Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Иисус и единението на християни, юдеи и мюсюлмани

Featured Replies

Най-случайно попаднах на този сайт:

http://www.ochakvaniatmesia.com/

За пръв път виждам и чувам за такова нещо. Публикувано изображение Но идеята ми допадна определено (макар да не съм се задълбочавал в писанията на сайта). Когато между полюсите се открие мост той трябва да бъде използван максимално...

А вие какво мислите?

Edit: И още - http://obedinenienareligiite.com/

Както са казали хората - всяка монета си има две страни.

Много навременна иницатива за решаване на всички проблеми около установяването на Новия ред. Отлична идея, бих казал дори идеална. Подробностите могат да бъдат уточнени в Центровете, които планиран налагането на Новия ред. Съвсем естествено е, като най-стара от трите религии, еврейската да има ръководното начало в тази нова супер-религия, като Библията и Талмуда станат основа за устройство на Новото общество.

Наистина, една част от мюсюлманите ще се противопоставят, но Израел вече доста години се занимава с изтребването на последните и това няма да е някакъв проблем за в бъдеще.

В проекта, вероятно съвсем съзнателно не са вклвючени индуизмът и будизма, защото новата супер-религия ще защитава интересите на западните демокрации и Новия ред, а какво ще могат да противопоставят тези религии без подръжката на мюсюлманския свят и Русия.

Намирам инициативата , представена ни тук за много навременна. Тя ще е предпоставка за бъдещия Кръстоносен поход срещу силите на злото и налагането на Новия световен ред, който да трае 1000 години.

• Отговори 88
  • Прегледи 16,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ай, ай, ай... за някой който скача от религия на религия не му приляга да се нарича религиозен, а осквернител на всичките. Lysander, познанията ти са толкова енциклопедични, че всичко ти се струва кат

• Но пък нито едно от тези заболявания не може да ни попречи да бъдем по-читави като хора. И ти, приятелю, знаеш това! Да. Да.

• Вижте.. от край време е имало спорове , коя е истинската религия и е нормално за всеки да е неговата , но защо не бъдем приятелски настроени едни към други , а биваме разделени... отговора е много про

Имам много колеги турци от университета.Единият от тях беше много набожен.

Спазваше постите им и се молеше през деня.От него знам,че Корана не може да се преведе.

Четат го без да го разбират.Има хора ,които могат да преведат отделни фрагменти,но не и целия.

Затова ми се струва странно,че в тези сайтове цитират точно Корана.А някъде попаднах и на целия му превод. Публикувано изображение:clap:

Всички преводи на кореана са полуофициални, така да се каже. Истинското свещенно писание трябва да е написано на арабски и ако не се лъжа преписано на ръка, без никакви поравки и изменения. В съвременния свят не всички стари изисквания могат да се спазват, дори най-консервативните учения се променят и приспособяват.

Западна Европа бойкотира израелските стоки.Тя симпатизира на Палестина.При новото поделение на земите между Израел и Палестина родния град на Йешу попада в Палестина.Покойният вече папа Йоан Павел II преди години направи посещение и обяви Ийсус за палестинец.Те от своя страна го обявиха за арабин.Израел пък отстоява, че Ийсус е евреин.Пълен батак.

Сайтове като този са глупост, като поредната папска побързал да обяви, че ако има извънземни те са християни.Така че Ийсус е толкова мюсюлманин, колкото е зоргон от съзвездието Центориус.

Исус естествено няма връзка със съвременните евреи, както казвах и в други постове, евреите не са народност, а религиозна общност. Така че твърдението че Христос е палестинец е по-близо до истината. Времето когато исляма и християнство са се разделили не е чак толкова отдавна, религията на еничарите е била смес между исляма и християнството.

• Автор

Ти сериозно ли си вярваш на това, което си писал. И я ни светни какво толкова много е направил за света. Ааа, да в негово име имаше някакви кръстоносни походи, някаква инквизиция, че и клади на които горяха учени щото бъркали вярата на хората.

Ако си беше направил труда да прочетеш и следващите (след цитирания) ми постове, ще ше да си спестиш три реда текст. :clap: Там е засегнат този именно въпрос.

Какво искаш да кажеш, че преди Исус не е имало ценностна система. Хайде попрочети малко за времето преди неговото измисляне ( точно така - той си е измислен ).

Къде съм казал това. Смайващо самоинициативно откриваш неподозирани дори и от мен смисли в казаното от моя милост. Публикувано изображение Тук не става дума за това кой е първопатриарх на цивилизациите, тито се опитваме да им мерим... приносите. Става дума за значимоста на една конкретна личност.

Нима древните българи не са имали ценностна система и стройна система на общественно устройство без Бог и Исус. Оооо, да те са варвари, неверници и така нататък. Нищо, че самият Франсоа Митеран в своя реч каза, че са българската нация е основоположника на съвременната цивилизация. А те доколкото знам не са вярвали в Бог и Исус, а в по-реални и земни неща.

Никой, най-малкото пък аз, не е отричал това. Моля, не хвърляй темата в произволен офтопик, подвеждайки я натам, накъдето тя никога не е тръгвала. Тук става дума за съвсем други неща.

Хайде сложи ръка на сърцето си и признай с колко века е забавено човешкото развитие в името на Бог и колко учени са се простили с живота си и колко са били преследвани.

