са инженери и цял живот с линукс са работили. Та на мен  Хакито ми работи  по добре от Кубунту 12.04 което се води уж стабилна версия.когато  изтъквате предимствата  на линукс  няма да е лошо и да споделяте  бъговете и недостатъците  в него. На прясно инсталирано Кубунту LTS след 6 рестарта заради ъпдейти  и инсталиране на  скайп  се бъгна Dolphin и мрънка да ръчкам по конфигурационните файлове. Инсталирах си ACE Stream  който работи точно до рестарти и мистериозно взе ,че изчезна от системата се едно не е  инсталиран никога.Онзи ден рекох да пробвам Kweezy  и след 10 рестарта и 100 цъкания на иконката за инсталация го изтрих от флашката понеже даже не пожела да тръгне инсталацията и си останах само с гледането на Live варианта .  сега  ще изчакам да дойде някой специалист и да почне да ми казва къде да вляза и коя команда да напиша в конзолата белким тия 3-4 елементарни неща поискат да работят нормално. :) Няма дистрибуция  която да не страда от тия мизерии без значение на пакетни мениджъри десктоп среди и разработчици. Не съм фен на тази или онази операционна система но е изключително дразнещо когато на пръв поглед елементарни неща отнемат 5 часа  да се настроят и в крайна сметка ти  изтрещи някой бъг след поредния ъпдейт. Кажете ми 1 дистрибуция  на която да ги няма тия проблеми  да мина на нея  и да мирясам накрая с търсенето и експериментите.

По въпроса за Империята- аз не играя, но преди малко един колега ме накара да вляза в неговия акаунт и да разгледам новата версия. На Мозилата абсолютно не ставаше. Пробвах 3-4 пъти и въобще не я зарежда. И тъкмо да се откажа реших да пробвам с Мидори. Бачка си перфектно всичко. С Xubuntu 12.04 и 3.5.0-42 ядро съм. С добавени xubuntu-restricted-extras.

Ако смятате да ползвате Midori го сваляйте от официалната страница, защото в хранилищата на Ubuntu винаги версията е много остаряла.

Ако смятате да ползвате Midori го сваляйте от официалната страница, защото в хранилищата на Ubuntu винаги версията е много остаряла.

Наистина в официалния сайт версията е много по-нова и добра. Мерси

Моля ви пробвайте новата 6 версия на Империя дали ви се отваря с който и да е браузер. Старта 5 версия се отваря но с новата има дерт.И за да не ми е поста хептен спам Viber available for Linux, Install in Debian/Ubuntu/Linux Mint/other Ubuntu derivatives (Currently for 64bit)

Моля ви пробвайте новата 6 версия на Империя дали ви се отваря с който и да е браузер. Старта 5 версия се отваря но с новата има дерт.И за да не ми е поста хептен спам Viber available for Linux, Install in Debian/Ubuntu/Linux Mint/other Ubuntu derivatives (Currently for 64bit)

Точно в новата версия снощи влизах с Мидори (Beta v6 BG 17) :)  А Мозилата ме отсвири

Редактирано от upili (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Mum Learns To Use Arch Linux. 

Майка се учи да използва Арч линукс.

• 2 седмици по-късно...

Ако някой го интересува, и иска да пробва https://github.com/gmc-holle/xfdashboard и снимки

Честити празници на всички!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.