Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Идеята е че уж този демон стартира по-бързо системата. Доколко е вярно не знам, аз не съм го иснталирал този пакет на Debian-а. За мен init върши добра работа, пък и не ми е важно дали системата стартира за 30 сек или 1 минута.

Евала.Кой го интересува за колко зарежда,важното е как работи след това.

Всъщност нещата там далеч не опират само до бързодействието. Нетодавна в Debian беше станало голямо ръфане точно по тоя въпрос.Systemd вече е системата по подразбиране и в Arch Linux. На който му е интересно и отбира англйски може да види:https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1149530#p1149530
  • Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами по много причини, пуснат дълъг таск, някакъв ъпдейт, искам да имам десктопа си и отворените документи такива каквито са (даже незаписаните) и подобно

Кпитане това е за хора които ползват компютрите си за работа,принципно говоря за юзери дето само ръчкат из нета .Пример с майка ми декстопа и работи дори да е на кафе с приятелка или си почива след обед :)  само хаби ток

Кпитане това е за хора които ползват компютрите си за работа,принципно говоря за юзери дето само ръчкат из нета .Пример с майка ми декстопа и работи дори да е на кафе с приятелка или си почива след обед :)  само хаби ток

Хм, това твоето го разбирам. Но има и нещо, което съм забелязал (но нямам практическо обяснение): колкото по-дълго работи една линукс система толкова нещата се стабилизират в нея и усещането ми е че заработва малко по-бързо

Хм, това твоето го разбирам. Но има и нещо, което съм забелязал (но нямам практическо обяснение): колкото по-дълго работи една линукс система толкова нещата се стабилизират в нея и усещането ми е че заработва малко по-бързо

Ех плацебо :)

пп

И при мен е така,мисля че всичко се дължи на кеширането в паметта.

Ех плацебо :)

пп

И при мен е така,мисля че всичко се дължи на кеширането в паметта.

Не е, наистина се случва. Или поне системата се стабилизира. Да, и от кеширане, буфери и подобни :)

Хм, това твоето го разбирам. Но има и нещо, което съм забелязал (но нямам практическо обяснение): колкото по-дълго работи една линукс система толкова нещата се стабилизират в нея и усещането ми е че заработва малко по-бъгва

Всичко е възможно с Линукс аз реално имам наблюдения от няма и месец,виж бозата си иска рестарт ,макар MS Windows Server 2003 учудва със стабилност и надежност именно за продължителна работа без ресет,те за това и някои потребители на джама я ползват за домашно PC.В службата алармения компютър не се рестартирва с месеци и не забива,ма то няма нет към него само програмата с алармите кво да се бъгне :)

Редактирано от McLane (преглед на промените)

Всичко е възможно с Линукс аз реално имам наблюдения от няма и месец,виж бозата си иска рестарт ,макар MS Windows Server 2003 учудва със стабилност и надежност именно за продължителна работа без ресет,те за това и някои потребители на джама я ползват за домашно PC.В службата алармения компютър не се рестартирва с месеци и не забива,ма то няма нет към него само програмата с алармите кво да се бъгне :)

Зависи какво се прави на машина. Стария ми десктоп под ХР се рестартираше само когато имаше ъпдейти, които го искат :)

Зависи какво се прави на машина. Стария ми десктоп под ХР се рестартираше само когато имаше ъпдейти, които го искат :)

То разбира се зависи от experience  на потребителя :):giggle1:

Всъщност нещата там далеч не опират само до бързодействието. Нетодавна в Debian беше станало голямо ръфане точно по тоя въпрос.Systemd вече е системата по подразбиране и в Arch Linux. На който му е интересно и отбира англйски може да види: 

Ехее в Арч вече забравих ме, от кога ползваме Systemd.

Още помна каква паника беше, и колко се плюеше, чe ще се махат потребители, точно заради тази крачка.

И как се подбираха, дистрибуций без systemd :)

Иначе и systemd не е цвете за мирисане, какво то го изкарват некои.

Именно. Даже имаше в един форум интересна дискусия за това колко често изключвате компютъра си с Линукс :)

Аз дори и да не го изключвам енергото ми го спира редовно, че дори вчера по тяхна вина ми се повреди и захранването, разиграваха ме като глупак.