Отправка: постовете ми по-горе, които вече обсъдиха въпроса.

Предлагам пишещите в тази тема да си направят труда все пак да прочетат вече написаното, защото явно много от новите въпроси са вече засегнати и обсъдени. Няма смисъл да въртим темата в кръг. Бъдете оригинални. :)

Преводи на Корана има официални, под контрола на Саудитска Арабия, с тяхно разрешение.И в тези преводи пише това.

За мнозина вярващи истинският коран е този написан на арабски език. Какво значи "под контрола на Саудитска Арабия"? Доколко саудиткия крал има право да бъде халиф? Не се заяждам, просто питам :)

Иисус е бил евреин, роден евреин :P

Древните евреи нямат пряка кръвна връзка със съвременните евреи. :clap:

за nickfox

И каква точно е била религията на древните българи? Вариант на християнството, на исляма (Крумовите закони) или езическа, както официално се твърди? Има ли данни че са вярвали в много богове?

Създадена веднъж, вярата е единствения бог (разбирай единствения господар) бързо се е разпространявала по света. Тя е изменяна поради местни особености или от силни личности - Исус, Мохамед, поп Богомил и много други знайни и незнайни пророци. Обединението на всички течения е илюзия, но поне трябва да съществува някаква търпимост.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Stalik, и в тази тема и в една друга виждам едно и също. Деликатен намек към тия дето не вярваме в Бог и Исус да не пишем. Ок. Единявайте се християнство и ислям колкото си искате. Само гледайте да не пръкнете накрая някое мракобесническо изчадие, което да върне човешкото развитие с векове назад. Хайде, приятно ви единение ( то една църква не може да се едини, пък вие за единение на религии си мечтаете ).

• Автор

Stalik, и в тази тема и в една друга виждам едно и също. Деликатен намек към тия дето не вярваме в Бог и Исус да не пишем. Ок. Единявайте се християнство и ислям колкото си искате. Само гледайте да не пръкнете накрая някое мракобесническо изчадие, което да върне човешкото развитие с векове назад.

Хайде, приятно ви единение ( то една църква не може да се едини, пък вие за единение на религии си мечтаете ).

Всъщност намека ми е да не се върти темата в кръг. Прочети постовете ми горе по зададените от теб въпроси. Ако имаш отговори към тях - добре си дошъл. Даже ще се радвам! :clap: Но ако държиш да ти отговоря все пак те предупреждавам - просто ще си цитирам вече написаните мнения с риск да отегча четящите. Публикувано изображение

Инфинити,налседниците на Саудитския престол претендират и са признати за преки потомци на Мохамед,може би затова те имат толкова влияние при определянето на правилата за Корана.

Инфинити,налседниците на Саудитския престол претендират и са признати за преки потомци на Мохамед,може би затова те имат толкова влияние при определянето на правилата за Корана.

Преди години хората са били много по-малко, а и благородниците са се женили главно помежду си. Така че роднини на Мохамед са не само Саудитите или други известни арабски фамилии, но и повечето владетелски родове в Европа :wors: . Саудитите контролират Мека и Медина, а и имат достатъчно пари за да се опитват да са водещи в ислямският свят. Въпросът ми към infinity1305 беше дали останалите мюсюлмани признават тяхното право да контролират вярата. Само да вметна, римският папа също претендира да е наследник на Св. Петър (не по роднинска линия, разбира се).

Исус е историческа личност и това е доказано. Доказано е също така, че е имал братя. Различните християнски течения още спорят дали тези негови братя са били деца на Дева Мария или на Йосиф от друг брак. Според учени необвързани с църквите освен апостолите най-близките хора на Исус са били братята му (особенно най-големия, мосля че се казваше Яков). Пак според тези учени, които са си направили труда да прочетат и исзледват доста литеретурни и исторически извори от времето преди 2000 години след смъртта на Исус е започнала борба между Яков и Св. Петър (като най-изявен сред апостолите) за това как да се предава учението христово. В крайна сметка надделява Св. Петър и той в стремежа си да направи живота и учението на Христос по-лесно разбираемо, по-достъпно и по-завладяващо ума и душата доста е попроменил историята за живота и делата на Христос. С други думи е излъгал. Преди време бях започнал да чета библията, но се отказах на 100+ страница, защото след всичките приакзки колко е мъдра тази книга и как всеки (не само християнин) трябва да я прочете срещнах са,п противоречия. Ще ви посоча само един пртимер:БОГ казва-не лъжи, не кради, почитай майка си и баща си (едни от Божиите заповеди). Не си спомням имената, но пък си спомням как по-малкия брат първо с измама спечелва правото да се нарича първороден (с произтичащите от това облаги), после подтикнат от майка си Ребека, лъже собствения си баща (който е на смъртния си одър), че е големият и фактически първороден син и така получава благословията му. В крайна сметка БОГ вместо да го накаже му казва как ще умножи рода му и т.н. Между другото в библията май има само един случай, в който жена да е направила нещо добро, във всички останали те все са лошите (Ева дава ябълката на адам, Далила съблазнява и отрязва косите на Самсон). Ако някой се чуди как така мога дакажа това за жените в библията като съм чел само 100 страници от нея, ами от малък ме заливат с историите в тази книга. Интересно ми е как никой не спомена, че повечето от историите за сътворението на света, за потопа и др. са от времена доста предхождащи библията - прочетете за шумерските митове. Колкото и да се пъчат евреите не са първите хора монотеисти. Един египетски фараон наречен ЕХНАТОН доста преди тях забранява всички египетски божества и провъзгласява за единствен бог Слънцето. До сега са открити около 50 евангелия на различни места по света. От тях обаче само 4 са така наречения НОВ ЗАВЕТ. На места евангелията си противеречат едно на друго. В едно от тях родословното дърво на Исус е от 24 (мисля че бяха толкова +/-), а в друго са 42 и то водят до Йосиф а не до Дева Мария, а ЙОсиф освен че е отгледал Исус не му е никакъв та да се сочи като негов роднина. В така нареченото евангелие от Тома (наречено е така от учените, защото Римо-католическата църква не го признава, ще се сетите сами защо) се казва: "Бог е във вас и навсякъде около вас, не в каменните и дървените сгради. Разцепете дървото и ще ме откриете, повдигнете камъка и ще ме намерите." Ето Ви нещо, което обесмисля църквата като институция и е повече от красноречиво за това трябва ли вскички вярващи в едно божество (евреи, християни и мохамедани) да се обединят. Ами трябва да се обединят. Според мен и Исус и Мохамед са искали техните учения да създават мостове, а не да ги рушат или да копаят пропасти.

