Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Така и така съм в темата, за всички с лаптопи горещо препоръчвам cpufreq (наследник на jupiter).

Уникален аплет

Публикувано изображение

Благодарение на него, батерията ми кара два пъти повече.Теставано и работи! :D

Редактирано от luckyboy (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз дуал-бутвах доста време, но не бях в Търново, където се свързвам с випиен връзка ли... и аз не съм сигурен. И беше проблем, а дуал-бутвах не в Търново (в PublicEn'my), но с директно свързване със стартирането на системата. С Убунту.

Дуал е страхотно, но на мен лично ми е малко разпиляно и неудобно, най-вече заради потребителски файлове. Примерно когато съм под win не виждам дяла на линукса и това ме отказва да се занимавам. Предпочитам Линукс хост и една виртуална машина за Windows-a от зор заман да има.

И властите на Канарските острови направиха правилният избор, като са спестили близо един милион евро

http://itsfoss.com/canary-islands-saves-700000-euro-open-source/

Благодарение на него, батерията ми кара два пъти повече.Теставано и работи! :D

Това е powersave прямо ondemand или спрямо performance?Ако не си ползвал, пробвай powertop. Има опции да провериш консумацията и да провериш ефекта на настройката и на други устройства, не само процесора.

Това е powersave прямо ondemand или спрямо performance?Ако не си ползвал, пробвай powertop. Има опции да провериш консумацията и да провериш ефекта на настройката и на други устройства, не само процесора.

Powersave спрямо performance е огромна, спрямо ondemand също.Само Conservative нямам идея, за какво е, но не ме и интересува.Какзвам ти, паднах от коня, като вдях колко ми удължи батерията.За сравняване с Уиндоус /аналози/ просто няма сми...

Powersave спрямо performance е огромна, спрямо ondemand също.Само Conservative нямам идея, за какво е, но не ме и интересува.Какзвам ти, паднах от коня, като вдях колко ми удължи батерията.За сравняване с Уиндоус /аналози/ просто няма сми...

Добре де с колко време ти удължи батерията ? Взе да ми става интересно, че нещо и моята не издържа много.

Добре де с колко време ти удължи батерията ? Взе да ми става интересно, че нещо и моята не издържа много.

Пробва ли го?Не мога да кажа колко точно, но грубо е около два пъти по-дълго.Това на powersave сравнено с без аплета или аналогичното Performance.Не знам как, а и нямам време в момента да направя един тест да покажа.Спирам с това, че пак якой ще го помисили за скрита реклама! :D

CPUFreq GovernorsАми вероятно нещо ти натоварва процесора щом е толкова голяма разликата с ondemand. Но щом не го усещаш, като производителност, значи е идеалното решение за теб.. Conservative е като ondemand, ама по-плавно.

Спирам с това, че пак якой ще го помисили за скрита реклама! :D

Що? Че това е стандартна функционалност на ядрото.

Редактирано от flare (преглед на промените)

CPUFreq GovernorsАми вероятно нещо ти натоварва процесора щом е толкова голяма разликата с ondemand. Но щом не го усещаш, като производителност, значи е идеалното решение за теб.. Conservative е като ondemand, ама по-плавно.Що? Че това е стандартна функционалност на ядрото.

Много полезно, благодарим!

Не съм го ползвал този аплет, но по спомени в Ментата процесора ми никога не се товарел, и винаги честотата автоматично се регулираше. При по-интензивна работа се товари, и пак си се връща на ниска стойност. Все пак може и да греша но това го казвам по наблюдение от conky. Като гледам обаче и Дебиана си върви нормално, без да товари излишно. Gnome 3 ми се струва изпипан, и да не кажа голяма дума, но ми се струва и по-отимизиран от KDE-то в Ментата.

Не съм го ползвал този аплет, но по спомени в Ментата процесора ми никога не се товарел, и винаги честотата автоматично се регулираше. При по-интензивна работа се товари, и пак си се връща на ниска стойност.

Зависи как е конфигурирано ядрото. (в Ubuntu 12.04 и на Gentoo по подразбиране е на ondemand, което е точно както описваш.) Но ако не ти трябва да вдига честотата на процесора - примерно не забелязваш осезаемо забавяне на системата, powersave е добра алтернатива. Примерно дали ще ти рефрешне страницата за 1/3 или 1/10 от секундата за теб не е от съществено значение, но за батерията разликата е значителна.

