Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Пълни" приказки,спам и бира на тема Линукс

Featured Replies

Пепърминта изписа грешка. След това пробвах по препоръка на cybercop Debian (7) и инсталацията тръгна, обаче не ми каза френдли, като в Убунту-ту: "Гледам си Уин, искаш ли двете да си живеят заедно", ами стигнах до момента, в който ме пита да презапиша ли таблицата, кво беше и аз го върнах. Не съм си бекъпнал отметки, нищо. Значи не пита като Убунту? Има ли начин Дебиан и Уин да са на един дял? Не, нали? Трябва да създам може би дял в уиндоуския диск (имам два диска с по един дял - на единия е уина, на другия - данни)?

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 100,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Методи какво имаш като опит с инсталацията на линукс ? Основното за да инсталираш  линукс  е да имаш  swap (виртуална памет )  да речем  това ще е дял  с  размер 512 МБ  от диска и още един дял  който ще ти е (root) главен който при инсталацията  трябва да е поне 8 ГБ голям и се обозначава с наклонена черта (/ )  и в него ще ти е линукса и Home  директорията .

За да направиш  инсталацията и да имаш  и двете с-ми  ще трябва да инсталнеш първо XP-то и  след това от дяла D да си заделиш  примерно  едни 30 ГБ празен не форматиран партишан. Ако до тука  стигнеш следва самата инсталация  и  като стартираш диска с  линукса  на менюто за инсталация имаш  3 възможности като последната е ръчно задаване на дяловете и цъкаш на нея .  Отваря ти се едно меню в което ще видиш  всички дялове на диска барабар със  тоя свободния и не форматиран дял ( той те интересува) и цъкаш на него  и от менюто започваш да си създаваш  дяловете  като почваш със swap 512mb  и потвърждаваш  след това  ще видиш че се е създал дял с тоя размер и име и даваш на  следващото което ще ти е (/ ) като там избираш  ext4  за  файлова система и под него  избираш наклонената черта.  На същата тая страница  отдолу ще видиш ,че има едно меню в което ще те пита къде да запише GRUB лоадера и там трябва да пише (sda)  което ти се явява целия физически хард диск . Дяловете в тоя диск са кръстени (sda 1;sda 2;sda 3 и тн. )  след това вече ще трябва да  въведеш  още няколко неща като потребителско име и парола както и клавиатурата  и часовата зона. и да отметнеш ако искаш да не те пита за парола при старт да влизаш автоматично. 

Методи ето ти един клип да може да се ориентираш  визуално за какво ти говоря .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Опит с Убунту само. Дуал-бутвах с Уин. Пита ме, дали искам да дуал-буутвам, дадох му "да", казах му да е в диск различен от уинския. Не ми затри никакви данни от диска, в който го инсталнах мисля. Имах жалък опит с Крънчбанг. Инсталнах го, всичко ток, освен, че не можах да си маунтна диска с информацията и въобще не разбрах как. Иначе ми хареса. Спартанския фейс, други грижи освен маунтването не срещнах при Крънчбанга, поне това, от което се нуждаех - браузване, слушане на музика (мп3, флак, огг и други), зяпане на видео, отваряне на документи (док, пдф, джвю).

Ред: 20гиги дял - направен.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Ко стана с флууда? Мина ли? Напоследък много наши доставчици ядоха дръвцето. Преди малко повече от седмица NET1 едвам дишаха, за М-тел чух слух ама те не си признават и още имат ядове с мрежата на придобития spectrum net. Пак преди около месец 10Gbit събори част от мрежата на друг наш доставчик, а на скоро и американски входящи трасета поеха около 50-60Gbit, некой май си тества новите машинки, хахахаха

Аз  лекинко  си смених DNS-ите  и  ми се стабилизира интернета но потребителите на Вивакома ше  страдат много тая вечер. Имат късмет,че не са  окрали старото трасе и работи та сега ще пренасочат трафика на него за 48 часа докато си оправят машините. Така зверски са ги нафлуидили че  всичко е  умряло :)  До към 18:00 ч.  са остискали ама от там на сетне  всичко е грохнало. До сега седях  в дейта центъра  при моя доставчик и  телефона се запали  от звънене. Над  100 малки доставчици са на тая  магистрална оптика  и всичките  се бият в главата от кой да  искат канал щото не е малко като трафик.

Оф мани не думай, дано мирнат тия, че вече ми става зле. Ако флууда е UDP и иде от ботнет, нема спасение. Запълва каналите, то иначе маршрутизаторите и сървърите са си живи. Иначе каквито и DNS да слагаш, ако е налазено трасето сериозно ще си седиш без нет докато или доставчика на Виваком не филтрира (ако може де) или те не отреагират по някакъв начин.

Интересно кой в България би флудил Vivacom и защо, при условие че си реже клона, на който стои? А пък за чужбинско - на кого сме толкова интересни ние - някаква забутана малка балканска държавица? Не ми се вярва и някой да има подобен капацитет в България. Сигурно ли е, че това не е целенасочена атака специално да се извадят DNS сървърите от строя, а не цялата мрежа?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Интересно кой в България би флудил Vivacom и защо, при условие че си реже клона, на който стои? А пък за чужбинско - на кого сме толкова интересни ние - някаква забутана малка балканска държавица? Не ми се вярва и някой да има подобен капацитет в България. Сигурно ли е, че това не е целенасочена атака специално да се извадят DNS сървърите от строя, а не цялата мрежа?