За мнозина вярващи истинският коран е този написан на арабски език. Какво значи "под контрола на Саудитска Арабия"? Доколко саудиткия крал има право да бъде халиф? Не се заяждам, просто питам :wors:

Tекстовете на курана са на арабски език.Разбира се преводи е имало и ще има.

Контрола на Саудитска Арабия е дотам доколкото е възможно да се говори за коректност на превода.

За теологични цели могат да се използват само текстовете на арабски език.

Когато се говори за превод винаги се използва израза "превод на част от смислите на свещения Куран"

Съвсем естествено е че няма превод който да е на 100% съответстващ на оргинала.Такъв няма за художествената литература,камо ли за религиозната,още повече куранът е написан под уникална стихотворна форма.

Саудитския крал не е халиф.Титлата е "Пазител на свещените джамии."

Веднъж подарих на една туркиня в Турция Коран на турски език.Тя го изхвърли.Било грях да се чете на друг език, освен на арабски.А тя не знаеше арабски... Публикувано изображение

Тази туркиня може да бъде пример за простотия и невежество.Именно такова невежество е грях,а не четене на курана на турски.

Едно от най-важните задължения на мюсулманина е молитвата.

Неспазването на това задължение е тежък грях.Непознаването на основните задължения от страна на един мюсулманин е още по-тежък грях.

Основния молитвен ритуал(салат) представлява четене на аяти(знамения) от курана.

Поради по-горе изложените причини в ритуала естествено се използва само арабски език.

Стремежът към съвършенство(ихсан) също е основно задължение и очевидно е че четенето на курана на турски в случая е стъпка в правилната посока.

Никой днес не може да претендира да е пряк потомък на Мухаммад(С.А.С).

Но дори и така да е,това няма никакво значение.Важни са личните достойнства,а не произхода.

Преди години хората са били много по-малко, а и благородниците са се женили главно помежду си. Така че роднини на Мохамед са не само Саудитите или други известни арабски фамилии, но и повечето владетелски родове в Европа :) . Саудитите контролират Мека и Медина, а и имат достатъчно пари за да се опитват да са водещи в ислямският свят. Въпросът ми към infinity1305 беше дали останалите мюсюлмани признават тяхното право да контролират вярата. Само да вметна, римският папа също претендира да е наследник на Св. Петър (не по роднинска линия, разбира се).

Права да контролира вярата няма никой.

Ислямът няма подобни на църковните структори.

Вярата се опира на курана и сунната(тълкованията,действията,живота на пророка Мухаммад(С.А.С))

Редактирано от badr (преглед на промените)

Аз бих желал да засегна друг аспект на темата. Християнството е създадено за да установи власт. За Исляма нямам толкова информация, но като гледам накъде върви свещената война си мисля, че Исляма има същото предназначение. Та, как мислите, че ще реагират религиозните водачи ислямисти на тези не особено смислени писания?

В равнините на Мекка Ибрахим/Авраам/, изтощен от тормоза на първата си жена Сара над Хагар-втората му жена, разрешил на Хагар да вземе сина си Исмаил и да го напуснат.Тогава Ибрахим заедно със Сара и сина им Исаак тръгнали към Палестина.Потомците на Ибрахим в Палестина в последствие развиват юдейската религия, а наследниците му в Мекка-ислямската вяра.

Това е за потомството.Street_Soldier-свещенната война е глупост според мен.Всичко е тръгнало от едно, и всички те го знаят...

Нито една религия не е създадена със завоевателна цел или да установи власт.Просто някои религиозни водачи злоупотребяват...

Всяка една организирана религия е корумпирана и развалена. Вярата е хубаво нещо,но появи ли се организацията,всичко отива по дяволите.

Това е за потомството.Street_Soldier-свещенната война е глупост според мен.Всичко е тръгнало от едно, и всички те го знаят...

Нито една религия не е създадена със завоевателна цел или да установи власт.Просто някои религиозни водачи злоупотребяват...