Обадих се на центъра за клиенти на Енерго Про отсвириха ме, после разказах случая на Комисиза за защита на потребителя, те ме пренасочиха към Енергетика и Водно регулиране. В крайна сметка няма да ми изплатят щетите само защото титуляра на партидата е починал а само титуляра можел да подава жалби за повредени електроуреди в следствие на токови удари и други свързани с електрическата мрежа.

Аз да питам ,тоя Arch що не мое се инсталне от флашка?Свалям файла ,правя флашка  ма църен екран дава .Проблема не е в юзера демек мен ,щото пробвах 10 различни дистра и сите тръгнаха само тоя пуст Arch се ебава.Не ми се занимава с дискове ,архаични драми :)

При мен е нагоре-надолу, като повечето време работи доста добре. Тва е заради Rolling Release.Така също се вижда кой софтуер се подобрява и кой влошава.

Ехее в Арч вече забравих ме, от кога ползваме Systemd.

Важното е, че сега по-добре ми работят нещата. Преди работеха от дъжд на вятър, което си беше голям срам. Например Plug&Play.

Иначе и systemd не е цвете за мирисане, какво то го изкарват некои.

Да, както и предишните не са били. Като гледам на много хора не им харесва особено. Но явно е сполучливо като интерфейс.Сега имаме още една идея какво му куца на Linux-а. 

Аз да питам ,тоя Arch що не мое се инсталне от флашка?Свалям файла ,правя флашка  ма църен екран дава .Проблема не е в юзера демек мен ,щото пробвах 10 различни дистра и сите тръгнаха само тоя пуст Arch се ебава.Не ми се занимава с дискове ,архаични драми :)

Според мене не ти зарежда boot loader-а. Едва ли си заслужава да се занимаваш. Това е един от вечните проблеми в компютрите.Arch-а може да го качиш и чрез друго дистро, което ти тръгва. Но пак си е занимавка.

При мен е нагоре-надолу, като повечето време работи доста добре. Тва е заради Rolling Release.Така също се вижда кой софтуер се подобрява и кой влошава....

Не това имах предвид. По-скоро една машина как се държи 10 минути след старт и 10 дни след старта

Именно ,понеже не си заслужава бъзикането ,не че нямам време просто не ми се занимава :)

Да, както и предишните не са били. Като гледам на много хора не им харесва особено. Но явно е сполучливо като интерфейс.

Сега имаме още една идея какво му куца на Linux-а.

Разбира се, перфектни рабoти няма на този свят :)

И на линукс му куцат доста неща :), особенно аko се зачетеш във

The

UNIX

HATERS

Handbook!! :)

Ми то няма пълно щастие никога.Трябва да сме благодарни ,че някой предлага нещо безплатно на крайния потребител.Ония тарикати от Джама са пуснали пипала навсякъде,сега насилствено налагат новата си поредна боза 8.1,има лаптопи на които си трябват спец умения за да сложиш друг джам.Факт е ,че има картелно споразумение :)

Ми то няма пълно щастие никога.Трябва да сме благодарни ,че някой предлага нещо безплатно на крайния потребител.Ония тарикати от Джама са пуснали пипала навсякъде,сега насилствено налагат новата си поредна боза 8.1,има лаптопи на които си трябват спец умения за да сложиш друг джам.Факт е ,че има картелно споразумение :)

Вината си е техна, че си купуват лаптопи със Win-а :). Аз що немaм 8.1 на моя?

Така хем по скъпо им излиза лаптопа, хем плащат за нещо което може да не искат :).

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Вината си е техна, че си купуват лаптопи със Win-а :). Аз що немaм 8.1 на моя?

Така хем по скъпо им излиза лаптопа, хем плащат за нещо което може да не искат :).