Зависи как е конфигурирано ядрото. (в Ubuntu 12.04 и на Gentoo по подразбиране е на ondemand, което е точно както описваш.) Но ако не ти трябва да вдига честотата на процесора - примерно не забелязваш осезаемо забавяне на системата, powersave е добра алтернатива. Примерно дали ще ти рефрешне страницата за 1/3 или 1/10 от секундата за теб не е от съществено значение, но за батерията разликата е значителна.

Имаш право - Mint 13 LTS е базирана на Ubuntu 12.04 LTS. Може би точно там е причината.

На powersave (вероятно) го заковава на най-ниската възможна изпълнима честота, която при мен е 1.2 GHz /максимума е 2.67/.

Според мен не е за пренебрегване и самият процесор, в моя случай се касае за core i5, като дори ръчно да го закова на 1.2 GHz не усещам осезаемо забавяне при браузване, слушане музка и т.н, но се забелязва голямо подобрение при температурата и изпълнението/натоварването на процесора.Логично! :rolleyes:

На powersave (вероятно) го заковава на най-ниската възможна изпълнима честота, която при мен е 1.2 GHz /максимума е 2.67/.

Баш така си е по документация.

Who Writes Linux 2013 - линк

Canonical? 

От листата за контрибуторите на ядрото, този 3. Al Viro (Alexander Viro) има няколко готени фрази тук. (днеска случайно ги четох, след като си търсех нещо интересно за статуса :P)

• 1 месец по-късно...

Firefox 29 - Е вече на лице, със доста нови промяни по интерфейса!

Нещо да кажите?

Ако некой го интересува - инсталирай на Centos 6 ... Цък

Нещо да кажите?

Вчера или онзи ден се обнови автоматибно, но освен нов облик (който не ми допада) друго ссъществено не виждам.

Списък на промените:

Other changes include:

[*]An interactive onboarding tour to guide users through new interface changes;

[*]The ability to set up Firefox Sync by creating a Firefox account;

[*]Gamepad API finalized and enabled;

[*]Clicking on a W3C Web Notification will switch to the originating tab;

[*]navigator.plugins is no longer enumerable, for user privacy;

[*]'box-sizing' (dropping the -moz- prefix) implemented;

[*]Console object available in Web Workers;

[*]Promises enabled by default;

[*]SharedWorker enabled by default;

[*]<input type="number"> implemented and enabled;

[*]<input type="color"> implemented and enabled;

[*]Enabled ECMAScript Internationalization API.

Тази визия си я има и Google-Chrome. Въпросът е - с алтернативите на Adobe Flash Player какво става. За последно тествах Shumway преди около седмица и резултатите бяха трагични.

Нещо да кажите?

... още един addon за да се отървем от напастта наречена UX team

Вчера или онзи ден се обнови автоматибно, но освен нов облик (който не ми допада) друго ссъществено не виждам.

Аз сега го изпробвам на Centos-а ми!

Интерфейса ми допада, поне за сега :) . Хубаво поне, че може да го редактираш.

Тази визия си я има и Google-Chrome. Въпросът е - с алтернативите на Adobe Flash Player какво става. За последно тествах Shumway преди около седмица и резултатите бяха трагични.

Никаква идея!

... още един addon за да се отървем от напастта наречена UX team

Ще поживеем, пък ще видим :)

edit: До тогава, Conkeror на нетбука :)

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Няколко свободни линукс дистрибуций, които смятам за интересни.

Haiku - Свободна Операционна система, базирана на Beos . Специално ориентирана за персонални компютри, също така, предназначена за потребители от всички нива.

Публикувано изображение

Haiku Slideshow

General FAQ and feutures:

- Haiku is not a Linux distribution, nor does it use the Linux kernel.

- Specific focus on personal computing.

- Custom kernel designed for responsiveness.

- Fully threaded design for great efficiency with multi-processor/core CPUs.

- Rich OO API for faster development.

- Database-like file system (BFS) with support for indexed metadata.

- Unified, cohesive interface.