Есички монотеистични религии са създадени за удържане и оправдаване на власта - един бог -> един господар. Вероятноста това което е писано за пророците-основатели да отговаря на истината е много малка.

Свещенното писание е сбор от митове и легенди, тяхната връзка с истирическата истина не е много ясна. Всяка религия ползва собствена подборка и собствена редакция на тези митове. Така че A.com, прочети цялата библия, просто за обща култура.

• Автор

С оглед на добрата информираност - няколко вметки.

Преди време бях започнал да чета библията, но се отказах на 100+ страница, защото след всичките приакзки колко е мъдра тази книга и как всеки (не само християнин) трябва да я прочете срещнах са,п противоречия. Ще ви посоча само един пртимер:БОГ казва-не лъжи, не кради, почитай майка си и баща си (едни от Божиите заповеди). Не си спомням имената, но пък си спомням как по-малкия брат първо с измама спечелва правото да се нарича първороден (с произтичащите от това облаги), после подтикнат от майка си Ребека, лъже собствения си баща (който е на смъртния си одър), че е големият и фактически първороден син и така получава благословията му. В крайна сметка БОГ вместо да го накаже му казва как ще умножи рода му и т.н.

Заповедта "Не лъжи" е интерпретация на думите. Всъщност истинската божа заповед е "Не лъжесвидетелствай", което има отношение към юридическата страна на живота и обществото. Възможно е да се интерпретира като "Не лъжи", но основната й насока без съмнение е свързана с предприемането действия, отправени срещу невинния човек. Ето защо Бог не наказва Яков, който подтикнат от Ревека лъже Исаак.

Между другото в библията май има само един случай, в който жена да е направила нещо добро, във всички останали те все са лошите (Ева дава ябълката на адам, Далила съблазнява и отрязва косите на Самсон). Ако някой се чуди как така мога дакажа това за жените в библията като съм чел само 100 страници от нея, ами от малък ме заливат с историите в тази книга.

Ааа... Не е така. :nono: Има множество положителни женски образи там.

Колкото и да се пъчат евреите не са първите хора монотеисти. Един египетски фараон наречен ЕХНАТОН доста преди тях забранява всички египетски божества и провъзгласява за единствен бог Слънцето.

Това не е съвсем така. Тази теза е силно застъпена в началото на 20 век от големия египтолог Е. А. Уолис Бъдж. Всъщност обаче реформата на Ехнатон първоначално има характер на хенотеизъм и едва в късния си период - на прото-монотеизъм. През това време е известно, че богините Баст и Маат също не са отхвърлени категорично, както и съществуването на други божества. Но почитането им е забранено.

До сега са открити около 50 евангелия на различни места по света. От тях обаче само 4 са така наречения НОВ ЗАВЕТ. На места евангелията си противеречат едно на друго. В едно от тях родословното дърво на Исус е от 24 (мисля че бяха толкова +/-), а в друго са 42 и то водят до Йосиф а не до Дева Мария, а ЙОсиф освен че е отгледал Исус не му е никакъв та да се сочи като негов роднина. В така нареченото евангелие от Тома (наречено е така от учените, защото Римо-католическата църква не го признава, ще се сетите сами защо) се казва:

"Бог е във вас и навсякъде около вас,

не в каменните и дървените сгради.

Разцепете дървото и ще ме откриете,

повдигнете камъка и ще ме намерите."

Ето Ви нещо, което обесмисля църквата като институция и е повече от красноречиво за това трябва ли вскички вярващи в едно божество (евреи, християни и мохамедани) да се обединят. Ами трябва да се обединят. Според мен и Исус и Мохамед са искали техните учения да създават мостове, а не да ги рушат или да копаят пропасти.

Тези други евангелиа не са признати, защото са гностически, а не раннохристиянски. Има коренна разлика, обяснена подробно още от Св. Ириней Лионски, който пише прословутото съчинение "Срещу ересите". Със същата тържественост може да обявим и че цървата не е включила в новия завет текстове от Корана. Публикувано изображение

Нека все пак се придържаме към темата от първия пост.

Като споменавате за монотеизма и коя е първата такава религия,се сетих за Зороастризма.Зароден в древна персия,по време на управлението мисля на Кир.Почитало се единното божество Ахурамазда.Имало и нещо като сатана.Счита се че по-късните монотеистични религии като юдаизъм и особено християнството са взаимствали доста от зороастризма.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Е,не е точно така.Тази теза е застъпена от Фр.Нитше в доста от трудовете му (най-известен е "Тъй рече Заратустра-или как се философства с чук в ръка").В тази книга може да прочетете "критика на християнството",както я нарича самият Нитше...

А относно заороастризма:

Древна религия, възникнала на границата между ІІ - І хилядолетие пр.н.е. в Средната Азия (предимно в Иран) и след това се разпространила в Персия, в част от страните на Близкия изток и Задкавказието. Основател на зороастризма се смята легендарния пророк Заратустра.

До реформите на Заратустра, религията на Иран е представлявала войнствен обреден култ, имащ някои общи черти с ведическия култ в Индия.

Реформата на Заратустра е била насочена срещу оргийните култове, доминиращи във военните съюзи, и по своята същност е пуританска реформа на нравите.

Най-важната особеност на зороастризма е синтез на монотеизма и ярко изразен дуализъм в представата за противоборството на доброто и злото начало.