За Виваком конкретно не знам, но ако е като с предни атаки по други наши доставчици, идва от вън (говоря за по-сериозните такива). Не че сме интересни, но сме с едни от най-високите скорости на доставки до краен клиент. И трябва да ти кажа, че също така и технологиите, които използваме са на добро ниво, сравнено с повечето държави от ЕС, които инвестираха крупни суми преди години в мрежите и сега все още експлоатират по-стара технология и техника. Та предвид това, предполагам някой си тества машинките, но не изключвам и варианта всичко да е инициирано по покана от нелоялна конкуренция :)  Никога такъв голям трафик нямам как да дойде от един адрес, винаги става дума за ботнет мрежа и както казваш няма как някой в БГ да има такъв капацитет просто. На скоро се разби една точка по морето, която беше част и бе докладвана, че атакува. Та нищо чудно няма, важно е да се справят, че ние си го отнасяме. 

След хиляди грешки, инсталацията на дебиан завърши. Само не мога да разбера защо нямам графичен интерфейс...

startx?

Не се свързвам веднага при буут с нет, а чрез vpn достъп с име и парола. Това мисля, че също влоши допълнително нещата...

Остави го тоя компютър  защото явно нищо не става вече от него. Няма смисъл да се мъчиш повече. Всяко едни дистро което е на Live CD  е с графична среда . Всяко едно дистро  което ти предложихме е такова  и няма логика да не се инсталира под графична среда и след това да работи със същата.

След хиляди грешки, инсталацията на дебиан завърши. Само не мога да разбера защо нямам графичен интерфейс...

Да не си инсталирал сървърна версия ? Нямаш ли инсталирана графична среда ?

Да не си инсталирал сървърна версия ? Нямаш ли инсталирана графична среда ?

debian-7.4.0-i386-lxde-CD-1.iso

Не е, мисля. Без малко да тръгна да свалям нет-инсталацията, ма се усетих. Въвеждам данните, изписва mdamianov@user: $ и ме кара да пиша нещо. Гледах хелпа, нищо не ми подсказват там нещата.

Що не си направи-те отделна тема за това?

Стана доста дълго, едно и също, сори!

debian-7.4.0-i386-lxde-CD-1.iso

Не е, мисля. Без малко да тръгна да свалям нет-инсталацията, ма се усетих. Въвеждам данните, изписва mdamianov@user: $ и ме кара да пиша нещо. Гледах хелпа, нищо не ми подсказват там нещата.

Дебианските Live CD - та са кошмарни. Липсват пакети, понякога, дори не слагат GRUB в тях.

Сваляш DVD-1

http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-dvd/

Това е истинският инсталационен диск. При стартиране, избираш "Разширени опции">>Алтернативни DE. Избираш графична среда (в случая Lxde) и тогава стартираш инсталация. Трябва да знаеш също, че Lxde при Debian не е в готовият за работа вид, както е в Lubuntu, а трябва да си поиграеш, за да я докараш до това състояние.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

[Полезно] За феновете на лисицата.

Още един начин за блокиране на Pop-up (изкачащи прозорчета).

https://support.mozilla.org/en-US/kb/pop-blocker-settings-exceptions-troubleshooting?source=FirefoxSocialMedia

Пепърминта изписа грешка. След това пробвах по препоръка на cybercop Debian (7) и инсталацията тръгна, обаче не ми каза френдли, като в Убунту-ту: "Гледам си Уин, искаш ли двете да си живеят заедно", ами стигнах до момента, в който ме пита да презапиша ли таблицата, кво беше и аз го върнах. Не съм си бекъпнал отметки, нищо. Значи не пита като Убунту? Има ли начин Дебиан и Уин да са на един дял? Не, нали? Трябва да създам може би дял в уиндоуския диск (имам два диска с по един дял - на единия е уина, на другия - данни)?

На един дял - не. На един физически диск, но на два различни дяла - няма проблеми. Задаваш ръчно кореновата файлова (./) система да се инсталира върху подготвеният за тази цел дял и на края на инсталацията - GRUB да се инсталира върху MBR (dev/sda). 

Ако нямаш опит с Debian - има едно чудо, наречено Linux Mint Debian. Това е Debian, конфигуриран в напълно готов за работа вид. Но, за безпроблемна работа на версията с МАТЕ си е необходима над 512 MB RAM, за предпочитане 1ГБ.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Докаде я докарахме със Линукс дистрибуцийте?

Днеска попаднах на това (виж линковете долу ;)), и се чуда на кого му трябваше сега пък  :eek: .

Да Window Maker е титан мениджър на прозорци и бла бла... но защо пък чак собствена диструбиция? 

Както и да е , честито на Дебиан че, овеличиха базираните на тях.

http://wmlive.sourceforge.net/

http://distrowatch.com/table.php?distribution=wmlive

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Засега съм си доволен от Xfwm. А, и не се увличам по новостите.

Е то това едвали може да се нарече новост, говорим зa Window Maker - първият релийс е прес 97.

Новост е самата идея за такава дистрибуция.

Иначе да xfwm е РОК!

Тва със номера нa дистрибуциите които излизат всеки ден е много фън, не на-скоро и Bieber дистро изкараха :)

Кво да го правиш Линуkс, да има за всеки (тва е важното :))!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Яба-даба...

Публикувано изображение

Те ма те. Взех си моя си комп. Не стана просто със стария.

Ксубунту 12.03. И за VPN връзката ме хелпнаха от доставчика ми.

Ти ли го вербува за отбора :)

Не знам, но дано имам принос! :D

Ти ли го вербува за отбора :)

Аз дуал-бутвах доста време, но не бях в Търново, където се свързвам с випиен връзка ли... и аз не съм сигурен. И беше проблем, а дуал-бутвах не в Търново (в PublicEn'my), но с директно свързване със стартирането на системата. С Убунту.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.