То това е дълга тема ,ама low performance потребители се кефят на шаренийки .Отиват в магазина и там започват да им развиват теории как всичко ново било по-добре и като им кажат марки Тошиба ,Сони ,Асер и цъкат с език ,само дето забравят да споменат ,че Сони нямат сервиз в БГ и всичко що е в гаранция отива в Германия.Хората се лъжат особено тия дето си нямат и хал хабер от такава техника.Ако видят някоя машина инсталирана  с Линукс директно се подминава поради невежество и незнание,а компаниите повечето разчитат на това да си продават машините.Както се казва докато има телета ,ще има и касапи ,предпочитам 2-ра ръка машина макар и морално остаряла но доказана във времето си от колкото приличен хардуер натъпкан в найлонова торбичка както са сегашните до 800 лева бюджетни машини

Ами незнам дали е коректно точно така да се нарече. Сякаш, уж че случайно процъфтяват само американските марки. Нормално е при това положение Linux да не се котира добре, тъй като не му е присъщо уключването, патентоването и контрола. 

Вината си е техна, че си купуват лаптопи със Win-а :). Аз що немaм 8.1 на моя?Така хем по скъпо им излиза лаптопа, хем плащат за нещо което може да не искат :).

Добра гледна точка, ама не е реалистична. Защо не можеш да си купиш Raspberry Pi с двойна памет и хубав HDMI? Или поне подобна платка, след като технологията съществува?

Не това имах предвид. По-скоро една машина как се държи 10 минути след старт и 10 дни след старта

Да, грешно съм схванал. Аз обаче не го държа пуснат дълго време. :)

Ами незнам дали е коректно точно така да се нарече. Сякаш, уж че случайно процъфтяват само американските марки. Нормално е при това положение Linux да не се котира добре, тъй като не му е присъщо уключването, патентоването и контрола. Добра гледна точка, ама не е реалистична. Защо не можеш да си купиш Raspberry Pi с двойна памет и хубав HDMI? Или поне подобна платка, след като технологията съществува?Да, грешно съм схванал. Аз обаче не го държа пуснат дълго време. :)

Друже на тоя свят случайни неща няма,не и когато са замесени много,много пари и влияние.

То това е дълга тема ,ама low performance потребители се кефят на шаренийки .Отиват в магазина и там започват да им развиват теории как всичко ново било по-добре и като им кажат марки Тошиба ,Сони ,Асер и цъкат с език ,само дето забравят да споменат ,че Сони нямат сервиз в БГ и всичко що е в гаранция отива в Германия.Хората се лъжат особено тия дето си нямат и хал хабер от такава техника.Ако видят някоя машина инсталирана  с Линукс директно се подминава поради невежество и незнание,а компаниите повечето разчитат на това да си продават машините.Както се казва докато има телета ,ще има и касапи ,предпочитам 2-ра ръка машина макар и морално остаряла но доказана във времето си от колкото приличен хардуер натъпкан в найлонова торбичка както са сегашните до 800 лева бюджетни машини

[Семейни разкази]

Мани, че жената точно това направи, като си отиде в бг.  Взе некво Сони за 1000 и незнам там колко плус W8.1, та още ме е яд на нея.

Викам и от всички марки, точно на най грознта попадна :). Те са и надули главата колко бил хубъв, незнам си ко, та последен модел, (на жената тва и стига :) ) та го взела. Скарах и се малко, но вкрайна сметка и викам кво пък, ти ко ли разбираш за един S*ype и Fайсбоклук ти върши работа.

Преди седмица, ми се обажда да ме пита, как да махнела Win8 и да сложи 7, казах и да не ме занимава :).

Сега ще ходи до магазина да и го правили, абе Ужас))

П.П Сега си купи онова кривото LG - G FLEX :)

[/край нема :)]

Иначе, и аз съм съгласен по точка 2.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Трябва да опиташ някой път :)

Моя много бучи :), пък и не виждам смисъл в това, ако не го ползваш за сървер-де.

П.П

Иначе капитане, Centos е скала, все повече ми харесва.

Връщам си думите, когато казвах, че не ставал за Desktop :) този звер става за всичко!!

И най важното е ,че си заслужава ученето!

~~ Изпратено от моя Centos!!

Моя много бучи :), ...

..

Ам тъй е като копаш много :)

Ам тъй е като копаш много :)

Тая работа си иска копане брат!! :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.