Върховното божество на зороастризма е Ахурамазда. Изявява се като творец на всички противостоящи сили.

В до-зороастрийския период (периода на индо-иранската общност), девите и ахурите са се представяли за божества. В зороастризма те еволюират, при това в друго отношиние, различно от Индия: ахурите стават боговете Аша, а девите - демоните Друдж.

Зороастризма препоръчва поклонение на огъня, който се разглежда като очистваща сила. Смята се, че телата на хората не трябва да се предават нито на земята, нито да се изгарят, тъй като труповете оскверняват земята и огъня. Покойниците се погребват в специални "кули на мълчанието".

Зороастрийците вярват в безсмъртието на душата, в задгробния живот и в края на света.

Започвайки от VІІ век от новата ера, след завоюването на Близкия и Среден Изток от арабите, зороастризмът бил постепено изтласкан от тези територии. Значителна част от зороастрийците са емигрирали в Индия където са образували сектата на парсите.

В днешно време зороастризъмът е претърпял значителни изменения в посока на монотеистичната тенденция.

Към зороастрийците се доближава и сектата на йезидите, заемащи елементи и от исляма и от християнството.

Основната свещена книга на зороастрийците е Авеста. Смята се, че най-древната и част Авеста - Гата (Песнопения) произлиза от самия Заратустра.

Други значителни зороастрийски произведения, създадени в по-голямата си част през ІХ век на езика пехлеви: Зенд (Тълкуване на Авеста), Бундахишн (Първотворение), Денкарт (Деяние на вярата), Сборник на жреца Затспрама, Датисан-и-Даник на жреца Манушчехра, Шкан

източник http://www.viavita.net

Е айде да е същото почти ;) Монотеизъм си е откъдето и да погледнеш ;)

--> http://www.secretsbg.com/ocult/ocult.php?num=n12

Най-случайно попаднах на този сайт:

http://www.ochakvaniatmesia.com/

За пръв път виждам и чувам за такова нещо. ohmy.gif Но идеята ми допадна определено (макар да не съм се задълбочавал в писанията на сайта). Когато между полюсите се открие мост той трябва да бъде използван максимално...

А вие какво мислите?

Edit: И още - http://obedinenienareligiite.com/

Както са казали хората - всяка монета си има две страни.

Аз по-скоро бих говорил за вяра, не за религия, защото според мен религията е вид (начин на/за) вярване. Когато светът си постави обща цел, неминуемо ще се стигне и до еднаква вяра. Всеки опит преди това е обречен на провал. Полюсите съществуват като такива, докато нещо (някой) не наруши равновесието, което те представляват. Какъв ще е този агент, който ще внесе дисбаланса водещ до уеднаквяващите процеси не знам. Надявам се само, изкривяването на пространството между крайностите, да не се окаже прекалено болезнено събитие (както по принцип става при чисто физичните процеси).

Ти сериозно ли си вярваш на това, което си писал. И я ни светни какво толкова много е направил за света. Ааа, да в негово име имаше някакви кръстоносни походи, някаква инквизиция, че и клади на които горяха учени щото бъркали вярата на хората.

Какво искаш да кажеш, че преди Исус не е имало ценностна система. Хайде попрочети малко за времето преди неговото измисляне ( точно така - той си е измислен ). Нима древните българи не са имали ценностна система и стройна система на общественно устройство без Бог и Исус. Оооо, да те са варвари, неверници и така нататък. Нищо, че самият Франсоа Митеран в своя реч каза, че са българската нация е основоположника на съвременната цивилизация. А те доколкото знам не са вярвали в Бог и Исус, а в по-реални и земни неща.

Хайде сложи ръка на сърцето си и признай с колко века е забавено човешкото развитие в името на Бог и колко учени са се простили с живота си и колко са били преследвани.

Всичко,което споменаваш няма никаква почва и никакви факти.Преди да говориш за нещо първо го опознай,както се вижда знанията ти са меко казано нищожни.Кладите,инквизицията кръстоносните походи никак несъотвестват на това,което е проповядвал Исус.За съжеление вярата и законите на Бога са преиначавани и подменяни.Хората,които са го правели са били материалисти,в основата на тази система са благата и в тяхно име дори човешкия живот няма стойност.Например крале и други от благородното съсловие са си препиствали божественост под формата,че едва ли не са избрани при конкурс да властват на земята и тяхната дума е закон.По този начин вършат зло незачитайки никакви човешки права,хуманост и т.н.Тяхното оръжие е било тази измама за своята божествена роля на земята,като такава бедния народец е бил раздвоен.На практика за да потърси правата си излиза,че ще тръгне срещу Бога.Споменаваш за древните българи и се чудя кои имаш впредвид?Българската нация е основоположника на съвременната цивилизация?Ние българите си имаме самочувствие,но ако си решил да си пишеш собствена история,то не ни намесвай и нас.Незнам да ли да се смея или да бъда снизходителен,вземи се в ръце прочети малко история.Следващия път подкрепяй и с доказателства казаното от теб,че почти нищо не се разбира от думите ти.Казвам всичко това не за да те критикувам,а покажа,че говориш абсурдни неща.Ценостните системи на вилики според нас цивилизаций,като египетска,вавилонска,майска,ацтеки,минойска и др. в периоди,в които вярата в Бог-а е била силно подтисната.Власт на материализма,липса на човешки права,жертвоприношения включително жени и деца,робство и т.н.Някога поставял ли си се на мястото на човек в миналото,на когото са му взели детето за жертвоприношение или целия имот за успокоение на бога на луната например,или на няколко грозно издялани камака?Вярата в Бога насърчава науката,прогреса и т.н.,но стремежа едни хора да властват над други,забавя човешкото развитие използвайки всякакви средства за целта си.