GoboLinux - Модулна дистрибуция на Linux, която организира програмите във системата, по нов логичен начин. Вместо да имате, хвърлати различни части от програми,  във /usr/bin  други във /etc/ и още във /usr/share/бла. Всяка програма получава свой собствен дърво, внимателно разделени, като ви позволява да видите всичко, което сте инсталира ли в системата, и кои файлове преднадлежът към коя програма, по прост и очевиден начин.

Как изглежда root/ във globo linux?

~] cd //] lsProgramsUsersSystemFilesMountDepot

Инсталирани програми.

/] cd /Programs/Programs] lsAfterStep     E2FSProgs    Htop        NTP          SubversionALSA-Driver   Ed           HTTPD       OpenOffice   SudoALSA-Lib      Eject        Hydrogen    OpenSSH      SwfdecALSA-OSS      Elinks       IBM-Java2   OpenSSL      SynapticsALSA-Utils    Ethereal     ID3Lib      Pango        SysFSUtilsArdour        Expat        IEEE80211   Patch        SysklogdAudacity      File         IMLib2      Perl         TCLAumix         Firefox      InetUtils   Pkgconfig    TeTeXAutoconf      Flac         Intltool    PodXTPro     TexinfoAutomake      Flex         IpodSlave   Popt         TIFFBash          Fontconfig   Iptables    PPP          TiMidity++

И още във интернет сайта на дистрото > тук.

Няколко свободни линукс дистрибуций, които смятам за интересни.

Haiku - Свободна Операционна система, базирана на Beos . Специално ориентирана за персонални компютри, също така, предназначена за потребители от всички нива.

Публикувано изображение

Haiku Slideshow

General FAQ and feutures:

- Haiku is not a Linux distribution, nor does it use the Linux kernel.

- Specific focus on personal computing.

- Custom kernel designed for responsiveness.

- Fully threaded design for great efficiency with multi-processor/core CPUs.

- Rich OO API for faster development.

- Database-like file system (BFS) with support for indexed metadata.

- Unified, cohesive interface.

GoboLinux - Модулна дистрибуция на Linux, която организира програмите във системата, по нов логичен начин. Вместо да имате, хвърлати различни части от програми,  във /usr/bin  други във /etc/ и още във /usr/share/бла. Всяка програма получава свой собствен дърво, внимателно разделени, като ви позволява да видите всичко, което сте инсталира ли в системата, и кои файлове преднадлежът към коя програма, по прост и очевиден начин.

Как изглежда root/ във globo linux?

~] cd //] lsProgramsUsersSystemFilesMountDepot

Инсталирани програми.

/] cd /Programs/Programs] lsAfterStep     E2FSProgs    Htop        NTP          SubversionALSA-Driver   Ed           HTTPD       OpenOffice   SudoALSA-Lib      Eject        Hydrogen    OpenSSH      SwfdecALSA-OSS      Elinks       IBM-Java2   OpenSSL      SynapticsALSA-Utils    Ethereal     ID3Lib      Pango        SysFSUtilsArdour        Expat        IEEE80211   Patch        SysklogdAudacity      File         IMLib2      Perl         TCLAumix         Firefox      InetUtils   Pkgconfig    TeTeXAutoconf      Flac         Intltool    PodXTPro     TexinfoAutomake      Flex         IpodSlave   Popt         TIFFBash          Fontconfig   Iptables    PPP          TiMidity++

И още във интернет сайта на дистрото > тук.

Може би ще ти привлекат вниманието и двете руски машини

http://www.reactos.org/ru

http://kolibrios.org/ru/

Като отворени проекти.

Ще хвърля едно око, когато мога!

И за тебе, малко спам-че :)Exherbo .

FF 29 ме радва, особено променената синхронизация.. Не е нужно да пишеш някакви супер малоумни цифри.. Емайл, парола си се радваш.

Там се заформя казус. При мен толкова жестоко нищо не върви, че се принудих да ползвам Chromium +  chromium-pepper-flash. Доколкото разбирам "модерните" разширения вървят с някакво API, което Firefox не искат да направят. Още по-лошото е че въпросното PPAPIне се поддържа и от по-сносните WebKit-и.http://en.wikipedia.org/wiki/NPAPIhttps://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=729481

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.