Ни най-малко имам намерение да пиша нова история на българската нация. Тя просто е написана. Жалко, че толкова години е била скривана от нас и сме стигнали до там други да ни казват, че сме лъгани до сега. Мисля, че в други теми съм дал линк към сайт с информация. Та за разлика от теб чета доста повече информация, отнасяща се до българската история. Спирам за историята, защото се явява не по темата и оффтопик, което е нарушение на правилата, а тук има хора които това и чакат, когато се отнася до мен. Охооо, виждам, че си падаш по квалификациите относно знанията ми. Е, ако твоите се простират само в сферата на божиите и религиозни въпроси, то съм спокоен за знанията си. Много по-напред съм с материала от теб и то в достатъчно сфери на обществения живот, но това не е за тази тема. Сериозно ли мислиш това, че вярата в Бог насърчавала развитието на науката и прогреса на човечеството. Леле горките Коперник, Бруно и ред други учени, изгорели на кладата в името на Бог. Вероятно ще кажеш, че не е имало такива неща, че това, което казвам е абсурдно. Та с какви по-добри факти искаш да подкрепям твърденията си? Я вземи, че ме светни. Я се погледни какви дивотии си написал по отношение на ацтеки, маи и египтяни. Май щото не вярвали в твоя Бог взе, че ги изкара диваци и нецивилизовани. И в интерес на истината са имали доста по-цивилизована обществена система с ясни и точни права на всеки член на обществото за разлика от доста страни, в които се е почитал Бог и религия е било християнството. Добре са ги цивилизовали конкистадорите ( пак с името божие на уста ). Така са ги цивилизовали, та почти нищо не е останало.Не говори за робство. Нима крепостничеството не е робство и не го е имало в държавите в които се е вярвало в Бог. Нима не са преследвани хора заради вярата си. Ами то и до ден днешен си воюват в Северна Ирландия на религиозна основа. Протестанти срещу католици. Попрочети малко история за да не звучиш смешно. Направо ме разсмя с тия си писания. А, и още нещо като за последно. Виждам, че ми казваш, че знанията ми били под всяква критика. Искренно ме забавляваш с тези си приказки. Не ги вземам на сериозно, честно казано. Не мога да ги приема, особенно казани от човек допуснал толкова правописни грешки в поста си. Понаучи малко от малко български и тогава можем да си поговорим отново.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Аз бих желал да засегна друг аспект на темата. Християнството е създадено за да установи власт. За Исляма нямам толкова информация, но като гледам накъде върви свещената война си мисля, че Исляма има същото предназначение. Та, как мислите, че ще реагират религиозните водачи ислямисти на тези не особено смислени писания?

Християнството не е за да установи власт,а за да въведе ред в свят,които ни е много добре познат.Имам впредвид властаващите да правят каквото си искат и да тъпчат народа по всякакъв изгоден за тях начин.Обстановката при,която се разжда Исус е западаща нравственост,морал подчинен единствено на "правото" на по-силния.Освен нравствените закони,които се променят непрекасното под "божествена" същност на управляващите и много икономически фактори,като високи и необосновани данъци-"кражба по законен път" и не на последно място преиначаване на завета на Моисей с цел редактиране и приспособяване към лични цели.Исляма и християнството не са войнствени религий,но историята показва,че всеки може да парадира с тях,като ги използва за свои цели.Жадните за власт хора,които управляват немогат да накарат народа да излезе за да изпълни неговите амбиций,но могът да влеят гняв,болка и да го заслепят и по този начин да го изпозлват успешно.Пример мога да дам с Америка,и антетатите на 11 септември.Без те да бъдат създадени и подпомогнати от силна пропаганда,подсилена от потресавъщото събитие,народа не би подкрепил една война в Ирак,Афганистан и т.н.Плюс се оказва,че религията Ислям е почти непозната за християнското население и лесно може да се манипулира общественото мнение,като се представи като терористична и т.н.Незабравяйте,че всеки може да каже аз убивам в Името на Исус или Мухаммад,Бог или Аллах,но се убедете да ли изобщо присъства в това в основите им.Относно джихад в превод означава стремеж,устрем към Бога.Джихад свързано с военни действия може да се обяви единствено и само при самозащита ако се спазва Исляма.Примерно Америка напада Ирак и народа обявява джихад,то е само срещу тези,които нападат.В исляма тероризма е огромен грях дори по време на война е забранено да се убиват жени,деца,болни,старци.Разбира се ако извади пистолет срещу теб например няма да стоиш на едно място и да те гръмне,но мисля,че бях ясен.

Ни най-малко имам намерение да пиша нова история на българската нация. Тя просто е написана. Жалко, че толкова години е била скривана от нас и сме стигнали до там други да ни казват, че сме лъгани до сега. Мисля, че в други теми съм дал линк към сайт с информация. Та за разлика от теб чета доста повече информация, отнасяща се до българската история. Спирам за историята, защото се явява не по темата и оффтопик, което е нарушение на правилата, а тук има хора които това и чакат, когато се отнася до мен.

Охооо, виждам, че си падаш по квалификациите относно знанията ми. Е, ако твоите се простират само в сферата на божиите и религиозни въпроси, то съм спокоен за знанията си. Много по-напред съм с материала от теб и то в достатъчно сфери на обществения живот, но това не е за тази тема.

Сериозно ли мислиш това, че вярата в Бог насърчавала развитието на науката и прогреса на човечеството. Леле горките Коперник, Бруно и ред други учени, изгорели на кладата в името на Бог. Вероятно ще кажеш, че не е имало такива неща, че това, което казвам е абсурдно. Та с какви по-добри факти искаш да подкрепям твърденията си? Я вземи, че ме светни. Я се погледни какви дивотии си написал по отношение на ацтеки, маи и египтяни. Май щото не вярвали в твоя Бог взе, че ги изкара диваци и нецивилизовани. И в интерес на истината са имали доста по-цивилизована обществена система с ясни и точни права на всеки член на обществото за разлика от доста страни, в които се е почитал Бог и религия е било християнството. Добре са ги цивилизовали конкистадорите ( пак с името божие на уста ). Така са ги цивилизовали, та почти нищо не е останало.Не говори за робство. Нима крепостничеството не е робство и не го е имало в държавите в които се е вярвало в Бог. Нима не са преследвани хора заради вярата си. Ами то и до ден днешен си воюват в Северна Ирландия на религиозна основа. Протестанти срещу католици. Попрочети малко история за да не звучиш смешно. Направо ме разсмя с тия си писания.

А, и още нещо като за последно. Виждам, че ми казваш, че знанията ми били под всяква критика. Искренно ме забавляваш с тези си приказки. Не ги вземам на сериозно, честно казано. Не мога да ги приема, особенно казани от човек допуснал толкова правописни грешки в поста си. Понаучи малко от малко български и тогава можем да си поговорим отново.

Разбира се тази история е известна само на теб и на малцина нали?;)Както споменах преди да говориш за нещо нека да са подкрепени с факти,а те липсват нъпълно при теб.Относно религия няма да говорим,защото непознаваш християнство и исляма,а само следваш догадката.Както вече споменах приятeлю всеки може да парадира и да казва,че се бие в името,на който си пожелае.Относно историята дай ми примери как древните българи и кои имаш впредвид са основоположници на циливизацията днес?Ще е интересно света да научи истината от теб.Разбира се тези девотий,които уж съм написал не са истината нали?Историята днес не е вярна и ти притижаваш досиетата X с истинската информация?:)Хилядите деца заклани пред олтара са за да се подържат този ред и система,за която ми говориш?Сега очаквам от теб да се отметмнеш и да преминеш към някакво икомомическо развитие свързано с тази ценостна система и ще те разоблича напълно.

Ни най-малко имам намерение да пиша нова история на българската нация. Тя просто е написана. Жалко, че толкова години е била скривана от нас и сме стигнали до там други да ни казват, че сме лъгани до сега. Мисля, че в други теми съм дал линк към сайт с информация. Та за разлика от теб чета доста повече информация, отнасяща се до българската история. Спирам за историята, защото се явява не по темата и оффтопик, което е нарушение на правилата, а тук има хора които това и чакат, когато се отнася до мен.

Охооо, виждам, че си падаш по квалификациите относно знанията ми. Е, ако твоите се простират само в сферата на божиите и религиозни въпроси, то съм спокоен за знанията си. Много по-напред съм с материала от теб и то в достатъчно сфери на обществения живот, но това не е за тази тема.

Сериозно ли мислиш това, че вярата в Бог насърчавала развитието на науката и прогреса на човечеството. Леле горките Коперник, Бруно и ред други учени, изгорели на кладата в името на Бог. Вероятно ще кажеш, че не е имало такива неща, че това, което казвам е абсурдно. Та с какви по-добри факти искаш да подкрепям твърденията си? Я вземи, че ме светни. Я се погледни какви дивотии си написал по отношение на ацтеки, маи и египтяни. Май щото не вярвали в твоя Бог взе, че ги изкара диваци и нецивилизовани. И в интерес на истината са имали доста по-цивилизована обществена система с ясни и точни права на всеки член на обществото за разлика от доста страни, в които се е почитал Бог и религия е било християнството. Добре са ги цивилизовали конкистадорите ( пак с името божие на уста ). Така са ги цивилизовали, та почти нищо не е останало.Не говори за робство. Нима крепостничеството не е робство и не го е имало в държавите в които се е вярвало в Бог. Нима не са преследвани хора заради вярата си. Ами то и до ден днешен си воюват в Северна Ирландия на религиозна основа. Протестанти срещу католици. Попрочети малко история за да не звучиш смешно. Направо ме разсмя с тия си писания.

А, и още нещо като за последно. Виждам, че ми казваш, че знанията ми били под всяква критика. Искренно ме забавляваш с тези си приказки. Не ги вземам на сериозно, честно казано. Не мога да ги приема, особенно казани от човек допуснал толкова правописни грешки в поста си. Понаучи малко от малко български и тогава можем да си поговорим отново.

Разбира се тази история е известна само на теб и на малцина нали?:)Както споменах преди да говориш за нещо нека да са подкрепени с факти,а те липсват нъпълно при теб.Относно религия няма да говорим,защото непознаваш християнство и исляма,а само следваш догадката.Както вече споменах приятeлю всеки може да парадира и да казва,че се бие в името,на който си пожелае.Относно историята дай ми примери как древните българи и кои имаш впредвид са основоположници на циливизацията днес?Ще е интересно света да научи истината от теб.Разбира се тези девотий,които уж съм написал не са истината нали?Историята днес не е вярна и ти притижаваш досиетата X с истинската информация?:)Хилядите деца заклани пред олтара са за да се подържат този ред и система,за която ми говориш?Сега очаквам от теб да се отметнеш и да преминеш към някакво икомомическо развитие свързано с тази ценостна система и ще те разоблича напълно.

Разбира се тази история е известна само на теб и на малцина нали?:)Както споменах преди да говориш за нещо нека да са подкрепени с факти,а те липсват нъпълно при теб.Относно религия няма да говорим,защото непознаваш християнство и исляма,а само следваш догадката.Както вече споменах приятeлю всеки може да парадира и да казва,че се бие в името,на който си пожелае.Относно историята дай ми примери как древните българи и кои имаш впредвид са основоположници на циливизацията днес?Ще е интересно света да научи истината от теб.Разбира се тези девотий,които уж съм написал не са истината нали?Историята днес не е вярна и ти притижаваш досиетата X с истинската информация?:)Хилядите деца заклани пред олтара са за да се подържат този ред и система,за която ми говориш?Сега очаквам от теб да се отметмнеш и да преминеш към някакво икомомическо развитие свързано с тази ценостна система и ще те разоблича напълно.

• Автор

Ник, никой няма да тръгне да отрича Инквизицията, престъпленията на конкистадорите и т.н. И все пак - това какво общо има с чистата вяра!? Или с религията дори!? Може да има общо с институцията Църква, може да има общо с чисто политически манипулации и casus belli на някой алчен средновековен монарх... Но смисълът в поста на Arsen в крайна сметка беше - защо обвиняваш религията/вярата за заслугите на тези, които претендират да й служат? Къде Иисус е говорил за клади и екзекуции? Това мисля ще даде най-сетне смислен отговор и премахне у четящите грешното впечатление, че мотивът за отричане на вярата е само този, че ти не вярваш. ;)

Дам,спора започва да ми заприличва на проблема дали да забраним изобщо ядрената енергия,защото освен за енергийни цели,тя води и до атомни бомби. Изобщо игнорираме цялото заради малкото лошо в нея. Религията сама по себе си не е виновна за Инквизициите,за кланетата на кръстоносците ,конкистадорите и така нататък така нататък. Религита е идвала точно за да промени такива неща,за съжаление не винаги е успявала.Хората имат умението да опорочават всичко ценно,всичко етично,всичко морално.И дори хуманизма и научните достижения са служели на низки цели и старсти.Власта,силата и богатството са човешки цели,не цел на религията. Всичко което религиите проповядват е против тези неща.Но всеки път някой изкривява нещата и ги изполва за свои цели,за да добие поне едно от трите,дори всичките.

Ето ти линкче:

http://protobulgarians.com - попрочети малко и тогава съди кое, как и защо.

Та казваш, че историята била известна само на мен и малцина. Интересно защо бившия президент на Франция, г-н Франсоа Митеран ще вземе да говори такива глупости за българите. Пълен невежа ще е сигурно човечеца.

Интерсно как всички говорите за чистата вяра и никой от вас не приема резултатите, които в крайна сметка са следствие от прилагането на вярата. То и комунизма бе хубава идеология. Чиста и свята, а виждаме какво се получи. Същото е и при вярата в Бог и религиозните писания.

Хайде да видим. Казвате, че не отричате Инквизицията, престъпленията на конкистадорите и т.н. и че те нямали нищо общо с чистата вяра и с религията дори. Били дело на институцията "Църква". Какво е църквата и служителите божии. Нали те са проводника на вярата. Нали те са тези, които са призвани да разпространяват и поддържат вярата в Бог. От вашите писания излиза, че църквата като институция е излишна, защото не проповядва истинската и чиста вяра в Бог. В този случай тя е излишна и като посредник между вярата и хората, между Бог и обикновенния човек. Тогава да я премахнем. Какво ще кажете. За какво са институцията църква, църковните храмовете, след като явно не са нужни и още по-лошо - изкривяват истинската вяра и поддикват хората да вършат злини в името Божие. За какво са и всичките тези секти с всичките си проповедници, плъзнали като напаст из България след като Бог е един.

И виждам, че продължавате да си навивате на пръста, че щом не вярвам в някой Бог, независимо кой, то не разбирам вярата. Виждам, че не приемате за вяра факта, че човек може да вярва в себе си и в природата и че това е вяра. Вяра в собствените сили на човека, в неговата енергия и ум. Вяра в безграничната сила на природата.

За никого не е тайна, че от самото си възникване религиите се използват за манипулиране на народа, за власт над обикновенния човек и вече осезаемо в днешно време за лудо печелене на пари.

Имаше една много точна мисъл - "Ако искаш да забогатееш, измисли си религия".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.